Intrebare despre bad-uri

Despre hard-disk-uri. Comentarii şi întrebări.

Moderator: Moderatori

Post Reply
El-Dan

Intrebare despre bad-uri

Post by El-Dan »

Vreau sa va cer parerea in urmatoare problema:recent(acum o luna) mi-am luat un Maxtor de 80Gb si acum vreo 4 zile i-am dat un scandisk si mi-a gasit 672Kb de baduri!!E normal sa apara atat de repede baduri avand in vedere ca am fost extrem de atent cu el ca nu cumva sa sufere vreun soc inainte de a-l monta in carcasa si ulterior?
Si inca un lucru:ma pot duce la garantie cu el la cantitatea asta de baduri?Cum pot demonstra ca nu am lovit hardul asa incat sa-mi dea aia garantia(l-am luat de la Depozitul de Calculatoare)!!!
Science is organized knowledge. Wisdom is organized life.

Vechiul user dandanel
ripper

Re: Intrebare despre bad-uri

Post by ripper »

dandanel wrote:Vreau sa va cer parerea in urmatoare problema:recent(acum o luna) mi-am luat un Maxtor de 80Gb si acum vreo 4 zile i-am dat un scandisk si mi-a gasit 672Kb de baduri!!E normal sa apara atat de repede baduri avand in vedere ca am fost extrem de atent cu el ca nu cumva sa sufere vreun soc inainte de a-l monta in carcasa si ulterior?
Si inca un lucru:ma pot duce la garantie cu el la cantitatea asta de baduri?Cum pot demonstra ca nu am lovit hardul asa incat sa-mi dea aia garantia(l-am luat de la Depozitul de Calculatoare)!!!
Intra pe site-ul maxtor acolo e un utilitar de testare si daca ala iti da baduri atunci mergi la garantie ;)
Just Me...
Wally

Post by Wally »

In primul rand, nu exista Hdd care sa nu aiba bad-uri, problema e sa nu fie bad-uri fizice; daca sunt logice alea se rezolva cu un format, o repartitionare, etc, la badurile fizice n-ai ce le face, poti sa incerci cu un program, de low level format, dar nu scapi de ele poate doar sa le ocoleasca.
In al doilea rand , badurile pot fi create si de la stingerea incorecta a calculatorului (de ex daca il tragi din priza , sau daca e mai vechi sistemu si nu face sht down de la buton)
Si in al treilea rand poti sa fi cumparat Hardul cu baduri direct din magazin.
Cred ca exista si virusi care creaza baduri.
De demonstrat nush cum ai putea demonstra ca nu l-ai trantit :); dar tu incearca un format, si scaneaza-l din nou poate sunt logice si scapi de ele.
Bafta!
ripper

Post by ripper »

In primul rand exista multe hdd-uri care sa nu aiba baduri de nici un fel ;)
2. Daca ai baduri fizice:
Maxtor wrote:Download and run PowerMax. PowerMax is a comprehensive and easy to use diagnostic utility that contains the Low Level Format optional routine that can be used to fix bad sectors or bad clusters on the hard drive. The Low Level Format option fixes bad clusters or bad sectors by writing zeros to the whole drive.

Note: POWERMAX version 4.06 (or newer) supports all Maxtor and Quantum® ATA and SATA drives.

CAUTION: The Low Level Format option will cause all DATA including partitions, folders, directories, files, file tables, dynamic drive overlays and boot record information to be permanently erased and lost! - Please backup your drive before running this utility.

High capacity hard drives take longer to complete. Allow sufficient time to complete the procedure. Several hours to overnight may be needed.

Perform this "low-level-format" only if all other POWERMAX tests have passed (or by direction of Maxtor Technical Support) and the hard drive is still not performing correctly.

http://www.maxtor.com/portal/site/Maxto ... loadID=113

Acolo e ultima versiune! daca continui sa ai baduuri atunci tre sa ti-l schimbe deesi eu stiu ca la un bad fizic aparut ar trtebui sa iti schimbe hdd-ul!
Just Me...
bubulinu

Post by bubulinu »

O singura rectificare:
Daca sint bad-uri logice nu poti cere garantie.
Dar daca sint bad-uri fizice atunci powermax nu face nici un fel de "fix".
E impropriu spus "fix" pentru ca nu repara nimic. Tot ce face e sa scrie aceste bad-uri intr-o adresa rezervata din memoria hdd astfel incit aceasta se va copia in partition table si ii va "spune" sistemului de operare sa ocoleasca aceste clustere cu bad-uri. Deci nu se repara ci devin invizibile pentru sistemul de operare.
De obicei hdd-urile au o suprafata rezervata in care nu se scrie nimic si care poate fi folosita in momentul in care apar bad-uri in sensul ca se da voie hdd-ului sa scrie in un cluster rezervat din aceasta zona la schimb cu marcare unui cluster bad si trecerea lui in "rezerva".
Dar stiu ca daca a aparut un bad fizic nu esti obligat sa dai low level format ca sa incerci sa "repari" - vorba vine- ci ai dreptul sa ceri schimbarea hdd-ului.
Problema e ca atunci cind un hdd face din senin bad-uri, in ciuda unei manipulari corecte atunci in mod sigur are ceva si va face si altele in continuare...
"Windows is a 32-bit extension to a 16-bit graphical shell for an 8-bit operating system originally coded for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't stand 1 bit of competition."
bolovan

Post by bolovan »

1. Sint diversi virusi care-s fac bad-uri, dar bad-urile alea sint doar marcari in tablea sistemului de fisiere (sub NTFS nu prea cred ca se poate)
2. Din cite stiu, numarul de bad-uri trebuie sa fie minim 1% din capacitatea totala ca sa-ti acorde garantie
3. Daca au aparut din cauza manipularii gresite, atunci sansele sa-ti mai apara sint foarte mari.
4. Manipulare gresita inseamna: lovire, bruscare in timp ce functioneaza, opririle dese datorita intreruperilor de curent (oprire deasa inseaman de 60 ori pe secunda). Faza cu shut down de la buton si tras din priza, astea sint povesti pentru mithbusters.
Suma inteligentelor pe pamint ii constanta. Populatia este in crestere
System: PII/350 MHz, 48 Mb RAM, HDD 1.2 Gb, Fara unitati optice/floppy/monitor/tastatura/mouse
none

Post by none »

bolovan wrote:opririle dese datorita intreruperilor de curent (oprire deasa inseaman de 60 ori pe secunda)
Se poate si asa ceva?
bolovan

Post by bolovan »

pe minut...suze...mea culpa...sepuku la prima sedinta de partid.
System: PII/350 MHz, 48 Mb RAM, HDD 1.2 Gb, Fara unitati optice/floppy/monitor/tastatura/mouse
El-Dan

Post by El-Dan »

Am facut testul cu PowerMax si tot atatia Kb de baduri raporteaza!!
Problema e ca nu ma pot duce la garantie deoarece am observat ca se acorda la 0.1% din hard baduri ceea ce inseamna 8 Mb...asa ca mai am de asteptat,dar sper sa nu se inmulteasca...
Science is organized knowledge. Wisdom is organized life.

Vechiul user dandanel
bolovan

Post by bolovan »

ba spera sa se inmulteasca intr-o zi cit altii in zece...asa macar esti sigur de o treaba...altfel...ii ca si cum ai juca la loto in fiecare zi
nemesys_alien

Post by nemesys_alien »

bine zis bolovan.. ca astfel sar putea sa ai "norocu", mai ales daca ai un an garantie la el, sa pice in urmatoarea zi la ora 7 AM cand sa terminat garantia si o sa te zgarii pe ochi :D :P
http://nemesysdesign.evonet.ro/blog | Sunt normal am doar nevoi speciale, acoperite de sume proportionale! | Money don't buy hapiness but it's a good damm down payment. :-({|= | Be SmaRt don't be a retard ! Mcintoshing / Hcintoshing
Edge

Post by Edge »

edited > Acele bad-uri nu vad de ce ar fi o asa mare problema. Is doar cativa Kilo, si daca sunt izolati, nu cauzeaza probleme. :wink:
.:. Just passing by...don't mind me. .:.
nemesys_alien

Post by nemesys_alien »

asta daca is izolati ca daca nu?? si inca ceva daca acele baduri cresc atunci cu performantele ce se intampla? nu scad cumva, asa stiam eu, acuma este poftit oricine sa ma contrazica cu argumente. :P
http://nemesysdesign.evonet.ro/blog | Sunt normal am doar nevoi speciale, acoperite de sume proportionale! | Money don't buy hapiness but it's a good damm down payment. :-({|= | Be SmaRt don't be a retard ! Mcintoshing / Hcintoshing
Edge

Post by Edge »

Pai daca creste numarul lor, o sa ajungi curand la acei 0,1% si poti sa te duci sa-l schimbi. :wink:
.:. Just passing by...don't mind me. .:.
Post Reply