SSD OCZ Vertex 4 128GB

Discutii despre componente hardware grupate pe categorii de produse

Moderator: Moderatori

Post Reply
pricoky

SSD OCZ Vertex 4 128GB

Post by pricoky »

Salutare forumistilor!
Vin dupa mult timp cu o noua nelamurire privind SSD-urile.
Am achizitionat acum vreo 3 zile un SSD OCZ Vertex 4 128GB de la PC garage. Evident m-am apucat repede si cu entuziasm sa mut Windows-ul pe el. Dupa mai multe incercari esuate de a migra vechiul Windows 7 ultimate x64 de pe HDD pe SSD m-am lasat pagubas si am facut un fresh install. Problema e ca dupa ce am rulat benchmark-ul AS SSD am ramas umpic cam dezamagit de rezultate adica am undeva la jumatate din vitezele cu care se lauda producatorul. Acuma stiu ca si astia mai pun de la ei da parca nici asa. Mentionez urmatoarele: placa de baza Gigabyte GA-67X-UD3-B3, Core i5 2500k, 8 Gigi RAM, 1xHDD WD 1TB si SSD-ul,restul nu sunt importante sau nu vad sa aiba vreun impact asupra SSD-ului. Cum spuneam am instalat Windows-ul, nu inainte de a seta din BIOS porturile Sata pe AHCI si toate au mers bine pana la benchmark. Placa mea de baza are 8 porturi Sata:4 SataII si 4 SataIII doua dintre SATAIII merg pe un chipset dedicat Marvell si doua pe Intel. Citisem pe undeva ca Marvell-urile astea nu sunt tocmai reliable asa ca am mutat SSD-ul pe porturile cu chipset Intel. Am instalat Intel rapid storage technology driver pentru RAID, AHCI tra la la, totul a decurs normal pana am rulat din nou benchmark-ul. Valorile crescusera cu foarte putin fata de precedentele.
Acum intreb: Ce n-am facut bine?
Windows-ul se misca bine n-am ce sa zic, nu apuci sa vezi logo-ul intreg de la ecranul de loading si in cateva secunde esti good to go in mediul de lucru cu toate alea incarcate.
Dar totusi, de ce rezultatele alea?
burebista
Moderator

Re: SSD OCZ Vertex 4 128GB

Post by burebista »

pricoky wrote:Windows-ul se misca bine n-am ce sa zic, nu apuci sa vezi logo-ul intreg de la ecranul de loading si in cateva secunde esti good to go in mediul de lucru cu toate alea incarcate.
Dar totusi, de ce rezultatele alea?
Sfatul meu, bucura-te de SSD si da-le dreq de benchmark-uri.
Daca vrei sa fii cu inima impacata cu vitezele alea ruleaza ATTO si ai sa te linistesti. :)
...un fleac...m-au ciuruit...
...asa ca foloseste codul de voucher W33XPSQD in comenzile tale la PC Garage si vei primi discount 1%...
coretweaker

Post by coretweaker »

S-ar putea ca benchmark-ul tau sa aiba o problema. Mai incearca alte doua bench-uri diferite si compara rezultatele.
pricoky

Post by pricoky »

Ce-i drept nu am încercat și alte benchmark-uri, din ce am google-IT și-am cetit am înțeles ca AS SSD ar fi cel mai "pe bune" ca sa zic asa. Dar in seara asta am sa mai fac niste teste si o sa revin cu rezultatele. Nu de alta dar poate apar probleme similare si in carcasele altora si macar sa stie oamenii cum sta treaba cu Vertex-urile astea noi :wink:
coretweaker

Post by coretweaker »

Incearca HD Tune Pro si Crystal Disk Mark. Cei de pe-aici mai mult pe astea le utilizam.
pricoky

Post by pricoky »

Salutare din nou!
Revin cu un test, aștept o părere, e bine sau...?
CrystalDiskMark
Seq:______Read-483.1Mb/s Write-403.2Mb/s
512k:_____Read-325.7Mb/s Write-394.3Mb/s
4K:_______Read-29.88Mb/s Write-83.27Mb/s
4K QD32:__Read-354.1Mb/s Write-317.5Mb/s
si
http://imageshack.us/photo/my-images/41 ... rtex4.png/
Ce-i drept ma cam depasesc valorile alea cu 512k, 4k. Judecând după prima pare sa fie bine dar nu stiu la celelalte!
coretweaker

Post by coretweaker »

Este excelent rezultatul, sa-l stapanesti fericit. Pe ce conector SATA 3 ai conectat SSD-ul? (presupun ca nu pe chip-ul Marvell). Daca poti, conecteaza SSD-ul si pe SATA 3 de la Marvell si mai testeaza-l o data cu Crystal Disk Mark sa vedem o comparatie.
pricoky

Post by pricoky »

Pai prima data l-am avut conectat pe Marvell dar aveam valori mai mici oricum decât cele de pe chipset-ul plăcii(inclusiv timpii de răspuns erau mai mari). Mi-a cam făcut probleme pe Marvell la instalarea Windows-ului(bănuiesc ca de la driverii AHCI) și după ce l-am mutat a mers bine. Am sa fac niște teste și pe Marvell dar sunt oarecum sceptic și mi-e teama ca nu cumva sa "rezolv" Windows-ul deja instalat pe chipset-ul integrat. Oricum din ce am citit prin review-uri Marvell-u asta nu prea e mare șmecherie asa ca am dezactivat cele doua porturi din BIOS(oricum nu le foloseam).
Mai e o treaba curioasa, în BIOS nu îmi apare SSD-ul cum apar celelalte componente cum ar fi HDD-ul și DVD-ROM-ul, trebuie sa dau enter pe portul unde este conectat și abia atunci îmi vede un mediu de stocare de 128GB dar nu "spune" ce model sau...
Am versiunea F9 la BIOS. Am încercat sa upgrade-z la U1a(UEFI) dar nu ma lasă, primesc mesaj de incompatibilitate chiar și prin Q-Flash. Nus' ce sa zic!
coretweaker

Post by coretweaker »

Daca chip-ul Marvell pe care-l are placa ta de baza este un "9128", nu trebuie sa te astepti la viteze mai mari de 400 MB/s, fiindca asta este limita lui maxima, dar de functionat functioneaza fara repros, eu, de exemplu, am instalat sistemul de operare pe un SSD cuplat la SATA 3 Marvell 9128 si n-am probleme de niciun fel.
pricoky

Post by pricoky »

Chipset-ul meu este un Marvell 88SE9172. Probabil ca la instalarea Windows-ului nu am făcut eu ceva bine. Oricum, am reușit sa update-z BIOS-ul plăcii de baza de la Legacy la UEFI și vreau sa zic ca schimbarea e radicala, vorbind nu doar de interfața noua dar și despre performante. Mi-a crescut viteza SSD-ului și mi-l recunoaște corect în BIOS, la ecranul de boot nu mai aștept sa citească/arate controller-ele și ce mai arata pe-acolo(deși aveam quick boot enabled) și ajung în mediul de lucru mult mai repede. Iar BIOS-ul arata foarte cool acum, interfața prietenoasa.
Mulțumesc de sfaturile primite, chiar mi-au priit!
Post Reply