Cum "reduc la tacere" un Sirtec?
Moderator: Moderatori
Cum "reduc la tacere" un Sirtec?
Tocmai am achizitionat o sursa Sirtec de 460 W de la media dot. Se pare ca am nimerit un model foarte zgomotos. Fanul de 12 cm sta la 1800-2000 rpm cand PCul e in idle. Cum pot s-o "reduc la tacere" ? 75% din decibelii produsi de PC sunt din cauza ei... Inainte aveam un delux no name cu fan schimbat si a dreaq era dead silent pe langa Sirtecu asta...
E2220 @ 3GHz on AC Freezer 7 Pro | Gigabyte P35 DS3L | 2GB A-Data @ 833MHz | Sapphire HD3870 512MB GDDR3
- Calin Banc
Re: Cum "reduc la tacere" un Sirtec?
Si garantia unde o lasi bade NoMAD? 

De ce a murit melcul? S-a uitat in priză.
Nu cred ca merge cu inlocuirea ventilatorului, orice ventilator de 12cm super silentions la 2000 rpm tot face ca aspiratoru...alta idee ?
E2220 @ 3GHz on AC Freezer 7 Pro | Gigabyte P35 DS3L | 2GB A-Data @ 833MHz | Sapphire HD3870 512MB GDDR3
- Calin Banc
Nu trebuie sa ruleze la 2000 RPM.
Conteaza CFM ventului. Eventual il poti cupla la un controler cred.
A mea sta pe la 1600-1800RPM aspirand aerul cald de la proc si evacuandu-l si intr-adevar e galagioasa. Poate cu un fan ceva mai bun daca esti dispus sa renunti la garantie sa iasa ceva mai bine.
![maniac [smilie=maniac.gif]](./images/smilies/maniac.gif)

A mea sta pe la 1600-1800RPM aspirand aerul cald de la proc si evacuandu-l si intr-adevar e galagioasa. Poate cu un fan ceva mai bun daca esti dispus sa renunti la garantie sa iasa ceva mai bine.
Garanţia se duce pe apa sambetei dar câştigă omul silenţiozitate 

- Calin Banc
Cam riscant sa renunti la garantie pentru asa ceva.
Relativa treaba cu garantia in conditiile in care sursa nu are niciun abtipild lipit pe la suruburi...deci cred ca daca lucrez ingrijit nu as avea probleme de garantie. Numai ca habar n-am ce i-as putea face sa mai reduc turatia la ventilator. Citisem pe forum despre nush ce sursa care tine ventilatorul in idle intre 500 si 700 rpm... 

- Calin Banc
Sigiliul nu este pe suruburi, ci pe cele doua parti metalice ce se desprind una de cealalta dupa ce indepartezi suruburile. 
Turatia ventului va tine cont si de load-ul in care functioneaza sursa, temp. camerei samd.
De exemplu in idle sursa scoate aer aproximativ rece, dar in load e deja cald.
PS. Am aceasi model ca si tine.

Turatia ventului va tine cont si de load-ul in care functioneaza sursa, temp. camerei samd.

De exemplu in idle sursa scoate aer aproximativ rece, dar in load e deja cald.
PS. Am aceasi model ca si tine.
Si propui sa stau asa cu ventilatoru' sa-mi faca ca aspiratoru' ? Am desfacut capacele sa vad ce conector are ventilatorul, conector cu 2 pini, deci nu pot inlocui ventu ca nu se potriveste conectorul, niciun sigiliu btw. Zgomotul e pur si simplu insuportabil. Alta idee pana nu ma apuc sa caut pe cineva s-o vand ? 

- Calin Banc
Eu am sigiliul respectiv, de aceea am zis de el.
. Daca tot ai desfacut-o, poti pune un vent normal in sursa si-l alimentezi din exterior (vezi daca reusesti sa scoti cablul prin orificile sursei). Eventual tai cablul ca sa treaca prin gauri, iar apoi le faci la loc. E mult de munca, dar decat s-o vinzi ...
PS: E un cablu ce se conecteaza la un conector cu vreo 3 sau 4 pini pt. a-si regla turatia automat, l-ai conectat? }ncearca si cu un controler pe cablul respectiv. Asta daca ai asa ceva si sa nu experimentezi.![maniac [smilie=maniac.gif]](./images/smilies/maniac.gif)
PS: E un cablu ce se conecteaza la un conector cu vreo 3 sau 4 pini pt. a-si regla turatia automat, l-ai conectat? }ncearca si cu un controler pe cablul respectiv. Asta daca ai asa ceva si sa nu experimentezi.
-
Alta idee ar fi sa o trimiti la garantie sa ti-o schimbe, in loc sa pacalesti si tu pe cineva la randul tau cu ea.VIPER wrote: Alta idee pana nu ma apuc sa caut pe cineva s-o vand ?

E dreptul tau sa refuzi un produs care nu functioneaza corect si care nu iti satisface asteptarile. Uite de asta s-au luat nasul la purtare cei de la garantii, pentru ca_clientului ii este frica/rusine etc. sa isi ceara drepturile. De ce nu o trimiti la garantie, te mananca cineva?
Pus in situatia ta, la mine nici nu statea 5 minute in sistem ca si telefonam la garantii, spuneam frumos ca produsul nu functioneaza corect si ca solicit inlocuirea acestuia. Atat.
Asta ar trebui sa faci si tu, mi se pare solutia naturala si fireasca

Acel cablu e doar pt monitorizarea turatiei ventului, se infige pe placa de baza intr-o mufa pt ventilator de carcasa...calin_banc wrote:Eu am sigiliul respectiv, de aceea am zis de el.. Daca tot ai desfacut-o, poti pune un vent normal in sursa si-l alimentezi din exterior (vezi daca reusesti sa scoti cablul prin orificile sursei). Eventual tai cablul ca sa treaca prin gauri, iar apoi le faci la loc. E mult de munca, dar decat s-o vinzi ...
PS: E un cablu ce se conecteaza la un conector cu vreo 3 sau 4 pini pt. a-si regla turatia automat, l-ai conectat? }ncearca si cu un controler pe cablul respectiv. Asta daca ai asa ceva si sa nu experimentezi.
Cred ca voi procura un Scythe Slipstream 12cm 800 rpm , am citit despre el ca e foarte silent si airflow decent, ce spuneti ?
-
@ VIPER: Omule, de ce nu o trimiti la garantie?
@ calin_banc, ala e cablu cu fir galben, care monitorizeaza, si nu controleaza turatia.

@ calin_banc, ala e cablu cu fir galben, care monitorizeaza, si nu controleaza turatia.
- antimanelistu007
pai daca mere bine si nu face figuri tineo, io am stat cu o sursa 1 an de zile care nu era tocmai silentioasa
dar inainte sa o cumperi trebuia sa intrebi si tu pe cineva experimentat sau chiar la magazin cum este sursa daca e zgomotoasa

dar inainte sa o cumperi trebuia sa intrebi si tu pe cineva experimentat sau chiar la magazin cum este sursa daca e zgomotoasa
- Calin Banc
Cablul de care ziceam e cel care daca nu este conectat pe un conector al placii de baza, ventul sursei ruleaza la viteza maxima. Scrie chiar in cartulia cu care vine sursa. Scuzati limbajul, deh, ora tarzie. 

@Infractor Periculos : Sursa functioneaza impecabil, nu am de ce sa apelez la garantie. Singurul lucru care ma deranjeaza e zgomotul, citisem niste comentarii despre ea cum ca ar fi zgomotoasa, deci nu sunt singurul.
@calin_banc : Nu stiu despre ce cablu vorbesti. Singurul cablu care intra in placa de baza e cel de MONITORIZARE a turatiei, nicidecum reglare a acesteia.
@calin_banc : Nu stiu despre ce cablu vorbesti. Singurul cablu care intra in placa de baza e cel de MONITORIZARE a turatiei, nicidecum reglare a acesteia.
- Calin Banc
Da, ala e. Sursa ar trebui sa-si monitorizeze turatia in functie de temp. 

Am pus un termometru digital in "bataia" exhaust-ului de la sursa, in benchmarkurile de CPU si GPU din Crysis nu trece de 41 grade C (ventilatorul avand 2300 rpm si un zgomot infernal), deci e cam clar ca turatia fan-ului e over-rated
. Saptamana viitoare dau o fuga prin Bucuresti dupa bilete la returul Stelei
si o sa trec si pe la ShopIT sa cumpar alt ventilator si poate si un fan controller.
Acum ce recomandati :
Scythe Slipstream 500rpm sau 1200 rpm
sau
Scythe Slipstream 1600rpm + fan controller ?

![Thumbs-Up [smilie=Thumbs-Up.gif]](./images/smilies/Thumbs-Up.gif)
Acum ce recomandati :
Scythe Slipstream 500rpm sau 1200 rpm
sau
Scythe Slipstream 1600rpm + fan controller ?
-
calin_banc, tu intelegi limba romana? E diferenta intre a "monitoriza" si a "controla" o turatie. A "monitoriza" inseamna a putea citi turatia, FARA "controlul", adica posibilitatea de a MODIFICA turatia. Asta face acel fir, iti arata turatia, doar atat.calin_banc wrote:Da, ala e. Sursa ar trebui sa-si monitorizeze turatia in functie de temp.
Ca exemplu practic, sa intelegi mai bine: turometrul de la masina. Cu turometru monitorizezi turatia, adica vezi scriptic turatia, iar cu pedala de acceleratie reglezi/controlezi turatia motorului. Ti s-a mai spus de trei ori care e diferenta.

- Calin Banc
Eu zic sa-ti iei un vent capabil de RPM si implicit CFM mare, dar relativ silent caruia sa-i poti controla turatia (temp. si incarcarea nu va fi mereu aceasi).
PS: Se prea poate sa-ti fie problematica sursa la controlul turatiei (eventual posibil motiv de garantie), dupa cum am zis mie-mi sta cam in 1700-1800RPM in load, tragand aerul ce-l sufla ventul de pe procesor pe radiatorul acestuia (asadar aer cald suplimentar), apoi evacuand totul in afara carcasei.
LE: Da inteleg, doar ca in manualul sursei zice clar, daca-mi amintesc corect
, ca respectivul cablu lasat neconectat duce la functionarea ventilatorului sursei la viteza maxima tot timpul. Trebuie pus pe un conector de fan de pe placa de baza. Got my point? 
PS: Se prea poate sa-ti fie problematica sursa la controlul turatiei (eventual posibil motiv de garantie), dupa cum am zis mie-mi sta cam in 1700-1800RPM in load, tragand aerul ce-l sufla ventul de pe procesor pe radiatorul acestuia (asadar aer cald suplimentar), apoi evacuand totul in afara carcasei.
LE: Da inteleg, doar ca in manualul sursei zice clar, daca-mi amintesc corect

Nu cred ca iti amintesti corect
: INSTALLATION Point 6 : Connect the 3 pin fan signal connector to one of the fan connectors on your motherboard. NOTE: You do not need to connect the 3 pin fan signal connector to make the power supply work if you choose not to monitor the speed of the fan.