dthbrgn wrote:... Sunt nemultumit de systemul meu. Am un Athlox XP barton 2600+, 1024 GeIL PC3200 400MHz DDR, Saphire Ati Radeon 9600 128 PRO Vivo, MB Asus a7n8x2.0 Deluxe, HDD 120 Seagate SATA, carcasa de toata jena.
... Ce vreau sa stiu de la voi e daca se poate scoate ceva la overclock din oldtimerul asta? De ce am nevoie si care sunt riscurile. Ma intereseaza upgrade la BIOS, ovlck la procesor, timing de ramm, coolere nebunii, tot ce se poate face pt a inbunatatzii performanta. Help me out guys. Thx

Sistemul tau este unul foarte decent si default cum este el, departe de a fi considerat
oldtimer ! Cu ce ai acum te descurci fara nici o problema in toate aplicatiile existente, ptr jocuri ai putea sa iti iei un 6600GT daca vrei mai mult decat ai acum desi si acel R9600 inca este o placa video care mai poate trage dupa ea.
Riscurile unui o.c. sunt cunoscute si pot duce pana la defectarea irecuperabila a componentului supus unuei asemenea practici, deci cine spune ca nu exista ricuri este inconstient.
Acum, intrebarea mea este, chiar ai nevoie de asa ceva, daca spui ca sistemul tau te multumeste pe deplin asa cum este acum ? Este o necesitate, sau nevoia de aventura ?
Ptr un o.c. la procesor in primul rand trebuie sa ai o racire capabila, adica sa iti tina procesorul in limite acceptatile de pana in 50 de grade in fullload fara a implica riscuri inutile ...
Placa ta de baza si memoriile par ok ptr asemenea proceduri, la procesor poti incepe prin urcarea FSB-ului pana la limitele de stabilitate, la FSB200 este idealul acceptat, insa poti merge si mai jos. Personal am avut un Barton 2600+ si limita lui de o.c. a fost de 195Mhz, de aici in sus crapa. Vorbesc aici de voltaj default, nu recomand supravoltarea procesorului, practic de aici incep sa creasca riscurile, supravoltarea duce la imbatranirea accelerata a procesorului si supraincalzirea acestui care poate duce pana la crash-ul final. Mergi cu Vcore default pana la limita maxima acceptata, stabilitatea o verifici cu ajutorul lui PRIME95, pe care il gasesti cu google, insa trebuie sa fi foarte atent cu tensiunile si temparturile sistemului care trebuie pastrate in limite normale.
Ptr placa video, alege ATI TOOLS, este cel mai bun utilitar ptr o.c. la ATI, are chiar si un test care iti indentifica posibilele probleme cu artefactele. Atentie insa si aici la temperaturi, o placa dusa prea sus poate duce la defectarea acesteia.
Referitor la memorii, latentele sunt mai mult sau mai putin importante, oricum indicat este sa mergi cu ele sincorn cu procesorul (FSB166) si apoi sa urci treptat sincron frecventa cu latente relaxate. In momentul in care ai atins maximul de stabilitate, incerci sa umbli putin si la latente pana obti un echilibru intre stabilitate si viteza ...
Bafta !