Cum bugetul meu era subtirel dupa achizitionarea noului monitor, mi-a sarit in ochi un articol dintr-un numar precedent din CHIP in care era prezentat pe scurt acest sistem. In general sunt destul de greu de impresionat, mai ales cand un redactor al unei reviste de profil incearca azi, dar afirmatia din concluzie "Microlab M-820 suna la 100 de lei mai bine decat multe alte sisteme la 300 de lei." m-a pus pe ganduri. Adica se mai minte prin presa, dar nu la nivelul asta. Inarmat cu multa rabdare am cautat Torent Computers si culmea, dupa vreo ora l-am si gasit. Sistemul m-a impresionat inca de acolo, tinand cont ca incaperea era destul de mare, bass-ul tot m-a impresionat. Dar nu mi s-a parut cine-stie-ce pana nu am ajuns acasa cu el.
Pachetul&impresii legate de constructie:
Sistemul in cauza vine ambalat simplu si curat intr-o cutie cu toate cablurile aferente. Prima impresie la deschiderea coletului a fost una extraordinara tinand cont ca am platit cu putin peste un milion pe acest sistem, bani la care se vand tot soiul de jafuri. Satelitii mi-au atras primii atentia, mai ales pentru ca difuzorul lor, ca si cel al subwoofer-ului de altfel este protejat de o bucata de panza semitransparenta, lucru care parca aduce putin old-style pe birou. Cei cu copii mici care umbla cu obiecte contondente ar putea sa considere asta un avantaj, dar pentru cei care nu au astfel de probleme panza aia cred ca e bine venita. Plasticul din care-s construiti satelitii este unul de o calitate demna de remarcat pentru pretul platit pe acest sistem.
Al doilea lucru care mi-a sarit in ochi in momentul ansamblarii a fost telecomanda. Desi e doar o telecomanda banala cu fir, design-ul ei e unul deosebit. Potentiometrul de volum prezent pe ea este unul care se misca ca uns, deci setarea unui volum foarte bine definit nu va dura mult.
Ultimul in pachet, dar in nici un caz cel din urma este subwoofer-ul. In ciuda dimensiunilor la prima vedere anemice, adaposteste un difuzor de 5.25" ca si majoritatea sistemelor de buget redus. Constructia sa este robusta. Ca design se aseamana mult cu woofer-ul de la Logitech Z-5500, forma fiind apropiate de a unui cub si pe laterala dreapta existand bass reflex-ul aferent. In fata difuzorului este prezenta tot o fasie de panza. Pe spatele subwoofer-ului se gasesc pe langa intrarile pentru cablurile aferente, un control de bass si butonul I/O. Aceste doua caracteristici mi-ar fi placut sa le vad pe telecomanda, dar nu pot sa perfectiunea unui astfel de sistem.
Calitatea sunetului:
Desi poate nu-s in masura sa vorbesc la acest punct, din cauza placii de sunet on-board, eu incerc sa-mi spun parerea cat se poate de obiectiv. Ca oricum, daca stau sa ma gandesc mai bine, pe o placa de sunet de calitate mai prost n-are cum sa se auda.
Prima oara, obisnuit de pe la sisteme mai penale am dat bass-ul ma maxim crezand ca oricum asa il voi tine mereu. Cand am dat drumu la muzica am avut surpriza sa-mi vibreze scaunul sub fund. Si sa imi vibreze carcasa PC-ului, lucru care m-a determinat s-o las mai usor. Cam pe la 50-60% bass-ul e potrivit pentru o zi normala in fata calculatorului. Am trecut la stresul cu diverse melodii, unele continand bass profund altele inalte din plin(Aguilera ce a mai tipat...


Altele: Sunt si lucruri mai putin bune de spus, cel putin din punctul meu de vedere. Chiar daca ele n-au nicio treaba cu calitatea sunetului trebuie sa le mentionez. Pentru cei care au un obicei sa inchida boxele cand nu le folosesc si care, pe deasupra mai tin si subwoofer-ul sub un birou, am un sfat. Uitati obiceiul. Butonul de alimentare e situat incomod in spatele woofer-ului, incomod cel putin pentru mine care-s ditamai dinozaurul si ar trebui sa ma bag sub birou zi de zi. Problema lasarii sistemului pornit cand PC-ul e stins e aparitia parazitilor sonori, dar asta tine si de instalatia electrica si de PC-ul/placa de sunet in care sunt conectate. Totusi nu cred ca multi vor considera asta o problema grava. La fel de prost inspirati insa au fost producatorii si cand au pus butonul de bass tot in spatele woofer-ului, asta pentru ca o setare perfecta pentru acesta nu exista(in unele filme poate mai vrei sa tai din el, iar la auditii de muzica poate vrei sa-i dai "blana"). Un 40-50% e ok pentru everyday use, pentru ca da un bass bun la toate, adica se simte si in muzica si nici nu acopera vocile in cazul unui film.
Prezenta acestor doua lucruri pe acea telecomanda ar fi fost mult mai utila, decat prezenta unor jack-uri, dintre care unul marcat "Phone" care n-am idee la ce serveste.
Concluzii: Daca esti in cautarea unui sistem audio care sa coste foarte putin si sa "faca" foarte mult, Microlab M-820 este alegerea perfecta!
Plusuri:
+ Sunet curat, chiar si pe on-board
+ Bass demential pentru un sistem care costa mai putin ca o pereche de casti bune
+ Design reusit, care il face remarcat pe orice birou
+ Pret modic pentru ceea ce ofera
+ Telecomanda cu fir utila si bine realizata
Minusuri:
- prezenta butonului I/O si a controlului de bass pe spatele subwoofer-ului, lucru incomod pentru cei care pitesc woofer-ul sub birou.
Niste poze n-am avut cu ce sa fac, poate o sa vina cristi_TNT cu cateva slide-uri in care se poate vedea mai clar decat pe site-ul celor de la Torent. In plus astept si cateva opinii de la el, pentru ca am vazut ca, la fel ca si mine a lasat jos palaria in fata acestui sistem de 100RON/1 milion ROL.
Later edit: Multumesc pentru Sticky!
![Respect [smilie=Respect.gif]](./images/smilies/Respect.gif)