Nvidia GeForce 7800 GTX vs ATI Radeon X1800XT

Plăci video, acceleratoare 3d, acceleratoare grafice ... cum doriţi să le numiţi.

Moderator: Moderatori

Daca ati avea bugetul necesar, ati achizitiona...

NVIDIA GeForce 7800GTX
72
56%
ATI Radeon X1800XT
56
44%

Total votes: 128

Hubert
Radioactiv

Post by Hubert »

Da. Interesant test, din mai multe puncte de vedere ...

1. Pe baza pretului identic, sunt comparate un 7800 GT cu frecventele crescute din fabrica, si un X1800 XL cu specificatii normale. In acest sens, nici nu trebuie sa te uiti pe grafice, e clar ca 7800 GT iese castigator, atata timp cat chiar 7800 GT cu frecvente normale era tot atat de rapid (sau chiar mai rapid pe alocuri)
Da, Ati este inca scump, acum a fost lansat ... Clar, 7800 GT OC are performante superioare, si costa la fel. 7800 GT cu frecvente standard este mai ieftin si are performante similare. Nu contrazic concluzia articolului, totusi nu ma convins ca nu merita sa astept un X1800 XL cu un pret mai accesibil.

2. Testul de overclocking a fost limitat de capacitatea driverului (overdrive) pt. X1800 XL. 574 Mhz maxim pt. core, aceasta fiind valoarea maxima accesibila a slider-ului. E posibil sa poata mai mult (sau nu)

3. Splinter Cell ChT a fost testat fara AA+HDR, datorita lipsei de patch. Acest avantaj este mentionat de articol, dar nu este masurabil inca. Daca ma gandesc ca dezvoltatorii acestui tiltlu sunt cei care au creat numai codepath 1.1 si 3.0, subliniand capacitatile SM 3.0 ale placilor Nvidia, poate nu se vor grabi cu un patch care-l scoate Ati in fata. (Dar poate ca ajung ei la o intelegere, cum au ajuns si cu Nvidia)

4. Ce este interesant, 7800 GT OC(fabrica) + OC (tester) este mai rapid decat 7800 GTX, in ciuda a 4 conducte de randare lipsa. Chiar cu setarile din fabrica, XFX 7800 GT este numai cu 8% mai lent decat 7800 GTX standard. Concluzia mea este si la ce au ajuns cei de la Ati la proiecatera R520, nu conteaza cate conducte ai, ci cat pot duce acestea. Frecventele mai mari adauga tota atata performanta (sau chiar mai multa) ca si conducte/unitati de randare in plus. In acest sens admir decizia Ati de a integra hardware de eficientizare si care face posibil un flow control decent, in loc de a adauga niste unitati PS sau ALU-uri in plus. Nu stiu de ce am impresia ca istoria se repeta ... Ati are nevoie de un titlu intensiv SM 3.0, (cum era Tomb Raider: AoD pt generatia SM 2.0), pt ca adevarata sa putere SM 3.0 sa se manifeste.

5. Daca inteleg de ce Doom 3 face parte din titlurile cu care se testeaza, nu inteleg ce cauta acolo Riddick. Poate gresesc dar nu pot sa nu am senzatia ca este inclus exact din motivul de a-l scoate R520 mai putin impresiv. Este un joc excelent, dar nu are multiplayer, odata jucat, este un joc al trecutului. Poate nu stiu eu, dar nu am auzit de nici un alt joc care sa foloseasca acest engine. Nu insemana ca nu sunt, dar probabil sunt intr-un numar f. redus. Oricum, oricine este liber sa testeze cu ce vrea ... si Ati este slab in cazul acestui motor grafic. Sa fie umbrele stencil si iluminarea dinamica la care Nvidia hardware dedicat ? De fapt, as zice ca nu Ati e slab la acest capitol ci Nvidia este ultra performant. :)

6. Uitandu-ma la data publicarii articolului, ma intreb daca includrera a unor teste Quake 4 era posibila ?
Interesant, dar in Quake 4, un joc cu motor Doom 3, X1800 XT este mai performant decat 7800 GtX. Quake 4 avand scene mari in aer liber, impresia mea ca asa zisul dezavantaj OpenGL la placile Ati consta de fapt in mai sus amintita lipsa de harware optimizat pt umbrele dinamice tip. stencil. Atat Riddick, cat si Doom 3 creaza o ambineta claustrofobica, cu spatii inchise, interioare, unde flosirea catorva surse de lumina dinamice se poate face fara a periclita performanta. Insa calcaiul Ahile este chiar dependenta totala de acest sistem de iluminare, care nu se preteaza bine la spatii mari exterioare, cu un iluminat mai natural.
Hubert
Radioactiv

Post by Hubert »

alexwinfast wrote:
novi wrote:Inca un versus interesant intre X1800XL si 7800GT AICI!:wink:
Pana la urma vad ca acel XFX 7800 GT il face pe X1800XL in toate testele,inclusiv Half-Life 2... :laughing6:
Imbucurator este ca au aparut si la noi XFX-uri \:D/
Tu iti dai sema ca este vorba de un GT overclockat, care se afla la 8% diferenta de un GTX ? :)
Hubert
Radioactiv

Post by Hubert »

alexwinfast wrote:
novi wrote: Inca se lucreaza la imbunatatirea OPENGL-ului din driverele ATI!Ramane de vazut ce si cum!Nu uita ca X1800XL are daor 16 pipeuri fata de 20 cate are 7800GT si 8 vertexuri fata de 7 cate are 7800GT!Mi se pare mie sau puterea de procesare este mai mare in cazut ATI!:-k
Da este posibil ca puterea de procesare sa fie mai mare la Ati,ceea ce ar fi un "+" pentru ei insa in jocuri folosim produsul final...adica toata placa si nu este vina noastra ca ei au 4 tevi mai putin,ci a lor,ca nu au implementat mai multe iar rezultatele finale se vad!
Astept sa vad ce vor face cu OpenGL cei de la Ati...insa cei de la nvidia iata ca sunt deja capabili sa castige in Half-Life 2 :wink:
Si iata ca Ati e capabil sa castige in Quake 4. :) Traim vremuri interesante.

Ai dreptate, la urma urmei conteaza performanta in aplicatii si pretul. In acest sens, Nvidia are un avantaj mare.
Nu cred ca posesorii GTX sau GT au de ce sa se teama ... deocamdata. Mai tarziu ... ei bine, o sa vedem. Personal eu vad fantezie in R520 ... si e clar ca-mi iau unul (nu de le Flamingo, iti dai seama ! ;) )
novi

Post by novi »

Ar fi trebuit incluse in acel test si jocuri ca F.E.A.R., Quake 4, Serious Sam II (ofera suport HDR) si lista poate continua!Sper ca pe viitor sa fie incluse si aceste jocuri in lista!:wink:
omul_maimutza

Post by omul_maimutza »

x800xl vs 7800GT, sper că nu sunt chiar aşa de mari screenurile ... :-~

Image

Image

Image
picz or it didn't happen
Hubert
Radioactiv

Post by Hubert »

Nici nu se prezinta rau ! (iar un test in care X1800 XL intalneste un GT overclockat din fabrica.)
novi

Post by novi »

Hubert wrote:Nici nu se prezinta rau ! (iar un test in care X1800 XL intalneste un GT overclockat din fabrica.)
Se prezinta bine X1800XL!:-k
Hubert
Radioactiv

Post by Hubert »

Am zis acelasi lucru ... sau nu ? 8-[
gallardo

Post by gallardo »

Hubert, se vede clar ca esti cam subiectiv... Si de ce sa nu fie inclus si Chronicles of Riddick? Mi se pare un joc mai reusit decat Doom3... iar la grafica iarasi mi se pare mai bun decat Doom3. Tin minte atunci cand aparuse ca daca dadeai totul la maxim si puneai PS 2.0+ de abia era jucabil cu SLI de 6800Ultra...
I never finish anyth
Hubert
Radioactiv

Post by Hubert »

Poate-s subiectiv. Dar subiectivismul meu se bazeaza pe informatii, nu pe dorinte sau doar pe placul meu. Am explicat de ce nu mi se pare semnificativ acest joc intr-un test actual. Pentru ca performantele in Riddick nu sunt reprezentative pt jocurile care o sa vina, de asta. Sau daca sunt atunci numai intr-o mica masura. N-am zis ca nu-i un joc bun. Ce zici tu insa, ca abia mergea pe un SLI 6800 Ultra, e clar o dovada a unui engine putin slefuit.
danboc

Post by danboc »

X1800XL e pe cale sa devina "visul overclockerilor". Are voltajul foarte mic, cca 1 V si poate duce fara probleme 1.3 V, exista deja o unealta in ATI TOOL pentru modificarea acestuia, pare sa atinga fara probleme frecvente de XT si chiar mai sus, tot ce ii trebuie e o racire mai adecvata si sunt sigur ca ARCTIC COOLING lucreaza la un silencer :D. Daca mai scade si pretul devine un best-buy clar indiferent de cat se "agita" acum GT-urile si GTX-urile.
Snow

Post by Snow »

Sper ca nu a mai fost chestia asta
Nvidia to launch GeForce 7800 GTX with 512MB RAM

The Inquirer reports Nvidia is planning to counter ATI's Radeon X1800XT by launching a GeForce 7800 GTX with 512MB memory on November 7.

"Nvidia knows that ATI will be one or even two weeks late with the Radeon X1800XT as we don’t expect to see any cards before the twenty something of November, and Nvidia will be there to nail ATI with its 512 MB cards."

"However, according to intels we found out, we don’t expect that the 512MB version of Geforce 7800 GTX will be any faster but you never know your luck in the big city."

The GeForce 7800 GTX 512MB video cards will be available at launch and they will likely be cheaper than ATI's Radeon X1800 XT.
http://club.fnatic.com/news/452
When you play the game of trolls, you win or get banned. There is no middle ground.
eracereracer

Post by eracereracer »

a spart si bariera de 2GHz la Ram....

http://www.muropaketti.com/3dmark/r520/ghz/
van helsing

beneficii viitoare

Post by van helsing »

Iata ca se adeveresc cele spuse de mine si 7800GT este peste ATI 1800 XL.Chiar si cu noi optimizari de soft GT castiga in fata XL.Am intalnit pe forum postari de genul;cu noile optimizari XL va depasi GT,dar sa nu uitam ca si NVidia lucreaza la optimizari si in cazul acesta rezultatele GT pot creste.In acest caz nu este vorba de subiectivism,ci de rezultate evidente.Important este ca acest 'razboi' intre cei doi producatori aduce beneficii consumatorului; motoare grafice mai performante si preturi mai accesibile cumparatorului.
Corbu'

Post by Corbu' »

7800GTX 512 MB clocked at 550/1800 MHz

NVIDIA WONT have new Ultra card but instead it will dramatically increase the speed of its upcoming 7800 GTX 512 MB card. The regular Geforce 7800 GTX with 256MB is working at 430MHz core and 1200MHz memory.

Nvidia won't call it an Ultra, but the Geforce 7800 GTX512 MB will be indeed clocked at ultra speeds.
.............................................
We know that new Nvidia card is a very much tweaked original G70, Geforce 7800 GTX PCB design and this time the card will work at a magnificent 550MHz core and at 1800MHz memory. Nvidia felt threatened by the X1800XT and therefore decided to use new Samsung memory. You can find details about this memory here. However, we are not sure whether Nvidia will use an exact 1800MHz clock but should be close to this number.
At such high frequencies and twenty four pipelines, we believe that R520 "Fudo" might experience unbelievable performance spanking and we believe that the situation might drastically change in Nvidia advantage
Nasty, urmeaza probabil X1800XT PE paper launched [smilie=maniac.gif] .

P.S. Oare versiuni mai ieftine cu 512MB vom vedea pentru cei cu buzunare mai goale?
OVERCLOCKING -> The process of installing high hopes, dumb luck, and several paychecks into a rectangular box which transmits a signal to a screen that displays your fate.
The outcome is usually depressing.
danboc

Post by danboc »

Sunt cateva mici inadvertente in citatul ala, in primul rand ca zice ca varianta cu 512MB foloseste acelasi PCB design cu cea de 256, ceea ce in conditiile in care se vor folosi memorii de 1.2 ns de la Samsung este imposibil deoarece acestea au o forma diferita si necesitati electrice diferite care necesita reproiectarea PCB-ului si inca una ar fi frecventele exagerat de mari, mai ales la memorii, greu de crezut ca vor fi multe placi care sa poata atat de mult. La GPU e discutabil avand in vedere ca G70 are mai multe frecvente pentru GPU, probabil 550 va fi cea mai mare dintre ele dar poate nu cea mai importanta, sigur va aduce un spor de performanta dar nu in orice conditii. Pana la urma cred ca prin 7800GTX cu 512 MB Nvidia vrea sa detroneze cu orice pret pe X1800XT din varful ierarhiei si este dovada clara ca X1800XT este peste 7800 GTX de acum :D
eracereracer

Post by eracereracer »

da ce-ati alege? un x1800xt o/c la 1000mhz/2000mhz 16 pipe-uri sau 7800GTX o/c 550mhz/1800mhz 24 pipe-uri? (daca ar fi la acelas pret....)
cimi

Post by cimi »

Stai frate ca nu vezi tu un x1800xt la 1000MHz pe aer ...
Don't piss me off. i'm running out of places to hide the bodies.
FIDO

Post by FIDO »

Deocamdata nu vad decat un singur invingator si anumte 7800gtx, dar avand in vedere ca x1800xl are 16 pipe iar gtx are 24 se vede clar ca ati nu a jucat toate cartile. Diferentele sunt mici in teste de cateva fpsuri dar ca numar de conducte randare nu prea isi are rost comparatia. Astept un chip grafic cu 24 pipe de la ati cand o sa se bata cu alt chip pe 32 de la nvidia.
Ati e varanianta amd pentru intel, au spus`o multi o spun si eu.
Am votat cu ati [smilie=Respect.gif] .
pac pac
gallardo

Post by gallardo »

Pai... culmea! Ca deocamdata invingator e X1800XT (desi nu a aparut... iar daca apare dupa varianta cu 512MB a lui G70 nu va fi deloc), iar ATI nu va scoate prea curand (posibil niciodata) o placa video cu mai multe pipe-uri. Ei se orienteaza spre altceva decat numar mare de pipe-uri... Mai citeste un pic despre arhitectura X1000.
I never finish anyth
Corbu'

Post by Corbu' »

Poza cu 7800GTX 512MB

Image
The same chaps managed to grab a BIOS from an XFX Geforce 7800 GTX 512MB and the chaps learned that XFX card obviously clocked even higher than the specs, it's working at 580MHz core and 1730MHz memory in 3D, the throttle frequency is 500MHz core and 1730MHz memory while in 2D card, you switch to a 275MHz core and 1730MHz
Detalii AICI
Last edited by Corbu' on Thu Nov 03, 2005 4:23 pm, edited 1 time in total.
OVERCLOCKING -> The process of installing high hopes, dumb luck, and several paychecks into a rectangular box which transmits a signal to a screen that displays your fate.
The outcome is usually depressing.
danboc

Post by danboc »

OMG !!! Ce monstru!!! Au tras de GPU-ul ala pana la limita doar doar o iesi ceva din el. Da de banuit chinuiala asta cu care Nvidia incearca sa surclaseze ATI si foloseste o arhitectura invechita dusa la limitele extreme ale performantei, cumva au de gand sa pastreze generatia actuala mai mult timp pe piata? Iar pleaca la vanatoare de muste cu tunul ca pe vremea lui FX5800. Astia nu inteleg ca pentru DX9.0c iti trebuie mai multa flexibilitate si eficienta nu forta bruta. Ma intreb cat o costa un monstru d-asta? Nu cred ca o sa fie multe exemplare pe piata.
COMMANDO

Post by COMMANDO »

ventilatoru ala mi se pare kitchos,prost integrat
poe

Post by poe »

Arata identic ca un Quadro 4500.
cristi_TNT

Post by cristi_TNT »

danboc! vorbesti de parca tu ai fi inventat placa video,inteleg ca esti fan ATI,dar spuneti parerea si gata..
ai o parere de 7800gtx de parca ar fi un S3 trio de 4 mb.Stii tu ca nu se vor potrivi memoriile,etc,de parca ai cunoaste procesul de fabricatie,exagerezi si tinzi spre aberatie.
Deja e demonstrat ca placile sint egale,nici una din ele nu este net superioara celeilalte,iar versiunea 7800gtx cu 512mb va iesi la bataie cu x1800xt PE,logic nu?
Toshiba A100-599/C2D 7200/2GB ram/160GB hdd/7600Go perfect for Battlefield 2
danboc

Post by danboc »

Cristi daca taceai filozof te numeai, ce mari cunostinte iti trebuie ca sa vezi un lucru evident, chip-urile de memorie la 1.2 ns facute de Samsung sunt dreptunghiulare iar cele mai vechi cu care e chipat actualul 7800 GTX sunt patrate, deci nu se poate pastra PCB-ul ceea ce inseamnca ca 7800 cu 512 MB nu va fi un 7800GTX overclockat. Simplu. Uite si dovada "The memory chips themselves are Samsung model K4J52324QC, rated to run at 800MHz (1.2ns), and which use the FBGA (Fine Ball Grid Array) package type. They are physically wider than memory chips we are used to seeing on modern graphics cards and are cooled by the massive cooler ATI is using. They are also all on one side of the card, potentially opening the door for a monster 1GB graphics card in the future.
" Daca nu cumva Samsung a scos memorii la 1 ns care sa fie din nou patrate atunci eu am dreptate si tu poti sa te ocupi de partea cu aberatiile.

P.S. citatul face parte dintr-un review foarte amplu pe care l-am gasit la http://www.rage3d.com/print.php?article ... atix1800xt si care merita citit, parerea mea.
novi

Post by novi »

Peste 50.000 in 3DMark 2001 si 50.000 in 3D
ark 2003 cu 2 7800GTX!Detalii AICI!:wink:
Last edited by novi on Sat Nov 05, 2005 7:12 am, edited 1 time in total.
poe

Post by poe »

novi, sunt >50.k in 3DMark 2001
in 3DMark 2003 sunt >40k ;)

X1800XT review @ HardOCP, cu noul driver Ati cu ogl fix :wink:

Image

Cititi articolul, deoarece se explica pe larg in cazul fiecarui joc ce metoda de AA s-a folosit si care a avut caliatate mai mare a imaginii in acele conditii.
van helsing

Post by van helsing »

=D> 7800GTX 512MB hits the street on 14th

True 7800Ultra coming your way... with PS3-style GPU clock

AFTER a little research we managed to get information from several retailers and e-tailers. The 7800GTX 512MB is already SKUed [Yes, we've turned Stock Keeping Unit into a verb, Ed.], and the delivery date is set for Monday, November 14th. Several Nvidia partners told us about shipping boards in full quantity in week 46, so it seems like X1800XT got competition even before it has shipped into retail.[/img][/url]
The new G71 or "Faster G70" is a pure thoroughbred. If you remove the cooling solution which was introduced with Quadro FX 4500, you'll see that Nvidia modified the PCB (Printed Circuit Board) a bit in order to fit spanking new 1.1ns Samsung GDDR3 modules, which will be clocked between 800 and 900MHz.

Batalia continua.... [smilie=Respect.gif]
novi

Post by novi »

poe wrote:X1800XT review @ HardOCP, cu noul driver Ati cu ogl fix :wink:

Image

Cititi articolul, deoarece se explica pe larg in cazul fiecarui joc ce metoda de AA s-a folosit si care a avut caliatate mai mare a imaginii in acele conditii.
WOW!Interesanta miscare de la ATI!Replica nVidia cred ca va fi 7800GTX Ultra!:wink:

ATI cu doar 16 conducte de randare este egal (poate peste) o placa nVidia cu 24 conducte!Puterea de procesare a placilor ATI este extraordinara si implementarea la fel!:-k
Pantsless

Post by Pantsless »

nu stiu cat e de noua vestea, dar a aparut si pe la noi x1800xl....am vazut in oferta de la millenium center dar nu stiu daca e si pe stoc; in fine...trebuie contactati pt asta ;)
novi

Post by novi »

Am vaut si eu la EMAG pe site dar nu cred ca este pe stoc!:wink:
danboc

Post by danboc »

Deci se pare ca 7800 ULTRA a aparut deja in oferte la un pret imbatabil :D:D:D la care mai degraba cumperi 2xGTX. Dupa cum banuiam PCB-ul a fost reproiectat iar memoria e ultimul racnet de la Samsung deci pretul pare justificat de mare.
"Now the card has appeared at an online store to the amazing price of 799 USD! The graphic card is listed as "XFX GEFORCE 7800 GTX 512MB PCI EXPRESS DDR3" and according to The Inquirer the frequencies are suppose to be 550MHz GPU and 1800MHz memory. Since GeForce 7800 GTX 512MB sin't expected to hit the shelves before Monday the next week it is hard to tell whether we will see the card at these prices in other stores. But buying a graphic card for 799 USD isn't all that appealing, especially as you can get two 7800 GTX 256MB for the same amount."

Aaaa si BTW, X1800XT se vinde deja de pe 3.11 deci cine zicea ca apare inainte 7800ULTRA sa isi muste limba :tongue3:
novi

Post by novi »

Iti dai seama cum or fi doua 7800 Ultra 512 DDR3 in SLI?Nebunie!:P
kosmocos

Post by kosmocos »

Corbu' wrote:Poza cu 7800GTX 512MB

Image
The same chaps managed to grab a BIOS from an XFX Geforce 7800 GTX 512MB and the chaps learned that XFX card obviously clocked even higher than the specs, it's working at 580MHz core and 1730MHz memory in 3D, the throttle frequency is 500MHz core and 1730MHz memory while in 2D card, you switch to a 275MHz core and 1730MHz
Detalii AICI

Placa e identica cu Leadtekurile mele 7800 GTX Extreme, totusi ma intreb unde or fi avut loc sa baga 512DDR pe acelasi PCB ?

COMMANDO wrote:ventilatoru ala mi se pare kitchos,prost integrat
Sa fii tu sanatos, mai intai sa vezi cat de eficient este, dupa aia sa mai vorbim daca e prost integrat. Radiatorul are ditamai heat-pipes pe el, ventilatorul e mare si muta aerul destul de bine.
Last edited by kosmocos on Mon Nov 14, 2005 12:56 pm, edited 2 times in total.
RAYNOR

Post by RAYNOR »

novi wrote:Iti dai seama cum or fi doua 7800 Ultra 512 DDR3 in SLI?Nebunie!:P
Si atunci cand dai drumul la un bench sau sa joci ceva sa-ti bubuie sursa sau sa pice curentul in tot cartierul :laughing6:
Nici nu vreau sa ma gandesc cat or sa consume ambele placi in sli.
danboc

Post by danboc »

Poza aia e de la un Quadro 4500, se speculeaza ca si 7800 ULTRA ar putea avea aceeasi racire dar nu e sigur. Cat despre PCB, am spus de vreo 3 ori p-aici ca a fost reproiectat dar se pare ca nu toata lumea intelege ce citeste. Oricum placile nu se vor gasi pe piata in cantitati similare cu 7800GTX ci mai degraba vor fi raritati pentru entuziasti si pentru testeri, ca sa se simta Nvidia cu inima impacata ca are cea mai tare placa de pe piata. Cica sloganul ar fi "putere pentru SM3.0" sau cam asa ceva, in fine, ramane de vazut daca merita sau nu.
danboc

Post by danboc »

Primele teste cu 7800 512 MB nimic altceva decat un GTX pe steroizi care mosteneste toate partile bune dar si cele rele ale seriei. Pana la G80 mai e de asteptat...
http://www.techwarelabs.com/reviews/vid ... ex_6.shtml
novi

Post by novi »

lostprophet0

Post by lostprophet0 »

da. cea mai tare placa la ora asta este GeForce 7800 GTX 512MB!!!!
:D
Locked