Tutorialele din jocuri: pro sau contra?

Vă încurajăm s-o utilizaţi înainte de a posta un topic nou.
Răspunsul ar putea fi acolo deja.

Moderator: Moderatori

Locked

Credeţi că tutorialele sunt folositoare?

Da
18
47%
Nu
4
11%
Depinde de joc
16
42%

Total votes: 38

JC__DENTON

Tutorialele din jocuri: pro sau contra?

Post by JC__DENTON »

M-a inspirat articolul lui Bogdan despre acele erori evitabile...
si subscriu la faptul ca multe dintre tutoriale sunt facute parca sa ne omoare nervii.
Astept sa postati aicea care tutorial v-a ucis cei mai multi neuroni si care vi s-a parut mai omenesc.
Mie imi suna si azi in urechi vocea aia imbecila care se rastea la mine in tutorialul de la BREED. Jocul o fi idiot, dar tutorialul este de-a dreptul halucinant!
Ca bila alba as mentiona AOE2 sau THIEF 3 care ne baga in actiune destul de rapid si discret.
AngeloML
Radioactiv

Post by AngeloML »

In general sunt pro tutoriale. In primul rand deoarece se poate intampla sa nu prinzi anumite chestii decat in tutorial. Am un prieten care a terminat un joc si cand m-a vazut pe mine jucandu-l a exclamat ceva de genul "Cum ai facut asta?". Era o chestie din tutorial.
Unele tutoriale sunt intradevar in plus in special la jocurile care nu schimba mare lucru in gameplay si ma refer in special la numeroasele clone de RTS-uri. In mare parte conceptul este acelasi. Ar trebui sa poti sa vezi doar chestiile diferite fata de alte RTS-uri. Nu sa o iei de la capat cu toata ideea de control, selectare ...
Stiu ca pentru unii care sunt nerabdatori sa inceapa jocul un tutorial prelungit poate fi extrem de enervant, dar producatorii se gandesc si la cei pentru care este primul lor joc. Ar fi cam greu sa iti dai seama cum se joaca Heroes fara un tutorial.
Oricum ideea este ca ar fi preferabil ca tutorialul sa fie cat mai scurt, conceptele noi fiind introduse pe parcurs, iar cel mai important ar fi sa poti sa le ignori, pur si simplu sarind peste ele.
spyonu

Post by spyonu »

sunt ok, dar la un tutorial ma enerveaza cand ma scoate din atmosfera jocului. ex: auzi personajul din fata zicand: misca mouse etc
as fi preferat text, iar personajul sa zica: misca'te la dreapta.
am vazut tutoriale foarte bine mascate , un fel de prepoveste.
eh, ati prins ideea
pixelmonster

Post by pixelmonster »

tutorial foarte bine mascat e-n halo... bine legat de story...
unknown_humanoid

Post by unknown_humanoid »

...pai depinde de joc...doar n-o sa fac tutorialul la HL2 sau la Stalker....dar la un joc revolutionar cum a fost Homeworld sau Shogun Total War a fost necesar.
...AND PEOPLE SAY SEQUELS ARE NEVER AS GOOD AS THE ORIGINAL!
GabYO
Moderator

Post by GabYO »

Imi plac tutorialele dar nu integral. Nu-mi plac fazele de genul: "apasa W ca sa mergi inainte..."
It's good to admit that you're wrong, but it's better to be right.

PCgarage discount 1% folosind voucher-ul: 7JOVYDPL
The Beast

Post by The Beast »

mi se pare o tampenie! te uiti la controls si de aici te descurci, repeti misiuni pana ce i-ti intri in mana!
spre deosebire de tutoriale din jocuri, cele de la unele programe complexe chiar imi sunt folositoare!
As vrea si eu un tutorial la fifa! atentie, in coltul de sus poti vedea cum un coechipier se demarca! intoarce-te in directia resectiva, calculeaza traiectoria, foloseste pitagora pentru intensitatea sutului si paseaza! ai grija la preluare! sut si .... RATARE --- cu slow motionurile gen matrix de rigoare si cu cercurile de focalizare de la obositor! :multi:
ClauSoft

Post by ClauSoft »

Majoritatea tutorialurilor in jocuri sunt stupide...iar eu nu prea am rabdare cu faze de tipul "right click to jump, left click to fire". Desigur, sunt si jocuri la care este ESENTIAL tutorialul. Cred ca ar fi trebuit adaugat si raspunsul "depinde de joc". :P

@ Bossman: dacă vrei tu neapărat :P
alexwinfast

Post by alexwinfast »

Eu sunt de parere ca un tutorial este bine venit deoarece nu toi oamenii sunt gameri inraiti si unii poate vor sa incerce pentru prima oare un anume joc si chiar nu stiu despre ce este vorba...
Asus P5E3 Premium :: Intel Q9550@3.8Ghz :: 4GB Corsair TWIN3X
EVGA GeForce GTX 275 :: WD 640GB AAKS :: Antec Quatro 1KW
Thermaltake Kandalf :: Samsung 2253BW :: Logitech Z2300
Xbox One :: Xbox 360:: PS4 :: PS3 :: TV SONY Bravia 40HX800
iLogiK

Post by iLogiK »

alexwinfast wrote:Eu sunt de parere ca un tutorial este bine venit deoarece nu toi oamenii sunt gameri inraiti si unii poate vor sa incerce pentru prima oare un anume joc si chiar nu stiu despre ce este vorba...
atata timp cat se poate sari peste
Da'Nuty

Post by Da'Nuty »

Eu sunt de acord cu tutorialele DACA au un buton de next(sau skip) :) asta ca sa scap de fazale enervante :)
There is no gravity. The Earth sucks.
The Beast

Post by The Beast »

sau atata timp cat nu trebuie sa le incepi deloc si sa mergi direct la joc!
Racer

Post by Racer »

E normal ca orice joc sa aiba tutorial, la fel cum orice produs vine cu manual de utilizare.
Reducere 1% la PC Garage: NQTB2Z1R
Yoshi

Post by Yoshi »

Se pare că Myst 4: Revelation (which is gold btw) va avea un sistem de help gen tutorial pe diferite nivele astfel încât poţi alege de la soluţii gen sfaturi generale până la soluţii în detaliu pentru fiecare puzzle din joc. Singura diferenţă faţă de un jucător care nu va folosi deloc sistemul şi unul care îl va folosi, în funcţie de nivel, va exista la nivelul statisticilor de la sfârşitul jocului.

E destul de clar că pentru unul care nu are nevoie de tutoriale, prezenţa lor nu va deranja decât pe vreun deranjat mintal, iar prezenţa lor va scuti de căutări pentru tutoriale pe net jucătorii care chiar dacă nu sunt în stare să termine un puzzle din joc, vor totuşi să-l termine.
cimi

Post by cimi »

Yoshi wrote:E destul de clar că pentru unul care nu are nevoie de tutoriale, prezenţa lor nu va deranja decât pe vreun deranjat mintal
Da chiar asa, pt ce care stiu sa joace si nu au nevoie de ele nu vad cu ce i ar deranja, iar pt restul sunt chiar folositoare.
Eu am votat DA.
P.S. Ce ciudat suna faza cu deranjatul mintal care este deranjat :)
Don't piss me off. i'm running out of places to hide the bodies.
zxp

Post by zxp »

In multe din jocuri avem nevoie de tutoriale, insa in majoritatea jocurilor acestea sunt atat de grosolane incat mai bine i iei pe coaja de cateva ori pana te prinzi...
Exemplu: FarCry tutorial extraordinar...te obisnuiesti si cu grafica...ce mai nici nu-l simti...
“I believe in everything until it's disproved. So I believe in fairies, the myths, dragons. It all exists, even if it's in your mind. Who's to say that dreams and nightmares aren't as real as the here and now?”
Yoshi

Post by Yoshi »

cimi wrote:P.S. Ce ciudat suna faza cu deranjatul mintal care este deranjat :)
Ai dreptate. :oops:
Eu chiar sunt curios cum va funcţiona sistemul din Myst.
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

Un tutorial foarte bun este cel din System Shock 2, în care jucătorul are posibilitatea să-şi personalizeze alter-ego-ul aşa cum doreşte ... foarte elegantă realizarea ...
Truth is relative. Pick one that works
profetu

Post by profetu »

S-A pomenit aici de tutorialul de la Shogun-tw maiculita ce tampenie
rau cu el, rau fara el
Am facut si tutorialul Breed de care ziceati, chiar ca e cretin.
Racer

Post by Racer »

Cel mai tare training care l-am vazut pana acuma la un joc: http://www.richardburnsrally.com/training.htm
Reducere 1% la PC Garage: NQTB2Z1R
Coke

Post by Coke »

Urasc tutorialele din jocuri de genul celui din Tropico.

Pentru cine nu a jucat: Iti apare o casuta in partea de jos a ecranului cu instructiuni,dupa ce executi ti se da un buton de "next"
mayday

Post by mayday »

Incerca-ti sa zburati cu un bombardier in IL2-FB si sa nimeriti tinta fara sa va uitati la tutorial.
Poate aveti vreun bunic care va poate ajuta:) :drinking:
iLogiK

Post by iLogiK »

mai tineti minte tutorial-ul din Hlaf Life?
ala care incepe cu "use W to falk forward" :)
singura chestie cat de cat utila a fost crouch-jump-ul (asa parca-i zicea)
Guest

Post by Guest »

Hai sa imi dau si eu cu parerea! Deci e bine sa fie un tutorial acolo ca ce te faci daca nu poti sa temini jocul si mori de curiozitate? Dar tutorialul nu e bun, pt ca daca il citesti, o sa stii ce urmeaza si deci nu o sa fii destul de entuziasmat precum esti atunci cand il joci pe propriile puteri. Deci depinde de joc. De exemplu la Gork17 un joc care mi-a placut f mult, de unde sa stiu eu ca codul pt seif este PASSIOSN? Ca nu cred ca era nici un indiciu sau nu am fost eu atent despre acel seif!
andrei

Post by andrei »

tutorialul de la Black & White era frumuşel, din câte ţin minte.

work harder
2hacku
Moderator

Post by 2hacku »

Sunt extrem de binevenite, mai ales pentru incepatori, dar nu numai.
Only the mediocre work at their best...
Mitzone

Post by Mitzone »

Mi-a duc aminte de Mith: the fallen lords, unul dintre primele RTS-uri 3D. Prima oara cand am intrat, am zis f*** tutorials, si m-am aruncat direct. Mi-am luat-o grupa mare, nici macar sa-mi urmaresc soldatii pe harta nu puteam. Apoi am luat-o frumos cu tutorialul, si alt soc: ce pana mea, pana reglezi camera in mith, aveai deja baza gata in total anihilation. Dar incet, am prins miscarile, ainceput sa imi placa, si am reusit sa termin campania lejer. Concluzia: tutorialele trebuie sa fie acolo, dar sa nu fie obligatorii, si daca se poate sa fie fragmentate pe mai multe aspecte ale jocului, astfel ca fiecare sa invete doar ce e interesat. Cat despre integrarea lor in atmosfera jocului, nu mi se pare strict necesara, nu asta e rolul lui. Sigur, daca se poate (vezi Halo), e si mai bine
I know Kung-Fu!!!
mooN_Spell

Post by mooN_Spell »

Sunt destul de folositoare daca jocul este f greu.

intr`adevar tutorialu` de la Black&White era destul de marfa

faza cu 'press W...' ... e destul de nazoala
...the rest is silence...
--vechiul nickname: ppanteaa--
Locked