calatoria in timp
Moderator: Moderatori
calatoria in timp
au scris despre ea o gramada de autori...a ramas in mintea oamenilor probabil de cand au inceput sa gandeasca...insa oare este posibila? oare daca este posibila este si morala?
beauty resides in the eye of the beholder
Calatoria in timp nu se poate discuta asa "la o bere"
de ne gandim noi cum ar fi... numai pentru a fi capabil sa intretii o discutie despre acest subiect trebuie sa cunosti destul de multe chestii, nu doar toate seriile Quantum Leap la activ
eu sincer, nu cred ca va fi posibila calatoria in timp, dar cine stie... cine se gandea acum 40-50 de ani ca noi vom avea pc-uri portabile care cantaresc nu mai mult de 3-5 kg?
:-?

eu sincer, nu cred ca va fi posibila calatoria in timp, dar cine stie... cine se gandea acum 40-50 de ani ca noi vom avea pc-uri portabile care cantaresc nu mai mult de 3-5 kg?

vechiul nickname: Spetsnaz
Se poate sa fie posibila, dc nu? Recunosc ca nu am citit prea multe in legatura cu fenomenu.
Insa, in toate filmele pe care le-am vazut pana acuma am observat o greseala majora ( zic io): Sa presupunem ca X este personajul din prezent si x este alter-egoul din trecut. X face o calatorie in timp si se intalneste cu x. In mom respectiv x are un soc imens si momentul intalnirii ii ramene intiparit in minte pt toata viatza (nu?). Asta inseamna ca si X are momentul in minte. Asta inseamna ca X stie deja ca calatotria in timp va fi un suces, asa ca nu vad dc isi tot face griji :? (sper ca m-am facut intzeles
)
Insa, in toate filmele pe care le-am vazut pana acuma am observat o greseala majora ( zic io): Sa presupunem ca X este personajul din prezent si x este alter-egoul din trecut. X face o calatorie in timp si se intalneste cu x. In mom respectiv x are un soc imens si momentul intalnirii ii ramene intiparit in minte pt toata viatza (nu?). Asta inseamna ca si X are momentul in minte. Asta inseamna ca X stie deja ca calatotria in timp va fi un suces, asa ca nu vad dc isi tot face griji :? (sper ca m-am facut intzeles

Don't steal. The government hates competition.
Knowledge is power. Power corrupts. Study hard. Be Evil.
===============================
Voucher...G6TPRZ4K...PC Garage...1% reducere
Si daca x era beat atunci cand il intalneste pe X?
Crede ca era doar mahmur :lol: Acu, pe bune daca se intorcea X in trecut si se intalnea cu propria persoana, ca sa zic asa, atunci asta inseamna ca aceasta chestie era predeterminata, deci trebuie sa se intample, nu? Ma rog, u get the point
dar ca sa se intample chestia asta trebuie intai sa descopere cineva cum se face calatoria in timp si pana atunci mai e destul, sau nu :o 0X

Absolut interzisa. Tu ca fiinta nu ai fost in trecut si cine stie ce impact are asupra viitorului.
Am vazut acum o vreme un episod The Twilight Zone care adresa exact asta. Niste gagii s-au intors pe vremea dinozaurilor iar un tip a calcat din greseala pe un fluture. Acel fluture a devenit extinct si cura pentru nu stiu ce boala nu a mai putut fi descoperita. Think!
Am vazut acum o vreme un episod The Twilight Zone care adresa exact asta. Niste gagii s-au intors pe vremea dinozaurilor iar un tip a calcat din greseala pe un fluture. Acel fluture a devenit extinct si cura pentru nu stiu ce boala nu a mai putut fi descoperita. Think!
- MAXKOOL999
Fishbone episodul ala e facut dupa o povestire SF, dar sa mor eu daca mai stiu acuma cine a scris-o.
Dupa cate am citit, calatoriile in timp se impart in mai multe categorii:
1. calatoria in timp propriu-zisa, in care persoana calatoreste in timp efectiv
2. calatoria in timp numai in sensul vizionarii trecutului, fara posibilitate de interactiune
3. calatoria in timp(de fapt masina timpului) cu principiul introducerii unui obiect sau persoane in masina si trmiterea sa in starea sa de acum XX timp(o persoana va intineri cu XX ani, ore, etc, un calculator va deveni materiile prime folosite, etc).
Dupa cate am citit, calatoriile in timp se impart in mai multe categorii:
1. calatoria in timp propriu-zisa, in care persoana calatoreste in timp efectiv
2. calatoria in timp numai in sensul vizionarii trecutului, fara posibilitate de interactiune
3. calatoria in timp(de fapt masina timpului) cu principiul introducerii unui obiect sau persoane in masina si trmiterea sa in starea sa de acum XX timp(o persoana va intineri cu XX ani, ore, etc, un calculator va deveni materiile prime folosite, etc).
Rule 37: There is no Overkill, only 'Open fire' and 'Time to reload'
parca stephen hawking zicea ca daca ar fi posibila calatoria in timp ea nu ar schimba efectiv viitorul calatorului ci va crea un viitor alternativ care incepe din momentul sfarsitului calatoriei in timp. cu alte cuvinte poti schimba trecutul ca viitorul pentru tine ramane acelasi.
oricum serialul quantum leap era o povestioara pentru copii de gradinita, mai mult fantasy decat science
oricum serialul quantum leap era o povestioara pentru copii de gradinita, mai mult fantasy decat science
Sunt perfect de acord cu tine si asta ar fi un motiv pentru care nu cred ca exista calatoria in timp. Totodata ne putem gandi la OZN'uri si extraterestri... nu sunt cumva oamenii din viitor? :oKodiaK wrote:Se poate sa fie posibila, dc nu? Recunosc ca nu am citit prea multe in legatura cu fenomenu.
Insa, in toate filmele pe care le-am vazut pana acuma am observat o greseala majora ( zic io): Sa presupunem ca X este personajul din prezent si x este alter-egoul din trecut. X face o calatorie in timp si se intalneste cu x. In mom respectiv x are un soc imens si momentul intalnirii ii ramene intiparit in minte pt toata viatza (nu?). Asta inseamna ca si X are momentul in minte. Asta inseamna ca X stie deja ca calatotria in timp va fi un suces, asa ca nu vad dc isi tot face griji :? (sper ca m-am facut intzeles)
Omul bun la toate
am si eu o intrebare: daca presupunem ca putem calatorii in timp, nu inseamna, ca undeva pe axa timpului, eu scriu acest mesaj la infinit, in fiecare clipa, si eu pot sa ma intorc, atunci cand eu faca asta.. ca o inregistrare, atunci asta nu presupune ca asta se intampla si in viitor? adica eu undeva in viitor mor, chiar in clipa asta. pai atunci destinul nostru este stabilit, si noi il parcurgem asa cum vedem o caseta.
p.s. cat am scris asta, am gasit cateva gauri in teoria mea.. dar intrebarea ramane.
p.s. cat am scris asta, am gasit cateva gauri in teoria mea.. dar intrebarea ramane.
True knowledge exists in knowing that you know nothing.
-
Eu cred ca desi ar fi o experienta foarte placuta, calatoria in timp este un fenomen care poate exista doar in teorie. Cel putin asa cum e ilustrat el pana acum.
De ce zic asta: Daca in viitor calatoria in timp va fi posibila, oamenii din viitor probabil ca vor merge in trecut. nu? probabil ca vor calatori in timp fregvent (pt ca oamenii daca descopera sau inventeaza ceva, folosesc acel lucru, nu s-ar putea abtine sa nu foloseasca o asemenea tehnologie).
Deci ganditi-va ce ar deveni timpul. un du-te vino continuu.
Bottom line:
Daca ar fi posibila calatoria in timp, am fi aflat acest lucru chiar daca tehnologia nu ar fi in mainile noastre, ci in ale "noastre" de peste 200 de ani.
De ce zic asta: Daca in viitor calatoria in timp va fi posibila, oamenii din viitor probabil ca vor merge in trecut. nu? probabil ca vor calatori in timp fregvent (pt ca oamenii daca descopera sau inventeaza ceva, folosesc acel lucru, nu s-ar putea abtine sa nu foloseasca o asemenea tehnologie).
Deci ganditi-va ce ar deveni timpul. un du-te vino continuu.
Bottom line:
Daca ar fi posibila calatoria in timp, am fi aflat acest lucru chiar daca tehnologia nu ar fi in mainile noastre, ci in ale "noastre" de peste 200 de ani.
Hmm...eu u as fi asa de sigur terente. Imposibila cu tehnologia de astazi poate, dar imposibila oricand in nici un caz. T u chiar nu-tzi dai seama cat a putut evolua omenira in ultimul secol, sa nu mai zic mileniu. Pai cred ca dacă ar fi sa aduci pe cineva de pe vremea dacilor in prezent ar inebunii imediat :o :o :o
- Schizofrenica
Citisem pe undeva despre teorii in legatura cu chestia asta.
Una din ele ilustra cazul nepotului care se intoarce in timp si isi omoara bunicul,pe vremea cand cel din urma nu avea inca un fiu.
Ceea ce e imposibil,nu? Pentru ca astfel nepotul nu exista si nu il poate ucide. E un cerc vicios,nu?
Putem discuta despre calatoria in timp la infinit.
Daca imi permite autorul, mi s-ar parea interesant ca topicul sa evolueze intr-o intrebare de genul:
Daca ar fi posibila calatoria in timp,ce ati schimba? Atat din viata voastra cat si din istorie (ma refer,evident, la calatoria in trecut,care mi se pare fascinanta datorita felului in care cel mai mic amanunt poate schimba totul).
Deci,ce ziceti?
Una din ele ilustra cazul nepotului care se intoarce in timp si isi omoara bunicul,pe vremea cand cel din urma nu avea inca un fiu.
Ceea ce e imposibil,nu? Pentru ca astfel nepotul nu exista si nu il poate ucide. E un cerc vicios,nu?
Putem discuta despre calatoria in timp la infinit.
Daca imi permite autorul, mi s-ar parea interesant ca topicul sa evolueze intr-o intrebare de genul:
Daca ar fi posibila calatoria in timp,ce ati schimba? Atat din viata voastra cat si din istorie (ma refer,evident, la calatoria in trecut,care mi se pare fascinanta datorita felului in care cel mai mic amanunt poate schimba totul).
Deci,ce ziceti?
"Acelasi sange apartine aceluiasi imperiu."
Dar ce ziceti de calatoria in viitor ?
In legatura cu varianta a 2-a a lui MAXKOOL999 am un prieten care
sustine ca a fost cu o saptamana in viitor ( s-a decorporalizat ) ca sa
vada nr. de la loto!!! a spus ca a reusit sa vada decat 3 pana l-au ginit unii care faceau acelasi lucru :olympic: si isi facusera deja organizatie.
El a apucat sa vada decat 3 nr. pana l-au prins si si i-au inchis portile
! Acum faza dura e ca dupa o saptamana 3 dintre numere erau chiar alea care a spus ca o sa fie.
Deci dupa cate mi-a spus el marea loterie nationala ar trebui sa fie numita marea inselatoirie nationala
"Gruparea" care ar trebui sa se ocupe de faza asta se duce la anumiti indivizi si le spune ca asta e ziua lor norocoasa (ca in "pact cu diavolu'") si ca o sa castige daca baga urmatoarele numere. dar trebuie sa dea o parte din bani. Si dupa cum ati vazut si puteti sa vedeti ceva tragic se intampla cu toti castigatorii de la loto dupa 2 sau 3 luni.
In legatura cu varianta a 2-a a lui MAXKOOL999 am un prieten care
sustine ca a fost cu o saptamana in viitor ( s-a decorporalizat ) ca sa
vada nr. de la loto!!! a spus ca a reusit sa vada decat 3 pana l-au ginit unii care faceau acelasi lucru :olympic: si isi facusera deja organizatie.
El a apucat sa vada decat 3 nr. pana l-au prins si si i-au inchis portile
](./images/smilies/eusa_wall.gif)
Deci dupa cate mi-a spus el marea loterie nationala ar trebui sa fie numita marea inselatoirie nationala
"Gruparea" care ar trebui sa se ocupe de faza asta se duce la anumiti indivizi si le spune ca asta e ziua lor norocoasa (ca in "pact cu diavolu'") si ca o sa castige daca baga urmatoarele numere. dar trebuie sa dea o parte din bani. Si dupa cum ati vazut si puteti sa vedeti ceva tragic se intampla cu toti castigatorii de la loto dupa 2 sau 3 luni.
- MAXKOOL999
Si ce efecte ar avea aceste schimbari?Sir Ice wrote:O astfel de situatie ar duce la sfarsitul universului conform unora.
Mi-ar place sa ma pot intoarce in timp in viata mea si as schimba cate ceva.
Multi zic ca daca s-ar intoarce in timp l-ar omori pe Hitler. Care ar fi rezultatul? Nimeni nu stie si nu cred ca va sti vreodata. Doar in cazul in care este adevarat teoria cu universurile paralele si ne va vizita vreodata cineva sau vom vizita noi un univers in care Hitler a murit cand era copil de pojar.
Sa zicem ca ma intorc in timp si mut o piatra ca sa nu se impiedice cineva sa nu moara. Acea piatra ar fi atunci un pericol pentru altcineva, care ar declansa un alt lant de evenimente, cu efect nedeterminat.
Cea mai buna masina a timpului ar fi cea care ti-ar permite sa observi trecutul, dar sa nu poti sa intervii in orice fel.
Rule 37: There is no Overkill, only 'Open fire' and 'Time to reload'
As schimba cateva lucruri la mine, ceea ce va influenta si pe altii. Dar nu l-as omora pe Hitler, ci pe Roosevelt-ul care ne-a vandut la Yalta/Malta.MAXKOOL999 wrote:Si ce efecte ar avea aceste schimbari?Sir Ice wrote:O astfel de situatie ar duce la sfarsitul universului conform unora.
Mi-ar place sa ma pot intoarce in timp in viata mea si as schimba cate ceva.
Multi zic ca daca s-ar intoarce in timp l-ar omori pe Hitler. Care ar fi rezultatul? Nimeni nu stie si nu cred ca va sti vreodata. Doar in cazul in care este adevarat teoria cu universurile paralele si ne va vizita vreodata cineva sau vom vizita noi un univers in care Hitler a murit cand era copil de pojar.
Sa zicem ca ma intorc in timp si mut o piatra ca sa nu se impiedice cineva sa nu moara. Acea piatra ar fi atunci un pericol pentru altcineva, care ar declansa un alt lant de evenimente, cu efect nedeterminat.
Cea mai buna masina a timpului ar fi cea care ti-ar permite sa observi trecutul, dar sa nu poti sa intervii in orice fel.
Am zis 99%KodiaK wrote:Hmm...eu u as fi asa de sigur terente. Imposibila cu tehnologia de astazi poate, dar imposibila oricand in nici un caz. T u chiar nu-tzi dai seama cat a putut evolua omenira in ultimul secol, sa nu mai zic mileniu. Pai cred ca dacă ar fi sa aduci pe cineva de pe vremea dacilor in prezent ar inebunii imediat :o :o :o

este interesant cum se vb despre timp...timpul in sine fiind o necunoscuta...
dar,tot in necunostinta de cauza se vb in foarte multe locuri..
totusi acest thread este mai mult decat inutil avand in vedere modul sefe in care e abordata discutia....atatea tampenii americanesti deghizate in seriale de 2 lei probabil ca si-au spus cuvantul...
ca un disclaimer,mentionez ca n-am nimic cu nimeni
ideea de timp si notiunea filozofica "timp" e inca un mister...
totusi este clar ca este vorba si de un timp biologic..celula se naste si moare...
da bine,ca pe parcursul vietii sunt celule care au capacitatea de regenerare..si pt ca pot se si regenereaza...
daca am avea o viata infinita probabil ca n-am mai percepe timpul ca acum..ci ca (sa zicem) o saptamana care se tot repeta...oricum e ciudat sa vb despre timp in sensul asta ..totusi...
daca nu vreau sa arunc vb in vant..de genul ce as face daca ar fi posibila intoarcerea in timp...ce as schimba ce bla bla...lucruri inutile intrucat nimeni din voi nu ati avea acces la aceea posibilasi improbabila tehnologie.....
e posibil teoretic sa ne intoarcem in timp...parerea mea ca nu...ce-i facut e facut..iar treaba cu universurile paralele e sefeu pe fata...
sintagma "calatorie in timp suna la fel de tampit precum "calatorie intr-un borcan cu gem de prune" ....
daca cineva ar vrea sa dezvolte pe aceasta tema..sa caute raspunsuri ar trebui sa se lege si sa cunoasca fizica....
practic,mai interesant ar fi sa poti intra intr-un sistem cu 2 dimensiuni..sau 4 sau oricat...sau sa poti descoperi viteza mai mare decat cea a luminii...in cazul in care reusesti ultimul lucru te poti considera un foarte mare norocos..intrucat notiunea de timp ai dat-o totalmente peste cap..si te poti juca la nivel de definitie cu "timpul" ...
dar legile fizicii actuale dezmint total posibilitatea unei viteze mai mari decat cea a luminii...si asa zisii savanti care cica le descopera sunt niste habarnisti notorii....
cum poti experimenta cu ceva ce nu vezi,nu percepi si nici macar nu intuiesti....
dar pt ca suntem animale purtam aceasta discutie intr-un mod barbar de rudimental si total neconstructiv....mai degaraba ne apucam sa citim povesti decat sa facem speculatii pe seama descoperirilor stiintei....
..parerea mea...
sau ca sa'l citez pe paramedics "geeez"
mda,nu-mi place nu citesc...dar presupun ca nu mai suntem la 2-3 ani cand ne spuneau parintii ca ne-a adus barza
dar,tot in necunostinta de cauza se vb in foarte multe locuri..
totusi acest thread este mai mult decat inutil avand in vedere modul sefe in care e abordata discutia....atatea tampenii americanesti deghizate in seriale de 2 lei probabil ca si-au spus cuvantul...
ca un disclaimer,mentionez ca n-am nimic cu nimeni

ideea de timp si notiunea filozofica "timp" e inca un mister...
totusi este clar ca este vorba si de un timp biologic..celula se naste si moare...
da bine,ca pe parcursul vietii sunt celule care au capacitatea de regenerare..si pt ca pot se si regenereaza...
daca am avea o viata infinita probabil ca n-am mai percepe timpul ca acum..ci ca (sa zicem) o saptamana care se tot repeta...oricum e ciudat sa vb despre timp in sensul asta ..totusi...
daca nu vreau sa arunc vb in vant..de genul ce as face daca ar fi posibila intoarcerea in timp...ce as schimba ce bla bla...lucruri inutile intrucat nimeni din voi nu ati avea acces la aceea posibilasi improbabila tehnologie.....
e posibil teoretic sa ne intoarcem in timp...parerea mea ca nu...ce-i facut e facut..iar treaba cu universurile paralele e sefeu pe fata...
sintagma "calatorie in timp suna la fel de tampit precum "calatorie intr-un borcan cu gem de prune" ....
daca cineva ar vrea sa dezvolte pe aceasta tema..sa caute raspunsuri ar trebui sa se lege si sa cunoasca fizica....
practic,mai interesant ar fi sa poti intra intr-un sistem cu 2 dimensiuni..sau 4 sau oricat...sau sa poti descoperi viteza mai mare decat cea a luminii...in cazul in care reusesti ultimul lucru te poti considera un foarte mare norocos..intrucat notiunea de timp ai dat-o totalmente peste cap..si te poti juca la nivel de definitie cu "timpul" ...
dar legile fizicii actuale dezmint total posibilitatea unei viteze mai mari decat cea a luminii...si asa zisii savanti care cica le descopera sunt niste habarnisti notorii....
cum poti experimenta cu ceva ce nu vezi,nu percepi si nici macar nu intuiesti....
dar pt ca suntem animale purtam aceasta discutie intr-un mod barbar de rudimental si total neconstructiv....mai degaraba ne apucam sa citim povesti decat sa facem speculatii pe seama descoperirilor stiintei....
..parerea mea...
sau ca sa'l citez pe paramedics "geeez"
mda,nu-mi place nu citesc...dar presupun ca nu mai suntem la 2-3 ani cand ne spuneau parintii ca ne-a adus barza

Alt-F4
Black_adorman, nu ma asteptam la un astfel de raspuns din partea ta. Ce ai spus tu mai sus da dovada de o gandire extrem de limitata.
Cred ca esti de acord cu mine cand zic ca traim intr-un univers cu 4 dimensiuni; a patra fiind desigur timpul. dacă putem sa ne miscam in cele 3 dimensiuni clasice, dc exsti tu asa de sigur ca nu ne-am putea deplasa si in cea de-a patra dimensiune in voie? Nu cred ca trebuie sa-tzi amintesc ca acu cateva sute de ani te ardeau pe rug dacă ziceai ca pamantul e rotund...
Cred ca esti de acord cu mine cand zic ca traim intr-un univers cu 4 dimensiuni; a patra fiind desigur timpul. dacă putem sa ne miscam in cele 3 dimensiuni clasice, dc exsti tu asa de sigur ca nu ne-am putea deplasa si in cea de-a patra dimensiune in voie? Nu cred ca trebuie sa-tzi amintesc ca acu cateva sute de ani te ardeau pe rug dacă ziceai ca pamantul e rotund...
gandire limitata e una,si stiinta(sau "imbratisarea" ei) este cu totul altceva...KodiaK wrote:Black_adorman, nu ma asteptam la un astfel de raspuns din partea ta. Ce ai spus tu mai sus da dovada de o gandire extrem de limitata.
de unde tragi tu concluzia asta??4 dimensiuni...unde ai citit asa ceva??in reviste gen parapsihologie,sau dracula??come on....Cred ca esti de acord cu mine cand zic ca traim intr-un univers cu 4 dimensiuni; a patra fiind desigur timpul.
speculatiile nu-s nici pe departe "stiintifice" ....indiferent ce ambalaj au
traim si percepem strict 3d ..
daca r fi cum spui tu,si am pune cele 4 axe(ox,oy,oz,si ot) sa se intersecteze intr-un punct..ia spune ce unghi ar forma intre ele...
daca esti tu destept si-mi spui cum pot sa ma deplasez in cea de-a patra dimensiune(precum spui tu),atunci te voi crede pe cuvant....dacă putem sa ne miscam in cele 3 dimensiuni clasice, dc exsti tu asa de sigur ca nu ne-am putea deplasa si in cea de-a patra dimensiune in voie?
speculatii si vorbe goale e in stare oricine sa faca....eu vreau certitudini...
nu incurca religia cu stiinta...Nu cred ca trebuie sa-tzi amintesc ca acu cateva sute de ani te ardeau pe rug dacă ziceai ca pamantul e rotund...
si pana nu-mi vei demonstra un lucru nu-l poti sustine...
...geeeeez....
mai oameni buni argumentati-va inputurile,ca parca am fi la gradinita...
total gandire limitata....
probabil ca dupa acelasi principiu ati mers si cand erati prin scoala...acceptati teoremele fara demonstratie...
rusine!!!!
Alt-F4
Man, u r dead wrong, si parte naspa e ca n-am cum sa tzi-o demonstrez
. Io n-am zis nicaieri ca am cum sa demonstrez ca timpul ar fi ce-a de-a patra dimensiune, poate peste vreo 100 de ani as putea. NU tz-am cerut decat sa fi mai deschis. Nu vad ce treaba are religia cu faptul ca niste idioatzoi sustzineau ca pamantul este plat...da ma rog. ce am vrut sa-tzi demonstrez cu afirmatzia aia este ca oameni aia (care pretindeau ca pamintul este plat) erau la fel de obtuzi ca si tine.
Si tu vrei sa-mi zici mie ca crezi numa ce poate fi demonstrat...pai at demonstreaza existentza infinitului...

Si tu vrei sa-mi zici mie ca crezi numa ce poate fi demonstrat...pai at demonstreaza existentza infinitului...
Nu prea am avut timp sa ma uit prin site-ul asta, dar poate voi veti avea>
http://freespace.virgin.net/steve.preston/Time.html
+RIP+ Undernet... | last.fm
"Românii sunt o naţie de miei în drum continuu spre abator." Alain Gavriluţiu
"Românii sunt o naţie de miei în drum continuu spre abator." Alain Gavriluţiu
Kodiak, combateti ideile si nu oamenii care le expun. Am putea chiar sa invatam cate ceva unii de la altii in felul asta, nu crezi?
Cat despre calatoria in timp, mi se pare imposibila, improbabila si absurda.
Apropos! De paradoxul gemenilor ati auzit?

Cat despre calatoria in timp, mi se pare imposibila, improbabila si absurda.
Apropos! De paradoxul gemenilor ati auzit?
Nici eu.Nu prea am avut timp sa ma uit prin site-ul asta, dar poate voi veti avea>
Dupa parerea mea, calatoriile in timp nu sunt imposibile, atat doar ca acum, cu tehnologia si cunostintele pe care le avem, nu se pot face si nici nu stim cum s-ar putea face. Pentru noi, oamenii, timpul se scurge "rectiliniu si uniform" tocmai pentru ca inca nu am gasit o posibilitate de a "manipula" aceasta variabila. Nu stiu cate cunostiinte de fizica teoretica sau cuantica aveti, dar in apropierea unei gauri negre timpul si spatiul se inverseaza (demonstrat matematic), astfel incat din acelasi punct spatial ne putem deplasa (teoretic) pe axa timpului; (scuzati daca nu am explicat foarte coerent aceste lucruri, dar au trecut cam 8 ani de cand am facut cursurile de fizica teoretica si se poate sa mai fi uitat ceva).
Pe de alta parte, daca noi nu percepem cea de-a 4 sau a 5-a sau a n-a dimensiune, asta nu inseamna ca ele nu exista, ci pur si simplu sistemul nostru senzorial este "cladit" pe trei dimensiuni. In general, senzatia de spatialitate si de tridimensional este raportata la un anumit punct de referinta. Daca prin simturile noastre omul nu este capabil sa gaseasca punctul de referinta care sa ii permita gasirea celei de a 4-a dimensiune, asta este, suntem limitati. Nu incercati sa argumentati ca legile fizicii nu ne permit sa facem nu stiu ce lucru, pentru ca nu pot fi de acord cu aceste afirmatii pentru simplul fapt ca aceste legi ale fizicii, valabile oriunde i univers, sunt valabile pentru spatiul tridimensional. Spatiul cu patru dimensiuni nu stiu, si nici nu cred ca am sa aflu candva, de ce fel de legi ale fizicii este guvernat.
Pe de alta parte, daca noi nu percepem cea de-a 4 sau a 5-a sau a n-a dimensiune, asta nu inseamna ca ele nu exista, ci pur si simplu sistemul nostru senzorial este "cladit" pe trei dimensiuni. In general, senzatia de spatialitate si de tridimensional este raportata la un anumit punct de referinta. Daca prin simturile noastre omul nu este capabil sa gaseasca punctul de referinta care sa ii permita gasirea celei de a 4-a dimensiune, asta este, suntem limitati. Nu incercati sa argumentati ca legile fizicii nu ne permit sa facem nu stiu ce lucru, pentru ca nu pot fi de acord cu aceste afirmatii pentru simplul fapt ca aceste legi ale fizicii, valabile oriunde i univers, sunt valabile pentru spatiul tridimensional. Spatiul cu patru dimensiuni nu stiu, si nici nu cred ca am sa aflu candva, de ce fel de legi ale fizicii este guvernat.
".... impotriva prostiei .... ZEII insisi ....... lupta in zadar......."
black_adormen dacă consideri ca te-am jignit cumva imi cer scuze, nu asta a fost intentzia.
PS:Toranaga, nu crezi ca trebuia sa primeasca si el un 'avertisment'
Hmm...cred ca ai dreptate...i got carried away...Toranaga wrote:Kodiak, combateti ideile si nu oamenii care le expun. Am putea chiar sa invatam cate ceva unii de la altii in felul asta, nu crezi?...
black_adormen dacă consideri ca te-am jignit cumva imi cer scuze, nu asta a fost intentzia.
PS:Toranaga, nu crezi ca trebuia sa primeasca si el un 'avertisment'

black_adormen... nu crezi ca era de ajuns sa-ti expui ideile intr-un mod impersonal, sau eventual personal dar fara a-i ataca pe cei care-si exprim a opinia asupra unui topic?
am citit undeva ca era o idee super simpla pornita de la v=d/t => t=d/v
daca t -> infinit, v tinde la 0 deci calatoria in viitor prima conditie ar fi ca v sa tinda la 0
pentru calatoria inapoi, v tinde la infinit.
asta ar fi interpretarea newtoniana cu muuuuulte lipsuri. cat despre teoria cuantica stephen hawking are niste carti foarte convingatoare despre natura timpului si maleabilitatea lui
am citit undeva ca era o idee super simpla pornita de la v=d/t => t=d/v
daca t -> infinit, v tinde la 0 deci calatoria in viitor prima conditie ar fi ca v sa tinda la 0
pentru calatoria inapoi, v tinde la infinit.
asta ar fi interpretarea newtoniana cu muuuuulte lipsuri. cat despre teoria cuantica stephen hawking are niste carti foarte convingatoare despre natura timpului si maleabilitatea lui
din nou sunt pus intr-o postura destul de ridicola...
ma lupt cu niste mori de vant si ma adresez unei audiente care discuta povesti....
voi vorbiti despre calatoriile in timp cu o trivialitatea uimitoare...
dragilor,timp propriu stiti ce-i ala??
dar timp de miscare??
paradoxul gemenilor nu-i absolut nici un paradox..e doar o prostie neinteleasa si neexplicata corespunzator prin manualele de fizica din liceu....
geamanul a care pleaca de pe pamant poate spune aceleasi lucruri(despre b) ca si geamanul b(despre a) care sta pe pamant
si este normal asa:pt ca pentru A timpul lui propriu nu este egal cu timpul de miscare al celiuilalt...si bineinteles reciproca pt B este perfect valabila si total adevarata....
ideea in acest pseudo-paradox este ca lumea se minuneaza ca cei doi timpi nu sunt egali(dar clmea la o revenire a fratilor pe pamant vor descoperi ca au imbatranit la fel) ...pt ca (dintr-o greseala de intelegere,igoranta,cretinism sau orice altceva) lumea se asteapta sa puna semnul egal intre doua "marimi" care nu au cum sa fie egale....
atunci cand calculez in cat timp trece un tren a din orasul b in orasul c,pot spune despre acel timp ca este un timp propriu si nu de miscare..chiar dc nu ma aflu in tren...dar cand incerc acelasi lucru cu un supertren ce se deplaseaza cu viteze supermari la tz gigakilometri distanta de pamant nu mai pot spune despre timul calculat ca este propriu...ci de miscare
ma rog...sper sa fi prin ideea ..stau pe un monitor cu un refresh jalnic si-mi bazaie neuronii...
(scuze pt eventualele greseli)
kodiak,nu m-am simtit ofensat ca nu am de ce....
pt a intelege ce si cum pune mana pe un manual de fizica si citeste de acolo..si cand vei ajunge sa descoperi cat rahat e in manualul ala ia o carte mai buna...te ajuti pe tine astfel
apoi,probabil vei renunta la trivialitatile acestea
si kodiak,fii tu sigur ca n-ai putea sa-mi demonstrezi nimic...nici acu nici pestre 100 de ani(multi inainte btw) ...
tantarul se crede zimbru pana-l strivesti in palma si-i arati cat de mult s-a inselat..dar poate ca ii prea tarziu atunci....mda..trezirea la realitate ii dura tare...(scuzati exprimarea "plastica"
)
visati cu ochii deschisi....
ma intreb de ce nu intreprindeti si vreo lucrare de doctrorat din toate teoriile astea...
sau din toate gandurile voastre marete poate impresionati vreun savant si primiti vreun premiu nobel...
de dejectii aberante e capabil orice prost...puneti creionul pe hartie si argumentati-va teoriile si ipotezele cu argumente solide..pana atunci ciocu mic
si ca sa va tai aripile (ca nu vad rostul incurajarii non-valorii,non-sensului si a prostiei) va imbatati cu apa de ploaie..discutia e purtata intr-un mod cat se poate de diletant,iar in mod normal,un om de stiinta,nu s-ar preta la astfel de aberatii....
ma lupt cu niste mori de vant si ma adresez unei audiente care discuta povesti....
voi vorbiti despre calatoriile in timp cu o trivialitatea uimitoare...
dragilor,timp propriu stiti ce-i ala??
dar timp de miscare??
paradoxul gemenilor nu-i absolut nici un paradox..e doar o prostie neinteleasa si neexplicata corespunzator prin manualele de fizica din liceu....
geamanul a care pleaca de pe pamant poate spune aceleasi lucruri(despre b) ca si geamanul b(despre a) care sta pe pamant
si este normal asa:pt ca pentru A timpul lui propriu nu este egal cu timpul de miscare al celiuilalt...si bineinteles reciproca pt B este perfect valabila si total adevarata....
ideea in acest pseudo-paradox este ca lumea se minuneaza ca cei doi timpi nu sunt egali(dar clmea la o revenire a fratilor pe pamant vor descoperi ca au imbatranit la fel) ...pt ca (dintr-o greseala de intelegere,igoranta,cretinism sau orice altceva) lumea se asteapta sa puna semnul egal intre doua "marimi" care nu au cum sa fie egale....
atunci cand calculez in cat timp trece un tren a din orasul b in orasul c,pot spune despre acel timp ca este un timp propriu si nu de miscare..chiar dc nu ma aflu in tren...dar cand incerc acelasi lucru cu un supertren ce se deplaseaza cu viteze supermari la tz gigakilometri distanta de pamant nu mai pot spune despre timul calculat ca este propriu...ci de miscare

ma rog...sper sa fi prin ideea ..stau pe un monitor cu un refresh jalnic si-mi bazaie neuronii...

kodiak,nu m-am simtit ofensat ca nu am de ce....
pt a intelege ce si cum pune mana pe un manual de fizica si citeste de acolo..si cand vei ajunge sa descoperi cat rahat e in manualul ala ia o carte mai buna...te ajuti pe tine astfel

apoi,probabil vei renunta la trivialitatile acestea
si kodiak,fii tu sigur ca n-ai putea sa-mi demonstrezi nimic...nici acu nici pestre 100 de ani(multi inainte btw) ...
tantarul se crede zimbru pana-l strivesti in palma si-i arati cat de mult s-a inselat..dar poate ca ii prea tarziu atunci....mda..trezirea la realitate ii dura tare...(scuzati exprimarea "plastica"

visati cu ochii deschisi....
ma intreb de ce nu intreprindeti si vreo lucrare de doctrorat din toate teoriile astea...
sau din toate gandurile voastre marete poate impresionati vreun savant si primiti vreun premiu nobel...
de dejectii aberante e capabil orice prost...puneti creionul pe hartie si argumentati-va teoriile si ipotezele cu argumente solide..pana atunci ciocu mic

si ca sa va tai aripile (ca nu vad rostul incurajarii non-valorii,non-sensului si a prostiei) va imbatati cu apa de ploaie..discutia e purtata intr-un mod cat se poate de diletant,iar in mod normal,un om de stiinta,nu s-ar preta la astfel de aberatii....
Alt-F4
Ia uitatzi fratzilor, s-a nascut un al doilea einstein si noi nu stiam...
Mai usor draga cu atitudinea asta de superioritate si know-it-all, ca nu da bine
. dacă intelectul tau mult superior este jignit de aberatziile noastre at dc draq mai îţi pierzi vremea pe forumu asta de inapoiatzi mental?
Tzie ti se parea ca noi ne dadeam mari cunoscatori pe aici? Pur si simplu ne exprimam o parere asupra unui fenomen. Si oricat de deplasate si idioate tzi s-ar parea parerile asta nu cred ca esti in masura sa le judeci tu, si mai ales sa ne judeci pe noi.
~Zana MaselutzaŽ was here~
Relax guys, nimeni nu detine adevarul suprem, discutati teoriile fara flame. E primul si ultimul avertisment din topic.
Mai usor draga cu atitudinea asta de superioritate si know-it-all, ca nu da bine

Tzie ti se parea ca noi ne dadeam mari cunoscatori pe aici? Pur si simplu ne exprimam o parere asupra unui fenomen. Si oricat de deplasate si idioate tzi s-ar parea parerile asta nu cred ca esti in masura sa le judeci tu, si mai ales sa ne judeci pe noi.
~Zana MaselutzaŽ was here~
Relax guys, nimeni nu detine adevarul suprem, discutati teoriile fara flame. E primul si ultimul avertisment din topic.
Ba sunteti cu totii avertizati, myself included, ei dracie, se poate!?KodiaK wrote: PS:Toranaga, nu crezi ca trebuia sa primeasca si el un 'avertisment'
Si ca sa nu fiu total offtopic

Calatoria in timp, oricum am privi-o, nu poate fi din datele pe care le avem decat o himera, o impresie, pentru ca la o examinare mai atenta, pacientul sufera de tulburari grave de existenta ( a nu se confunda cu existentiale! ).
Eu nu cred ca vom calatori in timp altfel decat cu gandul. Si nici asta nu-i asaa de rau, nu credeti? Daca ati citit Jules Verne, stiti la ce ma refer.
Hai, gata, ca trebuie sa schimb melodia, si cum windows-ul se stie ca nu prea le are cu notiunea de multitasking, va trebui sa inchid orice aplicatie pentru a reusi asa ceva. ( pe bune, ma cam enerveaza in ultima vreme, ca uita de driverii instalati la dispozitive USB ).
ai spus einstein pt ca altul nu mai sti este??KodiaK wrote:Ia uitatzi fratzilor, s-a nascut un al doilea einstein si noi nu stiam...
Mai usor draga cu atitudinea asta de superioritate si know-it-all, ca nu da bine. dacă intelectul tau mult superior este jignit de aberatziile noastre at dc draq mai îţi pierzi vremea pe forumu asta de inapoiatzi mental?

oricum,n-am afirmat si nici n-am sa afirm o asemenea aberatie...si nu sunt eu superior daca altii sunt diletanti....si da,nici macar nu da bine

chiar nu-mi puneam problema ca discutia sa se tina la un nivel superior,pe mine m-a deranjat faptul ca se vorbeste despre timp(calatorii etc etc) cand nu se cunoaste notiunea de timp..atata tot...
dar acest lucru este specific..sa vorbesti in necunostinta de cauza...
ca apoi sa fiu acuzat ca sunt incuiat la minte....
apoi eu inteleg ca nu pot sa va judec,si nici nu am facut-o...am spus clar in primul post ce m-a deranjat...dar la randul meu nu trebuie sa fiu judecat.si nu am nimic in potriva faptului ca sunt judecat catusi de putin...dar atunci cand judecatorul,in respectiva problema,este un om ce se bazeaza pe speculatii si aiureli de domeniul sefeului..(si nu certitudini) ma simt indreptatit "sa intorc serviciul"
atunci cand dai cu parul fi sigur ca ai dreptate,sau fa-o intr-un mod care-ti da o portita de scapare in cazul in care te inseli(astfel scapi de situatia de a fi ridicol)..caci fara argumente nu faci decat sa demonstrezi tuturor ca vorbesti in necunostinta de cauza si inputul tau nu merita doi lei....
de obieci nu-i bine sa te bagi in discutii care nu sti cu ce se mananca...
eu zic ca denota imbecilism...si din nou nu-i frumos sa ne ascundem dupa himere si fantasme pseudo-stiintifice,sau teorii demne de ziare de senzatie tip "magazin","paranormal" sau "dracula",speculatii sau filozofeli triviale ...
in cazul acesta,daca a avea o minte ingusta inseamna a nu savura asemenea informatii mi se pare logic si firesc sa-mi asociez aceasta expresie cu propria fire...dar aceasta conotatie numai mintea ta poate s-o genereze,in acceptia ca nu m-ai insultat prin acea afirmatie....
atunci cand arunci cu noroi sigur te patezi pe maini,si s-ar putea ca nici macar sa nu-ti nimeresti tinta....(probabil ca din nou,aluzia mea "plastica" va suparat neuronii...scuze

pt restul>>imi cer scuze daca am generat un flame(personal nu consider acest lucru)
Alt-F4