Scalare fara pierderi de calitate

Despre grafică, imagine si tool-urile dedicate acestui domeniu

Moderator: Moderatori

Post Reply
mihai_loghin

Scalare fara pierderi de calitate

Post by mihai_loghin »

Am si eus un question care ma tot framanta de ceva vreme...
Sa zicem ca am o imagine de rezolutie scazuta.
Din pacate eu nu sunt multumit cu aceasta perspectiva, asa ca vreau sa aflu si eu de la cei cunoscatori o modalitate prin care sa pot mari rezolutia acestei imagini, dar fara sa pierd din calitate (prea mult).
Eu am incercat sa maresc rezolutia cu Photoshop-ul, dar apareau niste artefacte vizuale nedorite. Asa ca am aplicat Gaussian Blur. Asa mai merge... pacat ca mie imi trebuie ca fotografia respectiva sa fie cat mai clara, deci acest procedeu nu este cel mai recomandat.
Poate stiti vre-un program care poate sa scaleza imaginea, dar sa nu pierd calitate sau sa faca imaginea neclara...
Healing comes from inner you...
Max Inc

Post by Max Inc »

Din pacate ceea ce îţi doreshti tu se gasehte numai in filme. Daca ai 1 pixel nu potzi sa faci 2 decat daca il dublezi pe respectivul sau daca ii calculezi media dindre pixelul initzial shi cel alaturat (procedura de rescalare).

Ah... sunt tot felul de metode pentru a imbunatatzi calitatea unei fotografii rescalate dar nu te ashtepta ca numarul de inmatriculare al mashii pe care ai fotografiat-o initzial sa apara dupa o rescalare.

Pentru a mai shterge din artefactele respective potzi folosi Smart Blur in loc de Gausian Blur pentru ca asta nu afecteaza shi contururile pastrand imaginea clara. Mai potzi adauga la final un Unsharp Mask pentru a clarifica detaliile.
mihai_loghin

Post by mihai_loghin »

Multzam... merge oricum mult mai bine... Oricum eu ma gandeam intr-o zi ca trebuie sa existe ceva de genul unui program care sa foloseasca un algoritm fractalic pentru interpolare valorilor dintre pixeli. Anyone?
Healing comes from inner you...
Jet Li

Post by Jet Li »

Ce spui tu suna a aberatie matematica.
AngeloML
Radioactiv

Post by AngeloML »

Ceea ce vrei tu se poate gasi doar in grafica vectoriala. Acolo nu conteaza nivelul de zoom ci puterea de procesare a calculatorului.
specter

Post by specter »

uite cum functioneaza scalarea la imagini:
Sa zicem ca faci zoom pana cand vezi doar 2 pixeli unul langa altul. unul e alb iar cel alaturat e negru. daca maresti imaginea, calculatorul va baga intre ei un alt pixel de culoare gri. Sau in cazul altor culori, o nuanta de 50% intre ele.

Deja in filme e un cliseu faza cu imaginea din satelit, tot faci zoom, nu se pierde din calitate, pana se vad perfect sanii tipei :)
_krusader_

Post by _krusader_ »

Nu poti adauga informatie acolo unde ea nu a fost captata de aparatul foto. Exista totusi programe care folosesc diversi algoritmi pentru a mari in mod artificial rezolutia. Nu toate sunt la fel de bune. Incearca "S-spline" sau "Genuine fractals". Ambele sunt foarte bune (evident, in limitele pe care le presupune procedeul resample).
Post Reply