Pentium 4 660 Exclusive Review

Subiecte referitoare la procesoare. Despre coolere se discuta mai jos.

Moderator: Moderatori

Corbu'

Pentium 4 660 Exclusive Review

Post by Corbu' »

Pentru cine nu stie despre ce este vorba, seria Pentium 4 6xx va fi bazata pe core Prescott cu 2Mega L2 cache, va suporta 64 bit (EM64T), execute disable bit, advanced thermal throtelling. In acest procesor sunt puse sperantele Intel pentru viitorul an.
Review-ul il gasiti AICI....este in japoneza (cred), dar intelegeti usor graficele :P .
Concluziile le trageti singuri.

Image
2hacku
Moderator

Post by 2hacku »

Am citit review-ul(ma rog, m-am uitat peste poze), si parerea mea vizavi de acest procesor este ca prezinta doua aspecte pozitive si doua aspecte negative.

Primul aspect pozitiv ar fi performanta sporita. La acest capitol, Intel a reusit doua lucruri importante:
1. Sa isi mareasca avantajul pe care il avea la capitolul encodare video
2. Sa recupereze la capitolul gaming(totusi, pana nu vad niste teste "non 3dmark", adica in jocuri precum HL2 sau Doom3, este greu sa ma pronunt) - oricum, spor de performanta aduce in mod cert in gaming

Cel de-al doilea aspect pozitiv ar fi EM64T(suportul 64 bit).

Cele doua aspecte negative:

1. Pretul - este clar ca acest procesor va fi ceva mai scump decat varianta Prescott anterioara(daca pretul ar fi cu 5-10% mai mare, ar fi in regula, deoarece ar fi o crestere de pret pe masura performantei; insa cred ca pretul va fi mai mare datorita cache-ului ajuns deja la 2Mb)
2. Temperatura(inamicul Prescott) - se pare ca aceasta versiune, asa cum era de asteptat, este si mai "hot".
Comparatia:

Idle:
P4 560 - 53C
P4 660 - 57C

Full:
P4 560 - 73C
P4 660 - 79C

Oricum, un cooler mai bun ar mai schimba din enormitatea temperaturilor.
Only the mediocre work at their best...
2002angel

Post by 2002angel »

Corbu'>merci pt link
ma bucur enorm ca in sfarsit au bagat si intelu instructiunile pe 64de bits
temperaturile vor fi mari si cu siguranta nu pot fi scazute deoarece procesorul ruleaza la o frecventa reala de 3,6ghz si nu ca AMD-urile care ruleaza la o frecventa si avem nus ce PR(nu ca as avea ceva impotriva)
cu siguranta si intel va face acelasi lucru ca AMD atunci cand vor scoate procesoare asemanatoare

cert e ca se cam ajunge la capatul liniei in ceea ce priveste materialul din care se confectioneaza procesoarele sau poate se ajunge la capatul linie in ceea ce priveste racireea cu aer
oricum ma bucur ca intel isi revine si sincer cred ca tot pe mana lor am sa merg mai departe(desi am fost "indragostit" de AMD 64,si inca sunt pana la proba oficiala contrarie)
inca odata:Ms corbu
The man that GOD makes fun of
2hacku
Moderator

Post by 2hacku »

O chestie importanta: inca nu am vazut "capactitatea" 64bit a acestui procesor. Setul de instructiuni EM64T este copiat de la AMD("tailored" for K8 architecture), iar in aceasta privinta, s-ar putea ca A64 sa fie avantajat aici. Dar nu e bine sa vorbim pana cand nu vedem teste.
2002angel

Post by 2002angel »

2hacku>poate ce am sa spun acum e o prostie dar din cate stiam tehnologia pe 64de bits folosita de amd e cumparata de la intel,nu?
citisem undeva pe un site ca amd plateste la intel nu stiu cati dolari per procesor realizat ce foloseste aceasta tehnologie!!
am sa caut articolul!!
2hacku
Moderator

Post by 2hacku »

Cand spui tehnologie la ce te referi? Sa nu confundam tehnologia Itanium cu cea folosita la K8. Este o cu totul alta "mancare de peste". Chiar si conceptele sunt diferite. A deschis savantu un topic pe aceasta tema.
K8 a fost proiectat ca un procesor 64bit si instructiunile(designed by AMD) au fost gandite in paralel cu arhitectura. Prescott nu a fost proiectat astfel, dar inginerii de la Intel s-au adaptat pe parcurs. Si instructiunile au fost practic copiate de la AMD. Aici e vorba de un fel de acord; si AMD beneficiaza de SSE1, SSE2 si in curand de SSE3, instructiuni ce apartin firmei Intel.
2002angel

Post by 2002angel »

parerea mea e ca intel "s-a scos" la faza asta daca imi este permisa expresia
adika e pomana curata sa dai SSE1/2/3 pentru instructiunile pe 64bits
sau poate ca aceste instructiuni(in special SSE3) sunt mai pretioase decat par la prima vedere
inca o intrebare poate off topic:sunt multe softuri optimizate sa lucreze folosind instructiunile SSE3?(de fapt exista vreo unul??)
2hacku
Moderator

Post by 2hacku »

2002angel wrote:inca o intrebare poate off topic:sunt multe softuri optimizate sa lucreze folosind instructiunile SSE3?(de fapt exista vreo unul??)
Momentan sunt putine, insa numarul lor va creste in perioada urmatoare. Depinde numai de programatori.
2002angel

Post by 2002angel »

mie mi s-a parut interesanta declaratia intel si anume aceea in care se declara ca sunt pe oiata procesoare ce au integrat instructiunile pe 64bits dar care trebuiesc activate din bios
cine stie poate si procul meu are asa ceva si abia asteapta un bios update pt placa de baza [smilie=maniac.gif] (desi am impresia ca era vorba doar de prescott-urile pe LGA)
la fel de interesant mi s-ar parea daca in momentul in care se vor scoate programe optimizate pentru sse3 dar si pentru tehnologia pe 64bits(rezultatele sa fie ~ egale)adika sse3 sa echivaleze pe undeva instructiunile pe 64bits(bineinteles ca acest post contine aberatiile pe care le poate nascoci un om la ora 3:06 [smilie=Grin-Nod.gif] )
tty

Post by tty »

Pe mine nu ma multumeste. Un rahat de spor de performanta in plus fata de soba anterioara in plus de incinge si mai tare, consuma mai mult (sursa de 600watt de acum incolo).
L-au scos mai mult sub presiunea amd mai bine zis sub presiunea 64bit.
De fapt nu din cauza ca ar fi piata de software la greu pe 64 bit momentan dar pierd teren la imagine in fata la amd care se lauda cu ceva care nu are intel (64bit).Mai e si varianta viitorului "64bit" dar nu asa. Arunci un set de instructiuni pe acelasi cip de kkt.
Partea buna .. te poti sustrage de la plata caldurii in factura de intretinere
[smilie=Victory.gif]

Edit: am uitat ceva .. nu te mai sustragi cu nimic ca se compenseaza cu plata la curent [smilie=Grin-Nod.gif]
savantu

Post by savantu »

Cateva mentiuni :

Proiectul Prescott a inceput in 1999 si problema 64bit era super clara .Inca de la inceput proiectantii au vrut sa introduca 64bit in Pentium 4 ( precum si o gramada de alte chestii ca 1Mb L3 ) dar au ajuns la concluzia ca un astfel de procesor ar fi ineficient dpdv economic si au taiat la sange => Willamete.

Concomitent (1998-2000) a inceput proiectul denumit Yamhill , adica P4 cu x86-64.In 1999 a inceput a treia distractie : Tejas , un P4 cu IA64 in el.

In perioada 2000-2004 Yamhill s-a transformat in Prescott , iar Tejas a fost anulat ( 2004 ) deoarece piata dorea x86-64 si nu IA64.Cum altfel va inchipuiti ca Intel anunta Nocona cu x86-64 in februarie si in iunie este lansat ??
Un procesor trece de la stadiul de proiect la obiect fizic in aproximativ 4-5 ani.

Intel si AMD au un contract care permite ambelor parti sa utilizeze tot ce creeaza celalalt referitor la x86.Cel ce a impus varianta AMD64 a fost Microsoft care nu dorea sa sustina 2 arhitecturi x86-64 chiar daca diferentele dintre ele erau minime.(Intel si-a ajustat astfel Prescott facand mici modificari fata de Yamhill ).Totusi mai sunt diferente in ceea ce priveste IOMMU care se pare ca este un calcai al lui Achile pt. AMD.

Apropo , Tejas C inca traieste in varianta CedarMill , 24kb L1 , 2Mb L2 , FSB 1066 , SSE4 , 65nm.Sa speram ca nu va fi anulat...
tty

Post by tty »

Pentru mine prescott e un esec. Fata de northwood sporul de performanta e foarte mic .. de multe ori nu e iar faptul ca au marit numarul de stagii in speranta unei frecvente mai mari e iara un esec.
Northwood "C" putea ajunge foarte bine la 3.8GHz si dupa cum se vede mai mult de atat se pare ca nu va urca nici prescott desi faza cu stagii mai multe pentru o frecventa mai ridicata pica.
Apoi consumul de curent + caldura la prescott e ceva de speriat.
AMD se chinuie sa mai reduca din consum + caldura iar intel pluseaza.
Totusi nu vreau sa am un PC care sa consume cat 6 becuri si in plus sa ma coste componentele o caruta de bani (carcasa+sursa+racire).

Ce nu inteleg eu .. de ce nu merg pe dothan si la desktop ca e un cip mult superior P4-lui. Are performantele unui P4 la doar un sfert din consumul acestuia si mult mai economic din toate punctele de vedere.
Nu-mi mai trebuie carcasa de 100e+sursa de 100e+racire de 50e.
Ar fi o diferenta de 2-300e in plus care ar prefera sa fie adaugati la cpu decat in alte componente.
Mai bine dau 500e pe un dothan care merge cu o sursa mai ieftina si fara cine stie ce carcasa sau racire, in plus curentul nu ma mai costa atat.

Alta balarie tipic Intel .... schimbatul soketelor.
De ce kkt au bagat LGA cand pe el au acelasi prescott.
Daca tot schimbi cipset - socket bagi si un cpu nou nu acelasi lucru.

In fine nu mai zic nimic dar nu sunt multumit deloc cum merge Intel la partea de desktop. Au fost bune si frumoase dar sa terminat la seria C.
Pacat ca pune in umbra sectiunea mobile care se descurca decent.
Corbu'

Post by Corbu' »

Incet incet ne apropiem de sfarsitul coolerelor pe aer. Ca idee, mai acum ceva vreme citeam o stire conform careia AMD a patentat un sistem de racire PELTIER on chip (integrat cumva in procesor) si va fi introdus odata cu procesul de fabricatie 65nm. Sa speram ca ne asteapta vremuri "mai reci".
gallardo

Post by gallardo »

Auzisem o stire cum ca din 2007 se va folosi un altfel de siliciu, si procesoarele vor fi mult mai reci.
I never finish anyth
2002angel

Post by 2002angel »

oameni buni da sa dam dovada de putina decenta si sa facem dreptate
sunt de acord ca intel e naspa la faza cu platformele si faptul ca nu a schimbat si procesorul(mai bine zis "nucleul")odata cu trecerea la LGA,dar sa fim seriosi pentru ca exact in aceeasi situatie se afla si AMD cu platformele sale 754 si 939.ba mai mult de atat procesoarele pe soket 754 au frecventa mai mica si cache-ul mai mic decat cele pe S939
mi se pare o prostie!
adika toti cei ce au cumparat platforme sunt limitati pana la nus ce procesor(3700+,parca)
e total stupid
si ca sa fie totul complet se scot pe rand tehnologii noi care apar sa zicem la o saptamana distanata sau chiar o luna.si sa nu mori de ciuda ca ti-ai luat nus ce placa de baza si vezi ca au scos aceeasi versiune dar cu PCIEX si nus ce alte tampenii
nu spun ca nu sunt bune tehnologiile noi,dar cred ca se poate scoate un singur chipset care sa suporte toate chestii le astea
un model simpatic in curtea celor de la amd este nforce 3 si nforce 4.parerea mea este ca 3-ul a fost scos de pomana(in ceea ce priveste utilizatorul),pentru ca fabricantul va avea intotdeauna de castigat
Hobbit

Post by Hobbit »

Nforce 3 nu a fost scos de pomana!Si depinde la ce model te referi!Daca vrei sa stii nforce 3 250 GB e un model chiar reusit!Oricum era necesar un model mai nereusit care a fost ca un fel de experiment si oricum nu siau luat foarte multi placi de baza cu nforce 3 150!
Kme_case+Thermaltake Butterfly 480 w True Power W0019R
Msi i845e Max 2+intel pentium 4 2.4@3.6 fsb 800 w/Hyper-Threading
512 mb ddr 333 Pqi@ddr400@2.6
Geforce 6800GT Inno3d @400/1150+S.Blaster Live+Hdd 80+Cd-rw 48x
cioini

Post by cioini »

prescotul are mari probleme "cu racirea", va avea SI mai mari probleme.
nu cred ca intel o va duce bine la anu : 64 bits are amdul din 2003, iar 2mb cache nu cred ca o sa-si faca bani. e clar ca o sa fie mai scump decat actualele procesoare. singura lor varianta ar fi sa le ieftineasca pe astea, si sa le scoata la un pretz "decent" pe urmatoarele.
inca un minus pt intel e ca a ramas la prescot. trebuia un alt nucleu, ori pt lga, ori pt 2mb cache.
parerea mea e ca amd-ul va ajunge si mai sus. sunt curios insa ce proiecte are acest amd pt a combate cei 2mb cache ai intelului. sper sa fie ceva pe masura.
Now life devalues day by day
And friends and neighbors turn away
There's a change that, even with regret, cannot be undone
Corbu'

Post by Corbu' »

sunt curios insa ce proiecte are acest amd pt a combate cei 2mb cache ai intelului. sper sa fie ceva pe masura.
"Arma" are numele de cod VENICE. Conform zvonurilor de pe internet va fi a doua revizie de procesoare AMD 90nm, va suporta SSE3 (in afara de instructiunile HyperThreading), Thermal Throtelling (adio procesoare arse) si imbunatatirea controlerului de memorie.
2hacku
Moderator

Post by 2hacku »

2002angel wrote:ba mai mult de atat procesoarele pe soket 754 au frecventa mai mica si cache-ul mai mic decat cele pe S939
mi se pare o prostie!
adika toti cei ce au cumparat platforme sunt limitati pana la nus ce procesor(3700+,parca)
e total stupid
O singura mentiune: exista procesoare S754 cu 1Mb L2 Cache(Clawhammer core). De asemenea, daca e sa comparam un Newcastle 3200+(S754) cu un Winchester 3200+(S939), constatam ca varianta S754 are o freceventa reala mai mare(2200 Mhz vs. 2000Mhz), tocmai pentru a suplini Controller-ul de memorie Dual Ch. al lui Winchester. Este foarte adevarat faptul ca AMD ne cam incurca cu atatea notatii, insa asta e, nu avem ce face.

Cat despre NF3 si NF4, treaba e simpla. NF4 reprezinta un progres fata de NF3 in ceea ce priveste tehnologia(PCI-E, SATA2, firewall hardware)- la performante nu este un salt impresionant. Insa pentru cei care nu vor sa isi schimbe placa video(AGP) si se pot lipsi de SATA2(putine HDD-uri care suporta SATA2 au aparut deocamdata), NF3 250 e o solutie excelenta.
Hobbit

Post by Hobbit »

Corectie:250 Gb,cel simplu e cam sarac in dotari [smilie=maniac.gif]
SI Corbu':
Procesoarele Amd athlon64 inca de la primul model au protectie impotriva arderii,care a fost copiata de la Intel(Fan Amd sunt dar [smilie=maniac.gif] Ce e adevarat e true :wink: )!Chestia a fost probata.Cat de nebun sa fii sa lasi un Athlon 64 3200+ pe o placa Kv8 pro fara nimic pe el doar sa faci proba daca se arde:) :P Si nu s-a ars,procesoru merge perfect(era la vecinului [smilie=Grin-Nod.gif] si overclockat pe deasupra la 2500 mhz)!
2002angel

Post by 2002angel »

cioini:"nu cred ca intel o va duce bine la anu : 64 bits are amdul din 2003, iar 2mb cache nu cred ca o sa-si faca bani."
te rog sa iimi spui si mie cu ce te incalzeste ca ai 64bit in momentul in care nu este nici un soft care sa foloseasca instructiunile
ma rog!poate te-a dat un pic pe spate beta-ul de windows 64 dar totusi
nu zic ca nu m-as mandrii si eu daca as avea un proc pe 64 de bits dar totusi sa lasam chestiile aste de genu "ready for the future" and s*it pt ca sunt 99%marketing pana la proba contrarie
si sa nu imi spui ca nu ti se pare ciudat faptul ca microsoft este cel ce sta in urma intelului pentru a putea scoate versiunea finala pe 64bits si nu invers.nu cred ca intelu' a fost pus sub presiune de microsoft si cu atat mai putin de amd.dovada consta in faptul ca intel avea instructiunile pe 64de bits integrate in itanium(si cu siguranta le putea integra si la procesoarele desktop)
si mi se pare,dupa cum am mai zis,o pomana curata fapul ca intel a luat de la amd instructiunile pe 64bits in schimbul celor sse3
PS:cei 2 mb cache vor face diferenta exact asa cu o face in cazul P4EE si dothan
TIME WILL TELL
Hobbit

Post by Hobbit »

Zici tu...Aici gresesti.Microsoft nu sta in urma lui Intel,mai bine zis Intel da spaga lui Microsoft pentru a nu scoate Windowsul inainte de lansarea procesoarelor Intel pe 64-Biti!Si inca o chestie!De ce sa refuzi suportul 64-biti,atata timp cat procesoarele au performante excelente si pe 32-biti?
Nu crezi ca e bine ca pentru acei bani sa mai primesti si ceva in plus ?
2002angel

Post by 2002angel »

vreau sa spun ca prefer sa vad un "duel" in teste ce folosesc instructiunile pe 64de bits si atunci sa vedem cine le-a integrat mai bine
si da!consider ca e super sa primesti ceva in plus pt acei bani
adevarul e ca am mai multa incredere in intel pt ca nu m-a dezamagit niciodata!poate e o chestie personala dar asa consider eu
de fiecare data cand ma duceam la un prieten care avea amd("super computere") toate crapau se restartau si erori peste erori
acu cateva saptamani am avut ocazia sa vizitez un vechi prieten care mi-a spus ca si-a cumparat amd!
prima data am crezut ca e un XP dar cand am vazut cum s-a incarcat windows-ul mi-am dat seama din prima ca e AMD64(era win pe 64bit)
si inca ceva:eu nu refuz suportul pe 64de bits,dar mi-ar placea sa il vad la lucru(as rade juma de secol sa vad ca atunci cand va aparea softu pe 64bits sa nu mearga procesoarele si sa scoata astea vreo duma de genu:"instructiunile nu au fost bine implementate si tot ce a iesit este un procesor cu instructiuni pe 32de bits si doar cu o parte din cele pe 64" [smilie=Grin-Nod.gif] )
2hacku
Moderator

Post by 2hacku »

2002angel wrote: nu cred ca intelu' a fost pus sub presiune de microsoft si cu atat mai putin de amd.dovada consta in faptul ca intel avea instructiunile pe 64de bits integrate in itanium(si cu siguranta le putea integra si la procesoarele desktop)
si mi se pare,dupa cum am mai zis,o pomana curata fapul ca intel a luat de la amd instructiunile pe 64bits in schimbul celor sse3
PS:cei 2 mb cache vor face diferenta exact asa cu o face in cazul P4EE si dothan
TIME WILL TELL
1. Gresesti. Daca AMD nu anunta 64 bit, Intel introducea aceste instructiuni mult mai tarziu(probabil atunci cand ajungeau la limita cu Prescott din toate punctele de vedere - frecventa, cache, etc - lansau si variante 64bit, facandu-le sa para noua generatie de procesoare). Nu trebuie uitat faptul ca Intel anunta acum aproximativ un an ca lumea nu e pregatita pentru 64bit(in sisteme desktop), iar acum lanseaza procesoarele 64bit. Sa nu crezi ca au avut peste noapte o revelatie si ca si-au dat seama ca brusc, de maine, 64bit este ceva indispensabil. Au reactionat impotriva politicii AMD care acapara incet din piata cu sloganuri de genul "the only 64 bit capable desktop processor". Chiar daca momentan 64 bit nu inseamna mai nimic in termeni de performanta intrucat nu sunt prea multe programe care sa faca uz de 64bit, in termeni de marketing, lucrurile nu stau chiar asa, si cei de la Intel o stiu foarte bine. Despre relatia cu Microsoft, lucrurile sunt simple: AMD a fost primul, MS a dezvoltat o versiune de Windows construita in jurul instructiunilor "create" de AMD, iar cand Intel a dorit sa "urce in barca" 64bit, MS i-a sugerat sa "imprumute" instructiunile de la AMD, deoarece nu vor sa "reinventeze roata" pentru Intel(in ceea ce priveste instructiunile).

Cat despre Itanium si instructiunile 64bit, lucrurile nu sunt atat de simple. E cu totul altceva si nu poti copia acele instructiuni. Cele pentru Prescott ar fi trebuit sa fie create "from scratch".
2002angel

Post by 2002angel »

2hacku>da!categoric intel trebuia sa scoata un alt procesor capabil sa suporte instructiunile pe 64de bits dar se pare ca ei au vrut sa combine frecventa imensa(poate limita)cu aceste instructiuni
la un moment dar aparuse pe net ideea,care nu stiu cat de adevarata era ,cum ca intel va scoate procesorul dothan cu instructiuni pe 64gbit si sse3 cu frecvente incepand de la 1,8/2/2,4,...ghz ,procesoare care nu ar fi avut probleme in fata celor de la AMD nici in testele pe 32 de bits si nici in cele pe 64.ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca dothan consuma si mai putin si se incalzesc mai putin decat procesoarele amd 64
probabil ca asta vor face in continuare dar cred ca ne-am dat cu totii seama ca celor de la intel le plac frecventele mari
si apropos inchipuiti-va ce temperatura ar avea un procesor amd64 dus in 3,8ghz ca sa nu mai vb de consum
imi cer scuze dar poate e o parere subiectiva dar in viziunea mea intel nu va ceda tronul pentru ca amd nu e inca pregatit sa il i-a
poe

Post by poe »

Celor de la Intel nu le plac fercventele mari, dar nu au cum sa explice clientilor dupa atata amar de vreme in care se laudau cu frecventa procesoarelor lor cum ca un CPU la 2,4Ghz e mult mai rapid decat unul la 3,8Ghz.
Poate si de aceea au inceput sa renunta la notarea procesoarelor prin frecventa si au adoptat un model de notare bazat pe clase de performanta, asemanator cu cel de BMW, ca sa poata renunta treptat la mitul Mhz si sa scoata procesoare mai performante prin alte tehnici.
2hacku
Moderator

Post by 2hacku »

Pentium M nu este capabil sa atinga frecventele unui P4 datorita unui numar mai scurt de stagii pipeline. Este o arhitectura gandita cu totul altfel. Este un procesor gandit pentru segmentul mobile(principalele aspecte care s-au avut in vedere au fost consumul si performanta). Totodata, Pentium M nu poate rivaliza cu A64 in ceea ce priveste pretul.
tty

Post by tty »

Asa e nu poate ajunge la 3.8GHz sau peste in schimb am vazut pe web frecvente (OC) in conditii normale de cooling (un banal cooler vga) unde au ajuns aproape de 3GHz. Ei bine la aceasta frecventa batea la poponeata mai tot ce misca ...
Eu zic ca se mai poate lucra la el chiar si in forma actuala (ex un fsb mai mare) si alte chestii pot aduce un spor de performanta.

Cat despre pret, e normal fiindca nu se produce in cantitati echivalente pietei desktop deci e mai scump.Totusi nu este exagerat de scump exceptand varful gamei care la orice segment costa mult.
2hacku
Moderator

Post by 2hacku »

Daca la frecvente egale ar fi cu 30% mai scump decat un A64 corespondent, deja ar reprezenta un dezavantaj pretul. Ideea este ca Intel sa produca in masa procesoare Pentium M la frecvente de ~3Ghz. Este clar ca Pentium M nu se va opri la 2.1Ghz, insa nici AMD nu sta pe loc.
savantu

Post by savantu »

2hacku wrote:Pentium M nu este capabil sa atinga frecventele unui P4 datorita unui numar mai scurt de stagii pipeline. Este o arhitectura gandita cu totul altfel. Este un procesor gandit pentru segmentul mobile(principalele aspecte care s-au avut in vedere au fost consumul si performanta). Totodata, Pentium M nu poate rivaliza cu A64 in ceea ce priveste pretul.
Nu are nevoie sa atinga frecvente de P4.Daca ar atinge ar fi monstruos ca performanta. :D

Oricum Pentium M nu va lua locul P4 , ci Merom.Ti-am explicat ce frumoas ii viitorul. :D
cioini

Post by cioini »

se pare ca amd si-a dat seama inaintea intel ca nu megahertzii fac diferenta, ci arhitectura. intel a aparut pe piatza cu nishte procesoare gen "p4 2,8Mhz". o sa aiba mari probleme sa explice cumparatorilor ca au luat toata politica amd, un fel de copy-paste. acum procesoarele alea au si ele numere de identificare.

pana la prescot, nu am auzit absolut nimic rau de intel (cu exceptia preturilor). pe urma a aparut si problema racirii. asta inseamna si cooler mai scump, si carcasa mai buna, si sursa mai buna :(
intel a ramas in urma si la capitolul bits.

repet: asta e doar parerea facuta de mine de cand am inceput sa ma interesez de componente. pana acum am fost pe amd, acum am zis sa trec pe intel, sa-mi iau ceva bun. am ramas shocat cand am inceput sa citesc diferite kestii pe net. mitul intel pentru mine unul a cazut. acum are (parerea mea :))mari probleme cu concurenta. si e f bine, ca end-userii o sa aiba de profitat. pana acum am ales amd-ul datorita pretzurilor, acum il aleg si datorita performantelor.
intelistilor: nu am facut nici un atac asupra intel, nu apar amd-ul. pur si simplu asta e parerea mea.
Now life devalues day by day
And friends and neighbors turn away
There's a change that, even with regret, cannot be undone
savantu

Post by savantu »

Inca o chestie neinteleasa se pare : LGA 775 a fost proiectat pentru viteze FSB pana la 1600Mhz. => 12.8GBs

FSB 1066 pe P4EE nu a adus un spor de performanta si multi au concluzionat ca FSB mai mare = 0

Greseala tipica pentru cei ce uita un lucru foarte important : P4EE este bazat pe nucleul Gallatin , echivalentul Northwood pt servere MP.
Sweetspotul Northwood a fost FSB 800Mhz , dar 1066 nu mai prezinta nici un adaos de performanta , nucleul fiind saturat cu latime de banda.

Prescott in schimb are o unitate de prefetch mult mai agresiva si foloseste FSB'ul mult mai eficient decat Northwood.Prescott beneficieaza de FSB 1066 dar problema ii ca dintr-un motiv misterios Intel are probleme cu yieldurile in a ridica FSB la procesor peste 1000 stabil.Placile de baza cu 9x5 ruleaza fara probleme la FSB 1066 , dar procesoarele lipsesc. Au blocat marirea FSB pe placi pentru a nu creea probleme din cauza procesoarelor instabile la FSB atat de mare.
2hacku
Moderator

Post by 2hacku »

savantu wrote: Nu are nevoie sa atinga frecvente de P4.Daca ar atinge ar fi monstruos ca performanta. :D
Si un A64 la frecventele unui P4(3.8Ghz spre exemplu) ar fi monstruos de performant. Echipeaza-l virtual cu 2Mb L2 cache si va arata si mai bine. Ideea este ca un A64 comparat cu un Pentium M la aceeasi frecventa reala se descurca excelent in ciuda faptului ca are doar 512Mb L2 cache(sau 1Mb, dupa caz), adica jumatate, sau chiar un sfert din cel al Dothan-ului. Nu spun ca Dothan nu este un procesor extrem de reusit, ba din contra; este procesorul pe care il admir cel mai mult din familia Intel(vorbim de la punctul K7/P3 incoace, deoarece inainte de acel moment, procesoarele AMD erau in mare parte copii ieftine si lipsite de succes ale modelelor de la Intel). Pentru mine ordinea ar fi: Pentium M, P3, P4 Northwood, P4 Willamette si abia apoi P4 Prescott(nu includem Celeron).

savantu wrote: Oricum Pentium M nu va lua locul P4 , ci Merom.Ti-am explicat ce frumoas ii viitorul. :D
Ar fi bine sa fie asa(desi eu am unele rezerve). Nu de alta, dar chestii de genul Prescott va atinge fara probleme 5Ghz folosind un proces de fabricatie de 90nm sau Tejas va fi lansat la data X(chestii date ca sigure acum un an) ma fac sa nu mai cred orice zvon apare. Sigur, idealul de procesor Intel este o combinatie intre arhitectura NetBurst si cea a unui Pentium M, insa de la vorbe pana la fapte este cale lunga. Conform zvonurilor, acesta e proiectat pentru 2006. Totusi, Intel da semne ca ar merge exclusiv pe Dual-Core. Only time will tell. :wink:
2002angel

Post by 2002angel »

dar ma indoiesc ca in cazul dual core intel va alege sa foloseasca nuclee prescott(twice as hot)
de aceea banuiesc ca vor folosi 2 nuclee bazate pe "imbarligarea" unui prescott cu un centrino sau ceva de genu asta
per total eu sunt multumit de ce face prescott-ul meu si cu siguranta ma gandesc ca ar putea face un prescott pe lga alaturi de ddr2(cu latente mici)si o placa PCIEX(care is ceva mai ieftine)
cu totate acestea ma deranjeaza fenomenul de Throttle pe care il au procesoarele prescott si nu numai in cazul unei raciri necorespunzatoare
(al meu nu a avut nici macar 1% Throttle cand era folosit la maxim)
viitorul este roz(sincer nu prea imi place orange)dar tre sa avem bani si rabdare(pt ca acest razboi al evolutiei ne va costa scump,si nu vb la modul figurat)
nu stiu de ce dar eu sunt foarte entuziasmat cand vine vorba de testarea noilor produse it/hardware
abia astept sa imi iau placa video si da vad cum mere in tandem cu noul(si deja invechitul) procesor
si in orice caz intel isi are asigurat cel putin momentan un sector de piata si anume acela al editarii video,sector in care amd se apropie dar nu depaseste
end of transmition
PS:imi place la nebunie: topicu asta
: si cand ma citeaza 2hacku(macar partial) [smilie=maniac.gif] :P [smilie=Grin-Nod.gif]
2hacku
Moderator

Post by 2hacku »

2002angel, nu poti combina atat de usor tehnologiile. Un astfel de procesor, cum este si Merom-ul de care vorbea savantu se proiecteaza de la zero. Apropo de chestia asta, un scenariu dragut pentru a face reclama la Merom ar fi: se iau urmatoarele ingrediente: una bucata Prescott, una bucata Pentium M, se decupeaza cu un cutit nucleele, se baga impreuna intr-un recipient, care este introdus ulterior intr-un cazan cu temperaturi mari; se lasa la fiert vreo 20 minute sa se coaca bine si sa se amestece tranzistorii si tehnologiile, apoi se scoate, se pune la racit si ulterior se lipeste cu super-glue pe un suport cu vreo 1500 pini. Si voila.....Merom. Nu va avea probleme nici cu temperatura, deoarece acel core a fost trecut efectiv prin focurile iadului. [smilie=Nice-try.gif]

Lasand la o parte gluma si offtopic-ul, pana la un nucleu nou, Intel "lucreaza" cu ce are. Au fost deja trimise sample-uri de modele Dual-Core. Acestea nu vor fi "twice as hot", dar nici reci nu vor fi. Cat despre DDR2 si PCI-E, sunt inovatii, insa momentan raman la stadiul de inovatii si doar atat. PCI-E va deveni oricum un standard, dar deocamdata tehnologia placilor video nu pune in valoare beneficiile PCI-E fata de AGP. Cat despre DDR2, acum incep sa apara modele cu latente rezonabile, insa castigul de performanta nu este notabil deocamdata.
savantu

Post by savantu »

2002angel wrote:dar ma indoiesc ca in cazul dual core intel va alege sa foloseasca nuclee prescott(twice as hot)...
Huh...Smithfield este bazat pe Prescott.2 nuclee ruland la 2.8 , 3 si 3.2Ghz
Va inghite pana la 130w. ( 65w / nucleu fata de 84w cat consuma un P4E 3.2 actual ii o imbunatatire majora )
2hacku
Moderator

Post by 2hacku »

savantu wrote:
2002angel wrote:dar ma indoiesc ca in cazul dual core intel va alege sa foloseasca nuclee prescott(twice as hot)...
Huh...Smithfield este bazat pe Prescott.2 nuclee ruland la 2.8 , 3 si 3.2Ghz
Va inghite pana la 130w. ( 65w / nucleu fata de 84w cat consuma un P4E 3.2 actual ii o imbunatatire majora )
Perfect deacord cu tine, 130W nu este o cifra mare in comparatie cu 84W daca luam in considerare faptul ca vorbim de doua nuclee. Totusi, nu cred ca au imbunatatit neaparat fiecare nucleu in ceea ce priveste consumul. Aici ar fi necesara o analiza a modului de interconectare. Parerea mea este ca Smithfield(si oricare alt procesor Dual - Core) este gandit in asa fel incat chiar si in full load, cele doua core-uri sa nu functioneze la capacitate maxima. Probabil in astfel de cazuri, unul din core-uri lucreaza la maxim, iar celalalt are active doar anumite functii care sunt complementare in procesul respectiv. De aici si castigul de "putere" fata de varianta pur matematica, varianta care ar indica 168W(2x84W).
savantu

Post by savantu »

2hacku wrote:
savantu wrote: Huh...Smithfield este bazat pe Prescott.2 nuclee ruland la 2.8 , 3 si 3.2Ghz
Perfect deacord cu tine, 130W nu este o cifra mare in comparatie cu 84W daca luam in considerare faptul ca vorbim de doua nuclee. Totusi, nu cred ca au imbunatatit neaparat fiecare nucleu in ceea ce priveste consumul. Aici ar fi necesara o analiza a modului de interconectare. Parerea mea este ca Smithfield(si oricare alt procesor Dual - Core) este gandit in asa fel incat chiar si in full load, cele doua core-uri sa nu functioneze la capacitate maxima. Probabil in astfel de cazuri, unul din core-uri lucreaza la maxim, iar celalalt are active doar anumite functii care sunt complementare in procesul respectiv. De aici si castigul de "putere" fata de varianta pur matematica, varianta care ar indica 168W(2x84W).
Nope.Modul in care a fost creat Smithfield este destul de rudimentar , pur si simplu au pus 2 nuclee unul langa altul care apar ca 2 loads diferite pt. FSB.Varianta cea buna ar fi ca exista un arbiter intre ele care imparte accesul la FSB.

Deci cele 2 nu sunt deloc complementare , sunt perfect independente.

Apropo dual core Opteron la 2 Ghz consuma 95w maxim. ( 47,5w/nucleu , fata de 62w / nucleu normal ).Erau discutii cum ca si varianta dual core de 2.4Ghz ar consuma tot 95 ( 47,5w /nucleu fata de 83w unul singur ).Ceva ii dubios atat la Intel cat si la AMD.
2hacku
Moderator

Post by 2hacku »

Savantule, nu stim exact cum functioneaza cele doua nuclee. Ideea mea este ca nu trebuie sa le privim pe fiecare ca pe un tot unitar. Si tocmai de aceea nu trebuie sa pornim de la ideea ca ambele sunt solicitate la maxim din punct de vedere al consumului. De aici diferenta de consum.
WarlordBA
Moderator

Post by WarlordBA »

AMD parca dadea in fisa tehnica doar consumul maxim al intregii serii, asa ca probabil 95W are modelul de top.
Post Reply