Raid 0+1
Moderator: Moderatori
Raid 0+1
A incercat cineva raid 0+1 pe Nvidia?
Cum se comporta? Sporuri de performanta? Stabilitatea (pierderi de date...siguranta datelor...care in fapt ii si cea mai importanta pentru mine)
Cum se comporta? Sporuri de performanta? Stabilitatea (pierderi de date...siguranta datelor...care in fapt ii si cea mai importanta pentru mine)
Suma inteligentelor pe pamint ii constanta. Populatia este in crestere
System: PII/350 MHz, 48 Mb RAM, HDD 1.2 Gb, Fara unitati optice/floppy/monitor/tastatura/mouse
System: PII/350 MHz, 48 Mb RAM, HDD 1.2 Gb, Fara unitati optice/floppy/monitor/tastatura/mouse
Nu îți recomand să folosești controllerul RAID integrat în placa de bază (este un controller software, care consumă din resursele procesorului). Mai bine cumpără o placă RAID pe PCI, care are și procesor, și care eliberează CPU-ul de toate sarcinile IDE. Crede-mă, se simte diferența!
MariusStuparu.com | Twitter: marius_stuparu | Facebook: mstuparu
Athlon 64 3500...puterea ii suficienta...cred...
Se pare ca in multe situatii sint limitat de viteza hdd-urilor
dar nici sa-mi periclitez datele cu un simplu raid 0...nu-mi permit
Se pare ca in multe situatii sint limitat de viteza hdd-urilor
dar nici sa-mi periclitez datele cu un simplu raid 0...nu-mi permit
N-ai înţeles ideea: chiar dacă ai super-proc, de ce să se ocupe cu chestii inutile, în loc să îţi mai scoată 5 fps-uri la... ? (asta era un sarcasm!)
Iar despre siguranţă, e adevărat, RAID 0 nu e mai sigur decât HDD-urile puse separat pe IDE. Doar atât. Nu înseamnă că e mai nesigur decât IDE, ci doar mai puţin sigur decât RAID 1, 2, ...
Iar despre siguranţă, e adevărat, RAID 0 nu e mai sigur decât HDD-urile puse separat pe IDE. Doar atât. Nu înseamnă că e mai nesigur decât IDE, ci doar mai puţin sigur decât RAID 1, 2, ...
Pai ideea ii ca nu ma joc
Procentul pe care-l ocupa proc-ul acum (am un RAID 1) ii de aproximativ 2%...ceea ce pot zice ca-i chiar foarte bine (HDD-ul simplu cam tot pe acolo ocupa...poate cu o idee mai putin)
Problema ii, cint poate fi de sigura solutia cu RAID 0+1 pe Nvidia
Procentul pe care-l ocupa proc-ul acum (am un RAID 1) ii de aproximativ 2%...ceea ce pot zice ca-i chiar foarte bine (HDD-ul simplu cam tot pe acolo ocupa...poate cu o idee mai putin)
Problema ii, cint poate fi de sigura solutia cu RAID 0+1 pe Nvidia
Nici un chipset nu face la ora actuala TRUE RAID Hardware. Accelerarea RAID se face pe placi dedicate destinate serverelor si pretul este destul de mare pt userul obisnuit.
Ontopic> Raid 0+1 nu are nici o problema pe nF4 Ultra, poate doar pretul cam mare pentru 4 harduri.
Ontopic> Raid 0+1 nu are nici o problema pe nF4 Ultra, poate doar pretul cam mare pentru 4 harduri.
OVERCLOCKING -> The process of installing high hopes, dumb luck, and several paychecks into a rectangular box which transmits a signal to a screen that displays your fate.
The outcome is usually depressing.
SIGUR! Tot ce e embedat în MB folosește procesorul central pentru operații, deci e soft. Placile PCI au procesor propriu care se ocupă de hard-disk-uri, CPU-ul doar face cererile.
Caută oriunde pe internet. Deși producătorii s-ar putea să spună că e hw, orice specer îți va spune că e soft. Nu sunt eu specerul, până acum o luna foloseam și eu Promise-ul de pe Gigabyte-ul meu.
Acum am un ITE pe PCI
Edit: n-o lua ca pe un atac, dar 1 din smart.1 nu are scopul de index acolo...
Edit 2, la postul de mai jos: DA
Caută oriunde pe internet. Deși producătorii s-ar putea să spună că e hw, orice specer îți va spune că e soft. Nu sunt eu specerul, până acum o luna foloseam și eu Promise-ul de pe Gigabyte-ul meu.
Acum am un ITE pe PCI
Edit: n-o lua ca pe un atac, dar 1 din smart.1 nu are scopul de index acolo...
Edit 2, la postul de mai jos: DA
Last edited by smart.1 on Sat Mar 04, 2006 7:57 pm, edited 1 time in total.
Chiar toate sunt sw dependent?Corbu' wrote:Nici un chipset nu face la ora actuala TRUE RAID Hardware. Accelerarea RAID se face pe placi dedicate destinate serverelor si pretul este destul de mare pt userul obisnuit.
Par example, eu am raid0+1 (matrix storage) pe un ICH7R pe 2 HDD-uri, si rate mari de transfer obtin si fara windows...
Pai eu ma refeream la utilizarea CPU. Matricile RAID hardware nu merită la 2-4 harduri ci de la 4 in sus.
P.S. Urmatorul ICH Intel se zvoneste a avea accelerare TRUE Raid, ramane de vazut insa
P.S. Urmatorul ICH Intel se zvoneste a avea accelerare TRUE Raid, ramane de vazut insa
OVERCLOCKING -> The process of installing high hopes, dumb luck, and several paychecks into a rectangular box which transmits a signal to a screen that displays your fate.
Re: Raid 0+1
Cum adica RAID pe nVidia ?bolovan wrote:A incercat cineva raid 0+1 pe Nvidia?
Interfata RAID e suportata de Silicon Image.
http://overmind.ro - World's best C&C: Red Alert - Yuri's Revenge 2 mod and a top-3 Star Trek: Starfleet Command 3 mod !
Re: Raid 0+1
Asta era in era nForce2, lucrurile au evoluat de atunci.Overmind wrote:Cum adica RAID pe nVidia ?bolovan wrote:A incercat cineva raid 0+1 pe Nvidia?
Interfata RAID e suportata de Silicon Image.
Raid 0 am avut, raid 1 am...pe mine ma intereseaza RAID 0+1. Fiecare separat stiu ca merg...dar RAID0+1 ma intereseaza. Vreau sa-mi iau 4 HDD-uri de 80 Gb (am deja doua)...si sa fac combinatia asta. Vreau si viteza si siguranta de date.
RAID 0+1 poţi face şi cu trei HDD-uri, nu neapărat cu patru. 2x80 stripping + 1x160 mirroring. Rezultatul e cam acelaşi. Unde mai pui că un HDD de 160 e mai ieftin decât două de 80.bolovan wrote:Vreau sa-mi iau 4 HDD-uri de 80 Gb (am deja doua)...si sa fac combinatia asta. Vreau si viteza si siguranta de date.
Cu cât înveţi mai mult cu atât îţi dai seama cât de puţin ştii
Albert Einstein
Better to fight for something than live for nothing
US General Patton
Albert Einstein
US General Patton
raid 0+1 poti face si cu 2 hdd-uri:)darkzone wrote:RAID 0+1 poţi face şi cu trei HDD-uri, nu neapărat cu patru. 2x80 stripping + 1x160 mirroring. Rezultatul e cam acelaşi. Unde mai pui că un HDD de 160 e mai ieftin decât două de 80.bolovan wrote:Vreau sa-mi iau 4 HDD-uri de 80 Gb (am deja doua)...si sa fac combinatia asta. Vreau si viteza si siguranta de date.
Da, dar e mai mare daraua ca ocauanic wrote:..raid 0+1 poti face si cu 2 hdd-uri:)

adyp, la carte scrie 4 HDD-uri identice, două pentru stripping şi două pentru miroring. Practic, se poate face şi cu două HDD-uri identice pentru stripping plus un HDD de capacitate dublă faţă de HDD-urile care compun strippingul. Adică, dacă pui 2x80GB în stripping, al treilea, pentru mirroringul primelor două care se însumează, trebuie să fie de 160GB.
Albert Einstein
US General Patton
Albert Einstein
US General Patton
Am inteles ce vrei sa spui, dar nescriind in manualul placii de baza treaba asta, nu eram convins ca merge si asa.
Cu toate ca e aiurea: cele doua hard-uri mici puse in RAID 0 vor avea rata de transfer mare, iar cel de al treilea, care face mirroring-ul, se va chinui sa tina pasul cu celelalte doua care lucreaza simultan...
Nu as adopta o asemenea solutie nici sa ma bati...
E ca si cum ai avea un Mercedes cu trei roti, asa cum spunea un coleg forumist.
)
In plus, nu as face mai mult de un simplu RAID 0 pe controller-ul acesta software (si chiar il voi face, sper cu 4 hard-uri, ca sa vad si eu ce inseamna o rata de transfer "nesimtit" de mare"; cu toate ca timpul de acces va trage in jos performantele). Daca era hardware, mai ziceam, dar asa incepe sa iti manance resurse. Si acum sa fim seriosi, cine are nevoie de siguranta datelor isi ia masuri serioase in acest sens, nu umbla cu solutii din astea ieftine. Pentru noi, utilizatorii "domestici" a fost bagat RAID 1 mai mult din motive de marketing as zice. In zilele noastre, produsele trebuie sa se vanda, nu sa reziste...
Trist, dar adevarat...
PS: De ce credeti ca un controller RAID "adevarat" costa vreo 500 de coco?... Nu cred ca se mai aplica vorba aia cu "prost e cine da, nu cel care cere".
Cu toate ca e aiurea: cele doua hard-uri mici puse in RAID 0 vor avea rata de transfer mare, iar cel de al treilea, care face mirroring-ul, se va chinui sa tina pasul cu celelalte doua care lucreaza simultan...
Nu as adopta o asemenea solutie nici sa ma bati...

In plus, nu as face mai mult de un simplu RAID 0 pe controller-ul acesta software (si chiar il voi face, sper cu 4 hard-uri, ca sa vad si eu ce inseamna o rata de transfer "nesimtit" de mare"; cu toate ca timpul de acces va trage in jos performantele). Daca era hardware, mai ziceam, dar asa incepe sa iti manance resurse. Si acum sa fim seriosi, cine are nevoie de siguranta datelor isi ia masuri serioase in acest sens, nu umbla cu solutii din astea ieftine. Pentru noi, utilizatorii "domestici" a fost bagat RAID 1 mai mult din motive de marketing as zice. In zilele noastre, produsele trebuie sa se vanda, nu sa reziste...

PS: De ce credeti ca un controller RAID "adevarat" costa vreo 500 de coco?... Nu cred ca se mai aplica vorba aia cu "prost e cine da, nu cel care cere".

Da, corect, cea mai eficientă soluţie este cea cu 4 HDD-uri. Dar nici cea cu 3 HDD-uri nu e rea, penalizarea de performanţă e relativ mică, dat fiind faptul că mirroringul se realizează în background.
Pe de altă parte, nu te aştepta la creşteri spectaculoase de performanţă cu HDD-uri PATA/SATA la 7200rpm în RAID 0, mai ales pe un controller pseudo-hardware (cam impropriu spus, dar nu mi-a venit altă exprimare acum). Dacă ai pune nişte Raptoare la 10000rpm, s-ar schimba situaţia.
Pe de altă parte, nu te aştepta la creşteri spectaculoase de performanţă cu HDD-uri PATA/SATA la 7200rpm în RAID 0, mai ales pe un controller pseudo-hardware (cam impropriu spus, dar nu mi-a venit altă exprimare acum). Dacă ai pune nişte Raptoare la 10000rpm, s-ar schimba situaţia.
Albert Einstein
US General Patton
Albert Einstein
US General Patton
Am 4 Raptoare de 74 G legate in RAID 0+1 de aproape jumatate de an si pana in clipa de fata nu am avut absolut nici un fel de problema.
Apropos...chipsetul mobo-ului este nForce 4SLI ultra
Apropos...chipsetul mobo-ului este nForce 4SLI ultra
MSI K8N Diamond |CPU AMD 4800+ X2| Corsair DDR 2048 cl 2|HDD WD Raptor 74Gbx4 RAID 0+1| PNY Quadro FX 3450 PCIE| Antec P180* Enermax Noisetaker 600W| Creative XFi Fatal1tyFPS| Plextor 716A| Logitech diNovo kit| Apple 20 inch TFT wide.
- chrisTopher
wikipedia despre RAID
Un RAID 0 il inteleg, ii vad scopul, pentru maniaci. Iarasi, un RAID 1 e de inteles, tot pentru maniaci. (cele doua tipuri de maniaci nu coincid
)
Insa 0+1 mi se pare un moft.
Un RAID 0 il inteleg, ii vad scopul, pentru maniaci. Iarasi, un RAID 1 e de inteles, tot pentru maniaci. (cele doua tipuri de maniaci nu coincid

Insa 0+1 mi se pare un moft.
dark as night
@darkzone... ai un link unde este explicat RAID 0+1 in 3 HDD-uri? Pare o anomalie shi contrazice definitzia RAID 0+1. Poate e vorba de un altfel de RAID.
OnTopic: 0+1 poate fi implementat cu success pe controllerul nVidia atata timp cat modul este suportat. Va exista oricum o penalizare de performatza datorata mirroring-ului dar va fi oricum superioara RAID 1.
OnTopic: 0+1 poate fi implementat cu success pe controllerul nVidia atata timp cat modul este suportat. Va exista oricum o penalizare de performatza datorata mirroring-ului dar va fi oricum superioara RAID 1.
Hmmm ...