cum schimb condensatorii de la o placa de baza?

Chipset-uri, plăci de bază, slot-uri PCI si tot ce vă mai framântă în domeniu

Moderator: Moderatori

Post Reply
danutz
Posts: 212
Joined: Tue Feb 15, 2005 3:53 pm

cum schimb condensatorii de la o placa de baza?

Post by danutz »

mi-a ramas de la un client o placa de baza, care are condensatorii cursi, cum pot sa-i schimb? este grea procedura? se face intr-un anume fel?


astept sfaturi si pareri.

va multumesc.
danutz
User avatar
scorpion_amd13
Posts: 1109
Joined: Sat May 21, 2005 11:12 am

Post by scorpion_amd13 »

E destul de complicat, ai nevoie de o unealta de lipit cu aer cald. Cu letconul poti sa distrugi PCB-ul. Oricum, daca condensatorii "au curs pe PCB" e inutila toata treaba. Daca nu cumva e o placa de baza foarte buna sau daca nu ai tu o manie aparte pentru ea, mai bine o lasi balta.
"The warrior who acts out of honour cannot fail. His duty is honour itself. Even his death - if it is honourable - is a reward and can be no failure, for it has come through duty. Seek honour as you act, therefore, and you will know no fear." (Roboute Guilliman, Primarch of the Ultramarines)
danutz
Posts: 212
Joined: Tue Feb 15, 2005 3:53 pm

Post by danutz »

nu au curs pe placa, au capetele umflate si a iesit o chesti galbuie din ei dar doar in partea de sus, nu a curs nimic pe pcb, nu e cine stie ce placa dar ma gindeam sa o fac pentru orice eventualitate, este pe sk 478 facuta de Acorp si ma gindeam sa o fac pentru fimio.

pentru 6 condensatori nu cred ca merită sa o arunc.

placa nu mai functiona normal si daia a schimbat-o omul,deci nu am cum sa o foosesc asa.
danutz
User avatar
Vampire
Posts: 155
Joined: Thu May 04, 2006 3:52 pm

Post by Vampire »

Dacă îţi permite carcasa (spaţiu suficient), poţi lipi condensatorii pe partea opusă ,
fără să-i scoţi pe cei umflaţi.

Am avut o problemă identică cu un KT133 .
Am folosit pistolul de lipit, dar e preferabil să se folosească letconul.
User avatar
ice01
Posts: 8413
Joined: Tue Dec 16, 2003 9:15 pm

Post by ice01 »

Singura chestie este sa nu uiti ca acel cablaj al placi de baza este multistrat. Eu zic ca poti sa incerci sa scoti afara condesatori, nu este chiar foarte complicat dar trebuie sa ai putina grija.
User avatar
scorpion_amd13
Posts: 1109
Joined: Sat May 21, 2005 11:12 am

Post by scorpion_amd13 »

Daca zici ca nu au curs pe PCB, atunci poti sa incepi sa cauti condensatori noi si mare atentie la lipit, poti sa distrugi PCB-ul foarte usor cu pistolul de lipit. Dupa cum a subliniat si ice01, cablajul este multistrat, deci multa grija si atentie. Bafta.
"The warrior who acts out of honour cannot fail. His duty is honour itself. Even his death - if it is honourable - is a reward and can be no failure, for it has come through duty. Seek honour as you act, therefore, and you will know no fear." (Roboute Guilliman, Primarch of the Ultramarines)
User avatar
Merced
Moderator
Posts: 11435
Joined: Thu Dec 25, 2003 11:51 pm

Post by Merced »

Sau mai bine te duci la un atelier care se ocupa cu asa ceva, nu risti nimic, oamenii rezolva curat si frumos, plus ca probabil ca au ei condensatori de toate tipurile, te scuteste pe tine de cautare. Am incercat cu un prieten sa "resuscitam" o placa video care avea un condensator rupt, iar dupa ce cu greu am gasit printre toate "placile" de la el din casa, am gasit pe o statie ceea ce cautam. A lipit el, cat a putut de atent cu pistolul condensatorul si surpriza, placa nu mai mergea deloc. Mai ciudat a fost ca nici dupa ce l-am dat jos nu a mai mers, nici cu artefacte, cum mersese pana sa ne bagam noi la "reparatii". Oricum era un stift, dar m-a invatat un lucru: ce pot face altii pentru tine, la un pret mic si cu instrumente necesare, nu incerca sa faci cu mana ta... :P
User avatar
Dorio
Posts: 84
Joined: Sat May 14, 2005 9:29 pm

Post by Dorio »

Am schimbat vreo 8 condensatori la o placa Aopen cu KT266. Am folosit un letcon de 60W. Nu am avut o pompa de fludor, care s-ar fi dovedit utila la curatarea gaurilor pentru introducerea noilor condensatori.

Condensatorii i-am cumparat de un magazin de componente electronice si sunt obisnuiti pentru orice aplcatii. Am citit undeva ca trebuie sa aiba aceeasi dimensiune fizica nu doar valorica cu condensatorii originali. Eu n-am gasit asa. Originalii erau de 1500uF/6.3V respectiv 100uF/6.3V. Am gasit doar de 2200uF/10V si 100uF/16V. Sunt ceva mai mari dar aveam spatiu suficient.

La scoatere si la lipire trebuie sa aveti grija la padurile cablajului care sunt foarte fine. Daca letconul nu e bine ascutit trebuie sa faceti asta. Grija marita la padurile conectate la ariile de cupru, acestea se incalzesc mai greu, nu va pierdeti rabdarea. La curatarea gaurilor folositi o pompa de fludor sau, daca nu aveti, o scobitoare.

Oricum, recomand apelarea la un specialist daca nu ati mai lucrat niciodata cu un letcon. O solutie ar fi depanatorii de telefoane mobile care au instrumente pentru electronica integrata, inclusiv letcon cu aer cald. Spor :) .

Dupa schimbare placa a functionat fara probleme.
Asus A8N-SLI Deluxe, AMD A64 3000+ Winchester Box@2,4GHz, 2GBDDR Kit G.Skill, 2xWD200GB SATA2, Gainward Bliss 7900GT PCX256DDT, DVD-ROM Plextor, DVD+/-RW DL NEC, Case: Chieftec LBX-02B-B-SL-450, PS: Chieftec GPS-450AA 101 A, Samsung SyncMaster 710N, Mouse: Raptor Gaming M2, Keyboard Logitech G15, Casti Technics RP-F290
User avatar
Neon Biker
Posts: 4590
Joined: Mon Sep 27, 2004 1:32 pm

Post by Neon Biker »

Condesatorii de care ai nevoie sunt putin mai "speciali" decat cei care se gasesc pe toate gardurile, si anume ai nevoie de condensatori cu impedanta foarte mica. Asta pentru ca pe o placa de baza sunt supusi unor curenti cu frecvente foarte mari, care provoaca incalzirea si apoi arderea lor daca au impedanta prea mare. Capacitatea trebuie sa fie identica cu cea a celor originali, iar tensiunea poate fi mai mare cu conditia sa-ti mai incapa fizic pe placa. Sigur ca in unele cazuri pot merge si condensatori cu alte valori, dar daca nu te numeri printre inginerii care au proiectat respectiva placa de baza sau macar sa fii in domeniu, nu prea ai de unde sa stii dinainte, iar daca o dai in bara exista riscul sa se arda si procesorul sau alte componente din calculator.

Manopera propriu-zisa e la randul ei putin mai pretentioasa decat in alte cazuri pentru ca PCB-ul placilor de baza e format din 6-8 straturi, iar lipitura trebuie facuta astfel incat toate straturile sa faca bine contact. Letconul e bine sa aiba cel putin 40W.

Toate informatiile de care ai nevoie la gasesti pe http://www.badcaps.net/.
Foloseste voucherul SN5MXIMX cand cumperi de la PC Garage si ai discount 1%
danutz
Posts: 212
Joined: Tue Feb 15, 2005 3:53 pm

Post by danutz »

merci baietzi, cred ca o sa merg la vreun service, sa vad cit face toata treaba.


merci de sfaturi.
danutz
User avatar
Predator864
Posts: 172
Joined: Sat May 22, 2004 10:30 pm

Post by Predator864 »

Nea scorpioane, ai incercat tu cu letcon si nu a mers ? :laughing6:
Am schimbat pe placa mea de baza IC7 un condensator Rubycon belit, a iesit ca din fabrica tot procesul iti ia vreo 15 min.
Daca are condensatori produsi de firme de renume (sanyo, rubycon...) gasesti la farnell in one de unde am luat si eu condensatorul schimbat ( 1000uF 16V Low-ESR).
Alea ce le gasesti pe toate drumurile sunt solutii optionale de 1-2 zile.

Un user a sugerat a sugerat sa lasi condensatorul ars acolo, si sa lipesti altu.
Condensatorul cu pricina, iti va curge si topi ce e prin jurul lui
User avatar
MIKI ALEXANDRESCU
Posts: 202
Joined: Sat Jul 12, 2003 1:40 am

Post by MIKI ALEXANDRESCU »

incerc eu sa o repar..
astept un PM. daca mai e valabil..
the old miky is back !!
Post Reply