potentiometru

Pentru cei cărora le place să se "joace" cu propriul calculator

Moderator: Moderatori

Post Reply
TheL10n

potentiometru

Post by TheL10n »

salut, am acest potentiometru , are 6 picioruse, cum as putea sa-l conectez la un ventilator astfel incat sa-i pot reduce voltajul de la 12V in jos? Ms [smilie=Respect.gif]
VIPER

Re: potentiometru

Post by VIPER »

Acela este un potentiometru dublu, pt un singur ventilator folosesti doar 'jumatate'. Poti incerca asa:
Attachments
Untitled.jpg
Untitled.jpg (8.32 KiB) Viewed 1125 times
E2220 @ 3GHz on AC Freezer 7 Pro | Gigabyte P35 DS3L | 2GB A-Data @ 833MHz | Sapphire HD3870 512MB GDDR3
TheL10n

Post by TheL10n »

imi poti explica te rog ce fire merg unde(pe culori)? sunt putin in ceata 8-[
VIPER

Post by VIPER »

Nu este bine cum am desenat prima data, uite acum e varianta buna:
Attachments
Untitled.jpg
Untitled.jpg (9.74 KiB) Viewed 1070 times
E2220 @ 3GHz on AC Freezer 7 Pro | Gigabyte P35 DS3L | 2GB A-Data @ 833MHz | Sapphire HD3870 512MB GDDR3
Aylan

Post by Aylan »

In primul rand nu se folosesc potentiometre de genul acela la controlarea turatiei unui ventilator pentru ca se ard.
Iar montajul din poza este gresit din doua motive:
1. Firul rosu de la molex este legat la 5V
2. Pinul liber (din poza) al potentiometrului trebuie legat la masa (negru).

Daca vrei neaparat sa faci reglarea doar cu un potentiometru ti-l recomand pe acesta.
Waiting for Matrox to bring NVIDIA & DAAMIT down...
VIPER

Post by VIPER »

Aylan wrote:In primul rand nu se folosesc potentiometre de genul acela la controlarea turatiei unui ventilator pentru ca se ard.
Iar montajul din poza este gresit din doua motive:
1. Firul rosu de la molex este legat la 5V
2. Pinul liber (din poza) al potentiometrului trebuie legat la masa (negru).

Daca vrei neaparat sa faci reglarea doar cu un potentiometru ti-l recomand pe acesta.
Ai dreptate.
Uite ce am gasit : http://www.pcmoddingmy.com/e107_plugins ... content.83 , chiar aseara l-am facut, de curiozitate.
Attachments
dasdas.jpg
Aylan

Post by Aylan »

Radiatorul ala e un pic cam overkill [smilie=maniac.gif]
Waiting for Matrox to bring NVIDIA & DAAMIT down...
VIPER

Post by VIPER »

:laughing6: Stiu, gasisem regulatorul gata montat pe radiator, nu am stat sa mai umblu la el :tongue3:
Keenox

Post by Keenox »

se pot folosi potentiometre pentru ventilatoare asa mici. am testat eu si merge. cele normale care se gasesc in magazin rezista la 3-4W. trebuie calculat in functie de voltajul si amperajul ventilatorului (care sunt scrise pe el). eu am prajit cateva pe fan-urile mele de 12cm 12V 500mA.

un potentiometru normal are 3 pini. cel din mijloc e cursorul si ceilalti doi sunt legati la capetele rezistorului. se monteaza ca un intrerupator, daca stii. a 2a schema a lui viper e buna, in afara de faptul ca trebuie in loc de firul rosu cel galben. poti conecta la alegere oricare dintre pinii laterali, in functie de cum vrei sa rotesti potentiometrul. ti-am facut o schema mai jos sa vezi cum functioneaza un potentiometru. valorile sunt pentru exemplificare si sunt aproximative. sunt valabile numai pt potentiometrele normale, nu cele logaritmice.
Attachments
schema potentiometru
schema potentiometru
pegas

Post by pegas »

poate sunt un pic offtopic, dar de ce nu incerci schema asta

http://www.heatsink-guide.com/control.shtml
la mijloc intre .asm si .c
Post Reply