Dilema versiune linux
Moderator: Moderatori
-
Dilema versiune linux
Sunt newbie la linux. Am avut tangenta mai demult cu RedHat 7.2, acuma am incercat ubuntu si nu m-am descurcat deloc. Am gasit acuma pe net 2 versiuni: Fedora Core 4 si SUSE 10 RC1 i386. Dilema ii ca nu stiu care sa-l iau? Vreau sa fie ushor de invatat si sa suporte componentele sistemului meu (cel din semnatura).
I'll stand by you/Take me in into your darkest hour/ And I'll never desert you/I'll stand by you.
Distribuţia n-are treabă cu hardware-ul suportat, kernelul e acelaşi, deci dacă un distro nu suportă o componentă cu siguranţă nici altele bazate pe acelaşi kernel n-o vor suporta. Între astea două aş merge mai degrabă pe SuSE, deşi aş lua în calcul serios varianta de a nu face pe beta testerul pentru Red Hat sau Novell, alegând o altă distribuţie (Ubuntu?)
In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
-
Încearcă Mandriva... eu asta folosesc de 6 luni... şi e foarte uşor de instalat/configurat/utilizat...
The world will end in 5 minutes. Please log out.
www.alyn3d.com (Portofoliu foto)
www.alyn3d.com (Portofoliu foto)
fraţilor,orice distribuţie vine cu aceleaşi comenzi, du,ls,cd,mv,cp,su sau mai ştiu eu ce 
doi,kernelul se ocupă de hardware,asta dacă nu se pun gigeii de la diverse distribuţii să-şi bage picioarele în el(ăia de la mandriva ,fostu mdk,aveau mania să-l păciuască cu rabiş,în consecinţă plăcile de sunet integrate nu mergeau - testat eu pe doo,cu kernelul vanilla mergea brici)
şi 3 la mână,ce vrei tu să faci cu acest linux?adică ce te aştepţi să facă pt tine,pt că de gătit n-o să gătească şi nici bere moca nu-ţi dă.
decât să întrebi de versiune,mai bine întreabă ce aplicaţii ţi-ar trebui,cam ce-ai avea nevoie.dacă ubuntu nu-ţi place dă-l jos,pune altceva,e un thread întreg de sterilităţi de genu ce vă recomandăm.
foloseşte ce vrei,există argumente pro şi contra cât cuprinde,dacă-ţi place redhat nu te lua după ăia care zic că rpm suge(pe drept cuvânt)
eu din experienţele proprii şi personale cu redhat şi cu mandrake efectiv chiar nu mai am chef să am de-a face.şi asta nu din cauza rpm-urilor.
dă un sărci pe gugăl,întreabă-ne şi altceva,şi dacă tot la dilema asta rămâi înseamnă că tu chiar nu ai nevoie de linux.
baftă maxim

doi,kernelul se ocupă de hardware,asta dacă nu se pun gigeii de la diverse distribuţii să-şi bage picioarele în el(ăia de la mandriva ,fostu mdk,aveau mania să-l păciuască cu rabiş,în consecinţă plăcile de sunet integrate nu mergeau - testat eu pe doo,cu kernelul vanilla mergea brici)
şi 3 la mână,ce vrei tu să faci cu acest linux?adică ce te aştepţi să facă pt tine,pt că de gătit n-o să gătească şi nici bere moca nu-ţi dă.
decât să întrebi de versiune,mai bine întreabă ce aplicaţii ţi-ar trebui,cam ce-ai avea nevoie.dacă ubuntu nu-ţi place dă-l jos,pune altceva,e un thread întreg de sterilităţi de genu ce vă recomandăm.
foloseşte ce vrei,există argumente pro şi contra cât cuprinde,dacă-ţi place redhat nu te lua după ăia care zic că rpm suge(pe drept cuvânt)
eu din experienţele proprii şi personale cu redhat şi cu mandrake efectiv chiar nu mai am chef să am de-a face.şi asta nu din cauza rpm-urilor.
dă un sărci pe gugăl,întreabă-ne şi altceva,şi dacă tot la dilema asta rămâi înseamnă că tu chiar nu ai nevoie de linux.
baftă maxim
Alt-F4
Eu recomand Ubuntu sau Debian. Mai ales Ubuntu, it just works, pui cd-ul si apesi Enter.
De acolo, ubuntuguide cred ca te scoate din ceata imediat. Cum sa nu te descurci in el? Mai simplu nu se poate....
http://ubuntuguide.org/
https://wiki.ubuntu.com/ Poate te ajuta siteurile astea. Daca in ubuntu nu te-ai descurcat, Fedora Core o sa fie si mai complicat.

http://ubuntuguide.org/
https://wiki.ubuntu.com/ Poate te ajuta siteurile astea. Daca in ubuntu nu te-ai descurcat, Fedora Core o sa fie si mai complicat.
-
Ce vreau eu de la linux? Am auzit o groaza despre el si pur si simplu vreau sa-l invat. Vreau sa invat cum se lucreaza si pe linux si de aia ziceam care distributie ii mai usor de invatat. Deocamdata am ramas cu ubuntu deci ziceti sa raman in continuare si sa ma ghidez cu ubuntuguide?
I'll stand by you/Take me in into your darkest hour/ And I'll never desert you/I'll stand by you.
Eu personal recomand newbie-ilor Mandriva 2006. L-am vazut la multi n00bs si se pare ca da cele mai bune rezultate. Are tot ce vrei pe el iar relatia user-computer merge neasteptat de bine datorita help-urilor si ferestrelor cat se poate de detaliate si exacte. So, un vot pt Mandriva here 

.:. Just passing by...don't mind me. .:.
- Animicstiutorul
Nu cred ca invatatul e legat de vreo distributie anume. Daca te descurci bine pe una te poti adapta la altele relativ usor. Ia o distributie (whatever), instaleaz-o, foloseste-o, lupta-te cu ea pana face ce vrei tu. Eventual uita-te prin TLDP in decursul luptelor.DarthVader wrote:(snip) pur si simplu vreau sa-l invat. Vreau sa invat cum se lucreaza si pe linux si de aia ziceam care distributie ii mai usor de invatat. (snip)
A man gazing at the stars is proverbially at the mercy of the puddles in the road.
-- Alexander Smith
-- Alexander Smith
-
Oricum m-am pus sa downloadez de pe torrent Mandriva si sa vad cum ma descurc cu el in comparatie cu ubuntu.
Oricum sunt hotarat sa invat linux orice ar fi. Si cred ca o sa ma lupt cu distributia pana o stapanesc si apoi o sa trec la alta sa vad cat de usor ma adaptez.
Multumesc pt sfaturi.
Oricum sunt hotarat sa invat linux orice ar fi. Si cred ca o sa ma lupt cu distributia pana o stapanesc si apoi o sa trec la alta sa vad cat de usor ma adaptez.
Multumesc pt sfaturi.
dgdiaconu, fă şi tu rost de nişte argumente mai ca lumea când vine vorba de Ubuntu, aşa pot să-ţi fac şi eu rost de un car de site-uri majore care folosesc *BSD sau Solaris sau Debian şi n-am făcut nici o treabă.
Am văzut că tot recomanzi Ubuntu pe-aici, ai mai încercat şi altceva?
Ubuntu e un distro ok dar dă rateuri pe unele configuraţii hardware. Vader, nu te opreşte nimeni să încerci... oricâte distribuţii, şi eu am trecut prin cel puţin o duzină până să rămân la FreeBSD. Până la urmă, cea mai bună e cea care-ţi place ţie, aşa că părerea mea ar fi să încerci cam tot ce s-a recomandat pe-aici.
Ubuntu e un distro ok dar dă rateuri pe unele configuraţii hardware. Vader, nu te opreşte nimeni să încerci... oricâte distribuţii, şi eu am trecut prin cel puţin o duzină până să rămân la FreeBSD. Până la urmă, cea mai bună e cea care-ţi place ţie, aşa că părerea mea ar fi să încerci cam tot ce s-a recomandat pe-aici.
In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
Am incercat: Fedora Core 1 si 3,Mandrake 10.0,Suse 9.0 Pro,Suse 10,Knoppix...de la 3.6...pana la 5.0,Mepis,Linspire,Xandros,,Slax...ce zici sunt destule ?
...aşa pot să-ţi fac şi eu rost de un car de site-uri majore care folosesc *BSD sau Solaris sau Debian şi n-am făcut nici o treaba.
Ubuntu e folosit ca sistem intern de programare(desktop).
Nu vreau un flame...cand recomand Ubuntu stiu de ce o fac.
Ma poti ignora,pur si simplu.
Merci.Bafta.
Am incercat: Fedora Core 1 si 3,Mandrake 10.0,Suse 9.0 Pro,Suse 10,Knoppix...de la 3.6...pana la 5.0,Mepis,Linspire,Xandros,,Slax...ce zici sunt destule ?
...aşa pot să-ţi fac şi eu rost de un car de site-uri majore care folosesc *BSD sau Solaris sau Debian şi n-am făcut nici o treaba.
Ubuntu e folosit ca sistem intern de programare(desktop).
Nu vreau un flame...cand recomand Ubuntu stiu de ce o fac.
Merci.Bafta.

IN THE END,THERE CAN BE ONLY ONE !
Nu-i vorba de asta, că şi eu recomand Ubuntu, l-am şi folosit foarte multă vreme, dar argumentul cu gugăl era cam subţire.dgdiaconu wrote:Nu vreau un flame...cand recomand Ubuntu stiu de ce o fac.

Argumente:
1.Ubuntu e FREE - atat pentru uz personal cat si (important pentru mine) firme.
2.Noile versiuni de Ubuntu sunt lansate cu regularitate(aproape-au intarziat versiunea 6.04,transformata in 6.06 cu o luna).Apare pe 1 iunie.
3.Cand instalezi un program Ubuntu iti selecteaza si bibliotecile lipsa.
4.Are la baza Debian(cca. 17000 de aplicatii).
Bafta.
1.Ubuntu e FREE - atat pentru uz personal cat si (important pentru mine) firme.
2.Noile versiuni de Ubuntu sunt lansate cu regularitate(aproape-au intarziat versiunea 6.04,transformata in 6.06 cu o luna).Apare pe 1 iunie.
3.Cand instalezi un program Ubuntu iti selecteaza si bibliotecile lipsa.
4.Are la baza Debian(cca. 17000 de aplicatii).
Bafta.

Nu sunt un expert in IT....mie atatea imi apar = 16878 =.Colegu wrote:dacă alea sunt argumentele hotărâtoare,păi sunt vreo 400 de distribuţii care se conformează,şi nu-i musai ca să aibă gugălu de-a face cu ele .
atât,la ultimul punct,n-are debianu mai multe aplicaţii decât restul distrourilor
Cate distributii sunt FREE pentru uz comercial ?
Cam toate. Cele mai multe excepţii majore sunt cele care chiar nu sunt free de nici o culoare (Red Hat Enterprise... de exemplu, dar pentru ăsta există Cent OS, care e practic Red Hat Enterprise fara suport tehnic plătit şi toate celelalte).
Se pare, ca nu sunt destul de explicit...std wrote:Cam toate. Cele mai multe excepţii majore sunt cele care chiar nu sunt free de nici o culoare (Red Hat Enterprise... de exemplu, dar pentru ăsta există Cent OS, care e practic Red Hat Enterprise fara suport tehnic plătit şi toate celelalte).
Cate, din distributiile pe care le recomandati, user friendly,iti dau voie sa instalezi ORICE APLICATIE cu un click,sau doua, GRATIS ?(Xandros,Linspire,Suse,Mandriva ?).
Discutam despre un incepator....lucru in consola iese din discutie...
Versiunea 6.06 ofera suport 5 ani...pare interesant, nu ?
Despre Google-Ubuntu sunt niste zvonuri,pare interesant de urmarit....
Bafta.

e na?Colegu wrote:iti dau voie sa instalezi ORICE APLICATIE cu un click,sau doua, GRATIS ?(Xandros,Linspire,Suse,Mandriva ?).
pe bune?
ia instalează tu cu un click sau două sau 50 microsoft ofis xp?
Asa zic cei de pe ubuntu.com...si eu ii cred..pentru ca folosesc Ubuntu !
Ubuntu includes more than 16,000 pieces of software, but the core desktop installation fits on a single CD. Ubuntu covers every standard desktop application from word processing and spreadsheet applications to internet access applications, web server software, email software, programming languages and tools and of course several games
Scuze,poate nu ai fost atent.....MA REFER STRICT LA DISTRIBUTII LINUX(orice aplicatie pentru LINUX, BAZAT PE DEBIAN)...imi fac mea culpa, din nou am fost neclar, sry...

Cred ca discut cu oameni seriosi,care stiu la ce ma refer....MICROSOFT OFFICE nu a fost si nici nu va fi GRATIS....
Am eu impresia sau cred ca toata aceasta discutie s-a transformat in flame ?
Noi sa fim sanatosi

acele pachete nu se pot instala numai pe ubuntu!
în primul rând utilizatorul noob nici nu ştie ce anume fac acele pachete.
aşa că nu poate să beneficieze de cele 16000 de softuri
în linux trebuie să ştii ceea ce vrei să faci,apoi cauţi pachetele pe care le vrei.
şi mă îndoiesc că îţi trebuie ţie 16000 de pachete.
aşa,din pctul meu de vedere,mi se pare suficient dacă o distribuţie vine cu 30 de pachete(fără dependinţe)
mi se pare suficient dacă kernelul vine cu suport numai pe arhitectura mea.
asta e ideea,nu tre să instalezi softuri la grămadă ca apoi să nu le foloseşti.
eu folosesc linux de ceva vreme,i pe servere şi ca desktop,dar la cât de naşparliu s-a mişcat pe calculatorul meu ubuntu nici nu vreau să aud de el.
mai fac şi alţii livecd-uri.
ţi-am spus,argumentele tale mă lasă rece.
după mine distrubuţia faină e aia care vine cu nimic,şi utilizatorul instalează absolut totul.
că foloseşte gugăl sau nu,mi se fâlfâie.

în linux trebuie să ştii ceea ce vrei să faci,apoi cauţi pachetele pe care le vrei.
aşa,din pctul meu de vedere,mi se pare suficient dacă o distribuţie vine cu 30 de pachete(fără dependinţe)
eu folosesc linux de ceva vreme,i pe servere şi ca desktop,dar la cât de naşparliu s-a mişcat pe calculatorul meu ubuntu nici nu vreau să aud de el.
după mine distrubuţia faină e aia care vine cu nimic,şi utilizatorul instalează absolut totul.
Alt-F4
acele pachete nu se pot instala numai pe ubuntu!

Alt-F4
<<atât,la ultimul punct,n-are debianu mai multe aplicaţii decât restul distrourilor
>>
Era un raspuns la aceasta afirmatie !
Cine, ce a zis de liveCD? Daca ai urmarit topicul, stii ca am folosit mai multe distributii
(atat livecd,cat si instalate pe hdd - toata lumea stie ca orice distributie se misca mai bine pe hdd).
Sry. eu nu argumentez pentru tine, aduc argumente pentu cineva care vrea sa treaca pe linux...
" aşa,din pctul meu de vedere,mi se pare suficient dacă o distribuţie vine cu 30 de pachete(fără dependinţe)
mi se pare suficient dacă kernelul vine cu suport numai pe arhitectura mea."
Da-mi si mie un exemplu de o asa distributie....
( NU TOATA LUMEA ARE CONFIGURATIA TA!).
"că foloseşte gugăl sau nu,mi se fâlfâie"
Trec peste faptul ca esti deplasat in limbaj, insa nu uita,ca deocamdata ce atinge Google se transforma in "aur"(ai adresa de gmail + multe alte servicii GRATUITE ?)
Bafta.

Era un raspuns la aceasta afirmatie !

Cine, ce a zis de liveCD? Daca ai urmarit topicul, stii ca am folosit mai multe distributii
(atat livecd,cat si instalate pe hdd - toata lumea stie ca orice distributie se misca mai bine pe hdd).
Sry. eu nu argumentez pentru tine, aduc argumente pentu cineva care vrea sa treaca pe linux...
" aşa,din pctul meu de vedere,mi se pare suficient dacă o distribuţie vine cu 30 de pachete(fără dependinţe)
mi se pare suficient dacă kernelul vine cu suport numai pe arhitectura mea."
Da-mi si mie un exemplu de o asa distributie....

"că foloseşte gugăl sau nu,mi se fâlfâie"
Trec peste faptul ca esti deplasat in limbaj, insa nu uita,ca deocamdata ce atinge Google se transforma in "aur"(ai adresa de gmail + multe alte servicii GRATUITE ?)
Bafta.

Nu cred că ceva gen emerge <pachet> sau pacman -S <pachet> e o chestie aşa complicată ca să iasă din discuţie.dgdiaconu wrote:Se pare, ca nu sunt destul de explicit...
Cate, din distributiile pe care le recomandati, user friendly,iti dau voie sa instalezi ORICE APLICATIE cu un click,sau doua, GRATIS ?(Xandros,Linspire,Suse,Mandriva ?).
Discutam despre un incepator....lucru in consola iese din discutie..
Cât despre celelalte... păi, OpenSuSE, Fedora, CentOS, PCLinuxOS, KUbuntu, Ark Linux, Vector Linux, Debian, Gentoo (are kuroo, dar hai să zicem că nu-i pentru începători, poate doar luat din stage3), alături de PC-BSD, FreeBSD, NetBSD, cred că până şi OpenBSD, Solaris, Darwin, în fine, astea nu-s Linux. Serios vorbind, includerea unui GUI pentru package manager nu mai e o chestie senzaţională de câţiva ani buni.
Google foloseşte Ubuntu pentru desktop, nu văd legătura cu Gmail şi celelalte. Trebuie să fii un pic masochist să foloseşti Ubuntu pe un server.
Nu vreau să-nţelegi din chestia asta că-mi arde de un flame sau că nu-mi place Ubuntu. Dimpotrivă, e o distribuţie foarte mişto (again, şi eu am folosit-o). Ţi-am atras atenţia asupra faptului că un post în care scrie doar "Ubuntu" (cum am văzut mai des la tine) nu e o recomandare serioasă. E mai mult un flame bait, am mai avut distro wars pe-aici şi n-are nici un rost s-o luăm de la capăt.
Nu cred că ceva gen emerge <pachet> sau pacman -S <pachet> e o chestie aşa complicată ca să iasă din discuţie.
Poate ai uitat cum era la inceput!
Cât despre celelalte... păi, OpenSuSE, Fedora, CentOS, PCLinuxOS, KUbuntu, Ark Linux, Vector Linux, Debian, Gentoo (are kuroo, dar hai să zicem că nu-i pentru începători, poate doar luat din stage3), alături de PC-BSD, FreeBSD, NetBSD, cred că până şi OpenBSD, Solaris, Darwin, în fine, astea nu-s Linux. Serios vorbind, includerea unui GUI pentru package manager nu mai e o chestie senzaţională de câţiva ani buni.
Eu personal am avut probleme cu OpenSuse,Fedora,KUbuntu(instabil)!
Despre BSD...imi pare rau,nu ma pricer, nu-mi dau cu parerea.(as fi ipocrit!).
Google foloseşte Ubuntu pentru desktop, nu văd legătura cu Gmail şi celelalte. Trebuie să fii un pic masochist să foloseşti Ubuntu pe un server.
Era o discutie cu al meu"Colegu"!
Nu vreau să-nţelegi din chestia asta că-mi arde de un flame sau că nu-mi place Ubuntu. Dimpotrivă, e o distribuţie foarte mişto (again, şi eu am folosit-o). Ţi-am atras atenţia asupra faptului că un post în care scrie doar "Ubuntu" (cum am văzut mai des la tine) nu e o recomandare serioasă. E mai mult un flame bait, am mai avut distro wars pe-aici şi n-are nici un rost s-o luăm de la capăt.[/quote]
Sunt pentru liberul-arbitru...cine e interesat cauta informatii...nu oblig pe nimeni sa faca anumite lucruri...
Sunt sigur de un lucru...pentru un utilizator de Win ce vrea sa treaca pe Linux...Ubuntu este cea mai buna solutie...
Bafta.
Poate ai uitat cum era la inceput!
Eu personal am avut probleme cu OpenSuse,Fedora,KUbuntu(instabil)!
Despre BSD...imi pare rau,nu ma pricer, nu-mi dau cu parerea.(as fi ipocrit!).
Era o discutie cu al meu"Colegu"!
Nu vreau să-nţelegi din chestia asta că-mi arde de un flame sau că nu-mi place Ubuntu. Dimpotrivă, e o distribuţie foarte mişto (again, şi eu am folosit-o). Ţi-am atras atenţia asupra faptului că un post în care scrie doar "Ubuntu" (cum am văzut mai des la tine) nu e o recomandare serioasă. E mai mult un flame bait, am mai avut distro wars pe-aici şi n-are nici un rost s-o luăm de la capăt.[/quote]
Sunt pentru liberul-arbitru...cine e interesat cauta informatii...nu oblig pe nimeni sa faca anumite lucruri...
Sunt sigur de un lucru...pentru un utilizator de Win ce vrea sa treaca pe Linux...Ubuntu este cea mai buna solutie...
Bafta.

nu ,cea mai bun soluţie e un live cd,ca să-şi facă o idee,şi aici ubuntu eşuează lamentabilpentru un utilizator de Win ce vrea sa treaca pe Linux...Ubuntu este cea mai buna solutie...

mie îmi place ideea din spatele ubuntu,şi tot ce ţine de filozofia "pauăr tu ză pipăl".
nu,suportă gmail pop3 ? nău senxai adresa de gmail + multe alte servicii GRATUITE

nu există,dar eu altundeva băteam.Da-mi si mie un exemplu de o asa distributie
nu contează ce features are o distribuţie,contează dacă tu ca enduser doreşti să beneficiezi de ele.
windowsul nu vine cu nici un pachet(exclus paint,sau media player care-s nişte softuri indecente din start - singurul pachet valabil din windows e IE şi notepad

în windows totul se instalează cu click click next next finiş reboot.
există posibilitatea asta şi în linux,cum spui tu că aşa ar fi în ubuntu.
după mine esenţiale sunt managementul scripturilor init,serviciile pornite default,şi apoi instalarea.
un sistem linux trebuie să fie simplu,să fie rapid şi clar.
altfel nu-i decât o clonă windows.şi nu asta ar trebui să fie.
oricum,eu unul nu mai continui aici,mi se pare pierdere de vreme,atâta voiam să spun,că gugăl foloseşte ubuntu sau mai ştiu eu ce mi se pare cel mai penibil argument.gugăl e gugăl şi tu nu eşti gugăl - aia e politica firmei şi punct.
sau tu foloseşti ubuntu doar ca să te dai mare că deh,sunt la modă.şi-s şmecher şi io ca ei.
nu cred că ăia de la ibm sau amd sunt lache că nu folosesc şi ei ceea ce foloseşte mastăr gugăl care owns ye ol

Alt-F4
@ DarthVader:
Vad ca std, colegu si dgdiaconu te-au cam uitat!
Incearca Kubuntu! Mi-e mi-a placut cel mai mult din cate am incercat, si sa stii ca si eu sunt un incepator in ale linuxului, dar, cum s-a mai spus si mai sus, cea mai buna distributie e aia care iti place tie! Asa ca incearca cat mai multe si opreste-te la cea care te avantajeaza pe tine! Prin peregrinarile mele, am trecut si prin FreeBSD si Sun Solaris si as mai incerca si altele! Incearca cat mai multe distributii si citeste cat mai multe!
Cele bazate pe Debian mi s-au parut cele mai abordabile!
Vezi ca poate nu e vorba de distributie, ci de desktop environement: incearca gnome, KDE, fluxbox, tot ce iti pica in mana si vezi care ti se potriveste!!!
Multa bafta!
Vad ca std, colegu si dgdiaconu te-au cam uitat!
Incearca Kubuntu! Mi-e mi-a placut cel mai mult din cate am incercat, si sa stii ca si eu sunt un incepator in ale linuxului, dar, cum s-a mai spus si mai sus, cea mai buna distributie e aia care iti place tie! Asa ca incearca cat mai multe si opreste-te la cea care te avantajeaza pe tine! Prin peregrinarile mele, am trecut si prin FreeBSD si Sun Solaris si as mai incerca si altele! Incearca cat mai multe distributii si citeste cat mai multe!
Cele bazate pe Debian mi s-au parut cele mai abordabile!
Vezi ca poate nu e vorba de distributie, ci de desktop environement: incearca gnome, KDE, fluxbox, tot ce iti pica in mana si vezi care ti se potriveste!!!
Multa bafta!
Life is tough... and then you die!
-
Merci la toti de sfaturi. Am downloadat pana la urma Mandriva si mi se pare perfect pt mine care vreau sa-l invat. Are ceea ce ubuntu nu avea in intregime: playere audio, video, suporta TvTuner si are soft foarte bun inclus si spre deosebire de ubuntu are support mpeg din dotare. Practic eu vroiam sa aiba support pt tot ce vreau eu (muzica, filme, tv) ca sa pot lucra confortabil cu el, ca eu fara sa ascult muzica nu prea pot invata nici pt scoala, deci deocamdata Mandriva is for me.
Sa-o folosesti sanatos ! Ma bucur ca ai gasit o distributie care iti place(asta e cel mai important).DarthVader wrote:Merci la toti de sfaturi. Am downloadat pana la urma Mandriva si mi se pare perfect pt mine care vreau sa-l invat. Are ceea ce ubuntu nu avea in intregime: playere audio, video, suporta TvTuner si are soft foarte bun inclus si spre deosebire de ubuntu are support mpeg din dotare. Practic eu vroiam sa aiba support pt tot ce vreau eu (muzica, filme, tv) ca sa pot lucra confortabil cu el, ca eu fara sa ascult muzica nu prea pot invata nici pt scoala, deci deocamdata Mandriva is for me.
Bafta!

-
Mai am o rugaminte. Placa video nu mi-o vede calumea (in realitate e ati radeon 9250) dar mi-o vede ca 9200 si daca bag 1024x768 rezolutie o ia razna imaginea (apar doar niste dungi de culoare) plus ca jocurile nu merg din cauza placii video.
Rugamintea mea ar fi (am cautat mult pe net si nu prea am gasit) daca mi-ati putea da un link de unde sa downloadez un driver bun pt placa mea video.
Distributia (in caz de ati uitat
) e Mandriva 2006.
Rugamintea mea ar fi (am cautat mult pe net si nu prea am gasit) daca mi-ati putea da un link de unde sa downloadez un driver bun pt placa mea video.
Distributia (in caz de ati uitat

Sunt aceiaşi care-s şi cu Mandriva: https://support.ati.com/ics/support/def ... olderID=27 , nu de alta dar e un singur driver Linux pentru plăcile Radeon.
-