Probleme raid 0

Despre hard-disk-uri. Comentarii şi întrebări.

Moderator: Moderatori

Post Reply
ripper

Probleme raid 0

Post by ripper »

Am doi prieteni care sustin ca solutia Raid 0 da erori in win.
Avand in vedere ca doresc si eu sa achizitionez o astfel de solutie va intrreb pe ceci cu raid Sata ai avut probleme?

Nu se pune problema ca ceii doi sa vorbeasca prostii deoarece lucreaza in domeniu de multa vreme.

Unu si-a luat recent 3800 x2 si placa de baza Asus deluxe nu retin exact modelul :( si spune ca raidul i-a dat erori in win! Si ca a renuntat la el! Stiu ca a incercat cu 2 x WD 80gb Sata.

In concluzie cei care au hdd puse in raid sata ati intalnit astfel de probleme?
Just Me...
novi

Post by novi »

Eu am un RAID 0 facuta cu doua MAXTOR de 80GB SATA si imi merge excelent (fara nici o eroare) de un an si ceva!Mai intai pe nForce 3 Ultra si apoi pe nForce 4 Ultra!:wink:
pretorienii2004

Post by pretorienii2004 »

Eu am 2WD120GBSATA2 in RAID0 pe nforce2 de aproximativ 3 luni pina acum nam avut probleme.
No one dies a virgin life screws us all
zme-ul

Post by zme-ul »

am 2x250Gb Maxtor DiamondMax10 in raid 0 de anul trecut ... fara probleme
bla bla
ripper

Post by ripper »

Deci concluzia e ca astia au vorbit prostii? sau ca nu au stiut sa le configureze? Exista ceva setari mai deosebite?
Just Me...
darkzone

Post by darkzone »

Există şi setări de fineţe pentru matricile RAID, indiferent de tip: 0, 1, 0+1, 5 etc. Cea mai importantă este dimensiunea stripe-ului care, teoretic, ar trebui să fie egală cu cea a cluster-ului stabilit în sistemul de fişiere (pe NTFS dimensiunea cluster-ului este default de 4k). De exemplu, dacă dimensiunea cluster-ului este stabilită la 4k, atunci şi dimensiunea stripe-ului trebuie să fie tot 4k. Dimensiunea cluster-ului se poate modifica de la 4k până la 64k, de obicei. Un cluster mic este ideal în cazul în care se lucrează cu multe fişiere mici. Un cluster mare se foloseşte atunci când se lucrează cu fişiere de dimensiuni mari. De exemplu, pentru partiţia sistem se recomandă un cluster mic, deoarece fişierele sistemului de operare sunt, de cele mai multe ori, de dimensiuni mici. Pentru o partiţie pe care se stochează filme sau se face captură video un cluster mare este un avantaj.
În cazul unei matrici RAID, dimensiunea cluster-ului trebuie să fie aceeaşi pe toate partiţiile, în cazul în care există mai multe partiţii, această dimensiune fiind egală cu cea a stripe-ului, stabilită anterior. Dimensiunea stripe-ului se stabileşte din meniul RAID din BIOS-ul plăcii de bază (sau al controller-ului dedicat, acolo unde există). Dimensiunea cluster-ului se stabileşte de la partiţionare şi formatarea partiţiilor, asta dacă operaţiunea se execută cu un program dedicat, din setup-ul de Windows nefiind posibilă stabilirea acestei dimensiuni care va fi setată by default la 4k. În schimb, se poate modifica ulterior din Disk Manager.
Mă rog, problema e mult mai complexă, am încercat să-ţi explic pe înţelesul tău. S-ar putea să nu-mi fi ieşit ...

PS: sper să nu fi greşit detaliile, am scris cam din amintiri ... :)
Cu cât înveţi mai mult cu atât îţi dai seama cât de puţin ştii
Albert Einstein
Better to fight for something than live for nothing
US General Patton
ripper

Post by ripper »

Din cate ai explicat am inteles totul merci
Just Me...
Post Reply