Montare cooler carcasa

Pentru cei cărora le place să se "joace" cu propriul calculator

Moderator: Moderatori

Post Reply
^speedwheel

Montare cooler carcasa

Post by ^speedwheel »

Am cumparat de curand un cooler de carcasa si tot ma intreb care e fata si care e spatele. Asa cum l-am montat eu sufla aer in carcasa is a dat rezultate.
Trebuia invers sau e bine asa cum l-am montat?
raptor

Post by raptor »

cred ce ideea unui cooler ar fi sa scoata aerul cald din carcasa. Daca ai avea doua coolere cred ca ar trebui sa pui unul care baga aer in fata si unul care scoate in spate si astfel s-ar crea un flux de aer.tu unde l-ai montat?
For a list of all the ways technology has failed to improve the quality of life, please press three.
^speedwheel

Post by ^speedwheel »

L-am montat in spate deoarece in fata nu ma suport.
raptor

Post by raptor »

cred ca ar fi bine sa scoata aerul din carcasa, asa ar da afara aerul cald de la procesor. eventual asteapta si o a doua opinie de la cineva cu mai multa experienta.
For a list of all the ways technology has failed to improve the quality of life, please press three.
nahkri

Post by nahkri »

Pai daca l-ai pus in spatele carcasei si zici ca sufla aer in carcasa inseamna ca trebuie sa-l pui invers ca sa scoata aerul din carcasa,intotdeauna ventilatoarele din spatele carcasei au rolul de a scoate aerul iar cele din fatza sa bage aer.
^speedwheel

Post by ^speedwheel »

Apropo ventilatorul e un AKASA DC BRUSHLESS 12 cm CRYSTAL BLUE, cu 2 rulmenti.
O sa-l pun invers, se pare ca nu ma pricep deloc.
O carcasa cu suport pt ventilatoare 12 cm fata si spate imi puteti recomanda?
Remus

Re: Montare cooler carcasa

Post by Remus »

^speedwheel wrote:Am cumparat de curand un cooler de carcasa si tot ma intreb care e fata si care e spatele. Asa cum l-am montat eu sufla aer in carcasa is a dat rezultate.
Trebuia invers sau e bine asa cum l-am montat?
Un cooler are (aproape) tot ce vrei tu, numai faţă şi spate nu. El trebuie montat ţinând cont de fluxul de aer pe care vrei să îl creezi în carcasă, flux care urmează de obicei direcţiile faţa->spate şi jos->sus.
Reformulând: dacă este singurul cooler de sistem ar fi de preferat să îl montezi în partea din faţă-jos a carcasei, poziţionat astfel încât să bage aer în carcasă, de evacuarea acestui aer ocupându-se ventilatorul sursei. În caz contrar, respectând acelaşi principiu, e de preferat să-l montezi în zona de sub sursă, orientat în aşa fel încât să evacueze aerul din carcasă.
Phenom 940@3.6GHz/Mugen 2/2x2GB DDR1066 6-6-6-22/Gigabyte MA790GP-DS4H/WD Raptor 74GB ADFD/CoolerMaster Centurion 590/Sirtec 500W
^speedwheel

Post by ^speedwheel »

Du pa cum am spus nu ma pricep deloc la coolere.
Coza

Post by Coza »

^speedwheel wrote:Du pa cum am spus nu ma pricep deloc la coolere.
OK, nu-ti ramane decat sa aplici ce te sfatuieste lumea de pe aici(yo! stie ce spune).Bafta.
Lord Executron

Post by Lord Executron »

^speedwheel wrote:Apropo ventilatorul e un AKASA DC BRUSHLESS 12 cm CRYSTAL BLUE, cu 2 rulmenti.
O sa-l pun invers, se pare ca nu ma pricep deloc.
O carcasa cu suport pt ventilatoare 12 cm fata si spate imi puteti recomanda?
Thermaltake Shark? :-~
1.Tagan 580W|DFI SLI-DR Expert|Opteron 146 CABYE @ 2,7 Ghz|2 x 1 Gb Corsair UCCC @ DDR550 @3-4-3-7|BFG 7900 GT 512 DDR|WD Raptor 36Gb, Samsung 160GB & 200 GB, WD 3x250GB, Seagate 1 TB.
Colectionar de calculatoare, fan VW&Dacia Frantuzoaica
^speedwheel

Post by ^speedwheel »

Am facut cum m-ati sfatuit si a dat rezultate.
In full load temp in carcasa a scazut cu 17 'C, iar la CPU a scazut cu 6'C.
gallardo

Post by gallardo »

Ca sa nu mai fac un alt topic...
Deocamdata nu am carcasa, dar am de gand in viitorul apropiat sa trec si eu in randul lumii civilizate si sa-mi iau o carcasa, iar ca modding (daca reusesc sa fac rost de bani si de "echipament") sa pun in panoul lateral un ventilator de camera. [smilie=maniac.gif]
Intrebarea 1: Se poate? :P
Intrebarea 2: De unde fac rost de un ventilator destul de subtire (atat la dimensiuni cat si la pret) incat sa-mi incapa in carcasa, pus in panoul lateral?
Intrebarea 3: Imi dau seama ca n-am cum sa-l alimentez de la sursa, deci asta inseamna ca ii trebuie alimentare direct de la sursa (nu conteaza zgomotul...daca vreau sa ma uit la filme il scot din priza), deci vine intrebarea: la ditamai animalul de ventilator alimentat direct de la priza nu o sa-mi suga componentele din computer? [smilie=maniac.gif]

Avand in vedere expresia "nimic nu e imposibil", astept raspunsuri la intrebarile 2 si 3... :P
I never finish anyth
raptor

Post by raptor »

de **** nu o sa suga componentele din carcasa dar nu crezi ca e o solutie cam extrema? ai putea pune 1,2,3 coolere de carcasa care sigur si-ar face datoria.si cu zgomotul nu stiu daca o sa ti sa para suportabil mult timp cu ventilarul gigant

Later edit
Off topic: foarte amuzant ca mi-a cenzurat s*pt
gallardo

Post by gallardo »

Cam extrema? Pai nu e asta forumul XtremPC sau nu mai vad eu bine? :D
I never finish anyth
^speedwheel

Post by ^speedwheel »

Lord Executron e misto carcasa, dar as dori ceva mai ieftin si fara coolere.
Remus

Post by Remus »

Din experianţa personală ţi-aş recomanda o soluţie mai la îndemână şi cel mai probabil mult mai elegantă: în locul ventilatorului de cameră montează 1 sau chiar 2 ventilatoare de carcasă de 120mm(asta dacă nu cumva ţi se pare prea "obişnuită" soluţia). Avantaje: monitorizarea+ajustarea turaţiei, cel mai probabil mai puţin zgomot, o estetică superioară a cablurilor(ultima-i cam exagerată, da' nu o şterg [smilie=maniac.gif] ) şi, cel mai important poate, e mult mai uşor să găseşti 2x120mm sileţioase şi eficiente decât 1xBIG sileţios(problema eficienţei nu cred că se poate pune)

Edited: Mai există neclarităţi?
Last edited by Remus on Fri Jul 22, 2005 11:12 pm, edited 2 times in total.
Phenom 940@3.6GHz/Mugen 2/2x2GB DDR1066 6-6-6-22/Gigabyte MA790GP-DS4H/WD Raptor 74GB ADFD/CoolerMaster Centurion 590/Sirtec 500W
^speedwheel

Post by ^speedwheel »

Cum adica ventilatoare de camera?
gallardo

Post by gallardo »

Adica un ventilator cat panoul lateral al unei carcase... Mai mult ca sigur ca nu o sa gasesc ce vreau sau daca gasesc nu o sa fie viabila solutia, deci cel mai probabil tot la ventilatoare cat mai mari o sa ajung (totusi la carcasa pe care o vreau eu , adica asta nu pot sa pun in spate un ventilator de 12, ci doar unul de 8... Astfel incat am optiunea sa dau o gaura sus si sa pun unul de 12 sau sa dau o gaura ca lumea si sa pun un animal de... 20-25, cat naiba are un ventilator de camera? [smilie=maniac.gif].
Cat despre eficienta, nu as zice ca e chiar atat de varza solutia asta cu unul mare... Poate totusi ca e mai buna una cu unul de 12 in fata, unul de 8 in spate si unul de 12 sus (eventual unul de 12 in spate sau 2 de 8 in spate)... Inca nu stiu, e doar prezumptiv...
I never finish anyth
Christian

Re: Montare cooler carcasa

Post by Christian »

yo! wrote:
Un cooler are (aproape) tot ce vrei tu, numai faţă şi spate nu.
sa inteleg ca nu ai vazut pana acum un arctic smart case fan? [smilie=maniac.gif]
o carcasa ieftina cu gaura de 12 in fata este kme cx9962(1mil) . ai insa in spate doar gaura de 8...
Rha

Post by Rha »

gallardo wrote:Adica un ventilator cat panoul lateral al unei carcase... Mai mult ca sigur ca nu o sa gasesc ce vreau sau daca gasesc nu o sa fie viabila solutia, deci cel mai probabil tot la ventilatoare cat mai mari o sa ajung (totusi la carcasa pe care o vreau eu , adica asta nu pot sa pun in spate un ventilator de 12, ci doar unul de 8... Astfel incat am optiunea sa dau o gaura sus si sa pun unul de 12 sau sa dau o gaura ca lumea si sa pun un animal de... 20-25, cat naiba are un ventilator de camera? [smilie=maniac.gif].
Cat despre eficienta, nu as zice ca e chiar atat de varza solutia asta cu unul mare... Poate totusi ca e mai buna una cu unul de 12 in fata, unul de 8 in spate si unul de 12 sus (eventual unul de 12 in spate sau 2 de 8 in spate)... Inca nu stiu, e doar prezumptiv...
Tu vrei sa creezi un taifun in carcasa? sau vrei sa creezi un flux de aer cat mai bine controlast?
Ti-as recomanda varianta mai multor ventilatoare, gandita pt un flux de aer cursiv. Totodata trebe sa ai grija la eventualele obstacole din interior (placa video, sunet, TV-tunr etc.). Variante sunt destule, iar pentru modat karkasa, inspira-te de pe site-urile de modding.
Bafta!
"Exista Mos Craciun?"
@lex

Post by @lex »

gallardo wrote:Adica un ventilator cat panoul lateral al unei carcase... Mai mult ca sigur ca nu o sa gasesc ce vreau sau daca gasesc nu o sa fie viabila solutia, deci cel mai probabil tot la ventilatoare cat mai mari o sa ajung (totusi la carcasa pe care o vreau eu , adica asta nu pot sa pun in spate un ventilator de 12, ci doar unul de 8... Astfel incat am optiunea sa dau o gaura sus si sa pun unul de 12 sau sa dau o gaura ca lumea si sa pun un animal de... 20-25, cat naiba are un ventilator de camera? [smilie=maniac.gif].

Paziti-va lumee, vine furtuna :d , ar fi preferabil sa-ti iei o carcasa cu 2 ventilatoare de 120mm, astfel vei avea un flux de aer perfect. Un ventilator il pui in fata sa bage aer iar unul in spate sa scoata !!!
gallardo

Post by gallardo »

Carcasa aia e 1 milion. Alta care sa aiba USB in fata, termometru pentru HDD, loc de ventilator de 12 in fata si sa mai arate si bine nu am gasit... Cu asta ori fac loc de unul de 12 in spate, ori fac o gaura sus si pun unul de 12...

Totusi, eu as prefera sfaturi despre cum sa fac cu ventilatorul de camera... Chiar nu se poate? :(
I never finish anyth
raptor

Post by raptor »

pai presupunand ca vrei sa il pui sa scoata aerul din carcasa montarea lui ar fi destul de grea pentru ca e lat si mai are si motorul pe care va trebui sa il montezi in carcasa si ocupa spatiu. du-te intr-un magazin de electrocasnice, vezi un ventilator de camera cam cum e facut si poate iti vine vreo idee desi eu m-am uitat si nu am vazut o solutie cat de cat acceptabila.oricum prinderea propriu zisa nu ar fi o problema, il prinzi in 2 suruburi eventual cu 2 cleme ceva ca sa il poti da usor jos, de sasiul carcasei, dar nu stiu cat de frumos va arata. dar daca tii neaparat sa faci asta, da cred ca e realizabil
Post Reply