Monitoarele LCD creaza ticuri nervoase

Cititi :
Hmm... Ok. Am si eu 4 monitoare. Sau ma rog, 2 monitoare CRT acasa si inca 2 LCD pe care le pot imprumuta de la firma. Intr-o zi am luat de la firma un monitor LCD de 17. Cand am ajuns acasa am fost placut surprins de contrastul ceva mai mare si luminozitatea mai puternica. Ma asteptam sa fie probleme in jocuri sau filme din cauza latentei dar n-am observat nimic deosebit. Era totusi ceva diferenta, adica uneori se simtea ceva in gen motion blur sau ghosting. Dar foarte rar era ceva deranjant. Mai deranjant era scroll-ul in windows la texte, dar avand in vedere ca nu faci chestia asta non-stop..se putea tolera. Ce era in schimb mai enervant era faptul ca daca ma miscam sus/jos imaginea se facea ba mai intunecata ba mai deschisa. Si nu uniform. Ci in partea de sus - mai deschisa, in partea de jos mai inchisa. Pe de o parte, daca aveai un background albastru pe desktop, chestia asta facea imaginea mai interesanta, pt ca o facea degradeu, dar evident ca nu era ceva corect. Initial am suportat destul de bine chestia asta, dar dupa citeva saptamani a ajuns sa ma scoata din sarite. Imi ziceam "phiuuu, fi atent ca monitorul asta te obliga sa stai perfect nemiscat, centrat cu monitorul". Si dupa vreo luna efectiv mi-am format un fel de tic nervos. Cand vedeam anumite filme sau poze mai intunecate, ma miscam imediat mai sus sau mai jos..sa observ daca se vede mai bine. Aa..sa mai mentionez ceva. Rezolutia nativa a monitorului era de 1280 pe 1024. Rezolutia asta era mult prea mare pentru dimensiunea de aprox 17. Asta insemna ca trebuia sa ma holbez la niste icoane si butoane foarte mici. Bineinteles ca daca micsoram rezolutia, imaginea se vedea naspa.
- In fine..m-am gandit ca toate astea sunt din cauza ca monitorul era probabil unul ieftin. Si urmatoarele 2 saptamani am adus un monitor de 19 mult mai scump. Acesta era mai simpatic, avea preseturi pentru filme, jocuri..etc... Din pacate avea aceeasi probleme.
- Cand am trecut din nou la cele CRT, am oftat usurat, adanc. Din pacate vreme de vreo cateva zile mi-a ramas ticul de a ma uita mai de sus sau mai de jos..sa vad diferentele de luminozitate. Din fericire, odata cu revenirea la CRT , se pare ca ticul dispare.
- La astea mai trebuie sa adaug ca folosesc monitoare CRT de cel putin 10 ani, stau efectiv tot timpul in fatza lor, cand nu lucrez - ma joc, ma uit la filme...etc. Si n-am nici o problema. Nici dureri de ochi, nici de cap...nici ochelari de vedere nu am ajuns sa port. Asa ca, nu inteleg faza cu sanatatea si ochii. ??
- Multi prieteni mi se plang ca monitoarele CRT pe care le au, le cauzeaza dureri de ochi. Si cand ma duc pe la ei sa investighez problema de cele mai multe ori observ uimit ca monitoarele lor sunt reglate prost, cu refresh-ul aiurea. Si mie imi provocau dureri de ochi in 10 minute de privit. Pe cand monitoarele mele eu le consider mai odihnitoare decat LCD-urile pe care le-am testat pt ca au refresh-ul ridicat..si nu sufera de nici o problema cum ar fi cele enumerate mai sus.
- Cat despre probleme de spatiu...nu prea reusesc sa inteleg. Or fi monitoarele LCD inguste...dar eu le pun cam la jumatatea biroului. Si spatiu economisit de ele (in spatele lor) ramane oricum gol si neocupat.
- Consider ca multi utilizatori aleg gresit LCD-uri. Multi probabil sunt din categoria care au avut un CRT care era prost reglat si normal ca era obositor.
- Parerea mea este ca de banii cu care iti cumperi un monitor LCD mediocru, cu imaginea mediocra, iti cumperi un monitor CRT de calitate, mai mare, mai odihnitor. (parerea mea in urma observatiilor mele).
EDIT : Spuneau unii pe aici ca in curand monitoarele LCD o sa ajunga cele CRT . Apropo de latente, monitoarele CRT au latente de ordinul nanosecunde. Cand LCD-urile o sa aiba latente de nanosecunde , zero probleme cu unghiuri de vedere si pixeli morti ..atunci poate. (am uitat sa zic ca primul monitor avea si un pixel mort aproape de centru monitorului) . Pina atunci monitorul LCD ramane ceva pretty si atit, monitoarele CRT de calitate depasindu-le in toate privintele.
EDIT : sper ca nu stric topicul dar discutia asta seamana cu situatiile in care utilizatorii prefera sa isi cumpere sisteme audio "cool" fara sa-si dea seama ca asculta sunete mono. Am facut topic
aici