asta e intrebarea. care e raspunsul? e cam naspa intrebarea. singurele raspunsuri la care m-am gandit sunt acestea: daca ar fi apa sarata si pestii ar fi de apa dulce, n-ar mai comunica deloc

Moderator: Moderatori
Interesanta problema... cu ocazia asta am aflat ca nu mai stiu sa socotesc!chiron wrote:Alta problema:
Trei pescari merg la pescuit intr-o seara. Prind x pesti si se culca.
Se trezeste unul, imparte la trei - iese cu virgula, nu-i bine. Arunca un peste, de data asta se imparte exact. Isi ia treimea si pleaca.
Se trezeste al doilea. Numara pestii, nu se imparte la trei, arunca unul, apoi imparte la trei, isi ia treimea (din ce ramasese de la primul) si pleaca.
Se trezeste al treilea. Numara pestii, nu se imparte la trei, arunca un peste, imparte la trei, isi ia treimea (din ce ramasese de la al doilea) si pleaca. Gata, cat e x?
PS Nu cred ca se va chinui careva, dar nici nu dau rasp. acum. Mai tarziu.
oarecum, din moment ce lichidul este mai dens e mai usor de manevrat cel putin pe verticala, pe orizontala nu stiu, dar prea mare diferenta nu poate fiZeus_XP wrote:Pai in primul rand ar trebui spus ca pestii comunica prin diferite miscari( cel putin asa cred). Daca este asa atunci comunica mai bine in apa dulce, deoarece are o densitate mai mica decat apa sarata, iar rezistenta pe care o intampina pestii atunci cand se misca este mai mica.
Ricardo, you have my respekt....ricardo wrote:Pentru K=0, obtinem 25!Interesanta problema... cu ocazia asta am aflat ca nu mai stiu sa socotesc!chiron wrote:Alta problema:
Trei pescari merg la pescuit intr-o seara. Prind x pesti si se culca.
Se trezeste unul, imparte la trei - iese cu virgula, nu-i bine. Arunca un peste, de data asta se imparte exact. Isi ia treimea si pleaca.
Se trezeste al doilea. Numara pestii, nu se imparte la trei, arunca unul, apoi imparte la trei, isi ia treimea (din ce ramasese de la primul) si pleaca.
Se trezeste al treilea. Numara pestii, nu se imparte la trei, arunca un peste, imparte la trei, isi ia treimea (din ce ramasese de la al doilea) si pleaca. Gata, cat e x?
PS Nu cred ca se va chinui careva, dar nici nu dau rasp. acum. Mai tarziu.
Unul din raspunsuri este 25. Cum am gandit eu?
Initial, sunt x pesti, unde x este de forma 3*a + 1 (care, evident, nu este multiplu de 3: primul pescar arunca un peste (raman 3*a), ia o treime (adica a pesti) si lasa restul (2*a pesti). Acum, nici al doilea pescar nu poate imparti nr de pesti la 3 si este nevoit sa mai arunce unul pentru asta. Deci nr. de pesti ramasi este de forma 2a = 3*b + 1. Idem pentru ultimul pescar: 2b = 3*c + 1. Obtinem ecuatiile:
1. x = 3*a + 1
2. 2*a = 3*b + 1
3. 2*b = 3*c + 1
Trebuie sa aflam x... evident, vor fi o infinitate de solutii. Pentru a afla x minim, c-ul trebuie sa fie minim. De asemenea, toate numerele x,a,b,c sunt intregi strict pozitive (unde x este nr. initial de pesti, a reprezinta nr. de pesti luati de primul pescar, b cat a luat al doilea si c cu cat a plecat acasa cel din urma).
Rezolvand sistemul, se obtine in final o ecuatie in x si c:
x = (27*c + 19) / 4.
Am stabilit ca x este un nr natural > 0 (doar e nr. de pesti), deci 27*c + 19 este de forma 4K.
Cum 27 si 19 sunt de forma 4*K + 3, conditia de mai sus este echivalenta cu:
(4*K1 + 3) * (c + 1) + (4*K2 + 3) = 4*K3 (de unde rezulta ca 3*(c + 1) este de forma 4*K3).
Singura posibilitate este ca c + 1 sa fie de forma 4*K, K - nr. intreg pozitiv, ceea ce inseamna ca c este multiplu de 4 * K + 3.
Inlocuind mai sus, obtinem formula generala:
x = (27 * (4 * K + 3) + 19 ) / 4.
Dand valori naturale lui K, se vor obtine solutii.
Pentru K = 0, se va obtine 25.
Problema imi aminteste de niste topicuri de acum un an... ce vremuri. Problema cu turbanele, problema cu rechinul... ma rog, a fot si un topic fluviu... Insa cred ca deja o dam (daca nu am dat-o deja) in off topic!
ricardo wrote:Inlocuind mai sus, obtinem formula generala:
x = (27 * (4 * K + 3) + 19 ) / 4.
Dand valori naturale lui K, se vor obtine solutii.
Pentru K = 0, se va obtine 25.
Problema imi aminteste de niste topicuri de acum un an... ce vremuri. Problema cu turbanele, problema cu rechinul... ma rog, a fot si un topic fluviu... Insa cred ca deja o dam (daca nu am dat-o deja) in off topic!