Programare shi limbaje de programare....
Moderator: Moderatori
-
Acum dupa ce am lucrat cu fiecare in parte (Delphi, VB, C#) am sa vin sa va spun ca ajungeti sa va certati fara sa specificati exact la ce va referiti, iar asta poate parea foarte neprofesional.
Au dreptate cei care zic VC++ este cel mai bune la scris drivere, aplicatii scurte optimizate si eventual si niste instructiuni asm prin locurile critice. La fel si cei care spun ca Delphi este rapid, are si suport pentru baze de date destul de bun, dar va recomand sa nu neglijati C# care le are pe amandoua! Pe deasupra este un limbaj .NET (recomand orice limbaj .NET) si aceasta platforma aduce niste inovatii in ograda Microsoft care trebuiau facute de multa vreme, am sa enumar doar cateva care imi vin in minte: GC (are si Java, dar nu Sun a inventat colectorul de gunoaie!), lucrul "curat" cu biblioteci DLL, biblioteca mare de functii (FCL), sintaxa asemanatoare C/C++ si Java (pentru cine agreaza), IDE-ul ofera posibilitatea de a construi rapid aplicatii cu baze de date, aplicatii cu DirectX, aplicatii pentru PDA,telefoane, servicii web si nu in ultim rand suport puternic in spate (C# a fost standardizat!).
Vreau sa imi aratati un limbaj care sa aiba la dispozitie mai multe facilitati !!
P.S.: De Delphi.NET ati auzit !! (ring a bell??). Managed C++ este o alta optiune foarte interesanta.
Au dreptate cei care zic VC++ este cel mai bune la scris drivere, aplicatii scurte optimizate si eventual si niste instructiuni asm prin locurile critice. La fel si cei care spun ca Delphi este rapid, are si suport pentru baze de date destul de bun, dar va recomand sa nu neglijati C# care le are pe amandoua! Pe deasupra este un limbaj .NET (recomand orice limbaj .NET) si aceasta platforma aduce niste inovatii in ograda Microsoft care trebuiau facute de multa vreme, am sa enumar doar cateva care imi vin in minte: GC (are si Java, dar nu Sun a inventat colectorul de gunoaie!), lucrul "curat" cu biblioteci DLL, biblioteca mare de functii (FCL), sintaxa asemanatoare C/C++ si Java (pentru cine agreaza), IDE-ul ofera posibilitatea de a construi rapid aplicatii cu baze de date, aplicatii cu DirectX, aplicatii pentru PDA,telefoane, servicii web si nu in ultim rand suport puternic in spate (C# a fost standardizat!).
Vreau sa imi aratati un limbaj care sa aiba la dispozitie mai multe facilitati !!
P.S.: De Delphi.NET ati auzit !! (ring a bell??). Managed C++ este o alta optiune foarte interesanta.
Topul oficial este:
Modula 2
Fortran
GW Basic
shellscript .net
Cobol
Acestea sunt cele mai tari limbaje de programare! Cauta d`aiurea pe net shi o sa vezi. E oficial!!! S`ar putea sa fie shi la borland.com sau chiar la microsoft.
Serios acu`, daca ai un site de pe care ai luat topu` ala, nu te jena sa postezi linku`! Daca nu ai, drop it!!!
Modula 2
Fortran
GW Basic
shellscript .net
Cobol
Acestea sunt cele mai tari limbaje de programare! Cauta d`aiurea pe net shi o sa vezi. E oficial!!! S`ar putea sa fie shi la borland.com sau chiar la microsoft.
Serios acu`, daca ai un site de pe care ai luat topu` ala, nu te jena sa postezi linku`! Daca nu ai, drop it!!!
- Black Shark
- Moderator
sunt si eu curios sa vad topul asta, din moment ce nu s-a dat nici un fel de criteriu atunci nu pot sa presupun decat ca e unul general... desi mi se pare absurd/inutil, nu este limbaj de programare care sa fie cel mai bun in toate domeniile, eu nu cred ca e prea comod(sau posibil) sa scrii un program de diagnosticare a HDD-ului care sa-l rulezi pe un mini-OS propriu de pe o simpla disketa, care evident se vrea ultra-rapid si solid in Delphi mai bine decat in ASM, sau sa va apucati de scris jocuri in Python, etc. etc.
daca scrii un program cat-de-cat "normal" care nu are de facut prea multe chestii filozofice, atunci delphi e in mod cert una din cele mai bune optiuni, si evident aici e cea mai mare parte din piata software.... dar nu toata
daca scrii un program cat-de-cat "normal" care nu are de facut prea multe chestii filozofice, atunci delphi e in mod cert una din cele mai bune optiuni, si evident aici e cea mai mare parte din piata software.... dar nu toata
1 out of 3 people who start smoking will eventually die. The other two apparently become immortal.
-
-
arpad iti raspunde:mai cauta!
da am grsit cand l-am tastat! Protel ii pe primul loc!restu-i bine!
Daca nu ma crezi treaba ta, eu nu ma chinui sa te conving!mie mi egal ce crezi!
da am grsit cand l-am tastat! Protel ii pe primul loc!restu-i bine!
Daca nu ma crezi treaba ta, eu nu ma chinui sa te conving!mie mi egal ce crezi!
Last edited by Arpad on Wed Nov 26, 2003 10:24 pm, edited 1 time in total.
-
biblioteca .NET Framework runtime este free, ca si DirectX de ex. si se poate download-a de la Microsoft.
.NET Framework 1.1
http://download.microsoft.com/download/ ... tnetfx.exe
.NET Framework 1.1
http://download.microsoft.com/download/ ... tnetfx.exe
psycho too> am o ushoara fobie de site-ul microsoft.com, i know it sounds lame, da` nu prea dau p`acolo...pe sisteme am dat automatic update, iar problema .net frameworks m`a lovit doar acasa, unde oricum nu platesc licentze
Arpad> ma plictiseshti...cata lume foloseshte Protel shi Pascal MX? Daca sunt aşa de bazate, ar fi folosite pe scara larga (doh)
Arpad> ma plictiseshti...cata lume foloseshte Protel shi Pascal MX? Daca sunt aşa de bazate, ar fi folosite pe scara larga (doh)
-
Faptul ca a fost facut de MS este aici un avantaj, imagineaza-ti ca am face noi doi limbajul perfect (prin absurd
), cine l-ar promova?!?
Pe de alta parte este deja standardizat deci nu mai este proprietate MS si exista un IDE free, se numeste SharpDevelop, si o portare pe Linux care se numeste MONO.
Deja sunt ceva incercari in legatura cu OpenGL, dar nu cunosc detalii
http://www.codeproject.com/csharp/sharp ... get=OpenGL
In legatura cu izul...
C are iz de B
Java are iz de C++ si Smalktalk
C# are iz de Java si C++
dar e minunat ca e asa, nu?

Pe de alta parte este deja standardizat deci nu mai este proprietate MS si exista un IDE free, se numeste SharpDevelop, si o portare pe Linux care se numeste MONO.
Deja sunt ceva incercari in legatura cu OpenGL, dar nu cunosc detalii
http://www.codeproject.com/csharp/sharp ... get=OpenGL
In legatura cu izul...
C are iz de B
Java are iz de C++ si Smalktalk
C# are iz de Java si C++
dar e minunat ca e asa, nu?
O mica descriere
Cine poate sa-mi faca si mie o mica descriere a C#. Am auzit ca e bun, am auzit ca foloseste parti si de la C++ si de la Java, dar care sunt avantajele sale nu a putut nimeni sa-mi explice...
Will make polys and splines for food...and clothes...
Ce e in spate?
C a aparut de mult, inainte sa fie Microsoft tare, si n-a avut nici o legatura cu marea companie. Si s-a intamplat sa fie printre cele mai de succes si apreciate limbaje de programare. Apoi a aparut C++, tot fara legatura cu Microsoft. Si cum cel mai bogat om nu suporta sa fie o zona in care sa nu detina suprematia, a aparut MSVC++, care, surprinzator, s-a impus printre cele mai folosite. Stie nenea Microsoft politica de marketing... Ei, numai ca nu merge totul chiar asa cum ar vrea Microsoft, si s-a intamplat ca a aparut si Java, tot fara sa-l intrebe nimeni pe Bill daca e de acord cu asta, si daca n-ar accepta onoarea de a fi considerat el creatorul. Si uite ca a prins la public, si o mare parte din programatori, clientii MS, au migrat spre alte platforme. Si cum lui Microsoft nu-i place sa piarda clienti, s-a suparat si a incercat sa acapareze si lumea Java, prin Visual J++. Chestia a mers putin, dar cum Sun e o companie destul de mare ce nu poate fi intimidata asa usor, si cum Java e mai "open", MSVJ a ramas in urma. Deh, una e sa scoti lunar versiuni noi si mai bune, alta e sa astepti un an ca sa ajungi unde era de mult versiunea Sun. Asa ca s-a suparat gigantul, si a zis sa faca el mai multe lucruri de-odata, sa isi faca versiunea LUI de C, sa faca ceva mai bun decat Jeva, sa acapareze toti programatorii, eventual sa nu mai programeze nimeni in altceva decat in Visual Studio. Si uite asa, din invidie a aparut C#. Si cica se aude ceva de J#.
Acuma, practic, care e treaba cu C#:
- e tot un hibrid intre compilare si interpretare.
- ca stuctura seamana cu Java, adica:
- mostenire simpla(n-ai mai multi parinti)
- dar poti implementa mai multe interfete
- ceva specificatori de clasa in plus (sealed, de exemplu)
- mai multe tipuri de date in structura clasei (proprietati, indecsi)
- Disparitia pointerilor
- specificatorii ref si out la trimiterea parametrilor
- variabile readonly, care nu-s acelasi lucru cu const
- totul e in clase, nu exista nimic in afara lor
- au disparut parametrii ..., adica lista indefinita de parametri, dar exista params [] tip, adica poti da oricati parametri, de tipuri array sau simple, si sunt transformati automat intr-un singur vector
- garbage collector
- constructorii parinte prin :base(parametri), din aceeasi clasa prin :this(parametri), adica metoda din C++, doar ca nu exista decat un singur parinte.
Cam atatea acum, ca tre' sa merg la ore.
C a aparut de mult, inainte sa fie Microsoft tare, si n-a avut nici o legatura cu marea companie. Si s-a intamplat sa fie printre cele mai de succes si apreciate limbaje de programare. Apoi a aparut C++, tot fara legatura cu Microsoft. Si cum cel mai bogat om nu suporta sa fie o zona in care sa nu detina suprematia, a aparut MSVC++, care, surprinzator, s-a impus printre cele mai folosite. Stie nenea Microsoft politica de marketing... Ei, numai ca nu merge totul chiar asa cum ar vrea Microsoft, si s-a intamplat ca a aparut si Java, tot fara sa-l intrebe nimeni pe Bill daca e de acord cu asta, si daca n-ar accepta onoarea de a fi considerat el creatorul. Si uite ca a prins la public, si o mare parte din programatori, clientii MS, au migrat spre alte platforme. Si cum lui Microsoft nu-i place sa piarda clienti, s-a suparat si a incercat sa acapareze si lumea Java, prin Visual J++. Chestia a mers putin, dar cum Sun e o companie destul de mare ce nu poate fi intimidata asa usor, si cum Java e mai "open", MSVJ a ramas in urma. Deh, una e sa scoti lunar versiuni noi si mai bune, alta e sa astepti un an ca sa ajungi unde era de mult versiunea Sun. Asa ca s-a suparat gigantul, si a zis sa faca el mai multe lucruri de-odata, sa isi faca versiunea LUI de C, sa faca ceva mai bun decat Jeva, sa acapareze toti programatorii, eventual sa nu mai programeze nimeni in altceva decat in Visual Studio. Si uite asa, din invidie a aparut C#. Si cica se aude ceva de J#.
Acuma, practic, care e treaba cu C#:
- e tot un hibrid intre compilare si interpretare.
- ca stuctura seamana cu Java, adica:
- mostenire simpla(n-ai mai multi parinti)
- dar poti implementa mai multe interfete
- ceva specificatori de clasa in plus (sealed, de exemplu)
- mai multe tipuri de date in structura clasei (proprietati, indecsi)
- Disparitia pointerilor
- specificatorii ref si out la trimiterea parametrilor
- variabile readonly, care nu-s acelasi lucru cu const
- totul e in clase, nu exista nimic in afara lor
- au disparut parametrii ..., adica lista indefinita de parametri, dar exista params [] tip, adica poti da oricati parametri, de tipuri array sau simple, si sunt transformati automat intr-un singur vector
- garbage collector
- constructorii parinte prin :base(parametri), din aceeasi clasa prin :this(parametri), adica metoda din C++, doar ca nu exista decat un singur parinte.
Cam atatea acum, ca tre' sa merg la ore.
The grass was greener...
I am death...
I am death...
-
As aduce niste completari in legatura cu C#:
Ceea ce aduce in plus ar fi:
- posibilitatea de a programa parti din program in diferite limbaje suportate de tip .NET (de ex. o clasa facuta in MC++.NET poate fi mostenita in C#)
- folosirea unei functii din biblioteca dll dupa ce a venit o alta aplicatie si a suprascris fisierul cu o alta versiune intr-un mod neintentionat (pt ca s-a modificat cate ceva pe ici pe colo) de programator nu mai este un pericol, fiindca acum aceste dll-uri sunt semnate.
- structura unui fisier exe generat de .NET este diferita, acum pe langa cod el contine si metadate (inclusiv niste informatii despre tipurile folosite) ceea ce il face mai rapid in ciuda faptului ca se petrece o compilare JIT (la executie), din cauza modului e alocare a memoriei etc.
- contine lucruri in plus fata de Java (ex. operator overloading)
- este mai rapid decat Java (arata-mi un joc serios facut in Java!)
- are acces la tehnologiile noi.
- combina viteza de dezvoltare a VB, Delphi cu puterea C++
- C# are 2 ani, iar Java 8 ani si tot se mai tareste la capitolul grafica, ori nu stiu daca toti facem numai appleturi sau jocuri pentru telefoane mobile si ici pe colo cate o app de baze de date (nu zic ca am epuizat tot cu exemplele date).
P.S.: nu-s suparat pe ceea ce a facut Billie, ba chiar sunt entuziasmat.
De fapt codul scris in C# se compileaza in cod MSIL (Microsoft Intermediate Language) care este un limbaj de asamblare obiectual, apoi codul IL este compilat la rulare in functie de platforma pe care se gaseste, nu este interpretat!- e tot un hibrid intre compilare si interpretare
Ceea ce aduce in plus ar fi:
- posibilitatea de a programa parti din program in diferite limbaje suportate de tip .NET (de ex. o clasa facuta in MC++.NET poate fi mostenita in C#)
- folosirea unei functii din biblioteca dll dupa ce a venit o alta aplicatie si a suprascris fisierul cu o alta versiune intr-un mod neintentionat (pt ca s-a modificat cate ceva pe ici pe colo) de programator nu mai este un pericol, fiindca acum aceste dll-uri sunt semnate.
- structura unui fisier exe generat de .NET este diferita, acum pe langa cod el contine si metadate (inclusiv niste informatii despre tipurile folosite) ceea ce il face mai rapid in ciuda faptului ca se petrece o compilare JIT (la executie), din cauza modului e alocare a memoriei etc.
- contine lucruri in plus fata de Java (ex. operator overloading)
- este mai rapid decat Java (arata-mi un joc serios facut in Java!)
- are acces la tehnologiile noi.
- combina viteza de dezvoltare a VB, Delphi cu puterea C++
- pointerii sunt tot la locul lor, numai ca trebuie sa folosesti directiva unsafe ca sa ii poti folosi, asta din cauza nesigurantei induse de un astfel de stil de programare.- Disparitia pointerilor
- C# are 2 ani, iar Java 8 ani si tot se mai tareste la capitolul grafica, ori nu stiu daca toti facem numai appleturi sau jocuri pentru telefoane mobile si ici pe colo cate o app de baze de date (nu zic ca am epuizat tot cu exemplele date).
P.S.: nu-s suparat pe ceea ce a facut Billie, ba chiar sunt entuziasmat.
O intrebare
Am vazut ca toata lumea stie compilatoare gratuite si alte oratanii de programare. Sa presupunem ca vreau sa fac un program, si vreau sa ies cu el pe piata (nu radeti). Problema este ca toate compilatoarele care mi-au picat in mana, ma obligau prin licenta (chestia aia care cica trebuie citita pt a evita problemele de ordin legal) sa nu percep nici un fel de plata pt produsul final...
Dar eu vreau sa vand totusi ceva...Local nu are nimic...nimeni nu verifica firmele marunte. Dar daca ma cuprinde geniul si pot sa fac ceva mare...vreau sa traiesc din cunostinele mele...Nu stie nimeni un compilator care sa-mi mai si permita perceperea unei sume...
Dar eu vreau sa vand totusi ceva...Local nu are nimic...nimeni nu verifica firmele marunte. Dar daca ma cuprinde geniul si pot sa fac ceva mare...vreau sa traiesc din cunostinele mele...Nu stie nimeni un compilator care sa-mi mai si permita perceperea unei sume...
- Dr. Voidberg
- Moderator
Re: O intrebare
Nu e adevarat, gcc-ul de windows (MinGW) sau cel de dos (DJGPP) te lasa sa faci si programe comerciale. De exemplu Quake 1 de DOS a fost compilat cu DJGPP.Wi][iE wrote:Am vazut ca toata lumea stie compilatoare gratuite si alte oratanii de programare. Sa presupunem ca vreau sa fac un program, si vreau sa ies cu el pe piata (nu radeti). Problema este ca toate compilatoarele care mi-au picat in mana, ma obligau prin licenta (chestia aia care cica trebuie citita pt a evita problemele de ordin legal) sa nu percep nici un fel de plata pt produsul final...
96 percent of Americans believe that Mr. T still pities the fool.
Radical dreamer
Radical dreamer
Am sa recitesc
Am sa recitesc licenta la MinGW dar am trecut deja prin ea si se specifica scopul noncomecial. Dupa cum am zis, am sa recitesc...
- FreeMan_FX
am vazut ca fiecare sustine intr-un fel sau altul un limbaj de programare ..oricum ..nu exista un limbaj de programare bun la toate ..
Daca vrei sa faci un program de windows,simplu, cu GUI ..cel mai bun e Delphi.
Daca vrei sa faci un joc 3D........ clar C++
Daca vrei portabilitate ...bineinteles programe de consola ..alegi C.
...
De ce toata lumea recomanda C++ ? ..pt ca e cel mai suportat (ce mai buna sursa e MSDN) si cautat ..dar nu cred ca e cel mai convenabil ..
...pana la urma nu conteaza limbajul in care e facut un program atata timp cat a fost facut usor si in cel mai scurt timp.
..parerea mea e ca Delphi si C++ sunt la putere si cele mai rapide ...daca le stii pe astea doua ..faci orice ai nevoie si fara bataie de cap ..si se inteleg intre ele .. probabil ar mai fi de spus ..dar nu-mi vin acu in minte mai multe idei..........ah. ..si inca ceva ..VC++ e un compiler nu un limbaj..si avansat datorita MSDN-ului si Microsoft ..e bun oricum
see ya
Daca vrei sa faci un program de windows,simplu, cu GUI ..cel mai bun e Delphi.
Daca vrei sa faci un joc 3D........ clar C++
Daca vrei portabilitate ...bineinteles programe de consola ..alegi C.
...
De ce toata lumea recomanda C++ ? ..pt ca e cel mai suportat (ce mai buna sursa e MSDN) si cautat ..dar nu cred ca e cel mai convenabil ..
...pana la urma nu conteaza limbajul in care e facut un program atata timp cat a fost facut usor si in cel mai scurt timp.
..parerea mea e ca Delphi si C++ sunt la putere si cele mai rapide ...daca le stii pe astea doua ..faci orice ai nevoie si fara bataie de cap ..si se inteleg intre ele .. probabil ar mai fi de spus ..dar nu-mi vin acu in minte mai multe idei..........ah. ..si inca ceva ..VC++ e un compiler nu un limbaj..si avansat datorita MSDN-ului si Microsoft ..e bun oricum

- FreeMan_FX