GeForceFX 5900Ultra - The New King is Here!

Plăci video, acceleratoare 3d, acceleratoare grafice ... cum doriţi să le numiţi.

Moderator: Moderatori

ricardo
Moderator

GeForceFX 5900Ultra - The New King is Here!

Post by ricardo »

Au aparut primele reviewuri la noile modele FX de la nVidia. In principal, este prezentat modelul de top, GeForce 5900 Ultra.
Image
Impresiile sunt foarte favorabile, noile drivere Detonator FX si noile mici imbunatatiri fata de NV30 isi spun cuvantul, ATI Radeon 9800 PRO neavand prea multe sanse in fata noului rival. Aproximativ in acelasi interval de timp, ATI a lansat o versiune de Radeon 9800 PRO cu 256 MB DDR-II, dar care nu isi merita pretul foarte mare, performanta fiind egala in majoritatea testelor cu cea a "clasicului" 9800 PRO cu 128 MB. Si asta, tinand cont ca memoria noului Radeon este tactata putin mai rapid.
Image

Va recomand cu caldura reviewul de pe AnandTech, presarat pe alocuri cu multe informatii tehnice utile (se pare ca serverul lor are anumite probleme in acest moment).
Alte prezentari puteti gasi pe:
- Hexus
- Tom's Hardware
- Bit-Tech
- Hot Hardware

Se anunta vremuri interesante si pentru noi, cei cu bugete mai reduse. Cu atatea placi in zona high-end, e foarte probabil ca preturile la Radeon 9700 (PRO) sa scada in urmatoarea perioada... bine, asta sa speram ca inainte sa dispara de pe piata!

De remarcat in toate articolele impresia buna facuta de noul driver al celor de la nVidia. Se anunta o lupta foarte stransa in viitorul apropiat, sa speram ca aceasta nu numai in domeniul performantelor, dar si al preturilor.
Last edited by ricardo on Mon May 12, 2003 8:10 pm, edited 3 times in total.
novi

Post by novi »

Mi se pare o placa mult mai reusita decat fx5800 ultra si un sistem de racire un pic mai 'normal'! :wink

In rest mi se pare placa cam "lunga" ! 8)
Swat Cat

Post by Swat Cat »

Cand o sa se opreasca!!!!!! :shocked!:
dupa ce iti cumperi o placa video de ultima generatie peste o luna este deja depasita!!!!!!!!
DaLiu

Post by DaLiu »

-= Swat Cat =- wrote:Cand o sa se opreasca!!!!!! :shocked!:
dupa ce iti cumperi o placa video de ultima generatie peste o luna este deja depasita!!!!!!!!
Chiar crezi ca o sa iasa asa una dupa alta?M-as mira!!!
Diablo 3 Crafting - http://www.twitch.tv/daliu
DaLiu#1842
Virtuosity

Post by Virtuosity »

Da, este performanta placa tre' sa recunosc, dar ce ma enerveaza este ca ocupa tot doua sloturi :evil: , adica primul slot PCI de langa cel AGP este pa !
Si in plus mosteneste nucleul lui NV30 si deci si deficientele acestuia legate de shaderi cum ar fi performanta slaba cu PS 1.4 precum si precizia de calcul in virgula mobila care este ori pe 16 ori pe 32 de biti, nestiind de 24 de biti cum recomanda Microsoft ca fiind optim.

Overall este mai performanta ca 9800PRO, dar in anumite teste destul de importante (Splinter Cell, 3DMark2001) este mai slaba, iar in 3DMark2003 si in Codecreatures cele doua placi sunt extrem de apropiate !

Oricum, nu va bucurati prea tare. Acusi o sa auzim ca apare R400-le ... si tot asa se vor detrona unul pe celalalt ... intrebarea este: pana cand ?! :roll:
ciprian

Post by ciprian »

nu e precizat un aspect .. asta cat mai costa ? daca 5800ultra e 750 $ asta cat mai e ? 1000$ ?

iar acest aspect e cel mai important pt ca daca nu poti sa ti-o iei , vorbesti 90% degeaba despre ea .

pt cei ce se gandesc ca preturile la 9700 sau 9500 vor scadea - nici vorba , vor sta la preturile lor pana va scadea la pret generatia viitoare , moment in care vor disparea de pe piata .

competitia asta aiurea se pare ca , continua . dar continua pe teste artificiale , pentru ca jocurile nici vorba sa fie adaptate hardware-ului . vedeti pana si un playstation 1 are grafica mai buna , si o jucabilitate superioara net cu un procesor de 350 mhz cu un cd 2x si 16 sau 32 de ramm , asta daca mai tin eu bine minte .

preturile cresc aiurea competitivitatea e posibil sa fii crescut si ea .. dar nu ai la ce sa o folosesti .. iar sa scoti placi noi din acelasi segment la 3-4 luni
diferenta , e total nefast .

va salut 8)
razvanescu

Re: GeForceFX 5900Ultra - The New King is Here!

Post by razvanescu »

Ricardo, spuneai ca Radeon9800Pro nu isi merita pretul foarte mare??? Doar 499$ si are 256MB RAM - exact cate FX 5900Ultra cu 128MB RAM. Si stai ca in jur de 15 MAI apare Catalyst 3.4 care isi va spune cuvantul... 8) Ai vazut ca si GeForce FX 5900 Ultra fara Detonator FX nu este nici o branza...
Allex
Moderator

Post by Allex »

ciprian wrote:nu e precizat un aspect .. asta cat mai costa ? daca 5800ultra e 750 $ asta cat mai e ? 1000$ ?
Div.ro wrote: GeForce FX 5900 va fi produsa in trei variante: GeForce FX 5900 Ultra cu 256MB memorie DDR (450MHz chip-ul, respectiv 850MHz memoria) care va costa 499$, GeForce FX 5900 cu 128MB memorie DDR care va costa 399$ si GeForce FX Value (Lite?) tot cu 128MB memorie dar cu frecvente mai mici de functionare, care va costa 299$. Placile vor putea fi gasite pe piata incepand cu luna iunie a acestui an si vor inlocui actuala familie GeForce FX 5800.
Look around the table. If you don't see a sucker, get up, because you're the sucker ..
razvanescu

Post by razvanescu »

My mistake in legatura cu GeForce 5900 Ultra cu 128. Ma refeream la pretul modelului cu 256 MB.
ricardo
Moderator

Post by ricardo »

razvanescu wrote:Si stai ca in jur de 15 MAI apare Catalyst 3.4 care isi va spune cuvantul... 8) Ai vazut ca si GeForce FX 5900 Ultra fara Detonator FX nu este nici o branza...
Eu nu m-as entuziasma prea tare... Cei de la AnandTech au avut mari probleme sa ruleze testul cu DOOM III cu 3.4 si au vazut artefacte si scaderi de performanta in Splinter Cell. Carpesc pe o parte si apar bug-uri in alta! :D Iar cresterea de performanta in alte jocuri este minima! E aproape un an de cand au lansat platforma 9700 si nu cred ca mai au ce se optimizeze. Doar sa rezolve probleme de compatibilitate/bug-uri...

Sunt fan ATI, dar daca as avea bani in acest moment, mi-as lua GF FX 5900 Ultra fara discutie! Zicea cineva de R400... va aparea in cel mai bun caz la sfarsitul anului, deoarece ATI spera sa mai scoata un model cu frecvente crescute pe prezenta platforma. M-au impresionat foarte mult imbunatatirile aduse de Detonator FX atat in planul performante, cat si al calitatii imaginii. Felicitari inginerilor de la nVidia! 8)
Hubert
Radioactiv

Post by Hubert »

Hai, nu va amagiti cu FX-urile astea ... Ati sau Radeon 9800 Pro mi se pare mai bun, adica o arhitectura mai reusita, si va explic de ce:

In ciuda faptului ca este

-o placa pe 0.15 microni (0.13 microni in viitorul apropiat, care va permite frecvente mai mari), cu PCB-ul de dimensiuni normale, nu ocupa un slot PCI
-are frecvente mult mai mai mici de functionare 380/340 Mhz fata de cei 450/425 Mhz in cazul lui FX 5900,

totusi, reuseste sa se afirme ca un concurent puternic pt. FX 5900 Ultra.

Sa nu uitam, ca Radeon 9700 Pro este de jumatate de an pe piata, iar Radeon 9800 Pro reprezinta numai o optimizare a acestei arhitecturi;
cred ca pot sa afirm, ca R400 nu este departe, si va fi anuntat cel tarziu in august, anul curent.

Eu sper ca productia placilor FX 5900 sa ia o amploare ... pretul preconizat este 399 USD. Daca aceasta estimare de pret este corecta, ea va genera o scadere a pretului, daca nu pentru placile 9800 Pro, atunci pt. cele 9700 Pro.
razvanescu

Post by razvanescu »

ricardo wrote:
razvanescu wrote:Si stai ca in jur de 15 MAI apare Catalyst 3.4 care isi va spune cuvantul... 8) Ai vazut ca si GeForce FX 5900 Ultra fara Detonator FX nu este nici o branza...
Eu nu m-as entuziasma prea tare... Cei de la AnandTech au avut mari probleme sa ruleze testul cu DOOM III cu 3.4 si au vazut artefacte si scaderi de performanta in Splinter Cell. Carpesc pe o parte si apar bug-uri in alta! :D Iar cresterea de performanta in alte jocuri este minima! E aproape un an de cand au lansat platforma 9700 si nu cred ca mai au ce se optimizeze. Doar sa rezolve probleme de compatibilitate/bug-uri...

Sunt fan ATI, dar daca as avea bani in acest moment, mi-as lua GF FX 5900 Ultra fara discutie! Zicea cineva de R400... va aparea in cel mai bun caz la sfarsitul anului, deoarece ATI spera sa mai scoata un model cu frecvente crescute pe prezenta platforma. M-au impresionat foarte mult imbunatatirile aduse de Detonator FX atat in planul performante, cat si al calitatii imaginii. Felicitari inginerilor de la nVidia! 8)
Ceea ce face Anandtech acum nu este decat o distragere a atentiei publice de la produsele ATI catre un produs care inca nici nu a aparut pe piata si in plus a fost testat cu driveri beta. Anandtech a facut niste teste greu de reprodus in momentul asta de catre alti utilizatori. Imaginile comparative de la Anisotropic Filtering sunt iarasi un mod gresit de a face o comparatie cu benzi colorate care sa reprezinte diferentele dintre treptele de filtare la ambele placi. Daca ai vazut cum arata filtarea Anisotropica sau Trillineara ai vazut ca e greu sa tragi o linie exacta intre benzile de filtrare. Si sa nu uitam ca acum cateva luni ANAND LAL SHIMPI a ingropat FX-ul cu prilejil fiecarui test facut, unde a scos in evidenta defecte pe care nici nu le-a avut vrodata GeForce FX. Deci hai sa nu ne mai incredem in ce testeaza ala pe site-ul lui ca a devenit evidenta partialitatea lui dupa cum bate vantul sau dupa cum (probabil) intra banii din sponsorizari.
Allex
Moderator

Post by Allex »

DOM@DriverHeaven.net wrote: ATI's R360 and RV360 taped out at TSMC
ATI WILL DISTRIBUTE its next generation GPUs, namely R360 for the high-end market and RV360 for the mainstream market to its partners beginning in July, it has emerged.

Both R360 and RV360 will be manufactured by TSMC, using 0.15ľ and 0.13ľ processes, respectively. There will be a significant volume increase in ATI's Q3 orders at TSMC compared to the second quarter.

ATI will continue to draw on TSMC as its primary partner, although it has given part of its graphic chip orders to UMC this year, maintaining its dual-fab partnership strategy. According to sources, ATI is inclined to have UMC manufacturing its 0.15ľ GPUs in the future, while concentrating its 0.13ľ GPU orders at TSMC.

Faced with Nvidia's NV35 high-end GPU announced earlier this week, ATI plans to head into battle with Radeon 9800 first. It will deliver the more powerful R360 later to combat NV35. R360 will be manufactured by TSMC using 0.15ľ process, while RV360, the successor of RV350 for the mainstream market, will use 0.13ľ process.

TSMC has declined to comment on ATI's orders, the Chinese press reports here, but according to an ATI executive, the production of RV350 has been going quite smoothly, and its yield has met the company's expectation.

The volume of RV280 is continuing to increase at UMC, and ATI is considering to have another new product manufactured by UMC. This will be the second ATI GPU utilizing UMC's 0.15u process, though UMC has also declined to comment on customers' orders.

--------------------------------
News source: TheInquirer
Look around the table. If you don't see a sucker, get up, because you're the sucker ..
Virtuosity

Post by Virtuosity »

ricardo wrote: ... Zicea cineva de R400... va aparea in cel mai bun caz la sfarsitul anului, deoarece ATI spera sa mai scoata un model cu frecvente crescute pe prezenta platforma...
Stai tu linistit, exact cum spunea si HUBERT, R400 va apare prin august sa zicem cu o eroare de +/- cateva saptamani. Si asta pentru ca asa a si fost anuntat oficial.
Deja s-a observat sper ca odata pe an cele doua companii scot un cip complet nou (adica o noua arhitectura) in vreme ce la 5-6 luni (mai nou 3-4 :)) scot doar revizii cu mici imbunatatiri ale arhitecturii deja existente.
Cat despre R360, cred ca asa este si eu am auzit zvonuri despre el cum ca va apare curand... Probabil ca va fi un 9800PRO tras de par cat sa-l invinga pe NV35, asta ca sa stea cei de la ATI linistiti pana la lansarea lui R400 cand totul se va schimba.

Si apoi Nvidia va scoate NV40 ... bla bla bla apoi ATI R500 ... NV50 ... R600 ........... when they will stop ?!?! Only God really knows !!! :roll:

RICARDO, mai lasa-ne cu ANANDTECH-ul tau, RAZVANESCU are dreptate ca sunt cam porci. Dar rau de tot nu asa simplu. Mai fac magarii si cei de la Tom'sHardware dar pe astia de la ANANDTECH nu-i intrece nimeni. Astia cand te ingroapa cand te pupa ! Ca Petre Roman ! Vor ajunge si ei ca si el probabil intr-un viitor nu foarte indepartat :)

P.S. Hei tu CIPRIANE, stai linistit in banca ta ! Poti sa zici ce vrei tu despre PS-uri dar in nici un caz ca au o grafica mai buna ca PC-urile :lol:
ricardo
Moderator

Post by ricardo »

Virtuosity wrote:Stai tu linistit, exact cum spunea si HUBERT, R400 va apare prin august sa zicem cu o eroare de +/- cateva saptamani. Si asta pentru ca asa a si fost anuntat oficial.
Yeah right...
"As The Inquirer has found out in a Chinese news-paper over here, ATI Technologies already has its code-named RV360 and R360 GPUs taped-out at TSMC. The new graphics chips are made using 0.13 and 0.15 manufacturing technology and will be made in high volumes. The company will reportedly ship the novelties in July, so, the actual graphics cards may appear in August."
XbitLabs
Data viitoare cand afirmi ceva, te rog sa prezinti si sursa din care te-ai informat. Nu ca nu te-as crede, ci pur si simplu e util sa aflam si cine a prezentat informatia initial. Mersi! ;)

Legat de AnandTech, eu nu am fost prea entuziasmat de teste, ci de prezentarea introductiva la placile video propriu-zise de la nVidia/Ati, prezentare care este foarte interesanta... pun pariu ca nu multi stiau ce s-a prezentat acolo. Oamenii aia (nu le iau partea) au facut niste teste... daca voi aveti dovada ca au fost rau intentionati, ca au trisat sau ca au avantajat in mod vadit pe cineva (cu probe!), puteti sa comentati. Daca nu... :roll:

PS Asa pot zice si eu ca Tom's Hardware si-a dat in petec si a exagerat diferenta de performanta dintre XP3200+ si PIV 3,00 GHz (in favoarea ultimului! :o), dar nu am probe ca au facut-o intentionat. Poate platforma aleasa este de vina pentru faptul ca rezultatele lor cu XP3200+ sunt mult mai slabe decat concurenta, situatie diferita fata de alte reviewuri.
Last edited by ricardo on Wed May 14, 2003 2:50 pm, edited 1 time in total.
razvanescu

Post by razvanescu »

ricardo wrote:
Virtuosity wrote:Stai tu linistit, exact cum spunea si HUBERT, R400 va apare prin august sa zicem cu o eroare de +/- cateva saptamani. Si asta pentru ca asa a si fost anuntat oficial.
Yeah right...
"As The Inquirer has found out in a Chinese news-paper over here, ATI Technologies already has its code-named RV360 and R360 GPUs taped-out at TSMC. The new graphics chips are made using 0.13 and 0.15 manufacturing technology and will be made in high volumes. The company will reportedly ship the novelties in July, so, the actual graphics cards may appear in August."
XbitLabs
Data viitoare cand afirmi ceva, te rog sa prezinti si sursa din care te-ai informat. Nu ca nu te-as crede, ci pur si simplu e util sa aflam si cine a prezentat informatia initial. Mersi! ;)

Legat de AnandTech, eu nu am fost prea entuziasmat de teste, ci de prezentarea introductiva la placile video propriu-zise de la nVidia/Ati, prezentare care este foarte interesanta... pun pariu ca nu multi stiau ce s-a prezentat acolo. Oamenii aia (nu le iau partea) au facut niste teste... daca voi aveti dovada ca au fost rau intentionati, ca au trisat sau ca au avantajat in mod vadit pe cineva (cu probe!), puteti sa comentati. Daca nu... :roll:

PS Asa pot zice si eu ca Tom's Hardware si-a dat in petec si a exagerat diferenta de performanta dintre XP3200+ si PIV 3,00 MHz (in favoarea ultimului! :o), dar nu am probe ca au facut-o intentionat. Poate platforma aleasa este de vina pentru faptul ca rezultatele lor cu XP3200+ sunt mult mai slabe decat concurenta, situatie diferita fata de alte reviewuri.
Da, au fost rau intentionati prin faptul ca au prezentat un screenshot din Splinter Cell cu anomalii de afisare doar de la Radeon cand se stie ca acele anomalii sunt prezente si pe placile GeForce - este un bug al jocului. Si inca un motiv ca au fost rau intentionati este ca au facut teste cu DOOM III care este un produs nefinisat, ba mai mult inca nici nu s-a anuntat vreo versiune beta. Cum poti sa faci tu teste cu un produs care chiar acum se afla in productie si pana la final se pot schimba radical multe??? Oricum se pare ca multi au inteles din testele de la Anandtech exact ce au vrut ei sa se inteleaga, in cazul de fata ca ATI sunt in clipa de fata sub nVidia atat la performante cat si la calitate....Culmea, parca pana acum ATI era mai bun la calitate decat nVidia, doar cateva luni in urma GeForce FX era o placa groaznica din toate punctele de vedere, cu driveri optimizati pentru performanta in defavoarea calitatii. Si asta in urma prezentarii unor imagini greu de reprodus si a rezultatelor unor teste cu programe care nici nu au aparut pe piata.
Hubert
Radioactiv

Post by Hubert »

ricardo wrote:
Legat de AnandTech, eu nu am fost prea entuziasmat de teste, ci de prezentarea introductiva la placile video propriu-zise de la nVidia/Ati, prezentare care este foarte interesanta... pun pariu ca nu multi stiau ce s-a prezentat acolo.
Da, mi-a placut prezentarea, era un fel de recapitulare a generalitatilor privind arhitectura procesoarelor grafice de astazi.
Cei interesati gasesc descrieri mai in deatliu la tomshardware.com, cred ca aveau si dansii prezentari legete de subiect (placilor G3 si G4). Prezentari pt. laici, vreau sa zic, nu chestii inteligibile doar pt initiati.
ricardo
Moderator

Post by ricardo »

nVidia Detonator FX is a wonder driver

"WE'VE JUST BEEN told by a loyal reader that Detonator FX has popped up on the Interweb, here (zip file) and we wanted to check our story about it.
Learning that performance could be increased by driver update from 20 to 50 percent was quite unrealistic to us but it seems to us that Nvidia has made a wonder driver to release.
We ran four benchmarks 3dmarks 2001SE and 2003, Aquanox and Quake 3.
3Dmark 2001SE jumped from 7295 to magnificent 10870 which is about a 33 percent increase in speed, while the famous nature test was scoring 32.1FPS and with Detonator FX 44.03 scores 66.1 and so is 50 percent faster than with 43.45 that we used.
In 3D mark03, the score improved from 2197 to 2737 and 600 marks really makes a difference here while the mother nature test result increased from 11.6 to 13.1 FPS.
Quake result has slightly decreased, but just by 1 to 2 FPS while Aquanox jumped in 16x12 from 24 FPS to 26.8 FPS.
If you have FX 5600 or 5200 get this driver ? it's a must have item! Seems that Nvidia still has a few nags to run in the graphics desperation derby."
DriverHeaven

In aceste conditii, oferta nVidia pentru placile in segmentul 200-300$ este mai mult decat atragatoare. Astept replica ATI... 8)
Useri şterşi

Post by Useri şterşi »

Da, nu cred ca ash mai avea ceva de comentat...

Sper doar ca Radeon 9500 shi 9700 sa se ieftineasca intai shi abia mai tarziu sa fie scoase de pe piatza, asta pt. ca noi sa profitam de concurentza din domeniu!
cristacheus

Post by cristacheus »

Cineva a spus:
Ceea ce face Anandtech acum nu este decat o distragere a atentiei publice de la produsele ATI catre un produs care inca nici nu a aparut pe piata si in plus a fost testat cu driveri beta. Anandtech a facut niste teste greu de reprodus in momentul asta de catre alti utilizatori. Imaginile comparative de la Anisotropic Filtering sunt iarasi un mod gresit de a face o comparatie cu benzi colorate care sa reprezinte diferentele dintre treptele de filtare la ambele placi. Daca ai vazut cum arata filtarea Anisotropica sau Trillineara ai vazut ca e greu sa tragi o linie exacta intre benzile de filtrare.
Imi pare rau dar si cei de la Tom's hardware au facut cam acelasi tip de teste. Si tot ei au lucrat si cu Doom3 cu acordul celor de la nvidia, id si ati. Deci si ATi si-a dat acordul pentru acest test. Culmnea e ca cei de la Nvidia au avut prima oara retineri...
Eu sint complet de acord cu comentariul de final al celor de la Tom's hardware:
You could say that the GeForceFX 5900 Ultra is everything the original FX 5800 Ultra should have been or, to use NVIDIA's slogan, it's "the way the FX is meant to be played!" Thanks to the numerous tweaks, improvements and refinements, the card is finally able to beat the Radeon 9800 PRO. Power users and enthusiasts will have a hard time finding a better alternative. We were also pleased to hear that NVIDIA will offer value versions of the FX 5900 as well. This will close the performance gap to the FX 5600, an idea that is reminiscent of the immensely popular GeForce4 Ti4200.
.
Trebuie sa recunoastem ceva daca e evident. asa cum si eu desi sint fan AMD si am un athlon Xp acasa am puterea sa recunosc ca Intel PIV northwood-C la 3.06 Ghz e cel mai bun procesor la ora actuala, iar Athlonul 3200+ e o ultima zvicnire doar a celor de la amd care renunta la dezvoltarea de noi athlon-uri in favoare unui Athlon 64 la anu...
Deci sa avem puterea sa recunoastem ca cei de la nvidia au marele avantaj fata de cei de la ATI ca stiu sa invete din greseli. Cei de la ATi din pacate nu au aceasta calitatae-vezi 'calitatea' drivere-lor lor. Am intilnit oameni care cu radeon pro 9700 nu puteau juca Counterstrike ce naiba!!!
Si in final, nu ar trebui sa va asteptati sa scada pretul la ATi ci asa cum spun cei de la nvidia sa va asteptati sa para un fel de nou Ti4200 care a fost o alegere excelenta pentru multi.
ricardo
Moderator

Post by ricardo »

Dupa vestile promitatoare legate de noile drivere Detonator FX (a caror performanta a fost analizata de Tech-Report), iata ca apar si alte stiri "interesante":

"It turns out, though, that the disparate 3DMark03 scores may have a different root cause: our test results seem to indicate that nVidia is boosting its 3DMark game test scores by cutting corners in the 44.03 DetonatorFX driver we used for testing.
... Our own interpretation of these test results is that nVidia is improperly cutting corners to attempt to inflate its 3DMark2003 scores for the new GeForceFX 5900 Ultra. The company, on the other hand, again believes that the problems can be attributed to a driver bug. Let's explore exactly what we found, and you can draw your own conclusions. "

Se pare ca nVidia a facut mici optimizari la driverele lor... Mai multe detalii la XtremeTech - "Driver Irregularities May Inflate nVidia Benchmarks".
Hubert
Radioactiv

Post by Hubert »

Eu nu zic ca Nvidia nu ar fi bun ... dar ca sunt misei, asta-i clar.
In ultima vreme au avut niste actiuni de o moralitate dubioasa.
Chiar daca stim ca in business nu este loc de asa ceva, si inteleg acest lucru daca este vorba despre supravietuirea firmei, momentan este vorba doar despre supravietuirea imaginii de lider, cea ce nu cred ca justifica tot ce a ce am vazut de la Nvidia in ultima vreme.

Recunosc ca momentan au placa cea mai rapida. Dar cu ce pret ? (Si la ce pret ... ?) Cu pretul de a avea produse cu o ergonomitate scazuta (placi mari, late si grele, cu racire zgomotoasa - chiar daca nu este Flow FX, racirea de pe 5900 Ultra tot nu este silentioasa -, si de a avea driveri dubiosi optimizati pt. anumite aplicatii, pret pe care in urma urmei, noi, utilizatorii finali va trebui sa-l platim.
Virtuosity

Post by Virtuosity »

Cine spunea ca ATI nu au invatat din greseli ?! Daca era asa, atunci am fi avut acum driveri ca pe vremea lui RAGE128, ATI nu ar mai fi distribuit cipuri la alte firme si am fi vazut numai placi Built By ATI (MATROX inca procedeaza asa), am fi vazut update-uri la driveri o data sau de doua ori pe an nicidecum in aproape fiecare luna ca acum, ar fi ramas pe FSAA SuperSampling si nu pe MultiSampling ca acum, nu ar mai fi adaugat arhitectura CrossBar la 9700PRO (cum Nvidia deja avea), preturile ar fi ramas enorme in comparatie cu cele NVidia cum erau pe vremea lui Rage128 sau a vechiului Radeon 32/64.
Si poate mai sunt si alte exemple !

Si NVidia ?! Oho si ea a avut destule : S-a incapatanat sa treaca pe 0.13 microni lucru care a intarziat productia si Nvidia a pierdut un ciclu; S=a incapatanat sa pastreze busul pe 128 de biti (grava greseala !!!) mizand pe memoria DDR II care s-a dovedit a fi un fas si este si foarte scumpa lucru care a crescut pretul placii f. mult; Au tras mult de frecventa in sus si ca atare placa se incingea foarte tare; au scos un sistem de racire foarte zgomotos; au stabilit precizia la shaderi pe 16 si pe 32 de biti (fie o calitate indoielnica, fie pierdere de performanta) in loc sa puna 24 de biti cum este recomandat de Microsoft ca fiind optim.
Si or mai fi si altele !

Cine oare spunea anul trecut pe-aici pe forum si credea cu tarie ca NVidia nu face greseli ?!?!?! As vrea sa-l mai vad acum inca odata si sa-l intreb de sanatate ! :):) Ideea este urmatoarea: uite ca si NVidia poate gresi ! Si inca rau de tot ! FX-ul este cel mai bun exemplu ! Puteti sa afirmati ca nu vor mai gresi ?! Bineinteles si ATI mai pot face greseli, toti pot gresi oricum si oricand. Placile sunt create de oameni si A GRESI ESTE OMENESTE !!!

Iar treaba cu Detonator FX cum ca aduce un castig de performanta de 20-50% !! Hmmm !?!?!?!!! Miram-as !! 20% poate da !! 50% ?!?!?!?! No way ! Poate doar pe alocuri in anumite scene din anumite aplicatii !!!
Stai sa il vedem la lucru in mainile noastre, fapt care este mult mai sigur decat tot ce se vehiculeaza pe net ! De multe ori am vazut afirmatii vehiculate de mari site-uri (ex. AnandTech, TomsHardware ... etc) care in final la testul practic s-au dovedit a fi nefondate utilizand platforme de test foarte asemanatoare cu cele folosite si de ei.

Stai ca apare acum R360-ul si ceva mai tarziu si R400-le, sa vedem atunci ce au sa mai zica ?! Pun pariu ca au sa ii pupe in fund pe cei de la ATI ! Si tot asa ! :lol:
cristacheus

Post by cristacheus »

Cine spune ca drivere-le nu aduc o crestere de importanta decit de maxim 20% si in anumite aplicatii se insela enorm.Un chip video chiar cit o fi de performant, fara drivere bune nu e nimic...
e ca o masina de viteza fara frine bune si directie buna...
Driverele au o importanta covisitoare si da!, pot aduce chiar si pina la 75 % crestere de performanta...
Iar parerea mea e ca aici a fost nvidia mereu peste capul celor de la ATI-au avut intodeauna drivere mai bune si mai lipsite de bug-uri.
Iar cei de la ATI nu invata din aceasta greseala si continua sa scoata drivere proaste si cu bug-uri....
Desi nu pot sa cred ca toti programatorii talentati i-a luat nvidia...E pur si simplu o lipsa de atentie care o acorda cei de la ATI si o sa ii coste scump ca si pina acum: cit din cota de piata e acoperita de ati?
Hai sa fim seriosi, daca erau asa buni si 'singuri impotriva tuturor' in mod sigur le dadeau peste bot celor de la nvidia de mult la fel cum david-ul AMD la pocnit rau de tot pe Goliat-ul Intel odata cu ATHlon-ul Thunderbird , si continuarea povestei athlon-ul xp.
Deci aveau sanse daca erau buni...
Iar cu scandal-ul cu drivere-le, imi pare rau dar 3dmark-ul 2001 are in cod anumite portiuni unde placile ATI sint anvantajate...
A facut cineva scandal?
Eu nu zic nici ca ar fi vai de capul lor si e foarte bine ca exista ca altfel cu un monopol nvidia eram nenorociti-cumparam numai ce ne bagau ei pe git si ei nu aveau motivatie sa scoata ceva mai bun, dar totusi sa vedem anumite lucruri...
Allex
Moderator

Post by Allex »

cristacheus wrote:Cine spune ca drivere-le nu aduc o crestere de importanta decit de maxim 20% si in anumite aplicatii se insela enorm.Un chip video chiar cit o fi de performant, fara drivere bune nu e nimic...
Driverele au o importanta covisitoare si da!, pot aduce chiar si pina la 75 % crestere de performanta...
Problema este data de sacrificiile facute pentru acest spor de performanta. Cred ca articolul legat de Detonator FX este relevant in acest sens.
Iar parerea mea e ca aici a fost nvidia mereu peste capul celor de la ATI-au avut intodeauna drivere mai bune si mai lipsite de bug-uri.
Iar cei de la ATI nu invata din aceasta greseala si continua sa scoata drivere proaste si cu bug-uri....
Situatia incepe sa se schimbe incet-incet. Trust me.. ;)
Desi nu pot sa cred ca toti programatorii talentati i-a luat nvidia...E pur si simplu o lipsa de atentie care o acorda cei de la ATI si o sa ii coste scump ca si pina acum: cit din cota de piata e acoperita de ati?
Procentajul e in continua crestere. Nu esti de acord ?
Hai sa fim seriosi, daca erau asa buni si 'singuri impotriva tuturor' in mod sigur le dadeau peste bot celor de la nvidia de mult la fel cum david-ul AMD la pocnit rau de tot pe Goliat-ul Intel odata cu ATHlon-ul Thunderbird , si continuarea povestei athlon-ul xp.
Mi se pare ca in ultima vreme Nvidia e pe locul 2 din ce in ce mai multe puncte de vedere. Ahh, mai e unul la care e pe primul loc : pretul. :)
Sunt buni. Ia citeste review-urile despre 9700/PRO, 9500/9600 PRO si recentul 9800 PRO.
Iar cu scandal-ul cu drivere-le, imi pare rau dar 3dmark-ul 2001 are in cod anumite portiuni unde placile ATI sint anvantajate...
A facut cineva scandal?
Eu stiam de 3DMk03 ca urmare a diferentelor de versiuni de Pixel Shader. Daca ai, da-mi un link pentru 3DMk01.. Si daca iti aduci aminte, a existat si un scandal legat de Ati si Quake 3. ;)
Seth965
Moderator

Post by Seth965 »

cristacheus wrote:Cine spune ca drivere-le nu aduc o crestere de importanta decit de maxim 20% si in anumite aplicatii se insela enorm.Un chip video chiar cit o fi de performant, fara drivere bune nu e nimic...
A facut cineva scandal?
Eu nu zic nici ca ar fi vai de capul lor si e foarte bine ca exista ca altfel cu un monopol nvidia eram nenorociti-cumparam numai ce ne bagau ei pe git si ei nu aveau motivatie sa scoata ceva mai bun, dar totusi sa vedem anumite lucruri...
1. Nu exista driver care sa ridice performanta per global cu 75% ... ci doar poate anumite aplicatii sau jocuri sunt "accelerate" prin ceva "artificii"
2. Catalyst 3.4 pe care si eu si razvanescu il muncim de cateva ore se pare ca a "momentan" a inlaturat si ultimele buguri existente pana acum in aplicatiile OpenGL , buguri ce erau clar din driver .
3. Ultimul Detonator 43.51 testat de mine imi dadea ceva probleme minore ... cu scaderi sau cresteri de performanta aleatorii in functie de test . Sunt teste in care iti dezactiva automat Trilinear filtering ca sa scoata puncte mai multe ... si imaginea era nu f buna comparativ cu aceeasi imagine obtinuta pe un Radeon .
"... I can only show you the door . You have to walk through it ."
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

La ora actuala s-a ajuns la o cursa nebuna dupa cat mai multe 3dmark-uri, necontand cum sunt obtinute acele puncte ... ce conteaza ca, calitatea imaginii e scazuta drastic, iar texturile se vad ca pe PS1, daca avem cu x mark-uri mai mult? ce mai, bataie de joc ... :evil:
Truth is relative. Pick one that works
The Madman

Post by The Madman »

Bossman wrote:La ora actuala s-a ajuns la o cursa nebuna dupa cat mai multe 3dmark-uri, necontand cum sunt obtinute acele puncte ... ce conteaza ca, calitatea imaginii e scazuta drastic, iar texturile se vad ca pe PS1, daca avem cu x mark-uri mai mult? ce mai, bataie de joc ... :evil:
Nici nu stii cata dreptate ai cu remarca asta!
"Oamenilor le-au fost date cuvintele pentru a-si putea ascunde gandurile." - Cehov
Player_1

Post by Player_1 »

Iata ca cei de la futuremark au scos un patch care rezolva "uluitorul" salt de performanta al driverului Detonator FX. Link http://www.futuremark.com/download/?3dm ... h330.shtml
Aicihttp://www.3dchips-fr.com/News/news.php?id=200305235 puteti vedea cum un Gf FX 5600 ultra a obtinut 4344 puncte inainte de patch si..... uluitorul scor de 2941 de puncte dupa patch. Cred ca asta spune totul despre "wonder driverul" nvidia.
C2Q6600@3.0-Gigabyte-P35DS4-Thermalright-Ultra120eXtreme-Scythe-S-Flex-1600RPM-4GB-Corsair-DHX-Leadtek-Gf-8800-GTS-640MB-Seagate-500GB-Case-Antec-Titan650-Microsoft-Wireless-Laser-6000 kit
ricardo
Moderator

Post by ricardo »

Player_1 wrote:Iata ca cei de la futuremark au scos un patch care rezolva "uluitorul" salt de performanta al driverului Detonator FX. Link http://www.futuremark.com/download/?3dm ... h330.shtml
Aicihttp://www.3dchips-fr.com/News/news.php?id=200305235 puteti vedea cum un Gf FX 5600 ultra a obtinut 4344 puncte inainte de patch si..... uluitorul scor de 2941 de puncte dupa patch. Cred ca asta spune totul despre "wonder driverul" nvidia.
Mai multe detalii puteti gasi la XbitLabs - Futuremark Caught NVIDIA and ATI Technologies On Cheating In 3DMark03.

PS Ca sa fim rigurosi, trebuie sa spunem ca si ATI "folosea" unele optimizari nu tocmai "ortodoxe", insa scaderea performantei cu noul patch de la FutureMark (in care producatorii de placi video nu mai pot trisa) este mult mai mica in cazul ATI fata de nVidia.
ciprian

Post by ciprian »

Gainward FX PowerPack! Ultra/1600 XP Golden Sample GeForce FX 5900 Ultra 256 DDRAM 2.2ns AGP 8x nView, Adaptor DVI-VGA, Digital video-in FireWire daughter card, 5.1 sound card, casti

606.0 EUR = 703$ ( fara tva ) = 837 $ ( cu tva )

Gainward CoolFX PowerPack! Ultra/1600 XP Golden Sample GeForce FX 5900 Ultra 256 DDRAM AGP 8x CoolFX Liquid Cooling, nView, Adaptor DVI-VGA, Digital video-in FireWire daughter card, 5.1 sound card, casti

801.8 EUR = 945 ( fara tva ) = 1125 $ (cu tva )

http://www.caro.ro pentru mai multe informatii

si acum ma intreb eu :

ciprian
Posted: Tue May 13, 2003 9:19 am    Post subject:
nu e precizat un aspect .. asta cat mai costa ? daca 5800ultra e 750 $ asta cat mai e ? 1000$ ?
si cand ziceam eu asta si primeam replay-uri de genul :
GeForce FX 5900 va fi produsa in trei variante: GeForce FX 5900 Ultra cu 256MB memorie DDR (450MHz chip-ul, respectiv 850MHz memoria) care va costa 499$, GeForce FX 5900 cu 128MB memorie DDR care va costa 399$ si GeForce FX Value (Lite?) tot cu 128MB memorie dar cu frecvente mai mici de functionare, care va costa 299$. Placile vor putea fi gasite pe piata incepand cu luna iunie a acestui an si vor inlocui actuala familie GeForce FX 5800.
dupa care mi se recomanda sa nu ma iau de cei ce le dau pentru lipsa de obiectivitate si proasta pregatire intelectuala si informare ?

PS : astept sa vad cat de multi va veti lua minunatiile astea de placi . o singura intrebare mai am : o sa fie cei cu 5900 ultra mai multi decat cei ce v-ati luat 5800 ultra ?
noroc 8)
Darth Vader

Sa nu ne pripim..

Post by Darth Vader »

Nvidia promite multe si face cam putine. Le-au trebuit un an de zile sa scoata un adversar pe masura lui 9700/9800 si totusi... FX 5900 nu bate ATI-ul in toate domeniile. Chiar daca la acest moment FX este preferat de cei mai multi, veti vedea ca atunci cand ATI va scoate o placa grafica pe masura si vor rupe tot ca si cu 9700 ...FX va fi de domeniul trecutului...

:D :P :P
1. Alpha-100, DT 18-70mm F/3.5-5.6; DT 75-300mm F/3.5-5.6 ; Tamron SP AF90mm F/2.8; Manfrotto 190XPROB; RC322
2. Nikon D300, Nikon Nikkor 50mm f 1.4, AF-S DX VR Zoom-Nikkor 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED , Tokina ATXProDX 12-24mm F/4.
3. Sony DSC -H5
ricardo
Moderator

Post by ricardo »

ciprian, stim ca esti un fan ATI (uneori prea inflacarat), insa reply-ul lui Allexutzu se referea la preturile producatorului, preturi care sunt foarte mari la lansare chiar si pentru cei din Vest. Chiar si produsele ATI sunt lansate la preturi cu multe procente in plus la inceput. Deci sa nu ne imbatam cu apa rece.

Ma intreb daca distribuitorii din RO chiar au acele placi (sau daca doar poti sa le comanzi)... Inclin spre ultima varianta! :fadein:
ciprian

Post by ciprian »

1. de la 595$( 499 fara tva ) la 1125$ ?!?!? tu imi zici ca ei le vand cu 600 si la noi ajung dublu datorita intermediarilor ? nici macar nu stau sa te cred .

2. placile peste 200$( fara tva ) se aduc 80% la comanda puterea de cumparare fiind foarte redusa in Romania si firmele avand nevoie de lichiditati nu de stocuri . eu am asteptat o luna 9500-le pro . iar pt un TI 4200 leadtek 128-8x-vivo am asteptat 10 zile .. toate numai la comanda .

3.nu sunt fan ATI . dar posed o placa ATI . eu sunt un admirator al performantei obtinute cu , costuri minime . iar la ora actuala ATI bate Nvidia la toate segmentele principale . personal eu as opta la 100$ pt 9100 fata de 5200 . la 200$ 9500pro fata de 5600ultra . la 300$ 9700 fata de ti4600 iar la 400-500$ pe 9800pro in locul unui 5800ultra care e la 600-700$ ..

PS : era buna chestia aia cu xp1800+ la 57$ care merge lejer cat un P4 la 2.0 care costa 162$ ( preturi fara tva ) .. de unde un user de pe aici a facut afirmatia .. Intel Inside - Stupid Outside .. cred ca ar fi buna si pt Nvidia in cazul de fata .

numai bine si .. performante mari la preturi cat mai mici .

8)
Allex
Moderator

Post by Allex »

ciprian wrote:
GeForce FX 5900 va fi produsa in trei variante: GeForce FX 5900 Ultra cu 256MB memorie DDR (450MHz chip-ul, respectiv 850MHz memoria) care va costa 499$, GeForce FX 5900 cu 128MB memorie DDR care va costa 399$ si GeForce FX Value (Lite?) tot cu 128MB memorie dar cu frecvente mai mici de functionare, care va costa 299$. Placile vor putea fi gasite pe piata incepand cu luna iunie a acestui an si vor inlocui actuala familie GeForce FX 5800.
dupa care mi se recomanda sa nu ma iau de cei ce le dau pentru lipsa de obiectivitate si proasta pregatire intelectuala si informare ?
Problema ta nu stiu care este... Si oricare ar fi nu ma intereseaza. Daca ai fi citit MAI BINE postul meu ai fi vazut ca este datat 13 MAI 2003 (adica tu te-ai trezit dupa 2 saptamani sa te iei de mine) si este citat de la DIV.RO. Care probabil ca la randul lor au preluat informatia de la un site "de pe afara" - se poate sa fi fost vorba de preturi recomandate in US sau Vest. Da' deh.. e mai usor sa arunci cu noroi in stanga si dreapta...

Stii ce e interesant ? Daca dai un search cu Google-ul la "FX 5900 Ultra prices" ai sa vezi numai 499$/399$. Oricum placile FX nu prezinta interes pentru mine, asa ca de ce la noi vin cu preturile date de tine, iarasi nu ma intereseaza. Cert este ca respectivele firme care le vand in Romania nu sunt interesate de noi ci de maximizarea profitului. Si, atata timp cat vor exista destui cu bani de aruncat pe astfel de produse, vor exista si astfel de preturi. Ma intreb de ce te mai miri.
novi

Post by novi »

Un ge force fx 5600 ultra leadtek la Deck si la Intelis costa 240 $ fara tva! :wink:
Last edited by novi on Wed May 28, 2003 7:32 am, edited 1 time in total.
ciprian

Post by ciprian »

Fiecare isi are dreptul la propria alegere si opinie la placa grafica din PC-ul "propriu si personal" ... si nu cred ca este momentul sa arunci replici care pot genera un flame neavenit .
Este momentul sa respecti alegerile celorlalti fara sa faci mishto ... ca pana acum erai un pacifist echilibrat .

editat @ Seth965
dodo_13

Post by dodo_13 »

The new king is not quite here:

http://www.xbitlabs.com/news/video/disp ... 85249.html

Mi se par cam nasoale lansarile astea de catifea, ca sa spun asa...
ricardo
Moderator

Post by ricardo »

dodo_13 wrote:The new king is not quite here:

http://www.xbitlabs.com/news/video/disp ... 85249.html

Mi se par cam nasoale lansarile astea de catifea, ca sa spun asa...
Nimanui nu-i plac, dar se pare ca incep sa devina obisnuinta (atat in sectorul placilor video, dar si al procesoarelor/placilor de baza).
Chiar daca nu ai produsul in magazine, poti arata lumii ce poate si ce performant are... e vorba de impactul asupra userilor... stim ca banii nu vin din sectorul high-end (al caror target il reprezinta Radeon 9800 PRO sau GF FX 5900 Ultra), de aceea, aici este bine sa fii No. 1 doar pentru a putea determina vanzari importante in celelalte sectoare (mainstream etc.)
Se pare ca nVidia nu va avea prea mult timp sa "rasufle" cu acest NV35... Explicatia pentru intarzierea aparitiei pe piata este logica: GeForce FX 5800 Ultra nu s-a vandut bine deloc si nimanui nu-i convine sa le tina pe stoc... ghinion pt nVidia! 8)

PS Poate vom avea anul acesta vreo surpriza placuta si de la PoweVR/Kyro...
Post Reply