Algoritm pentru minim si maxim
Moderator: Moderatori
Algoritm pentru minim si maxim
Am dat recent o verificare la algoritmica si mi-a dat un subiect care aparent e banal de te doare capu': sa gasesti minimu si maximu intr-un sir. Faza e ca se cerea complexitatea minima si profu chiar a fost cu gluma ca e 3n/2. Eu n-am stiut sa-l fac...
Are cineva vreo idee cam cum suna algoritmul???
Are cineva vreo idee cam cum suna algoritmul???
eu il stiu ceva in genul asta:
MAXINT e constanta pentru cel mai mare numar din domeniul int. Nu sunt sigur daca e MAXINT, sau altcumva, dar ceva in genul asta.
Ideea e ca minimul se initializeaza cu cel mai mare numar posbil, si maximul cu cel mai mic.
Code: Select all
int max=-MAXINT, min=MAXINT
for (int i=0;i<n;i++)
{
if (A[i]<min) min=A[i];
if (A[i]>max) max=A[i];
}
Ideea e ca minimul se initializeaza cu cel mai mare numar posbil, si maximul cu cel mai mic.
- Black Shark
- Moderator
asta stim cu totii cred, dar intr-un sir neordonat, cu elemente aleatorii chiar nu stiu cum se poate face cautarea altfel...
o mica optimizare la ce a postat Lord ar fi initializarea ambelor variabile cu primul element din sir, verificarile incep de la al doilea, iar verificarea de maxim se pune pe ramura else a verificarii de minim
o mica optimizare la ce a postat Lord ar fi initializarea ambelor variabile cu primul element din sir, verificarile incep de la al doilea, iar verificarea de maxim se pune pe ramura else a verificarii de minim
1 out of 3 people who start smoking will eventually die. The other two apparently become immortal.
- Constantin
Complexitate O(n)!
Nu e nici o smecherie, ....
Algoritmul are complexitate O(n) .... deci e o simpla parcurgere.
Asta e algoritmul (un fel de pseudocod... spre Java):
Complexitate O(n) !
Daca este nevoie ca numarul de comparatii sa fie 3n/2 :
http://www.geocities.com/SiliconValley/ ... _minm.html
(desi chiar si ei recunosc ca varianta cu 2n comparatii e muuuult mai rapida.... pt ca e si mai simpla?
)
Algoritmul are complexitate O(n) .... deci e o simpla parcurgere.
Asta e algoritmul (un fel de pseudocod... spre Java):
max= a[ 0 ];
min = a[ 0 ];
for (i = 1 ; i < a.length ; i++) do
{
if ( min > a[ i ] )
{
min = a[ i ];
}
else
if ( max < a[ i ] )
{
max = a[ i ];
}
}
Daca este nevoie ca numarul de comparatii sa fie 3n/2 :
http://www.geocities.com/SiliconValley/ ... _minm.html
(desi chiar si ei recunosc ca varianta cu 2n comparatii e muuuult mai rapida.... pt ca e si mai simpla?

- Black Shark
- Moderator
constantin, pai asta e algoritmul binecunoscut care se face la inceputul inceputurilor array-urilor in orice liceu(presupun ca si orice alta unitate de invatamant), si exact ce am zis eu in primul post
dar, asta o fi raspunsul la subiectul lui Phorkias ? amplasarea conditiilor si intializarile sunt nedemne de orice fel de testare
---
edit : postul meu corespunde la o varianta usor mai veche(ca numai eu prind situatii din astea) a postului lui Constantin, fara partea finala
dar, asta o fi raspunsul la subiectul lui Phorkias ? amplasarea conditiilor si intializarile sunt nedemne de orice fel de testare
---
edit : postul meu corespunde la o varianta usor mai veche(ca numai eu prind situatii din astea) a postului lui Constantin, fara partea finala
1 out of 3 people who start smoking will eventually die. The other two apparently become immortal.
- Constantin
- Black Shark
- Moderator
cam asa se pare, oricum, sunt lucruri utile de stiut, nu ca am face determinarea asta altfel de acum, dar aduce experienta
interesant si site-ul care l-ai link-at, ar merge pus aici
interesant si site-ul care l-ai link-at, ar merge pus aici
Daca vrei 3n/2, uite un algoritm simplu (nu stiu daca e pe pagina data mai sus):
Pas 1 > ordoneaza perechi consecutive
for i = 0 to n step 2 do
if (vector > vector[i+1]) then
swap(vector, vector[i+1])
endif
endfor
comparatii: n/2
Pas 2 > cauta minim pe pozitiile pare si maxim pe pozitiile impare
min = vector[1]
max = vector[0]
for i = 2 to n step 2 do
if (min > vector) then
min = vector
endif
if (max < vector[i+1]) then
max = vector[i+1]
endif
endfor
return min, max
comparatii: 2*n/2=n
total comparatii: 3n/2
Nu se pun la calcul comparatiile din conditiile for.
Intradevar, timpul total este mai mare, intrucat timpul de scriere este mai mare decat timpul comparatiei, si swap ia o gramada de timp.
Pas 1 > ordoneaza perechi consecutive
for i = 0 to n step 2 do
if (vector > vector[i+1]) then
swap(vector, vector[i+1])
endif
endfor
comparatii: n/2
Pas 2 > cauta minim pe pozitiile pare si maxim pe pozitiile impare
min = vector[1]
max = vector[0]
for i = 2 to n step 2 do
if (min > vector) then
min = vector
endif
if (max < vector[i+1]) then
max = vector[i+1]
endif
endfor
return min, max
comparatii: 2*n/2=n
total comparatii: 3n/2
Nu se pun la calcul comparatiile din conditiile for.
Intradevar, timpul total este mai mare, intrucat timpul de scriere este mai mare decat timpul comparatiei, si swap ia o gramada de timp.
The grass was greener...
I am death...
I am death...
Ce mi-a zis un prieten azi: alt algoritm simplu si dragut, si nu vad de ce ar merge greu. Idee e ca compari primele n/2 cu simetricele de la capat si vezi care e max si care e min, care sunt 3 comparatii. Deci ai de cate n/2 ori 3 comparatii = 3n/2. Ma risc sa scriu algoritmu in C:
Sper ca l-am scris bine...
if(a[0]>a[n-1]) {max=a[0];min=a[n-1]}
else {max=a[n-1];min=a[0]}
for(i=1;i<n/2+1;i++)
if(a[i]>a[n-i])
{
if(a[i]>max) max=a[i];
if(a[n-i]<min) min=a[n-i];
}
else
{