Sincron sau asincron?
Moderator: Moderatori
Sincron sau asincron?
Momentan am memoriile in mod asincron cu fsb-ul procului. Adica Fsb ram 333, iar la proc 266. Am citit mai multe articole si acolo se spune ca ar fi mai bine sa punem memoriile sa lucreze in mod sincron cu procesorul, pt. ca AMD-urile lucreaza cel mai in mod sincron cu memoriile. Insa reducand fsbul ramului nu scad si din viteza ei? Ce sa fac?
Cauta lumina, te va scuti de durere!
Pai chiar daca memoriile sunt setate pe 333MHz ele vor astepta procesorul care ruleaza cu FSB de 266MHz.Deci nu iesi in castig cu nimic daca pui precventa memoriilor mai mare ca cea a procesorului.Si dupa cum spunea V0rt3x daca scazi frecventa memoriilor la 266MHz atunci vei putea pune niste latente mai agresive si vei obtine un spor de performanta.
Reducere 1% la PC Garage: NQTB2Z1R
Eu am si procesoru si ramu puse la fsb 400. Si nu ca as avea vreo scula de procesor: Sempron 2300+, care prin fsb400 a ajuns de la 1577 la 1900mhz fara sa umblu la voltaj. Ramu e vai de el; am avut intai 256ddr400 Elixir care mergeau cu 3-2-2-7, dar cand am mai luat 256ddr400 nu stiu ce marca, nu mergea decat la 3-3-3-8.
Cum adica "alta viata", ai simtit un spor vizibil de performanta sau ce.
Nu ai zis nimic de chipul placi tale de baza. (banuiesc ca ai socket A) Pt chipurile nforce/2 este recomandat sa mearga sincron pt performanta maxima, pt VIA pui ramul lat cat merge el maxim, chiar si asincron.
Nu ai zis nimic de chipul placi tale de baza. (banuiesc ca ai socket A) Pt chipurile nforce/2 este recomandat sa mearga sincron pt performanta maxima, pt VIA pui ramul lat cat merge el maxim, chiar si asincron.
Don't piss me off. i'm running out of places to hide the bodies.
Ma da nici nu stiti cat va contraziceti. Chipsetul e ceva de la SIS 748, bunicel, soket A. Merge momentan ramu la 266 in tandem cu procesorul si cu latenta la 2. Aici merge, putin cei drept, dar merge mai repede per total. Eu nu cred ca merge mai repede sistemu` daca ii dai banda mai mare de lucru la ram de la 266 la 333, daca viteza e aceeasi sau chiar mai mica (adica CAS 2.5 sau 2).
Cauta lumina, te va scuti de durere!
- rob_debruce
Fa un test de memorie cu sandra.Acolo vei afla daca este o treaba sau nu.In general latentele agresive asigura un transfer mai mare decat marirea frecventei.Cu alte cuvinte ori ca maresti frecventa ori ca scazi latentele atunci cand folosesti o frecventa mai joasa este cam acelasi lucru.Daca adaugi si mersul sincron cu procu' atunci este net in avantaj.Si memoriile PQI nu sunt niste memorii chiar atat de slabe pe cat le crezi tu. 

daca dragoste nu este, nimic nu este...
- scorpion_amd13
Latimea de banda pentru transferul de date dintre procesor si memoria ram depinde NUMAI de fsb-ul procesorului. Si eu am avut aceeasi dilema. Aveam un XP2200+ cu fsb 266 si 256DDR333 PQI, puse p un Gigabyte 7VAX cu chipset VIA KT400. Am pus la inceput memoriile la 333MHz cu latentele 2.5-3-3-7-2T. In SiSoft Sandra 2004 am scos pe setarile astea 1830MB/s. Dupa o vreme am pus memoria la 266MHz cu latentele 2.5-3-3-6-2T. Cu setarile astea am scos in acelasi program 1954MB/s.
Concluzia e ca setarile astea chiar conteaza si diferentele de performanta chiar se simt (mie, dupa ce am facut setarile noi, a inceput sa mi se miste NFS Hot Pursuit 2 fluent la 800x600/AA4x/noAF pe o placa Abit FX5200 128MB/128bits).
PS: La Intel, in schimb, conteaza mai mult latimea de banda (si implicit frecventa) decat latentele.
Concluzia e ca setarile astea chiar conteaza si diferentele de performanta chiar se simt (mie, dupa ce am facut setarile noi, a inceput sa mi se miste NFS Hot Pursuit 2 fluent la 800x600/AA4x/noAF pe o placa Abit FX5200 128MB/128bits).
PS: La Intel, in schimb, conteaza mai mult latimea de banda (si implicit frecventa) decat latentele.
"The warrior who acts out of honour cannot fail. His duty is honour itself. Even his death - if it is honourable - is a reward and can be no failure, for it has come through duty. Seek honour as you act, therefore, and you will know no fear." (Roboute Guilliman, Primarch of the Ultramarines)
- rob_debruce
Sa va povestesc si eu cum e cu latentele. Am avut 256 Mb PQI 3200 care rulau la 2.5-4-4-8 default. Am scazut frecventa la 266 sa fie sincron cu FSB si am scazut latentele la 2-2-2-6. Rezultatul: scoate mai putine puncte in Everest si Sandra decat la 400/ 2.5-4-4-8. Eu m-am lamurit. Va rog sa va abtineti cu comentarii de genul: placa de baza e jaf si memoriile la fel.
PENTIUM: Produces Erroneous Numbers Through Incorrect Understanding of Mathematics
- scorpion_amd13
Da, ne-ai lamurit, habar nu ai de latentele potrivite pentru PQIpyngi wrote:Sa va povestesc si eu cum e cu latentele. Am avut 256 Mb PQI 3200 care rulau la 2.5-4-4-8 default. Am scazut frecventa la 266 sa fie sincron cu FSB si am scazut latentele la 2-2-2-6. Rezultatul: scoate mai putine puncte in Everest si Sandra decat la 400/ 2.5-4-4-8. Eu m-am lamurit. Va rog sa va abtineti cu comentarii de genul: placa de baza e jaf si memoriile la fel.
![Nice-try [smilie=Nice-try.gif]](./images/smilies/Nice-try.gif)
![maniac [smilie=maniac.gif]](./images/smilies/maniac.gif)

![maniac [smilie=maniac.gif]](./images/smilies/maniac.gif)
"The warrior who acts out of honour cannot fail. His duty is honour itself. Even his death - if it is honourable - is a reward and can be no failure, for it has come through duty. Seek honour as you act, therefore, and you will know no fear." (Roboute Guilliman, Primarch of the Ultramarines)
Niste memorii (oricare ar fi ele) daca merg stabil nu au cum sa mearga ca "dreaq" cu CL2 in loc de 2.5.scorpion_amd13 wrote:Te cred si eu ca au mers ca dreaq la 2-2-2-6
Aiurea. In cazul de fata (sincron sau asincron), chipul placii de baza conteaza.scorpion_amd13 wrote:Si sa stii ca e si de la placa de baza. Mai ales ca e Gigabyte si mai e si din seria RZ (adica alea 'value').
Ba da. Niste memorii certificate CL2.5@DDR400 merg CL2@DDR266.scorpion_amd13 wrote:Chiar daca memoriile tale sunt certificate DDR400, nu te astepta sa mearga la latentele alea, chiar si la fsb266.
Si tu pe noi.scorpion_amd13 wrote:Da, ne-ai lamurit
- scorpion_amd13
Nu sunt de acord, am intalnit memorii PQI care nu fac fatza. Ca ar trebui sa mearga sunt de acord, dar sa mearga de-adevaratelea, mai exista si unele care nu fac fata.Ba da. Niste memorii certificate CL2.5@DDR400 merg CL2@DDR266.scorpion_amd13 wrote:Chiar daca memoriile tale sunt certificate DDR400, nu te astepta sa mearga la latentele alea, chiar si la fsb266.
De fapt conteaza si implementarea, care in cazul lui GA-7VT600 RZ nu e una tocmai fericita.scorpion_amd13 wrote:
Si sa stii ca e si de la placa de baza. Mai ales ca e Gigabyte si mai e si din seria RZ (adica alea 'value').
Aiurea. In cazul de fata (sincron sau asincron), chipul placii de baza conteaza.
Era o metafora.stabil nu au cum sa mearga ca "dreaq"
Poate ca nu.Si tu pe noi.
Nu este adevarat. Inca o data. Vinovat de a merge mai bine sincron sau asincron este in exclusivitate chipul, nu are legatura cu implemetarea, nforce2 de ex merge mai bine sincron decat asincron indiferent ca placa de baza este facuta de PC Chips sau Abit.scorpion_amd13 wrote:De fapt conteaza si implementarea, care in cazul lui GA-7VT600 RZ nu e una tocmai fericita.
Folosirea unei frecvente asincrone a memoriilor fata de cpu nu aduce nici un fel de performanta. Cum la AMD nu se pune problema unei latimi de banda insuficiente (cazul intel) atunci in mod evident ca este de preferata o frecventa a memoriilor sincrona (in cazul de faza 266MHz) cu latente mai mici.
Istoria se repeta pentru ca nu invatam din greseli.
- scorpion_amd13
Chestia ca merge mai bine sincron decat asincron cred ca a inteles-o toata planeta pana acum (metaforic vorbind). In toate post-urile mele am sustinut aceasta idee, nu am contestat-o. Indiferent de producator. Ideea e ca placa aia Gigabyte e ('no offence whatsoever' celor care o au) un gunoi nenorocit produs din piese (aici nu ma refer la chipset) majoritatea net inferioare (chiar si in comparatie cu cele de pe ECS, Jetway, etc), dar care beneficiaza de renumele Gigabyte, asta din dorinta de a contracara vanzarea placilor de baza foarte ieftine produse de companii care se dedica acestui scop (ECS, AS Rock, Jetway, PC Chips, etc.). Si din pacate faza merge, am un prieten care a avut proasta inspiratie sa achizitioneze o asemenea placa si se intreba de ce i se misca totul ca dreaq (a se citi mai incet decat pe placa pe care inca o mai aveam atunci, anume GA-7VAX cu KT400). A aflat dupa ce a luat un ASUS A7V600-X, pe care a luat-o dupa ce a avut norocul sa mai stranga niste bani si sa scape de placa Gigabyte. Deci pot sa vrea (si chiar sa poata cu putin noroc) memoriile PQI sa ruleze la 2-2-2-6, ca pe GA-7VT600 RZ au sanse foarte mici sa reuseasca. Daca era o placa macar decenta si un dram de noroc ii mergea memoria la latentele alea.cimi wrote:Nu este adevarat. Inca o data. Vinovat de a merge mai bine sincron sau asincron este in exclusivitate chipul, nu are legatura cu implemetarea, nforce2 de ex merge mai bine sincron decat asincron indiferent ca placa de baza este facuta de PC Chips sau Abit.scorpion_amd13 wrote:De fapt conteaza si implementarea, care in cazul lui GA-7VT600 RZ nu e una tocmai fericita.
Din pacate, 'traim in Romania si asta ne mananca tot timpul' (Mircea Badea - sper ca nu am gresit vreun cuvant din citat).
![Respect [smilie=Respect.gif]](./images/smilies/Respect.gif)