Cum sa transformi un Radeon 9500 intr-un 9700!

Vă încurajăm s-o utilizaţi înainte de a posta un topic nou.
Răspunsul ar putea fi acolo deja.

Moderator: Moderatori

Bossman
Moderator

Cum sa transformi un Radeon 9500 intr-un 9700!

Post by Bossman »

Every day brings new details about remaking RADEON 9500 chips. However, today’s are just outstanding: there’s a way to transform RADEON 9500 64MB into RADEON 9500 PRO 64MB by software! That’s what Andrew Vorobyev, our video section editor, said:

"...Besides the hardware way of remaking RADEON 9500 128MB into RADEON 9700 by transistor re-soldering, discovered by our colleagues from Overclockers.ru, we, together with Alexey Nikolaychuk (aka Unwinder), the creator of RivaTuner , hoped to perform the same by software. Essentially, it was to find 4 missing rendering pipelines "hidden" by ATI, as R9500 has 4 and R9700 already 8 of them.

Alexey succeeded in finding the blockade and got through using RADEON 9500 64MB. As you know, this card has 128-but bus, so you can’t make R9700 from it, only RADEON 9500 PRO 64MB. But we’ve checked Soft9700 on RADEON 9500 128MB and, voila, we got a complete RADEON 9700.

So, we can state the 100% software pare-down of R300. This method of remaking will be available for everyone in the next version of RivaTuner..."

Useri de Radeon 9500, bucurati-va ... iar voi restu', fiti martori la infinita imaginatie si ingeniozitate umana.

P.S : acesta este post-ul nr 50.000 de pe forum ... what a beautiful day it is. :D
Truth is relative. Pick one that works
tzui-k

Post by tzui-k »

mah, eu am GeForce, dar ca sa fiu ON-Topic, eu creed ca daca ceea ce scrie acolo chiar e testat & co., atunci s-ar putea ca vanzarile la R9700 sa scada drastic... nu crezi? :angel:
"I try to live in an ivory tower, but a tide of sh** is constantly beating at its walls."
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

Hmm, mai e chestia cu frecventa de lucru ... plus ca s-ar putea ca ATi-ul sa faca urat de tot pe tema asta.
ricardo
Moderator

Post by ricardo »

Cat de riscanta poate fi operatia daca este facuta de unul priceput (nu eu!)?
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

ricardo wrote:Cat de riscanta poate fi operatia daca este facuta de unul priceput (nu eu!)?
Nu stiu exact ... tinand insa cont ca e vorba de o modificare soft, e mult mai simpla de realizat si mai putin riscanta decat folosirea unui pistol de lipit ... da asta n-o sa pot sa-ti spun exact decat atunci cand o sa apara noua versiune de RivaTuner.
ricardo
Moderator

Post by ricardo »

Bossman wrote:
ricardo wrote:Cat de riscanta poate fi operatia daca este facuta de unul priceput (nu eu!)?
Nu stiu exact ... tinand insa cont ca e vorba de o modificare soft, e mult mai simpla de realizat si mai putin riscanta decat folosirea unui pistol de lipit ... da asta n-o sa pot sa-ti spun exact decat atunci cand o sa apara noua versiune de RivaTuner.
Sper ca vorbim de acelasi lucru... 8)

Pasii facuti pentru obtinerea unui Radeon 9700 dintr-un Radeon 9500 128 MB:
"1. We took Sapphire RADEON 9500 graphics card equipped with 128MB graphics memory.
2. We removed the cooler from the graphics chip and resoldered the resistor located on the chip wafer to a new place. The picture below shows the resistor in a new place already.Image Image
3. Then we cleaned the graphics chip surface and the cooler footing from the remains of the standard thermal paste and put a new layer of fresh paste.
4. We installed the cooler back onto the chip.
5. We made a special boot-up DOS disk and saved there the files required for new BIOS reflashing: atiflash.exe, dos4gw.exe, atiflash.cfg (you can download these files here). Of course, we saved the new BIOS file there as well. We used the hacked BIOS for Hercules RADEON 9700 based graphics card: 97npherc.bin.
7. Having installed the card into our system we booted-up from the disk.
8. Just in case we saved the old BIOS file into the old.bin file with "atiflash -s 0 old.bin" command.
9.We reflashed the new video BIOS with "atiflash -u 0 -f 97npherc.bin" command. When the program asked if we really wanted to reflash the new BIOS we answered “yes” :)

Remove the floppy disk and restart your system." Et voila!
XbitLabs
Detalii despre arhitectua placilor bazate pe R300 - XbitLabs

Deci e vorba si de o transformare hardware!
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

Nu man ... ei zic ca pot sa faca modificarea numai din soft ... fara o interventie hard : So, we can state the 100% software pare-down of R300.
Allex
Moderator

Post by Allex »

Geeze, inca o jmekerie de genul SoftQuadro.. Parca nu-mi vine a crede ca diferenta dintre un 9500 si 9500 PRO e eliminata de o chestie software... Asa cum nu cred nici in chestia cu SoftQuadro - desi am testat-o.
Look around the table. If you don't see a sucker, get up, because you're the sucker ..
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

Allexutzu wrote:Geeze, inca o jmekerie de genul SoftQuadro.. Parca nu-mi vine a crede ca diferenta dintre un 9500 si 9500 PRO e eliminata de o chestie software... Asa cum nu cred nici in chestia cu SoftQuadro - desi am testat-o.
Man, la ce le trece astora prin minte ... ce te mai mira? :angel:
ricardo
Moderator

Post by ricardo »

Bossman wrote:Nu man ... ei zic ca pot sa faca modificarea numai din soft ... fara o interventie hard : So, we can state the 100% software pare-down of R300.
Bine, man, ai dreptate... eu nu am citit ce ai postat initial! :roll: Eram putin grabit... stiam doar ce-am citit pe xbitlabs... ei, asta ar fi intr-adevar o chestie super draguta! De mesterit pe placa nu cred ca se incumetau multi, dar prin metode software... acum nu stiu care e pozitia ATI? Nu stiu daca isi doreau asta... ce naiba au facut inginerii lor? Tot raul e spre binele nostru insa! Zau ca-mi face cu ochiul un Radeon 9500! Sa asteptam insa sa riste ceilalti in locul nostru! :fadein:
Sir_KnupSkull

Post by Sir_KnupSkull »

ma in fond cat ai garantzie la ea :microwave:
Hubert
Radioactiv

Post by Hubert »

Chestia cu softu' e o mare prostie, iar resudarea rezistentei respective este mult mai greu de facut cum pare. Riscul de a strica procu' e destul de mare.
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

Hubert wrote:Chestia cu softu' e o mare prostie.
Argumente, ceva? Eu n-am zis ca merge, fiindca nu am avut cum sa verific chestia asta, eu am zis ca E POSIBIL sa mearga.
Hubert wrote:iar resudarea rezistentei respective este mult mai greu de facut cum pare. Riscul de a strica procu' e destul de mare.
Cand e vorba de modificari de genu' asta, orice metoda, si hard si soft au un risc ridicat ... dar daca sunt facute bine, si rezultatele sunt pe masura.
Hubert
Radioactiv

Post by Hubert »

Hubert wrote:Chestia cu softu' e o mare prostie, iar resudarea rezistentei respective este mult mai greu de facut cum pare. Riscul de a strica procu' e destul de mare.
E prostie in sensul ca: ce motive ar avea Ati sa interzica in software niste capabilitati hardware care exista ? Va spun eu ... nici una. Si nici nu face asa pt. capabilitatile respective nu exista (sau cel putin nu sunt functionale datorita procesului de fabricatie) ca hardware in cipurile mentionate. De aceea sunt mai ieftine fata de Radeon 9700.

Iar treaba cu rezistenta sudata pica tot din aceste motive.
Si chiar daca reusiti sa o faceti, va spun eu ca o asemenea placa nu o sa aiba viata lunga.
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

Hubert wrote:E prostie in sensul ca: ce motive ar avea Ati sa interzica in software niste capabilitati hardware care exista ? Va spun eu ... nici una. Si nici nu face asa pt. capabilitatile respective nu exista (sau cel putin nu sunt functionale datorita procesului de fabricatie) ca hardware in cipurile mentionate.

Iar treaba cu rezistenta sudata pica tot din aceste motive.
Si chiar daca reusiti sa o faceti, va spun eu ca o asemenea placa nu o sa aiba viata lunga.

Orice overclocking scurteaza viata unei placi ... cat despre parte cu hack-ul acesta ... nu ramane decat sa asteptam sa apara noul RivaTuner si dupa aia sa vedem daca e pe bune chestia, sau a fost data de dragul publicitatii.
RAYNOR

Post by RAYNOR »

Ultimele stiri ne anunta ca se va putea face "jmecheria" shi prin soft. Acum totul ramane de vazut. Ar fi o chestie deosebita pt cei ce au un Radeon 9000.
ricardo
Moderator

Post by ricardo »

Pai toate discutiile de pana acum au fost legate de transformarea unui Radeon 9500 128 MB (256 bits) -> Radeon 9700 si a unui Radeon 9500 64 MB -> Radeon 9500 PRO 64 MB (ipotetic, deoarece 9500 PRO are 128 MB). De Radeon 9000 s-a zvonit nimic.

Problema la trickul software este ca ATI poate gasi remediu destul de usor cu o noua versiune de drivere (asa cum s-a intamplat cu QuadroSoft in cazul nVidiei). Mult mai sigur este treaba hardware. Am vazut pe xbitlabs ca acum se poate cu lipici foarte usor.

Iar eu sunt sceptic cu privire la spusele lui Hubert. Atata timp cat nu faci overclocking (maresti frecventele gpu-ului sau memoriei), nu vad de ce s-ar scurta viata placii. Dupa cum stim cu totii, este o traditie as putea spune sa scoti pe aceeasi linie de productie produse destinate diferitelor categorii de cumparatori. Doar ca pentru produsele low-end intotdeauna este dezactivata cate o functie, pentru a nu concura cu produsele de top. Nu voi insira acum exemple... doar ganditi-va la Celeron care a avut atata timp cache mai putin sau fsb-ul mai mic... Acum, eu nu cred ca activand o functie care este pe placa, dar a fost dezactivata din fabrica, conduce automat la suprasolicitarea ei. Este doar o parere. Dar judecand teoretic, eu nu consider asta overclocking.

Bine, ca cei de pe xbitlabs au facut trickul cu o placa R9500 128 MB si apoi au si overclockat serios atat memoria, cat si chipul grafic, pentru a putea obtine performante mai mari decat un Radeon 9700 PRO original, asta-i alta poveste. Eu tot vreau sa aflu o pozitie oficiala a celor de la ATI. Daca afla cineva, sa dea de veste!
cezar grig

Post by cezar grig »

Eu zic sa punem fiecare cate 2-3 dolari si sa cumparam o placa si sa vedem noi ce se intampla.
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

Momentan ATi-ul nu a facut nici un comentariu la adresa acestui tip de modificare aduse placilor ... au lansat insa Catalyst-ul 3.0, versiunea WHQL, care acum e recomandata ptr orice tip de placa ATi si care rezolva niste probleme pe partea de OpenGL.
Hubert
Radioactiv

Post by Hubert »

Hurray !!! :D
Sa vad cum se prezinta cu Radeonu' 8500 ...
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

O sa fie mai mult niste imbunatatiri la stabilitate si corectarea unor erori din jocuri ... spor de performanta incredibil nu cred ca o sa ai ...
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

A aparut RivaTuner-ul cu optinea de a transforma soft un Radeon 9500 intr-un Radeon 9700 ... il luati de aici http://www.guru3d.com/files/rivatuner/
Seth965
Moderator

Post by Seth965 »

Transformarea software sau hardware a unui Radeon a dat rezultate aleatorii in teste , asociate cu buguri de afisare grafica . Chiar daca teoretic se obtin specificatiile unui R9700 ... practica ne cam omoara :lol: .

Vedeti la link-ul de mai jos rezultate si comentarii pr tema respectiva :

http://www.nvchips-fr.com/News/news.php?id=200301132

PS> Mentionez ca mai multe site-uri au anuntat prezenta bug-urilor dupa testarea modificarilor soft sau hard ...
"... I can only show you the door . You have to walk through it ."
Useri şterşi

Post by Useri şterşi »

(dez)iluzie optica :D...
stati calmi ca-i o cacealma ca si-n cazul nvidia (gf->ddc, acum2-3 ani, de-si mai aduce cineva aminte)...
hubert: soft patch-urile chiar FUNCTIONEAZA (sau ce, credeti ca programabilitatea uni chip se rezuma doar la vertex si pixel level, + bios pe placa!? WRONG!!!... doar e un upc...:D). pe compu meu ruleaza de minune un Quadro DDC (scuze, un GF3 la origini, amu' DDC :D:D:D) trecut prin foc, sabie si softquadro ... si numa'asa de test o ma rulat si un gf4->Quadro4 ... Cat despre radeon, np, it works as expected...
btw, si nvidia a negat gf->quadro, dar... ce sa-i faci, ingeniozitatea umana e mare ...haha... o sa se-nvetze si ATI cu asta, inca n-or avut de-a face cu ea.
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

Bug-urile era normal sa apara, ca la orice modificare de genu' asta ... insa ceea ce e important e ca se poate transforma o placa ,,middle class" intr-o placa high end ... relativ simplu ...
Last edited by Bossman on Tue Jan 14, 2003 5:23 pm, edited 1 time in total.
Mitzone

Post by Mitzone »

Da problema e sa nu o transformi intr-o high-end inutilizabila. Si oricum, n-as zice ca 9500pro e o placa "de buget" :D . Totusi, costa 200$.
I know Kung-Fu!!!
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

Daca tinem cont ca Radeon-ul 9700 e pe undeva la 300$+, putem considera ca R9500 PRO-ul se adreseaza clasei de mijloc a user-ilor ... la fel cum era si Ti4200 pe vremea cand inca se mai faceau Ti4600-uri ... ptr buget exista 9000 PRO-ul ...
Hubert
Radioactiv

Post by Hubert »

Bossman wrote:Bug-urile era normal sa apara, ca la orice modificare de genu' asta ... insa ceea ce e important e ca se poate transforma o placa ,,middle class" intr-o placa high end ... relativ simplu ...
Daca bugurile nu te deranjeaza ...
Dar eu-s maximalist. Nu as risca sa-mi stric placa ... si un singur joc sau o singura aplicatie care nu va merge imi e de ajuns sa ma opreasca.
Practic transformi o placa cinstita intr-una cu o utilitate dubiosa.
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

Man, in momentul de fata, acest ,,hack" nu merita decat ca sa te dai mare in fata prietenilor ... insa atunci cand placa se vede ca nu prea mai face fata, e mai rentabil sa risti asa, decat sa dai banii pe una noua ...
ricardo
Moderator

Post by ricardo »

Daca nu sunteti multumit nici cu un Radeon 9700 PRO, puteti incerca transformarea acesteia intr-o placa profesionala FireGL! :D Cititi articolul cu pricina de pe XbitLabs. Nu sunt ei primii care au reusit...

Oricum, o placa profesionala costa mult mai mult decat un Radeon 9700 PRO si pentru cine stie sa o exploateze la maximum, hack-ul respectiv merita. Nu ca as incuraja asa ceva! :D
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

Da man, dar cine isi ia un Radeon 9700 pe bune nu cred ca vrea sa-si riste placa ptr asa ceva ... poate doar un super-profesionist care lucreaza la greu in 3dmax, in rest insa ... :-?
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

Iata si niste vesti nu tocmai bune ptr cei ce doresc sa fac un astfel de ,,hack" cu placa lor:

,,De data aceasta, alti rusi ne aduc o veste mai putin buna: nu toate placile Radeon 9500 supuse procesului de mutare a rezistentei ajung sa functioneze corect ca un Radeon 9700. Exista anumite situatii (se pare ca in aproximativ 30% din cazuri) cand placile astfel modificate nu functioneaza corect, existand seturi intregi de pixeli care nu apar pe ecran in cazul randarii 3D. Cel mai plauzibil motiv al acestui comportament il reprezinta faptul ca o buna parte din placile Radeon 9500 nu pot folosi corect toate cele 8 conducte de randare. Se pare ca ATI a selectionat chip-urile Radeon 9700 care nu functioneaza corect cu cele 8 conducte si le-a transformat in chip-uri Radeon 9500, unde este nevoie doar de 4 conducte de randare. Bineinteles ca aceasta nu inseamna ca toate placile Radeon 9500 functioneaza corect doar cu 4 conducte, insa exista posibilitatea ca operatia de transformare amintita anterior sa nu functioneze intotdeauna."

Asa ca ganditi-va bine daca vreti sa riscati sau nu. :-?
Last edited by Bossman on Fri Jan 17, 2003 6:51 pm, edited 1 time in total.
Allex
Moderator

Post by Allex »

Pentru binele lui ATI sper sa nu fie adevarata stirea pentru ca daca 9500 PRO = 9700 cu defecte, atunci au cam dat-o in bara in ceea ce priveste imaginea si increderea cumparatorilor in produsele viitoare purtand numele ATI...
Look around the table. If you don't see a sucker, get up, because you're the sucker ..
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

Mah, e bine de stiut ca pana si un Radeon9700 care e stricat (vorba vine), poate sa faca fata cu brio unui Ti4200 :D.
Useri şterşi

Post by Useri şterşi »

in bara n-or dat-o... cert e ca (de ex.) athlon xp , sau alte modele de procesoare, ies de pe aceeasi linie de producrie.... daca merge la 1466=xp1700, daca numa la 1400=xp1400...etc etc..
asa ca poate (adică sigur) :D) radeon 500 si 700 ies de pe aceeasi line...
daca merg 8 pipeline-uri++++++ stabil=9700, daca numa 4...9500...
sau poate greshesc?...
Allex
Moderator

Post by Allex »

Bossman wrote:Mah, e bine de stiut ca pana si un Radeon9700 care e stricat (vorba vine), poate sa faca fata cu brio unui Ti4200 :D.
Nu a pus nimeni in discutie superioritatea lui 9700 fata de Ti4200 ci ideea ca 9500 e un 9700 care are anumite probleme tehnice (daca e adevarata). Tie ti-ar conveni sa-ti vanda cineva, pe post de produs nou, un produs care a avut defecte de productie si de fapt ar fi trebuit sa mearga si mai bine decat acum ? Nu cred...
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

Man, hai sa nu exageram, fiindca adevarul e pe undeva la mijloc ... oricum preturile nu sunt aceleasi ca la Radeon 9700 ... si in plus ca pe ce dai banii, aia ai ... normal ca oricine ar vrea sa dea 200$ pe o placa si sa o transforme intr-una de 400$, dar deh ... dupa cum vezi nu merge la toata lumea ... plus ca R9500-urile se comporta foarte bine in jocuri ptr ce bani dai pe ea ...
Last edited by Bossman on Wed Feb 05, 2003 2:31 pm, edited 1 time in total.
Allex
Moderator

Post by Allex »

In fine, fiecare asteapta ceva de la banii pe care ii arunca. Personal ma ghidez dupa vorba "Sunt prea sarac sa arunc banii pe ceva prost"... THE END
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

Hai sa o luam altfel ... daca nu ai fi stiut de (presupusul) defect al Radeon-ului 9500, daca nu ai fi citit de aceasta transformare, si ai fi primit bani suficienti ca sa-ti iei cel mai tare model de R9500 de pe piata ... l-ai fi luat? :-?
Last edited by Bossman on Wed Feb 05, 2003 2:32 pm, edited 1 time in total.
Allex
Moderator

Post by Allex »

Nu stiu ce sa zic.. de la o vreme a inceput sa ma incante ATI.. Da, probabil ca mi l-as fi luat ! Si cred ca si tu... ;) <- asta in situatia in care n-as fi stiut... Dar, informatia a aparut -> mare semn de intrebare !!!
Locked