Tehnologia Serial ATA

Despre hard-disk-uri. Comentarii şi întrebări.

Moderator: Moderatori

Post Reply

Cum priviti viitorul tehnologiei Serial ATA?

Este un pas important pentru IT!
31
69%
Nu are un viitor!
2
4%
Nu imi cumpar asa ceva!
5
11%
Imi cumpar imediat ce vor fi disponibile in Romania?
6
13%
Ce este tehnologia asta?
1
2%

Total votes: 45

happyliviu
Moderator

Tehnologia Serial ATA

Post by happyliviu »

Este tehnologia Serial ATA un lucru bun? Va aduce oare performanta asteptata? Oare producatorii de HDD ar trebui sa caute alte solutii ? Memoriile flash poat inlocui HDD-urile actuale?
The Madman

Post by The Madman »

Poate, in vreo 5-7 ani abia sa poata memoriile flash sa inlocuiasca actualele hdd, adica sa aiba si capacitati mari si sa nu fie nici exorbitante.
Serial ATA cred ca este un pas destul de important, dar mai bine sa asteptam sa vedem, ca au mai fost multi "pasi importanti" preconizati si e foarte greu de zis daca a fost ceva serios sau doar un marketing destept (vezi agp 8x sau ata133)
"Oamenilor le-au fost date cuvintele pentru a-si putea ascunde gandurile." - Cehov
Black Shark
Moderator

Post by Black Shark »

SATA e un pas important in primul rand pentru ca cablurile tip panglica sunt inlocuite si ventilatia in carcasa se va imbunatati, performantele primelor HDD-uri pe SATA sunt intr-adevar dezamagitoare, fiind in unele cazuri mai mici decat PATA dar in cand sunt puse in RAID HDD-urile SATA sunt chiar mult mai performante decat o matrice omoloaga pe PATA
1 out of 3 people who start smoking will eventually die. The other two apparently become immortal.
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

La prima generatie, diferentele intre SATA 150 si ATA133 nu or sa fie extraordinar de mari ... de abia de la a doua generatie se va putea vorbi despre un spor vizibil de perfomanta ... iar tehnologia SATA, corelata cu un buffer 8 MB si 10.000 RPM-uri va duce la aparitia unor hdd-uri IDE foarte performante ...
Truth is relative. Pick one that works
The Madman

Post by The Madman »

Sa speram ca va fi asa. Ramane de vazut. Pacat ca va trebuie sa ne luam iarasi doua, ca la RAID si nu inventeaza si astia un sistem sa mearga SUPER-REPEDE un singur HDD.
"Oamenilor le-au fost date cuvintele pentru a-si putea ascunde gandurile." - Cehov
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

Digitalul de Vest :D tocmai a lansat primul hdd IDE la 10.000RPM cu 8 mb buffer, asa ca in curand or sa apara si niste review-uri pe net (daca nu au aparut deja) ...
The Madman

Post by The Madman »

Bossman
Moderator

Post by Bossman »

Da, dar hdd-ul ala e totusi un ,,beta" ... ramane sa vedem varianta ,,finala"
Last edited by Bossman on Sat Mar 08, 2003 1:00 pm, edited 1 time in total.
ricardo
Moderator

Post by ricardo »

Nu va entuziasmati prea tare! A aparut pe AnandTech un review la un hdd Raptor (10,000 rpm / SATA / 8 MB Buffer) de 36 GB! Concluziile le trageti si voi dupa ce veti vedea graficele din benchmarkuri: sunt ceva teste la care ramane in urma si fata de actualele hdd-uri desktop P-ATA! Avand in vedere si pretul, eu personal nu cred ca vor avea mare succes in cazul utilizatorilor obisnuiti!

Ca raport pret-performanta, tot WD 8000JB ramane... insa se pare ca si noile Seagate pe SATA se comporta bine... mai ales puse intr-o matrice RAID 0: Review Seagate Serial ATA Barracuda V 120GB - Vr-Zone! Pacat ca au doar 1 an garantie!
Last edited by ricardo on Sun Mar 09, 2003 12:49 pm, edited 1 time in total.
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

Man, vezi ca ai uitat o chestie esentiala ... partea cu : ,,We managed to get our hands on a pre-release Raptor drive for testing" ... :-?
The Madman

Post by The Madman »

Da, cred ca trebuie sa mai asteptam un pic, sa apara unul mai putin beta ca asta din articol.

Oricum, in opinia mea, capacitatea foarte mica o sa-l traga oricum in jos, cu toate potentiala lui viteza...
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

The Madman wrote:Oricum, in opinia mea, capacitatea foarte mica o sa-l traga oricum in jos, cu toate potentiala lui viteza...
Or sa apara si modele cu capacitati mult mai mari, de asta poti sa fii sigur ...
Zvunks

Post by Zvunks »

Nu cred ca este "de sarit in foc" dupa SATA. Deocamdata nu pare sa aduca spor semnificativ de performanta (adica mai deloc). Orice progres este binevenit, dar SATA nu este o tehnologie nici pe departe "maturizata". Vom vedea...
"Inteligenta artificiala nu se va putea compara niciodata cu prostia naturala."
ricardo
Moderator

Post by ricardo »

Bossman wrote:Man, vezi ca ai uitat o chestie esentiala ... partea cu : ,,We managed to get our hands on a pre-release Raptor drive for testing" ... :-?
Nu conteaza dpmdv! De ce? Simplu... si despre GF FX se spunea ca au driverele in stadiul beta in cadrul primelor teste de pe Internet. Si au trecut ceva saptamani si nu am vazut refaceri sau adaugiri la acele reviewuri pentru a pune in evidenta vreo diferenta colosala cu noile drivere! Asa si cu acest hdd de la WD! Daca se stia ca nu este gata si ca va scoate rezultate slabe in benchmarkuri nu il trimiteau pentru review, nu? Tocmai de aceea exista acele NDA-uri, pentru ca producatorul sa fie sigur ca nu transpira informatii inainte de termenul stabilit de el!
Stii si tu cat conteaza prima impresie! Eu nu ma astept la cresteri de performante substantiale cu variantele finale (retail) ale hdd-urilor Raptor si parerea mi-am format-o deja... Atata timp cat nu sunt in stare sa depaseasca vizibil hdd-urile actuala P-ATA (decat la timp de acces), asa ceva nu va poposi in calculatorul meu (tinand cont si de pretul maricel)!
Iar referitor la cresterea capacitatii, nu vor atinge prea curand dimensiunile actuale ale hdd-uirlor din seria JB sa zicem (pt comparatie)!
Black Shark
Moderator

Post by Black Shark »

Maxtor a anuntat cu putin timp in urma propria linie de HDD-uri SATA si astazi a aparut primul review, exclusiv, la http://www.envynews.com, mai exact la http://www.envynews.com/review.php?ID=402

o parte din concluzie :
www.envynews.com wrote:Performance gains of over 30% when compared to the latest Serial ATA and Parallel ATA offerings in some tests and RAID-level performance in others cannot be ignored. The SiSoft SANDRA results were exciting to say the least and the even performance curve in the ATTO read test and the lack of a curve in the write test are indicative of a well-made, highly tuned hard drive.

Although the Serial ATA market is limited at this time, Maxtor has taken the performance crown with a commanding lead. Even with Western Digital?s Raptor Enterprise Serial ATA drive and Seagate?s upcoming 7200.7 series of hard disks around the corner, Maxtor has managed to carve a place for the DiamondMax Plus 9 Serial ATA drive in both the consumer and performance markets that will be hard to let go of.
si cateva teste :

ATTO Comparison - Read Test - 32 MB
Maxtor DiamondMax Plus 9 SATA - 45.192 KB/s
Seagate Barracuda V SATA - 34.144 KB/s
Seagate Barracuda V PATA - 33.828 KB/s
Maxtor DiamondMax Plus - 34.403 KB/s

ATTO Comparison - Write Test - 32 MB
Maxtor DiamondMax Plus 9 SATA - 41.662 KB/s
Seagate Barracuda V SATA - 31.423 KB/s
Seagate Barracuda V PATA - 28.725 KB/s
Maxtor DiamondMax Plus - 28.417 KB/s

Diferentele sunt evident zdrobitoare, situandu-se in jurul valorii de 30 %, un progres important pentru lumea harddisk-urilor
1 out of 3 people who start smoking will eventually die. The other two apparently become immortal.
DaLiu

Post by DaLiu »

Cam pe cand si pe la noi!!!!!!!!!!
Diablo 3 Crafting - http://www.twitch.tv/daliu
DaLiu#1842
ricardo
Moderator

Post by ricardo »

Black Shark wrote:Diferentele sunt evident zdrobitoare, situandu-se in jurul valorii de 30 %, un progres important pentru lumea harddisk-urilor
Daca garantia este tot de 1 an, nu prea ma intereseaza... In afara de WD SE (care isi cam spune varsta... ma refer la modele 80-120 GB, cele de peste 200 GB pierzand clar benchmarkurile in favoarea concurentei), eu nu vad alta solutie viabila la noi pe piata... ma refer la hdd-urile cu o perioada de garantie prelungita... nu am luat in considerare WD Raptor pentru pretul prohibitiv si capacitatea mica, care nu-l recomanda pentru desktop!
razvanescu

Post by razvanescu »

ricardo wrote:
Black Shark wrote:Diferentele sunt evident zdrobitoare, situandu-se in jurul valorii de 30 %, un progres important pentru lumea harddisk-urilor
Daca garantia este tot de 1 an, nu prea ma intereseaza... In afara de WD SE (care isi cam spune varsta... ma refer la modele 80-120 GB, cele de peste 200 GB pierzand clar benchmarkurile in favoarea concurentei), eu nu vad alta solutie viabila la noi pe piata... ma refer la hdd-urile cu o perioada de garantie prelungita... nu am luat in considerare WD Raptor pentru pretul prohibitiv si capacitatea mica, care nu-l recomanda pentru desktop!
Garantia de 3 ani este principalul mod in care Western Digital incerca sa recupereze din imaginea deloc buna ca producator renumit de HDD. La fel ca si Samsung - dupa cum se vede, doua firme care nu s-au apreciat pe piata foarte mult. Era si greu de dedus. Insa sunt destui care sa pice in plasa. :wink: Firmele mari, oricum nu au probleme majore cu defectarea produselor lor, un exemplu fiind chiar Seagate care are un procent foarte mic de "RMA" si nici Maxtor nu are probleme in aceasta privinta. Tocmai asta a fost si ideea scurtarii perioadei de garantie. Dupa cum ai vazut "lumea" s-a obisnuit cu ideea garantiei de 1 an si frmele respective nu s-au plans ca ar avea pierderi din aceasta cauza. Iar Serial -ATA incet incet incepe sa se vanda. Nu cred ca va fi vre-un esec ci mai degraba e o certitudine ca va fi utilizat din ce in ce mai des pana va inlocui complet Paralel-ATA.
drankon

Post by drankon »

Seria SE sta clar mai bine ca fiabilitate comparativ cu restul IDE de la WD.
In plus (garantia de 3ani) ramane un avantaj major pentru cei care vor sa-si fac upgrade la un HDD. Daca peste un an vreau sa-mi iau un SATA imi pot face upgrade de la JB pe care-l am sau il pot vinde mult mai usor avand 1-2 garantie inca la el decat un Seagate sau un Maxtor care la vremea respectiva vor fi iesite din garantie ...
chrisTopher

Post by chrisTopher »

desi SATA are viitor, nu inteleg de ce primul pas a fost implementarea in hdd care duc pana la 150MB/s. no scuzati-ma, dar pe cine cred ei ca prostesc ?
pe masura ce hdd vor suporta SATA 2, respectiv 3, da, merita sa iti faci un upgrade la un asemenea hdd. pana atunci, sunt bune si hdd actuale. si iarasi vreau sa zic ca se poate intampla la fel cu hdd dma 66: au fost putine pe piata, si apoi au aparut cele dma 100.
deci de ce tb acesti pasi intermediari ? sa bage direct SATA 5, adica hdd sa duca 1GB/s din partea mea. si o sa aibe succes pe piata mult mai mare decat daca tot dau drumu la teava cu tzaraita.
bine, baietii cu marketingul le-o recomanda altceva, dar gradul de cultura al celor implicati in lumea IT este intr-o crestere exponentiala. asa ca revin si intreb: pe cine cred ei ca o sa prosteasca ? (no disrespect intended).
dark as night
THE ARTIST

Post by THE ARTIST »

vineri primesc ...raptorul pe sata si va voi tine la curent cum merge
ASUS KT600, xp +3000, 1024 ddr 400 Corsair XMS, Raptor (boot PM), wd 120 g(PM), Seagate 120 G SATA(SM),dvd-rw sony,(PS)cd-rw tdk(SM), dvd rom pioneer (SS), GigaByte 9800 Pro, creative platinium, Full Tower Antec 550w, sony 21" GPD 520, XP Pro
archange

Post by archange »

Dar ce ziceti de MRAM? Mie mi-ar surade sa-mi tin sistemul de operare intr-un banc de memorie de sa zicem vreo 3 Gb, daca pretul nu ar fi prohibitiv. Si din cate reiese, vitezele de transfer sunt excelente, spre deosebire de flash-uri. Parca vad ca in vreo 4-5 ani o sa poti opta daca sa folosesti pentru SO un drive mecanic de capacitate mare (probabil SATA), sau un "drive" de memorie nevolatila mic, dar rapid.
If you're gonna do it, the least you could do is do it right!
Visit me at: http://dtx.999.org
ricardo
Moderator

Post by ricardo »

xen_chris wrote:desi SATA are viitor, nu inteleg de ce primul pas a fost implementarea in hdd care duc pana la 150MB/s. no scuzati-ma, dar pe cine cred ei ca prostesc ?
Simplu: viteza de transfer a hdd-urilor este oricum limitata de bus-ul PCI! Iar rata cea mai mare o obtii la scrieri/citiri din buffer... care se apropie vertiginos de latimea de banda oferita de busul PCI (133 MB/s)... Deci mai avem de asteptat putin pana la viitoarele versiuni de SATA!
THE ARTIST

cum dumnezeu

Post by THE ARTIST »

cum se monteaza un raptor ca m-am enervat. Orice numai sa nu aud ca trebuie raid (pe asus a7v8x).

Mi-am luat un raptor si 6 ore m-am chinuit sa-i instalez xp-u.l il vad in bios dar nu apare in ecranul albastru al xp (la instalare) ca nu vede un Hardisc!!

multam pentru rabdare
ASUS KT600, xp +3000, 1024 ddr 400 Corsair XMS, Raptor (boot PM), wd 120 g(PM), Seagate 120 G SATA(SM),dvd-rw sony,(PS)cd-rw tdk(SM), dvd rom pioneer (SS), GigaByte 9800 Pro, creative platinium, Full Tower Antec 550w, sony 21" GPD 520, XP Pro
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

Am impresia ca trebuie sa folosesti un floppy-disk cu driver-ul de IDE de la mobo ... ca la inceputul setup-ului, la WinXP, iti zice la un moment dat ca "Hit F6 if you want to use ..." ...
THE ARTIST

S-A REZOLVAT!!

Post by THE ARTIST »

Ca-n filmele cu prosti !

Dupa vreo 6 ore de incercari instala-i Raptorul. Am avut probleme cu cablu (nou nout) pe care l-am inlocuit din intamplare.

:angel:

Acum urmeaza testele
cimi

Post by cimi »

am votat si eu SATA Este un pas important pentru IT cu toate ca pt inceput vad ca numa probleme is cu tehnologia asta care decomdata nici macar nu aduce vreu spor de performanta
Don't piss me off. i'm running out of places to hide the bodies.
DaLiu

Post by DaLiu »

Unde gasesc si un test in care sa fie pus la treaba un hard MAXTOR 80 Gb SERIAL ATA?Vreau sa cumpar unul dar din ce am gasit eu numai modelele de varf (160 Gb) erau testate.Va multumesc!!
DaLiu#1842
DaLiu

Post by DaLiu »

DjDaLiu wrote:Unde gasesc si un test in care sa fie pus la treaba un hard MAXTOR 80 Gb SERIAL ATA?Vreau sa cumpar unul dar din ce am gasit eu numai modelele de varf (160 Gb) erau testate.Va multumesc!!
Nu ma ajuta nimeni!!
DaLiu#1842
mirciulica_i

Post by mirciulica_i »

DjDaLiu wrote:
DjDaLiu wrote:Unde gasesc si un test in care sa fie pus la treaba un hard MAXTOR 80 Gb SERIAL ATA?Vreau sa cumpar unul dar din ce am gasit eu numai modelele de varf (160 Gb) erau testate.Va multumesc!!
Nu ma ajuta nimeni!!
Spune-mi daca te mai intereseaza si poate pot sa-ti improvizez eu un test micut...

Cum si cu ce vrei sa fac testul?
Post Reply