Carti SF
Moderator: Moderatori
Re: Carti SF
Mai recomand :
*Mana stanga a intunericului - Ursula K. Le Guin (premiul Nebula -1969 si Hugo -1970)
*Arsenalele din Isher / Fauritorii de Arme - A.E. Van Vogt
*Ubik - Philip K. Dick (O carte exceptionala in stilul inconfundabil al maestului P.K.D.)
*Peregrinarile lui Tuf - Geroge R.R. Martin
*Carantina - Greg Egan
De asemenea poti sa incerci si ceva SF romanesc, de ex. Doando - R. Barbulescu (o carte chiar reusita)
LE: Damn, acum am vazut pe ce data a fost postat ultima oara.
Si daca tot am "reinviat" topicul asta, rog pe cei interesati de domeniu sa posteze o lista cu SF-urile care le detine fiecare.
Poate punem la punt un sistem de "imprumutat" carti pt ca, eu unul, am cam ramas in pana. Si cum la anticariat nu mai gasesc nimic nou iar in librarii preturile sunt prohibitive, poate reusim sa ne ajutam unul pe altul.
MAXKOOL999, stiu ca tu ai o colectie de invidiat. De asemenea si Zoidberg
*Mana stanga a intunericului - Ursula K. Le Guin (premiul Nebula -1969 si Hugo -1970)
*Arsenalele din Isher / Fauritorii de Arme - A.E. Van Vogt
*Ubik - Philip K. Dick (O carte exceptionala in stilul inconfundabil al maestului P.K.D.)
*Peregrinarile lui Tuf - Geroge R.R. Martin
*Carantina - Greg Egan
De asemenea poti sa incerci si ceva SF romanesc, de ex. Doando - R. Barbulescu (o carte chiar reusita)
LE: Damn, acum am vazut pe ce data a fost postat ultima oara.
Si daca tot am "reinviat" topicul asta, rog pe cei interesati de domeniu sa posteze o lista cu SF-urile care le detine fiecare.
Poate punem la punt un sistem de "imprumutat" carti pt ca, eu unul, am cam ramas in pana. Si cum la anticariat nu mai gasesc nimic nou iar in librarii preturile sunt prohibitive, poate reusim sa ne ajutam unul pe altul.

Women are best after rigor mortis sets in.
- MAXKOOL999
Deviant, colectia mea o consider bunicica, dar sunt sigur ca altii au unele mult mai mari.deviant wrote:Si daca tot am "reinviat" topicul asta, rog pe cei interesati de domeniu sa posteze o lista cu SF-urile care le detine fiecare.
O sa ma apuc sa fac lista, o sa dureze ceva, dar uite un spoiler la lista

Rule 37: There is no Overkill, only 'Open fire' and 'Time to reload'
OMG, that`s how heaven must look likeMAXKOOL999 wrote:Deviant, colectia mea o consider bunicica, dar sunt sigur ca altii au unele mult mai mari.
O sa ma apuc sa fac lista, o sa dureze ceva, dar uite un spoiler la lista(PS o parte din colectie le am imprumutate deja la diferite persoane, iar cartile din jos starnga nu se vad din cauza canapelei)

Indeed, ai ceva material de citit acolo.
Women are best after rigor mortis sets in.
- Stefan Liviu Stanciu
Toate cărţile şi nuvelele lui Isaac Asimov... Şi Dune... Iar ca autor român: Ov. Crohălmiceanu. Avea o nuvelă mişto. "O alianţă nu-mai-ştiu-cum" 

Dinamo Forever
Nu am simţul umorului, sunt o satiră nemărginită... (Ştefan Liviu STANCIU)
Nu am simţul umorului, sunt o satiră nemărginită... (Ştefan Liviu STANCIU)
cred ca mai bine postez aici decat la "discutii filme".
Stephen King a confirmat filmul Dark Tower
link
se pare ca va fi produs de JJ Abrams (Lost, Alias, urmatorul film Star Trek, MI3)
Stephen King a confirmat filmul Dark Tower
link
se pare ca va fi produs de JJ Abrams (Lost, Alias, urmatorul film Star Trek, MI3)
- ndroid_ndrew
"Cele trei stigmate ale lui Palmer Eldritch" e inca un roman al inconfundabilului Philip K. Dick pe care orice om sanatos la cap, dar care se indoieste uneori de realitate ar trebui sa-l citeasca... PKD e un geniu al SF-urilor care trateaza realitatea/iluziile/adevarul ultim...
"I know you believe you understand what you think I said. But I am not sure you realise that what you heard is not
what I meant."
what I meant."
Apropo de el, uite un articol despre el, copii lui si cu ce se mai ocupa, si poate si la ce sa ne mai asteptam dupa opera lui: http://www.calendarlive.com/books/cl-et ... s-features Se anunta ceva filme interesante dupa opera lui (Ubik as vrea si eu ecranizat calumea), printre care poate si unul biografic.
Dum zomfies...
Intradevar PKD este un greu al domeniului, am citit ceva SFuri la viata mea (nu foarte multe), cele mai multe dintre ele fiind scrise de PKD, are un stil de a scrie care imi place (pe mai multe planuri, in care firul epic poate fi destul de greu de urmarit, uneori); pacat ca la noi in tara nu au aparut prea multe traduceri de-ale cartilor lui. Majoritatea pe care le-am citit au fost in format e-book pe care apoi le-am printat (nu prea imi place sa citesc carti direct de pe monitor, mi se pare cam obositor), astfel daca sunteti interesati puteti sa imi dati un pm si va trimit lista cu cartile pe care le am yo, astfel putem, daca vreti face schimb. De asemenea m-ar interesa niste siteuri cu free e-books, fie aici daca regulamentu o permite fie pe pm. La final va fac o recomandare, Stanislaw Lem - Solaris, asta fiind ultima carte citita, faina cartea, poate unii dintre voi ati vazut si filmul (originalul de Tarkovsky sau re-makeu de Soderbergh).
Apropo, pt cei care sunt interesati de o carte Science (fara Fiction), va recomand Isaac Asimov - Civilizatii extraterestre. Am citit-o cu mult timp in urma si cand voi avea timp o voi citi din nou. Subiectul il reprezinta, asa cum arata si titlu, posibilitatea existentei vietii extraterestre. Foarte multe detalii si argumente solide.
- ndroid_ndrew
Stiu ca Philip K Dick a scris in jur de 38 de carti... Din pacate, in Romania au fost traduse doar 7 sau 8 , si nu vad editurile strofocandu-se pentru a face rost si de celelate volume scrise de PKD. It's a shame
. Eu unul pur si simplu nu ma pot concentra asupra e-book-urilor de pe monitor. Nu e vorba ca sunt scrise pe engleza, deoarece stiu engleza foarte bine ... Nici printate parca nu le pot citi... Mintea mea banuiesc ca nu trateaza e-bookurile ca pe o carte obisnuita...
Apropo, site-ul oficial Philip K Dick este aici... http://www.philipkdick.com/

Apropo, site-ul oficial Philip K Dick este aici... http://www.philipkdick.com/
"I know you believe you understand what you think I said. But I am not sure you realise that what you heard is not
what I meant."
what I meant."
Si eu recomand cartea asta; am citit-o acum vreo doi ani si e cel putin interesanta.boggyy wrote:Apropo, pt cei care sunt interesati de o carte Science (fara Fiction), va recomand Isaac Asimov - Civilizatii extraterestre. Am citit-o cu mult timp in urma si cand voi avea timp o voi citi din nou. Subiectul il reprezinta, asa cum arata si titlu, posibilitatea existentei vietii extraterestre. Foarte multe detalii si argumente solide.
Acum ma distram cu Alte Americi a lui Norman Spinrad. Nu e foarte rea, am citit primele doua nuvele si acum sunt la a treia (e o culegere de nuvele, propriu-zis, nu un roman intreg, dar temele sunt asemanatoare). Prima relativ ok, a doua interesanta ca peisaje si ca final, dar un pic de cliseu, iar a treia interesanta ca alternative history.
In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
- Dr. Voidberg
- Moderator
K. Dick mi-am luat de la Cărturesti, aduc cărti din seria Masters of Science Fiction care-l iubeste pe Dick si ultima dată încă mai aveau câteva cărti care nu apăruseră traduse la noi.
De asemenea de acolo am luat si niste Asimov netradus.
Preturile sunt între 30 si 40 de RON.
De asemenea de acolo am luat si niste Asimov netradus.

Preturile sunt între 30 si 40 de RON.
96 percent of Americans believe that Mr. T still pities the fool.
Radical dreamer
Radical dreamer
Am terminat alaltaieri Alte Americi. Ultimul Razboi Mondial e pur si simplu cea mai savuroasa portretizare a celui de-al treilea razboi mondial. Am ras cat pentru Trouble with Tribbles la puterea a doua. Nici celelalte trei nuvele din carte nu sunt foarte rele, dar asta mi s-a parut de departe cea mai buna.
Cartea cred ca se mai gaseste prin anticariate; eu o am de cand a aparut, in editia originala, la editura Nemira, in colectia Nautilus.
Cartea cred ca se mai gaseste prin anticariate; eu o am de cand a aparut, in editia originala, la editura Nemira, in colectia Nautilus.
In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
- ndroid_ndrew
Daca exista, cer si eu sa mi se faca o recomandare de SF bazat pe scenariul : O parte din oameni pleaca de pe Terra dorind sa colonizeze Universul, in timp ce altii, ca niste ignoranti ce sunt, raman pe Planeta Pamant si continua sa faca ceea ce fac ei mai bine: sa se (auto)distruga...
what I meant."
what I meant."
Hehe, ce-ai scris mi-a adus aminte de Povara Cunoasterii (Brain Wave) - Poul Anderson. N-o fi ea prea stintifica, dar amuzanta ideea oricum.
Dum zomfies...
Nu stiu daca este exact ceea ce te intereseaza, dar scenariul in sine seamana (relativ) cu trilogia Marte (Marte - Rosu, Marte - Verde si Marte - Albastru) a lui Kim Stanley Robinson. Problema felului in care cei de pe Terra se autodistrug nu este abordata spectaculos de larg (comparativ cu problemele pe care le creaza pe Marte in ultima parte a trilogiei), dar chiar si asa, cartea este, per ansamblu, absolut superba.
Ce as mai putea spune dupa atatea pareri? Decat sa ma repet un pic si sa adaug ce ar mai merita:
- in primul rand, uita-te pe o lista cu cartile castigatoare si cele propuse pentru premiile Hugo si Nebula - e un foarte bun inceput ca sa-ti faci o idee.
- ciclul Dune, de Frank Herbert, in special primele 3 carti - e de capatai pentru orice pasionat de SF; daca iti place si vrei sa stii sfarsitul partii a doua a ciclului, incearca si Hunters of Dune si Sandworms of Dune, cele doua continuari scrise de Brian Herbert, fiul lui Frank. Nu-s chiar asa de bune si nu au aparut (inca) in romana, dar merita.
- ciclul Fundatiei, de Isaac Asimov. Am vazut ca cineva se plangea ca a doua carte nu e asa de buna ca prima - e normal; Preludiul Fundatiei (cartea 1) a fost scrisa muuuult mai tarziu decat Fundatia (cartea 2). De fapt, cartile 2-4 sunt o colectie a povestirilor pe tema Fundatiei scrise de un Asimov tanar. Cam tot ce a scris Asimov in ciclul Fundatiei are fundamente de carte politista, dar in haine SF.
- ciclul Ender si ciclul Shadow, de Orson Scott Card. Jocul lui Ender este cartea de la care trebuie sa incepi si este fenomenala. Card scrie folosind trucuri de televiziune - dupa cum remarca un critic, toate personajele ce cearta intre ele cel putin o data pe roman. Ca sa nu intru in detalii, spun doar ca Orson Scoot Card este singurul autor care a luat premiile Hugo si Nebula doi ani consecutiv pentru doua carti (Jocul lui Ender si Vorbitor in numele mortilor) care sunt una continuarea celeilate.
- ciclul Marte, de Kim Stanley Robinson. Cele 3 carti (Marte Rosu, Marte Verde, Marte Albastru) sunt o fascinanta poveste despre terraformarea planetei Marte. Pe aceeasi tema autorul a mai publicat o culegere de povestiri despre acelasi subiect, inca netradusa.
- ciclul Furnicile, de Bernard Werber. Cele 3 carti prezinta lumea furnicarelor asa cum nu ati mai vazut- o vreodata. Werber e unul dintre putinii scriitori non-UK/USA de notorietate mondiala (da, e francez).
- ciclul Lumea Fluviului (Riverworld), de Philip Jose Farmer. Idee originala (toata lumea care a trait vreodata pe Pamant se trezeste readusa la viata pe o planeta necunoscuta, pe malul unui fluviu imens. Unii oameni incearca sa gaseasca raspunsuri la intrebari - eroii principali sunt Richard Francis Burton, Mark Twain si altii).
- Domn al Luminii si primele 3 carti din ciclul Amber, de Roger Zelazny. Nu sunt SF, ci fantasy, dar merita. Daca preferi musai SF-ul, Zelazny are multe alte carti SF bune si foarte bune.
- Little Heroes de Norman Spinrad - la noi a aparut mai demult sub denumirea de Masinaria Rock'n'Roll. Capsati-l pe Bug Jack Baron de acelasi autor merita citita.
- Omul din Castelul Inalt, Timpul dezarticulat si Ubik, de Philip K. Dick. Nerecomandat paranoicilor, Dick a scris romane in care aproape nimic nu este ceea ce pare.
- ciclul Lumea inelara, de Larry Niven, in special prima carte. Recomandat iubitorilor de hard-SF clasic (fara chestii moderne, psihologice sau mai stiu eu ce, doar cu extrapolari fundamentate stiintific relativ la descoperiri stiintifice).
- ciclul The Bridge, de William Gibson. In special cartile 1 (Lumina virtuala) si 3 (All tomorrow's parties, din pacate netradusa). Gibson este intemeietorul cyber-SF-ului.
Ar mai fi multi altii, dar lista de mai sus e un bun punct de plecare.
Evident, daca iti place vreun roman de mai sus, e indicat sa inserci si altele de acelasi autor.
Daca stiti engleza suficient de bine ca sa va incumetati sa cititi SF de la mama lui, exista Amazon.com si altele asemenea pentru cumparaturi on-line din afara.
In Bucuresti exista si libraria Nautilus (nautilus.ro), care este the best pentru SF & fantasy in engleza in Romania. Primesc si comenzi online pe site, desi daca te poti duce in persoana exista o reducere de 10%.
De asemenea, exista o cartulie numita "100 must-read SF novels", care prezinta 100 de carti SF esentiale, plus alte 500 doar ca titluri.
- in primul rand, uita-te pe o lista cu cartile castigatoare si cele propuse pentru premiile Hugo si Nebula - e un foarte bun inceput ca sa-ti faci o idee.
- ciclul Dune, de Frank Herbert, in special primele 3 carti - e de capatai pentru orice pasionat de SF; daca iti place si vrei sa stii sfarsitul partii a doua a ciclului, incearca si Hunters of Dune si Sandworms of Dune, cele doua continuari scrise de Brian Herbert, fiul lui Frank. Nu-s chiar asa de bune si nu au aparut (inca) in romana, dar merita.
- ciclul Fundatiei, de Isaac Asimov. Am vazut ca cineva se plangea ca a doua carte nu e asa de buna ca prima - e normal; Preludiul Fundatiei (cartea 1) a fost scrisa muuuult mai tarziu decat Fundatia (cartea 2). De fapt, cartile 2-4 sunt o colectie a povestirilor pe tema Fundatiei scrise de un Asimov tanar. Cam tot ce a scris Asimov in ciclul Fundatiei are fundamente de carte politista, dar in haine SF.
- ciclul Ender si ciclul Shadow, de Orson Scott Card. Jocul lui Ender este cartea de la care trebuie sa incepi si este fenomenala. Card scrie folosind trucuri de televiziune - dupa cum remarca un critic, toate personajele ce cearta intre ele cel putin o data pe roman. Ca sa nu intru in detalii, spun doar ca Orson Scoot Card este singurul autor care a luat premiile Hugo si Nebula doi ani consecutiv pentru doua carti (Jocul lui Ender si Vorbitor in numele mortilor) care sunt una continuarea celeilate.
- ciclul Marte, de Kim Stanley Robinson. Cele 3 carti (Marte Rosu, Marte Verde, Marte Albastru) sunt o fascinanta poveste despre terraformarea planetei Marte. Pe aceeasi tema autorul a mai publicat o culegere de povestiri despre acelasi subiect, inca netradusa.
- ciclul Furnicile, de Bernard Werber. Cele 3 carti prezinta lumea furnicarelor asa cum nu ati mai vazut- o vreodata. Werber e unul dintre putinii scriitori non-UK/USA de notorietate mondiala (da, e francez).
- ciclul Lumea Fluviului (Riverworld), de Philip Jose Farmer. Idee originala (toata lumea care a trait vreodata pe Pamant se trezeste readusa la viata pe o planeta necunoscuta, pe malul unui fluviu imens. Unii oameni incearca sa gaseasca raspunsuri la intrebari - eroii principali sunt Richard Francis Burton, Mark Twain si altii).
- Domn al Luminii si primele 3 carti din ciclul Amber, de Roger Zelazny. Nu sunt SF, ci fantasy, dar merita. Daca preferi musai SF-ul, Zelazny are multe alte carti SF bune si foarte bune.
- Little Heroes de Norman Spinrad - la noi a aparut mai demult sub denumirea de Masinaria Rock'n'Roll. Capsati-l pe Bug Jack Baron de acelasi autor merita citita.
- Omul din Castelul Inalt, Timpul dezarticulat si Ubik, de Philip K. Dick. Nerecomandat paranoicilor, Dick a scris romane in care aproape nimic nu este ceea ce pare.
- ciclul Lumea inelara, de Larry Niven, in special prima carte. Recomandat iubitorilor de hard-SF clasic (fara chestii moderne, psihologice sau mai stiu eu ce, doar cu extrapolari fundamentate stiintific relativ la descoperiri stiintifice).
- ciclul The Bridge, de William Gibson. In special cartile 1 (Lumina virtuala) si 3 (All tomorrow's parties, din pacate netradusa). Gibson este intemeietorul cyber-SF-ului.
Ar mai fi multi altii, dar lista de mai sus e un bun punct de plecare.
Evident, daca iti place vreun roman de mai sus, e indicat sa inserci si altele de acelasi autor.
Daca stiti engleza suficient de bine ca sa va incumetati sa cititi SF de la mama lui, exista Amazon.com si altele asemenea pentru cumparaturi on-line din afara.
In Bucuresti exista si libraria Nautilus (nautilus.ro), care este the best pentru SF & fantasy in engleza in Romania. Primesc si comenzi online pe site, desi daca te poti duce in persoana exista o reducere de 10%.
De asemenea, exista o cartulie numita "100 must-read SF novels", care prezinta 100 de carti SF esentiale, plus alte 500 doar ca titluri.
Momentan l-am descoperit pe Peter F. Hamilton - si am vazut cartile din Commonwealth saga traduse si pe la noi: Pandorra's Star si Judas Unchained. Is foarte mari cartile, multa gargara pe alocuri, isa intri numai bine in atmosfera.
- MAXKOOL999
In ultima vreme am citit Dreamsongs al lui George RR Martin, cu pauza pentru a citi si seria Death's Head a lui David Gunn, seria Freehold a lui Michael Z Williamson, si dupa Dreamsongs urmeaza seria The Lost Fleet a lui Jack Campbell (se pare ca am intrat in faza de military space operas
)

Rule 37: There is no Overkill, only 'Open fire' and 'Time to reload'
Stephen King - Duma key, destul de interesanta, cine s-ar fi gandit sa bage personajul negativ intr-o lanterna plina cu apa dulce