Metode de racire, cooling carcase si nu numai ...

Pentru cei cărora le place să se "joace" cu propriul calculator

Moderator: Moderatori

Hubert
Radioactiv

Post by Hubert »

Am instalat Thermaltake Big Typhoon. Nu a fost usor ... DFI NF-4 Ultra-D are un chenar de plastic in jurul socketului, care trebuie demontat. Problema este ca odata instalat cooler-ul, suruburile originale de prindere a chenarului dovedesc a fi scurte; suruburile mai lungi date cu cooler au diametrul mai mic, astfel a trebuit sa scot placa de baza, si sa introduc suruburile mai lungi din spate, si sa le fixez cu piulite dupa instalarea cooler-ului. Cel putin am mai scos praful din sistem ... Ventilatorul Nexus, iar, vine fara suruburi de instalare, locasul surubului este prea lung pt piesele de cauciuc cu care erau prinse ventilatoarele Antec, cam de 20 de milimetri. Numai sa stiti, daca cumparati asa ceva, eu am folosit suruburi lungi din kit-ul Big Typhoon, desi au fost numai doua de lungimea necesara.

Am mai primit Thermal Pad de la Akasa, cu care am o alta problema. Bucatile sunt prea mici pt procesoare cu heat spreader.

De OC inca nu m-am apucat, nu am timp deocamdata ... voi reveni cu rezultate.
capca1

Post by capca1 »

HerrMess wrote:Imi bag picioarele. Imi iau un Akasa BKEUV5 400W. Specificatia aia de 18db m-a dat gata.
treaba ta
subscriu si eu la acel Seasonic este foarte buna si silent :wink:
RIP-Toranagah
RIP

Post by RIP-Toranagah »

Tinad cont de faptul, ca la sistemul meu (cel din profil), cea mai zgomotoasa componenta este ventilatorul de la PSU, mi-am propus sa-l inlocuiesc cu unul de la o sursa AT mai veche (au turatia mai mica, si sunt mai silentioase). Momentan am temperaturile 45 CPU, 35 System. Ce ziceti, ce sanse am sa prajesc ceva (sursa sau CPU)?

P.S. Grilajul de protectie l-am decupat de mult, dar zgomotul nu venea de acolo.
capca1

Post by capca1 »

Toranagah wrote:Tinad cont de faptul, ca la sistemul meu (cel din profil), cea mai zgomotoasa componenta este ventilatorul de la PSU, mi-am propus sa-l inlocuiesc cu unul de la o sursa AT mai veche (au turatia mai mica, si sunt mai silentioase). Momentan am temperaturile 45 CPU, 35 System. Ce ziceti, ce sanse am sa prajesc ceva (sursa sau CPU)?

P.S. Grilajul de protectie l-am decupat de mult, dar zgomotul nu venea de acolo.
si eu am schimbat ventu' de la sursa(KME PL 450) cu unu de la un ANS de 350W merge brici de 5-6 luni :wink: si temp sunt asemanatoare cu ale tale :thumbleft:
JoCk

Post by JoCk »

ce ziceti de jumatatea(partea din fata)...cred ca se potriveste..
Attachments
Picture0423.jpg
JoCk

Post by JoCk »

...
Attachments
Picture0428.jpg
JoCk

Post by JoCk »

....am decupat si din sursa
Attachments
Picture0432sssssss.JPG
RIP-Toranagah
RIP

Post by RIP-Toranagah »

ogr1sh wrote:si eu am schimbat ventu' de la sursa(KME PL 450) cu unu de la un ANS de 350W merge brici de 5-6 luni :wink: si temp sunt asemanatoare cu ale tale :thumbleft:
Intre timp mi-am dat seama, ca de fapt sursa AT este asa de silentioasa, pentru ca ventilatorul ei este alimentat la 9V. Asa ca mi-am demontat si sursa ATX, am scos in afara firele ventilatorului, si l-am alimentat la 7V. Acum este liniste, iar temperaturile sunt 49 CPU si 39 System, la temperatura camerei de 22 grade. Daca nu crapa nimic, a meritat. :d
capca1

Post by capca1 »

Athlon Xp 2000+ racit de un radiator de la un cooler de duzina Titan+un ventilator hydro-bearing la 2450rpm am 44grade in load fara nici un cooler de carcasa :wink:
XSamSung

Post by XSamSung »

JoCk wrote:....am decupat si din sursa

Meserias case moding,te felicit pentru rezultat =D>
capca1

Post by capca1 »

LynxyGabe

Post by LynxyGabe »

Jock ...cred ca ar da mai bine cu o plasa argintie sau neagra in fata, la ventu de 12" (presupun). Pare cam neterminata asa cum ai lasat-o ... :) ..In rest e cool :tongue3:
JoCk

Post by JoCk »

am lasat-o asa ,si mi-am luat un thermaltake shark silver
HerrMess

Post by HerrMess »

O intrebare: cum trebuie modificate firele la un ventilator ca sa se invarta invers? In cazul meu e vorba de un Arctic Fan 9.
Intelligent conversation requires at least two intelligent people.
novi

Post by novi »

HerrMess wrote:O intrebare: cum trebuie modificate firele la un ventilator ca sa se invarta invers? In cazul meu e vorba de un Arctic Fan 9.
Nu trebuie sa il pui sa sa invarta invers ci doar trebuie sa ii schimbi pozitia!In loc sa bage aer il pui sa scoata (sau cum vrei tu) adica il intorci!:wink:
burebista
Moderator

Post by burebista »

HerrMess wrote:În cazul meu e vorba de un Arctic Fan 9.
novi wrote:Nu trebuie sa il pui sa sa invarta invers ci doar trebuie sa ii schimbi pozitia!In loc sa bage aer il pui sa scoata (sau cum vrei tu) adica il intorci!;-)
Arctic Fan 9. Cum îl întorci novi?
...un fleac...m-au ciuruit...
...asa ca foloseste codul de voucher W33XPSQD in comenzile tale la PC Garage si vei primi discount 1%...
HerrMess

Post by HerrMess »

@novi: nu-s chiar retard... Nu se poate intoarce, de aia intreb.
BlackNight

Post by BlackNight »

HerrMess wrote:O intrebare: cum trebuie modificate firele la un ventilator ca sa se invarta invers? In cazul meu e vorba de un Arctic Fan 9.
Daca inversezi firele nu va mai functiona deloc.
novi

Post by novi »

burebista wrote:
HerrMess wrote:În cazul meu e vorba de un Arctic Fan 9.
novi wrote:Nu trebuie sa il pui sa sa invarta invers ci doar trebuie sa ii schimbi pozitia!In loc sa bage aer il pui sa scoata (sau cum vrei tu) adica il intorci!;-)
Arctic Fan 9. Cum îl întorci novi?
Romanul e inventiv si credeam ca se pot face niste adaptoare!Da-ne mai multe detalii unde este acum ventilatorul si unde vrei sa il pui!Daca nu se poate atunci isi ia un ventilator NOU!:wink:
HerrMess

Post by HerrMess »

AF e in fata-jos si scoate. In spate-sus am un Akasa Ultra Quiet de 60 mm (numai pt. 60mm am slot si nu pot taia carcasa pt. ca e "valurita" => trebuie sa ma descurc cu 60mm) care baga.
Le-am pus asa in ideea de avea CFM exhaust > CFM intake.
Ei, de ieri am un Seasonic S12-330 si ventilatorul de 120 schimba total situatia (in bine). E evident ca acum vreau sa pun fan-urile cum trebuie. Si stiam ca e posibil sa modifici sensul de rotatie al unui ventilator prin inversare de fire... Daca nu se poate imi iau ventilator, np.

LE: De asemenea as dori sa stiu care e motivul pentru care pe liniile de 12V am raportati doar 11.7V (stiu ca e sub 5%, dar sunt curios ce anume din sistemul meu suge atata curent). Mentiune: mai am un Seagate 60GB pe langa ce am in System.
McLarenF1

Post by McLarenF1 »

Deocamdata am pe carcasa trei coolere de 80, unul in fata jos, unul pe lateral si unul in spate sus, exact sub sursa. Le-am pus pe cel din fata si pe cel din lateral sa bage aer rece in carcasa, iar cel de sus scoate aerul cald. Ar fi mai bine sa il intorc si pe cel din fata sa scoata aer? Sau pe cel de pe lateral?
novi

Post by novi »

Am montat si eu coolerul Pentagram pe 6800GS-ul meu!Temperatura a scazut cu 3 C in idle si 7~8 C in FULL fata de racirea STOCK!Ventilatorul este foarte foarte silentios!Per total sunt extrem de multumit!:wink:

Image Image
IL Dotore

Post by IL Dotore »

McLarenF1 wrote:Deocamdata am pe carcasa trei coolere de 80, unul in fata jos, unul pe lateral si unul in spate sus, exact sub sursa. Le-am pus pe cel din fata si pe cel din lateral sa bage aer rece in carcasa, iar cel de sus scoate aerul cald. Ar fi mai bine sa il intorc si pe cel din fata sa scoata aer? Sau pe cel de pe lateral?
Nu, lasa-le asa. Este configuratia ideala. Singura problema cred ca e zgomotul, asta daca nu detii un fan controler.
Daca cumperi de la PcGarage folosind codul: GN24WM10. ai un discount de 1%.
dr_dream

Post by dr_dream »

novi wrote:Am montat si eu coolerul Pentagram pe 6800GS-ul meu!Temperatura a scazut cu 3 C in idle si 7~8 C in FULL fata de racirea STOCK!Ventilatorul este foarte foarte silentios!Per total sunt extrem de multumit!:wink:

Image Image
nice :thumbleft: spor la OC ! :)
KAKAROT

Post by KAKAROT »

Am si eu o mica intrebare in legatura cu acel pentagram...
Cum se face de e asa de bun si ca bate fara drept de apel racirile stock ale multor placi ?
Multe coolere stock ocupa integral memoriile, au o suprafata mai mare etc.
Un exemplu ar fi 7600gs-ul de la gainward...coolerul arata bine, ventilatorul e sanatos si memeoriile nu sunt neglijate. Si sunt mule placi al caror radiator de la vpu se extinde si la memorii.
Pentagram-ul pare a avea radiatorul doar asa de forma iar racirile memorilor chiar nu inteleg cum pot fi superioare. Ma poate lamuri cineva ?
Walking on water and software development after specifications are easy if both are frozen.
novi

Post by novi »

KAKAROT wrote:Am si eu o mica intrebare in legatura cu acel pentagram...
Cum se face de e asa de bun si ca bate fara drept de apel racirile stock ale multor placi ?
Multe coolere stock ocupa integral memoriile, au o suprafata mai mare etc.
Un exemplu ar fi 7600gs-ul de la gainward...coolerul arata bine, ventilatorul e sanatos si memeoriile nu sunt neglijate. Si sunt mule placi al caror radiator de la vpu se extinde si la memorii.
Pentagram-ul pare a avea radiatorul doar asa de forma iar racirile memorilor chiar nu inteleg cum pot fi superioare. Ma poate lamuri cineva ?
Cred ca ventilatorul de 80 are un cuvant greu de spus in cazul Pentagramul-ui (ZALMAN VF 700 e aproape la fel)!Ventilatorul sufla si peste radiatoarele memoriilor si raceste o suprafata mai mare a placii in acelasi timp!:wink:
IL Dotore

Post by IL Dotore »

Se da una bucata cooler Gigabyte G-Power, doua coli de glaspapier de 1500 si iata rezultatul: Image
Din pacte nu am pasta de finisare pt a ii da un luciu perfect.

PS. Nu, nu e prost focalizata poza, ci am focalizat pe reflexia camerei.
Coza

Post by Coza »

novi wrote:[...] in cazul Pentagramul-ui (ZALMAN VF 700 e aproape la fel)
Eu as spune invers, Pentagramul este o copie nesimtita a Zalman`ului. :tongue3: Dar, atata timp cat costa mai putin si face treaba buna, avem doar de castigat. Novi, poti fi putin mai explicit, cate grade ai avut mai exact in idle si full cu stock cooling ca sa imi au seama de performantele Pentagramului ? Din ce spui tu, nu ma da pe spate. Eu cu Zalman am castigat 10 in idle(46/36) si 20 in full (78/58).
novi

Post by novi »

Pai am 42vs44 idle si 60vs68 full!Placa e overclockata din fabrica!Carcasa inchisa si aerisita de un ventilator de 120 care baga prin fata si unul de 120 care scoate prin spate!NB-ul e racit pasiv si ajunge la 52C FULL, procul racit pasiv Sonic Tower si overclockat de la 3000+ la 3500+ 43FULL!Temperatura in sistem 35~36 si temperatura camerei 27C!:wink:
IL Dotore

Post by IL Dotore »

tty wrote:Ce rezultate ai cu gigabyte, am vazut pe net ca se comporta binisor.
Ma batea gandul sa iau si eu unul.

Noroace.
Pai imi sta la 39'C in idle si cam 45'C in full load(47'C este maximul atins dupa o ora de Prome95). Este vorba de un Barton 2500+ @ 3200+ cu voltaj 1.73(desi eu il setez manual pe 1.65 - da asta e alta treba).
Personal sunt total impotriva zgomotului asa ca tin fan-ul la 1600rpm, acum pe timp de vara dar cu siguranat la iarna il voi cobori la 1400(am un fan controler separat Titan - pt ca eu am luat varianta cu turatie fixa la 2000/1700).
Ca nivel de zgomot iti pot spune ca la 1700rpm e la fel de "galagios" ca un Freezer64Pro.
tty

Post by tty »

Mda, nu e rau dar nici stralucit, avand in vedere ca ii dai doar un 80W sa raceasca. Adica in cazul tau e bine ca nu ai cine stie ce de racit cu el.Eu ma gandeam sa-l pun pe ceva de 130-150W.
Coza

Post by Coza »

novi wrote:Pai am 42vs44 idle si 60vs68 full!Placa e overclockata din fabrica!
Don`t get me wrong, dar la ce temperaturi decente aveai cu stock cooling nici nu imi trecea prin cap sa schimb racirea. But that`s just me. :tongue3:
IL Dotore

Post by IL Dotore »

tty wrote:Mda, nu e rau dar nici stralucit, avand in vedere ca ii dai doar un 80W sa raceasca. Adica in cazul tau e bine ca nu ai cine stie ce de racit cu el.Eu ma gandeam sa-l pun pe ceva de 130-150W.
Pai aici il testeaza cu 125W, dar nu stiu cat de bine se comporta in real life la o asa putere.
novi

Post by novi »

Coza wrote:
novi wrote:Pai am 42vs44 idle si 60vs68 full!Placa e overclockata din fabrica!
Don`t get me wrong, dar la ce temperaturi decente aveai cu stock cooling nici nu imi trecea prin cap sa schimb racirea. But that`s just me. :tongue3:
Dap asa ziceam si eu dar silentiozitatea isi spune cuvantul!:wink:
Coza

Post by Coza »

Ehe, nu stiam ca cel stock face asa multa galagie. A good choice, in the end. :thumbleft:
vică

Post by vică »

bad post
Last edited by vică on Fri Jun 16, 2006 3:22 pm, edited 1 time in total.
vică

Post by vică »

Ma tot gandesc sa fac un mic bricolaj coolerului meu de pe procesor si m-am gandit sa va cer si voua parerea.

Am acum un Titan D9TB/Cu35 caruia ii zbarnaie ventilatorul, si ca sa nu il schimb cu totul (variante fiind fie SI97A de preferat sau Gigabyte G-Power...(?)..), m-am gandit la o solutie low-cost, adica sa ii pun un alt ventilator, dar silentios.
D9TB/Cu35 are un radiator destul de generos, 80x80 care pare sa isi faca treaba bine cu Batonul meu low-voltage si m-am gandit ca daca ii pun un Arctic Fan 3TC obtin o recire buna, canci zgomot...sper! [smilie=maniac.gif] ...totul la un pret de nimic.
Voi ce parere aveti? Ideea am vazut-o pusa in practica pe alt forum, ce-i drept cu un heatsink Spire...insa rezultatul final tinde tot spre un Cooper Silent 3, care sincer sa fiu, dupa ce l-am vazut..pipait...etc...nu mi s-a parut mai mare branza...
Alte solutii pentru ventilator de 80? Silent, binenteles!
Ma mai gandeam si cum as putea monta unul de 90....

LE: asta e modelul de la care m-am inspirat.

burebista, idei ceva..? :tongue3:
burebista
Moderator

Post by burebista »

vică, eu-ti pot spune despre AC Arctic Fan 3 si Nexus de 80. Ambele sunt silentioase, dar la AC se aude mai bine rontaitul de motor (a trebuit sa dau la fix 67% turatia din SpeedFan ca sa reduc cit se poate zgomotul de motor).
Nexus la ~1200 RPM e OK.
In schimb ambele nu sufla prea mult in full daca faci OC si nu ai si un airflow corect in carcasa.
Vezi ca acolo de unde te-ai inspirat :tongue3: mai spre finalul thread-ului am povestit cite ceva despre temperaturi si ventilatoare.
...asa ca foloseste codul de voucher W33XPSQD in comenzile tale la PC Garage si vei primi discount 1%...
vică

Post by vică »

burebista wrote: Ambele sunt silentioase, dar la AC se aude mai bine rontaitul de motor (a trebuit sa dau la fix 67% turatia din SpeedFan ca sa reduc cit se poate zgomotul de motor)
In topicul ala zici invers! :tongue3:
Bun, pai cu 47 de grade dupa 3 ore de Prime95, ce-i drept fara OC cred ca stau bine, in conditiile in care am maglavais titan [smilie=maniac.gif] pus pe procesor, procesorul e un low voltage, iar placa de baza oricum il subvolteaza.
Nu crezi ca oricare din ventilatoarele astea misca mai mult aer decar panarama aia de titan zanganitoare? :wink:
Cat despre heatsink...e tot cam aia la orice cooler de tipul asta. Daca nu e cu heatpipe-uri...tot cam aia fac toate, pastila de cupru exista, suprafata e mare...etc.

In schimb ambele nu sufla prea mult in full daca faci OC si nu ai si un airflow corect in carcasa.
Airflow-ul e bun si acum pt cata cable management am facut :tongue3: ( a se citi: deloc), ma gandeam sa mai adaug un Nexus de 120 in fata (carcasa 3000B), Tricool din spate isi face datoria excelent...si daca pun si alt ventilator de 80 (dar silent) pe CPU....silent computing cu minim de investitii. Nu?

Stiu, ideal era un SI97A, [smilie=Tasty.gif] da' e pe bani...si imi mai fac si alte probleme [smilie=Trout.gif] ..
Totusi, care din astea doua misca mai bine aerul pentru un CPU? La prima vedere pare ca AC Arctic Fan 3...cel putin dupa design....sau poate e doar o impresie fata de mai clasicul Nexus.
burebista
Moderator

Post by burebista »

vică wrote: In topicul ala zici invers! :tongue3:
Am făcut multe combinaţii/schimbări de fan-uri prin calculator şi cred că nu am postat toate rezultatele urechiometrice. Finalul care mă mulţumeşte pe mine la ureche ăsta e: Nexus la 80% pe procesor în idle/medium load.
vică wrote:Bun, pai cu 47 de grade dupa 3 ore de Prime95, ce-i drept fara OC cred ca stau bine, in conditiile in care am maglavais titan [smilie=maniac.gif] pus pe procesor, procesorul e un low voltage, iar placa de baza oricum il subvolteaza.
Mie mi se pare OK. N-ar fi rău să găseşti pe undeva o picătură de AS5, Ceramique sau MX-1...
vică wrote:Nu crezi ca oricare din ventilatoarele astea misca mai mult aer decar panarama aia de titan zanganitoare? :wink:

Cred că nu. Titanul meu în full la ~2800 RPM răcea ceva mai bine decât ambele.
vică wrote:Totusi, care din astea doua misca mai bine aerul pentru un CPU? La prima vedere pare ca AC Arctic Fan 3...cel putin dupa design....sau poate e doar o impresie fata de mai clasicul Nexus.
Şi mie mi s-a părut că AC-ul la maxim mişcă mai mult aer. Aveam temperatura ceva mai bună faţă de Nexus la maxim (nu semnificativă, fo' 2-3 °C în full-load, dacă mai ţin bine minte).
Oricum eu nu sunt chiar speriat de >55°C pe diodă. Pe la 60°C încep să mă întreb ce se mai poate face.
Post Reply