Tutorialele din jocuri: pro sau contra?
Moderator: Moderatori
- JC__DENTON
Tutorialele din jocuri: pro sau contra?
M-a inspirat articolul lui Bogdan despre acele erori evitabile...
si subscriu la faptul ca multe dintre tutoriale sunt facute parca sa ne omoare nervii.
Astept sa postati aicea care tutorial v-a ucis cei mai multi neuroni si care vi s-a parut mai omenesc.
Mie imi suna si azi in urechi vocea aia imbecila care se rastea la mine in tutorialul de la BREED. Jocul o fi idiot, dar tutorialul este de-a dreptul halucinant!
Ca bila alba as mentiona AOE2 sau THIEF 3 care ne baga in actiune destul de rapid si discret.
si subscriu la faptul ca multe dintre tutoriale sunt facute parca sa ne omoare nervii.
Astept sa postati aicea care tutorial v-a ucis cei mai multi neuroni si care vi s-a parut mai omenesc.
Mie imi suna si azi in urechi vocea aia imbecila care se rastea la mine in tutorialul de la BREED. Jocul o fi idiot, dar tutorialul este de-a dreptul halucinant!
Ca bila alba as mentiona AOE2 sau THIEF 3 care ne baga in actiune destul de rapid si discret.
In general sunt pro tutoriale. In primul rand deoarece se poate intampla sa nu prinzi anumite chestii decat in tutorial. Am un prieten care a terminat un joc si cand m-a vazut pe mine jucandu-l a exclamat ceva de genul "Cum ai facut asta?". Era o chestie din tutorial.
Unele tutoriale sunt intradevar in plus in special la jocurile care nu schimba mare lucru in gameplay si ma refer in special la numeroasele clone de RTS-uri. In mare parte conceptul este acelasi. Ar trebui sa poti sa vezi doar chestiile diferite fata de alte RTS-uri. Nu sa o iei de la capat cu toata ideea de control, selectare ...
Stiu ca pentru unii care sunt nerabdatori sa inceapa jocul un tutorial prelungit poate fi extrem de enervant, dar producatorii se gandesc si la cei pentru care este primul lor joc. Ar fi cam greu sa iti dai seama cum se joaca Heroes fara un tutorial.
Oricum ideea este ca ar fi preferabil ca tutorialul sa fie cat mai scurt, conceptele noi fiind introduse pe parcurs, iar cel mai important ar fi sa poti sa le ignori, pur si simplu sarind peste ele.
Unele tutoriale sunt intradevar in plus in special la jocurile care nu schimba mare lucru in gameplay si ma refer in special la numeroasele clone de RTS-uri. In mare parte conceptul este acelasi. Ar trebui sa poti sa vezi doar chestiile diferite fata de alte RTS-uri. Nu sa o iei de la capat cu toata ideea de control, selectare ...
Stiu ca pentru unii care sunt nerabdatori sa inceapa jocul un tutorial prelungit poate fi extrem de enervant, dar producatorii se gandesc si la cei pentru care este primul lor joc. Ar fi cam greu sa iti dai seama cum se joaca Heroes fara un tutorial.
Oricum ideea este ca ar fi preferabil ca tutorialul sa fie cat mai scurt, conceptele noi fiind introduse pe parcurs, iar cel mai important ar fi sa poti sa le ignori, pur si simplu sarind peste ele.
- pixelmonster
- unknown_humanoid
mi se pare o tampenie! te uiti la controls si de aici te descurci, repeti misiuni pana ce i-ti intri in mana!
spre deosebire de tutoriale din jocuri, cele de la unele programe complexe chiar imi sunt folositoare!
As vrea si eu un tutorial la fifa! atentie, in coltul de sus poti vedea cum un coechipier se demarca! intoarce-te in directia resectiva, calculeaza traiectoria, foloseste pitagora pentru intensitatea sutului si paseaza! ai grija la preluare! sut si .... RATARE --- cu slow motionurile gen matrix de rigoare si cu cercurile de focalizare de la obositor!
spre deosebire de tutoriale din jocuri, cele de la unele programe complexe chiar imi sunt folositoare!
As vrea si eu un tutorial la fifa! atentie, in coltul de sus poti vedea cum un coechipier se demarca! intoarce-te in directia resectiva, calculeaza traiectoria, foloseste pitagora pentru intensitatea sutului si paseaza! ai grija la preluare! sut si .... RATARE --- cu slow motionurile gen matrix de rigoare si cu cercurile de focalizare de la obositor!

- alexwinfast
Eu sunt de parere ca un tutorial este bine venit deoarece nu toi oamenii sunt gameri inraiti si unii poate vor sa incerce pentru prima oare un anume joc si chiar nu stiu despre ce este vorba...
Asus P5E3 Premium :: Intel Q9550@3.8Ghz :: 4GB Corsair TWIN3X
EVGA GeForce GTX 275 :: WD 640GB AAKS :: Antec Quatro 1KW
Thermaltake Kandalf :: Samsung 2253BW :: Logitech Z2300
Xbox One :: Xbox 360:: PS4 :: PS3 :: TV SONY Bravia 40HX800
EVGA GeForce GTX 275 :: WD 640GB AAKS :: Antec Quatro 1KW
Thermaltake Kandalf :: Samsung 2253BW :: Logitech Z2300
Xbox One :: Xbox 360:: PS4 :: PS3 :: TV SONY Bravia 40HX800
Se pare că Myst 4: Revelation (which is gold btw) va avea un sistem de help gen tutorial pe diferite nivele astfel încât poţi alege de la soluţii gen sfaturi generale până la soluţii în detaliu pentru fiecare puzzle din joc. Singura diferenţă faţă de un jucător care nu va folosi deloc sistemul şi unul care îl va folosi, în funcţie de nivel, va exista la nivelul statisticilor de la sfârşitul jocului.
E destul de clar că pentru unul care nu are nevoie de tutoriale, prezenţa lor nu va deranja decât pe vreun deranjat mintal, iar prezenţa lor va scuti de căutări pentru tutoriale pe net jucătorii care chiar dacă nu sunt în stare să termine un puzzle din joc, vor totuşi să-l termine.
E destul de clar că pentru unul care nu are nevoie de tutoriale, prezenţa lor nu va deranja decât pe vreun deranjat mintal, iar prezenţa lor va scuti de căutări pentru tutoriale pe net jucătorii care chiar dacă nu sunt în stare să termine un puzzle din joc, vor totuşi să-l termine.
Da chiar asa, pt ce care stiu sa joace si nu au nevoie de ele nu vad cu ce i ar deranja, iar pt restul sunt chiar folositoare.Yoshi wrote:E destul de clar că pentru unul care nu are nevoie de tutoriale, prezenţa lor nu va deranja decât pe vreun deranjat mintal
Eu am votat DA.
P.S. Ce ciudat suna faza cu deranjatul mintal care este deranjat

Don't piss me off. i'm running out of places to hide the bodies.
In multe din jocuri avem nevoie de tutoriale, insa in majoritatea jocurilor acestea sunt atat de grosolane incat mai bine i iei pe coaja de cateva ori pana te prinzi...
Exemplu: FarCry tutorial extraordinar...te obisnuiesti si cu grafica...ce mai nici nu-l simti...
Exemplu: FarCry tutorial extraordinar...te obisnuiesti si cu grafica...ce mai nici nu-l simti...
“I believe in everything until it's disproved. So I believe in fairies, the myths, dragons. It all exists, even if it's in your mind. Who's to say that dreams and nightmares aren't as real as the here and now?”
Cel mai tare training care l-am vazut pana acuma la un joc: http://www.richardburnsrally.com/training.htm
Reducere 1% la PC Garage: NQTB2Z1R
Hai sa imi dau si eu cu parerea! Deci e bine sa fie un tutorial acolo ca ce te faci daca nu poti sa temini jocul si mori de curiozitate? Dar tutorialul nu e bun, pt ca daca il citesti, o sa stii ce urmeaza si deci nu o sa fii destul de entuziasmat precum esti atunci cand il joci pe propriile puteri. Deci depinde de joc. De exemplu la Gork17 un joc care mi-a placut f mult, de unde sa stiu eu ca codul pt seif este PASSIOSN? Ca nu cred ca era nici un indiciu sau nu am fost eu atent despre acel seif!
Mi-a duc aminte de Mith: the fallen lords, unul dintre primele RTS-uri 3D. Prima oara cand am intrat, am zis f*** tutorials, si m-am aruncat direct. Mi-am luat-o grupa mare, nici macar sa-mi urmaresc soldatii pe harta nu puteam. Apoi am luat-o frumos cu tutorialul, si alt soc: ce pana mea, pana reglezi camera in mith, aveai deja baza gata in total anihilation. Dar incet, am prins miscarile, ainceput sa imi placa, si am reusit sa termin campania lejer. Concluzia: tutorialele trebuie sa fie acolo, dar sa nu fie obligatorii, si daca se poate sa fie fragmentate pe mai multe aspecte ale jocului, astfel ca fiecare sa invete doar ce e interesat. Cat despre integrarea lor in atmosfera jocului, nu mi se pare strict necesara, nu asta e rolul lui. Sigur, daca se poate (vezi Halo), e si mai bine
I know Kung-Fu!!!
- mooN_Spell