Procesoare Intel

Subiecte referitoare la procesoare. Despre coolere se discuta mai jos.

Moderator: Moderatori

AndreiD

Re: Procesoare Intel

Post by AndreiD »

Eu sper ca Bulldozer sa fie o arhitectura performanta, poate peste 1 an o sa avem octa core-uri la 700 RON :D
Mormoloc

Post by Mormoloc »

Ce parere aveti despre lipsa suportului ECC pentru procesoarele desktop Intel?

De luat in considerare si faptul ca se instaleaza din ce in ce mai multa memorie RAM in sistemele desktop actuale.
Neon Biker

Post by Neon Biker »

Da' ce, pana acum suportau ECC? Sau AMD suporta ECC (cu exceptia Athlonului 64 pe socket 940 de acu' 7 ani)?

Apropo de Bulldozer, si eu as vrea sa fie ultra-mega-super-performant, dar mesajele subliminale venite de la AMD sunt mai degraba ca va fi doar OK, nu exceptional. De exemplu toata tevatura pe care o fac cu unitatea FPU comuna, impartita intre 2 unitati INT (adica intre 2 nuclee) si "avantajul" pe care-l vor avea astfel proacele prin economisirea spatiului pe pastila de siliciu imi suna mai mult asa: iar vom fi mai slabi in single-theading, dar va vom da mai multe nuclee decat va da Intel la aceiasi bani. Adica tot cum fac si acum, AMD X6 la pret de Intel Quad.
Foloseste voucherul SN5MXIMX cand cumperi de la PC Garage si ai discount 1%
Mormoloc

Post by Mormoloc »

Cred ca toate AMD-urile Phenom 1&2 suporta ECC.
Se gasesc si placi de baza AM2+ & AM3 , desktop, care suporta RAM ECC unbuffered, la un pret foarte rezonabil.
AndreiD

Post by AndreiD »

Neon Biker wrote: Apropo de Bulldozer, si eu as vrea sa fie ultra-mega-super-performant, dar mesajele subliminale venite de la AMD sunt mai degraba ca va fi doar OK, nu exceptional. De exemplu toata tevatura pe care o fac cu unitatea FPU comuna, impartita intre 2 unitati INT (adica intre 2 nuclee) si "avantajul" pe care-l vor avea astfel proacele prin economisirea spatiului pe pastila de siliciu imi suna mai mult asa: iar vom fi mai slabi in single-theading, dar va vom da mai multe nuclee decat va da Intel la aceiasi bani. Adica tot cum fac si acum, AMD X6 la pret de Intel Quad.
Pai si ce ar conta mai mult? Performanta single thread sau multi thread? Jocurile si aplicatiile noi vor fi optimizate pentru a rula pe 4+ core-uri.
Din cate am inteles, AMD reinvie seria FX, deci presupun ca noua arhitectura va aduce AMD-ul macar la performantele Lynn/Nehalem (sau prin zona respectiva).
Ramane de vazut.
KAKAROT

Post by KAKAROT »

Optimizarile pe jocuri pentru aceste chestii intotdeauna vin greu si sunt discutabile.
Dupa parearea mea conteaza mult mai mult performanta single thread intr-o vreme in care fie Intel fie AMD pot pune cate nuclee vor in procesor.
De asemenea, noi mai folosim si alte aplicatii care nu sunt si nici nu vor fi optimizate pentru 4+ nuclee.
Walking on water and software development after specifications are easy if both are frozen.
Augustin

Post by Augustin »

Lamuriti-ma si pe mine.Sandybell este i7 , asta am inteles, dar de ce este atat de ieftin n-am inteles....este un fel de i7 low cost sau cum ?
I have no brand loyalty because I'm not an idiot.
burebista
Moderator

Post by burebista »

Care din ele ti se par ieftine? :D
...un fleac...m-au ciuruit...
...asa ca foloseste codul de voucher W33XPSQD in comenzile tale la PC Garage si vei primi discount 1%...
Augustin

Post by Augustin »

Pai este ceva mai ieftin decat unul asemanator pe 1156.Poate gresesc in comparatie
Sandy
i7
I have no brand loyalty because I'm not an idiot.
Alexis

Post by Alexis »

Asta e mai bun ca si comparatie. Tehnologia avanseaza, nu ti se pare normal sa apara procesoare mai performante dar si mai ieftine? Plus ca daca te gandesti ca ai de schimbat si mobo nu prea mai sunt asa ieftine (plecand de la ideea ca ai deja o placa 1156).
Prison rape is the deterrent for me not to commit crime.
:D

When the heart is ungoverned by reason, charlatans have powerful tools to decieve.
holhos

Post by holhos »

Strategia aceasta e aplicata de Intel chiar si pe acelasi socket.

Imi amintesc prin 2008 cand mi-am luat un E8200, ca in prima faza eram axat pe ceva model din seria 6xxx si am fost chiar reticent la seria 8xxx, crezand ca e ceva necurat la mijloc, pretul fiind mai mic la seria 8 desi frecentele erau cam aceleasi si cache-ul mai mare, dar la scurt timp, cautand informatii in stanga si in dreapta mi-am dat seama ca e o strategie de Marketing si de ce nu, evoluam si reducem costurile.
Gabi88

Post by Gabi88 »

vesti "bune" pentru overclockeri....sa speram ca nu se repeta istoria :laughing6:
http://www.techreaction.net/2011/01/14/ ... dy-bridge/
Mormoloc

Post by Mormoloc »

Aveti idee, macar in mare, cat de mult conteaza frecventa si latenta memoriilor, la o platforma Sandy Bridge, cu OC, respectiv fara OC?
pegas

Post by pegas »

la mijloc intre .asm si .c
Alexis

Post by Alexis »

Prison rape is the deterrent for me not to commit crime.
:D

When the heart is ungoverned by reason, charlatans have powerful tools to decieve.
VDtot

Post by VDtot »

Sursa: Youtube

Si un pret estimativ "de pe la noi".

De remarcat faptul ca fiecare procesor 2011 are 8 cores fizice dintre care doar 6 sunt activate. Din ce se pare insa nu vor putea fi activate celelalte 2 pe desktop.

Si ca tot era discutia de consumul Bulldozer, in full load la 4.8 Ghz noul procesor consuma aproape 200 W [smilie=maniac.gif]
Neon Biker

Post by Neon Biker »

Daca Bulldozer avea o performanta mai de doamne-ajuta, poate vedeam acum un Sandy-E cu toate cele 8 nuclee si cu toti cei 20 MB de cache L3 activi. Asa insa avem doar rebuturi de Xeon pe o platforma care initial trebuia sa aiba vreo 14 porturi SATA/SAS dar pana la urma a ramas doar cu 6.
cafea_cu_pc

Post by cafea_cu_pc »

Nu cred ca trebuie sa ne mai frustram cu upgradeuri pe generatia asta de procesoare. Eu nu am bani acum, dar si daca as avea, as astepta pana la cea de-a doua jumatate a anului viitor.
Ivy Bridge cu noua tehnologie de tranzistoare 3D o sa stearga pe jos(probabil) cu toate procesoarele din generatia actuala.

Ma astept si la niste ieftiniri masive, dar bineinteles ca o sa fie doar niste ieftiniri superficiale ca de obicei [smilie=Nice-try.gif].
Learning everyday.
VDtot

Post by VDtot »

In cadrul unei demonstratii pentru Ultrabook de la CES 2012 Intel a facut una dintre cele mai mari mizerii din istorie:

Vrand sa demonstreze cat de bune sunt chip-urile video intregrate in procesor (cu DX11), a prezentat cum ruleaza F1 2011 pe acestea.

Surpriza insa, in timpul "GAMEPLAY"-ului ce sa vezi, apare in partea de jos controlul specific VLC Media player. Cu alte cuvinte, ceea ce era live play pana la urma nu era chiar asa de "live". Aveau pana si "live feed" inclus in filmulet iar retardatul ala care chipurile juca se chinuia sa mimeze miscarile volanului ca sa para ca joaca el. INCREDIBIL!

Vazand astfel de mizerii te intrebi oare cate tehnologii lansate cu surle si trambite chiar fac ceea ce spun? Stiam ca marea majoritate a bench-urilor sunt pur si simplu variatii de numere intr-o plaja "safe" furnizata de Intel, ca sa dea bine, insa chiar asa sa incerci sa prostesti pe fata...

Sursa: Youtube
doru_bm

Post by doru_bm »

Or fi facand ei si magarii...dar depre performanta procesoarelor nu ne putem plange...Pacat ca nu au concurenta sa avem preturi mai mici
VDtot

Post by VDtot »

Stie cineva efectiv cand va fi disponibila noua generatie Ivy Bridge la noi? Ma intereseaza daca sunt sanse sa apara luna aceasta fiindca trebuie sa iau un calculator pentru cineva si nu stiu daca are rost sa spun sa astepte pana la sfarsitul lunii.
Neon Biker

Post by Neon Biker »

Habar n-am, dar de obicei procesoarele Intel se gasesc de vanzare din clipa lansarii. Se poate insa ca primul val sa se epuizeze repede. In alta ordine de idei, parca am citit pe undeva ca au devansat lansarea cu o saptamana, pe 23 aprilie. Poate era doar o pacaleala de 1 aprilie, dar nu cred. :icon_smile:
SoboLAN

Post by SoboLAN »

E uimitor... data trecuta cand am fost pe aici, 8 nuclee si 20 MB cache erau chiar SF...

Evident, scuzati offtopicul va rog :) .
A rough road leads to the stars
Ad Astra Per Aspera
KAKAROT

Post by KAKAROT »

Din primul lot nu cred ca ai sanse sa prinzi unul decat cu pile. Chiar si asa...la preturile cu care vor ajunge la noi, sper sa vrei sa iei un calculator puternic.
Walking on water and software development after specifications are easy if both are frozen.
VDtot

Post by VDtot »

In cazul asta o sa iau un i5 2320 si o placa de baza Z68. Problema e ca parca imi vine sa le pastrez eu si sa-i dau lui i7 860-ul meu pentru ca placa de baza 1155 are suport nativ S-ATA 3 in timp ce a mea ofera suport doar daca placa video trece pe PCI-E 8x.

Stiu ca e offtopic dar v-as ramane recunoscator daca mi-ati putea recomanda o placa de baza si un procesor in maximum 1500 RON. Calculatorul va fi folosit pentru gaming/filme etc. O vreme m-am uitat si la FX6100 dar am vazut o comparatie cu un 2500K in Starcraft 2 in care framerate-ul era de 5 ori mai mare pe procesorul Intel.
Neon Biker

Post by Neon Biker »

2500K + Asrock P67 Pro3/Extreme4, Asus P8P67 vanilla/Pro/Evo sau echivalentele lor cu Z68, in functie de necesitati.
ice01

Lansare Intel Core i5-3570K Ivy Bridge

Post by ice01 »

Intel Core i5-3570K Ivy Bridge Review.

Deschis la discutii si pareri! :)
KAKAROT

Post by KAKAROT »

Interesant review-ul dar mi se pare facut cam la repezeala. As fi vrut mai multe jocuri in teste si mai mult OC, sunt sigur ca duce mai mult.
De asemenea, mi se pare exagerat pretul de 1000 ron estimat, eu cred ca o sa loveasca magazinele cu un pret mult mai mare.
VDtot

Post by VDtot »

Pana la urma raman la my good old trusty i7 860 pana apare Haswell. Chiar nu ma asteptam in 2009 cand l-am luat ca peste 3 ani inca o sa fie in top.
ice01

Post by ice01 »

KAKAROT - am avut la dispozitie procesorul o singura zi ... a ajuns la noi la ora 13 si a trebuit sa il trimitem inapoi pana seara ca sa plece cu curierul in aceiasi zi, asteptat fiind si de alte publicatii. Eu zic ca am facut tot ce se putea in conditiile alea si sa nu uitam ca totusi avem de a face cu o grafica integrata asupra careia din testele efectuate cred ca oricine poate sa traga o concluzie! ;)
La capitolul o.c. fiind un sample de testare ce trebuia sa ajunga si in alte parti, testarea s'a facut in conditii cat de cat safe pentru a isi face potentialul viitor cumparator o idee.
Pretul estimat este la nivel de retail si nu end-user plus ca este doar ... o estimare.

VDtot - probabil ca Intel tinteste exclusiv catre cei care isi doresc achizitia unei platforme noi, plus ca nu se poate ridica la nivelul unui I7, principal concurent din "vechea garda" SandyBridge fiind Core I5 2500K.
KAKAROT

Post by KAKAROT »

Mi se pare mie sau temperaturile sunt ENORME in oc(4.6 GHZ, > 82C pe core 3 cu cel mai bun cooler pe aer.) Mai ales ca la un OC asemanator nu cred ca nici un Sandy Bridge ar face asa. Din ce stiam eu , un 2500K oc la 4.5 GHz atinge 70 de grade cu un cooler bun, dar nu cel mai bun. Desi Ivy Bridge ar trebui sa fie mai eficient, nu prea se vede asta la partea de temperaturi.
ice01

Post by ice01 »

KAKAROT - conditiile de testare au fost open case ... adica sa fiu mai exact ... pe masa. :D Coolerul folosit, Noctua NH-C14 este unul dintre cele mai bune din cate sunt pe piata deci din start putem elimina racirea ineficienta. Si pe mine unul m'a dat pe spate cand am vazut temperaturile inregistrate in urma monitorizarii ... in prima faza m'am gandit ca de vina o fi grafica integrata ca apoi dupa ce am dat niste telefoane si in alte parti unde a ajuns si am si citit pe net pe unde s'a mai testat si cu grafica separata sa ajung la concluzia ca defapt ... este un procesor foarte fierbinte, aducandu'mi aminte de era Netburst -> Prescott [smilie=maniac.gif] . Greu de explicat avand in vedere ca vorbim de 77W ... deci teoretic ar fi trebuit sa asistam la o temperatura mai mica. Imi aduc aminte ca atunci cand am testat 2500K pe aer, am fost impresionat de faptul ca urca foarte sus si este foarte rece, ceva de genul maxim 38 de grade la 4,5GHz, folosind un cooler Cooler Master Hyper 212 Plus, in conditii case closed (Carcasa AZZA Triton 401).

Bineinteles ca nu ma pot intreba ... daca in conditii open case am inregistrat asemenea temperaturi, cum o fi intr'o carcasa inchisa avand in paralel si o placa video fierbinte?!

O treaba e clara: cei care vor cumpara asa ceva, vor trebui sa puna niste bani frumosi deoparte si pentru o racire serioasa.
KAKAROT

Post by KAKAROT »

Pfff....pai se cam bat in cap faptele cu sustinerea celor de la intel. Din ce stiu eu, acel Noctua chiar ESTE...cel mai bun cooler de pe piata pe aer.....ceea ce inseamna ca...pretul procesorului cam creste daca vrei sa faci oc.
VDtot

Post by VDtot »

Problema cu noile procesoare e ca datorita noilor Tri-gate transistors caldura generata de la un anumit nivel al voltajului in sus nu poate fi transmisa destul de repede catre suprafata heatspreader-ului.

Adica degeaba e ditamai radiatorul pe aer pentru ca in interiorul procesorului caldura nu este evacuata destul de repede catre suprafata ca sa poata fi disipata de cooler.
Pretorianu'

Post by Pretorianu' »

Bine ca am scris juma' de pagina si mi-a disparut la submit. ](*,)

Pare un procesor dedicat segmentului business si nicidecum gaming/overclocking.

Atatea bridge-uri cate scot ei... chiar nu ma tenteaza; eu stau cu i7 920-ul meu de vreo 2-3 ani si duce absolut tot in detalii maxime, fara sa simt vreodata nevoie unui upgrade. Si chiar n-a fost un procesor scump; trebuie doar sa deschizi ochii cand cumperi un CPU si sa nu pici in plasa marketingului.
Intel i7 920 @4.0GHz | Asus P6T SE X58 | Corsair 12Gb DDR3, 1600MHz, | MSI Radeon R390X 8GB | Crucial RealSSD M4 256GB | Zalman CNPS10X-Quiet | CM HAF922 & Windows7 64bit
Daca esti prost de mic, cand cresti mare numa' te joci.
ice01

Post by ice01 »

VDtot - problema era cunoscuta si Intel isi asumase faptul ca o va rezolva pana la lansarea oficiala. Din cate se pare ... nu prea le'a iesit, noi am facut o.c. fara a modifica voltajul default, de unde cred ca Ivy Bridge probabil ca va ramane in istoria celor mai fierbinti procesoare din seria Core pana la aparitia Haswell care prin reproiectarea arhitecturi interne va aduce o rezolvare a acestei probleme. Asa cum am zis ... Ivy Bridge probabil a fost gandit ca adresare catre cei care isi doresc o platforma noua, cu trecere de la o generatie mai veche, gen LGA775. Restul userilor care au ceva din generatia Nehalem/Sandy Bridge nu vor vedea justificata trecerea.

KAKAROT - VDtot a explicat problema de baza. Din punctul meu de vedere, daca vrei ceva din ultima generatie Intel fara sa te bata gandul la o.c. este un CPU ok, daca vrei insa o.c. si o buna scalabilitate a performantei din punctul meu de vedere, 2500K ramane regele acestui segment.

Preto - no servus mestere si bine te'am regasit! :D Eu ce sa mai zic? Sunt multumit pana peste cap de Yorkfield Q9650/LGA775 la care inca nu i'am gasit motive sa scap de el. Merge impecabil, jocurile le duce in FullHD ... de ce oare m'as simti nevoit sa il schimb? Asa cum am scris mai sus ... si din cate discutam aici, e clar ca in nici un caz nu este un CPU destinat entuziastilor sau pasionatilor de o.c. ci mai degraba celor care vor un CPU performant din punct de vedere stock. Cu siguranta ca va fi foarte intalnit pe platformele business brand gen HP/DELL.
KAKAROT

Post by KAKAROT »

Practic, cel mai bun lucru care o sa iasa din asta este ca o sa scada preturile la seria actuala [smilie=maniac.gif]
coretweaker

Post by coretweaker »

Pretorianu' wrote: Atatea bridge-uri cate scot ei... chiar nu ma tenteaza; eu stau cu i7 920-ul meu de vreo 2-3 ani si duce absolut tot in detalii maxime, fara sa simt vreodata nevoie unui upgrade. Si chiar n-a fost un procesor scump; trebuie doar sa deschizi ochii cand cumperi un CPU si sa nu pici in plasa marketingului.
Si eu am dat 1100 lei pe un i7 920 pe care l-am ridicat la 3.8 GHz si mi-am instalat un "gadget" pentru monitorizarea activitatii procesorului. In afara de programele pentru testat limitele prcesorului n-am intalnit nimic care sa-l utilizeze nici macar la 50% din capacitate, asa ca probabil ca o sa mai fie bun inca cel putin vreo 3 ani de acum incolo.
Neon Biker

Post by Neon Biker »

KAKAROT wrote:Practic, cel mai bun lucru care o sa iasa din asta este ca o sa scada preturile la seria actuala [smilie=maniac.gif]
Nu prea. Intel nu ieftineste procesoarele din generatiile vechi ci le scoate de pe piata, iar second-hand posesorii de 2500-2600K nu se vor grabi sa scape de ele pentru ca Ivy are performante in OC sub asteptari.
ice01

Post by ice01 »

Neon Biker wrote:Nu prea. Intel nu ieftineste procesoarele din generatiile vechi ci le scoate de pe piata, iar second-hand posesorii de 2500-2600K nu se vor grabi sa scape de ele pentru ca Ivy are performante in OC sub asteptari.
Neon Biker are dreptate! De la aparitia Core incoace si neputinta celor de la AMD sa aiba o replica interesanta ce sa aiba un bun raport pret/calitate, Intel nu s'au mai vazut nevoiti sa mentina pe piata o generatie mai veche la care sa ii reduca pretul pentru a ocupa si acel segment. Practic, la putin timp dupa ce au scos o generatie noua (anticipata oricum de o strategie bazata pe fabricarea si livrarea in cantitati tot mai reduse) cele din generatia veche au disparut destul de rapid din magazine, iar cele care au ramas in lichidari de stoc tot scumpe s'au mentinut sau au fost pasate spre integratori de sisteme pentru a le vinde prin retelele de magazine retail, celor mai putin cunoscatori sau interesati.

Vom asista si de aceasta data la aceiasi manevra ... practic cine isi doreste un 2500/2600K ... cam acum este momentul sa isi ia asa ceva, pentru ca dupa lansarea pe piata a Ivy Bridge acestea vor disparea destul de repede fara a se ieftini in vreun fel.

P.S. Un lucru interesant care il observ deja in ofertele retail este ca seria entrylevel Pentium Dual Core SandyBridge Gxx apare ca si stoc limitat, de unde deduc ca probabil de aici in sus vor incepe sa introduca Ivy Bridge prin anuntatul Pentium G2120 ce trebuie sa apara pe piata in Q4-2012. Deocamdata la I5 Sandy Bridge stocurile par a fi satisfacatoare.
Post Reply