LCD sau CRT?

Totul despre monitoare: CRT, LCD, LCD TV, Plasma etc.

Moderator: Moderatori

CRT sau LCD

CRT
268
38%
LCD
439
62%

Total votes: 707

reeven

Post by reeven »

Am la munca niste HP-uri de 19 CRT, se vad destul de bine.
Acasa un TFT Benq FP91GX 4ms.
Incep la 9 munca, in jur de ora 12 incep sa ma doara ochii la CRT-u ala HP, si LCD-ul il am de 1 saptamana.
Recomand achizitionarea de LCD, se vede clar, nu prea poti sa explici pana nu vezi unu, nu se compara cu nici un tub Trinitron CRT, nu poti face comparatie, oricum ai da-o LCD-ul iese castigator.
La CRT stau la maxim 40cm distanta, uneori si mai aproape, la LCD stau cam la 60cm.
Apropo, se recomanda dupa ce stai cateva ore in fata unui monitor sa faci pauza vreo 10 minute, mor pe patronii care ii doare in cot de treaba asta.
Noi la fiecare 60min avem 10 min pauza.
madwh

Post by madwh »

Eu am unu dinăsta şi îi destul de bun pt jocuri şi filme, oricum eu nu mă prea joc şi nu mă dor ochii ca de jafu de Daewoo (CRT) care l-am avut în România.
Think whatever™!
Neconventional

Post by Neconventional »

m-a mirat raportul CRT care este destul de apropiat de LCD... in primul rand ma gandesc la spatiu care il ocupa si la design, si la claritate, si la sanatatea okilor mei... etc... LCD este in toate mai bun ca un CRT
A vazut cineva un iepure alb?
Kjaskar

LCD all the way!

Post by Kjaskar »

De curand sunt si eu fericitul propretar al unui Samsung 920N.. mi s-a parut ideal raportul calitate/pret.
Crt-ul mi-a cauzat dioptrii neplacute... acum a ramas ca un bolovan in casa, nu stiu cum sa mai scap de el
(\/)
(0.o) This is Bunny. Copy and paste Bunny into your
(")_(") signature to help him gain World Domination.

MyComputer
IaMa

..

Post by IaMa »

Mi-as cumpara si io un lcd (ma cam ustura ochii dupa cateva ore in fata crt-ului..) -> BENQ FP72V aveti vreo parere despre acest monitor ?!
Johhny_T

Post by Johhny_T »

Misto monitorul. dar poti sa alegi si ceva de la Samsung sau Philips, am auzit ca sunt mai performante...
Packard Bell - Intel Core Duo T 2250 @1730mhz - ATI Radeon 200M, 256 MB - SO-DIMM DDR2 512, 667mhz - HDD S-ATA WD 800BEVS - Panasonic DVD-RW - Realtek LAN - audio - Wireless - mouse Logitech LX7
crater

Post by crater »

reeven wrote:mor pe patronii care ii doare in cot de treaba asta.
Noi la fiecare 60min avem 10 min pauza.
Eu i-as "impusca"
Am ajuns sa-mi cumpar laptop ca sa am lcd la munca,in loc de crt-urile alea jegoase,ca sa am si eu ochii cat de cat mai pun bolnavi peste 10 ani.
Nu ma mai vedeti pe forumul asta.Succes tuturor cu care am colaborat!
Maxim Cristian

Post by Maxim Cristian »

nu suport CRT-ul.... sunt pe LCD de 1 an si jumate...
Samsung 173P. extrem de multumit de ce poate aceasta jucareie :laughing6:
Lorant

Post by Lorant »

LCD Samsung, max 8 ms
KodiaK
Radioactiv

Post by KodiaK »

crater wrote: Eu i-as "impusca"
Am ajuns sa-mi cumpar laptop ca sa am lcd la munca,in loc de crt-urile alea jegoase,ca sa am si eu ochii cat de cat mai pun bolnavi peste 10 ani.
Loool! Nu vad de ce nu ti-ai luat un LCD care e 7-9mil, in loc de laptop care e 25-30mil :D
Oricum dacă bagi si tu refresh mare (85-100hz) si nu stai la 10cm de monitor, si monitorul nu e din 1980 toamna eu zic ca esti foarte safe. Si ca sa te simti si mai bine poti sa iei mici pauza de 5-10min cam de 2 ori pe zi.
Don't steal. The government hates competition.
Knowledge is power. Power corrupts. Study hard. Be Evil.
===============================
Voucher...G6TPRZ4K...PC Garage...1% reducere
MustangSVT

Post by MustangSVT »

Acu vreo 1 an si jumate, mi-am schimbat un Samsung 753DF (17" CRT) cu un Samsung 710N (17" LCD, 12ms, 500:1 sau 600:1 cred, nus sigur, 1280x1024). Mia placut foarte mult LCD-ul. E posibil ca un high-end CRT sa fi fost mai "bun" ca un stiu eu Viewsonic 19" de nu stiu care, da LCD-ul a fost relativ ieftin. Acuma, inca am acel LCD care e inca bun, si am si un Dell LCD de 24". LCD-ul asta cu 1000:1, 8ms, 1920x1200 omoara tot. Joc Live For Speed (poate a auzit cineva aici) si GTR2 pe el la 1920x1200 si arata absolut superb. Daca stai asa la 40-50cm de el cu volanul, este cu totul si cu totul o alta experienta decat orice alt monitor care am avut vreodata. Poate cu un Sony CRT de 24" (G900 sau cum ii zice) sa fie la fel de bun, da cine vrea sa cumpere un monitor la mana a 2-a pe ebay.
Core 2 Duo E6400 @ 3.2, Gigabyte P965-DS3, Powercolor Radeon HD-4890, 4GB Mushkin PC-8000, Audigy 2 ZS, Logitech Z5500 5.1, Technics RPDJ1200A (casti), Logitech G7, Logitech G15, Logitech G25, Dell 2407FPW (24" LCD)
Johhny_T

Post by Johhny_T »

care-i faza cu hz astia la monitoare ca eu tot n-am inteles ? la mine la LCD schimb dar degeaba ca nu simt nicio diferenta..
Packard Bell - Intel Core Duo T 2250 @1730mhz - ATI Radeon 200M, 256 MB - SO-DIMM DDR2 512, 667mhz - HDD S-ATA WD 800BEVS - Panasonic DVD-RW - Realtek LAN - audio - Wireless - mouse Logitech LX7
2K

Post by 2K »

Hz=rata de refresh a monitorului,la CRT se simte cel mai bine,de exemplu la panarama mea nu pot tine 1280x1024 cu peste 60Hz si la 60Hz ma doare capul de mor insa la 1024 cu 85Hz nu mai simt durerea, si la LCD se vede diferenta eu am incercat la 8-9 si am vazut diferente clare intre 60 si 75
Merced
Moderator

Post by Merced »

2K wrote:Hz=rata de refresh a monitorului,la CRT se simte cel mai bine,de exemplu la panarama mea nu pot tine 1280x1024 cu peste 60Hz si la 60Hz ma doare capul de mor insa la 1024 cu 85Hz nu mai simt durerea, si la LCD se vede diferenta eu am incercat la 8-9 si am vazut diferente clare intre 60 si 75
Se vad diferentele, dar unii chiar sunt obisnuiti cu rate de refresh mai mici, si apoi se vaita de dureri de cap din diverse alte motive. Si eu detin un monitor CRT, care suporta maxim 1280@60Hz si d-aia mai mult de 1024@85Hz nu o sa-l folosesc niciodata. Nici nu ma pot vaita ca e mic, 17" ma multumesc pentru moment, oricum eu nu vad rostul unui monitor peste 19"(ma refer doar la CRT-uri, deci rostul unui LCD wide l-as vedea :P), nici chiar cu o super placa video care sa permita joc la rezolutii mari. :wink:
Calin Banc

Post by Calin Banc »

Nu stiu cum pe unii ii doare capul la refresh de 60, dar eu la monitorul actual, un AOC de 15, merge la 1024@768@60hz de cand il am(acu vreo 4-5 ani), nu am dureri de cap nimic. Si stau cam 5-10 ore pe zi pe el.
In orice caz, doctorul oftalmolog, recomanda o pereche de ochelari de dioptrie mai mica pentru a fi folositi cand suntem pe PC.
De ce a murit melcul? S-a uitat in priză.
Velkan

Post by Velkan »

CRT... gen Sony E530 de 21"... de-ala de rupe biroul... :tongue3:
KalKo

Post by KalKo »

calin_banc wrote:Nu stiu cum pe unii ii doare capul la refresh de 60, dar eu la monitorul actual, un AOC de 15, merge la 1024@768@60hz de cand il am(acu vreo 4-5 ani), nu am dureri de cap nimic. Si stau cam 5-10 ore pe zi pe el.
In orice caz, doctorul oftalmolog, recomanda o pereche de ochelari de dioptrie mai mica pentru a fi folositi cand suntem pe PC.
Esti foarte norocos, eu de la 10 ani stateam cam 5-10 ore pe zi. Pana la 16 ani am avut si eu nush ce monitor de 15" pe care-l tineam in 1024@60Hz, dupa care cateaodata dupa ce stateam peste 5-6ore pe zi incepea sa ma doara capu. Deatunci pana azi tot in refresh de 100Hz imi stau monitoarele si cand dau de un monitor care-i setat pe 60Hz ma deranjeaza din prima clipa (daca stau mai mult de 5 min ma acomodez dar peste o ora incep iar durerile de cap, si la inceput pot sa spun ca chiar vad framu-urile).
Actualmente am un monitor CRT HP 19" si nu am vazut nici un LCD sa se vada asa bine si sa nu mai punem la socoteala ca a fost de cel putin 5 ori mai ieftin decat un LCD de 19", si pt un crt arata si bine
Attachments
ce_2.JPG
ce_2.JPG (7.38 KiB) Viewed 1194 times
Loading....
ludi_f

Post by ludi_f »

Ca monitoare noi am avut un crt iiyama de 19", mid spre low end si m-a deranjat si marimea, trebuia sa intorc capul sa vad dintr-un capat in celalalt. Veti zice ca trebuia sa il pun mai departe, dar foloseam si rezolutie mare si trebuia sa ma chinui sa vad bine textele.
Apoi am avut un philips p107 high end crt, ecran plat, tco 03, alea alea, dar diferenta nu a fost asa de mare, de la low end la high end, si nu era ce imi doream, sunt un pretentios, e adevarat.
Dupa o jumatate de an mi-am luat un Samsung 740B LCD, extraordinar monitor, sunt cel mai multumit om din lume pentru monitorul asta. Se vede impecabil, are si cateva preseturi utile, culori superbe, luminozitate ok, pentru mine e nota 20.
Cu vrajeala aia cu timpul de raspuns: cand au aparut la inceput monitoarele de 16ms era reclama mare: astea sunt monitoare pt jocuri ! Apoi au venit cele de 12ms, 8ms, iar mai nou de 4 si 2ms. La fiecare cand aparea era clar: a aparut cel mai bun monitor pt jocuri. Ce am eu e de 8ms si sunt f multumit. Iar cu timpul de raspuns nu e totuna cum e masurat: unele se refera la grey to grey iar altele de la alb la negru, asa ca 2 ms nu sunt totuna cu 2 ms :))
capca1

Post by capca1 »

Am un crt DIGITAL de 17"
1024x768x85Hz desktop view;pana acum nu am probleme.
G-man

Post by G-man »

Cati de aici se lauda ca pot viziona un HD 1080p la calitatea lui maxima? (deci 1920x1080).

Mda, doar cei cu CRT-uri. Nu cred ca isi permit multi monitoare LCD de LUX.(in general widescreen-uri, HD ready) Prin asta v-am dat si un raspuns referitor la vremea cand voi trece si eu pe LCD.

Ok, sacrific culorile, pixelii, luminozitatea, timpul de raspuns 0 etc pentru un LCD, dar in nici un caz nu voi sacrifica rezolutia. Niciodata!
KodiaK
Radioactiv

Post by KodiaK »

Asa ziceam si eu G-Man, dar sincer sa fiu cred ca de cand au aparut HD-urile cred ca m-am uitat la 3-4. Si alea cred ca 720i. Mi se pare enorm 7Gb+ pt un 1080p cand un 720i se vede flawless. Sunt super HD-urile, si m-as uita non-stop...dar din pacate apar extrem de tarziu. Si nu cred ca e cineva de aici care n-o sa se uite la un film acum pt ca sa-l vada peste 1an sau mai mult HD. 90% din filmele care le-am gasit pina acum in format HD le-am vazut deja, iar restul de 10% nu merita ;)
Nici macar nu cred ca exista inca LCD care sa suporte 1920x1080...sau dacă e cred ca e de 24"+. Eu nu eram chiar asa de pretentios...am zis ca nu trec pe LCD pina cand n-o sa ajunga cele cu 1600x1200 la preturi mai normale. Dar se para ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ si ma vad nevoit sa trec pe LCD acum :(.

Sunt curios de o chestie. Ca sa vezi un 1080i nu trebuie sa ai rezolutia monitorului in 1920x1440? Si acum cata lume isi perimita sa isi tina CRT-ul in 1920x1440 la 85Hz?
G-man

Post by G-man »

Pai stii si tu ca un CRT de 21", plat, etc etc ajunge pe la 4 milioane. Si multe monitoare chiar suporta rezolutia asta.

LCD-uri 1920x1200 (widescreen) intra din start in categoria display-urilor HD ready. Preturile sunt astronomice, raritati pe piata noastra si nu numai, dar si diagonala este mai mare. (37" 40" 47" :D) Oricum ideea e ca nu ne permitem.

Cat despre material HD, posed o colectie maricica de documentare, si filme mai gasesti cat de cat. Ideea ca HD va deveni din ce in ce mai popular, odata cu lansarea unitatilor Blu Ray si HD DVD. Si atunci o sa vezi si, stii tu..material nou, gen Gogu.Piramidon.BluRay-DiAMOND

1080-urile merg si pe alte rezolutii dar nu le vezi la calitate maxima.

L.E. Am facut cateva sapaturi pentru un LCD 1080p cu o diagonala mai mica. BenQ FP241W. Dar disponibilitatea e aproape zero, si pretul in jur de 1600$ in afara. Apropo, are 6ms GtG. Oricum, arata bestial.
BenQ FP241W. The world's first LCD monitor with an HDMI interface and support for 1080p HD video signals.
KodiaK
Radioactiv

Post by KodiaK »

G-Man, am CRT de 21" si rez maxima e 2048x1536. Problema nu era de rezolutie, ci de refresh. 1920x1440 este o rezolutie foarte mare si nush cate monitoare suporta un refresh odihnitor la rez aia. Al meu cel putin nu suporta. Si in plu sde asta inainte de film trebuie sa setez rezolutia aia...ca iar nu cred ca sta cineva in mod curent in 1920x1440 :). Nu dureaza mult sa schimbi rez dar e dereanjant totusi.

Eu nu am zis ca nu exista materiale HD, si stiu ca in viitor or sa apara tot mai multe, problema este ca filmele HD apar la mai mult de un an de la lansare. Si nu cred ca e cineva care nu se uita la un film bun cand a aparut DVD/DVDRip, numai ca sa-l vada peste un an HD :)

Da, 1080-urile merg si la alte rez, dar la ce folos ma mai uit la ele la rez mai mic cand pot f bine sa ma uit la un 720p care se vede impecbil si care merge si la rez mai mici :)

Serios acum, tu ai vazut vreo diferenta intre 1080i si 720p? Ma refer la o diferenta care sa justifice spatiul dublu ocupat de 1080i
G-man

Post by G-man »

Nu m-ai inteles, in momentul in care Blu Ray si HD-DVD vor fi gata, filmele se vor lansa in acelasi moment cu editia DVD. Va fi acelasi lucru.

Si rezolutia 1920x1440 e tot 4:3, si chiar e OK, daca maresti putin fonturile.

Diferentele la 1080 eu chiar le vad. Mai ales in contur. Probabil ca n-ai incercat nici unul la rezolutie mare inca :D.

Si apropo de HD-uri, avem si un nou torrent tracker (pm pt cei interesati)specializat numai pe HD-uri. Eu zic ca sunt din ce in ce mai accesibile.
zombie

Post by zombie »

mi-am luat si eu un samsung 940bf la 2ms cu dvi si e super pentru jocuri; l-am achizitoinat on line de la shopit cu 5 mil mai ieftin decat la ultrapro; recomandare prentru cei care vreti sa achizitionati un LCD TFT: cautati numai pe cele cu dvi si timp de raspuns sub 8ms ca sa le puteti folosi si in jocuri
sindromul meu: jocurile vechi ma fac sa vars (pe bune!)
Coza

Post by Coza »

zombie wrote: cautati numai pe cele cu dvi si timp de raspuns sub 8ms ca sa le puteti folosi si in jocuri
Sa sti ca la fel de bine pot fi folosite in jocuri si acele monitoare cu intrare analogica D-Sub !
Sebastian_

Post by Sebastian_ »

Tot postul asta urias e plin de tipi care se plang ca-i dor ochii si capul dupa ce lucreaza la lucru pe monitoare CRT cu refresh "default" de 60. DISPERAREEE :). Am vazut si eu o gramada de locuri unde se lucreaza cu monitoare CRT cu refresh de 60. Urcati fratilor frecventa !. Up ! Up ! ... Mama..si eu daca ma uit chiar si 5 minute la un CRT cu refresh mic..ma doare capul de mor.
XSamSung : cu radiatile ai dreptate (desi astea noi au nivele extrem de mici). Unde n-ai (si n-aveti) dreptate e la capitolul "dureri de cap" si "sanatatea ochilor". CRT nu face "damage" ochilor mai mult ca un LCD. Daca stau uneori cate 20 - 30 de ore in fatza unui CRT ..ma mai dor si pe mine un pic ochii...dar e de la nesomn..si in al doilea rand se stie ca orice fel de monitor te "face" sa clipesi mai rar..de unde ochii sunt mai putin umeziti..etc..
KodiaK
Radioactiv

Post by KodiaK »

Sebastian_ probleme cu ochii o sa ai, dacă este cazul, de la 40 de ani in sus. Nu sunt fan LCD, dar trebuie sa recunosc de parca nu sunt chiar asa de obositoare ca un CRT. Asta simt mai ales noaptea cand pe CRT ma lua somnu si imi oboseau ochii o idee mai repede pe CRT decat pe LCD. Oricum nu este diferenta astronomica pe care o afirma unii.
zombie

Post by zombie »

Coza wrote:
zombie wrote: cautati numai pe cele cu dvi si timp de raspuns sub 8ms ca sa le puteti folosi si in jocuri
Sa sti ca la fel de bine pot fi folosite in jocuri si acele monitoare cu intrare analogica D-Sub !
Crede-ma ca am vazut diferenta si stiu ce inseamna sa te bagi la un 3dshooter alert sau curse de masini la monitoare de 8ms si la cele de 2ms... iar referitor la DVI, ce sa zic decat scurt: digital video imput - date transmise de la placa la monitor fara pierderi (efecte neplacute ca moire patterns si color bleeding dispar), adică monitorul afiseaza exact culorile dictate de calculator la precizie de pixel. Crede-ma ca e mult mai bine.
sindromul meu: jocurile vechi ma fac sa vars (pe bune!)
KodiaK
Radioactiv

Post by KodiaK »

zombie, eu am 970P-ul cu 6ms GTG, si nu am observat nici o diferenta fata de CRT in ceea ce priveste latenta. Si am jucat TMN, NFS-MW, UT2004, CoD2, FEAR, Call of Juarez, ParaWorld, si multe altele.
Nu zic ca nu ezxista ghosting, dar pur si simplu nu este observabil. Poate te refereai la diferenta dintre 2ms GTG si 8ms GTG
Oricum 2/3/4/5ms GTG sunt de fapt aceeasi latenta dar masurata altfel. Si toate sunt cam aceeasi mamaliga cu 8ms B2W
Coza

Post by Coza »

zombie wrote:
Coza wrote:Sa sti ca la fel de bine pot fi folosite in jocuri si acele monitoare cu intrare analogica D-Sub !
Crede-ma ca am vazut diferenta si stiu ce inseamna sa te bagi la un 3dshooter alert sau curse de masini la monitoare de 8ms si la cele de 2ms... iar referitor la DVI, ce sa zic decat scurt: digital video imput - date transmise de la placa la monitor fara pierderi (efecte neplacute ca moire patterns si color bleeding dispar), adică monitorul afiseaza exact culorile dictate de calculator la precizie de pixel. Crede-ma ca e mult mai bine.
Eu am 913N cu intrare D-Sub si nu experimentez nimic din ce povestesti tu acolo. Din ce am observat eu DVI=sharp text. Alta diferenta nu am sesizat, posibil insa sa nu am acel hawk eye ca si cativa de pe aici. Cheers.
mark``

Post by mark`` »

Imi spune si mie cineva ce inseamna HD ready?
Cauta lumina, te va scuti de durere!
2K

Post by 2K »

"Gata pentru urmatoarea generatie de filme",aceste filme High Definition vin cu mai multe detalii decat standardele de pana acum,si diferente se vad fata de un DVD insa îţi trebuie si un sistem hardware destul de ok pt a rula asemenea filme care au si cerinte hardware ceva mai ridicate.
KodiaK
Radioactiv

Post by KodiaK »

Sunt doua formate de filme HD: 720p si 1080i. Pt a le rula iti trebuie un monitor capabil sa afiseze aceste rezolutii. Mai exact 1280x720 si (?)1440(?)x1080. Sigla HD ready se intelneste in special la televizoare, deoarece alea au rezolutii mici. Un TV normal are rez ~500x300.
La monitoare nu prea are relevanta deoarece orice monitor este HD Ready (asta dacă nu ai vro relicva de acu 15ani :P )

Nu as zice ca cerintele hardware sunt mai ridicate fatata de standardul actual. Insa fata de cerintele filmelor normale sunt mai ridicate.
Eu de exemplu am vazut un 720p pe un Sempron 1600Mhz, 512Mb Ram si Radeon 9550, si s-a vazut flawless.

Comparativ cu un film in format DVD un film HD 720p are o calitate mult superioara. Este cam diferenta intre un TS bun si un DVD.

Chiar am auzit zilele trecute ca mari actori isi fac probleme odata cu popularizarea HD-urilor pt ca din cauza numarului sporit de detalii care se vad intr-un HD, or sa li se vada toate imperfectiunile/cosurile/ridurile tenului :P
mark``

Post by mark`` »

Thanks KodiaK! [smilie=maniac.gif]
Cauta lumina, te va scuti de durere!
slimro

depinde de utilizator ce prefera

Post by slimro »

pentru partea de proiectare & editare video si tot neamul ... pe la toti am vazut CRT MAAAARI .. si fratilor credeti-ma ca la oamenii aia nu se pune problema de bani [smilie=Respect.gif] DAR pt home user ... care nu freaca menta pe treburi din alea ... tot mai finutz ruleaza un lcd ... din ce am vazut sunt niste frumuseti cu contrast 2000:1 dau 2 exemple : LG-emotional L1900E-BFsi L1900J-BF ... e vb ca stand la pc 18-20 ore pe zi normal ca e obositor :blob7:
de asemenea pentru supraveghere video se recomanda CRT

BASE IDEA: CINE STIE STIE SI CINE STIE CERE :D

si ... da. .. sunt posesorul unui CRT de 21" cu tub trinitron .. al dracu de greu si mare [smilie=Victory.gif]
kornkid

Post by kornkid »

Nu am inteles diferentza dintre analog si digital?pierd ceva daca nu am dvi?nu ma intereseaza asa mult jocurile
placa video are vreo importanta?va arata diferit imaginea de pe un geforce2mx si o placa video actuala
de ce nu se zice nimic de LG?din cate stiu sunt langa samsung
E8400+P45-DS3R+WD6400AAKS+TWIN2X 2x2GB+9600GT+SONATAIII
danielpetre1980

Post by danielpetre1980 »

LCD prefer pentru ca sanatatea conteaza.
Singurul impediment, sa speram ca momentan, este pretul unui astfel de monitor.
ics

Post by ics »

De 4 zile mi-am cumparat un ACER AL1916Was......in locul unui CRT HP17''....super multumit.
blackICE

Post by blackICE »

In momentul de fata un LCD e strict necesar, sa ne gandim un pic la ochii nostrii, iar din pct. de "vedere" al performantelor, este vizibil mai bun decat un CRT. Am un NEC AccuSyncLCD72VM, din prima zi m-am indragostit de el.
The World Is To Small...
Post Reply