Probleme de racire

Pentru cei cărora le place să se "joace" cu propriul calculator

Moderator: Moderatori

Post Reply
therealovy77

Probleme de racire

Post by therealovy77 »

:-k Salut. Sunt Ovidiu, din Braila si am si eu o problema legata de noul meu calculator (cumparat pe componente si asamblat de mine). Sistemul consta din : Gigabyte GA-P35-DS4, E4300, Gigabyte G-Power Pro (ramas de la calculatorul vechi), Gainward 8800GTS 320MB, TV tuner Leadtek 2000XP De Luxe (ramas de la calculatorul vechi), 2x1GB Geil 667Mhz/3-4-4-8, Asus DRW-1814BLT, 2x Western Digital RE 250GB (RAID0), floppy, Akasa PaxPower 400W (ramasa de la calculatorul vechi, dar care tine perfect sistemul meu), Raidmax Ninja.
Problema mea e ca vreau sa tin procesorul la 3Ghz (333x9 la 1,35V) si am temperaturi foarte mari atat in idle, cat si in full load (la orice turatie) : cam 50 grade in idle, si sare foarte repede la 75-80 grade in full load (forjat cu Orthos, si masurat cu core temp sau everest). Nu stiu ce sa mai zic, am reasezat coolerul si am repus pasta pe procesor, dar degeaba, sa nu faca fata coolerul meu la aceasta treaba (pana acum l-am folosit cu destul succes la un Prescot dus de la 3Ghz la 3,75Ghz, si nu depasea niciodata 60 grade, cu turatia la mediu spre minim). Daca coolerul ar fi problema, m-am orientat la un Noctua NH-U12F. Intrebarea mea e daca merge pus pe placa mea de baza Gigabyte GA-P35-DS4 (http://www.overclex.net/hardware/235/4/ ... GA-P35-DS4), pt ca coolerele de pe northbridge si sourhbridge sunt destul de mari.
Multumesc.
Deocamdata...doar internaut...
KalKo

Re: Probleme de racire

Post by KalKo »

Am aceeasi placa de baza si sunt foarte mirat pt ca P925@4000 cu V1.36 sta la 25 ilde si 37 in full la mine.
- ce cooler ai pe procesor?
- placa din magazin vine cu bios F3, fa update la F4, poate citeste gresit (F3 nu a apucat mai mult de 5 min la mine)
- ce pasta termoconductoare folosesti?
- in caz ca vrei sa-ti schimbi coolerul vezi sa se portiveasca, eu am avut un Freezer 7 Pro la care a trebuit sa modific destul de multe ca sa-l pot monta.

LE: vezi sa ai un air-flow cat de cat in carcasa sa poata racii heat-pipe-urile alea
Loading....
Merced
Moderator

Post by Merced »

Poate fi doar faptul ca raporteaza placa de baza gresit temperaturile, mai ales daca ai schimbat si pasta(sper ca ai pus corect noua pasta si ca nu e vreo porcarie gen Titan sau mai stiu eu ce). Si revin la teoria mea: daca merge stabil, da-le dracu' de temperaturi.
therealovy77

Post by therealovy77 »

Update: 1. BIOS-ul F3 nu a apucat nici la mine mai mult de 5 minute pana sa ii pun F4
2. Coolerul e cel descris mai sus, Gigabyte G-Power Pro, iar pasta termica e cea livrata impreuna cu coolerul (Gigabyte), e suficienta, nu cred ca e ea problema.
3. Coolerul e pus bine, l-am dat jos si pus la loc de 3 ori pana acum, am zis si eu ca nu e pus bine, l-am pus atent, nu e problema.
4. Am mai observat ceva, am instalat Easy Tune 5, ultima varianta, si imi arata cam cu 14 grade mai putin decat Core Temp sau Everest (in bios imi arata tot mult, la fel ca Everestul sau Core Temp-ul), oare Easy Tune 5 nu citeste din bios temperatura?
5. Inca ceva, am un kit dual channel Geil Ultra 667Mhz 3-4-4-8 / 2,1V si nu vrea nici in ruptul capului sa mearga la latentele specificate, nici macar la 4-4-4-12, vrea doar 5-5-5-15 (pus pe SPD in bios indiferent de voltaj, chiar la 1,8V, e ok). Mentionez ca le-am alimentat intre 1,8V - 2,4V, le-am pus si in alte socluri, fara vreun rezultat pozitiv (cu Memtest da erori dupa un timp, mai lung sau mai scurt in functie de setari). Aveti idee, or fi defecte sau nu le suporta chipsetul?
6. Pt KalKo, ce cooler folosesti tu, ca as vrea sa iau un altul mai mare, dar nu stiu daca imi va incape? Si ce memorii si latente folosesti tu (toate valorile din tabel de la latente, alea vreo 15 la numar, nu stiu exact cate sunt)?
Multumesc.
Neon Biker

Post by Neon Biker »

E o intreaga filozofie cu temperaturile astea citite de CoreTemp sau alte utilitare, dar oricum ai privi problema 75-80 de grade sunt multe. Cel mai probabil ai nimerit un procesor cu heatspreader-ul concav (pentru ca din pacate in ultima vreme sunt o gramada din astea), caz in care singura sansa e sa-i faci lapping (cu pierderea garantiei evident).
Foloseste voucherul SN5MXIMX cand cumperi de la PC Garage si ai discount 1%
burebista
Moderator

Post by burebista »

Daca ar fi concav inca ar mai avea o sansa prin lapping. Problema e sa nu fie convex si sa nu faca contact bine cu pastila. :(
...un fleac...m-au ciuruit...
...asa ca foloseste codul de voucher W33XPSQD in comenzile tale la PC Garage si vei primi discount 1%...
Merced
Moderator

Post by Merced »

Mai degraba varianta lui burebista. Ideea e ca ar putea teoretic inlocui heatspeaderul cu altul, rezultatul evident fiind pierderea garantiei. Totusi pune si alta pasta, ca eu n-am habar cu ce gunoaie livreaza Gigabyte coolerele sale. Pune un Arctic Silver 5 si vezi iarasi.
KalKo

Post by KalKo »

Am doua dimm-uride Kingamx de 800, si cooler am un freezer 7 pro, dar nu-l recomand pt placa asta pt ca trebuie sa faci modificari la cooler ca sa-l poti monta. Preferabil sa masori distanta de la gaurile de prindere pana la heat-sink-uri, sau sa mergi direct cu placa cand vrei sa cumperi cooleru.
Attachments
untitled.JPG
Loading....
therealovy77

Post by therealovy77 »

Pt KalKo: mersi, ma refeream sa imi scrii toate valorile la latente la memorii, asa cum sunt ele in bios: vezi atasamentul
KalKo

Post by KalKo »

Banuiesc ca sti ca la Gigabyte pt optiuni avansate de OC in BIOS ctrl+F1 (am vazut ca in poza nu erau activate)
4-4-4-12 restul pe auto, la refresh to Act Delay e 0
Loading....
therealovy77

Post by therealovy77 »

:thumbleft: Stiu cum se activeaza, iti dai seama ca erau activate in poza atasament, ca altfel nu vedeai setarea pentru latente la memorii (la standard vezi doar voltajele). Oricum, poza e de pe net, si e ca exemplu.
Mersi pt informatiile despre setarea latentelor la tine, spre rusinea mea am primit un sfat de doi bani, dar foarte util pe alt topic (sa le testez cate una, in disperarea si prostia mea temporara nu am incercat). Asa ca asta o sa fac, si revin cu detalii.
therealovy77

Post by therealovy77 »

Cu memoriile am rezolvat-o, e una defecta si o sa le duc la garantie (pereche), multumita lui lucho, ramane problema procului, o sa-l duc la garantie. Multumesc inca odata tuturor. O sa revin dupa ce le schimb.
therealovy77

Post by therealovy77 »

Puteti inchide, pt ca nu mai am de mult sistemul asta.
Post Reply