Un topic excelent. Am avut numeroase ocazii sa vad in actiune sisteme Brand. In primul rand, HP, Compaq si IBM m-au dezamagit din mai toate punctele de vedere. Acum cativa ani am vazut in actiune la mama la servici niste HP-uri cu P4 la 1.6 si i845 cu grafica integrata, cu 256MB DDR. Costasera 1500 dolari bucata si toti erau FOARTE fericiti. Asta pana au apucat sa lucreze la ele serios. SE MISCAU AL DRACU DE INCET! Nu spun ca primele procesoare Intel P4 erau foarte rapide (de fapt, am vazut un test in care un Duron 1100MHz rupea un P4 la 1.4 in mai toate aplicatiile). Desi nick-ul meu tradeaza preferinta pt AMD, sa nu credeti ca sunt anti-Intel. Am prieteni cu Intel si nu am nimic de zis in privinta asta. De altfel, cred ca singurul lucru bun la calculatoarele alea era chiar procesorul.
Dupa cam un an, un an si ceva, au luat niste Compaq-uri la tata la servici. Aceleasi chestii in mare, doar ca procesoarele erau P4 la 2GHz. Au fost cam la fel de incete, doar ca se vedea frecventa procesorului. Sa nu mai vorbim de stabilitate, care era pe undeva prin copac.
Anul trecut a primit si scoala noastra niste calculatoare IBM cu P4 la 2.6GHz, i845GV si 256MB DDR. Toti eram fericiti ca nu mai trebuia sa asteptam dupa alea vechi (PI la 200MHz, 32MB SDR, chipset intel 4 sute si ceva). Au facut laboratorul, le-au pus in functiune, Win XP PRO, toate bune si frumoase pana am inceput sa lucram pe ele. Se miscau groaznic de incet. Putin mai rapide ca sistemul pe Duron 800MHz, 128SDR, GeForce 256/32SDR, Win 98 al parintilor mei. Orice a incercat administratorul de la noi, nu a mers deloc. Cred ca e un cosmar pt saracul procesor, care ar fi putut sa faca ceva mai bun cu megahertzii lui decat sa astepte in carutza aia.
Eu, de-atunci, nu mai pot sa cred ca un sistem Brand poate sa bata un sistem custom-made bine gandit. Nu le-am vazut pe toate (nici pe departe), recunosc, dar in tot acest timp calculatorul lui tata (Duron 900MHz, 128SDR, grafica si restul integrate pe un VIA KM266) a fost cel mai rapid din toata reteaua de la servici. M-am specializat pe sisteme custom-made si toti prietenii mei vin la mine cand e vorba de un sistem nou. Si nu mica mi-a fost mirarea cand unul dintre ei a venit sa-mi spuna ca sistemul pe care i l-am facut si pe care a dat 20 mil (doar unitatea centrala, fara unitati optice sau floppy) merge cu mult mai bine decat al vecinului, care daduse 40 mil (cu monitor Ultra 7UF, mouse si tastatura A4Tech), care nu prea poate sa joace jocuri.
Asta cred ca spune multe, mai ales ca sistemele Brand sunt cu mult mai scumpe de obicei. Eu raman pe custom.
"The warrior who acts out of honour cannot fail. His duty is honour itself. Even his death - if it is honourable - is a reward and can be no failure, for it has come through duty. Seek honour as you act, therefore, and you will know no fear." (Roboute Guilliman, Primarch of the Ultramarines)
Zilele trecute am vandut la o institutie publica prin licitatie niste sisteme hp si acer.
hp-urile erau cu placi de baza foxconn (nimic neobisnuit pana aici), chipset intel 915G si aici vine surpriza ... o singura memorie de 256Mb ... de dual channel nci vorba ...
acer-urile erau cu placi de baza "motorizare" sis ...