Dilema 939 vs AM2 (un caz particular)
Moderator: Moderatori
Dilema 939 vs AM2 (un caz particular)
Vin si eu cu o dilema pe care ma chinui sa o lamuresc de cateva zile. In iminenta necesitate de achizitie a unui nou sistem, AMD based sunt pus in fata problemei urmatoare:
Sa aleg o solutie pe Socket 939 sau AM2?
Eu imi schimb sistemul radical cam odata la 2/3 ani (fara sa contorizez aici upgradeuri la memorii, hdd, video, etc).
Solutiile pe 939 sunt mai ieftine si teoretic imi permit realizarea unei configuratii mai puternice.. AM2 cica e platforma actuala deci mai de viitor.. dar nah.. mai scumpa.
Din ce am citit, revizuit, AM2 aduce in general o scadere de performata fata de 939, asta daca nu se folosesc solutii de top cu preturile aferente.
Deci, sa merg linistit pe o configuratie 939 sau sa ma strofoc sa trec pe AM2 de dragul viitorului luminos?
Multumiri pentru lamuririle ulterioare.
Sa aleg o solutie pe Socket 939 sau AM2?
Eu imi schimb sistemul radical cam odata la 2/3 ani (fara sa contorizez aici upgradeuri la memorii, hdd, video, etc).
Solutiile pe 939 sunt mai ieftine si teoretic imi permit realizarea unei configuratii mai puternice.. AM2 cica e platforma actuala deci mai de viitor.. dar nah.. mai scumpa.
Din ce am citit, revizuit, AM2 aduce in general o scadere de performata fata de 939, asta daca nu se folosesc solutii de top cu preturile aferente.
Deci, sa merg linistit pe o configuratie 939 sau sa ma strofoc sa trec pe AM2 de dragul viitorului luminos?
Multumiri pentru lamuririle ulterioare.
Aoleu, pai in banii astia faci sistem tun cu Core2Duo E4300 la baza... Renunta la ideea AMD si asteapta sa sara oamenii cu wishlist-uri, ca sigur vor sari. Cred ca se poate "inghesui" si un 8600GT si iese ceva foarte bun.
Uite ca am facut si eu repede ceva, eu zic ca e arhisuficient. Componente ieftine si bune. Arunca o privire aici.
Si tu care "visai" la 939...
Uite ca am facut si eu repede ceva, eu zic ca e arhisuficient. Componente ieftine si bune. Arunca o privire aici.
Si tu care "visai" la 939...

Nu mai astepta sugestii pe AMD ca momentan nu au nimic care sa se apropie de C2D-uri. Legat de placa video, dupa o conversatie cu Ghetto_64 avuta mai devreme nu stiu daca ar merita 8600GT-ul. Ai putea sa te reorientezi pe ceva vechi si bun, cum ar fi asta sau asta sau ai putea lua ceva ieftin gen 7300GT DDR3-ul asta pana apar si optiunile DX 10 de la ATI si bagi atunci bani intr-o placa video. Crede-ma sistemul "bag bani o data la 2 ani" nu prea merge la PC-uri, mai bine bagi cat mai putin constant decat mult si rar. 

Exact, si iata varianta AMD cu 8800GTS: 
http://www.pcgarage.ro/vizualizare-wishlist/12454/ (iar daca 8800 ti se pare cam mult poti lua un 7900GS care e cam 450RON si iti mai raman 550RON).
Asta daca tii neaparat sa mergi pe AMD.

http://www.pcgarage.ro/vizualizare-wishlist/12454/ (iar daca 8800 ti se pare cam mult poti lua un 7900GS care e cam 450RON si iti mai raman 550RON).
Asta daca tii neaparat sa mergi pe AMD.
Daca cumperi de la PcGarage folosind codul: GN24WM10. ai un discount de 1%.
si ceva din partea mea: http://www.pcgarage.ro/vizualizare-wishlist/12484/
E6420
ASUS P5N-E-SLI
2 x 1Gb DDR2 800Mhz UMAX
8600GT Golden Sample
320Gb Samsung HD321KJ
Antec NSK6500
DVD Writer LG (SATA)
= 2525RON
E6420
ASUS P5N-E-SLI
2 x 1Gb DDR2 800Mhz UMAX
8600GT Golden Sample
320Gb Samsung HD321KJ
Antec NSK6500
DVD Writer LG (SATA)
= 2525RON
- gabe_racer
Config pe AMD:
Abit K9N Ultra
Athlon64 X2 3800+
2 X 1024 MB DDR2 800 UMAX
Gainward 8800GTS 320/320
320Gb Samsung HD321KJ
+Carcasa+sursa ...alegi tu
Abit K9N Ultra
Athlon64 X2 3800+
2 X 1024 MB DDR2 800 UMAX
Gainward 8800GTS 320/320
320Gb Samsung HD321KJ
+Carcasa+sursa ...alegi tu
C2D E6750 3,2Ghz +TT Big Typhoon(lapped) | DFI LP UT P35-T2R HEATPIPE | Sapphire HD4890 Vapor-X 1GB GDDR5|4 GB DDR2 | 2WD+1Samsung+1Seagate=2TB | Thermaltake 430W Pure Power | A+ X-Clio 2
Parerea mea e ca un E4300+8600GTS GS e mai bun decat E6420+8600GT SilentFX in orice aplicatie.
E4300 este mai OCabil (datorita multiplicatorului mai mare)
La E6420 dai banii pe o tehnologie usless (Virtualization - pe care garantat nu o vei folosi ever)
Iar E6420 are intr-adevar 4Mb L2 cache (fata de 2Mb ai lui E4300), insa aceasi diferenta se face simtita doar on benchuri.
Deci overall E6420 este un E4300 mai scump si mai lenes in OC.
Iar diferenta dintre placile video nu cred ca mai e nevoie sa o precizez.
Concluzia este ca in aplicatiile mentionate de tine (care depind de procesor) ambele configuratii se descurca identic (poate chiar mai bine E4300-le daca il OC-ezi klumea), iar in jocuri balanta inclina clar in fata lui 8600GTS GS
E4300 este mai OCabil (datorita multiplicatorului mai mare)
La E6420 dai banii pe o tehnologie usless (Virtualization - pe care garantat nu o vei folosi ever)
Iar E6420 are intr-adevar 4Mb L2 cache (fata de 2Mb ai lui E4300), insa aceasi diferenta se face simtita doar on benchuri.
Deci overall E6420 este un E4300 mai scump si mai lenes in OC.
Iar diferenta dintre placile video nu cred ca mai e nevoie sa o precizez.
Concluzia este ca in aplicatiile mentionate de tine (care depind de procesor) ambele configuratii se descurca identic (poate chiar mai bine E4300-le daca il OC-ezi klumea), iar in jocuri balanta inclina clar in fata lui 8600GTS GS

Don't steal. The government hates competition.
Knowledge is power. Power corrupts. Study hard. Be Evil.
===============================
Voucher...G6TPRZ4K...PC Garage...1% reducere
Nici eu nu inteleg obsesia dupa E6420-ul ala. Tot E4300 ramane taticu' lor la banii aia, pui si un cooler decent si-i rupi capu'.
Cat despre placa video, aici cred ca ar merita un pic de asteptare, eu unul daca as avea azi bani de un PC nu m-as incumeta la mai mult de un 7300GT DDR3 pentru ca DX10 e abia la inceput si poate prin vreo minune iese ceva mai bun de la ATI intr-un viitor apropiat. Daca nu vrei sa astepti ia o placa cu suport DX10 ca sa-ti faci treaba cu ea aia 2-3 ani de care vorbeai, desi e greu de crezut ca va face fata. 
![maniac [smilie=maniac.gif]](./images/smilies/maniac.gif)

Uite-te te rog la sistemul meu si mai gandeste-te.. De exemplu daca iei E4300 si o platforma Intel cu chipset 965... Nu prea ai ce overclocka.
![maniac [smilie=maniac.gif]](./images/smilies/maniac.gif)
E6420 atinge 3Ghz insa cu stres mai mare asupra ramului si MB-ului.
E6420@3Ghz = 375Mhz x 8
E4300@3Ghz = 333Mhz x 9
Deci ai sanse mult mai mari ca pe aceeasi platforma un E4300 sa atinga frecvente mai mari decat un E6420.
Si nici macar la frecventa default nush daca merită, pt ca un E6420 este cu ~40% mai scump decat un E4300, iar dif de performanta nu cred ca depaseste 10%
Cred ca vara asta voi da ce am prin computer + bani extra pt un upgrade. Ma intereseaza sa stiu ( inainte de era K10) pe platforma intel, Q6600 cand are de gand sa intre si la noi si cam care ar fi pretul pt acest procesor.
Deasemenea, niste memorii capabile care sa ma ajute sa duc un E6420 sau 4300 la 3Ghz cam care ar fi?
Nu ma intereseaza platforma SLI dar as vrea o placa de baza cu chipset nvidia (din cate am citit ar fi de preferat in fata chipsetului de la Intel).
Pe scurt :
o placa de baza buna (fara SLI dar sa aibe gigabit lan,daca se poate si wifi, "dotata" cat de cat si nu la pret SF) cam care ar fi? ce chipset e de preferat ?intel/nvidia?
memorii bune care sa ma ajute in oc si la un pret decent ??
La cap placa video 8600GTS is the one for me.
Deasemenea, niste memorii capabile care sa ma ajute sa duc un E6420 sau 4300 la 3Ghz cam care ar fi?
Nu ma intereseaza platforma SLI dar as vrea o placa de baza cu chipset nvidia (din cate am citit ar fi de preferat in fata chipsetului de la Intel).
Pe scurt :
o placa de baza buna (fara SLI dar sa aibe gigabit lan,daca se poate si wifi, "dotata" cat de cat si nu la pret SF) cam care ar fi? ce chipset e de preferat ?intel/nvidia?
memorii bune care sa ma ajute in oc si la un pret decent ??
La cap placa video 8600GTS is the one for me.
Do Good by stealth, and blush to find it Fame.
Cam asa ar trebui sa fie disponibilitatea, insa initial preturile vor fi cam mari. Totusi nu vad necesitatea unui Quad, am vazut ceva teste si nu prea exista aplicatii real life(de jocuri nici nu mai vb) care sa beneficieze de prezenta a 4 nucleee fata de 2.
Memorii bune vezi in topicul BestBuy.
Memorii bune vezi in topicul BestBuy.
Last edited by IL Dotore on Sun May 06, 2007 12:45 pm, edited 1 time in total.
Daca cumperi de la PcGarage folosind codul: GN24WM10. ai un discount de 1%.
helau.. multumesc de sfaturi si precizari, se pare ca in buget trebuie sa imi strecor si un LCD de 19, actualul CRT tot de 19 va fi facut cadou cu tot cu sistem frumoasei mele neveste, ca o termina Duronul pe care browseaza 
o sa incerc sa pun cap la cap o configuratie saptamana asta si revin cu amanunte, am o mare atractie spre AMD.. ma duce gandul la un X2 4600+ mai mult de atat nu am nevoie sau mai slab dar compensand cu ram mult..
inca odata, multumesc de sfaturi

o sa incerc sa pun cap la cap o configuratie saptamana asta si revin cu amanunte, am o mare atractie spre AMD.. ma duce gandul la un X2 4600+ mai mult de atat nu am nevoie sau mai slab dar compensand cu ram mult..
inca odata, multumesc de sfaturi

incerc sa nu intru pe OC (desi sempronu din dotare sta de 1 an la 2Ghz de la 1.6
) nu de alta dar urmaresc si un sistem cat mai aproape de dead-silent.
Remarca: cine e curios poate sa vada sistemul actual (click the button), sistem care personal nu mi-a facut nervi, ar mai merge linistit 1 an.. asta ca sa stie lumea "pretentiile mele"
, nu am alergat niciodata dupa top-of-the-top sau look ma' i'm flying with my cpu
iar in joace o rezolutie de 1024 fara briz-brizuri si aa-uri si bb-uri si cc-uri mi-a fost arhisuficienta

Remarca: cine e curios poate sa vada sistemul actual (click the button), sistem care personal nu mi-a facut nervi, ar mai merge linistit 1 an.. asta ca sa stie lumea "pretentiile mele"

NoMAD, OC nu inseamna si zgomotos. Ai acelasi cooler pt AMD de la X2 3600+ la X2 5200+. Deci ca iti iei X2 3800+ si il duci la frecventa de X2 5200+, sau iti iei un X2 5200+ e fix acelasi lucru dpdv al decibelilor 
Acelasi lucru este valabil si in gradina INTEL.
Iar daca vrei un OC mai agresiv (mai mult de 1Ghz peste frecventa default), atunci iti iei un cooler mai rasarit si iar ai rezolvat-o cu silentiozitatea.

Acelasi lucru este valabil si in gradina INTEL.
Iar daca vrei un OC mai agresiv (mai mult de 1Ghz peste frecventa default), atunci iti iei un cooler mai rasarit si iar ai rezolvat-o cu silentiozitatea.
are dreptate, plus isi face treaba bine chiar si cu oc, de ex eu il tin procesorul la 3 ghz (coolerul are 1500 ture si l-am setat sa urce la 2000 la peste 45 C) si nu trece de 60 cu orthos, iar in daily use nici nu se apropie de 45 - 50 C, asta in jocuri sau daca mai fac cate o conversie video in rest winamp & net nu trece de 30 c momentan are 27.Sa stii ca la E4300 cooler-ul box e foarte silentios
Eu am lasat C1E-ul activat (parca asa se cheama) si in idle are 900rpm coolerul la o frecv de 2Ghz, si in full load la 3Ghz am avut maxim 61 grade in Orthos. In joace ajunge pe la 50 cred.
Eu nu sunt incantat de sistemul meu. Astept sa crape placa de baza ca sa o duc la service, dar nu vrea. Din cand in cand se mai blocheaza, dar nu e ceva constant, ca sa le pot demonstra celor de la service. Ieri a intrat in win si a ramas inghetzat cand incarca aplicatiile de la start. Se pare ca bittorentul a blocat sistemul. I-am dat reset si dupa aia a mers. Acum sistemul merge, dar nu cum ar vrea. Nu inteleg de ce duraza atata pana sa afisheze icoanele din quicklaunch
. Mai toti prietenii mei au sisteme pe 939 si le merg flawless. Unul singur are un X2 3600+ pe AM2. Zburda sistemele lor. Si al meu e de toata jena si n-am ce-i face. O carutza de bani pe el si degeaba.
Iti recomand sa mergi pe AMD ca sunt sigure. N-am vazut pe nimeni sa zica ca are probleme cu ele (adica dintre toti pe cei care ii cunosc).
Si inca ceva : fereste-te de gigabyte ! Sunt praf ! Am avut probleme cu ei la modelul GA 7n400L si acum pe GA 965p s3.
ps : e nevoie sa-mi OC coreduo asta pana la 3000 mhz ca sa mearga sistemul klumea ?
. Mai toti prietenii mei au sisteme pe 939 si le merg flawless. Unul singur are un X2 3600+ pe AM2. Zburda sistemele lor. Si al meu e de toata jena si n-am ce-i face. O carutza de bani pe el si degeaba.
Iti recomand sa mergi pe AMD ca sunt sigure. N-am vazut pe nimeni sa zica ca are probleme cu ele (adica dintre toti pe cei care ii cunosc).
Si inca ceva : fereste-te de gigabyte ! Sunt praf ! Am avut probleme cu ei la modelul GA 7n400L si acum pe GA 965p s3.
ps : e nevoie sa-mi OC coreduo asta pana la 3000 mhz ca sa mearga sistemul klumea ?
Powered by shitduo 4300// ga-965p-s3 - cam varza//1gbddr2 667 Corsair // WD250KS + 160JJ Samsung// 7600GS 256 MB 128 Bits Palit - e ok, merge OC binisor// Sirtec 460W // Eizo T67S Monitor 1152x864@100Hz
Vezi sa nu ai vreun virus, sau sa nu fie SO-ul praf. Incearca si tu un reinstall de windows.
E inadmisibil sa se miste in halul asta.
E inadmisibil sa se miste in halul asta.
Fereste-te sa faci afirmatii d-astea bazate pe cazuri ce pot fi particulare. Si eu am avut GA-7N400 iar acum am GA-M55S-S3 si cu nici una nu am avut/nu am nici un fel de probleme. Ceea ce te rog eu este sa nu o mai spui de parca ar fi o regula.dax47 wrote:Si inca ceva : fereste-te de gigabyte ! Sunt praf ! Am avut probleme cu ei la modelul GA 7n400L si acum pe GA 965p s3
Live in your world, get pwned in mine!