Un pic de ajutor in Dreamweaver .. sau FrontPage

Despre PHP, MySQL, HTML, C++, VB, JAVA etc.

Moderator: Moderatori

Post Reply
The Prophet

Un pic de ajutor in Dreamweaver .. sau FrontPage

Post by The Prophet »

Am o interbare, cum pot, daca pot, sa pun un text peste o imagine in Dreamweaver(sau FrontPage), imaginea respectiva este intr-o celula a unui tabel. Pe imaginea respectiva ar urma adaugat text cu linkuri catre diferite pagini. Multumesc.
It's not that I don't like you/ I just don't wanna speak ....
whiskey

Post by whiskey »

Pune imaginea in fundalul celulei, cu CSS:

Code: Select all

background-image: url("oops.png");
Adica ceva de genul:

...
    <td style="background-image: url('poza.mea');">
        ...continutul celulei...
    </td>
...
Morrison

Post by Morrison »

visky wrote:Pune imaginea in fundalul celulei, cu CSS:

background-image: url("oops.png");
Adica ceva de genul:

...
    <td style="background-image: url('poza.mea');">
        ...continutul celulei...
    </td>
...
Dezvolt ce a zis visky. Uite niste parametrii mai avansati:
background-image: url('SURSA_POZA');
Sursa imaginii

background-repeat: repeat | repeat-x | repeat-y | no-repeat;
Modul in care va fi repetata imaginea. In ambele directii (repeat), doar pe orizontala (repeat-x), doar pe verticala (repeat-y), deloc (no-repeat)

background-position: bottom | center | left | right | top;
Pozitia imagini

background-attachment: fixed | scroll;
Pozitia imaginii atunci cand se face scroll in document. Imaginea se misca odata cu scroll-ul prin document (fixed) sau imaginea ramane fixa odata cu scroll-ul prin document (scroll)

Un exemplu de celula de tabel cu imaginea de fundal care se repeta pe orizontala, este pozitionata sus si se misca odata cu scroll-ul prin document

...
    <td style="background-image:url('bg_fade.gif'); background-repeat:repeat-x; background-position:top; background-attachment: fixed;">
        ...continutul celulei...
    </td>
...
Grupul utilizatorilor seriosi de Instant Messaging saluta Google Talk
http://www.google.com/talk
Morrison

Post by Morrison »

Scuze daca am explicat gresit sau de neinteles la background-attachment, da a fost cea mai buna traducere pe care am gasit-o.

Gasesti aici mai multe despre background-attachment.
whiskey

Post by whiskey »

Morrison wrote:Dezvolt ce a zis visky. Uite niste parametrii mai avansati:
Simplific ce a zis Morrison:

background:#000000 url('hoopsie-poopsie.png') left top no-repeat fixed;
[smilie=Respect.gif]

Ghilimelele sunt cu semnul intrebarii. Nu stiu daca ii musai.
Morrison

Post by Morrison »

Am vrut sa zic si de asta da era 11-12 noaptea cand am scris postul :^o .
Morrison

Post by Morrison »

visky wrote:Ghilimelele sunt cu semnul intrebarii. Nu stiu daca ii musai.
Nu e neaparata nevoie de ghilimele, da cel mai bine e sa pui ghilimele simple. Din cate stiu io [smilie=Nice-try.gif]
The Prophet

Post by The Prophet »

Va multumesc mult de tot, codul a fost de mare ajutor....eu nu stiam cum sa-l fac sa nu se repete, la mine aparand alt cod.
whiskey

Post by whiskey »

The Prophet wrote:Va multumesc mult de tot, codul a fost de mare ajutor....eu nu stiam cum sa-l fac sa nu se repete, la mine aparand alt cod.
Ce anume sa se repete ? Care alt cod ?

Ideal ar fi sa inveti HTML si CSS si sa renunti la codurile introduse automat de editoare (mai precis, sa renunti la FrontPage). Pune mana si studiaza standardele XHTML (de fapt invata HTML si citeste apoi specificatiile XHTML) si scrie-ti singur(ä) codul. Ca editor iti recomand DW in Code View. Are syntax highlighting si code completion (+ validator). Restul e, pentru mine, umplutura.

Iar... pentru a nu repeta chestia aia:

<head>
    ...
    <style>
        ...
        td.nume-clasa {
            background:transparent url('path/to/your.img') left top no-repeat fixed;
        }
        ...
    </style>
    ...
</head>
Apoi adaugi fiecarei celule:

<td class="nume-clasa"> ... </td>
Sau poti folosi un id, in cazul in care celulele au background-uri diferite.
Morrison

Post by Morrison »

visky wrote:Restul e, pentru mine, umplutura.
Retrage-ti cuvintele [smilie=maniac.gif] .

DW e o bijuterie de program pt tot ce inseamna Web Development (da totusi care nu prea implica server-side precum php sau asp). De fapt, daca se vrea si server-side, DW e ideal pt developmentul de ColdFusion.

Dar in principal, eu daca am de facut situri statice in html simplu sau flash, DW e programul ideal. Singura alternativa e Zendul pe care il folosesc pentru PHP.

Pentru cei ce nu stiu, aduc la cunostinta facilitati importante ale DW-ului:
1. Ce a zis visky
2. Management ideal al siturilor (ex. modifici numele unui fisier sau il muti, si el iti modifica automat toate linkurile catre acel fisier)
3. Ai in aceeasi fereastra a programului si un client FTP, si un manager de baze de date, si manager de fisiere, etc
4. O multime de scripturi javascript predefinite. Plus o colectie de functii MM_ pentur care nu este nevoie de pic de deranj.
5. etc...
whiskey

Post by whiskey »

Morrison wrote:
visky wrote:Restul e, pentru mine, umplutura.
Retrage-ti cuvintele [smilie=maniac.gif] .
Care-i problema ? Singurele lucruri utile pe care le-am gasit la DW au fost syntax highlighting si code completion. Restul era doar consumator de resurse pentru mine. Si tocmai din cauza ca pentru mine e bloated, nici nu-l mai folosesc. Prefer WordPad, desi pe partea de JS am mare nevoie de syntax highlighting pentru ca scriu cod mai obfuscat decat JSObfuscator :d
Morrison

Post by Morrison »

visky wrote:
Morrison wrote: Retrage-ti cuvintele [smilie=maniac.gif] .
Care-i problema ? Singurele lucruri utile pe care le-am gasit la DW au fost syntax highlighting si code completion. Restul era doar consumator de resurse pentru mine. Si tocmai din cauza ca pentru mine e bloated, nici nu-l mai folosesc. Prefer WordPad, desi pe partea de JS am mare nevoie de syntax highlighting pentru ca scriu cod mai obfuscat decat JSObfuscator :d
Stai mai linistit k glumeam. Am vazut ca ai precizat: 'PENTRU TINE'. Am vrut doar sa dau detalii pentru ca Prophet-ul sa nu iti faca o parere proasta despre program, si sa stie ce are la dispozitie.

:occasion5:
Morrison

Post by Morrison »

Oricum frate, nu cred k e recomandat sa scrii cod in WordPad, avand in vedere ca este PROCESOR de text si nu un EDITOR simplu, cum este notepad. Io zic sa schimbi, pentru ca nu stii cand iti baga niste balarii de formatare prin cod de nu mai intelege saracu browser nimic.
whiskey

Post by whiskey »

Asa este, WordPad e procesor de text, dar e recomandat in defavoarea lui NotePad pentru simplul fapt ca cel din urma nu "trateaza" corect "capatul de linie". Iar balariile de formatare nu ti le baga in format .txt. Si, oricum, formatarea o faci tu, nu stiu daca e fro' formatare implicita. Iar daca exista, apare in formatul Rich Text, nu in Text :wink:
Morrison

Post by Morrison »

Da nush de ce zici tu ca DW consuma resurse. E adevarat, consuma si el, dar iti dai seama ca un program de 200 de mega care am zis mai sus ce stie sa faca, nu poate sa stea inger in Task Manager. Dar totusi raportat la ce stie sa faca, cel putin pe calculatorul meu, DW este foarte amabil cu resursele, in comparatie de ex cu Adobe Photoshop sau Zend.

In general eu am o admiratie foarte mare pt produsele de la Macromedia, pt ca au un mediu de lucru 100% ergonomic, si nu consuma resurse.
whiskey

Post by whiskey »

Cat mai lungim threadul ?

Pe sistemul meu consuma multe resurse. Cu atat mai enervant cu cat nu-mi folosesc decat doua features. "Raportat la ce stie sa faca"... stie el sa faca, multe chiar, mai putin sa disable modulele pe care nu le folosesti, ori sa le load at runtime, cand ai nevoie.

Amu asta ramane intre noi, nu trebuie sa afle si domn' profesor Pruteanu.
The Prophet

Post by The Prophet »

Gizas, unde s-a ajuns, eu vorbeam de codul generat in Dreamweaver, care arata asa:

<th height="275" colspan="2" background="Imagini/Poza" bgcolor="#FFFFFF" scope="row">&nbsp;</th>
    <td>&nbsp;</td>
Eu aici nu am observat vreo linie legata de asezare, asa ca de aia am intrebat.
Nu stiu foarte bine, inca, html-ul, cunostintele minime(sau chiar mai putin) pe care le am despre el le folosesc doar pentru a retusa una alta nu sa scriu intreaga pagina. Situl il fac in Dreamweaver in titlu apare si FrontPage pentru ca daca cineva ar fi stiut in FP as fi facut modificarea acolo si as fi revenit in DW.
wizkid

Post by wizkid »

vad ca nu a mai raspuns nimeni asa ca ma bag eu... sper sa fie corect pt ca si eu sunt inca la nivelul la care pot face doar adjustari in codul html... ti s-a spus cum sa faci ceea ce ai cerut cu CSSle iar Dreamweaver-u iti scrie codul folosind parametrii tabelului... pe scurt, in loc de

background="sursa_poza"
pune

style="background-image:url('sursa poza'); background-repeat:repeat-x; background-position:top; background-attachment: fixed;"
cu modificarile de rigoare (detalii gasesti mai sus)
Image
Morrison

Post by Morrison »

vad ca nu a mai raspuns nimeni asa ca ma bag eu...
Ai vazut prost :D... Uite-te printre primele posturi.

Acum am observat si faza cu background="URL", si vin cu o observatie:
W3C-ul, daca imi amintesc bine, recomanda folosirea cat mai desa a CSS-ului in locul HTML-ului.
In particular, conform recomandarilor W3C, mai bine este sa folositi atributele CSS legate de background, in locul celor din HTML.
wizkid

Post by wizkid »

my bad... :-~
Image
The Prophet

Post by The Prophet »

O alta intrebare mai am, legata de Dreamweaver. Fac un tabel, mai multe celule, le umplu cu poze si text, insa .. in design mode nimic in neregula, toate obiectele din celule sunt la distanta potrivita unele fata de celelalte, dau preview si .... vad ca distanta dintre doua poze sa zicem aflate in doua celule diferite e de .. multe ori mai mare.. are cineva idee de ce se intampla asa ceva ? am verificat sa vad daca mai sunt celule .. nu mai erau .. spatii goale nici atat.. de ce nu arata la preview cum arata in design view. Astept cu nerabdare raspunsuri. Multumesc anticipat.
whiskey

Post by whiskey »

Probabil tabelul se intinde in tot viewportul si, implicit, dimensiunea celulelor e relativa la dimensiunea tabelului. Formateaza tabelul folosind CSS.
smart.1

Post by smart.1 »

Dacă ai pus lăţimea tabelului în procente, aşa se întâmplă. Dacă pui imagini care trebuie să „se lege între ele”, trebuie să ai dimensiune fixă.
MariusStuparu.com | Twitter: marius_stuparu | Facebook: mstuparu
Post Reply