O BOALA incurabila !
Moderator: Moderatori
- necromanthus
O BOALA incurabila !
Obosit sa tot raspund la email-uri avand ca tema scorurile obtinute in diverse benchmark-uri,ma vad nevoit sa fac cateva precizari:
Overclocking-ul a devenit o politica de piata din care firmele producatoare de componente au numai de CASTIGAT,iar utilizatorii numai de PIERDUT !
Dupa cum am mai spus-o de numeroase ori,overclocking-ul reduce drastic durata de viata a componentelor (frecventele si tensiunile marite accelereaza degradarea materialelor semiconductoare si nu numai ...).
Liviu spunea ceva despre un overclocking "dynamic" facut de cei de la MSI.Adevarat. Numai ca acela este un overclocking "inteligent" facut in limite rezonabile si numai in anumite conditii !
Marea majoritate a utilizatorilor nu au nici cel mai mic habar despre riscurile implicate intr-un overclocking si fac setari de frecvente si tensiuni dupa cum au invatat in ... "AliBaba si cei 40 de hoti".
Este nesemnificativa o diferenta de la 5000 la 8000 de puncte in 3DMark2001.
Este importanta o diferenta intre 2000 si 5000 de puncte !
Un sistem care obtine 5000 de puncte in 3DMark2001 face fata la orice joc actual (si din viitorul apropiat).
AA si AF sunt noile gaselnitze ale producatorilor de componente pentru a mai umbla la buzunarele consumatorilor.
Faptul ca exista oameni "bolnavi" care-si "asupresc" sistemul pentru cateva sute de puncte nu este deloc imbucurator.
Tot mai multi se plang de sisteme instabile sau umbla la buzunar pentru ca au "prajit" nu stiu ce componenta.
Nici-un dealer de profil nu acorda garantie in cazul capotarilor din cauza overclocking-urilor.
Asa ca ... producatorii castiga,consumatorii pierd (cu overclocking-ul).
Si inca ceva: este total deplasat sa comentam (prea mult) despre GeForceFX5900 si Radeon9800Pro intr-o tara in care nivelul salariilor este de 10-20 de ori mai mic decat in "lumea buna" !
sanatate la toti
Overclocking-ul a devenit o politica de piata din care firmele producatoare de componente au numai de CASTIGAT,iar utilizatorii numai de PIERDUT !
Dupa cum am mai spus-o de numeroase ori,overclocking-ul reduce drastic durata de viata a componentelor (frecventele si tensiunile marite accelereaza degradarea materialelor semiconductoare si nu numai ...).
Liviu spunea ceva despre un overclocking "dynamic" facut de cei de la MSI.Adevarat. Numai ca acela este un overclocking "inteligent" facut in limite rezonabile si numai in anumite conditii !
Marea majoritate a utilizatorilor nu au nici cel mai mic habar despre riscurile implicate intr-un overclocking si fac setari de frecvente si tensiuni dupa cum au invatat in ... "AliBaba si cei 40 de hoti".
Este nesemnificativa o diferenta de la 5000 la 8000 de puncte in 3DMark2001.
Este importanta o diferenta intre 2000 si 5000 de puncte !
Un sistem care obtine 5000 de puncte in 3DMark2001 face fata la orice joc actual (si din viitorul apropiat).
AA si AF sunt noile gaselnitze ale producatorilor de componente pentru a mai umbla la buzunarele consumatorilor.
Faptul ca exista oameni "bolnavi" care-si "asupresc" sistemul pentru cateva sute de puncte nu este deloc imbucurator.
Tot mai multi se plang de sisteme instabile sau umbla la buzunar pentru ca au "prajit" nu stiu ce componenta.
Nici-un dealer de profil nu acorda garantie in cazul capotarilor din cauza overclocking-urilor.
Asa ca ... producatorii castiga,consumatorii pierd (cu overclocking-ul).
Si inca ceva: este total deplasat sa comentam (prea mult) despre GeForceFX5900 si Radeon9800Pro intr-o tara in care nivelul salariilor este de 10-20 de ori mai mic decat in "lumea buna" !
sanatate la toti
necromanthus , ai dreptate in ceea ce afirmi tu mai sus , si bine ar fi bine ca multi cei de aici sa citeasca ceea ce ai scris tu mai mult decat cum sa iti overclock-ezi procesorul , dar din pacate cred ca nu vei avea sanse multe din pacate . totul venind din complexarea derivata din lipsa unui intelect bine pregatit macar si a resusrselor financiare , din lipsa de cultura si civilizatie . eu ii inteleg doar pe cei pasionati si cu o pregatire profesionala mai avansata cat de cat . spre exemplu MSorin sau cei ce lucreaza in cadrul revistelor de specialitate si au nevoie de informatii .
dar din pacate cum ziceam trebuie sa cada multa apa pe un teren secat pana ca acesta sa devina roditor .
salut 8)
dar din pacate cum ziceam trebuie sa cada multa apa pe un teren secat pana ca acesta sa devina roditor .
salut 8)
Probabil ca salariile shi reviewurile sunt cele mai vinovate pentru acest fenomen. Oamenii ishi cumpara placa cu OC pentru a putea face economii la un procesor pe care sa-l OC-eze ulterior. Daca r avea bani suficientzi cred ca fenomenul s-ar rarefia.
De vina mai este shi propaganda facuta de producatorii de MB-uri doar ca ashti nu sunt prea tare de invinuit. Ei ofera ceea ce se cere la urma urmei. Inca nu s-a creat o educatzie a userilor entry-level in acest sens. mulţi risca pe banii lor (puţin shi aia) prin tot felul de experimente. Io unu sunt impotriva acestui fenomem pe care nu-l promovez sub nici o forma.
Sunt pentru stabilitate shi fiabilitate inainte de toate.
De vina mai este shi propaganda facuta de producatorii de MB-uri doar ca ashti nu sunt prea tare de invinuit. Ei ofera ceea ce se cere la urma urmei. Inca nu s-a creat o educatzie a userilor entry-level in acest sens. mulţi risca pe banii lor (puţin shi aia) prin tot felul de experimente. Io unu sunt impotriva acestui fenomem pe care nu-l promovez sub nici o forma.
Sunt pentru stabilitate shi fiabilitate inainte de toate.
Eu sunt de acord cu overclockingul. Nimeni nu mi-a demonstrat inca (,) cum isi poate da seama firma de la care ai cumparat produsul (mem, cpu, mb) daca ai overclockat produsul. Stiu cateva cazuri (unul dintre ele chiar de pe forum) cand useri ce si-au "maltratat" componentele au primit unele noi-noute, caci respectivele componente erau in garantie.
Acum, serios vorbind, cine isi cumpara:
- un T-bred 1700+ ca sa-l tina la frecventa default? :lol:
- un Springdale/Canterwood ca sa tina fsb-ul la 800 MHz?
- memorii care au setari relaxate, dar care merg la setari mult mai stranse/agresive si le tine in Cas 2,5, 2T si 4-8-8?
Atat timp cat ti se ofera pe gratis, de ce sa nu incerci? Eu nu vad nimic rau in asta... Si asta nu tine de cultura sau de venituri, cum a afirmat cineva mai sus. O/c fac si japonezii, si americanii, si romanii. Si cei care au un amarat de Duron, si cei care detin ultima noutate in domeniu (PIV 3,2 GHz la ora actuala - in domeniul u-procesoarelor).
Eu cred ca utilizatorul are mai mult de castigat, decat de pierdut.
Legat de AA si AF, necromanthus, tin sa te contrazic categoric! AA si AF nu sunt gaselnite! Chiar imbunatatesc semnificativ calitatea imaginii. Astept argumente cu care sa-ti sustii afirmatia.
PS Pana atunci, o/c all the way! La cat de repede schimbam componentele, eu zic sa stoarcem cat putem din ele!

Acum, serios vorbind, cine isi cumpara:
- un T-bred 1700+ ca sa-l tina la frecventa default? :lol:
- un Springdale/Canterwood ca sa tina fsb-ul la 800 MHz?
- memorii care au setari relaxate, dar care merg la setari mult mai stranse/agresive si le tine in Cas 2,5, 2T si 4-8-8?
Atat timp cat ti se ofera pe gratis, de ce sa nu incerci? Eu nu vad nimic rau in asta... Si asta nu tine de cultura sau de venituri, cum a afirmat cineva mai sus. O/c fac si japonezii, si americanii, si romanii. Si cei care au un amarat de Duron, si cei care detin ultima noutate in domeniu (PIV 3,2 GHz la ora actuala - in domeniul u-procesoarelor).
Legat de AA si AF, necromanthus, tin sa te contrazic categoric! AA si AF nu sunt gaselnite! Chiar imbunatatesc semnificativ calitatea imaginii. Astept argumente cu care sa-ti sustii afirmatia.
PS Pana atunci, o/c all the way! La cat de repede schimbam componentele, eu zic sa stoarcem cat putem din ele!

Ricardo... daca totul r fi aşa roz cum expui tu problema nu vad de ce AMD sau Intel nu scriu pe CPU-urile lor shi parametri de OC (tzinand cont ca e deja un fenomen mondial).
Asta e ca un drog... ca nu mai shtii ce sa-i faci computerului tau drag. Odata ce ai incercat îţi place shi incepi sa OC-ezi tot ce prinzi in cale. Cred ca daca r exista un porgram de marit turatzia la HDD-uri ar incepe shi astea sa se OC-eze. :lol:
Cei care lucreaza intr-adevar cu aceste computere nu ishi fac griji pentru cat poate computerul ci pentru ca systemul sa nu cedeze cand le este lumea mai draga.
OC este pentru cei ce se bat in scoruri sau FPS-uri. Din cate shtiu io ochiul uman are o rata de refresh ~25fps deci OC inseamna numai numere shi caldura...
Asta e ca un drog... ca nu mai shtii ce sa-i faci computerului tau drag. Odata ce ai incercat îţi place shi incepi sa OC-ezi tot ce prinzi in cale. Cred ca daca r exista un porgram de marit turatzia la HDD-uri ar incepe shi astea sa se OC-eze. :lol:
Cei care lucreaza intr-adevar cu aceste computere nu ishi fac griji pentru cat poate computerul ci pentru ca systemul sa nu cedeze cand le este lumea mai draga.
OC este pentru cei ce se bat in scoruri sau FPS-uri. Din cate shtiu io ochiul uman are o rata de refresh ~25fps deci OC inseamna numai numere shi caldura...
- necromanthus
ricardo wrote:Eu sunt de acord cu overclockingul.
1) e parerea ta (si trebuie sa invatam sa respectam parerile -pertinente- ale altora)
2) fa urmatorul experiment:
Ia doua sisteme identice cu monitoare de 15 inch (peste 85% din monitoarele in uz).
Instaleaza UT2003 pe ambele.Seteaza rezolutia la 1280x1024 (unul cu AA & AF,celalalt fara).
Ruleaza jocul.
In afara de faptul ca nu vei sesiza diferente de calitate a imaginii,cel cu AA & AF va rula
mosnegeste (asta daca nu cumva ai GF-FX5900 sau Radeon9800Pro,dar nu e cazul in Romania).
Motivul: cerinte de procesare imense pentru mai nimic !
3) esti un tip inteligent dar mult prea visator.
In conditiile in care parintii fac eforturi financiare imense pentru achizitionarea unui
sistem oarecare pentru copilul lor,este total deplasat sa vorbim despre schimbarea rapida
a componentelor (acestea nu sunt ciorapi sau mai stiu eu ce).
Mai intai darile casei,mancarea,imbracamintea ... din nefericire la multi nu ramane mai
nimic pentru altceva.
Altfel spus,sa avem mare grija de putinul pe care-l avem !
pentru MAX INC,CIPRIAN,NOVI,KOSMOKOS:
De-ar fi mai multi care gandesc ca voi ...
sanatate
Re: O BOALA incurabila !
Ca sa joci ceva cat de cat decent (1024 x 768), zic eu ca iti trebe un sistem care sa scoata pe la 8000-9000 puncte 3D Mark 2001, desi ceea ce zic eu este relativ pentru ca scorul de 5000 de puncte care l-ai zis tu il poti optine si cu un sistem de genul:necromanthus wrote:b]Un sistem care obtine 5000 de puncte in 3DMark2001 face fata la orice joc actual (si din viitorul apropiat).[/b]
1. Duron 1300 cu o placa video GeForce Ti4200 sau
2. XP 2000 cu o placa GeForce 4 MX 440
Desi am tras putin lucrurile de coada, ceea ce am zis eu este posibil pentru ca in 3D Mark 2001 nu conteaza cel mai mult placa video, procul avand si el o mare pondere la scorul final.Poti scoate acelasi punctaj cu un proc mai bun si o placa video mai slaba si invers.
In cazul 1 poti juca orice joc deocamdata fara grija dar in cazul 2, nu!
1. Si eu iti respect parerea... doar ca a mea este diferita... nu-i nimic! Asa se nasc ideile constructive... din divergenta de opinii! Daca toti am fi de acord asupra unui aspect, atunci ar fi ceva necurat la mijloc! :fadein:necromanthus wrote:ricardo wrote:Eu sunt de acord cu overclockingul.
1) e parerea ta (si trebuie sa invatam sa respectam parerile -pertinente- ale altora)
2) fa urmatorul experiment:
Ia doua sisteme identice cu monitoare de 15 inch (peste 85% din monitoarele in uz).
Instaleaza UT2003 pe ambele.Seteaza rezolutia la 1280x1024 (unul cu AA & AF,celalalt fara).
Ruleaza jocul.
In afara de faptul ca nu vei sesiza diferente de calitate a imaginii,cel cu AA & AF va rula
mosnegeste (asta daca nu cumva ai GF-FX5900 sau Radeon9800Pro,dar nu e cazul in Romania).
Motivul: cerinte de procesare imense pentru mai nimic !
3) esti un tip inteligent dar mult prea visator.
In conditiile in care parintii fac eforturi financiare imense pentru achizitionarea unui
sistem oarecare pentru copilul lor,este total deplasat sa vorbim despre schimbarea rapida
a componentelor (acestea nu sunt ciorapi sau mai stiu eu ce).
Mai intai darile casei,mancarea,imbracamintea ... din nefericire la multi nu ramane mai
nimic pentru altceva.
Altfel spus,sa avem mare grija de putinul pe care-l avem !
pentru MAX INC,CIPRIAN,NOVI,KOSMOKOS:
De-ar fi mai multi care gandesc ca voi ...
sanatate
2. Bun... deci sa incep: in primul rand, vreau sa-ti atrag atentia ca ai luat in considerare niste cazuri extreme, care nu se regasesc prea des in practica... Daca tinem cont ca, cel putin in anul acesta, procentul monitoarelor de 17" vandute reprezinta peste 50% sau chiar 70% din piata (vezi aici si aici) + piata monitoarelor SH cu diagonale mari este foarte bine dezvoltata la noi, consider ca procentul monitoarelor de 15" (in randul utilizatorilor casnici - nu vorbim de fabrici sau firme) este mult sub 85%.
Apoi, cine isi cumpara o placa de cateva sute de dolari, care este capabila sa ruleze orice joc la calitate maxima cu pierdere foarte mica de performanta, banuiesc ca are bani si pentru un monitor serios (de la 17" in sus). Nu testezi AA si AF pe monitoare de 15" (cu toate ca pot sa pun pariu ca si acolo iti poti da seama de diferente).
Oricum, sa vedem rezultatele din UT2003 cu si fara AA/AF:

Hardware Analysis - GF FX review
Bun, concluzia? Pai daca un R9700 (non-Pro) ruleaza UT2003 cu AA si AF in 1600*1200 la ~50 de fps, asta inseamna mosnegeste la tine? De acord, rezultatele fata de testele standard sunt mult mai mici (cu pana la 50% mai mici in unele cazuri), dar UT2003 tot este jucabil. R9700 costa ~260$ fara TVA (dar cei inteligenti probabil ca au optat pentru optiunea R9500 modabil - pana in 200$ fara TVA

Ca o mica paranteza, trebuie precizat ca AA-ul cel putin nu are sens sa fie activat la o rezolutie de 1600*1200, unde oricum aliasing-ul este greu de perceput. Insa la 1024*768, AA-ul isi spune cuvantul... si ca sa nu ziceti ca vorbesc din auzite, iata rezultatele mele (pe sistemul din semnatura - ruland un firewall, yahoo msg, msn msg 6.0 preview, opera si cu 3d mark 2003 deschis - Win XP + SP1):
Low FPS
Resolution dm-antalus dm-asbestos ctf-citadel
1280x1024 25.835991 46.805908 18.231138
Average FPS
1280x1024 88.927246 114.093513 80.833511
High FPS
1280x1024 338.686188 342.713348 247.768524
1280x1024 24.437090 22.810295 15.996846
Average FPS
1280x1024 60.459656 85.054802 60.943436
High FPS
1280x1024 336.251770 249.016449 225.063858
Tin sa precizez ca am testat cu versiunea UT2K3 Benchmark Utility v2.1 - folosind demo-ul de la UT2003 (de aceea nu trebuie sa comparati rezultatele obtinute de mine cu cele postate din testele de mai sus - pur si simplu, am vrut sa accentuez "marele" contrast intre performanta cu AA/AF activate si dezactivate).
In ceea ce priveste performanta, concluziile sunt oarecum clare: in cazul meu, impactul asupra performantei in cazul activarii AA 4X si AF 8X este de ~30% (la rez de 1280*1024 - si sistemul scoate mereu peste 60 de fps - deci nu se misca mosnegeste) - si nu pot sa ma laud cu cele mai noi componente, exceptand poate placa video).
Calitatea? Pai sa vedem... va las pe voi sa va convingeti!
Screenshot UT2003 - 800*600 standard

Screenshot UT2003 - 800*600 AA 4X + AF 8X

Ramane sa va decideti daca exista sau nu diferente intre cele 2 screenshot-uri. Eu le observ cu ochiul liber...
3. Aici nu discut. Iti dau dreptate. Multe familii nu-si pot permite cumpararea unui calculator foarte performant, cu componente de ultima generatie. Insa, de multe ori, tocmai de aceea este ademenitor o/c-ul (pe langa cei care o fac din pasiune). De multe ori, upgradeul la intervale scurte de timp este o solutie mult mai inteleapta decat achizitia unui sistem nou la fiecare 2, 3 ani. Oricum, acesta este alt subiect si nu consider ca are de a face cu o/c-ingul. Nu este un argument care sa-ti sustina ideea, necromanthus.
Va mai intreb o data: cati dintre voi ati auzit despre persoane care au facut o/c la componente, acestea s-au stricat (au devenit nefunctionale) si li s-a refuzat dreptul la garantie?
Cat timp dispui de componente de calitate, raman la parerea ca o/c-ingul este ceva normal, obisnuit si eu o includ in categoira "optimizarilor" care fac sistemul sa ruleze mai rapid (alaturi de un banal defrag, o curatare a registrilor, punerea swap-ului pe o partitie separata sau tweak-ului registrilor Windowsului).
PS Daca au fost persoane care au exagerat cu o/c-ingul si s-au ivit probleme, nu inseamna nimic. O atentie sporita la cumparerea componentelor, rabdare pentru testare si cumpatare in stabilirea limitelor (nu in ultimul rand) sunt ingredientele necesare unui overclocking stabil si plin de satisfactii.
Last edited by ricardo on Mon Jun 30, 2003 3:38 am, edited 2 times in total.
Pt. Max Inc.
la AMD T-bred - scrie pe proc care ar fi frecventa maxim obtinuta la o/c fara a modifica Vcore (cifrele scrise in continuarea denumirii procesorului)- in echivalenta PR adica cum ar veni cu + (gen 2500+)
Pt. necromanthus
1. cine are un sistem performant si monitor de 15 inch tipul ala e dus rau.... eu am de 17 AOC 7 GLr+ si ma gandesc cum sa il schimb (la 1152 x 864 am 105 Hz) pe unul de 19 (poate 21) tot clasa lux bineinteles
2. cu o placa GF4Ti4200 la 1280 x 1024 x 85Hz , AA 4x, AF 8x am jucat (si pt. sunet recunosc, de, EAX-ul...) Hitman 2 si a trebuit sa scad la 1024 x 768 rezolutia - aici nu mi-a convenit - am o/c placa dar tot nu facea fatza - rezultatul - adio GF4 , traiasca Radeon 9xxx (bus de 256 biti, logic) - cand o voi avea, momentan astept...
3. daca zici ca nu e nici o diferenta intre cu AA si AF si fara, inseamna ca ori nu ai o placa grafica performanta, ori esti impotriva o/c (BTW, nu ma deranjeaza).
Asa ca ... in functie de cerinte ... si de venituri... ori schimbam componentele ori facem o/c...
Momentan nu pot sa postez niste screenshot-uri (vezi placa mea PCI - se vad doar lumini si umbre) dar cat de curand o voi face....
A facut-o deja Ricardo ... Te-a convins ? (Ricardo pune si una cu AA 6x si AF 16x).
la AMD T-bred - scrie pe proc care ar fi frecventa maxim obtinuta la o/c fara a modifica Vcore (cifrele scrise in continuarea denumirii procesorului)- in echivalenta PR adica cum ar veni cu + (gen 2500+)
Pt. necromanthus
1. cine are un sistem performant si monitor de 15 inch tipul ala e dus rau.... eu am de 17 AOC 7 GLr+ si ma gandesc cum sa il schimb (la 1152 x 864 am 105 Hz) pe unul de 19 (poate 21) tot clasa lux bineinteles
2. cu o placa GF4Ti4200 la 1280 x 1024 x 85Hz , AA 4x, AF 8x am jucat (si pt. sunet recunosc, de, EAX-ul...) Hitman 2 si a trebuit sa scad la 1024 x 768 rezolutia - aici nu mi-a convenit - am o/c placa dar tot nu facea fatza - rezultatul - adio GF4 , traiasca Radeon 9xxx (bus de 256 biti, logic) - cand o voi avea, momentan astept...
3. daca zici ca nu e nici o diferenta intre cu AA si AF si fara, inseamna ca ori nu ai o placa grafica performanta, ori esti impotriva o/c (BTW, nu ma deranjeaza).
Asa ca ... in functie de cerinte ... si de venituri... ori schimbam componentele ori facem o/c...
Momentan nu pot sa postez niste screenshot-uri (vezi placa mea PCI - se vad doar lumini si umbre) dar cat de curand o voi face....

- necromanthus
ricardo wrote:R9700 costa ~260$ fara TVA (dar cei inteligenti probabil ca au optat pentru optiunea R9500 modabil - pana in 200$ fara TVA- varianta ce obtine aproximativ aceleasi performante cu R9700 clasic).
Ca o mica paranteza, trebuie precizat ca AA-ul cel putin nu are sens sa fie activat la o rezolutie de 1600*1200, unde oricum aliasing-ul este greu de perceput.
Ramane sa va decideti daca exista sau nu diferente intre cele 2 screenshot-uri. Eu le observ cu ochiul liber...
Va mai intreb o data: cati dintre voi ati auzit despre persoane care au facut o/c la componente, acestea s-au stricat (au devenit nefunctionale) si li s-a refuzat dreptul la garantie?
Divagam prea mult de la subiectul discutiei,dar probabil ca este necesar ...
1) vorbesti de placi de sute de dolari in conditiile in care marea majoritate a placilor vandute la noi sunt cele sub 80$ !!!
2) diferentele calitative intre cele doua imagini NU justifica pretul exorbitant platit !
AA si AF dau rezultate notabile decat in doua situatii:
a) rezolutii mici (640x480 si 800x600)
b) monitoare mari (peste 17 inch)
La 1024x768 pe 15inch activarea AA & AF este un LUX pe care putini si-l permit.
3) Au existat si exista multe cazuri de refuz pentru garantie in cazul overclocking-ului (nu uita ca BIOS-ul placii de baza poate fi citit in cazul unei capotari generale...)
hai ca plec in concediu ...
continuam cand vin.
te-am salutat (si mai lasa "mega-posturile" ca papi tot spatiul pe HDD)
8)
"ECS nu a produs niciodata placi de baza pentru amatorii de senzatii tari în ale hardware-ului, facilitatile de overclocking fiind minime si functionând de multe ori necorespunzator. Însa... este asteptata o versiune a placii 748A, ce poarta sufixul "1", ce beneficiaza de functii avansate de overclocking, pentru setarea multiplicatorului si a tensiunilor. SiS 748A1 este dotata cu chipsetul SiS 748, suportând procesoare AMD cu FSB 400 si memorii DDR400.
Observam astfel ca din ce în ce mai multi producatori sunt tentati sa implementeze aceste functii, ce pot creste pâna la limita fizica performantele unui sistem. Sa ne amintim ca în urma cu câtiva ani doar Abit detinea legendarul SoftMenu, care permitea setari fine la acest capitol; a urmat apoi "moda" placilor care ofereau setare pentru FSB în pasi de câte 1 MHz, obicei adoptat în prezent chiar si de majoritatea placilor low-end. Însa voltaje, multiplicatori, frecvente AGP - toate acestea sunt înca un vis pentru posesorii de placi ieftine, situatie care are toate sansele sa se schimbe în curând. Doar placile Intel nu au nici o sansa, desi scumpe, ele neavând nici o facilitate de overclocking." sursa: Price.ro
NO COMMENT!
PS Concediu placut! Si eu am intrat in vacanta... sa speram ca ne vom intoarce cu forte proaspete!
Observam astfel ca din ce în ce mai multi producatori sunt tentati sa implementeze aceste functii, ce pot creste pâna la limita fizica performantele unui sistem. Sa ne amintim ca în urma cu câtiva ani doar Abit detinea legendarul SoftMenu, care permitea setari fine la acest capitol; a urmat apoi "moda" placilor care ofereau setare pentru FSB în pasi de câte 1 MHz, obicei adoptat în prezent chiar si de majoritatea placilor low-end. Însa voltaje, multiplicatori, frecvente AGP - toate acestea sunt înca un vis pentru posesorii de placi ieftine, situatie care are toate sansele sa se schimbe în curând. Doar placile Intel nu au nici o sansa, desi scumpe, ele neavând nici o facilitate de overclocking." sursa: Price.ro
NO COMMENT!
PS Concediu placut! Si eu am intrat in vacanta... sa speram ca ne vom intoarce cu forte proaspete!

Pai biosul nu se reseteaza daca scoti bateria de pe placa de baza?necromanthus wrote: 3) Au existat si exista multe cazuri de refuz pentru garantie in cazul overclocking-ului (nu uita ca BIOS-ul placii de baza poate fi citit in cazul unei capotari generale...)

Si eu m'am gandit de multe ori cum detecteaza astia overclocking'ul. Peste tot, in garantii, scrie ca nu se acorda garantie in cazul overclockingului.
Si mai am o intrebare pentru toti. Cu un procesor, sa zicem al meu (xp 1600+ palomino) si cooler Titan TTC-D5T, temperatura sta pana in 50 de grade daca tin carcasa deschisa. Daca o inchid, atunci cand joc (bineinteles in conditiile termice de vara) ar ajunge ushor spre 60 (numai ca am protectie pe placa de baza

In concluzie, indiferent ce mi se intampla la procesor, fie ca e vina mea sau nu, nu se acorda garantie.
Oare care ar fi metodele de detectare a overclockingului?
Omul bun la toate
Shi tzie tzi se pare corect sa primeshti un CPU nou pentru ca te plictiseai acasa? Pana la urma cineva va plati acel CPU iar daca el nu a fost un defect de faricatzie, toate povestea echivaleaza cu un furt. Exemplu sunt cei care ishi izbesc mashinile pentru a obtzine asigutarea in caz de accident ...ricardo wrote:"Nimeni nu mi-a demonstrat inca (,) cum isi poate da seama firma de la care ai cumparat produsul (mem, cpu, mb) daca ai overclockat produsul. Stiu cateva cazuri (unul dintre ele chiar de pe forum) cand useri ce si-au "maltratat" componentele au primit unele noi-noute, caci respectivele componente erau in garantie."
"Eu cred ca utilizatorul are mai mult de castigat, decat de pierdut. "
"Va mai intreb o data: cati dintre voi ati auzit despre persoane care au facut o/c la componente, acestea s-au stricat (au devenit nefunctionale) si li s-a refuzat dreptul la garantie? "
Asta r mai fi un motiv pentru care OC-ul nu trebuie incurajat.
Sa va intreb io pe voi cei care OC-atzi procesoare zilnic. Vretzi sa spunetzi ca daca atzi avea posibilitatea financiara sa va cumparatzi ultimele CPU-uri de pe piatza (capetele de serie) atzi continua sa facetzi OC?
O/c la procesor ?
Oho-ho-ho si inca cum...
Daca as avea un Barton 3200 + (bus 200, 1,65 Vcore) ce mai m-ash juca cu el.... macar de proba, aşa... sa vedem ce poate...
Dar in acest caz ash reveni cu setarile la default... dupa un o/c extrem.
Serios.
Pe asta care il am il o/c asa ca sa demonstrez ca nu e nici o diferenta intre T-bred si Barton. Sau e mai mica de 1 %. Si cum ulterior am pus mana pe un proc la care o/c-ul poate merge la extreme l-am lasat asa ca in semnatura.
La ce ma ajuta asta... sa spunem ca la nimic in plus fata de varianta 2 x 166.
Si la capitolul placa grafica voi proceda tot aşa - o voi o/c pana la extrem apoi voi reveni la frecvente mai rezonabile la care ii voi scrie BIOS-ul.
Apropos, stie cineva cum se poate rescrie BIOS-ul la o placa Radeon ? Ca la una nVidia ma pricep si eu (am mai facut-o).
Oho-ho-ho si inca cum...
Daca as avea un Barton 3200 + (bus 200, 1,65 Vcore) ce mai m-ash juca cu el.... macar de proba, aşa... sa vedem ce poate...
Dar in acest caz ash reveni cu setarile la default... dupa un o/c extrem.
Serios.
Pe asta care il am il o/c asa ca sa demonstrez ca nu e nici o diferenta intre T-bred si Barton. Sau e mai mica de 1 %. Si cum ulterior am pus mana pe un proc la care o/c-ul poate merge la extreme l-am lasat asa ca in semnatura.
La ce ma ajuta asta... sa spunem ca la nimic in plus fata de varianta 2 x 166.
Si la capitolul placa grafica voi proceda tot aşa - o voi o/c pana la extrem apoi voi reveni la frecvente mai rezonabile la care ii voi scrie BIOS-ul.
Apropos, stie cineva cum se poate rescrie BIOS-ul la o placa Radeon ? Ca la una nVidia ma pricep si eu (am mai facut-o).
Procesoarele stricate se adauga la erate , cu cat sunt eratele mai multe , cu atat scade profitul , scazand profitul , creste pretul componentelor , pe care le platim NOI TOTI .Shi tzie tzi se pare corect sa primeshti un CPU nou pentru ca te plictiseai acasa? Pana la urma cineva va plati acel CPU iar daca el nu a fost un defect de faricatzie, toate povestea echivaleaza cu un furt.
deci, indirect NOI suntem cei ce PLATIM ce strica ei , neavand : cultura , educatia , bani , cu ce sa iasa in fata , sau pur si simplu neavand o viata .
Singura data cand am incercat sa fac overclocking a fost cu un P III 633->750MHz , dar dupa ce mi-a facut probleme la instalarea Linux-ului, l-am readus la normal. De-atunci mi-a cam trecut de jucat in felul asta cu componentele. Am mai incercat pe o placa GF4 Ti4200, dar nu am vazut schimbasi decat in scorul 3DMark, asa ca ma revenit la setarile normale.
Nu mi se pare o activitate tocmai profitabila, decat poate doar pe termen scurt.
Nu mi se pare o activitate tocmai profitabila, decat poate doar pe termen scurt.

Tehnic vorbind nu este de ajuns un sistem care scoate 5000 de puncte in 3DMark2001 pentru a juca Neverwinter Nights. Eu am sistem care scoate aproximativ 6800 de puncte si tot mai are cate o poticnire.
Afirmatia este adevarata daca la tine jucat inseamna rezolutii de 640X480 sau 800X600 cu detalii reduse la limita acceptabilului.
Afirmatia este adevarata daca la tine jucat inseamna rezolutii de 640X480 sau 800X600 cu detalii reduse la limita acceptabilului.
Eu mi-am overclockat procesorul de cand l-am cumparat (Celly 1GHz). Din teste am determinat limita la 36% (dupa asta se revine doar cu resetare de BIOS), iar eu l-am pus la 28%. La frecventa asta sta de 1 an jumatate, si nu cred ca nu va sta si in continuare. Un spor de performanta e util, se simt cei ~300 MHz in plus. si mai ales FSB-ul 128.
Placa grafica (GF2 MX) a stat tot cam 1.5 ani la 25% in plus, si e ok (acum nu mai e a mea, dar nu inseamna ca nu merge). La asta i-am pus pentru siguranta si un ventilator, pentru ca nu avea. Placa actuala (GF3) este overclockata numai la nevoie (nevoie redusa brusc acum de necesitatea utilizarii unui monitor de 14, care nu poate fi overclockat nici macar la unul de 15
).
Placa grafica (GF2 MX) a stat tot cam 1.5 ani la 25% in plus, si e ok (acum nu mai e a mea, dar nu inseamna ca nu merge). La asta i-am pus pentru siguranta si un ventilator, pentru ca nu avea. Placa actuala (GF3) este overclockata numai la nevoie (nevoie redusa brusc acum de necesitatea utilizarii unui monitor de 14, care nu poate fi overclockat nici macar la unul de 15

Acelasi lucru se poate spune si despre mine caci si eu am cumparat BARTONUL 2800 de la cineva care le-a ciordit de dincolo.Daca se buleste va trebui sa imi iau altul nou caci garantie nu este.Sa speram ca nu o sa am probleme de genul asta cu el si o sa ma tina pana il schimb cu altul.reptila wrote:Uite, la T-bred-ul asta sa stii ca nu am garantie aşa ca nu din cauza mea vor creshte preturile...![]()
No offence...
Desi as putea ocerclocka BARTONUL 2800 mai mult decat il am acum nu o fac pentru ca scopul meu era sa ating fsb-ul de 200 mhz pentru a lucra sincron cu memoriile pentru un spor mai mare de performanta.Il tin cu 100 Mhz mai mult decat frecventa initiala ceea ce nu inseamna ca i-am facut un o/c mare si nu vad de ce nu ar functiona ca un BARTON 3200 din moment ce BARTONUL 3200 este de fapt acelasi procesor cu BARTONUL 2800, numai overclockat putin din fabricatie.
Doar nu credeti ca pentru a face BARTONUL 3200 (200 x 11) au folosit o noua tehnologie sau mai stiu eu ce?Este tot un BARTON cu fsb de 166 overclockat pe 200 prin nu stiu ce metode.

Te mai uiti acum ? Atunci se poate spune ca mai toate procurile sunt subclokate!Max Inc wrote:DjDaliu problema este tocmai invers. 2800-le tau este un 3200 subclokat pentru ca nu a trecut testele de temperatura shi stabilitate la paramentri de 3200. aşa se procedeaza cu CPU-urile pentru a mari productivitatea.

sunt dobitoc
Hey necromanthus!
Uite convinge-ma pe mine. Eu sunt unul din imbecilii aia cretini si lipsiti de cultura si fara bani care am overclockat tot ce am prins in computador.
CPU TB 1700+ @ 1992Mhz (166x12) 1.675V
DDR 256Mushkin PC3000 o tin la PC2700 CL2-2-2 si multe alte setari agresive am si uitat de cand nu am mai umblat pe acolo (Abit KD7 stoarce tot ce poate dintr-un DIMM) si bineinteles 2.85V.
Video Gainward Ti450TV GoldenSample GeForce3Ti200 (care vine deja overclock-ata din fabrica)... si aia alti dobitoci. E plina lumea de idiotzi care overclock-eaza. Nu mi-a placut placa ca nu trecea pragul de 9500 de puncte in 3D Mark 2001 si deci am dus-o la 230/450 de la 200/430. Odata ce a trecut pragul (9500pct) nu avea rost sa incerc mai mult pentru ca sunt constient ca nu ai cum sa atingi 10000pct. Acolo este domeniul lui G4Ti.
De ce am facut astea? Pentru ca.. sa zicem.. nu ma duce capul si nu mi-a placut cartea. Dar voi inteligentilor si revin de unde am pornit va rog convingeti-ma sa le aduc inapoi la setarile de fabrica ba chiar sa le dau peste nas prostilor alora de la Gainward si sa dau clock-ul conform specificatiilor Nvidia 175/400.
Eu le tin asa cam de vreo 7 - 8 luni si nu cred ca le mai apuca inca doua trei luni pentru ca le voi vinde. Intr-adevar mi-a luat o saptamana pana am ajuns la schema asta incredibil de stabila. Nopti pierdute in care lasam 3D mark sa ruleze pentru a observa stabilitatea. Dar oadata ce mie i-mi merge 3D Marc doua zile poate si mai mult fara sa se blocheze nu cred ca se mai pune problema lipsei de stabilitate. Este un test sintetic care se rezuma la niste numere dar cred ca stiti ca daca vrei sa verifici sistemul daca este stabil rulezi 3D Mark o noapte si cred ca si voi desteptilor care lasati setarile standard nu o sa va ruleza (nu este general valabila). Si de atunci nu mi s-a blocat sau sa se reseteze aiurea cum se intampla de obicei in cazurile O/c. Sunt multe de spus si se pare ca nu este un caz izolat aici pe forumul asta de cate ori se plictiseste cineva da in fraierii astia care practica O/c. Ce ma deranjeaza cel mai mult cu fraze de genul "Dupa cum am mai spus-o de numeroase ori, overclocking-ul reduce drastic durata de viata a componentelor (frecventele si tensiunile marite accelereaza degradarea materialelor semiconductoare si nu numai ...).". Vezi de treaba ca nu s-a imbatranit nimic in opt luni si nici nu mi s-a prajit nimic.
Daca nu eram in timpul programului poate mai aruncam cateva dume dar asa tre' sa plec inapoi la munca din pacate vacanta alta data.
Oricum interesanta ideea
"Procesoarele stricate se adauga la erate, cu cat sunt eratele mai multe, cu atat scade profitul, scazand profitul, creste pretul componentelor, pe care le platim NOI TOTI deci, indirect NOI suntem cei ce PLATIM ce strica ei, neavand: cultura, educatia, bani, cu ce sa iasa in fata, sau pur si simplu neavand o viata."
Eu personal te-as nominaliza pentu Nobel. Nu stiu ce categorie.. de fapt la toate BRILIANT......ASE-ul e prea slab pentru tine incearca ceva prin State...(le africii centrale).
De fapt sti ce!??! Ma duc sa ma sinucid da-o dracu' de munca oricum nu am nici un fel de viatza.
Ne vedem pe lumea cealalta.
ADIOOO!!!!
Uite convinge-ma pe mine. Eu sunt unul din imbecilii aia cretini si lipsiti de cultura si fara bani care am overclockat tot ce am prins in computador.
CPU TB 1700+ @ 1992Mhz (166x12) 1.675V
DDR 256Mushkin PC3000 o tin la PC2700 CL2-2-2 si multe alte setari agresive am si uitat de cand nu am mai umblat pe acolo (Abit KD7 stoarce tot ce poate dintr-un DIMM) si bineinteles 2.85V.
Video Gainward Ti450TV GoldenSample GeForce3Ti200 (care vine deja overclock-ata din fabrica)... si aia alti dobitoci. E plina lumea de idiotzi care overclock-eaza. Nu mi-a placut placa ca nu trecea pragul de 9500 de puncte in 3D Mark 2001 si deci am dus-o la 230/450 de la 200/430. Odata ce a trecut pragul (9500pct) nu avea rost sa incerc mai mult pentru ca sunt constient ca nu ai cum sa atingi 10000pct. Acolo este domeniul lui G4Ti.
De ce am facut astea? Pentru ca.. sa zicem.. nu ma duce capul si nu mi-a placut cartea. Dar voi inteligentilor si revin de unde am pornit va rog convingeti-ma sa le aduc inapoi la setarile de fabrica ba chiar sa le dau peste nas prostilor alora de la Gainward si sa dau clock-ul conform specificatiilor Nvidia 175/400.
Eu le tin asa cam de vreo 7 - 8 luni si nu cred ca le mai apuca inca doua trei luni pentru ca le voi vinde. Intr-adevar mi-a luat o saptamana pana am ajuns la schema asta incredibil de stabila. Nopti pierdute in care lasam 3D mark sa ruleze pentru a observa stabilitatea. Dar oadata ce mie i-mi merge 3D Marc doua zile poate si mai mult fara sa se blocheze nu cred ca se mai pune problema lipsei de stabilitate. Este un test sintetic care se rezuma la niste numere dar cred ca stiti ca daca vrei sa verifici sistemul daca este stabil rulezi 3D Mark o noapte si cred ca si voi desteptilor care lasati setarile standard nu o sa va ruleza (nu este general valabila). Si de atunci nu mi s-a blocat sau sa se reseteze aiurea cum se intampla de obicei in cazurile O/c. Sunt multe de spus si se pare ca nu este un caz izolat aici pe forumul asta de cate ori se plictiseste cineva da in fraierii astia care practica O/c. Ce ma deranjeaza cel mai mult cu fraze de genul "Dupa cum am mai spus-o de numeroase ori, overclocking-ul reduce drastic durata de viata a componentelor (frecventele si tensiunile marite accelereaza degradarea materialelor semiconductoare si nu numai ...).". Vezi de treaba ca nu s-a imbatranit nimic in opt luni si nici nu mi s-a prajit nimic.
Daca nu eram in timpul programului poate mai aruncam cateva dume dar asa tre' sa plec inapoi la munca din pacate vacanta alta data.
Oricum interesanta ideea
"Procesoarele stricate se adauga la erate, cu cat sunt eratele mai multe, cu atat scade profitul, scazand profitul, creste pretul componentelor, pe care le platim NOI TOTI deci, indirect NOI suntem cei ce PLATIM ce strica ei, neavand: cultura, educatia, bani, cu ce sa iasa in fata, sau pur si simplu neavand o viata."
Eu personal te-as nominaliza pentu Nobel. Nu stiu ce categorie.. de fapt la toate BRILIANT......ASE-ul e prea slab pentru tine incearca ceva prin State...(le africii centrale).
De fapt sti ce!??! Ma duc sa ma sinucid da-o dracu' de munca oricum nu am nici un fel de viatza.
Ne vedem pe lumea cealalta.
ADIOOO!!!!
Adevarul e ca faza cu "incultura" este o palma data multor entuziasti de pe acest forum. La urma urmei fiecare face ce vrea cu banul lui si cu ceea ce cumpara cu el. Nu cred ca poti denumi "incult" pe cineva care are curajul/nebunia sa incerce altceva. Eu cred ca de aceea sunt oameni care escaladeaza muntii inaccesibili, se arunca cu coarda sau se chinuie sa doboare recorduri. Pentru ca au acel ceva care a adus omul la nivelul de cultura unde este acum: dorinta de autodepasire si dorinta de a depasi limitele.
Cat despre faza cu "overclockerii ridica pretul" nu am ce sa mai comentez. E total deplasata si nu are nici o baza reala. Cati la suta dintre cei care cumpara componente electronice fac overclocking? 1-2%? Puteti fi siguri ca aceasta marja a fost introdusa in calculul financiar al producatorilor. Chiar pot pune pariu ca pretul este stabilit dinainte pe baza estimarilor de genul acesta.
Oricum e o discutie inutila aparuta doar datorita faptului ca cineva vrea sa i se stie parerea lui bestiala...
Cat despre faza cu "overclockerii ridica pretul" nu am ce sa mai comentez. E total deplasata si nu are nici o baza reala. Cati la suta dintre cei care cumpara componente electronice fac overclocking? 1-2%? Puteti fi siguri ca aceasta marja a fost introdusa in calculul financiar al producatorilor. Chiar pot pune pariu ca pretul este stabilit dinainte pe baza estimarilor de genul acesta.
Oricum e o discutie inutila aparuta doar datorita faptului ca cineva vrea sa i se stie parerea lui bestiala...
Teoretic de acord, practic dupa cel mult 3 ani componenta respectiva va fi aruncate la fiare (eventual plastice) vechi, iar durata de viata micsorata din cauza overclocking-ului scade la un nivel mai mare decat acesti 3 ani, oricat ai incerca sa torturezi siliciul ala.Dupa cum am mai spus-o de numeroase ori,overclocking-ul reduce drastic durata de viata a componentelor (frecventele si tensiunile marite accelereaza degradarea materialelor semiconductoare si nu numai ...).
Gresit, un sistem care obtine 5000 de puncte in 3DMark 2001 e considerat depasit.Un sistem care obtine 5000 de puncte in 3DMark2001 face fata la orice joc actual (si din viitorul apropiat).
De cand decizi tu pentru mine la ce calitate vreau sa joc?AA si AF sunt noile gaselnitze ale producatorilor de componente pentru a mai umbla la buzunarele consumatorilor.
Corect, majoritatea celor care fac overclocking habar n-au ce-i aia, baga frecventa si voltaj in procesor "dupa ureche", fara sa cunoasca riscurile. Riscuri care pot fi reduse la ZERO daca stii ce faci.Faptul ca exista oameni "bolnavi" care-si "asupresc" sistemul pentru cateva sute de puncte nu este deloc imbucurator.
De cate ori te-ai uitat in vitrina la o masinuta pe care nu ti-o poti permite? Totusi te-ai uitat, ai visat si ai sperat la ea. Iar speranta moare ultima, asa ca lasa-ne sa speram la ce avem chef si nu ne mai tine lectii despre viata.este total deplasat sa comentam (prea mult) despre GeForceFX5900 si Radeon9800Pro intr-o tara in care nivelul salariilor este de 10-20 de ori mai mic decat in "lumea buna" !
Problema e ca overclocking-un nu e intotdeauna pe gratis. Daca ai un XP 1700+ cu un cooler de K6-2, o sa-ti mearga la frecventa default in 70 de grade, cu putin noroc stabil. Dar daca il overclockezi fara sa ai habar de riscuri, obtii un breloc.Atat timp cat ti se ofera pe gratis, de ce sa nu incerci? Eu nu vad nimic rau in asta...
Pentru ca nu au nici un interes, daca ar face asta nu ar mai putea vinde procesoarele mai scumpe, care au acelasi potential de overclocking ca si cele mai ieftine.Ricardo... daca totul r fi aşa roz cum expui tu problema nu vad de ce AMD sau Intel nu scriu pe CPU-urile lor shi parametri de OC (tzinand cont ca e deja un fenomen mondial).
Nu am facut experimentul pentru ca nu are sens, nimeni nu joaca pe monitoare de 15'' in 1280x1024, din cauza refresh-ului de 60 Hz. Am facut experimentul pe un monitor de 17'' si am observat o usoara crestere a calitatii cu AA si o crestere substantiala a calitatii cu AF.fa urmatorul experiment:
Ruleaza jocul.
Daca vei cauta definitia celor doua notiuni, vei afla ca AA-ul e bun la rezolutii mici, cu cat cresti rezolutia cu atat sporul de calitate scade. AF-ul in schimb isi dovedeste utilitatea la rezolutii mari.
Eu am auzit destule cazuri...Va mai intreb o data: cati dintre voi ati auzit despre persoane care au facut o/c la componente, acestea s-au stricat (au devenit nefunctionale) si li s-a refuzat dreptul la garantie?
Nu scrie, s-a dovedit ca era o pura coindidenta, cifrele respective reprezentau altceva.la AMD T-bred - scrie pe proc care ar fi frecventa maxim obtinuta la o/c fara a modifica Vcore (cifrele scrise in continuarea denumirii procesorului)- in echivalenta PR adica cum ar veni cu + (gen 2500+)
De acord.2) diferentele calitative intre cele doua imagini NU justifica pretul exorbitant platit !
Gresesti legat de AF, vezi mai sus. In plus, AA-ul se simte oarecum si la 1280x1024, dar foarte mult la 1024x768.AA si AF dau rezultate notabile decat in doua situatii:
a) rezolutii mici (640x480 si 800x600)
...
Overclocking-ul nu se poate detecta, dar overclocking-ul insotit de arderea procesorului se poate. Si pana la urma ori ai pus AMD-ul fara cooler, ori l-ai overclockat, el se arde la fel, cu o pata neagra pe spate, eventual cu "umflarea" spatelui. Ca sa nu mai zic de ciobire, care e la ordinea zilei si chiar daca nu are legatura directa cu overclocking-ul, cel care-si arde CPU-ul din cauza la OC, de cele mai multe ori nu are pastila intreaga.Si eu m'am gandit de multe ori cum detecteaza astia overclocking'ul. Peste tot, in garantii, scrie ca nu se acorda garantie in cazul overclockingului.
Corect. Nu exista CPU defect din fabricatie, sau ele nu ajung la end-useri.Pana la urma cineva va plati acel CPU iar daca el nu a fost un defect de faricatzie, toate povestea echivaleaza cu un furt.
Eu il incurajez si sper ca lumea sa inteleaga ca overclocking-ul inseamna si altceva decat "baga MHz maximi, baga voltaj maxim si da-i drumu".Asta r mai fi un motiv pentru care OC-ul nu trebuie incurajat.
Atat Intel cat si AMD refuza la garantie procesoarele ciobite sau arse. Daca tie ti-l schimba la magazin, cineva va suporta costurile lui.Procesoarele stricate se adauga la erate, cu cat sunt eratele mai multe, cu atat scade profitul, scazand profitul, creste pretul componentelor, pe care le platim NOI TOTI deci, indirect NOI suntem cei ce PLATIM ce strica ei
- necromanthus
pentru rabbit...
Nu stiu ce pregatire ai si care ti-e nivelul de cunostinte,dar faci multe afirmatii sau false,sau fara nici-o acoperire.
pentru Sir Ice ...
Ma repet: un sistem care scoate cel putin 5000 de puncte in 3DMark2001 (default) poate rula in conditii bune (>24 FPS) ORICE joc actual (1024x768,cu toate detaliile la maxim - evident,fara FSAA si AF).
Problema pusa de tine are alte cauze.
Si deoarece nu este singulara,promit sa o detaliem in curand.
p.s.
sunt intr-un Internet Caffe pe litoral.
Nu pot sa dau "reply" prea curand !
Nu stiu ce pregatire ai si care ti-e nivelul de cunostinte,dar faci multe afirmatii sau false,sau fara nici-o acoperire.
pentru Sir Ice ...
Ma repet: un sistem care scoate cel putin 5000 de puncte in 3DMark2001 (default) poate rula in conditii bune (>24 FPS) ORICE joc actual (1024x768,cu toate detaliile la maxim - evident,fara FSAA si AF).
Problema pusa de tine are alte cauze.
Si deoarece nu este singulara,promit sa o detaliem in curand.
p.s.
sunt intr-un Internet Caffe pe litoral.
Nu pot sa dau "reply" prea curand !
Te contrazic si o spun din proprie experienta. Sunt cateva jocuri in care agata sau merge greu pe alocuri chiar cu o placa ce scoate 7500marks in 2001necromanthus wrote: Ma repet: un sistem care scoate cel putin 5000 de puncte in 3DMark2001 (default) poate rula in conditii bune (>24 FPS) ORICE joc actual (1024x768,cu toate detaliile la maxim - evident,fara FSAA si AF).

Omul bun la toate
Am avut si eu un Duron la 1200, un Radeon 9000 128MB, 256MB RAM. Scotea 4800 de puncte in 3dmark 2001SE, ceea ce nu e departe de limita de 5000. Pot sa spun ca NFS2HP, la 1024x768, full detail, noAA, noAF, se cam intepa. De MAFIA sau de Il-2 nici nu mai spun, pentru ca la full detail se intepau rau de tot. Eu zic ca limita de bun simt in ziua de azi e cel putin 8000 si probabil e tot putin.
1. eu am sistemul din semnatura + audigy 2 & leadtek winfast 2000 xp. sunt dus?reptila wrote:Pt. Max Inc.
cine are un sistem performant si monitor de 15 inch tipul ala e dus rau.... eu am de 17 AOC 7 GLr+ si ma gandesc cum sa il schimb (la 1152 x 864 am 105 Hz) pe unul de 19 (poate 21) tot clasa lux bineinteles
Nu imi schimb monitorul pt. ca ceea ce vreau eu e MULT prea scump deocamdata si nu merita banii (tft 17" cu latenta super mica, DVI, contrast mare, alea alea)
2. AOC nu au fost si nici nu cred ca or sa fie vreodata monitoare din clasa 'lux'.
ca fapt divers, pe sistemul meu, in unele harti, Warcraft III 'moare'. se simte clar ca nu face fata placa video. Or fi si hartile prost facute, nu zic nu, dar totusi...
iar pe un xp 1700+ / GF4mx440, in aceleasi harti, ajung sa-mi randeze un frame la 2-3 secunde in War 3, fara sa foloseasca hard-ul (harta in cauza este Tower Wars 1.1)
...
HAha!!Cred ca eu sunt unul din ff putzinii norocosi care a facut O/C la Cpu si mi s-a blocat(in sensu ca nu a mai pornit,niciodata)Eu nu am mai auzit de asa ceva.Important e ca nu mi s-a ars si am primit altul nou pt. ca era in garantie.E vb de un Xp 1700+ dus la 140*14(din greseala ce e drept(voiam sa vad ce se intimpla:))De atunci nu ma mai bag la sporturi extreme ca am trecut prin ceva emotzii.Asa ca orice s-ar spune despre unele comoponente,O/C nu e niciodata sigur.
Alice wrote :
2. AOC nu au fost si nici nu cred ca or sa fie vreodata monitoare din clasa 'lux'.
Da, ai dreptate aici , clasa lux sunt monitoarele cu dot pitch de 0,28 gen Relisys, Shampoo, Proview, si mai stie Dumnezeu care... (alea cu dot pitch mai mic (0,22 - 0,25), refresh de 120 Hz la 1280 x 1024, MPR II si TCO 99 sunt clasa B bineinteles).
Da, ai dreptate aici , clasa lux sunt monitoarele cu dot pitch de 0,28 gen Relisys, Shampoo, Proview, si mai stie Dumnezeu care... (alea cu dot pitch mai mic (0,22 - 0,25), refresh de 120 Hz la 1280 x 1024, MPR II si TCO 99 sunt clasa B bineinteles).

- necromanthus
Ai spus "orice" joc modern se poate juca la "maxim" detalii noAA, noAF daca scoti 5000 de puncte in 3dmark2001. Macar nu mai fa afirmatii, daca nu stii despre ce vorbesti. In alta ordine de idei, punctajul obtinut in 3dmark2001 cu 64MB RAM este acelasi cu 512MB RAM. Vrei sa spui ca pe sistemul meu, cu 64MB RAM si placa video 64MB RAM care scoate 5000 de puncte, va merge orice joc? 

Last edited by dodo_13 on Thu Jul 10, 2003 10:10 am, edited 1 time in total.
Oameni buni nu ma pricep eu atat de bine la hardware dar consider ca la ora actuala suntem prea saraci ca sa ne permitem cele mai noi aparitii in domeniu. La ora actuala un sistem format dintr-un athlon xp 1700+, gf3 ti 200 si vreo 512 ram face fata jocurilor actuale si din viitorul apropiat.
Acum la partea de o/c: Intradevar aceasta tehnica reduce foarte mult durata de viata a componentelor (chiar pana la jumatate daca nu mai mult) insa nu am auzit pe nimeni pana acuma sa spuna ca i sa stricat procesoru de vechi ce era
. Nu sunt pentru o/c dar nici impotriva. Cred ca aceasta practica este necesara doar cand sistemul nu mai face fata jocurilor actuale, iar cand ai un calculator nou parca te atrage sa incerci sa faci un o/c asa sa vezi cat duce (in fond e in garantie NUUU???
)
Acum la partea de o/c: Intradevar aceasta tehnica reduce foarte mult durata de viata a componentelor (chiar pana la jumatate daca nu mai mult) insa nu am auzit pe nimeni pana acuma sa spuna ca i sa stricat procesoru de vechi ce era