Recomandare Sistem Nou - solutie de buget

Referitor la domeniul hardware in general, preţuri, informaţii de ultimă oră.

Moderator: Moderatori

Post Reply
georgeleus

Recomandare Sistem Nou - solutie de buget

Post by georgeleus »

Ceva vechi cunoscuti mi-au scos nr. de la naftalina si-mi solicita informatii pentru o unitate PC noua.
Eu cum nu mai sunt in tema de ceva vreme cu ce e nou, cer un sfat celor avizati:

Se poate face o unitate ok in jurul sumei de 1200 ron ?

Ce-nteleg prin "ok":
- placa de baza care sa stie ceva standard nou de CPU, sa mai poata fi upgradat in urmatorii 2-3 ani;
- placa video onboard care sa ruleze World Of Tanks si alte minuni de-astea online la moda flawless (placa video dedicata va fi adaugata ulterior);
- sursa decenta (imi imaginez un Corsair 430W la 220 ron sau ceva gen... EarthWatts nu stiu daca se mai fabrica);
- vreo 4-8G ram (presupun ca DDR3, nu mai stiu la cat au ajuns frecventele);
- HDD 1TB;
- eventual un SSD 60GB;
- DVD-RW si-l pastreaza, se mai incadreaza si la vreun Blu-Ray ?
- carcasa decenta, aerisita cu front panel.

Thanks.

_____
LE:

Cum suna asta ?

Mobo: ASUS A88XM-PLUS 338 ron
CPU: AMD Athlon X4 860K Black Edition 3.7GHz 370 ron
RAM: ADATA XPG Gaming 8GB DDR3 1600MHz CL9 Dual Channel Kit Bulk 240 ron
SSD: Kingston SSDNow V300 120GB SATA-III 2.5 inch 291 ron
PSU: Corsair VS Series VS450 200 ron
CASE: Deepcool Smarter 111 ron

Mi-a iesit la 1.550 ron si-am ales cam cele mai entry level elemente posibile.
Sa zic c-as putea sa gasesc o placa de baza cu vreo 100 ron mai ieftina si sa-l multumesc deocamdata cu 4GB ram. Sa zic ca mai rad si-acolo vreo 100 ron. Deci tot e mult.
Sursa insa pare foarte decenta pentru banii ei.

Astept si parerea celor avizati.
--
"I have to think hard in order to name an interesting man who doesn't drink"
Burt Reynolds.
Merced
Moderator

Re: Recomandare Sistem Nou - solutie de buget

Post by Merced »

Si video-ul cui il lasi?
PSS 214

Post by PSS 214 »

eu as merge pe intel pentium G3258 si o placa de baza ASrock H81M DGS R2.0
schimba sursa cu un sirtec 450W
nu merita sa dai 300lei pe SSD-ul acela... baga ceva de 60gb sau un HDD clasic vechi daca mai are prietenul respectiv, iti recomand SSD-uri de la intel, samsung sau crucial de minim 240gb
la carcasa eu as merge pe http://www.pcgarage.ro/carcase/segotep/sg-xt-nf/
si la placa video iti recomand ceva SH... un GTX650 Ti boost sau un HD7850 1gb/2gb
vezi ca ram-ul nu este pe stoc...
PCgarage discount 1% folosind voucher-ul: NA7GGA77
Merced
Moderator

Post by Merced »

Sistemul pe AMD este mult mai performant, dar procesorul ala nu are video integrat.
Cu SSD-ul sunt de acord cu PSS, nu prea merita sa iei unul asa, mai ales ca daca urmaresti un pic diverse site-uri cu anunturi, posibil sa gasesti noi, aduse pe cai neoficiale(furaciuni, pe romaneste) de ~256Gb la ~300 de lei. Asa ca idee. Sursa Corsair e overkill pentru un asa sistem, merge lejer cu Sirtec cum ti s-a spus.
georgeleus

Post by georgeleus »

Understood.

Singura nelamurire e referitoare la video, m-am gandit ca placa aia de baza are video onboard.
...sau fiind APU tine de procesor si trebuie sa fie modelul mai scump ?

Cautam ceva cu video integrat si nu ultra-performant. V-am zis, omul vrea sa bage World of Tanks si eventual CoD-urile mai vechi.
--
Burt Reynolds.
Merced
Moderator

Post by Merced »

Nu mai exista video integrat in placa de baza de vreo trei ani. Toate video-urile integrate sunt in procesor, pe placa fiind doar iesiri si cam atat. Din cate stiu eu WoT nu e chiar lejer in ceea ce priveste cerintele, dar poate ma insel ca nu l-am jucat niciodata. Oricum flawless la detalii maxime ma indoiesc ca il va duce un onboard.
Deci ori se schimba bugetul, ori se schimba abordarea si se reorienteaza la produse SH, parerea mea.

Edit: Uite aici ceva cat de cat. Nu are 8Gb de ram, dar pe placa mai ai un slot si poti sa-i pui ulterior. Placa de baza e foarte basic, deci daca are de gand sa-si ia nebuneli. Video-ul ala din procesor ar trebui sa fie semi-decent. Cauti si vezi daca sunt utilizatori de WoT care se joaca cu asa ceva, si vezi cam care-s limitele lui practice. Carcasa am ales-o pe cea recomandata de PSS mai devreme pur si simplu pentru ca are sursa jos, lucru care aduce destule avantaje, atat pentru ea cat si pentru racirea componentelor din ea. Sursa am pus-o p-aia, eu stiu modelul pe vremea cand lucram la vanzari de PC-uri am montat multe d-astea, aveam o firma care lua cate zece odata ca sa puna prin diverse workstation-uri de prin primarii, si n-am avut probleme. Poti pune si o placa video mid-range pe ea lejer.
Nu am pus DVD-RW, presupun ca nu mai e cazul, iar la SSD/HDD ramane de pus in balanta daca si ce merita.
Tresty

Post by Tresty »

Nu iti recomand sa te bazezi gpu-ul din procesoarele cu gpu incorporat, e cam praf in ochi, sunt luate de cam orice placa de 100RON SH. E bun cat de cat pentru chestii gen Hearthstone, dar la 3d tot o placa dedicata e baza. Spre exemplu la mine, AMD A10 6700 cu GPU 8670 incorporat e batut de un un ATI RADEON 3850 cu cam 50%. Pot sa iti dau si niste numere din 3D Mark sau 3D Mark 2006 daca vrei, am facut testari riguroase pentru ca tot mi se parea ca gresesc eu pe undeva.

Ma indoiesc insa ca o solutie de GPU in CPU va duce WOT, nu l-am jucat dar din ce am vazut pe Twitch e destul de multa grafica in el. Ca o comparative, cu totul la maxim pentru mine 8670 duce DOTA2 la 20-25FPS, in timp ce 3850 duce 35-40
"Science without religion is lame. Religion without science is blind."
georgeleus

Post by georgeleus »

Am ramas destul de in urma cu noutatile. :sad1:

Bun.
In primul rand multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Apoi, m-am documentat nitel si treaba cu cerintele WoT-ului e cam controversata. Una scriu ei, alta observa utilizatorii.
Adica wtf, imi imaginam ca orice onboard patetic scos in ultimii 2 ani e mult peste un 512M/128b care e specificat in cerintele "Medium". Si nenea ala zice ca_cu un 9500GT merge pe medium cu rezerve.

Ca sa-nteleg mai pe romaneste, puteti sa-mi ziceti in procente aproximative cat de slab e onboardu de pe Kaveri (Radeon R5) fata de un 9600GT ?
Ca daca e semnificativ mai slab revin la Athlon sau macar ii caut un 8800GT la sh... care oricum imi imaginez ca la 512M/256b ar rupe lantu' in joc. Si la 100 ron tot il gasesc.

Carcasa arata bine. Avand in vedere ca am o tastatura Segotep care merge de vreo 6 luni si nu i s-a faramat iluminatu', banuiesc c-o fi ceva calitate la pretul ala.

Referitor la montatul sursei jos, un review-er se plangea ca firele sursei sunt scurte. Daca-i pun opticul sus probabil o sa gasesc un prelungitor.
Important e ca are conector PCI-E de 6 pini si tine un video mainstream contemporan.

Cel mai mare dubiu ramane in schimb placa de baza.
Nu ma deranjeaza foarte mult ca n-are conectori PCI sau RAM mai multi, in schimb n-are USB 3.0 si omul va dori SSD in viitorul cel mult indepartat.
Plus ca unde rahat e DVI-ul ? S-a pastrat D-Sub-ul si s-a renuntat la DVI ? Asta n-o anticipam.

Avand in vedere problemele cu AsRock-ul pe care le-am tot intalnit in decursul timpului, chiar as prefera sa rup ceva extra din buget pentru ASUS. Sau MSI. Am vazut ca la pana-n 300 ron pute site-ul de placi.
Paranoia ca paranoia, dar cunosc 4 insi care-au trecut prin experiente sinistre cu AsRock.

Thanks.
--
Burt Reynolds.
Merced
Moderator

Post by Merced »

Am mai studiat si eu problema asta cu grafica integrata. Se pare ca frecventa memoriilor este destul de importanta si cu cat aceasta e mai mare, cu atat va performa mai bine grafica. Si e de retinut ca daca pe viitor se pune o placa AMD de generatie actuala, aceea plus aia integrata pot lucra impreuna ca un fel de SLI/CF si vei avea performanta sporita. Adica cu proceosorul recomandat de mine si un video gen R7 250X, care-i vreo 400 de lei in prezent, poti avea performante video foarte ok chiar si pentru jocuri din zilele noastre, evident nu la cine stie ce rezolutii sau detalii, dar oricum.
Sunt convins ca sunt inca jocuri unde un 9600GT o sa ii dea clasa acestui onboard, dar tehnologia din placa aia e deja veche. Sunt si jocuri unde-s cam la fel de proaste, dar una suporta tehnologii actuale, alta nu. Si te mai gandesti ca placa are 5-6 ani deja, poate sa crape oricand. Pe ce monitor va fi legat PC-ul? Daca nu e vreun fullHD cred ca WoT ar misca decent pe detalii medium/low si pe IGP.
Carcasa nu e cine stie ce calitate, tabla tot ordinara, dar macar are niste filtre de praf, are sursa jos si firele ei nu-s deloc scurte, totul e sa stii sa o montezi. A, ca poate ai pretentia sa le tragi pe toate prin spatele carcasei, si aici poate nu o sa ajunga(mai ales la ala de 4/8 pini care alimenteaza procesorul) pe acolo, ci il dai "prin fata, asta e. Macar sursa nu mai pompeaza aerul cald emanat de procesor si placa video(cand si daca va fi si una d-asta) prin ea inainte de iesire, ci o sa aiba circuitul ei separat.
Cu placa de baza tine si de preferinte. Eu am ASRock de patru ani, si n-am probleme. Ce-i drept am renuntat de o buna perioada la overclocking, singura smecherie e ca am pus memoriile la frecventa lor si ca am deblocat nucleul X3-ului pe care-l am, ca sa fie X4. Dar rulez cu el la 2.8Ghz, pe vremuri il facusem stabil la 3.35Ghz. Eu mi-am facut treaba cu ea.
Lipsa USB 3.0 nu influenteaza la SSD. Ce treaba are SSD-ul cu USB? Ala e intern, e pe SATA3, si placa are asa ceva. Daca are omul vreun HDD extern cu 3.0 da, poate merita. Eu am recomandat-o ca sa iasa cat mai aproape de suma data de tine. Poti sa mai pui cativa zeci de lei si sa iei ceva similar de la Gigabyte sau Asus care sa aiba si asa ceva. Plus DVI si/sau HDMI. La cele mai basic placi nu se baga dotari de genu', pentru ca nu le cumpara nimeni sa le puna pe cine stie ce sisteme.

Uite si un film care arata faza cu frecventa memoriei:

Sursa: Youtube
georgeleus

Post by georgeleus »

Dragos, daca s-ar putea face o compilatie "Like a Boss" cu maniaci calculatoristi tu sigur te-ai numara printre protagonisti =D>

Foarte interesant ce-ai spus referitor la video si la posibilitatea de a cupla radeonurile intr-un fel de TurboCache. Suna promitator.

Ca monitor are un BenQ de 19 mai vechiut care se conecteaza pe DVI. Si cum le are cat de cat cu electronica si stie ce-nseamna un transfer pur digital si altul prin mufa analog, i-ar fi convenit conectica. Ma rog, asta nu e chiar atat de important, banuiesc ca gasesc si un adaptor revers.

De sursa am zis si eu ce-a comentat unul prin review-uri, eu inafara de carcasa mea n-am dat nimanui cablurile prin spate. Toate manunchi stranse bine prin interior.

Cat despre 3.0, e mania "lucrului nou cumparat cu eforturi si sacrificii"... la fel, se gandeste ca-i standard de viitor si PC-ul asta pentru care strange bani de 5 luni vrea sa-l tina 10 ani.
Fi-su cu siguranta o sa vina cu HDD-uri pe 3.0 sau stick-uri gen. Eu stiu cum e la mine sa transfer jdegiga cu 22mbps si subscriu la ideea lui.

Gata !
Am asimilat destule informatii. Va trebui sa reiau site-urile de specialitate sa ma repun la curent cu treaba.

Sper ca thread-ul sa fie de folos si altor curiosi in situatia mea.

:occasion14:

__
LE:
Referitor la APU Kaveri, cand l-a trecut din 1080p la 720p si-am vazut imbunatatirea, atunci m-a convins !
Last edited by georgeleus on Tue Jan 20, 2015 5:32 pm, edited 1 time in total.
--
Burt Reynolds.
Tresty

Post by Tresty »

mersi de filmulet mercede, procesorul e extrem de aproape de al meu, deci trebuie sa bag 200RON in ram ca sa o ia mai bine pe partea de video gpu-ul...
"Science without religion is lame. Religion without science is blind."
Merced
Moderator

Post by Merced »

Nici eu nu prea mai sunt la curent, vreo doi ani am fost complet out of the loop, dar am mai avut ocazia recent sa mai mesteresc PC-uri actuale si din curiozitate m-am mai uitat pe un review sau altul. Cochetam cu ideea sa-mi iau si eu ceva de genul asta inainte sa o las balta si sa cumpar de la PSS un 9800GT ca sa-mi fac si eu damblaua cu el(aka terminat Borderlands 1&2+DLC-uri, eventual jucat S.T.A.L.K.E.R.(-urile), jocuri pe care le-am ratat la momentul respectiv cu desavarsire.
Oricum ai da-o, solutiile video cu care vin AMD-urile sunt peste ca performante fata de ce ofera Intel. Si erau de mult timp, chiar si pe vremea cand inca mai erau integrate in placa de baza, eu tin minte ca am avut si un Sempron AM2+ pe un chipset AMD destul de basic, si un Pentium G pe socket 1156 si pe partea de video mergea mai bine cu Sempron-ul(deblocat la X2, overclockabil in draci, facuse ZM niste recorduri de frecventa cu el inainte sa ajunga din nou la mine).
Eu unul voi mai astepta o perioada pana la urmatorul upgrade, eventual o sa mai incerc sa ii dau in gura procesorului, sa ma dumiresc daca ajuta vreun pic la Lightroom, ca fisierele RAW de pe un D7000 nu se editeaza atat de smooth pe cat o o fac .jpeg-urile si pe cat as vrea eu, parca e un pic de lag cand trag de diverse slidere.
georgeleus

Post by georgeleus »

Salutare din nou,

Am creeat urmatorul wishlist vizand criteriile mentionate la inceputul anului.

Am iesit undeva la aproape 1800ron ca m-am porcit la memorie si HDD.

Nashul meu vrea sa-si schimbe joagla de data asta si e dispus sa ofere maxim 1.500ron.

Carcasa n-am mai gasit-o pe-aia, am zis una fara sursa aerisita sa fie.
APU a ramas tot ala.
Memoria am ales-o de 8GB pentru ca majoritatea placilor de baza am vazut ca au 2 slot-uri si-am zis sa fie cat de cat future-proof (mai ales ca video ia din RAM si 8GB nu vor fi suficienti ca mem totala ever).
Sursa nu mi s-a parut mult mai scumpa fatza de Sirtec si m-am gandit ca Seasonic e mai rasarita.
Nu sunt impacat insa cu placa de baza... am cautat ceva format FullATX (o sa vrea o placa video dualslot pe viitor plus una de sunet neaparat) dar vad ca trend-ul e pe mATX. Nu mi se pare foarte scumpa la ce ofera, credeti ca de la ASUS sau orice altceva inafara de ASRock e vreun alt bang for the buck?
De blu-ray nu m-am atins, ramane tot DVD-ul vechi deocamdata (care e pe IDE... sh!t [smilie=Nice-try.gif] ).
La HDD eu sunt foarte multumit de Red, 2TB mi se pare raport cal/pret bun, insa cred ca trebuie sa cobor la o serie mai ieftina.

Ma mai puteti sfatui o data?
Thanks.
Wishlist
Wishlist
--
Burt Reynolds.
pegas

Post by pegas »

eu mi-am luat recent un pentium 4400 (procul 299 de lei si placa 289, cu suport pentru ddr3 normal) si pare ok. nu am apucat sa fac prea multe teste...

singurul cu numere clare a fost minecraft, care imi merge acum full la 56 fps, la fhd.
la mijloc intre .asm si .c
georgeleus

Post by georgeleus »

Multumesc.

Spune-mi te rog ce sa inteleg din urmatoarele specificatii atunci.

Grafica Integrata Pentium:
Model HD 510
Frecventa grafica 350 MHz
Frecventa grafica dinamica 1.05 GHz
Memorie maxima video 1.7 GB

Grafica Integrata AMD:
Model Radeon R5
Frecventa grafica 756 MHz
Shader cores 256

Intreb pentru ca pt. mine Minecraft-ul reprezinta un nonsens, mie aia nu mi se pare grafica... sau oi fi jucat eu altceva pe R61-ul meu de 10 ani vechime.

Diferenta de pret exista dar nu e impresionanta la Intel vs. AMD in cazul asta.
La grafica se justifica sau e diferenta de performanta mult prea mare? (luand in calcul DDR3 CL9)
Thanks.

In alta ordine de idei, ca tot am plecat de la sugestia ta, am ajuns la urmatorul wishlist:
Intel based
Intel based
Daca Sirtecul e mai bun ca acest Corsair (nu stiu ce electronica are VS-ul) trec pe ala.
La memorie m-am incadrat cu 8GB.
Placa de baza am luat-o pe cea mai ieftina de la ASUS pe socket-ul ala.
HDD-ul am zis sa-l tin in 2TB dar am coborat la clasa. O tine vreo 4-5 ani un Blue, la regim de o data la doua zile utilizare PC ?
Ca si carcasa am cautat ceva cu doua bay-uri de optic, vad ca trend-ul acum e fara sau deloc. [smilie=Wonder.gif]
Mi se pare oaresce inchegata la pretul ala si ma-ncanta cele 3 usb-uri pe fatza.

Despre asta ce sugestii mai aveti?

Pegas, tu pe ce mobo ai mers ? (imi imaginez ca ai refolosit carcasa veche)
--
Burt Reynolds.
pegas

Post by pegas »

Din păcate, la grafica nu prea sunt teste. Teoretic, din ce am mai săpat eu, hd 510 are 4/8 g pixeli / g texeli. Cred ca ar merge la hd cu setari medii un gta4. E cam echivalent cu un geforce 6 600 gt. Cred.

Din câte mai țin eu minte, ar fi echivalentul unui a8 7600. .. Pentru a8 sunt date pe Wikipedia despre performanta.

Eu am mers pe Intel pentru ca la bf nu am găsit amd la emag. Voiam neapărat cu grafica integrata
georgeleus

Post by georgeleus »

Saptamana trecuta am asamblat calculatorul.

Carcasa Zalman ZM-Z1.
Sursa Sirtec HP550W
Mobo ASUS A8XX-M
APU Kaveri A8-7650K (4CPU, 6GPU)
RAM 2x 4GB Kingston HyperX 1600 DDR3
HDD 2TB WD Blue
DVD RW LG

Efectiv m-a socat performanta.
Initial ii solicitasem sa investeasca in viitorul apropiat intr-un SSD, insa felul in care se misca dupa toate programele uzuale instalate m-a facut sa renunt la idee.

Multitasking-ul e fenomenal. Ori eu sunt atat de demodat, vorbim totusi de performanta pe Windows 7 x64.

Jocuri testate:
NFS MW (Criterion 2012).
1280x1024 la medium detail are peste 30fps.

Crysis (2007)
1280x1024 la full detail rupe (mie pe 8800GT nu-mi merge atat de bine).

Repet, sunt profund impresionat si foarte placut surprins de acest APU.
--
Burt Reynolds.
pegas

Post by pegas »

cool :-)
Post Reply