ATI X1900 Series

Plăci video, acceleratoare 3d, acceleratoare grafice ... cum doriţi să le numiţi.

Moderator: Moderatori

danboc

Post by danboc »

Dar ce cand a aparut DX9 nu mai puteai sa folosesti un GF4? Astea sunt prostii cu DX10 incompatibil si alte alea. Totul se va face treptat.

Intrebari retorice: acuma voi dati peste 600$ ca sa vedeti rezultatele "maine? Loool, dar pentru ce sa ii dam? Ca sa vedem rezultatele ieri? Normal ca orice achizitie inteligenta se face cu gandul la viitor, duh, iar X1900 pentru asta a fost conceput, pentru viitor. Ca o sa apara ceva mai bun? Corect si firesc, dar asta nu inseamna sa iti arunci automat placa la gunoi peste 1 an daca ea inca merge bine si isi face treaba. Asta conteaza, pentru asta dai banii acum. Ca sa nu dai de 2 ori pe an, dai o data la 3 ani. Fiecare dupa cum poate. Ori ca iei 3 placi mainstream in 3 ani sau o placa high end o data la 3 ani tot aia e, numai ca daca iei high-end, in primii ani vei beneficia de un gameplay superior.

Ar trebui sa scrie pe cutie, placa interzisa pentru Doom3 si HL2. Pentru asa ceva exista 66GT. :D
Malice

Post by Malice »

Alexis ai pus punctul pe i...intradevar se pregatesc jocuri pt directx10 (vezi de expl. Crysis de la Crytek) deci...asa zisa "performanta in jocurile viitoare" nu-si au rostul. In momentul cand imi cumpar cea mai noua si cea mai tare placa a momentului, atunci ma astept ca in TOATE testele sa fie cea mai tare...nu sa rada de mine vecinul de la 2 ca, virgula, cu placa lui de cateva luni imi da "ceata" in Doom3 (si in toate testele bazate pe acelasi engine).Eu ii zic atunci...bai dar eu sunt pregatit pentru jocurile viitoare..."alea multe" care vor aparea....dar el mi-o intoarce....hahaha..tu nu stii ca in toamna apare Vista, directx10 si ca toate jocurile incet, incet se vor alinia la noul standard???

...cam tarziu postat... :d ...
Venice 3000+;Asus A8N-E;Leadtek 6800 GS;1 Gb Corsair;Maxtor 200 Gb S-ATA;Audigy4 + Logitech-Z5450;Antec SLK3000B;Chieftec 450W;Winxp SP2.....
Alexis

Post by Alexis »

danboc nu o fi formulat cum trebuie insa asta afirmi tu,acel maine era viitorul, daca eu azi nu vad acele rezultate care sa-mi bucure ochii, azi, cum sa ma gandesc la viitor? si avand in vedere ca dai o caruta de bani pe o VGA ceri toate detaliile inclusiv acel dx10. iar faza cu achizitai inteligenta...ma scutesti, mai bine te abtineai la faza asta.
Prison rape is the deterrent for me not to commit crime.
:D

When the heart is ungoverned by reason, charlatans have powerful tools to decieve.
Malice

Post by Malice »

hmm....mie mi te adresezi?..daca nu...ok....daca da, te rog citeste mai cu atentie post-urile anterioare :tongue3: pentru ca se pare ca totusi nu mai inteles.....
Venice 3000+;Asus A8N-E;Leadtek 6800 GS;1 Gb Corsair;Maxtor 200 Gb S-ATA;Audigy4 + Logitech-Z5450;Antec SLK3000B;Chieftec 450W;Winxp SP2.....
danboc

Post by danboc »

Trebuie sa intelegeti ca undeva este nevoie de un compromis. Nvidia a facut acelasi lucru cu seria FX. A mizat pe texturi si grafica traditionala si a pierdut. Shaderii au aparut mai repede in jocuri decat sperau ei si ATI a fost mai bine pregatit, a anticipat corect si a castigat. Acum suntem oarecum in aceesi situatie. ATI mizeaza pe un raport shaderi / texturi de 3:1 (adica de 3 ori mai multe calcule pentru shading decat pentru textura) iar Nvidia mizeaza pe 1:1 ca si pana acum dar totusi dubleaza puterea de procesare. Ramane de vazut cine va avea dreptate. Deja FEAR are un raport de 7:1 intre shaderi si texturi si X1900 deja scoate cu 40% mai mult decat 7800GTX512. Limitarea apare din latime de banda la memorie nu din shading, ca altfel ar fi dat si mai mult. Daca DDR4 ar fi fost disponibil azi, diferenta ar fi fost poate si de 100%. Acuma ganditi-va si voi cum vor arata jocurile de maine. Ati vazut demoul tehnologic la Oblivion, la Gothic 3, la Ut2007, la Crysis. Toate abunda in shaderi. Shaderii sunt la ordinea zilei, de la efecte de particule pana la umbre, totul se face in shader pipeline. E clar ca aici trebuie pus accentul si eu zic ca ATI a ales bine. Si chiar daca ATI nu ar fi ales bine, tot nu ar avea ce sa piarda pentru ca mai mult accent pe textura decat pana acum nu se va mai pune sub nici o forma, nu are rost, iar X1900 oricum a aratat ca nu ar e probleme in a randa la un framerate decent un joc chiar intensiv in texturi mai degraba decat in shading. Probabil 7900 va fi mai rapid in acest caz, dar nu conteaza din moment ce amandoua vor fi limitate de procesor intr-un astfel de joc. Tot ce conteaza este cum vor face fata in engine-urile puternic bazate pe shaderi.

X1900 este o investitie cat se poate de proasta pentru cineva care vrea sa joace Doom3, Q4, HL2, Far Cry etc. Risipa totala de bani. Am spus, ar trebui sa scrie pe cutie : NOT FOR DUMMIES OR DOOM3 !
STR8_

Post by STR8_ »

Mai DANBOC mai citeste odata postul meu. Am dat si o lista de cateva jocuri noi in X1900XT merge mai bine, ce tot o tii cu doom3 ai o problema?
Si inca ceva important ! Cine are 25 MIL sa dea acum pe o placa grafica fii sigur ca mai are inca 10 peste 6 luni si tot asa, sa se mentina in TOP... intelegi ?
Nimeni nu cumpara o placa grafica de 30 mil cu ideea ca e buna 5 ani de acum inainte
Si daca esti asa infocat cu discutia, ce placa grafica ai tu ? Ia zii, cand ai luat-o te-ai gandit la viitor? indiferent de optimizarile pe care le are o placa , viitoarele jocuri vor merge din ce in ce mai prost pe ea
Gigabyte X58-UD5//i7 920 G0 (@4.2Ghz) //Tuniq Extreme//WD 640GB AALS//A-DATA Extreme
3Gb DDR3-1600+// MSI GTX 260 216 OC//Enermax Pro82+ 525//Samsung 24" 2494HM
2K

Post by 2K »

Ma in primul rand DOOM 3 e joc care prefera nvidia cum e is Farcry ce prefera ati oricum, a fi mereu in top cu placile video e o prostie ca la urma urmei la fel de bine arata un joc actual cu 7800GT fata de X1900XT si pe viitor o data cu lansarea de jocuri noi vor fi lansate si placi video noi asa ca nu are sens sa te contrazici, eu unu am un span de placa video (6600) dar incerc sa ma mentin la segmentul mainstream.Uite un 7300GS ce va costa in jur de 3 milioane e la fel de bun ca placa mea video acuala ce e 4.7.In concluzie cu 24 de milioane pe care ii dai pe o placa video High-end poti face lucruri mai intelepte
Alante

Post by Alante »

STR8_ wrote: Si inca ceva important ! Cine are 25 MIL sa dea acum pe o placa grafica fii sigur ca mai are inca 10 peste 6 luni si tot asa, sa se mentina in TOP... intelegi ?
Nimeni nu cumpara o placa grafica de 30 mil cu ideea ca e buna 5 ani de acum inainte
Si daca esti asa infocat cu discutia, ce placa grafica ai tu ? Ia zii, cand ai luat-o te-ai gandit la viitor? indiferent de optimizarile pe care le are o placa , viitoarele jocuri vor merge din ce in ce mai prost pe ea
...nu chiar,sunt persoane care strang 3 salarii pentru asa ceva,...ar mai fi si Falimentul o problema :),..in general cei ce dau 30 de mil pe o placa au si asteptari pe masura,nu conteaza doar performanta ci si rezistenta ei in timp la tot ce apare nou pe piata,...(aici vorbesc de cei pasionati/Hardcore gamers,...sunt si persoane cu bani care cumpara asemenea scule ca fite,baga un Bench,se lafaie putin, in rest folosesc sistemul doar pentru muzica si filme,mai au vreo 2 jocuri pe system si alea vechi de 6 ani,...)

...eu personal consider nejustificata aceasta actiune,...chiar stupida,sunt foarte putine persoanele care merg pe idei ca si cea de mai sus (sa strangi mai multe salarii pentru o componenta High-End), in general Gameri merg pe partea Mainstream,...acum logic cei ce au salarii de la 5000 Ron in sus merg si pe placi High-End!

...ce nu-mi place mie la Ati x1900,ar fi consumul de energie :P,...134 Watts fata de 74 Watts cat consuma un Gf6800 GS,...sa primesc cadou astfel de placa ar intra la vanzare :laughing6:
Malice

Post by Malice »

intradevar, un Antec true power de 550W....doborat de x1900 (in Crossfire!)...
STR8_

Post by STR8_ »

Serios? cine strange 3 salarii sa cumpere o placa video de 30 mil vreau sa il cunosc daca exista in romania, Sa fim seriosi, investiile in domeniu IT sunt cele mai proaste.
Cei are au 30 mil pt placa aia grafica fii sigur ca nu duc nici un fel de lipsuri, si nu fac compromisuri.

Iar in romania e ciudat , cine are 1000$ pt o placa... un student sigur nu are, au cei cu salarii bine platite poate, si cei cu afaceri, dar au si o varsta la care computerul pt ei inseamna rularea a cateva programe folositoare, si nu a 3d markurilor, si numararea fps urilor in niste jocuri.

Asa ca imi mentin parerea, cine are 1000$ cash pt o placa, o sa mai aiba inca 300$ pt un upgrade peste cateva luni, daca chiar este pasionat.
Gigabyte X58-UD5//i7 920 G0 (@4.2Ghz) //Tuniq Extreme//WD 640GB AALS//A-DATA Extreme
Alante

Post by Alante »

STR8_ wrote:Serios? cine strange 3 salarii sa cumpere o placa video de 30 mil vreau sa il cunosc daca exista in romania, Sa fim seriosi, investiile in domeniu IT sunt cele mai proaste.
Cei are au 30 mil pt placa aia grafica fii sigur ca nu duc nici un fel de lipsuri, si nu fac compromisuri.daca chiar este pasionat.
...am un prieten care castiga 500 Ron lunar,care a strans 3 luni pentru un Gf 7800 GT,...cand treci pe la Cluj iti fac cunostinta cu el,...(de luni pana vineri dupa 19:00 sau Sambata/Duminica),...mai sunt si altii,...motivatia lui fiind urmatoarea:

...avea inainte un Leadtek 6600 GT Extreme si nu vede un Upgrade intr-un Gf 6800GS/Ati X800 GTO,...pentru diferenta de vreo 300 Ron a cumparat un Leadtek 7800 GT,tipu-i foarte multumit de achizitie,dupa spusele lui se vede si se simte diferenta,...banuiesc ca are dreptate desi nu am fost acasa la el,...i-am vazut placa doar pe mobil :P,...
danboc

Post by danboc »

Aha, am inteles acum, pretul e problema lui X1900. Nu Doom3 sau 7800GTX 512. Pretul e prea mare. Va vine sa credeti daca va spun ca e prea mic? Pai fata de un 7800GTX 512 e mic copil iar fata de un GTX normal e putin mai scump dar placa e de 2 ori mai buna. Voi cat ati vrea sa coste? 200$? Atunci o placa entry level cat sa coste 10$? Cred ca nu realizati cat costa o placa de genul asta. Marja e mica la placile high-end, ele sunt facute mai mult pentru imagine si pentru a fi temelia placilor mainstream. De la ele se scaleaza in jos pana la placile de 100$ care aduc cel mai mare profit total. Nu din high-end se fac banii. Pretul e absolut meritat si dovada cea mai clara ca este asa e ca se cumpara ca painea calda. Cine isi permite sa isi ia, cine nu sa munceasca mai mult. :D Nu mai comparati situatia voastra financiara sau a romanilor in general cu cea a occidentului sau cea din State ca nu e deloc reprezentativa.
STR8_

Post by STR8_ »

Evident Alante 7800GT este un best buy si merita. :thumbleft:

PS: danboc am inteles, pretul este f bun, si accesibil... cand spuneai ca iti cumperi una ? :laughing6:
Neon Biker

Post by Neon Biker »

danboc wrote:Voi cat ati vrea sa coste? 200$?
Da! Da! Da! :d Totusi parca nu demult o placa High-end costa 300$. :sad1:
Foloseste voucherul SN5MXIMX cand cumperi de la PC Garage si ai discount 1%
alexwinfast

Post by alexwinfast »

Cu un 6800GS mai stai linistit pana in iarna anului 2006/2007 ca sa nu mai zic de un 7800GT...apoi,undeva in 2007 probabil pana in vara ai suficienti bani stransi ca sa iti poti lua un 8800 mai ieftin sau echivalentul Ateu la momentul ala.Tinem cont aici ca un 7800 va avea un pret consistent la vanzare atunci!
Oricare dintre aceste 2 placi,8800 sau Ateul respectiv,isi va face manichiura cu X1900 cu tot iar cele 30 milioane investite in "placa viitorului" se vor duce oe Dambovita...Pana si un mainstream al clasei 8800 se va lupta de le egal la egal cu un X1900
Eu am facut greseala sa dau 20 milioane pe o placa video care la momentul ala era cea mai tare din lumea asta aproape,6800GT in vara anului 2004 si anul asta am vazut cu stupoare cum un 7800GT este de 2 ori mai performant si asta la un pret mai mic decat un 6800GT la vremea aia!!!
Deci....nu merita sa dai peste 20 milioane pe o placa video care e in momentul ala nr1 pt ca va aparea alta de 2 ori mai rapida si iti vor sfarai calcaiele sa ai una ca aia.Tot asta va pati si X1900 cu tot cu "viitorul" lui...
Asus P5E3 Premium :: Intel Q9550@3.8Ghz :: 4GB Corsair TWIN3X
EVGA GeForce GTX 275 :: WD 640GB AAKS :: Antec Quatro 1KW
Thermaltake Kandalf :: Samsung 2253BW :: Logitech Z2300
Xbox One :: Xbox 360:: PS4 :: PS3 :: TV SONY Bravia 40HX800
2K

Post by 2K »

Aceeasi greseala am facut-o si eu am cumparat un XFX 4800-SE adus din strainatate in iunie 2003 cand erau la inceput,m-a costat o avere ca sa aflu in 2004 ca placa mea video rivaliza cu un 5600 care era la un sfert din pretul la care cumparasem placa +ca se schimbase si platforma de direct x la 9,de atumci nu vroiam sa mai aud de High-end pt ca tot ce jucasem era UT2003 QUAKE3 arena,oricum afacerea pe care o faci canmd cumperi o placa video High-End e total neinspirata mai ales cand te gandesti ca in romania 80% din cei ce au un computer au placile video sub 5700 ca putere
2K

Post by 2K »

Sunt de acord cu tine Grim_Ripper da nu mai ai mult de asteptat pana la 7600 ca vor fi lansate la jumatatea lui Martie
danboc

Post by danboc »

Mane, ca sa zic asa, probabil ca acolo unde ma intelegi si tu esti de acord cu mine iar acolo unde nu intelegi ce spun zici ca o dau in bara. Problema e la tine nu la mine.
Sunt foarte interesat si "la curent" cu fenomenul 3d si am citit (am o baza in programare si inteleg mare parte din detaliile tehnice) multe despre arhitecturile actuale, viitorul graficii, engine-uri si alte alea. Din tot ce am citit si inteles trag concluzia ca ATI este mai aproape de realitatea vremurilor decat Nvidia si are o abordare mai corecta si mai inteligenta decat concurenta. Cred ca asta vine si din strategia celor doua firme, ATI se axeaza mult pe R&D si incearca sa faca produse flexibile care sa se adapteze usor la orice aplicatie in timp ce Nvidia prefera o arhitectura mai inchisa, conservatoare, cu costuri reduse de R&D si in schimb pentru a o mentine in top apeleaza la "The way it's meant to be played" pentru a stimula producatorii de jocuri in a scrie soft optimizat pentru placile lor. Practic la orice joc de acest gen, programatorii scriu cod separat de codul original doar pentru placile Nvidia pe banii veniti de la Nvidia evident. Asta mie mi se pare o abordare imorala a problemei, nu stiu cat e de legala, dar este unul din motivele pentru care apreciez munca inginerilor de la ATI cu atat mai mult. Si ATI face acest lucru dar mult mai putin decat Nvidia pentru care chestia asta e un mod de viata.
2K

Post by 2K »

Nu cred ca prin acel program nvidia reuseste sa ramana in topuri,ati are si el multe jocuri (f celebre care sunt facute de softistii lor)HL2 FarCry etc pe cand nvidia are unu singur care merita enumerat DOOM3, adevarat ca arhitectura de la ati e mai avansata ca cea de la nvidia dar ati si pierde folosind noua arhitectura mult performant,dacă folosea pipelin-urile in nr mare ca nvidia pana acum ei erau in top dar din moment ce considera ca pipelin-urile sunt invechite au mult de pierdut +nvidia se adreseaza segmentului mainstream in special unde a detronat ati de mult
HerrMess

Post by HerrMess »

Doom 3 n-are nici o legatura cu nVidia. E scris in OpenGL, nVidia ruleaza OpenGL mai bine decat ATI. end of story
Daca e vb de mainstream, uitati-va pe http://www.intend.ro si admirati un X850 PRO la 9.3 mil. Deci..., paliz. (mentionez ca nu sunt fanboy la nici o firma, cu exceptia la Scythe :D )
Intelligent conversation requires at least two intelligent people.
Alante

Post by Alante »

2K wrote:Nu cred ca prin acel program nvidia reuseste sa ramana in topuri,ati are si el multe jocuri (f celebre care sunt facute de softistii lor)HL2 FarCry etc pe cand nvidia are unu singur care merita enumerat DOOM3, adevarat ca arhitectura de la ati e mai avansata ca cea de la nvidia dar ati si pierde folosind noua arhitectura mult performant,dacă folosea pipelin-urile in nr mare ca nvidia pana acum ei erau in top dar din moment ce considera ca pipelin-urile sunt invechite au mult de pierdut +nvidia se adreseaza segmentului mainstream in special unde a detronat ati de mult
...eu stiam ca Far Cry tine de Nvidia,...primul joc care printr-un pach a introdus Shader 3.0,in acea vreme Ati avea doar placi cu Shader 2.0,cat despre Half-Life 2,...nici nu vreau sa-mi amintesc,jocul a fost scos dupa 6 luni de la finalizarea sa datorita negocierilor dintre Valve,Ati si Nvidia,...in final a castigat ATi,nu stiu exact cat a platit si totusi desi sta sub sigla Ati,nu a reprezentat un mare dezavantaj pentru Nvidia,cateva puncte in plus in Benchuri pentru Ati,...am terminat jocul cu o placa grafica GeForce 2MX,uite lista cu cerinte minime:

1.2 GHz Processor
256MB RAM
DirectX 7 capable graphics card
Windows 2000/XP/ME/98

...pana la urma cei de la Valve nu au fost atat de nesimtiti(si asta in favoarea lor) ca si alti producatori de jocuri,desi sub Sigla Ati jocul a rulat decent pe N Placi grafice indiferent de producator,...in schimb am am vazut in niste benchuri jocuri care pe High-Details duc sub 20 FPS o placa ATI, iar cele de la Nvidia scot peste 40 FPS (placi din aceeasi generatie),...jocuri care stau sub sigla Nvidia deci din acest punct de vedere ii dau la domboc dreptate,...nu am nimic cu publicitatea dar faze de genu acesta chiar daca sunt legale sunt imorale dintr-un anumit punct de vedere,...in schimb ma indoiesc de incompetenta celor de la Nvidia,sunt la fel de competenti ca cei de la ATI,doar ca muncesc dupa alte reguli,nu bag mana in foc dar as zice ca munca pentru un Producator ca si Nvidia ar fi destul de stresanta,...in timp ce ATi perfectiona o anumita tehnologie cei de la Nvidia se grabeau sa promoveze alta,asta in ultimii ani,in trecut lucrurile erau putin diferite,...

...ce ma nelinisteste pe mine cel mai mult legat de acest X1900,nu a trecut mult timp de la lansarea placilor X1800 ca deja a aparut alt zmeu,...nu lucrez si nu cunosc pe nimeni de la ATI deci nu pot zice nimic concret,ma intreb totusi: Oare au pregatit demult acest X1900 sau i-au grabit lansarea,vorba aia graba strica treaba(cei de la Nvidia au trecut prin asa ceva odata),...deja a trecut putin timp de la lansare si cei de la Nvidia nu au dat nici o data fixa pentru rivalul lui X1900 si anume G71,...

...sunt multe speculati care inconjoara acest subiect,eu zic sa asteptam raspunsul celor din tabara adversa cine stie poate se dovedeste a fi mai bun,...sunt pe teren neutru nu strig nici ATi nici Nvidia,nu cred in Horoscop si alte vraji babesti, prefer sa am dovezile concrete in fata, inainte sa dau un verdict final. #-o
Last edited by Alante on Thu Feb 09, 2006 8:05 pm, edited 2 times in total.
2K

Post by 2K »

R580(chip-ul grafic din inima lui X1900)este creat inca din septembrie 2005 cel putin asa scrie pe chip-ul unui X1900 dintr-un review de cand se pregateste nush exact oricum G80 se spunea la inceput ca va veni in Martie dupa si-au dat seama ca era vorba de 7900 care va aparea in martie impreuna cu 7600gs/gt,ce stiu "sigur"despre G80 e ca va avea SM4.0.

-ati a avut un mare succes in Farcry cu placile sale obtinand in general cu 10-20 de FPS mai mult decat nvidia pt ca ati a venit cu drivere care sustineau FarCry cum a facut si nvidia cu DOOM3+nu neg ce a zis Hermess care a spus ca DOOM3 merge mai bine pe nvidia pt ca jocul foloseste OpenGl
Alante

Post by Alante »

2K wrote: -ati a avut un mare succes in Farcry cu placile sale obtinand in general cu 10-20 de FPS mai mult decat nvidia pt ca ati a venit cu drivere care sustineau FarCry cum a facut si nvidia cu DOOM3+nu neg ce a zis Hermess care a spus ca DOOM3 merge mai bine pe nvidia pt ca jocul foloseste OpenGl
...tu nu ai inteles nimic,...esti atent la ce se posteaza inainte s-au doar citesti printre randuri?,...aici nu era vorba de drivere,...
....pentru a stimula producatorii de jocuri in a scrie soft optimizat pentru placile lor. Practic la orice joc de acest gen, programatorii scriu cod separat de codul original doar pentru placile Nvidia pe banii veniti de la Nvidia evident
...domboc zicea ca creatorii de jocuri optimizeaza un joc pentru un anumit producator de placi grafice(pentru bani bineinteles),...driverele nu sunt facute de creatorii de jocuri (Ubisoft,Blizzard,Etc) ci de producatorii placilor grafice(Nvidia,Ati),...asta inseamna ca la lansare,jocul in cauza se descurca mai bine cu anumite placi grafice,Nvidia sau Ati,asta tine de cine a influentat financiar creearea acelui joc,...deci din start unul dintre cei doi producatori de placi grafice are un avantaj,...ca mai tarziu se scot drivere care sa inbunatateasca performantele anumitor jocuri asta-i alta mancare de peste...

...nu stiu de ce tot insisti pe "FarCry" daca ti-am zis clar ca acest joc sta sub sigla "Nvidia" ,...uite LINK----> http://www.farcry-thegame.com/uk/home.php --->invarte roata de la mouse in jos sau tine clic apasat pe bara browserului ---> jos dreapta este un Cerculet pe care scrie Nvidia "The way it's meant to be played" ,daca nu vezi bine da click ---- "Start"---> "Programs"---> Accessories ---> Accesibility --->Magnifier! (mai babeste de atat nu-ti pot explica #-o )
2K

Post by 2K »

Ok sunt de acord cu tine Alante insa mergand pe ideia ta explica-mi si mie de ce este o diferenta asa de mare in framerate intre nvidia si ati cu modele din acelasi segment de piata in FarCry,probabil ca sigla "the way is meant to be played" este prezenta prin premiza folosirii SM3.0 altfel eu nu inteleg dar lasa...
Neon Biker

Post by Neon Biker »

Vreau sa clarific unele inexactitati din posturile anterioare.

X1900 (R580) nu a aparut mai devreme decat era planificat, ci X1800 (R520) a aparut mult mai tarziu. R520 trebuia initial sa apara in mai-iunie, si sa concureze cu G70 (7800GTX), dar datorita arhitecturii shimbate radical, precum si a trecerii la un nou proces tehnologic (90nm), au aparut probleme care au impus revizuirea chip-ului de 3 ori (parca).

Concurentul lui R580 nu va fi G80, ci G71 (7900GTX). G80 (GeForce 8800) va aparea mai la vara si va aduce suport pentru DirectX10 din Windows Vista.

@2K: nu stiu la ce generatie ai vazut tu diferente uriase de frame-rate intre ATi si nVIDIA in FarCry, in afara, evident, de generatia de pomina a nVidiei, adica FX. :laughing6:
Last edited by Neon Biker on Thu Feb 09, 2006 8:00 pm, edited 1 time in total.
danboc

Post by danboc »

Baieti, ati inteles gresit ce am spus eu. Prin "the way it's meant to be played" Nvidia se asigura ca jocul respectiv NU VA MERGE PROST pe hardware de la ei, nu neaparat ca va merge mai bine ca pe ATI. Nici vorba de asa ceva. Ca se intampla uneori sa fie asa, asta e altceva. Nu e nimic ilegal in asta, este doar business. Teoretic se pot scrie coduri separate pentru fiecare placa in parte dar asta ar insemna enorm de mult timp pentru optimizari si deci multi bani pierduti. Daca insa se plateste pentru asta, atunci multi producatori accepta sa faca si asa ceva.
Exemplul cu FarCry e elocvent, cu toata optimizarea facuta de Crytek pentru placile FX ele tot nu scoteau mai bine ca Radeoanele chiar daca rulau pe cod optimizat. Unde mai pui ca lucrau si cu precizie mai redusa, deci cu calitate mai redusa a imaginii (pentru cine a facut comparatii la vremea respectiva cred ca sunt lucruri cunoscute) si asta pentru ca arhitectura FX-urilor era complet nepotrivita cu noile engine-uri grafice.
Doom 3 sau COR sunt insa altceva. Sunt jocuri care nu numai ca sunt scrise DOAR cu cod optimizat pe Nvidia mai folosesc si tehnici proprietare ale Nvidia (ex. ultrashadow 2) si colac peste pupaza mai sunt si in OGL, dar aici vina e a lui ATI pentru performanta mai redusa (noroc ca intre timp s-a mai imbunatatit) deci faceti-va si voi o idee cat de nepotrivite sunt pentru ATI.
Half life 2 este super mega optimizat pentru orice, Valve a facut tot ce era posibil ca sa ruleze pe orice hardware, chiar pentru FX-uri comuta in PS1.1 doar ca sa nu afecteze performanta iar faptul ca se zice ca e optimizat pe ATI e o prostie, e optimizat pe tot ce exista (eu l-am jucat si pe S3 integrat !!! cu 32MB).
Inca ceva, nu trebuie confundate reclamele la ATI sau Nvidia care apar in anumite jocuri cu optimizarea pentru ele, din nou este altceva. TWMTBP este un parteneriat al Nvidia cu producatorii de jocuri prin care se asigura ca tot ce vor scoate acestia va merge bine pe placile lor dar fara a atinge cu nimic calea initiala pe care a fost scris jocul. Producatorii n-ar avea nici un interes ca jocul sa mearga prost pe ATI si bine pe Nvidia din moment ce ei vor sa vanda jocul la fani ai ambelor tabere. Sunt doua moduri diferite de abordare a problemei, Nvidia investeste in optimizarea jocurilor pe hardware-ul lor in timp ce ATI investeste mai mult in optimizarea hardware-ului lor pentru a da rezultate bune in jocuri si mai putin in a plati producatorii sa scrie cod separat pentru ei.
2K

Post by 2K »

"@2K: nu stiu la ce generatie ai vazut tu diferente uriase de frame-rate intre ATi si nVIDIA in FarCry, in afara, evident, de generatia de pomina a nVidiei, adica FX"

-Corect la FX-uri si la 6600,dar oricum asta a trecut,are dreptate danboc in privinta lui TWMTBP, din cate am inteles eu era un laborator in RUSIA cu 200 de comp care aveau diferita placi video (nvidia)instalate pe ele si le testau pentru a fi compatibile si a rula fara bugs jocurile respective...
Alante

Post by Alante »

Neon Biker wrote: Concurentul lui R580 nu va fi G80, ci G71 (7900GTX). G80 (GeForce 8800) va aparea mai la vara si va aduce suport pentru DirectX10 din Windows Vista.
...true,true,ce aiurit sunt :tongue3: ,...cand ma gandesc la Nvidia si proiecte pe viitor tot G80 imi sare in minte,...desi sunt convins ca nu o sa-mi permit astfel de scula ma tot intreb,oare ce procesor,tehnologie si la ce frecvente o sa ruleze. [smilie=maniac.gif]

PS...in fine G71,dar sa-l lanseze odata sa se poata inchide acest topic ca deja iese din chenar si se prelinge pe birou,...indiferent de rezultate,cel putin se mai calmeaza putin spiretele,...;)
2K

Post by 2K »

E posibil ca G80 sa foloseasca noile chip-uri GDDR4 cu frecvente de 2.6-2.8 GHZ de la Samsung cel puti asa se vehiculeaza si eu as dori aceelasi lucru,desi trebuia sa vedem o demonstrati in Ianuarie a chip-urilor GDDR4 implementate pe un X1800 se pare ca a fost anulata ideea...oare de ce?......
Neon Biker

Post by Neon Biker »

GDDR4 sunt inca in stadiul de prototip, iar anul asta nu cred ca vor intra in productie de masa.

Anyway, tocmai mi-am amintit ca la lansarea GeForce-ului 7800 nVidia se lauda ca ar fi adaugat un ALU la fiecare pipeline. Asta nu ar insemna ca G70 are tot 48 ALU, ca si X1900? Sau ce mai contine un pixel-procesor de la ATI in afara de ALU? :-k
danboc

Post by danboc »

7800 ca si X1800 si X1900 au fiecare cate 16 unitati de randare sau pipelines in adevaratul sens al cuvantului. Fiecare pipeline are o structura diferita insa la ATI fata de Nvidia. X1900 are 3 unitati ALU pentru procesarea shaderilor, o unitate de texturare pe fiecare pipeline si o unitate de rasterizare ROP. 7800 are o structura ciudata, flexibila, in care doar o unitate este permanent ALU, una permanent ROP si una permanent TMU in timp ce a patra unitate poate fi cand ALU cand TMU in functie de necesitatile aplicatiei si de obicei ruleaza jumatate de ceas ca ALU si cealalta jumatate de ceas ca TMU de aici rezultand de fapt cele 24 de "pipes" impropriu spus. Deci, da au adaugat odata cu seria 7800 acel extra ALU/TMU pe fiecare pipeline numai ca pipeline-urile sunt de fapt 16 nu 24 cum se spune frecvent in mod eronat (ceva in genul am adidasi nike :D) si numarul efectiv de uniati pe pipeline nu este 2 ci 1.5 atat pentru TMU cat si pentru ALU (16*1.5=24). 24 sunt Shader Processing Units (sau ALU = Arithmetical Logical Units) respectiv Texture Mapping Units si se formeaza datorita acelei unitati suplimentare adaugate si modului in care ea functioneaza. Deci simplificat arata asa:
X1900 = 3x1x1x16 = 48/16/16
X1800 = 1x1x1x16 = 16/16/16
7800GTX = 1.5x1.5x1x16 = 24/24/16
Neon Biker

Post by Neon Biker »

Aha,... dar atunci 7800GT-ul cum e, ca mie nu-mi iese nicicum calculul. Asta ar trebui sa aiba 20/20/16, dar 20:1,5=13,33. [smilie=Erm.gif]
danboc

Post by danboc »

Ha, esti amuzant :P
7800GT are doua quads (adica 8 pipes) la care unitatea ALU/TMU suplimentara (adica exact hibridul ala) nu functioneaza deci ramane cu 8x1.5 + 8x1 = 20. Got it? :D
Neon Biker

Post by Neon Biker »

Got it, 10x! :) Ma da' bine au mai complicat astia lucrurile..., nu stiam ca pot dezactiva unele chestii in interiorul quad-urilor, ci doar intreg quad-ul. :d
danboc

Post by danboc »

Dap, Nvidia are o arhitectura foarte foarte flexibila ca functionalitate (din pacate nu si ca performanta) dezvoltata cu scopul clar de a valorifica la maxim productia de GPU, astfel a fost posibila aparitia lui 7800GT si 7800GS. La ATI practic a ramas aceeasi structura clasica pe quads, norocul lor ca la ei toate sunt functionale insa nu toate suporta frecvente ridicate, de aici rezultand X1800XL / XT. La x1900 e clasica scalare, X1600 reprezinta doar 1 quad din x1900 si probabil viitorul x1700 va fi un GPU cu 2 quads de X1900.
Neon Biker

Post by Neon Biker »

Da, am remarcat si eu ca X1600 e doar un sfert dintr-un X1900. Cam dezamagitor pentru un produs care se voia mainstream. #-o Sper sa scoata rapid acel X1700.

P.S. Vezi ce zici de performanta nVidiei, ca iar iti sare alexwinfast la beregata. :laughing6:
novi

Post by novi »

Alante

Post by Alante »

...asa arata PS Engine,la x1900:

Image

...ar mai fi si PS Processor:

Image

...ce sa mai vorbim de x1600 cand diferenta este destul de mare si intre X1800 si X1900:

Image

...dar totusi pentru moment concureaza cu GF 7800GTX,sa asteptam rivalul de drept de la Nvidia si anume Cf7900,astfel as zice ca tine de preferinte fata de un producator,dupa cum am mai zis eu sunt pe teren neutru,nu tin parte la nimeni,dar as vrea sa vad o lupta corecta,...ambele placi grafice sa faca parte din aceeasi categorie,...aveti aici o revizuire mai detaliata: ATI Radeon X1900 Series Evaluation

PS...am zis intr-o vreme ca nu se mai joaca carti si sah,...dar totusi daca s-a ajuns la Box sa fie o lupta intre adersari de aceeasi greutate,daca tot a ajuns Ati X1900 la categoria grea astept sa vad cu ce se prezinta Gf7900,...desi se descurca destul de bine Gf 7800GTX,un Pepe - Inima Salbatica,Ati X1900 nu-l reprezinta pe Dan Helciuc :)..
Max Inc

Post by Max Inc »

Este foarte bine sa existe un dezechilibru intre modele de varf ale concurentzilor. Cu cat diferentza e mai mare... cu atat efortul celeilalte de a-l combate... shi de aici produse mai performante shi pretzuri mai mici pentru end-useri.

Azi am comandat un Sapphire X1900XT impreuna cu un nou system bazat pe AMD 4800+. Probabil ca pe martzi seara am sa il am asamblat shi sa pun ceva poze.
Hmmm ...
alexwinfast

Post by alexwinfast »

Neon Biker wrote:Da, am remarcat si eu ca X1600 e doar un sfert dintr-un X1900. Cam dezamagitor pentru un produs care se voia mainstream. #-o Sper sa scoata rapid acel X1700.

P.S. Vezi ce zici de performanta nVidiei, ca iar iti sare alexwinfast la beregata. :laughing6:
Mersi NeonBiker ca imi faci reclama gratuit dar nu am de ce sa sar la beregata lui pt ca nu ma misca cu nimic vorbele...
Omul isi spune parerea si trebuie respectata ca a oricarui alt user.Pana una alta eu sunt foarte multumit de ceea ce citesc si testez personal :wink:
Max Inc te asteptam cu niste rezultate ca din alta parte nu prea vad de unde le-am putea avea "live" :thumbleft:
Asus P5E3 Premium :: Intel Q9550@3.8Ghz :: 4GB Corsair TWIN3X
EVGA GeForce GTX 275 :: WD 640GB AAKS :: Antec Quatro 1KW
Thermaltake Kandalf :: Samsung 2253BW :: Logitech Z2300
Xbox One :: Xbox 360:: PS4 :: PS3 :: TV SONY Bravia 40HX800
Post Reply