phradamon wrote:Am vazut recent Chronicles of Narnia- si imi vreau inapoi cele doua ore din viata petrecute cu o combinatie de Garfield (castori si lei vorbitori si amuzanti) si Lord of the Rings cu creaturi mitologice (centauri, etc.). Am mai vazut de exemplu un fel de furt de la Blizzard, dintr-un filmulet din warcraft 3, atunci cand se intalnesc intre ele armatele, "generalul" tauren se urca pe o stanca sa ordone atacul. Pe cand in Warcraft dupa fraza "Heroes come to challenge faith and lead their brotheren ...." apare eroul oamenilor care face acelasi gest. Plus creatura aia zburatoare de foc, care seamana cu vraja de lvl 6 "Phoenix", de la eroul Blood Elfilor. In esenta, alaturi de U- Turn asta e printre cele mai proaste filme vazute de mine vreodata. Poate ar trebui deschis un topic cu cele mai naspa filme, dar cum parerile sunt subiective, asta e (vazusem parca pe imdb ca "Be Cool" e pe primele locuri la topul celor mai proaste filme. Ma rog, cui i-a placut Pulp Fiction, sigur i-a placut si Be Cool, nu ca nu ar avea tot pe John Travolta si Umma Thurmann).
Deci, nota 1- din oficiu pentru Narnia (1/10)
Am vazut King Kong- efectele si dinozaurii sunt super, ca si gandacii, dar finalul il cam face de ras. 7/10
Nu discut gusturile, dar sincer tu cam acuzi filmul ca fura, din punct de vedere al scenariului de la multe productii, tin sa reamintesc audientiei ca The Chronicles of Narnia este o serie de carti scrisa de un nene pe nume C.S. Lewis care era un foarte bun amic cu J.R.R. Tolkien (faceau parte amandoi din clubul The Inklings). Multe idei comune se regasesc atat in seria Narnia cat si in cartile lui Tolkien pentru ca cei doi aveau pareri similare despre anumite chestii, desi Narnia este un fel de intro in lumea fantasy (de aceea elementele tematice mai accesibile, gen animale vorbitoare si referintele religioase evidente) unde The Hobbit este cu un pas in fata un pic mai greoaie si apoi intram in chestiile mai grele cu LoTR si deja super-complexe cu The Silmarillion (care are multe referinte la multe religii si structuri sociale-religioase din lumea reala de acu multa vreme). Ca anumite efecte si cadre iti aduc aminte de Warcraft 3, asta este altceva, de multe ori oamenii de la efecte si regizorii mai fura si ei cate una cate alta. Am vazut si o filmare scurta care este in genul celor din LoTR (filmul nu cartea), DAR tin sa reamintesc ca si Narnia cat si LoTR au fost publicate undeva imediat dupa al doilea razboi mondial, deci influenta vine de la ele. Atat seria Heroes, cat si Dungeons & Dragons (Forgotten Realms, Dragonshard, etc) si muuuuuuulte altele se inspira enorm din aceste carti cati si din altele de gen aparute intre timp.
NU mai acuzati nici LoTR nici Narnia ca fura din jocuri pentru ca va asigur ca este invers. NU ma refer la filmari ci la continutul tematic al filmarilor. Baietii de la Wizards of the Coast (care se ocupa de D&D) au zis nu o data ca D&D se cam inspira din aceste lumi, definite inainte ca D&D sa existe...
Despre Be Cool, da, nota mica si-o merita dintr-un simplu motiv. Este continurea DIRECTA a lui Get Shorty un film cu mult superior. Pulp Fiction este un film MULT superior lui Be Cool, iar in afara de distributie, aceste filme nu au mai nimic in comun.
Parerea mea, nu este lege, fiecare cu parerea lui of course. Dar cand vine vorba de furt, tineti minte cine a pus bazele si cine fura, asta ca sa nu apara neintelegeri.
Iar Narnia, pentru ceea ce este (un film mai de copii) si pentru scopul pe care il are (acelasi ca si cel al cartii, de a introduce cat mai facil cu putinta ideile din lumea fantasy unei audiente noi) este un film simpatic si bun. Nu merita pentru mine o nota mai mare de 6/10. Dar pana la a-l numi un film prost pentru ca fura din jocuri....mai e cale lunga. Repet, nu Narnia fura temele si anumite lucruri, ci productiile mai recente, cat despre filmari, ca unghiuri, etc, doar nu credeti ca inainte de Warcraft 3 asemena cadre nu mai fusesera filmate...
In alta ordine de idei:
The Mechanik, regia Dolph Lundgren, cu: Dolph lundgren, Ben Cross nota 8/10
Daca inceputul ar mai fi fost lucrat putin, filmul ar fi fost mult mai bun. Dar la fel cum a facut si cu
The Defender, Dolph grabeste inceputul si intra direct in miezul actiunii. Primele 15 minute sunt care oricare altele din alte filme direct-pe-dvd de actiune lansate in ultimul timp, dar restul filmului dovedeste ca Dolph inca se tine bine si pe langa asta mai stie sa regizeze peste nivelul mediu al regizorilor direct-pe-dvd.
Ma intreb ce s-ar intampla daca Dolph ar primi un buget de film echivalent cu cele cu care lucreaza Steven Seagal sau Van Damme. Filmele ultimelor doi au de obicei bugete intre 14 si 20 de milioane de $ in timp ce Dolph lucreaza cu intre 5 si 8 milioane. Asta inseamna ca poate filma mai putine duble, ca nu poate avea un film lung pentru ca nu are bani de film si ca decorurile si echipamentul au de suferit.
Cu
The Defender si cu
The Mechanik Dolph dovedeste ca poate trece peste aceste obstacole si ca poate produce un film de actiune peste medie. Se vede ca in The Mechanik a evoluat ca regizor si daca o tine tot asa, ma astept ca filmele lui sa aiba chiar o sansa de a reveni in cinematografe, fie ca sunt doar regizate de el, fie ca si joaca in ele.
The Mechanik are o poveste cam rasuflata (aia rai ii omoara familia, el fost soldat Spetznaz, cauta razbunare), dar modul in care este spusa merita vazut. Dolph si ca actor si ca ergizor este modest si nu incearca sa reinventeze "filmul" dar ceea ce face este bun, scurt si la obiect. Desi rolul sau nu este mare, el joaca destul de bine, de altfel ca si restul actorilor. De mentionat este Ben Cross (Burton) care chiar are talent si iese in evidenta cu un rol de exceptie spun eu (mai ales pentru genul asta de productii).
Cautati si vedeti filmul pentru ca merita si mai cautati si
The Defender tot al lui Dolph care merita de asemenea vazut.
The Defender a fost filmat la noi in Romania.
Chestii interesante (trivia)
-Muzica din The Mechanik a fost compusa de catre Elia Cmiral care a mai compus muzica si pentru Ronin (1998 cu Robert De Niro, Jean Reno, Sean Bean, etc).
-Stati cu ochii in paispe pentru a vedea acelasi UAZ (parca) jeep rusesc de armata in diverse "roluri" la fel ca si un Mercedes G-Klasse si un Audi A6 (deh, bugetu)...
Pe scurt, Dolph are talent in spatele camerei si incepe sa isi rafineze si performantele din fata camerei. Este peste multi alti regizori de gen care lucreaza la productii chiar mari si cu mult peste multi altii care lucreaza la prodcutii de gen pe direct-pe-dvd. Pana acum, cele mai bune filme de actiune direct-pe-dvd vvazute de mine sunt
The Defender, The Mechanik si Wake of Death(al lui Van Damme) (si credeti-ma ca am vazut destule. Desi povestea este rasuflata, desi bugetul este mic, desi are scapari uneori clare,
The Mechanik, in mainile lui Dolph Lundgren depaseste aceste obstacole si pentru ceea ce este si ceea ce vrea sa fie este un film bun, reusit si care nu se itinde mai mult decat il tine plapuma. Fara excese de zel si cu o modestie neasteptata, acest film m-a tinut in priza pentru 90% din durata sa. Este un film de actiune clasic, nimic nou sub soare, dar este resuit. Imi pare rau ca nu am avut ocazia sa il vad in cinematograf, pentru ca ar fi meritat cu adevarat sa fie vazut pe un ecran imens si cu un sunet de calitate, dar din pacate este doar direct-pe-dvd.
Comparat cu filmele lui Steven Seagal de la
Exit Wounds incoace, sau cu filmele lui Wesley Snipes direct-pe-dvd din ultima vreme (
7 Seconds si
execrabilul The Marksman),
The Mechanik este intr-o cu totul alta clasa de calitate, una mult superioara in care numai Van Damme a reusit sa ajunga prin productii chiar interesante ca
Replicant,
In Hell,
Legionnaire (care a fost direct-pe-dvd in USA, la noi a fost in cinema) si recentul
Wake of Death si sa nu uit de prima munca regizorala a lui Dolph,
The Defender. Aceste filme sunt filme de actiune simple, uneori cu prea putina originalitate, dar ceea ce le ridica peste medie si uneori chiar si peste productii de gen realizate cu bugete mari si cu starurile momentului este faptul ca oamenilor din spatele filmului chiar le-a pasat de ceea ce pun pe ecranele oamenilor si ca aceste filme nu sunt doar o simpla goana dupa un salariu (ca toti vrem un ban usor muncit, nu?). Si sa nu uit un ultim element al acestor filme, placerea de a vedea ceea ce deja se poate numi vechea garda a filmelor de actiune in productii de calitate.
Have a good one, people