As incepe prin a spune faptul ca am fost impresionat de felul in care s-a prezentat aceasta placa inca de la prima vedere. Un ambalaj impecabil, compact si elegant, made by Sapphire, un bundle foarte bogat, cu cabluri din cele mai diverse, ptr orice nevoie, incepand de la banalul cablu ptr TVOUT pana la cablu ptr HDTV sau cel de alimentare suplimentara, care se monteaza intr-un banal molex.

Placa este de o dimensiune impresionanta ! Recomand atentie ptr cei care isi doresc sa cumpere o asemenea placa, daca au o carcasa ingusta s-ar putea sa aiba ghinionul sa nu incapa placa in carcasa si nu ... nu exagerez.
Comparativ uite va pun aici niste fotografii foarte explicative
![maniac [smilie=maniac.gif]](./images/smilies/maniac.gif)

De la dreapta la stanga: X700PRO de la ASUS, X1600XT de la Sapphire si ... X1950PRO de la Sapphire
![Victory [smilie=Victory.gif]](./images/smilies/Victory.gif)

Si in carcasa ...

Precizez faptul ca aceasta carcasa nu este una dintre cele mai mici, este una chiar foarte decenta ca si dimensiune, insa X1950PRO s-a cam inghesuit acolo ...
Laboratorul nostru de test

Daca va uitati atenti o sa observati acolo ptr necesitati speciale, se afla si un mic stingator cu praf

Ptr test am ales doua configuratii ...
Sistem 1:
Procesor: AMD AM2 A64 X2 3800+@4800+ (2500MHz)/1Gb DDR2 XTREM 800 MHz
Sistem 2:
Procesor : AMD 939 A64 single core 3200+ (2000MHz)/2Gb DDR1 PC3200 400MHz
La test a participat direct si indirect si ca si gazda si cum vreti voi, Cosmin, sau mai bine spus asa cum il stie lumea mack, care a devenit incepand de ieri si fericitul posesor al acestei superbe placi video.

Bun, si ca aveam tot ce ne trebuia, testele au fost efectuate cu participarea speciala a ...

Am ales sa fie home made, ptr ca ... nu are legatura cu ce gasesti pe la terase
![maniac [smilie=maniac.gif]](./images/smilies/maniac.gif)

Bun si ptr ca totul era pregatit, am trecut la treaba si, am inceput cu testele sintetice ...
3DMARK 2001SE AMD X2

3DMARK 2001SE AMD A64 3200+ @2000MHz (default)

3DMARK 2003 AMD X2

3DMARK 2003 AMD A64 3200+ @2000MHz (default)

3DMARK 2005 AMD X2

3DMARK 2005 AMD A64 3200+ @2000MHz (default)

3DMARK 2006 AMD X2

3DMARK 2006 AMD A64 3200+ @2000MHz (default)

Test FEAR, 1280/960 all details maxim, AA+AF, settings test

Acestea au fost testele sintetice facute pe AMD A64 AM2 X2@2500MHz !
Mai pe seara voi reveni cu un edit si voi adauga si testele facute pe AMD A64 3200+@2000MHz (default) single core, ptr a va putea face o idee cat de mult a contat procesorul in teste. As fi pus acum aceste poze, insa aseara am plecat foarte tarziu din Deva si din graba de a nu uita ceva, exact acele poze sa le copiez de la Cosmin am uitat.
Ptr testul din jocuri am ales FEAR si NFS CARBON, initial planul a fost sa mai facem si HL2, Quake 4 si Oblivion, insa din pacate nu am mai avut timpul necesar si ptr asta.
In ce privesc jocurile va trebui sa ma credeti pe cuvant in ce priveste NFS Carbon, ptr ca din nu stiu ce motive, nu mai gasesc scrnshooturile, sper deseara sa le gasesc tot la Cosmin, cand voi lua si restul de capturi ramase.
Deci NFS CARBON, setari 1280/1024 toate detaliile HI, AA la maxim, motion blur si tot ce mai era acolo de pus on, sub 50FPS nu am vazut ! Minimul a fost de 50FPS, pe sistemul X2. Pe sistemul X1 pierderea a fost de 3-4 FPS, deci un minim de 45-46 FPS.
Ptr Fear o sa postez tot deseara un scrn shoot, cu setarile maxime la 1280/960 (parca), tot la cosmin e si acel scrn shoot. Oricum minimul a fost de 27FPS.
Concluzie: o placa superba, care in ciuda vorbelor si temerilor de pe aici legate de racire, mai sus de 46 de grade nu am vazut-o desi am frecat-o destul de rau, cu temperatura ambianta a camerei de 28 de grade. X1600XT-ul meu sta la 66 de grade in idle, desi racirea este una foarte serioasa si fullcopper, si spun asta ptr a elimina odata ptr todeauna eventuale mituri.
Este foarte silentioasa, practic nu a plecat niciodata la maxim fan-ul de pe ea, nici nu avea nevoie.
Cum am spus de la bun inceput, recomand mare atentie cand va hotarati sa o cumparati, este o placa in primul rand foarte lunga ! Ptr alimentare au fost mai mult decat suficiente o sursa Sirtec de 450W, si una noname tot de 450W cu sistemul in fulload si o.c. ! Nu a facut nici cea mai mica problema, consumul de curent fiind unul foarte decent, sub X1600XT !
In ce priveste o.c. -ul placii, neavand foarte mult timp la dispozitie sa stam sa puricam la frecvente, pot sa va spun doar ca la 630 la VPU si 1500 la memorii a intepenit la al doilea test in 3DMARK2006 ! Sunt convins ca placa are potential, insa trebuie sa ai si timp de ea. Cu ajutorul lui Cosmin (placa fiind la el) cand o sa aiba timp si de asta, o sa mai incercam ceva o.c. si o sa va dam si rezultatele !
O chestie a fost insa una foarte curioasa ! Ultimul driver de pe pagina ATI (Catalyst 6.10) nu a recunoscut placa, refuzand sa o instaleze pe motiv ca nu este potrivit ptr hardware-ul montat pe sistem

Informativ pretul acestei placi se situeaza undeva in jurul valorii de 230USD + TVA, acum depinde pe unde si cum o gasiti !
Pe final as dori sa ii multumesc lui Cosmin (Mack) ptr suport, si sotiei lui ptr ca a avut rabdarea sa ne suporte nebunia si dezastrul care l-am facut

Sapphire X1950PRO -> Recomand !

LATER EDIT: - au fost adaugate si testele facute cu AMD A64 3200+@2000MHz (default) ptr o comparatie mai buna !