Pirateria: Pro si Contra

Referitor la jocuri PC, tipuri de jocuri, universuri, concursuri sau servere,

Moderator: Moderatori

Post Reply

Ce parere aveti de piraterie?

Warez rullz
165
73%
Warez is bad
24
11%
I don't very much care
38
17%

Total votes: 227

Useri şterşi

Pirateria: Pro si Contra

Post by Useri şterşi »

Toata lumea ii condamna pe piratzii de soft sii games...insa toata lumea cumpara de la ei...atunci de ce oare ii condamnam???

Nu zic de politicieni care trebuie sa-i perie pe astia din occident...zic de revistele shi site-urile de specialitate...
sau poate voi credetzi ca un gamer inrait va da 30-40$ pe un joc in cutie de carton sau va da 30-40$ pe 5-6 jocuri full fara cutie de carton?? eu de banii aia mai bine-mi fac un upgrade sau provizia de jocuri pe o luna

Voi ce ziceti???
ricardo
Moderator

Re: ce ziceti de piraterie??? buna sau nu???

Post by ricardo »

shkeewee wrote:toata lumea ii condamna pe piratzii de soft shi games...insa toata lumea cumpara de la ei...atunci de ce oare ii condamnam???
nu zic de politicieni care trebuie sa-i perie pe astia din occident...zic de revistele shi site-urile de specialitate...
sau poate voi credetzi ca un gamer inrait va da 30-40$ pe un joc in cutie de carton sau va da 30-40$ pe 5-6 jocuri full fara cutie de carton?? eu de banii aia mai bine-mi fac un upgrade sau provizia de jocuri pe o luna
voi ce ziceti???
Cantitatea nu este un criteriu pentru toata lumea! Acolo unde salariile sunt decente (vezi alte parti decat Romania 8)), oamenii prefera sa aiba un pachet de calitate (adica jocul propriu-zis, eventual localizat in limba lor, manual, cutie) si nu un cd noname (eventual cu o fitzuica trasa la xerox)! Faza cu softul original tine si de suport tehnic, care este foarte important cand folosesti aplicatii in probleme critice.
Si da, am intalnit gameri inraiti care au dat bani pe jocuri originale! Mi se pare ciudat ca tu nu poti accepta aceasta idee (care este una de normalitate)! Dupa judecata ta, orice ar fi mai ieftin (chit ca este ilegal) merita incercat! Poate extrapolarea este cam dura... nici softul meu nu este licentiat 100% (oups! :oops:), dar cel putin nu fac un titlu de glorie din asta!
Personal, cand voi termina facultatea (daca... mai bine zis! :D), se prea poate sa programez (sper eu pe bani)! Si de aceea, incep sa am o alta optica in privinta softului piratat...
Useri şterşi

Post by Useri şterşi »

mai omule eu nu am facut un titlu de glorie din asta cum n-ar trebui sa faca nici cei care "combat" pirateria. normal ca daca ash avea shi io cateva mii de $ pe luna mi-as lua joacze originale...aşa cu 100.000 imi iau un joc pe 3 cd-uri daca ma zbat 1pic
cat despre probleme tehnice...nu prea mi s-a intamplat sa am shi decat sa cumpar un joc scump "partial localizat in liba romana" prefer acelasi joc de 10 ori mai ieftin localizat complet in limba engleza pe care o intelege dealtfel orice gamer care se respecta :D aşa ca pana una-alta raman la joaczele pirat

apropo...la astea ofera tziganii de la tarabe shi garantie 14 zile
:D
The Madman

Post by The Madman »

Te-ai gandit ca daca toata lumea de pe mapamond ar gandi ca tine, in maxim un an nu ar mai exista nici un joc pe piata? Atunci sa vezi distractie, cand incepi sa joci solitaire si minesweeper toata ziua...
"Oamenilor le-au fost date cuvintele pentru a-si putea ascunde gandurile." - Cehov
Useri şterşi

Post by Useri şterşi »

daca toata lumea ar fi la fel de bogata ca shi romanul mediu...hehe cre ca am fi colonizat marte de muuult timp :D
eu nu generalizez...vorbesc de tarile ca romania
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

La noi treaba cu pirateria e o chestie relativa ... fiindca atata timp cat distribuitorii de la noi nu o sa inceapa sa promoveze mai mult jocurile originale, pirateria va fi in floare ... e si normal ... Warcraft 3-ul spre exemplu costa vreo 1.2 milioane, adica aproape juma din salariu mediu ...
Truth is relative. Pick one that works
The Madman

Post by The Madman »

shkeewee wrote:daca toata lumea ar fi la fel de bogata ca shi romanul mediu...hehe cre ca am fi colonizat marte de muuult timp :D
eu nu generalizez...vorbesc de tarile ca romania
Atunci pe principiu asta inseamna ca ar trebui sa furam masini de la dealeri din vitrine, ce deh, noi aici suntem mai saraci, deci e justificat...
"Oamenilor le-au fost date cuvintele pentru a-si putea ascunde gandurile." - Cehov
The Madman

Post by The Madman »

Bossman wrote:La noi treaba cu pirateria e o chestie relativa ... fiindca atata timp cat distribuitorii de la noi nu o sa inceapa sa promoveze mai mult jocurile originale, pirateria va fi in floare ... e si normal ... Warcraft 3-ul spre exemplu costa vreo 1.2 milioane, adica aproape juma din salariu mediu ...
Aici ai dreptate. Si mai e o problema. La noi vin greu jocurile originale. Astepti de iti vine rau de la data aparititei si pana vine la noi si atunci apare si tentatia de a-l lua de pe taraba cu 30.000 cd-ul.
Useri şterşi

Post by Useri şterşi »

in sfarshit o parere realista. eu macar recunosc ca nu voi da prea curand banii pe jocuri originale asta in cazul in care nu imi va da statul un salariu de 5-6000$ aşa peste noapte. bai eu cand o sa ies stagiar o sa am un salariu de 2000000 pe luna shi din ashtia nu dau jumate pe un joc. mai bine ii beau decat sa ii dau pe ceva ce il pot lua la un pret muuuult mai mic shi de aceeashi caliatate....ca pana la urma eu joc jocul nu manualul sau cutia
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

Pe langa preturile piperate se mai adauga si lipsa de interes a ISP-ilor ptr a sustine comunitatile de jucatori, prin crearea de servere ptr jocurile axate pe multiplayer : Battlefield 1942, UT2003, Warcraft 3 ... ar fi un interes mult mai mare daca pe aceste servere s-ar organiza cu regularitate turnee sau concursuri cu premii, fiindca s-ar spori competitvitatea ...
Karan

It's not all black and white...

Post by Karan »

The Madman wrote:Te-ai gandit ca daca toata lumea de pe mapamond ar gandi ca tine, in maxim un an nu ar mai exista nici un joc pe piata?
Aici permite-mi sa te contrazic. Un artist creaza ceva de dragul artei nu pentru bani, asa ca poti sa fii sigur ca ar exista in continuare jocuri si programe, gratis. Singura diferenta ar fi ca fara suportul unui publisher, toate ar fi create cu bugete care tind spre zero, deci nu ar fi 'fistichii', cu voce, filme cu motion capture si asa mai departe. Dar asta nu inseamna ca nu ar fi jocuri/programe bune. Aici revenim la ideea ca in vremurile de demult, cand hardware-ul nu suporta prea mult, gameplay-ul era mai important, ori cred ca aceeasi ar fi situatia daca toate jocurile ar fi gratis. Accentul ar fi pus din nou pe creativitate, si nu 'fluff', ori asta, cel putin din punctul meu de vedere, nu-i un lucru rau.

Acum bineinteles, a vorbi despre piraterie in general este greu, deoarece depinde ce anume este piratat. Nu e tot una daca piratezi un program, sa zicem de exemplu un WinRar care oricum costa (sa zicem) 10$, sau unul precum InstallShield care costa 1200$. Oricum, pirateria nu e intotdeauna un lucru foarte rau. Eu de exemplu, si daca as avea intotdeauna banii respectivi, tot nu mi-as lua un produs fara a-l putea incerca inainte (ca deh, saracii nu-si permit sa experimenteze). Astfel, de exemplu, cand apare un Windows nou (cum e Longhorn), nu e de ajuns sa citesti ce zic altii. Eu personal vreau sa-l incerc si sa vad daca imi place sau nu. Daca mi se pare ca merita, dupa aceea sunt dispus (daca dispun de resurse) sa dau banii pe acel produs. Si aceasta nu se aplica doar la programe, ci si la jocuri. Binteinteles, la jocuri ai deobicei avantajul ca poti juca un demo, insa un demo nu-ti spune intotdeauna tot ce trebuie despre versiunea finala a unui joc (demo-ul de exemplu poate sa fie slab, dar jocul final bun, sau viceversa, demo-ul sa ti se para bun, pentru un demo, dar cand cumperi jocul final, vezi ca nu merita luat ca intreg).

Oricum, toate acestea fiind zise, este clar ca pirateria este inevitabila. Ca e facuta din principiu sau nu, cat timp se prezinta ca o necesitate (ori pe la noi este din pacate o necesitate) nu prea ai de ales nu? De cate ori pe an pot eu oare ca student fara 'income' sa-mi iau un joc original? Si daca reusesc sa strang destui bani dupa cateva luni, care joc mi-l iau? Si restul?
Aici vina este nu doar a realitatii economice, ci si a publisherilor. Daca i-ar interesa atat pirateria, pe cat sustin, ar putea sa faca si eu un compromis, si sa permita 'licentierea' jocurilor la preturi scazute in tarile cu economia sub pamant. Spuneti-mi, nu ar sta altfel situatia daca ai putea sa-ti cumperi Doom III original (licentiat) dar 'ambalat' autohton, fara cutie si clopotei, dar la un pret rezonabil (sa zicem 15$ in loc de 35$). Asa ar putea fi combatuta pirateria, insa pe cei cu bani nu-i prea intereseaza situatia reala. Uitati-va doar cate jocuri 'value' sunt disponibile. Va spun eu. Mult prea putine. Si e pacat, ca oricum ai privi lucrurile, numai gamerul are de suferit din treaba asta...

P.S. Totusi, se pare ca mai sunt si firme care isi mai aduc aminte, macar cateodata, de end-user. Rockstar de exemplu, tocmai a lansat o veriune gratis a jocului Grand Theft Auto, care pe deasupra a mai fost si optimizata pentru sistemele mai noi. Putini sunt cei care sunt dispusi sa depuna un efort pentru a face ceva gratis. Ar trebui sa se ia si altii dupa exemplul celor de la Rockstar. Macar pentru jocurile 'out-of-print'.
I'm not Karan. I'm someone else.
Useri şterşi

Post by Useri şterşi »

Sunt foarte putine firmele de soft care au politica de a face preturi speciale pentru ce vand in Romania, lucru care mi s-ar parea cat se poate de firesc (si aici nu ma refer in mod special la jocuri).Cat timp nu se intampla lucrul asta, de ce nu am folosi soft piratat? din jena? Oricum, multe firme au avut de castigat in urma popularizarii programelor lor in urma piratarii.
Totusi, un joc pe care cred ca o sa dau banii este Q3, probabil din cauza ca sunt maniac.
smoke

Post by smoke »

- continuand ce a zis Karan la un moment dat - pirateria e un pic sustinuta si de producatorii de software - e ca o platforma de test fara sa platesti pt ea...totul e sa nu ajunga prea mare - dar sigur nu vor sa o termine de tot...
Cuvintele doar distrag atentia...

A Story
florinclaudiu

Post by florinclaudiu »

Cred ca ar trebui sa vorbim despre pirateria in Romania ca asta ne doare??!! (nu sau da.)

Credetzi ca 'in afara' nu exista piraterie? :lol:
I LIKE HAVING SEX AS MUCH AS YOU LIKE SMOKING. SO, AS I DON'T **** IN YOUR OFFICE, PLEASE DON'T SMOKE IN MINE!
Dust

thanks hook!

Post by Dust »

Din punctul meu de privire cand ai de ales intre 35.000 shi 1.200.000 ce alegi ... ? Da e furt ! dar sa fim serioshi cat se fura de la noi ... in ce tara mai sunt impozite de 40%. Mai vorbim cand nu o sa fim asa departe de normalitate (adica mil. de ani lumina)! 0X
Daca as avea de ales intre a fii mai rau sau a muri as alege sa fiu mai rau ( mult mai rau ! ).
Sir_KnupSkull

Post by Sir_KnupSkull »

ma atata timp cat iei un joc cu maxim 100k si nu il iei cu cateva milioane ar trebuie sa spunetzi "multzumesc Doamne" si mai ales ccu cateva sapt inainte sa apara pe piatza legal...oricum nu e bine dar e bine :)
TAurus

Post by TAurus »

Pirateria, are pentru Romania, cu siguranta mai multe efecte bune decat negative.
Fara piraterie, eram in stadiul acesta de dezvoltare soft? Am fi avut atatia renumiti programatori, graficieni, etc? ...nu cred.
Cati ne-am fi luat calculator?
Romania a avut de castigat economic, dar paradoxal si firmele care au fost piratate... de exemplu Microsoft.
Ce ma face sa rad, e cand se spune ca firmele au pierderi in Romania de zeci de milioane de dolari.
Ei presupun asa...Gica are soft piratat in valoare de 10 000$.
Ei nu-si dau seama ca daca pirateria nu ar fi existat, Gica nu ar fi cheltuit atatia bani pe soft.
Deci, fara piratere, in Romania pierderile ar fi fost oricum neinsemnate.
Eu vorbesc strict din perspectiva unui utilizator tipic.
Cu pirateria pe care o fac anumite firme nu sunt de acord.
Oricum acum e mult mai greu, daca nu imposibil. Am vorbit ieri cu cineva care lucreaza la o firma in domeniu, si daca acum vreo 2 ani, mai aveau soft piratat, acum nici nu se gandesc.
Deci, cei care controleaza sunt realisti. Adica nu accepta pirateria la firme, dar mai inchid ochii pentru utilizatori.
Azi, dupa 6 ani, am cumparat primul joc original. Un joc din '97... 350 000 lei.
Nu e mult, ce credeti? Am de gand sa cumpar jocuri originale, care mi-au placut foarte mult, bineinteles dupa ce scade pretul. Ma gandesc ca urmatoarea achizitie sa fie Brood.
Va recomand sa faceti la fel. Cred ca unele jocuri merita banii, chiar daca ii dati mai tarziu.
raven_b

Post by raven_b »

Atata timp cat salariul mediu in RO e 2 mil. si un joc e 30-40$ pirateria e un lucru necesar .
Useri şterşi

pai sa ne intzelegem

Post by Useri şterşi »

dupa cum spuneau si altii, oricat de "murdara" ar fi considerata pirateria, suntem in Romania (bleah!) si intr-adevar, este ceva necesar. chair nu intzeleg pe unii care stramba aşa de tare din nas cand aud de warez, de cd-uri de la tarabe sau mai shtiu eu ce. cu tot respectul si parerea de rau pt cei care produc jocuri sau muzica sau etc, si spera sa le cumpere lumea produsele in varianta originala, fara piraterie in romania(bleah!, din nou) nu ar mai putea sa joace nimeni mai nimica (cel mult jocurile full de la L***l vechi de vreo 'shpe ani), si nu ar mai putea nimeni sa asculte ceva muzici bune, decat cel mult nishte baietzashi cu bani multi. eu unul, cand joc ceva piratat, deci mai tot timpul, simt ca prin actiunea mea il afectez direct pe producator, dar am eu vreo vina ? recunosc, imi venea sa-mi bag unghia in gat cand imi mai zicea vreunul din strainatate ca are vreo 200 de albume originale, dar ala ia orginalele cum cumpar eu blancurile (pt muzica piratata, na! :evil: ).
ps: le fel, dupa cum afirma cineva, un soft de facut 3d stim cu totii cam cat costa. ia sa se faca un poll, sa participe toti graficienii de pe forum si sa zica care detine varianta originala, atunci sa va vad cu pirateria
Useri şterşi

Post by Useri şterşi »

ba io nu am de gand sa astept 7 ani ca sa joc un joc...iar cu softul piratat...credeti ca daca nu ar exista ar mai exista galeriile Xtrempc??? sau poate credeti ca cei ce trim imagini la revista le fac in soft luat cu licenta??? sa fim serioshi!!!
pirateria e buna atata timp cat e folosita la nivelul individului shi nu al firmei...pentru ca daca eu joc un joc piratat macar nu scot bani de pe urma lui pe cand de exemplu daca o firma foloseste un autocad fara licenta scoate bani frumoshi de pe urma lui...
legal??? nu e...dar legea a fost facuta de oameni shi teoretic pentru oameni deci vor exista intotdeauna probleme trecute cu vederea usor
dick

Post by dick »

Sunt total de acord cu TAurus.... pai daca era sa fie totul legal si sa platesc licenta pt fiecare program care l-am folosit... acum nu mai faceam grafica pe computer... ci inca dadeam cu matura spanul de pe strunguri :D
Firmele de soft nu inteleg ca prin piraterie paradoxal se face reclama pt produsele lor... si implicit se formeaza o piata pt ele... o piata pe care teoretic o poti educa... incepand cu preturi promotionale si cu produse destinate special acestei piete.... (ca nu are nimeni nevoie de cutiile de carton cu titluri aurite si lacuite... si cu manuale stufoase de mii de pagini.... Se pot vinde si in plicuri (hai carcase) cu manualele tip PDF (Acrobat Reader) incluse pe CD.... Asa se pot reduce mai mult de 30-40% din pretul produsului.... ca sa nu mai vorbim si de adaosul practicat de firmele care comercializeaza soft la noi in tara... :(
Bogdan Bridinel

Post by Bogdan Bridinel »

Sunt curios cati dintre voi si-au luat calculator din salarii de 2 milioane. Sa nu fim ipocriti. Majoritatea aveti sisteme de ultima ora si acces la internet care nu cred ca sunt atat de ieftine.
Intr-adevar pirateria nu are numai efecte negative, ba poate avea efecte pozitive si pentru producator. Multi oameni invata anumite programe acasa, dupa care se angajeaza si firmele cumpara respectivele programe.
Nu cred ca ne putem permite sa cumparam orice joc, dar unele merita. Pe de o parte cele bune si vechi (Fallout costa 7$) si pe de alta parte cele care dureaza foarte mult (Morrowind pentru ca este mare, Warcraft III pentru multiplayer, etc.).
Battlecruiser

Post by Battlecruiser »

Bogdan Bridinel wrote:Sunt curios cati dintre voi si-au luat calculator din salarii de 2 milioane. Sa nu fim ipocriti...
Bun,am reusit sa-mi iau (cu sacrificii si economii ) un PC demn;daca mi-as cumpara doar jocuri originale, pot sa fiu sigur ca ajung la sapa de cauciuc urgent SAU pina string din nou bani,trece timpul si treci intr-o alta categorie de virsta,cu alte responsabilitati,etc... Image
radio

Post by radio »

eu am salariu de 2,5 mil si am calculator care valoreaza acum vreo 20 si ceva milioane. dar cine spune ca am dat toti banii astia odata? mi-au trebuit multe luni bune pina sa ajung la configuratia actuala.
eu nu am vazut nicaieri jocuri in rate (chiar asa - cred ca asta ar fi o idee excelenta pentru tari ca .ro).
Battlecruiser

Post by Battlecruiser »

Eu am dat pe el vreo 700 si ceva $ dar suma a fost cam greu de procurat.In plus,de vreo trei luni ma tot pregatesc de un upgrade si nu prea reusesc
Asa ca atit imi mai trebuie:joc original.
Daca as primi cadouri de felul acesta atunci s-ar schimba treaba Image
Keos

Post by Keos »

Taurus a cam spus ce era de spus din punctul de vedere al unui utilizator din Romania.Adica ,deocamdata e singura chestie care ne-o permitem.Ma gandesc acum la OFFICE2000 cat costa si ce program de ***** e(eu n-am avut niciodata instalat 2000-ul in calculator pt ca mi se parea fara dens,preferam '97).Cum justifica microsoft pretul la o chestie dintr-asta?!? o sa fur cu placere asemenea oameni... forever. Deci , eu zic ca e si o chestie de obraz la treburile astea.La fel si cu toate WinGozurile celor de la Microsoft. Hotii astia is constienti ca toata lumea le foloseste si ca oricat de scumpe ar fi tot le vor cumpara oamenii. Sa nu-mi spuna mie ca isi acopera cheltuielile cu milioane de $. Am cam aceeasi parere si referitor la jocuri.Adica sunt si o gramada de jocuri ca prafu' care sunt foarte scumpe.Din cate vad e o tendinta de a face jocurile din ce i ce mai costisitoare(vezi politica EA ). Credeti ca se va termina vreodata seria Fifa? Sa-mi spuna careva ca de la Fifa 99 incoace a vazut cu adevarat ceva schimbat in versiunile mai noi(pe langa faptul ca sunt mai proaste). Oricum eu personal ,deocamdata sunt de partea hotilor...si nu am nici o mustrare de constiinta pe partea asta. Sa fim seriosi ,noi suntem cei mai mici hoti in tara asta... Aia mari probabil isi cumpara jocuri originale...dupa ce falimenteaza 2-3 banci,cred si eu ca isi permit. Va rog sa ma contraziceti.
There is no order...
Bogdan Bridinel

Post by Bogdan Bridinel »

Si de ce joci cele mai noi FIFA daca nu iti plac? FIFA 99 costa sub 10 dolari. Pachete office gratuite exista, nu esti obligat sa folosesti varianta piratata a celor scumpe.
Battlecruiser

Post by Battlecruiser »

Bogdane,tu ai o pozitie destul de delicata in toata aceasta afacere fiindca esti moderator si pot sa respect acest lucru.Dar adevarul,de data asta,nu e la mijloc... :wink:
arus

Post by arus »

Poate jocurile sunt mai ieftine , dar daca vrei sa ai acasa un mediu
de programare ( Visual Studio , Delphi , ...), doar in scop didactic , cum iti permiti sa dai sute sau mii de dolari ? Mai ales ca nu ai nici un profit .
Cred ca parlamentul ( prin 1997 ) s-a pripit cand a votat
legea copyright-ului si trebuia sa mai astepte cel putin 10 ani .
Singurul castig a fost ca Microsoft si-a deschis filiala in Romania si a
tradus Windows si Office . Un castig destul de mic.
Sunt tari ca Japonia care s-au ridicat printre altele si prin furt de tehnologie ( tot un fel de copyright ) . Noua de ce ne-ar fi rusine ?
Battlecruiser

Post by Battlecruiser »

arus wrote:...Cred ca parlamentul ( prin 1997 ) s-a pripit cand a votat
legea copyright-ului si trebuia sa mai astepte cel putin 10 ani ....
Zapacitii aia sau au vrut sa fie/fim mai catolici decit Papa sau au fost niscaiva constringeri internationale de care nimeni cred ca nu duce lipsa :agrue:
Useri şterşi

Post by Useri şterşi »

ma shi cu calcurile scumpe....pe un calc tare dai maxim 1500$... maxu' ajunge la mai multe mii de $ pe care nu mi le permit(1) shi (2)maxul reprezinta mai mult entertainment sau learning tool deci nu il voi cumpara cu licenta...cel putin nu urmatoarele 5-6 versiuni
iar jocurile...pai decat sa-mi iau 2 joacze de kkt cu 40$ bucata mai bine imi iau 10 joacze(de kkt sau nu) cu 30.000 cd-ul shi imi fac shi un upgrade.
shi sincer sa fiu shi daca ash avea 5000$ pe luna shi ash avea de ales intre joc piratat cu 2$ shi joc original(cu manual - pe care eu sincer sa fiu nu l-as citi) care sa coste 40$ ash alege versiunea de 2$ shi de restu' m-as duce la baut sau la femei ca deh mai exista shi altcva decat joacze in viatza
in schimb firmele ar trebui controlate de licenta pentru ca ei scot bani din asta
Battlecruiser

Post by Battlecruiser »

DIXIT... Image
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

Domnilor, iata de fapt care e situatia la noi privind pirateria:

1. Jocurile sau soft-urile costa prea mult ptr end-user-ul de rand ... exceptie fac jocurile de 7-10$ de care pomenea Bogdan, insa acestea sunt de obicei destul de vechi ... noile aparitii costa aproape intotdeauna peste 1 milion de lei ... iar soft-urile de obicei sunt achizitionate de firme, care-si recupereaza investitia dupa aceea ... nu vad eu un programator dand de unul singur 20 de milioane pe o licenta de Visual Fox Pro 7 ...

2. Faza cu manualul tradus in limba romana la jocuri e o chestie mai mult asa, de reclama, fiindca hai sa fim seriosi, orice gamer la ora actuala are niste cunostiinte elementare de limba engleza ... iar optiunile sau explicatiile privind interfata si conceptele jocului sunt prezentate de obicei intr-un tutorial ...

3. Nu exista nici un interes din partea distribuitorilor sa promoveze jocurile originale sau sa-i imbie pe gamer-i sa le cumpere ... ex : dc oare nu exista un server de War3, BF1942 sau UT2003 care sa mearga numai cu CD Key-uri originale, unde sa se desfasoare periodic concursuri cu premii? ... iar argumentul ca : ,,Domne, la noi netu' merge cum merge" nu prea are valoare, fiindca cine a cumparat la noi Warcraft 3-ul sau UT2003-ul original spre exemplu, garantat l-a luat ca sa-l joace pe Internet ... si nu sunt chiar putini (cel putin in cazul Warcraft 3-ului) ...

Asa ca atata timp cat cele 3 situatii expuse mai sus nu vor fi schimbate, pirateria va fi in floare ...
Last edited by Bossman on Mon Mar 10, 2003 3:23 pm, edited 1 time in total.
Maxpb

Post by Maxpb »

Eu vad pirateria asta ca pe o publicitate pana la urma! Adevarul este ca daca firmele de soft ar face cu adevarat p.... mare nu ai mai vedea picior de taraba cu cduri pirat dar ...
Keos

Post by Keos »

Bogdan Bridinel wrote:Si de ce joci cele mai noi FIFA daca nu iti plac? FIFA 99 costa sub 10 dolari. Pachete office gratuite exista, nu esti obligat sa folosesti varianta piratata a celor scumpe.
Am uitat sa precizez ca nu am mai jucat nici un Fifa de la 99 incoace decat multiplayer pe la priteni... Eu nu sunt adeptul graficii "beton" in jocuri asa ca nu m-a impresionat nici un Fifa dupa 99. Abureala aia cu controlul "simplificat" al mingii mi s-a parut o tampenie...
There is no order...
razvanescu

Post by razvanescu »

shkeewee wrote:in sfarshit o parere realista. eu macar recunosc ca nu voi da prea curand banii pe jocuri originale asta in cazul in care nu imi va da statul un salariu de 5-6000$ aşa peste noapte. bai eu cand o sa ies stagiar o sa am un salariu de 2000000 pe luna shi din ashtia nu dau jumate pe un joc. mai bine ii beau decat sa ii dau pe ceva ce il pot lua la un pret muuuult mai mic shi de aceeashi caliatate....ca pana la urma eu joc jocul nu manualul sau cutia
Ai uitat de suportul tehnic baiatule.
Incearca sa joci pe internet orice joc bazat pe motorul de Quake III mai putin Jedi Outcast si vei vedea ca nu poti sa intri pe vre-un server fara CD KEY valid. Incearca sa intri pe Battle Net sa joci Warcraft III sau orice altceva de la Blizzard si os a vezi ca nu poti fara sa ai jocul original. Un alt exemplu No One Lives Forever a avut ceva bug-uri de la inceput desi este un joc interesant. Pune-ti tu patch-ul peste instalarea jocului pirat sa vezi daca mai merge. Bineinteles ca poti sa cauti o "rezolvare" pe net. Dar nu e o solutie sa cauti o asa "rezolvare" de cate ori apare un patch. De multe ori la taraba apar variante beta sau prerelease-uri. Asa ca nu mai vorbi de ACEEASI CALITATE ca nu e deloc asa. E adevarat ca lipsa banilor apare ca principalul motiv al pirateriei la noi in tara. Dar gandeste-te ca si banii aia putini pe care ii dai ii dai unor pierde vara si unor bisnitari de mana a doua pe care ii poti numi fara nici o retinere HOTI.
razvanescu

Post by razvanescu »

shkeewee wrote:shi sincer sa fiu shi daca ash avea 5000$ pe luna shi ash avea de ales intre joc piratat cu 2$ shi joc original(cu manual - pe care eu sincer sa fiu nu l-as citi) care sa coste 40$ ash alege versiunea de 2$ shi de restu' m-as duce la baut sau la femei ca deh mai exista shi altcva decat joacze in viatza
Asta mai tine si de mentalitate si de educatie. La noi in tara pute pamantu de oameni din astia cu bani multi care sunt si zgarciti pe deasupra. De ce? Pentru ca nu le-a rupt nimeni gura. :evil:
Useri şterşi

Post by Useri şterşi »

Bogdan Bridinel wrote:Sunt curios cati dintre voi si-au luat calculator din salarii de 2 milioane. Sa nu fim ipocriti. Majoritatea aveti sisteme de ultima ora si acces la internet care nu cred ca sunt atat de ieftine.
Intr-adevar pirateria nu are numai efecte negative, ba poate avea efecte pozitive si pentru producator. Multi oameni invata anumite programe acasa, dupa care se angajeaza si firmele cumpara respectivele programe.
Nu cred ca ne putem permite sa cumparam orice joc, dar unele merita. Pe de o parte cele bune si vechi (Fallout costa 7$) si pe de alta parte cele care dureaza foarte mult (Morrowind pentru ca este mare, Warcraft III pentru multiplayer, etc.).
De acord cu Bogdan.

Unii dintre cei cu sisteme state-of the-art sunt baietzi de bani gata, alţii probabil bishnitz-mani. Iar alţii pur shi simplu descurcaretzi, nu-i aşa, baietzi?
No offence!
cosminbad

Post by cosminbad »

pai asa si este ....la mine fiind minor(17 anisori) a platit tata tot.Dar nu s-a pus problema banilor....in doua zile a avut 800 de dolari dar nu din salariu de 2 milioane ci pentru ca este manager la o firma mare din fagaras.In privinta jocurilor originale si piratate ..singurul joc original pe care il am este starcraft:brood war ..deoarece am considerat ca merita sa il cumpar si sa il pot juca pe battle.net .Iar in alta ordine de idei ..sa stiti ca sunt si jocuri pe care le joc online prin gamespy si nu am dat mai mult de 80 000 pe cd.Spre exemplu cine joaca nfs 6:hot pursuit 2 ma gaseste cu nickul "cosmi_".Intr-adevar tipul de unde imi iau jocurile lucreaza la o firma de calculatoare si face copii dupa originale.:))) asta este....si sunt de acord cu ceilalti ...mai rpd as investi in componente decat in jocuri.
Useri şterşi

Post by Useri şterşi »

Io sa va zic cate ceva. Sunt student = venituri proprii aproape zero.

Cu toate acestea, am strans 1mil cam in 3 luni, inainte sa iasa Baldur's Gate acum 2-3 ani. De ce ? Atunci gandeam ca 5 cduri piratate... mare sansa sa iasa ceva cu defect.

Apoi am luat PS: Torment aprox. in acelasi mod, apoi Icewind Dale. (si ce daca pe parcurs am devenit mare fan Blackisle...) Plus bundle de Fallout.

Ultimul joc original a fost BG2, cu manual in romana. Bleah ! Racheta magica my arse !
Recunosc ca joc si jocuri piratate, dar incerc sa nu suport miscarea, adica nu le cumpar. Dar iti trebuie vointa si chin mare sa faci ce fac eu.

Principalul dezavantaj al jocurilor piratate este ca majoritatea folosesc ca metoda un cracked .exe, de care nu ai cum sa scapi. Ei acum, eu am reusit sa joc Bg: Tales of the Sword Coast si BG2: Throne of Baal pt ca aveam originale, dar cu MOHAA: Spearhead nu am fost la fel de norocos. Si nici patch-uri nu poti sa pui...
Post Reply