Cine a avut HC , topic ptr nostalgici ...si nu numai!
Moderator: Moderatori
Cine a avut HC , topic ptr nostalgici ...si nu numai!
Va mai aduceti aminte de acele vremuri ? Eu am avut HC91 , doamne ce vremuri cand il "forjam" si il astupam cu perna sa nu se mai auda tiuitul ala ingrizitor . Ce mai derulam la casete , looollz :lol: .Imi voi aduce vesnic aminte de "Testoasele ninja" si alte jocuri cu care imi pierdeam noptile . Acum daca tot se vorbeste pe aici de hi-end , hai sa ne aducem aminte si de acele vremuri , consider ca doar cei care au avut asa ceva , au acum un drept in plus sa isi dea seama de progresele facute 0X .Astept pareri si nostalgi :fadein:
Re: Cine a avut HC , topic ptr nostalgici ...si nu numai!
Uite si detalii despre HC
NAME HC-91
MANUFACTURER Ice-Felix
TYPE Home Computer
ORIGIN Romania
YEAR 1991
END OF PRODUCTION 1992
BUILT IN LANGUAGE Spectrum Basic interpreter
KEYBOARD Mechanical 40 or 50 keys
CPU Z80-A
SPEED 3.5 Mhz.
RAM 64 KB
ROM 16 KB (Spectrum O.S. and BASIC)
TEXT MODES 32 columns x 24 lines
GRAPHIC MODES 256 x 192 pixels
COLORS 16 (8 colours in normal or bright modes)
SOUND Beeper (10 octaves)
SIZE / WEIGHT 34 (W) x 25 (D) x 4 (H) cm.
I/O PORTS Tape recorder, Joystick, RGB, TV aerial, AC adaptor
POWER SUPPLY External AC adaptor. Built-in power regulation
PRICE 7000 lei !!!!! (Romanian money) - About $233 !!!!!!!!!!!!!!
E ce mai ziceti ? Viteza nu gluma :lol:
Mai multe vedeti la http://www.old-computers.com
NAME HC-91
MANUFACTURER Ice-Felix
TYPE Home Computer
ORIGIN Romania
YEAR 1991
END OF PRODUCTION 1992
BUILT IN LANGUAGE Spectrum Basic interpreter
KEYBOARD Mechanical 40 or 50 keys
CPU Z80-A
SPEED 3.5 Mhz.
RAM 64 KB
ROM 16 KB (Spectrum O.S. and BASIC)
TEXT MODES 32 columns x 24 lines
GRAPHIC MODES 256 x 192 pixels
COLORS 16 (8 colours in normal or bright modes)
SOUND Beeper (10 octaves)
SIZE / WEIGHT 34 (W) x 25 (D) x 4 (H) cm.
I/O PORTS Tape recorder, Joystick, RGB, TV aerial, AC adaptor
POWER SUPPLY External AC adaptor. Built-in power regulation
PRICE 7000 lei !!!!! (Romanian money) - About $233 !!!!!!!!!!!!!!
E ce mai ziceti ? Viteza nu gluma :lol:
Mai multe vedeti la http://www.old-computers.com
Nu pot sa exprim in cuvinte "foamea" de upg pe care o aveam spre a trece la HC2000 :lol: ! Avea un var de al meu , si floopy ala al lui era de-a dreptul fascinat ptr acea vreme . El primea din Bucuresti diskete cu jocuri noi si tot felul , eu ma chinuiam cu casetele ! Oricum , pana la urma am primit de la tata , dupa o vizita in mama Rusie , un casetofon din ala care derula singur si se oprea la jocul urmator , eheee , cata invidie am creat printre cei care mai aveau HC , dar nu casetofon din ala :lol: :lol: :lol: ! Cam asa arata un upg pe vremea aia , si creea o mare bucurie . Uite ptr nostalgici , am sa caut emulatoare de HC si jocuri , le stiam pe unde sunt , dar am uitat paginile respective . Mie unul mi-a facut placere intoarcerea in timp. Despre minunea fara cuvinte pe care a reprezentat-o intalnirea de gradul 3 cu un sitem bazat pe un procesor x286 , am sa va povestesc intr-un nou repaly , acum atat deocamdata , va astept pe voi restul cu pareri ... :fadein:
Io am avut doar HC90 da eram prea mic (aveam vreo 3-4 ani) ca sa pot da detalii tehnice.
Tot ce-mi mai aduc aminte era faptu ca nu stiam cum sa tastez numele jocului pe care il vroiam.(adică litera care se vedea pe tastatura era majuscula si eu nu stiam de ex cum sa tastez 'h' ca nu era la fel)
Tot ce-mi mai aduc aminte era faptu ca nu stiam cum sa tastez numele jocului pe care il vroiam.(adică litera care se vedea pe tastatura era majuscula si eu nu stiam de ex cum sa tastez 'h' ca nu era la fel)
taurled
imi povestea bunicul dar m-a luat somnul si nu mai stiu exact.......
mi se lungisera ochii pe la prietenii care aveau si cele cu dischete erau cele mai bune
in rest tiuituri de casetofon si disperare mare cand se reseta

mi se lungisera ochii pe la prietenii care aveau si cele cu dischete erau cele mai bune
in rest tiuituri de casetofon si disperare mare cand se reseta
A643200+@2200 2X512 geil
hdd 3X250 sata 2 wd, 200 wd ide, 80seagate ide
vga 7900gt top asus 460 thermaltake - Xaser 3audigy 2 ZSdvd + combo
hdd 3X250 sata 2 wd, 200 wd ide, 80seagate ide
vga 7900gt top asus 460 thermaltake - Xaser 3audigy 2 ZSdvd + combo
Eu am avut un Sintez(ce sa fac era taica-meu zgarcit), tot cu Z80(HC Compatible
), singura problema era ca avea iesirea RGB si a trebuit sa-i "confectionez" un adaptor. Jucam Powerboat in prostie pe el prin 92. Ajunsesem sa termin jocu de 4-5 ori consecutiv fara sa pierd vreo viata, facusem si harta traseelor :lol:

Elroy was here
E... si va spuneam de intalnirea cu x286 , fratilor , a fost miracol ! Aveam un prieten al carui tata a primit la intreprinderea unde era director , un astfel de "monstru" , avea monitor vga ( culori mai , avea culori va dati seama ) avea mouse , tastaura ...aoleu ...nebunie si pe langa toate astea avea "f19" , nu voi uita niciodata tiuitul ala din speaker care era constant si ptr noi o placere . Am fost asa de naucit de treaba asta , incat cu greu am revenit la al meu HC , pe care am jucat TANK KILLER asa de mult pana cand mi s-a stricat un buton si a trebuit dus la service , tin minte ca asta era una din marile probleme care apareau la HC , se "buleau" bumbi , si atunci era mare durere ... dar se rezolva prin indreptare cu penseta , a "gherutelor" , ma invatasem si eu pana la urma , ca nu se mai putea :fadein:
- MAXKOOL999
Din pacate pentru mine ai mei nu au fost dispusi sa dea banii pe asa ceva. Au considerat ca nu merita investitia pentru unul de varsta mea care pe atunci ar fi trebuit sa se concentreze la teme si nu la jocuri.
Am avut insa vreo 4 prieteni care aveau HC-uri si tot la ei acasa eram. Sincer nu-mi mai aduc aminte titlurile jucate caci a trecut mult tim. Imi aduc aminte insa de seria Ninja Turtles si Saboteur.
Am avut insa vreo 4 prieteni care aveau HC-uri si tot la ei acasa eram. Sincer nu-mi mai aduc aminte titlurile jucate caci a trecut mult tim. Imi aduc aminte insa de seria Ninja Turtles si Saboteur.
LOAD ""
LOAD ""
:lol: :lol: :lol:
TAPE LOADING ERROR............si acum ma apuca pandaliile cand imi aduc aminte de cuvintele astea........
:evilbat:
Eu am descoperit chiulitul cu o jucarie din asta(cei drept nu era HC era CIP 03). Asa ca in loc sa ma duc la ora de dirigentie, stateam acasa si ma jocam......iar apoi lista cu materii a inceput sa se extinda......
Frumoase vremuri !!!
LOAD ""
:lol: :lol: :lol:
TAPE LOADING ERROR............si acum ma apuca pandaliile cand imi aduc aminte de cuvintele astea........
:evilbat:
Eu am descoperit chiulitul cu o jucarie din asta(cei drept nu era HC era CIP 03). Asa ca in loc sa ma duc la ora de dirigentie, stateam acasa si ma jocam......iar apoi lista cu materii a inceput sa se extinda......
Frumoase vremuri !!!
OVERCLOCKING -> The process of installing high hopes, dumb luck, and several paychecks into a rectangular box which transmits a signal to a screen that displays your fate.
The outcome is usually depressing.
Ah! Era sa uit! Cum ati putut sa uitati despre seria RENEGADE? 1 , 2 , 3 ? Despre OUT RUN, MOTORACER, ELITE ? Erau celebre la vremea lor !
OVERCLOCKING -> The process of installing high hopes, dumb luck, and several paychecks into a rectangular box which transmits a signal to a screen that displays your fate.
RENEGADE , MOTORACER, ELITE ... ai dreptate , ehe ce grafica avea moto racer :lol: :lol: :lol: :lol: , aaa si formula1 , ala cu lini de nu trebuia sa te lovesti de ele , asa se duceau si orele mele de franceza ( aveam o javra de profesoara, scuzata imi fie expresia , care ne chinuia) si noptile si zilele cand ai mei erau la munca sau unde aveau ei treaba . Faceam si bani pe vremea aia cu casetele sau cu jucatul pe la mine ! Suma nu era fixa care cat sau ce avea , erau in avantaj aia cu guma de aia sarbeasca ( BALTAZAR , mai tineti minte ) si aia cu actibilduri sau cum naiba le zicea , din "turbo" si "lazar" ( "cinga" erau si astea dar aveau bonus actibilde cu masini si tancuri , am si acum colectiile :fadein: ) , faceam afaceri bune :lol:
HC85, cu 32KB sistem si 16 video... HC90 prin comparatie e o bestie, cu cei 48KB sistem
. Dizzy, Dan Dare si Lotus Turbo, + ma jucam cu o aplicatie primitiva de spreadsheet. Asta am avut in clasa a VI-a, ca reusisem sa stric monitorul unui laptop 386 16MHZ/ 2 MB RAM. Uff... aproape mi se pare ca sunt batran 

Uite si link-urile pe care vi le-am promis , aici gasiti joace , daca vreti sa va aduceti aminte de acele vremuri :
http://www.worldofspectrum.org/games/
http://zx-spectrum.wz.cz/
http://www.computergames.ro/emuromania/ ... /gleck.zip
http://www.computergames. ro/emuromania/z80-legend/emu/spectaculator.zip
http://www.computergames.ro/emuromania/ ... u/zx32.zip
Voi mai cauta ... :lol:
http://www.worldofspectrum.org/games/
http://zx-spectrum.wz.cz/
http://www.computergames.ro/emuromania/ ... /gleck.zip
http://www.computergames. ro/emuromania/z80-legend/emu/spectaculator.zip
http://www.computergames.ro/emuromania/ ... u/zx32.zip
Voi mai cauta ... :lol:
Eu am avut(si inca mai am) un HC 90+ mad by I.C.E. Felix. Din fericire mi-am luat de la inceput drive de floape 5'25", asa ca n-am cunoscut problemele inerente casetofonului
Din pacate, aveam cateva casete cu jocuri pe care nu le-am putut juca din aceasta cauza... Mai am si acum o cutie plina cu floape cu jocuri. Imi aduc aminte ca il puneam la un televizor alb-negru si cand ma lasau ai mei sa il pun la televizorul color era sarbatoare
Atunci au fost si inceputurile mele in programare. Ajunsesem sa fac niste joculete chiar dragute in good ol' BASIC, insa apoi a venit PC-ul si totul s-a schimbat...256 de culori, Prince of Persia si Borland Pascal. Cu toate ca mai jucam din cand in cand si un Saboteur sau un Dizzy pe vechiul meu HC...

valy wrote:.Ce vremuri pe atunci...
Am remarcat la marea majoritate care au postat aici ( si le multumesc !) faptul ca incheie cu fraza de mai sus , sau ceva asemanator ! Senzatia aia de bine si de nostalgie , ma incerca si pe mine cand imi aduc aminte de acele vremuri , si asta ptr ca pe vremea aia nu era stresul care exista acum datorat nevoii permanente si uneori disperate de upg. Atunci totul se reducea la cateva casete , un casetofon mai destept , si nu mai spun de invidia creata de un banal acum fdd ... Atunci erau vremuri cand un fdd reprezenta un capat de tara , acum insa nimeni nu mai da doi bani pe el ... si ganditi-va ca toate astea s-au schimbat in 10 ani de zile !!! :fadein:
Rau ca eu nu mai am HC -ul , l-am vandut sa imi iau semicursiera

Last edited by ice01 on Sun Feb 15, 2004 10:36 am, edited 1 time in total.
Nu pot decat sa ma bucur ptr ca ti-au fost de folos acele link-uri , am sa mai caut aveam o gramada , dar numai doamne doamne stie pe unde le-am pus , am sa "sap" in continuare , pana atunci la acele link-uri poti sa "culegi" o gramada de chesti faineCorbu' wrote:Merci ICE pt linkuri. He HE....m-am distrat o dupamiaza intraga jucand Renegade si Chukie. Superbe jocuri

Ice e foarte ciudat totusi. In linkurile acelea am incercat sa gasesc doua jocuri foarte dragi mie.
1.MOTORACER>>>inexistent.
2.CrazyCars.........am gasit ceva dar nu este ce am jucat eu. Cel pe care il caut avea camera de undeva pe sus. Era racing pe lapuri...........daca stii cumva jocul la care ma refer da un link....
10x
P.S. Ciudat totusi cum am aruncat NFS Underground pentru niste joculete care nu valoreaza doi lei pt unii.............dar pentru altii
!!!
1.MOTORACER>>>inexistent.
2.CrazyCars.........am gasit ceva dar nu este ce am jucat eu. Cel pe care il caut avea camera de undeva pe sus. Era racing pe lapuri...........daca stii cumva jocul la care ma refer da un link....
10x
P.S. Ciudat totusi cum am aruncat NFS Underground pentru niste joculete care nu valoreaza doi lei pt unii.............dar pentru altii

- -=ktistai=-
- Trotilatu'
Aaaa, da mah fratilor, alea da vremuri. Tin minte ca inainte de HC-91 am avut un Jet ( tot creatie romaneasca) si Jetu' asta era bulangiu rau ca nu vroia sa incarce jocuri cu nivele ,asa ca de Craciun am primit un HC-91.Mare bucurie pe capul meu atunci...
Din clasamentul celor mai indragite jocuri: Laser Squad (strategie pe ture ), E.H.I.S. (cel mai tare joc de fotbal pt. HC), CrazyCars , Barbarian , seria Dizzy (ouletul ala simpatic), Renegade, etc..
Din clasamentul celor mai indragite jocuri: Laser Squad (strategie pe ture ), E.H.I.S. (cel mai tare joc de fotbal pt. HC), CrazyCars , Barbarian , seria Dizzy (ouletul ala simpatic), Renegade, etc..
Zambeste!
Maine va fi mai rau!
Maine va fi mai rau!
Asta nu l-am avut niciodata ptr ca mereu s-a intamplat ceva ba :tape load error , ba am pierdut caseta ... ma si am auzit ca tare reusit mai era , tre sa il caut pe la emulatoare pe undeva ...ca oricum tre' sa il ajut cumva si pe amicul corbu' sa gasim cateva jocuri !Trotilatu' wrote: E.H.I.S. (cel mai tare joc de fotbal pt. HC),
Dutch company PHI DATA yesterday received a € 18,000 prize from Intel, HP and Dutch IT weekly Computable for still owning and operating a vintage IBM 5160 (Intel 8088) computer from 1983. PHI Data uses the IBM to test matrix printers. It is now officialy the oldest obsolete-yet-active PC in the Low Countries.
HP and Intel started the contest to show that companies should keep current with their technology needs. Because of the recession ,most companies haven't upgraded their systems since 1999. The contest was attended by more than 70 companies. One company claimed it was still doing accounting on an old eighties PC.
Although HP and Intel rewarded the company with five brand new HP computers containing speedy Pentium 4 processors, PHI DATA will not put the old IBM to sleep.
No one knows how many old desktops are still out there chugging away, but Apple IIs, Commodore 64s and first-generation IBM PCs are still popular, mostly with enthusiasts
HP and Intel started the contest to show that companies should keep current with their technology needs. Because of the recession ,most companies haven't upgraded their systems since 1999. The contest was attended by more than 70 companies. One company claimed it was still doing accounting on an old eighties PC.
Although HP and Intel rewarded the company with five brand new HP computers containing speedy Pentium 4 processors, PHI DATA will not put the old IBM to sleep.
No one knows how many old desktops are still out there chugging away, but Apple IIs, Commodore 64s and first-generation IBM PCs are still popular, mostly with enthusiasts
Look around the table. If you don't see a sucker, get up, because you're the sucker ..
- andriipopa75
LOOOOllz , si eu as face , am facut si la mouse , aveam un utilitar care umbla pe la dpi ca sa mearga mai repede ... :lol: :lol: :lol: , atunci nu imi doream decat un fdd ,looooollzandriipopa75 wrote: Si acum as face overclock si la hard .
Corbu' , facem noi ceva , nu uit treaba cu cinstea daca se intampla

Dar stii jocul de care vorbesc macar? Motivul Pentru care nu l-am terminat este pt ca era facut pt memorie 128k. Mergea si pe 48, dar nu puteai folosii codurile pt a ajunge la nivelurile superioare. Iar un joc dura o dupaamiaza intreaga pt ca trebuia mereu sa o iei de la inceput. SI NU UIT DE CINSTE !!!
p>s> sper sa dau de el cat mai repede pt ca imi trebuie un joc "de sesiune"........adica pt pauzele de invatat
p>s> sper sa dau de el cat mai repede pt ca imi trebuie un joc "de sesiune"........adica pt pauzele de invatat
eu eram inebunit dupa seria Dizzy. chiar asa imi spuneau prietenii pe atunci. am gasit pe undeva, recent, un emulator si niste jocuri din serie si, va spun fara nici cea mai mica exagerare, inca mai stiam dialogurile sau de unde sa iau penseta cu care sa scot ghimpele din lab_a leului (asta la Dizzy 6 - Prince of the Yolkfolks).
cu Laser Squad si Lords of Chaos am descoperit eu jocurile TBS, manie care ma tine si acum.
Corbu', CrazyCars era ala in care masinile, daca se izbeau de margine ricosau inapoi? cu pete de ulei si nisip pe traseu? ca daca e ala...cite nopti am pierdut cu varu-meu la jucat in doi : o data el, o data eu - care scoate cel mai bun timp. nervi, certuri, "ba voi n-aveti somn"-uri...
nu ma pot abtine sa nu zic si eu:
ce vremuri...
am uitat sa va spun de "arta" in care ma specializasem:
cu surubelnita in capu' casetofonului (Elektronika, rusesc) si urechea lipita de difuzor faceam si cele mai muncite casete sa se incarce. eram tare!
cu Laser Squad si Lords of Chaos am descoperit eu jocurile TBS, manie care ma tine si acum.
Corbu', CrazyCars era ala in care masinile, daca se izbeau de margine ricosau inapoi? cu pete de ulei si nisip pe traseu? ca daca e ala...cite nopti am pierdut cu varu-meu la jucat in doi : o data el, o data eu - care scoate cel mai bun timp. nervi, certuri, "ba voi n-aveti somn"-uri...
nu ma pot abtine sa nu zic si eu:
ce vremuri...
am uitat sa va spun de "arta" in care ma specializasem:
cu surubelnita in capu' casetofonului (Elektronika, rusesc) si urechea lipita de difuzor faceam si cele mai muncite casete sa se incarce. eram tare!