CU mainile in sursa ....

Referitor la domeniul hardware in general, preţuri, informaţii de ultimă oră.

Moderator: Moderatori

Post Reply
User avatar
fishbone
Moderator
Posts: 11141
Joined: Fri Oct 19, 2001 3:00 am

CU mainile in sursa ....

Post by fishbone »

Acum aflu si eu ca un capacitor are potentialul de a te curenta chiar frumos. Am deschis n-shpe surse pana acum pentru a unge sau schimba ventilatorul insa dupa cum constatati inca sunt viu, probabil norocos si ca am fost grijuliu sa nu ating ce nu trebuia. Care e procedura pentru a descarca curentul din sursa, complet? Mi s-a spus ca se scoate din priza dupa care se apasa butonul de ON pe carcasa.
User avatar
novi
Posts: 7280
Joined: Sun Mar 10, 2002 2:00 am

Post by novi »

Eu cel putin asa fac!Scot sursa din priza si dupa apas butonul de ON!Nu stiu daca este foarte indicat!:wink:
User avatar
bug$yy
Posts: 267
Joined: Sat Apr 17, 2004 11:04 am

Post by bug$yy »

Mie mi se blocheaza ventilatoru de la sursa si nush acu ce naiba ca s-o cam topit ceva prin sursa , vad ceva topit , pare a fi plastic dar nush ce e , ce sa fac sa nu se mai blocheze ventilatorul ?
Am un titan cooler pt proc si imi zornaie cand il pornesc dupa un timp, si nu porneste , tre sa stau cateva minute sa porneasca :crazyeyes:
...
User avatar
sorin
Posts: 4371
Joined: Tue Dec 04, 2001 2:00 am

Post by sorin »

bug$$y, alt topic...altă problemă. desfă sursa, igienizeaz-o, atât ea cât şi ventilatorul ei.

fishbone :

- descărcarea părţii sursei pentu alimentarea PC-ului: tine butonul apăsat 5 sec
- descărcarea părţii sursei de intrare de la furnizorul de energie electrică: scurt cu o şurubelniţă izolată pe picioarele de Al în care se bagă cablul. Dacă ai pământare, uită de acest pas.

De obicei, părţile unui cablaj electronic care pot fi supuse service-ului autorizat şi care conţin condensatori de capacităţi mari/tensiuni mari sunt prevăzute cu rezistori de descărcare pentru aceştia. În momentul când dispare alimentarea capacitorului, sarcina înglobată de el se consumă pe rezistorul legat în paralel.

Ca o paranteză, un capacitor "bine" încărcat doare rău când te curentează deoarece curentul se scurge prin picioarele lui de secţiune mică. Curentul e mare şi suprafaţa de contact e mică. De aici rezultă un şoc serios. E mai grav decât dacă te curentezi la priză. V-o spune cineva cu multe cicatrici. :wink:
101 lucruri despre mine:
74. conduc Logan. cine zice că în Logan nu este spaţiu? Atâta vreme cât la 120kg pot conduce mereu, liniştit, dintre scaune!
Strainu
Posts: 8
Joined: Wed May 05, 2004 11:13 pm

Si daca n-are buton?

Post by Strainu »

Baieti, si daca sursa n-are buton de on/off?
Atunci ce faceti?
User avatar
fishbone
Moderator
Posts: 11141
Joined: Fri Oct 19, 2001 3:00 am

Post by fishbone »

Era vorba de butonul On/Off al carcasei, nu sursei.
User avatar
sorin
Posts: 4371
Joined: Tue Dec 04, 2001 2:00 am

Re: Si daca n-are buton?

Post by sorin »

Strainu wrote:Baieti, si daca sursa n-are buton de on/off?
Atunci ce faceti?
Străine, sursa are buton de on/off. Nu se confundă cu cel de pe spatele ei şi care taie alimentarea de 220 sau 110 (cazul lui fish) şi cu care vin dotate unele surse. În opinia mea este un lucru super ok existenţa lui acolo, pentru că poţi deconecta alimentarea de la reţea prin alt procedeu decât "smulgerea" cablului fie din priză, fie din sursă, smulgere care dă flame.
Revenind... simularea unui ON la o sursă deconectată de pe mobo se face făcând scurt cu o sârmuliţă, pe mufa de alimentări, între firul verde şi orice fir negru.
101 lucruri despre mine:
74. conduc Logan. cine zice că în Logan nu este spaţiu? Atâta vreme cât la 120kg pot conduce mereu, liniştit, dintre scaune!
User avatar
badbom
Posts: 99
Joined: Thu Feb 12, 2004 2:29 am

Post by badbom »

In general o sursa AT sau ATX are 2 condensatoare de capacitati mari fiecare avend in jur de 400 Volti.Daca tu te-ai curentat asta s-a intamplat din cauza ca probabil sursa,mai bine zis cablajul atingea partea exterioara de aluminiu si in momentul atingerii condensatorii s-au descarcat...Curent ramane doar in acei 2 condensatori.O solutie,dar nu eleganta ar fi sa tragi 2 fire dintr-un bec si le atingi pe piciorusele condensatorilor pentru ca acestea sa se descarce,becul luminand pentru o fractiune de secunda.
Procedeul cu firul verde si firul negru nu rezolva descarcarea Condensatorilor care raman totusi incarcati.Acest procedeu il folosesti atunci cand vrei sa probezi o sursa alimentata la 220 sau 110 sa vezi daca functioneaza,in cazul in care nu esti sigur de ea pentru a nu praji un mobo.[/quote]
"De la iarba lumea vede verde"
User avatar
sorin
Posts: 4371
Joined: Tue Dec 04, 2001 2:00 am

Post by sorin »

In genreral o sursă AT sau ATX are două părţi:

înainte de primar(ele) şi după secundar(ele) trafului(urilor). Depinzând de la o variantă constructivă la alta, filtraje se fac mai multe sau mai puţine în ambele părţi. Tot de obicei capacitatea se măsoară în Farad şi nicidecum în Volţi. Este cu totul altceva tensiunea de încărcare. Ar fi mai corect să spunem microFarad sau chiar pico, deoarece la capacităţi de ordinul Farazilor funcţionează doar ciclotroanele (acceleratoarele de particule).
Acuma referitor la poziţionarea capacitoarelor. Procedeul cu firele verde şi negru în scurt va descărca condensatoarele după secundarele treafurilor, dacă chopperul de măsură a cererii de putere are un consumator instalat din construcţie pe el. Altfel spus (dacă sursa va porni "în gol") . Dacă nu porneşte în gol nu o vei putea descărca decât conectând-o la mobo şi push button! . Vei observa probabil o zvâcnire a palelor ventilatorului de pe coolerul de proc.
Referitor la poziţionarea capacitorilor înainte de primarul trafo , aceia
pot fi descărcaţi cu scurt cu sârmă pe bornele sursei. Ţineţi minte că becul are filamentul tot din metal (chiar dacă are impedanţa mult mai mare) tot scurt e. Ideea e caă nu trebuie să te chinui să pui fire pe becuri şi prostii.
101 lucruri despre mine:
74. conduc Logan. cine zice că în Logan nu este spaţiu? Atâta vreme cât la 120kg pot conduce mereu, liniştit, dintre scaune!
User avatar
badbom
Posts: 99
Joined: Thu Feb 12, 2004 2:29 am

Post by badbom »

Muad'dib vad ca postezi contra.Omu nu a zis nimika de capacitatea condensatorile microfarazi.Lui ii este frica sa nu se mai curenteze,ca ciupesc C-urile alea rau de tot.Si tre sa ma mai repet.In mod normal cand deschizi o sursa nu ai cum sa te curentezi doar daca din greseala atingi partea inferioara a unui C de capacitate mare si votlaj mare de pe cablaj.Vrei sa spui ca metoda cu becul nu e buna?Am specificat ca nu este eleganta insa da roade,goleste C-urile.Si ceea ce explicai tu cu firul ala se poate descarca daca da la Masa,Ground sau cum vrei tu sa-i zici.
"De la iarba lumea vede verde"
User avatar
Max Inc
Posts: 1254
Joined: Wed Feb 26, 2003 8:42 am

Post by Max Inc »

Shi ca sa va mai amuz puţin... in timp ce studiam cursul pentru certificarea A+ la capitolul PSU scrie ca e mai bine sa le schimbi cu totul decat sa incerci sa schimbi doar ventilatorul shi asta datorata pericolelor de electrocutare (shi bineintzeles motive pur financiare). :D
Hmmm ...
Online
User avatar
Merced
Moderator
Posts: 11435
Joined: Thu Dec 25, 2003 11:51 pm

Post by Merced »

Si eu m-am jucat prin sursa mea antica acum vreo luna si din pur noroc nu am patit nimic. Am desfacut fan-ul l-am curatat si m-am jucat cu aspiratorul si cu o carpa printre condensatori si inca sunt viu. Nu am urmat vreo metoda specifica si pur si simplu mi-am bagat mainile, cu oarecare retineri din cauza ca auzisem de triplorul de tensiune din TV si ... stiti procedura urmata de depanatori. :) :) :)
User avatar
Racer
Posts: 1774
Joined: Mon May 26, 2003 8:37 am

Post by Racer »

Sunt bune procedurile pe care le ziceti voi, dar eu folosesc o metoda mai de la tzara:scurtcircuitez direct cei doi condensatori de capacitate mare (10000 uF ceva in genul asta).It works great :wink:
Reducere 1% la PC Garage: NQTB2Z1R
User avatar
cheetah
Posts: 27
Joined: Sun Mar 14, 2004 11:01 pm

Post by cheetah »

Nu e bine.Dupa 4-5 scurtcircuitari de genul asta,i-ai terminat.
Se scurtcircuiteaza printr-o rezistenta de minim 10 ohmi.
toata viata inveti si cand mori tot prost esti
User avatar
X5
Posts: 2004
Joined: Fri Jul 11, 2003 8:09 pm

Post by X5 »

Am patit si eu kestia asta zilele astea cand am vrut sa demontez ceva din carcasa...ma fulgerat cu vreo nush cati volti de m-am dat pe spate de sperietura :P
Am oprit calculatorul...am oprit si butonul de la priza ca sa fiu sigur ca numai intra curent in sursa si la vreo 10 secunde ma dat gata sursa thermaltake silent purepower 480W :(
Intel D820(2.8Ghz),Thermalright XP120 cooler,1 GB DDR2 800Mhz GeIL Ultra,Asus P5ND2-SLI ,Leadtek PX9600 GT TDH 512MB,Seagate Barracuda ES.2 500GB,Creative Audigy 7.1,ANTEC P160 Case,Enermax MODU82+ 525W
Rha
Posts: 40
Joined: Fri Apr 08, 2005 12:45 am

Post by Rha »

badbom wrote:Muad'dib vad ca postezi contra.Omu nu a zis nimika de capacitatea condensatorile microfarazi.Lui ii este frica sa nu se mai curenteze,ca ciupesc C-urile alea rau de tot.Si tre sa ma mai repet.In mod normal cand deschizi o sursa nu ai cum sa te curentezi doar daca din greseala atingi partea inferioara a unui C de capacitate mare si votlaj mare de pe cablaj.Vrei sa spui ca metoda cu becul nu e buna?Am specificat ca nu este eleganta insa da roade,goleste C-urile.Si ceea ce explicai tu cu firul ala se poate descarca daca da la Masa,Ground sau cum vrei tu sa-i zici.
Intrebare? Care sunt circuitele "primare" si "secundare" dintr-o sursa (de PC binenteles) , ca de cate ori am desfacut asa ceva (sursa) nu am vazut nici o infasurare de transformatoare (in afara celor de pe tranzistori,cred)?
#-o
"Exista Mos Craciun?"
User avatar
Moose
Posts: 1248
Joined: Tue Dec 02, 2003 8:59 pm

Post by Moose »

1.Cel mai sigur e cu becul. Se tine becul vreo 2-5 secunde si se descarca (la fiecare in parte). 2. Optional - se pun in scurt (intre ei) cu o surubelnita sau un fir.
Post Reply