Ce sa aleg intre Dell 2007WFP si Samsung 215TW -editare foto
Moderator: Moderatori
Ce sa aleg intre Dell 2007WFP si Samsung 215TW -editare foto
Se da urmatoarea problema:
In momentul de fata detin un monitor LCD Samsung 710N. Este luat acum 1,5 ani, nu a avut si nu are nici un fel de problema, merge impecabil insa as vrea sa trec la un format wide mai mare: 20`,21` sau 22` pe care as vrea sa-l folosesc mai ales pentru vizualizare, editare foto iar in rest navigare internet, muzica si poate din cand in cand intr-un procent extrem de mic 5% jocuri.
Am citit multe thread-uri insa nu am reusit sa ajung la o concluzie legata de monitorul pe care sa-l achizitionez. Am inteles ca pentru foto sunt recomandate monitoarele care nu au panel TN insa acestea nu sunt foarte usor de gasit si au ca si dezavantaj un timp de raspuns mai mic fata de cele cu TN. Intrebarea care mi-o pun este: in ce consta diferenta la calitatea imaginii intre monitoarele cu panouri non-tn si cele tn (este asa evidenta), de ce acestea non-tn se gasesc asa greu(daca au o calitate a imaginii mai buna), de ce nu se mai fabrica? si cat este de mare diferenta la timpul de raspuns intre cele doua tipuri de paneluri. Ma intereseaza mai ales comparativ cu ce monitor am eu acum (monitorul meu are timp de raspuns: 12ms si acest timp mi se pare foarte bun pentru jocuri - chiar nu am vazut nici o diferenta fata de un crt in jocuri).
M-ar ajuta foarte mult sa stiu parerile voastre vizavi de faptul ca monitorul pe care as vrea sa-l achizitionez, in afara de un ecran mai mare si wide cam ce as avea nevoie de la el s-ar putea concluziona intr-un singur cuvant: claritate foarte buna (peste ce imi ofera Samsungul din dotare). Timpul de raspuns ar fi ok sa fie cel putin egal sau mai mic decat al monitorului pe care il am acum. Bugetul se situeaza undeva la 1500 RON insa daca este cazul mai poate fi marit.
Am verificat monitoarele de pe piata care au alte paneluri decat TN si m-am oprit la doua: Dell 2007WFP si Samsung 215TW. Care din cele doua mi l-ati recomanda si de ce?
De asemenea, as mai fi vrut sa stiu daca pentru a imi creste performantele referitor la claritatea imaginii precum si la viteza (editare) ar trebui sa schimb placa video. Aceasta este un ATI Radeon 9800XT (128bits) 128M RAM. Tin sa mai mentionez ca as putea sa schimb placa cu un Sapphire sau HIS Radeon X1950 PRO 512MB GDDR3 AGP Dual DVI/TVO 256-bit - as castiga ceva vizavi de calitatea imaginii precum si de viteza de incarcare, editare a pozelor?
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile voastre!
Stima
In momentul de fata detin un monitor LCD Samsung 710N. Este luat acum 1,5 ani, nu a avut si nu are nici un fel de problema, merge impecabil insa as vrea sa trec la un format wide mai mare: 20`,21` sau 22` pe care as vrea sa-l folosesc mai ales pentru vizualizare, editare foto iar in rest navigare internet, muzica si poate din cand in cand intr-un procent extrem de mic 5% jocuri.
Am citit multe thread-uri insa nu am reusit sa ajung la o concluzie legata de monitorul pe care sa-l achizitionez. Am inteles ca pentru foto sunt recomandate monitoarele care nu au panel TN insa acestea nu sunt foarte usor de gasit si au ca si dezavantaj un timp de raspuns mai mic fata de cele cu TN. Intrebarea care mi-o pun este: in ce consta diferenta la calitatea imaginii intre monitoarele cu panouri non-tn si cele tn (este asa evidenta), de ce acestea non-tn se gasesc asa greu(daca au o calitate a imaginii mai buna), de ce nu se mai fabrica? si cat este de mare diferenta la timpul de raspuns intre cele doua tipuri de paneluri. Ma intereseaza mai ales comparativ cu ce monitor am eu acum (monitorul meu are timp de raspuns: 12ms si acest timp mi se pare foarte bun pentru jocuri - chiar nu am vazut nici o diferenta fata de un crt in jocuri).
M-ar ajuta foarte mult sa stiu parerile voastre vizavi de faptul ca monitorul pe care as vrea sa-l achizitionez, in afara de un ecran mai mare si wide cam ce as avea nevoie de la el s-ar putea concluziona intr-un singur cuvant: claritate foarte buna (peste ce imi ofera Samsungul din dotare). Timpul de raspuns ar fi ok sa fie cel putin egal sau mai mic decat al monitorului pe care il am acum. Bugetul se situeaza undeva la 1500 RON insa daca este cazul mai poate fi marit.
Am verificat monitoarele de pe piata care au alte paneluri decat TN si m-am oprit la doua: Dell 2007WFP si Samsung 215TW. Care din cele doua mi l-ati recomanda si de ce?
De asemenea, as mai fi vrut sa stiu daca pentru a imi creste performantele referitor la claritatea imaginii precum si la viteza (editare) ar trebui sa schimb placa video. Aceasta este un ATI Radeon 9800XT (128bits) 128M RAM. Tin sa mai mentionez ca as putea sa schimb placa cu un Sapphire sau HIS Radeon X1950 PRO 512MB GDDR3 AGP Dual DVI/TVO 256-bit - as castiga ceva vizavi de calitatea imaginii precum si de viteza de incarcare, editare a pozelor?
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile voastre!
Stima
Re: Ce sa aleg intre Dell 2007WFP si Samsung 215TW -editare foto
Pentru editare foto zic eu ca-ti trebuie un monitor cu format normal, ca pozele nu-s wide... 

Din experienta mea pozele facute cu aparate cu senzori APS-C cad mai bine pe formatul wide.
Eu nu as merge pe solutia LCD, indiferent de panel. Iar placa video e ok, nu ai nevoie de una noua.
Ce inseamna la tine editare foto? Daca e vorba despre fotografii personale sau altceva in genul asta nu cred ca e cazul sa-ti faci atatea probleme. Te chinui putin la calibrare dar poti obtine rezultate multumitoare si cu un panel mai ieftin.
Ce inseamna la tine editare foto? Daca e vorba despre fotografii personale sau altceva in genul asta nu cred ca e cazul sa-ti faci atatea probleme. Te chinui putin la calibrare dar poti obtine rezultate multumitoare si cu un panel mai ieftin.
Asta ar insemna sa ma intorc la CRT si nu cred ca e cazul sa mai fac asta.Dr.LED wrote:Eu nu as merge pe solutia LCD, indiferent de panel. Iar placa video e ok, nu ai nevoie de una noua.
Apropos de placa video 512mb gddr3 nu se misca mai bine decat 128mb gddr? sau asta nu are importanta la editare foto?
Cand am spus editare ma refeream la fotografii personale.Dr.LED wrote:Ce inseamna la tine editare foto? Daca e vorba despre fotografii personale sau altceva in genul asta nu cred ca e cazul sa-ti faci atatea probleme. Te chinui putin la calibrare dar poti obtine rezultate multumitoare si cu un panel mai ieftin.
Fotografia este un hobby, insa asta nu inseamna ca as vrea sa fac rabat la calitate vizavi de calitatea imaginii la monitor.
Multumesc!
In cazul asta cred ca iti faci prea mari probleme. De fapt e normal, aceleasi intrebari mi le-am pus si eu inainte de a trece la LCD. As fi ramas la un CRT bun, insa am fost oarecum fortat de relocarea spatiului ocupat de birou si toate cele.Lemeleul wrote:Cand am spus editare ma refeream la fotografii personale.
Fotografia este un hobby, insa asta nu inseamna ca as vrea sa fac rabat la calitate vizavi de calitatea imaginii la monitor.
Multumesc!
Ma rog, in final sunt banii tai, faci ce vrei cu ei. Bineinteles ca vor aparea destule voci care sa te indemne la PVA, MVA si nu mai stiu ce altceVA, dar hei...tot pe banii tai se consuma distractia.
Am cerut o parere aici ca sa ma ajute in decizia pe care sa o iau. Sa inteleg din sfatul dat de tine, si intreb sincer fara nici un pic de ironie, ca nu este cazul sa iau in seama ce sfaturi primesc aici?Dr.LED wrote:Ma rog, in final sunt banii tai, faci ce vrei cu ei. Bineinteles ca vor aparea destule voci care sa te indemne la PVA, MVA si nu mai stiu ce altceVA, dar hei...tot pe banii tai se consuma distractia.
Ontopic: Panel TN am deja pe Samsungul din dotare insa nu stiu daca sa trec la acelasi tip de panel(insa pe un monitor mai mare) sau sa schimb tipul de panel (isp, etc) tinand cont de faptul ca jocurile imi ocupa si imi vor ocupa foarte mult timp.
Multumesc
Nu e foarte departe de adevăr. Întrebarea mergea parcă mai bine la discuţii hardware, din motive obiective. Şi totuşi, calibrarea monitorului e şi ea un factor foarte important. Dincolo de asta, CRT-ul încă este destul de recomandat (din motive de buget, subţiri şi bune sunt, dar şi golesc buzunarul destul de repede). Acum depinde şi aici.Lemeleul wrote:Am cerut o parere aici ca sa ma ajute in decizia pe care sa o iau. Sa inteleg din sfatul dat de tine, si intreb sincer fara nici un pic de ironie, ca nu este cazul sa iau in seama ce sfaturi primesc aici?Dr.LED wrote:Ma rog, in final sunt banii tai, faci ce vrei cu ei. Bineinteles ca vor aparea destule voci care sa te indemne la PVA, MVA si nu mai stiu ce altceVA, dar hei...tot pe banii tai se consuma distractia.
Multumesc
Spre exemplu, editez destule fotografii pe un LCD de 17", nimic ieşit din your typical LCD decât că am adjustat cu foarte mare grijă cam tot ce ţine de culori, contrast etc şi sunt mulţumită de rezultatele pe care le-am văzut pe alte CRT-uri sau LCD-uri (cât de cât calibrate şi ele, evident).
1 1 was 1 racehorse. 2 2 was 1 2. 1 1 1 1 race 2 day. 2 2 1 1 2.
Nu, nu am spus sa nu iei in considerare eventualele sfaturi pe care le-ai primi. Parere personala, sumele vehiculate mi se par prea mari pentru hobby. Repet, am avut aceeasi dilema si pana la urma tot spre TN m-am indreptat. Bine, am luat un monitor destul de scump (Samsung 961BF) raportat la oferta existenta in piata pe segmentul 19", insa nu regret alegerea. La fel ca si tine, am avut in vedere si jocurile - nu ca m-as juca foarte mult, dar atata timp cat testez cam tot ce apare si merita jucat vreau sa am, pe cat posibil, cea mai buna experienta vizuala.Lemeleul wrote:Am cerut o parere aici ca sa ma ajute in decizia pe care sa o iau. Sa inteleg din sfatul dat de tine, si intreb sincer fara nici un pic de ironie, ca nu este cazul sa iau in seama ce sfaturi primesc aici?
Ontopic: Panel TN am deja pe Samsungul din dotare insa nu stiu daca sa trec la acelasi tip de panel(insa pe un monitor mai mare) sau sa schimb tipul de panel (isp, etc) tinand cont de faptul ca jocurile imi ocupa si imi vor ocupa foarte mult timp.
Multumesc
Ca si observatie, mai devreme spuneai ca jocurile iti ocupa cam 5% din timp, dar acum afirmi ca "ocupa foarte mult timp".

Scuze, a fost o greseala, am vrut sa spun ca imi ocupa foarte putin timp, mai exact acel procent de 5% este mai mult decat optimist tinand cont ca ultimul joc pe care l-am jucat a fost Richard Burns Rally si l-am incercat acum aprox 1an jumate, de atunci nu imi aduc aminte sa mai fi rulat vreun joc.Dr.LED wrote:Nu, nu am spus sa nu iei in considerare eventualele sfaturi pe care le-ai primi. Parere personala, sumele vehiculate mi se par prea mari pentru hobby. Repet, am avut aceeasi dilema si pana la urma tot spre TN m-am indreptat. Bine, am luat un monitor destul de scump (Samsung 961BF) raportat la oferta existenta in piata pe segmentul 19", insa nu regret alegerea. La fel ca si tine, am avut in vedere si jocurile - nu ca m-as juca foarte mult, dar atata timp cat testez cam tot ce apare si merita jucat vreau sa am, pe cat posibil, cea mai buna experienta vizuala.
Ca si observatie, mai devreme spuneai ca jocurile iti ocupa cam 5% din timp, dar acum afirmi ca "ocupa foarte mult timp".
Referitor la sume, si acum vorbind de raport calitate pret, care ar fi recomandarile pentru un monitor wide 20`, 21` sau 22` care sa aiba contrast precum si culori bune, peste monitorul meu.
Multumesc
Uita-te putin si pe aici, s-au postat tot felul de link-uri spre diverse review-uri. Poate iti este ceva de ajutor.
viewtopic.php?f=8&t=66645&hilit=monitor
viewtopic.php?f=8&t=66645&hilit=monitor
Anya wrote:Nu e foarte departe de adevăr. Întrebarea mergea parcă mai bine la discuţii hardware, din motive obiective. Şi totuşi, calibrarea monitorului e şi ea un factor foarte important. Dincolo de asta, CRT-ul încă este destul de recomandat (din motive de buget, subţiri şi bune sunt, dar şi golesc buzunarul destul de repede). Acum depinde şi aici.
Spre exemplu, editez destule fotografii pe un LCD de 17", nimic ieşit din your typical LCD decât că am adjustat cu foarte mare grijă cam tot ce ţine de culori, contrast etc şi sunt mulţumită de rezultatele pe care le-am văzut pe alte CRT-uri sau LCD-uri (cât de cât calibrate şi ele, evident).
- Daca discutia se potriveste mai bine in sectiunea "Discutii hardware" se poate muta.
- Monitorul vechi merge bine insa tinand cont ca a venit momentul sa il schimb cu un monitor mai mare m-am gandit ca as putea sa iau unul care imi indeplineste si cerintele pe parte de imagine, culori, grafica 2d etc mai bine decat asta. Pentru calibrare eu am folosit Magic Tune si link-ul ASTA.
Multumesc!
Eu as merge pe DELL 2407 FWP care costa cam 1900-2000 RON!!
Faptul ca are 24" si e PVA consider ca e suficient ca sa mertie banii! Nu este monitorul perfect dar avand in vedere bugetul eu zic ca merita!
Faptul ca are 24" si e PVA consider ca e suficient ca sa mertie banii! Nu este monitorul perfect dar avand in vedere bugetul eu zic ca merita!