hIghQ este un joc care necesita lateral thinking. de ce am ales iq ?
-pentru ca la vremea cand am ales numele siteului parea cool
-pentru ca lumea intelege mai usor termenul de IQ decat de lateral thinking
-diverse motive de webdesign
and so on.
Ce este lateral thinking ?
Cel mai simplu de explicat este printr-un exemplu de pe wikipedia:
2 oameni sapa in 2 ore o groapa de 5m. Ce adancime ar avea groapa daca ar sapa 10 oameni timp de 2 ore?
Apoi vine individul Popescu , care matematic gandind problema ajunge la rezultatul de 25m.
Daca insa am "gandi lateral" am putea ajunge la o gramada de alte raspunsuri cum ar fi:
-cu cat este mai mare groapa, cu atat e efortul mai mare, deoarece pamantul trebuie ridicat. Exista o limita pana la care un om poate sapa o groapa fara ajutorul scarilor, tehnologiei etc...
-depinde in ce sapam
-poate sunt mai putine lopeti decat oameni
-vremea in care lucreaza cei zece oameni poate fi diferita fata de cea cand au lucrat cei doi: ploaia poate umple groapa, ceea ce ii obliga sa piarda timp; temperatura i-ar putea ingheta pe oameni inainte sa termine.
-nu stim daca cei 2 oameni nu au folosit masinarii
-poate unul din cei 10 oameni moare
-cu 10 oameni este mai mult probabil sa se rupa o lopata
si lista poate continua.
Ok si cu ce te ajuta toata povestea asta pe tine?
Pai ideea e sa fii "deschis la minte", flexibil si creativ in intrebarile pe care TI LE PUI si sa te obisnuiesti sa pui lucrurile (indiciile) cap la cap , in vederea obtinerii unei solutii.
Cu toate acestea asta nu inseamna ca trebuie sa fii descurajat, gandirea laterala este ceva flexibil, unii gandesc mai logic altii mai lateral, dupa cum se vede in rezultatele anumitor persoane care termina nivelurile mai repede spre deosebire de altii.
Ideea e sa va distrati si sa va pierdeti timpul liber sau cel de la servici facand ceva mai util decand vizionand acasaTV etc...
Si acum pentru ceva mai concret, mai solid:
Ce ar trebui sa luati in considerare in scopul rezolvarii unui nivel ?
* in primul rand sa ne uitam la linkul de sus : exemplu.htm (asta nu inseamna ca fiecare link ar trebui sa iti sugereze o idee, avand in vedere ca nu toate au legatura intre ele)
* sa ne uitam la titlul paginii
* sa verificam codul sursa ceea ce implica urmatoarele:
- cautarea de indicii : <!-- indiciu -->
- sa vedem daca nu este ceva ce nu ar trebui sa fie acolo (diverse taguri)
- sa ne uitam la numele pozei
* uneori salvand poza pe hard-disk si dand click dreapta -> properties, summary putem vedea unele indicii si de asemenea statistici despre poza
Alte sfaturi:
Majoritatea indiciilor au legatura intre ele, si nu sunt puse ca sa va "devieze" gandirea (poate uneori

Puneti-va intrebari in functie de indiciile pe care le gasiti : "ce a vrut sa zica In10sE prin "indiciul" asta?" si incercati sa dati diferite raspunsuri.
Folositi-va de prietenul nostru, google. (un mic sfat: uneori cautarea in limba engleza este mai de ajutor)
NOTA: Nu postati direct raspunsuri pe topic, ci doar mici indicii. Eventual le puteti trimite pe pm...cei care au facut-o deja, va rog editati.