Sfat privind o achizitie de viitor (SSD)

Referitor la domeniul hardware in general, preţuri, informaţii de ultimă oră.

Moderator: Moderatori

IL Dotore

Re: Sfat privind o achizitie de viitor (SSD)

Post by IL Dotore »

F115 de unde pana unde a aparut, tre sa fie o "catch" cu el. Modelul standard avea 120.
Sapa un pic si vezi de ce are acest nr ciudat de 115GB.
Daca cumperi de la PcGarage folosind codul: GN24WM10. ai un discount de 1%.
georgeleus

Post by georgeleus »

Tare dificila dilema. ](*,) ](*,) ](*,)

Pe de-o parte Storage Review face lumina in ceea ce priveste noua nomenclatura, pe de cealalta parte MobilityUpdate nu prea se lasa impresionat de rezultatele pe machintosh (cifre reale: 146MB/s - W 227MB/s - R). Bine, asta din urma nici nu s-a plans de fiabilitate, BSOD, etc, doar ca n-a obtinut in AjASysTest cifrele producatorului.
Mai exact:
“So that our customers are perfectly clear about what they are getting, we will be changing the model numbers on all 25nm based drives and transitioning the drive capacities we offer where necessary. For example, a drive that would have been sold as 120GB when built with 34nm flash will be launched as a 115GB version,” said Jared Peck, Global Product Marketing Manager for SSDs at Corsair, “All Force Series drives built with 25nm flash will also have a ‘-A’ suffix on the part and/or model number, making it easy to determine exactly what you’re getting.”
Pentru mine sunt mai putin relevante aspectele astea, eu tot ce vreau e ca XP-ul impreuna cu KIS sa nu mai imi booteze in 70 de secunde si cand lansez Office 2007 sau Thunderbird, Firefox, etc sa nu stau sa astept 10 secunde pentru fiecare fereastra.
Daca voi considerati ca vitezele mentionate mai sus ma vor ajuta, sfaturile voastre ma vor sprijini in decizie.

Exemplul concret dupa care ma ghidez e F40-ul de acasa (tot SF1200) care incarca Win7 cu KIS in 16 secunde si livreaza ferestrele in 0.5 secunde fiecare. Imi imaginez ca asta n-are cum sa fie mai prejos.
Cat despre ciclurile de scriere/rescriere, formatez cam o data la un an. Plus ca n-o sa salvez documentele de serviciu pe el, o sa lucrez in permanenta cu HDDul vechi in enclosure extern.
Ma tenteaza si partea cu 3 ani garantie si MTBF-ul generos (spre deosebire de Kingston spre exemplu).
--
"I have to think hard in order to name an interesting man who doesn't drink"
Burt Reynolds.
Neon Biker

Post by Neon Biker »

Da, a fost putin scandal cand s-a trecut "in liniste" de la 34nm la 25nm si a scazut performanta. Dar ochiometric nu vezi diferente nici intre un Vertex 3 de 240GB si un SSD de generatie mai veche. Diferenta fata de HDD-uri vine de la timpul de acces (0.1-0.2 vs 13-15 ms). Asta face ca in momentul in care deschizi o aplicatie SSD-ul sa poata accesa foarte rapid, aproape instantaneu, o gramada de fisiere marunte, in timp ce HDD-ul trebuie sa tot rumege la ele, pana-si tot repozitioneaza capetele pentru fiecare fisier in parte. Ce s-a intamplat odata cu trecerea de la SF1 la SF2 a fost cam o dublare a performantei, dar cu dublarea capacitatii SSD-ului, deci pentru a avea performanta maxima era necesar sa cumperi un SSD de 240GB, nu de 120GB. Daca stam sa comparam SSD-uri de capacitate egala, sporul de performanta nu mai e atat de mare, iar daca comparam SF1 de 120 cu SF2 de 60, deja cam dispare orice diferenta semnificativa.
Foloseste voucherul SN5MXIMX cand cumperi de la PC Garage si ai discount 1%
IL Dotore

Post by IL Dotore »

Daca diferenta este data doar de trecerea la 25nm eu zic ca il poti lua linistit.
Ai clarificat ca este exclusiv pentru laptop si pe PC ai deja un alt SSD, in cazul asta nu ai de ce ezita. Eu initial luasem in considerare si o eventuala mutare pe un desktop.
georgeleus

Post by georgeleus »

Va multumesc amandurora pentru promptitudine si obiectivitate in raspunsuri.
M-am lamurit complet care este treaba cu hard-urile asetea, am conchis ca raportat la situatia mea financiara e o chestiune de moft si pana la urma mi-am dat seama ca mai bine imi tin excesul de banii linistit si-i adaug la contul de bicla de downhill.

Am tot cantarit si mi-am dat seama ca nu prea sunt adeptul compromisurilor, asa ca ori imi voi lua un SF2 de 240 vreodata, ori ma chinui in continuare cu 5400-le actual.

Deocamdata am investit voucherul intr-o chestie care chiar mi-era utila acasa: Xonar DX. O suma decenta pentru placerea audiofilului din mine.

Respect motociclistilor forumului !
:occasion14:
--
Burt Reynolds.
caraboy

Post by caraboy »

IL Dotore wrote:F115 de unde pana unde a aparut, tre sa fie o "catch" cu el. Modelul standard avea 120.
Sapa un pic si vezi de ce are acest nr ciudat de 115GB.
Eu am acest model pe laptop, cam de 2 luni. Merge ok. Si eu m-am intrebat, de ce 115 (100 pot folosi teoretic), dar, deh, era cel mai bun la raport pret/capacitate cand l-am luat.

PS: georgeleus, daca apuci sa lucrezi pe SSD, CLAR, nu te vei mai intoarce la un HDD normal EVER. :tongue3: Prefer sa car un HDD extern pentru fisierele mari (filme, masini virtuale, etc), decat sa renunt la el. [smilie=maniac.gif]
coretweaker

Post by coretweaker »

@caraboy

Nu-i chiar asa, mai ales ca filmele HD ajung fara probleme sa ocupe pana la 40 GB. Cea mai buna combinatie este un SSD (sau doua) pentru SO si aplicatii si un RAID 0 de HDD-uri (intern) pentru stocare, doar ca din pacate aceasta combinatie este posibila doar pentru cei cu desktop-uri.
Si pentru laptop-uri tot combinatia SSD + HDD intern este cea mai faina, cu conditia ca laptop-ul sa permita doua dispozitive interne de stocare. Cand nu se poate asa, merge si un HDD extern....
IL Dotore

Post by IL Dotore »

O data ce ai un SDD de minim 120GB nu mai are rost sa iti asumi riscuri inutile cu un RAID 0 pentru stocare, ba chiar ar fi contraindicat (poti face RAID 1 eventual pentru siguranta).
Last edited by IL Dotore on Wed Nov 23, 2011 5:48 pm, edited 1 time in total.
coretweaker

Post by coretweaker »

IL Dotore wrote:O data ce ai un SDD de minim 12GB nu mai are rost sa iti asumi riscuri inutile cu un RAID 0 pentru stocare, ba chiar ar fi contraindicat (poti face RAID 1 eventual pentru siguranta).
Sigur ca ai dreptate, dar depinde si de valoarea datelor pe care le stochezi. Pentru multi utilizatori de PC-uri, datele cu adevarat importante nu ocupa prea mult spatiu pe HDD. Eu prefer sa-mi fac o copie de siguranta pentru datele importante, si in rest sa fac sistemul sa mearga cat mai repede posibil, chiar cu riscul (potential) ca intr-o zi sa-mi crape RAID-ul 0.
IL Dotore

Post by IL Dotore »

Copie de siguranta unde? :)
Ca un CD/DVD dupa 4-5 e e mai mort ca o mumie.
Deci si back-up-up asta nu e chiar asa simplu de gestionat.
coretweaker

Post by coretweaker »

IL Dotore wrote:Copie de siguranta unde? :)
Ca un CD/DVD dupa 4-5 e e mai mort ca o mumie.
Deci si back-up-up asta nu e chiar asa simplu de gestionat.
Da, stiu problema cu DVD-urile si ca nu prea te poti baza pe ele pe termen lung. Eu am si un HDD extern, si este greu sa-mi crape si RAID-ul si externul in acelasi timp.
georgeleus

Post by georgeleus »

Yo yo yo... stati asa manca-v-ar nenea.
Cum adica ?

Daca scriu ceva pe un DVD, fie si la jumatate din viteza maxima, si il pastrez in puf exista riscul sigur de a pierde informatiile dupa 5 ani? [smilie=Wonder.gif]
Pai in pana mea, stick-urile de memorie cica tin informatia stocata 10 ani... si cu siguranta nu le credeam peste mediile optice in durabilitate.

Enlighten me people.
--
Burt Reynolds.
coretweaker

Post by coretweaker »

Ultima data cand citisem ceva pe tema asta era acum vreo 10 ani, cand guvernul german, care isi salvase o parte din arhive pe CD-uri, constatase ca dupa doar cativa ani, au inceput sa apara erori si atunci s-a pus foarte serios problema gasirii unor medii de stocare alternative. Nu-mi mai amintesc exact detaliile dar apare un fenomen de imbatranire care duce la pierderea partiala a datelor de pe mediile optice de stocare. Nu mai stiu daca acest fenomen afecteaza si CD-urile stantate sau doar pe cele inscriptibile si/sau re-inscriptibile.
Neon Biker

Post by Neon Biker »

Io mai am CD-uri scrise acum vreo 10 ani si inca sunt OK. Sau cel putin erau ultima data cand am incercat sa le citesc. Oricum cele stantate cred ca sunt mult mai rezistente.
Foloseste voucherul SN5MXIMX cand cumperi de la PC Garage si ai discount 1%
caraboy

Post by caraboy »

Neon Biker wrote:Io mai am CD-uri scrise acum vreo 10 ani si inca sunt OK. Sau cel putin erau ultima data cand am incercat sa le citesc. Oricum cele stantate cred ca sunt mult mai rezistente.
Am CD stantat cu Office 2000, l-am pus in drive, inca merge. :d

Nu am incercat cu pozele din liceu, am DVDuri de 5-6 ani. [smilie=maniac.gif] Dupa ce am citit asta.... imi e cam frica sa incerc. :tongue3:
IL Dotore

Post by IL Dotore »

Depinde cum au fost pastrate, daca le tii in debara la intuneric si temperatura constanta ai sanse sa te tina mai mult, daca le tii pe masa.. well tough luck. :D
catacc

Post by catacc »

discurile "stantate" sunt imprimate in aluminiu, de aia sunt argintii si de aia se pot citi si dupa 10-20 de ani daca nu sunt zgariate

problema este la discurile (CD sau DVD, nu stiu insa sigur la HD sau BRay dar cred ca e la fel) pentru home user, discuri ce se pot arde de catre un utilizator normal.

de aia exita termenul "arde", deoarece discurile se scriu prin arderea propriuzisa a vopselei din disc, de fapt o mixtura speciala cu ajutorul razei laser.

care mixtura/vopsea, oricat de speciala e si orice fel de formula chimica are, deoacamdata sufera de acelasi defect: imbatraneste in timp, adica se distrug moleculele in timp, in principal sub actiunea razelor ultraviolete.

care raze ultraviolete pot patrunde in disc daca sta pe masa, in carcasa deschisa la culoare si cu acces la lumina (solara sau artificiala).

pur si simplu, prin simplul fapt ca scoatem discul din beci si apoi din carcasa ca sa il luam in mana si sa il punem in unitatea DVD/CD le da acces razelor ultraviolete sa atenteze la vopseaua minune.

mie nu mi-au rezistat discurile mai mult de 5 ani, oricate marci de discuri si tehnologii am incercat.

cel mai bine e pe stick, dar deoarece pot fi influentate de descarcarile electrostatice, cel mai bine de pastrat este pe harddiskuri, deoarece suprafata platanelor cica garanteaza informatia pentru 100 de ani, iar carcasa metalica a harddiskului este o cusca farraday care nu permite campurile magnetice/electrice sa strice informatia.

oricum, campurile magnetice foarte puternice pot influenta informatia
sau electricitatea statica poate strica un chip de pe placa electronica a hardului, care poate fi inlocuita in cele din urma

nu exista nimic sigur, deocamdata
coretweaker

Post by coretweaker »

Ma gandesc ca ar cam trebui sa trec si eu pe SSD si parerile voastre mi-ar fi de ajutor...
Acum in sistem am un doua HDD-uri WD Caviar Black de 1 TB fiecare in RAID O pe SATA 2, pe care vreau sa le pastrez pentru stocare masiva, dupa ce upgradez sistemul cu un SSD.
Placa de baza are si doi conectori SATA 3 care deocamdata stau degeaba, asa ca obligatoriu vreau un SSD pe SATA 3. Pentru mine cel mai important lucru este ca SSD-ul sa fie cat mai rapid posibil, capacitatea fiind doar al doi-lea criteriu de luat in considerare.
Cum un SSD de 60 GB mi-ar permite doar instalarea sistemului de operare se pare ca trebuie sa trec sa caut unul mai mare.
Ma gandesc ca, mi-ar trebui un SSD pe care sa pot face o partitie pentru sistemul de operare (probabil vreo 60 GB) si inca o partitie pe care sa pot instala cateva jocuri si eventual cateva programe. Din cate am vazut, singurele SSD-uri care au preturi cat de cat normale la cap sunt cele pana in 120 GB, dar totusi iau in calcul si varianta de a cumpara unul de pana la maxim 240 GB, dar numai daca merita cu adevarat, ca altfel nu doresc sa arunc cu banii.
Voi ce sfaturi mi-ati da, care ar fi cea mai buna alegere? Ce modele, ce capacitate?
Nu mi-am facut inca o parere prea clara in privinta optiunilor, nu plec cu idei preconcepute, ci vreau sa trag o concluzie pe baza sfaturilor voastre.
Multumesc!
IL Dotore

Post by IL Dotore »

Cu siguranta 120GB. 240 GB sunt inca prohibitivi. Ca model e in functie de buget, de la un Vertex3 MAX IOPS pana la un Agility 3 (cum am si eu).
coretweaker

Post by coretweaker »

IL Dotore wrote:Cu siguranta 120GB [...] pana la un Agility 3 (cum am si eu).
Tu cum l-ai partitionat pe al tau?
Cineva parca spunea ca SSD-urile este bine sa nu fie niciodata incarcate mai mult de 80% fiindca isi pierd din viteza.
IL Dotore

Post by IL Dotore »

40 cu 75GB. Si pe a doua am jocurile instalate. Pentru un gamer poate nu ajung dar pentru mine e arhi suficient (am doar MW3 instalat :) ).
coretweaker

Post by coretweaker »

@IL Dotore
Am vazut ca Agility 3 de 120 GB nu are adaptor pentru locasurile de 3,5"
Tu cum l-ai fixat pe al tau in carcasa?
georgeleus

Post by georgeleus »

Nici al meu n-a venit cu adaptor.
Am folosit perforatiile din zona centrala a tavilor de HDD cu care a venit carcasa. Am infipt 2 suruburi si ala e.
--
Burt Reynolds.
IL Dotore

Post by IL Dotore »

Am cumparat un adaptor la 17 RON de pe PcGarage si l-am pus in locul FDD-ului pe P182. :)
Alex_230

Post by Alex_230 »

IL Dotore wrote:Am cumparat un adaptor la 17 RON de pe PcGarage si l-am pus in locul FDD-ului pe P182. :)
Sau daca nu vrei sa mai dai 17 lei pe adaptor ,eu l-am aruncat pe al meu tot in bay-ul de FDD din P183 ,facut "sandwich" intre 2 felii de *cough* closed foam cell styrene" (exact materialul de protectie cu care vin carcasele Antec ,nu e polistirenul ala standard) ,pe scurt am taiat 2 bucati cat SSD-ul de mari si l-am infipt acolo ,sta perfect [smilie=maniac.gif]

Si ca o idee ,din cate stiu ,nu e recomandat sa partitionezi SSD-urile ,corectati-ma daca gresesc...
IL Dotore

Post by IL Dotore »

Si ce anume deranjeaza daca il partitionezi? Atata timp cat ai minim 25% spatiu liber pe fiecare partitie nu vad nimic rau in aceasta organizare.
alios

Post by alios »

pana la urma care ar fi mai fiabile ? SF12xx sau SF28xx ?

eu am pus pe la servici vreo 6 corsair-uri F40 si F60, numai pe desktop-uri, si pana acum nicio problema, cel mai vechi are 1 an de folosire, un F60 care e folosit pe o statie grafica cu muuuulte programe gen corel, photoshop, ilustrator etc

intreb pentru ca trebuie sa mai fac niste upgrade-uri, si vad ca F40 cu SF 12xx e cam la acelasi pret cu Force 3 de 60gb cu SF 28xx

cred si eu ca noul SF 28xx e mai rapid, dar mai mult ma intereseaza fiabilitatea :)
IL Dotore

Post by IL Dotore »

Nu prea ai sa mai gasesti F60 sau modele de prima generatie cu NAND de 35nm. Practic acum daca se mai fac se fac direct cu 25nm, deci nu mai are nici un avantaj generatia 1 fata de 2.
alios

Post by alios »

mersi, totusi am sa iau F40, nu de alta dar tot mi-e frica de SF 2200 mai mult decat 1200

am un OCZ onyx luat acum un an jumatate cu 1200 si desi nu e racheta fata de ce a aparut mai nou (adica are undeva la 150 MB/s citire) dar tot merge fara probleme :)
IL Dotore

Post by IL Dotore »

Poti incerca Intel. ;)
alios

Post by alios »

am pus 2 intel-uri pe 2 laptopuri, si sincer se misca mai incet decat corsair cu forceware
IL Dotore

Post by IL Dotore »

Nu poti sa le ai pe toate.. :)
Si oricum, acusi apare Intel 520 cu Sandforce 2. ;)
alios

Post by alios »

am mai luat 3 bucati de F40 :thumbleft:

parerea mea ca sunt cele mai bune replacement-uri pentru desktop

mai ales la pc-uri unde se lucreaza intens cu excel-uri, oracle, pdf etc
spatiul nu este necesar, avand in vedere ca totul se salveaza pe servere in firma

aveam o parere buna despre sandforce, de aceea am si luat atatea ssd-uri fara sa cer parerea nimanui, dar am tot citit review-uri si criticile unora si m-au speriat :)) deja incepeam sa ma gandesc la failover-uri, care si unde ar fi cele mai "hot" sisteme care ar trebui sa ma gandesc cum il repun in cel mai scurt timp

unde mai pui ca eu cumpar numai sisteme de brand dell optiplex la care le clonez hdd-urile si le pun ssd-uri in schimb :D
caraboy

Post by caraboy »

Am mai luat si eu inca 2 corsair F90, pt desktop-uri. Chiar, pe un sistem office, e singurul dispozitiv de stocare din sistem (alios ai dreptate, stocarea se face in retea. :) ).

Pana acum nu am avut probleme, am facut si update de firmware la unul din ele, sper sa fie ok. :tongue3:
Pretorianu'

Post by Pretorianu' »

Am si eu nevoie de cateva pareri pls.

De multa vreme urmaresc preturile la SSD-uri, vreau sa-mi iau unul de 240/256Gb si nu ma pot decide...inca sunt destul de scumpe...

Am observat ca cele mai bine "vazute" sunt Crucial M4 - problema e ca placa mea de baza nu suporta SATA3, doar SATA2 3Gb/sec.

Deci, ma uitam la urmatoarele doua modele:

- OCZ 240GB Agility 2 SSD - SATA-II 3.5" - e relativ ieftin, n-am nevoie de bracket dar personal sunt reticent la seria Agility, nu stiu cat de "bune" sunt;
- Crucial 256GB 2.5" M4 SSD SATA-III - putin mai scump, mai rapid, compatibil cu SATA2, necesita bracket suplimentar;

Intrebare putin stupida: momentan am 4 HDD SATA2 setate ca IDE in bios. Daca-mi cumpar un SSD si schimb pe AHCI in bios, instalez win7 proaspat, n-ar trebui sa afecteze cu nimic celelalte harduri, nu ?
Intel i7 920 @4.0GHz | Asus P6T SE X58 | Corsair 12Gb DDR3, 1600MHz, | MSI Radeon R390X 8GB | Crucial RealSSD M4 256GB | Zalman CNPS10X-Quiet | CM HAF922 & Windows7 64bit
Daca esti prost de mic, cand cresti mare numa' te joci.
Alexis

Post by Alexis »

OCZ-urile din seriile mai vechi sunt oarecum hit and miss. Un Agility 3 ar fi mai indicat.

Crucial-urile sunt bine vazute pentru ca folosesc MLC-uri (sa ma corecteze careva daca e nevoie, sa nu vorbesc prostii) si sunt bulletproof (vezi seria C300).
In schimb au avut si ei o problema recenta cu seria M4 la 5000 de ore interveneau erori. S-a rezolvat recent cu un update de firmware 0309.
Prison rape is the deterrent for me not to commit crime.
:D

When the heart is ungoverned by reason, charlatans have powerful tools to decieve.
KodiaK
Radioactiv

Post by KodiaK »

Ma gandeam sa imi trec si eu SO-ul pe un SSD, dar nu prea ma pricep deloc in domeniu.
Ma intereseaza ceva de 60GB, intr-un buget de ~450 lei.
Problema este ca eu nu am SATA III, si nu stiu daca un SSD SATA III, merge si pe SATA II, si daca da, cu cat scade performanta lui?

Am vazut ca SSD-urile SATA III stau pe la 450-500MB/s iar cele SATA II sunt sub 300MB/s. Cat de reale sunt vitezele astea, pt ca 300MB/s mi se pare enorm, ca sa nu mai zic de 500 :P

In daily use, o sa observ o diferenta notabila fata de HDD normal, avand in vedere ca o sa pun doar SO-ul si programe probabil (Photoshop, Lightrooom, etc) pe SSD? Adica jocurile o sa fie in continuare instalate pe HDD clasic.
Don't steal. The government hates competition.
Knowledge is power. Power corrupts. Study hard. Be Evil.
===============================
Voucher...G6TPRZ4K...PC Garage...1% reducere
coretweaker

Post by coretweaker »

Eu cred ca a fi mai bine sa-ti iei un SSD ceva mai mare, chiar daca-l vei folosi doar pentru SO.
Daca tot il iei cel mai bine ar fi sa fie pe Sata 3 si sa-ti cumperi un adaptor Sata 3 care se monteaza intr-unul din slot-urile PCIe. Diferenta de performanta este semnificativa intre Sata 2 si Sata 3.
KodiaK
Radioactiv

Post by KodiaK »

Bani pt un ssd mai mare nu am. Oricum 60GB mi se par arhisuficienti pt SO. Acum partitia pe SO are 30GB si in general am cam 4-6GB liberi pe ea.
De ce zici ca ar fi bine sa iau ssd mai mare chair daca tin doar SO-ul pe el?

Adaptor de genul ala nu stiam ca exista. O sa caut sa vad in ce bani gasesc
Don't steal. The government hates competition.
Knowledge is power. Power corrupts. Study hard. Be Evil.
===============================
Voucher...G6TPRZ4K...PC Garage...1% reducere
georgeleus

Post by georgeleus »

KodiaK wrote: De ce zici ca ar fi bine sa iau ssd mai mare chair daca tin doar SO-ul pe el?
Acelasi lucru am intrebat si eu in paginile anterioare.
Cauta cateva postari in urma si ai sa vezi cum este influentata banda de acces de dimensiunea memoriei.
--
Burt Reynolds.
Post Reply