Overclocking... Merita? Cat de riscant este?
Moderator: Moderatori
Overclocking... Merita? Cat de riscant este?
Ma gandeam sa realizez un topic despre overclocking, in care sa tratam pericolul adus de overclocking. Cat de periculos este overclocking-ul? Este mare posibilitatea ca un procesor sau o placa video sa se arda in urma overclocking-ului? Eu momentan am tot sistemul overclockat, si pana acum nimic din ce am avut nu s-a stricat din cauza overclock-ului,dar nici nu mi-as dori. Am intalinit procesoare arse, care au mers toata viata lor default. Personal cred ca overclock-ul este periculos atunci cand sistemul de racire al componentei respective nu este unul performant.
- scorpion_amd13
Re: Overclocking... merită? Cat de riscant este?
Tocmai aici apare importanta alegerii unui cooler cat mai bun. Componentele se strica deoarece se incalzesc prea tare, deci cu cat cooler-ul e mai bun, cu atat riscul e mai mic. Desigur, nici alegerea unor componente de calitate nu e mai putin importanta. Si inca ceva, orice componenta are o limita. Nu poti sa duci un K7 la fsb800 cum nu poti sa duci un 6800 la 1GHz (nucleu) (astea-s doar exemple).wizard wrote: Am intalinit procesoare arse, care au mers toata viata lor default. Personal cred ca overclock-ul este periculos atunci cand sistemul de racire al componentei respective nu este unul performant.
Overclockingul e intotdeauna periculos deoarece nu stii niciodata daca componenta supusa acestui proces suporta o depasire (cat de mica) a parametrilor standard de lucru. In acest sens, doua placi video identice (acelasi producator, acelasi BIOS, s.a.m.d.) pot obtine rezultate complet diferite una de alta. Acest exemplu se aplica oricarei alte componente. Nici macar renumele producatorului nu garanteaza intotdeauna un overclocking bun/reusit/mare/cum vreti sa-i ziceti. Deci tine si de noroc. Plus ca supravoltajul nu este un obicei sanatos, iar daca se exagereaza cu numarul voltilor 'pompati' in plus, componenta se poate arde foarte usor si fara drept de apel (de obicei supravoltajul duce la o scadere a duratei de viata a componentei care este supusa acestui proces). In unele cazuri nu conteza daca mai pui 0.1-0.2V iar astfel durata de viata scade de la (sa zicem) 20 de ani la 15 ani.
Alt aspect foarte important este ventilatia carcasei. Daca o carcasa beneficiaza de un flux de aer foarte bun, rezultatele vor fi mult mai bune decat daca aerul cald nu este evacuat. In acest sens: un amic si-a luat un Sempron 3000+ BOX pe socket A. El avea o carcasa no-name care nu avea nici macar un ventilator de carcasa, iar procesorul avea cam 60-61 grade in full-load (cu coolerul BOX). Dupa ce si-a luat o carcasa Antec cu 1 ventilator de 120mm in spate, 1 ventilator de 80mm in fata si un CPU duct care sa aduca aer din afara carcasei direct pe coolerul procesorului, temperatura a scazut pana la 47 grade maxim in full-load. Deci si asta conteaza extrem de mult.
PS: O sa mai revin si cu alte sfaturi.
"The warrior who acts out of honour cannot fail. His duty is honour itself. Even his death - if it is honourable - is a reward and can be no failure, for it has come through duty. Seek honour as you act, therefore, and you will know no fear." (Roboute Guilliman, Primarch of the Ultramarines)
- ^speedwheel
Ricurile unei modari sunt destul de mici,daca ai o placa facuta de un producator tzapan ca leadtek sa zicem!Dc modezi un palit 9800 SE ,sigur dupa 2 luni.....Am si eu o intrebare
Ce riscuri exista sa se arda sau sa se strice placa video daca o modezi?
![Gun-To-The-Head [smilie=Gun-To-The-Head.gif]](./images/smilies/Gun-To-The-Head.gif)
Venice 3200+ | DFI lanparty Ultra-D AD0
ATI x1950 pro 256Mb +Zalman VF700 CU
2Gb transcend DDR500
Enermax 370W Noisetaker (13A+14A dual rail)
ATI x1950 pro 256Mb +Zalman VF700 CU
2Gb transcend DDR500
Enermax 370W Noisetaker (13A+14A dual rail)
- scorpion_amd13
Conteaza si cine produce placa video pe care vrei sa o modezi, nu poti sa compari Leadtek sau Gainward cu Palit Daytona sau alti producatori 'budget'. Eu mai degraba m-as risca sa fac un overclocking decat sa fac o modare, desi nu ma dau in laturi nici de la asa ceva.
-> Dar, daca modez ceva, mai intai ma asigur ca producatorul placii are un renume bun (HIS, GeCube, Leadtek, Gainward, nu-mi mai aduc aminte alti producatori foarte importanti) si caut sa vad daca a mai facut cineva modarea in cauza pe un model asemanator, eventual aflu si ce n-a mers bine si ce trebuie evitat.
-> Apoi, conteaza foarte mult sistemul de racire al placii. Cei 4 producatori enumerati de mine mai sus drept 'producatori cu un renume bun' obisnuiesc sa doteze placile pe care le produc cu coolere capabile, unele chiar apeleaza la coolere proiectate de alte companii (vezi HIS care doteaza placile din seria IceQ cu coolere Arctic Cooling) in vederea obtinerii unor rezultate mai bune mai ales in overclocking. Alegerea unor modele gandite pentru overclocking (ASUS Gamer Edition, Gainward Golden Sample, GeCube GU, Leadtek Extreme Edition, HIS IceQ s.a.m.d.) este de preferat deoarece de obicei aceste modele se comporta mai bine in overclocking. Dupa cum spunea un utilizator al forumului (din pacate nu mai tin minte exact care si imi cer iertare pentru acest aspect) 'Comportarea unei componente in overclocking este o garantie a calitatii acesteia'. Unele modele de placi grafice lasa loc pentru montarea de radiatoare pentru memorii. De asemenea un lucru foarte util, deoarece daca exista un flux bun de aer in carcasa acele radiatoare pot aduce un spor de stabilitate si un plus de megahertzi. Un alt obicei pe care-l recomand este curatarea periodica de praf a radiatorului, deoarece praful care se depune (in mod inevitabil) pe radiatoare scade suprafata responsabila de disiparea caldurii si duce in mod implicit la o racire mai putin eficienta. Se recomanda precautie si atentie mare deoarece nu este un lucru bun sa rupi din greseala anumite parti ale sistemului de racire (pale ale ventilatorului, etc).
-> De asemenea, utilizarea unor programe speciale in procesul overclockarii placii video este necesara, aici fiind vorba de ATi Tray Tools pentru ATi si Riva Tuner pentru nVIDIA (o sa revin si cu alte recomandari). Se mai recomanda (in cazul in care utilizatorul are experienta in domeniu) folosirea de drivere modate (Omega pt ATi si StarStorm pt nVIDIA). Deocamdata atat pentru placi video.
Later edit: In cazul in care se vrea inlocuirea BIOS-ului vechi cu o versiune mai noua/modata/de la alt producator se recomanda ATENTIE EXTREMA deoarece daca noua versiune nu este compatibila cu placa rezultatul va fi dezastruos (cel putin eu nu stiu vreo cale de inversare a acestui proces odata ce a fost dus la capat iar versiunea de BIOS instalata nu este buna). Placa grafica va fi buna de ornament in cazul in care BIOS-ul nou-instalat nu este bun, deci eu personal recomand aceasta metoda doar in cazuri extreme (de exemplu daca placa nu merge cum trebuie iar un update de firmware ar rezolva sigur problema) si pe cat posibil sa fie efectuata de persoane care stiu 'cu ce se mananca'.
-> Dar, daca modez ceva, mai intai ma asigur ca producatorul placii are un renume bun (HIS, GeCube, Leadtek, Gainward, nu-mi mai aduc aminte alti producatori foarte importanti) si caut sa vad daca a mai facut cineva modarea in cauza pe un model asemanator, eventual aflu si ce n-a mers bine si ce trebuie evitat.
-> Apoi, conteaza foarte mult sistemul de racire al placii. Cei 4 producatori enumerati de mine mai sus drept 'producatori cu un renume bun' obisnuiesc sa doteze placile pe care le produc cu coolere capabile, unele chiar apeleaza la coolere proiectate de alte companii (vezi HIS care doteaza placile din seria IceQ cu coolere Arctic Cooling) in vederea obtinerii unor rezultate mai bune mai ales in overclocking. Alegerea unor modele gandite pentru overclocking (ASUS Gamer Edition, Gainward Golden Sample, GeCube GU, Leadtek Extreme Edition, HIS IceQ s.a.m.d.) este de preferat deoarece de obicei aceste modele se comporta mai bine in overclocking. Dupa cum spunea un utilizator al forumului (din pacate nu mai tin minte exact care si imi cer iertare pentru acest aspect) 'Comportarea unei componente in overclocking este o garantie a calitatii acesteia'. Unele modele de placi grafice lasa loc pentru montarea de radiatoare pentru memorii. De asemenea un lucru foarte util, deoarece daca exista un flux bun de aer in carcasa acele radiatoare pot aduce un spor de stabilitate si un plus de megahertzi. Un alt obicei pe care-l recomand este curatarea periodica de praf a radiatorului, deoarece praful care se depune (in mod inevitabil) pe radiatoare scade suprafata responsabila de disiparea caldurii si duce in mod implicit la o racire mai putin eficienta. Se recomanda precautie si atentie mare deoarece nu este un lucru bun sa rupi din greseala anumite parti ale sistemului de racire (pale ale ventilatorului, etc).
-> De asemenea, utilizarea unor programe speciale in procesul overclockarii placii video este necesara, aici fiind vorba de ATi Tray Tools pentru ATi si Riva Tuner pentru nVIDIA (o sa revin si cu alte recomandari). Se mai recomanda (in cazul in care utilizatorul are experienta in domeniu) folosirea de drivere modate (Omega pt ATi si StarStorm pt nVIDIA). Deocamdata atat pentru placi video.
Later edit: In cazul in care se vrea inlocuirea BIOS-ului vechi cu o versiune mai noua/modata/de la alt producator se recomanda ATENTIE EXTREMA deoarece daca noua versiune nu este compatibila cu placa rezultatul va fi dezastruos (cel putin eu nu stiu vreo cale de inversare a acestui proces odata ce a fost dus la capat iar versiunea de BIOS instalata nu este buna). Placa grafica va fi buna de ornament in cazul in care BIOS-ul nou-instalat nu este bun, deci eu personal recomand aceasta metoda doar in cazuri extreme (de exemplu daca placa nu merge cum trebuie iar un update de firmware ar rezolva sigur problema) si pe cat posibil sa fie efectuata de persoane care stiu 'cu ce se mananca'.
"The warrior who acts out of honour cannot fail. His duty is honour itself. Even his death - if it is honourable - is a reward and can be no failure, for it has come through duty. Seek honour as you act, therefore, and you will know no fear." (Roboute Guilliman, Primarch of the Ultramarines)
Pe scurt despre OC dupa parearea mea. merită daca nu se umbla la voltaje si daca temperatura de lucru este in limitele normale. Mai ramane sa rulezi un test de stabilitate al sistemului si gata Overclock-ul.
Last edited by Coza on Wed Sep 21, 2005 12:46 pm, edited 1 time in total.
Si eu sunt cam de aceasi parere cu Coza, doar ca in unele cazuri iti poti permite sa maresti putin voltajele. Spre exemplu la memorii, unde la unele este chiar recomandat de producator acest lucru.
Cel mai riscant este sa maresti voltajul la CPU, deoarece si paguba va fi foarte mare in cazul arderii...
Si intradevar totul este dictat de cat de reci sunt componentele dupa OC, dar si de cat de stabil este sistemul, acesta este si cea mai frecventa parte omisa de OC-erii incepatori care nu cunosc sufieciante informatii legate de cum si cu ce trebuie testata stabiltatea.
Cel mai riscant este sa maresti voltajul la CPU, deoarece si paguba va fi foarte mare in cazul arderii...
Si intradevar totul este dictat de cat de reci sunt componentele dupa OC, dar si de cat de stabil este sistemul, acesta este si cea mai frecventa parte omisa de OC-erii incepatori care nu cunosc sufieciante informatii legate de cum si cu ce trebuie testata stabiltatea.
Daca cumperi de la PcGarage folosind codul: GN24WM10. ai un discount de 1%.
Re: Overclocking... Merita? Cat de riscant este?
wizard wrote:Ma gandeam sa realizez un topic despre overclocking, in care sa tratam pericolul adus de overclocking. Cat de periculos este overclocking-ul? Este mare posibilitatea ca un procesor sau o placa video sa se arda in urma overclocking-ului? Eu momentan am tot sistemul overclockat, si pana acum nimic din ce am avut nu s-a stricat din cauza overclock-ului,dar nici nu mi-as dori. Am intalinit procesoare arse, care au mers toata viata lor default. Personal cred ca overclock-ul este periculos atunci cand sistemul de racire al componentei respective nu este unul performant.
Pai in general overclockingul merita............am zis in general exista si situatzii in care el este ineficient si poate duce la defectarea compnentelor! overclokingul depinde mult de capabilitatzile placii de baza procului............si etc!! Sa nu uiti cand faci overclocking sa ridici puţin voltajul ca s-ar putea sa dai cu capul de peretzi de ce nu functioneaza! Sa nu uiti nici de sistemul de racire asa cum ti-ai dat seama si din "exercitiile" tale pe diferite sisteme