monitor LCD sau vechiul monitor+ochelari antireflexie?

Referitor la domeniul hardware in general, preţuri, informaţii de ultimă oră.

Moderator: Moderatori

Post Reply
adrian1700+

monitor LCD sau vechiul monitor+ochelari antireflexie?

Post by adrian1700+ »

O dilema, nu doar din punct de vedere al costului, cat si cel al sanatatii oculare. Astfel, cunoastem beneficiile unui monitor LCD (consum energetic redus, protectie pt ochi), insa pt cei care lucreaza in domeniul proiectarii (cum este si cazul meu), se stie ca un monitor LCD nu se poate compara cu culorile si rezolutiile pe care le poate afisa un monitor clasic CRT. Insa, pt sistemul ocular este f vatamator. De aceea vin cu acest topic. O combinatie ar fi monitor CRT+ochelari antireflexie, insa merită investitia? Aspept parerile si ideile dvs. O zi buna!

P.S. imi cer scuze, daca acest topic pe care il deschid nu e la rubrica corecta, insa consider ca avand in vedere ca incercam sa comparam 2 produse din aceiasi gama, cred ca este corecta alegerea. In caz contrar, rog moderatorii sa mute topicul. O zi buna!
none
sorinel01

Post by sorinel01 »

Ca sa impac si capra si varza as zice ca LCD+ochelari :)
Nu folosesc ochelari cu toate ca la serviciu folosesc un CRT (de fapt foloseam acum am mai evoluat). Anyway... nu foloseam ochelari si dupa 45 min de holbat in monitor eram terminat. Am imprumutat de la un coleg de birou o pereche de ochelari si vreau sa spun ca dupa alte 45 de minute imi era mult mai bine.. Nu spun ca nu imi erau afectati ochii insa diferenta era imensa.
Asadar.. ochelarii sunt o varianta foarte buna de a-ti relaxa ochii.
Asta ca sa nu faci rabat la calitatea imaginii (varianta LCD).
whiskey

Post by whiskey »

Indiferent daca porti sau nu ochelari, cu strat antireflex au ba, tot te va durea capul daca ai CRT. Port ochelari cu strat antireflex de vreo doi ani si, intr-adevar, o diferenta exista, dar nu atat de mare incat sa nu fac pauze. Asadar, cu ochelari sau nu, e bine sa faci o pauza, la o ora, doua, mananci un mar, inchizi ochii 5 minute, fumezi o tigara [smilie=maniac.gif] , etc..

Deci LCD. Plus ochelari, daca esti maniac :)

(mi-a zis o doftorita de ochelari cu nu stiu ce strat de titaniu, habar n-am, care protejeaza impotriva radiatiilor emise de monitoare; cica ar fi mai bun decat anti-reflexu')
adrian1700+

Post by adrian1700+ »

daca tot s-a "intrat" in paine, cunoasteti si ce preturi se practica de catre diferite cabinete? Asta ca o comparatie cu un eventual upgrade/schimb de monitor.
none
whiskey

Post by whiskey »

Asta nu stiu, dar pe ochelari, in decembrie anul trecut, am dat (cu putin) peste 750 lei (bun, ca au mai multe treburi utile pentru ochii mei).
tty

Post by tty »

NU e neaparat vorba de radiatii ci de felul in care un CRT afiseaza imaginea. De obicei dureri de cap si probleme cu ochii apar la CRT din cauza sistemului de afisare cel putin 50 cadre pe secunda, mai populat 60-75-85-100 cadre sau Hz.
Eu lucrez de vreo 15 ani si deocamdata nu am probleme cu ochii desi am folosit in majoritatea timpului monitoare mari.
O chestie ciudata, ma dor ochii (nu mai vad bine) daca ma joc cu un TFT sub 75Hz.
SamuS

Post by SamuS »

tty si pe mine m-au durut ochii in primele 2 zile la trecerea de la CRT LA LCD :laughing6:
apoi nu mai aveam nici pe dracu... [smilie=maniac.gif]
Notebook ASUS K50AB Turion x2 RM74 (2.2ghz), 4gb ddr2, ATI 4570, HDD 250GB
Johhny_T

Post by Johhny_T »

Si eu am facut trecera la LCD acuma un an jumate, tot din cauza obosiri ochilor,in primele zile de folosire a LCD-ului nu eram deloc obisnuit cu el, dar oricum dupa parerea mea claritatea este mult mai buna pe un LCD, si consumul este foarte scazut 35W la LCD-ul meu de 17'', la celalalte tot de 17 parca este 40W...
Packard Bell - Intel Core Duo T 2250 @1730mhz - ATI Radeon 200M, 256 MB - SO-DIMM DDR2 512, 667mhz - HDD S-ATA WD 800BEVS - Panasonic DVD-RW - Realtek LAN - audio - Wireless - mouse Logitech LX7
KodiaK
Radioactiv

Post by KodiaK »

La ce vei folosi tu monitorul, CRT clar. dacă monitorul este fabricat dupa 2001-2002 si il tii la refresh 85-100Hz atunci nu ai de ce sa-ti faci probleme.
Un LCD mai rasarit te sare de 15mil si este sub un CRT la calitatea imaginii, plus ca esti blocat la 1280x1024 si nu cred ca pt proiectare este bine.
Don't steal. The government hates competition.
Knowledge is power. Power corrupts. Study hard. Be Evil.
===============================
Voucher...G6TPRZ4K...PC Garage...1% reducere
adrian1700+

Post by adrian1700+ »

Monitorul este un LiteOn din 2002 si il tin pe 90 hz, insa dupa 3-4 ore ma rupe la ochi...si cum cei din conducere...nici gand de a schimba monitoarele din diverse motive (cu toate ca legislatia...de la 1 oct spune clar ca ANGAJATORUL trebuie sa asigure ochelari pt cei ce lucra in fata calc). Sau poate am eu probleme cu ochii...
none
Hector23

Post by Hector23 »

Lucrez in optica medicala de aproape 5 ani si iti recomand lentilele speciale pentru monitorul calculatorului. Nu tratamentul antireflex te protejeaza pe tine de "binefacerile" monitorului ci un tratament special conceput pentru asa ceva + antireflex.
Iti recomand ca si producator de lentile HOYA pentru lentilele de plastic(sticla organica), au tratament special pentru calculator pe trei culori optionale: maro, verde si albastru deschis. Pret pereche = 300 RON(antireflex inclus) , durata comanda 2 saptamani.
La lentile din sticla minerala iti recomand ZEISS, lentila se numeste Uropal, la care poti adauga si antireflex. Pret pereche = 170-250 RON.

Iti recomand sa-ti iei o pereche de asemenea lentile, o sa simti diferenta...
adrian1700+

Post by adrian1700+ »

Mersi mult...mi-am notat. Apropo , in Iasi nu stii un centru specializat. Eu am fost la Mater Optica...si mi-am facut programare (15 ron). Au zis ca in principiu cam 1,5 mil...2 mil m-ar costa. Sa vad...important e sa mai pasuiesc...ca de abia ma intretin...iau ochelari si 2 sapt...fac foamea
none
whiskey

Post by whiskey »

Hector23, cum se numeste acel "tratament" ?
Nu cumva (ca ai pomenit de culori - maro, albastru si verde) vorbesti de lentile heliomate ? Care nu au nici o legatura cu radiatiile si rata de refresh a monitorului, ci cu intensitatea luminii, IMNHO. Si nu numai lentilele din plastic au asa ceva.

Si, apropo de rata de refresh, tty, aspectul asta e irelevant in discutia asta, daca e valabil atat pentru CRT-uri cat si LCD-uri.

le: oh, dar heliomatele nu sunt decat maro sau gri inchis, iar antireflexul e albastru sau verde (au mai aparut intre timp si alte culori ?)
Hector23

Post by Hector23 »

Pentru adrian1700+ : ca si centru specializat iti recomand unul din magazinele noastre, unul fiind chiar in Iasi la adresa "Optiplaza - Moldova Mall Str. Palat nr.1, Stand 4, parter, tel: 0232-277277". Ca si beneficii pentru bani putini ai parte de consultatie gratuita si montaj al lentilelor tot gratuit. Pret minim pentru lentilele speciale de calculator = 120 RON perechea de lentile din sticla UROPAL de la firma CARL ZEISS (fara tratament antireflex inclus). Pentru mai multe detalii poti trece pe la magazin sa te interesezi...

Pentru visky: acele "tratamente" speciale pentru monitorul calculatorului se numesc: Office Brown (maro), Office Green (verde) si Skylite (albastru deschis). Colorarea lentilelor este de 12-15%. Optional se poate adauga si tratamentul antireflex, este doar pe culoarea verde (multistrat) la Hoya.
Culorile antireflexului in general sunt:
- albastru spre mov= monostrat, nu vi-l recomand
- auriu= 3 straturi, foarte bun
- verde= 6 straturi, cel mai bun posibil

La categoria tratamente fotocromice (heliomate), pe langa clasicele nuante de maro si gri a mai aparut si verde, cel din urma numai la producatorul Rodenstock.

Despre orice lentile, materiale, tratamente si proprietatile lor se poate vorbi foarte mult, asa ca puteti cauta despre ele pe Internet.
Post Reply