AJUTOR OVERCLOKING AMD 3200+(Venice)

Pentru cei cărora le place să se "joace" cu propriul calculator

Moderator: Moderatori

Post Reply
veghespaul

AJUTOR OVERCLOKING AMD 3200+(Venice)

Post by veghespaul »

Salutare la toti,mi-am cumparat de curand un comp(proc si pl baza),am citit pe unele site-uri am citit ca aceste proc-uri sunt foarte bune la tunat,problema e ca eu nu prea ma pricep,n-am facut niciodata over.Poate cineva sa ma ajute?Va rog?Am inteles ca e diferit fata de Soket A,e altfel,ce fac cu hyper transport-ul ,tre sa-l scad ca sa pot creste FSB?Am urmat config:Venice 3200+(2000)
Asus A8V
1GB MEMORIE OEM
Asus 9600XT/TD
250gb-Seagate
DeLuxe 500w,
Si inca ceva va rog,placa suporta Dual Chanel,am doua module de memorie la 512,au frecventa maxima de 400,dar Everest-ul imi arata ca lucreaza la 334mghz,dar au latente diferite,sa fie duin aceasta cauza ca ele nu lucreaza la 400?am inteles ca proc-ul are FSB DE 400,daca selectez din BIOS frecventa la memorii 200 atunci imi arata ca am latimea de banda a memoriilor de 3.2GB ,ceea ce inseamna ca nu mai este dual chanel,va rog frumos ajutati-ma?Apropo am cooler Therlmaltake Big Typhoon,imi tine procul la default 30 grade idle,35 grade load.....PLEAZE HELP [smilie=Respect.gif] [/quote]
Sal 2 al
danyxp

Post by danyxp »

in principiu trebuie sa maresti fsb, de la 200 la 220-240 (cred eu ca este safe)
scazi multiplicatorul ht de la 5 la 4
seteaza memoriile la 360 daca ai pus la fsb 240 (adica viteza memoriilor + valoarea adaugata la fsb-ul default sa fie undeva aproape de 400, pt ca nu cred ca ai memorii care sa tina 440 fara sa umbli la voltaje)
citeste cu atentie in cartea placii de baza in ce sloturi trebuie puse memoriile pt a beneficia de dualchanel
recomand sa nu umbli la voltaje daca nu te pricepi
dupa ce faci oc, ruleaza niste teste pt a verifica stabilitatea si temperatura sistemului

ps: sunt convins ca vei gasi explicatii mult mai detaliate si mai bine puse la punct, mai complecte; eu m-am exprimat la modul general, habar nu am cum arata biosul placii tale, insa exact asa am facut eu si nu am nici o problema
IL Dotore

Post by IL Dotore »

Bine ai venit pe forum!
In trimul rand pt a afla la ce timinguri iti merg memotiile foloseste CPU-Z sau Sisoft Sandra.
Apoi pt un OC simplu seteaza memoriile la 333MHz blocheaza frecventa PCI/AGP la 33/68MHz, mune multiplicatorul HTT la 4X si urca frecventa HTT de la 200MHz cu incremente de cate 10MHz, apoi testezi cu memtest si S&M sau Prime 95.
Pt monitorizarea temperaturilor iti recomand SpeedFan.
Pt inceput, tinand cont ca esti incepator, eu iti recomand sa nu umbli de loc la voltaje, insa sa le setezi manual pe valorile default (as nu fie pe auto).

Vezi ca mai sunt multe topicuri pe aceasta tema la sectine OC de pe forum, incearca sa te uti si acolo pt lamuriri suplimentare/
Daca cumperi de la PcGarage folosind codul: GN24WM10. ai un discount de 1%.
Dr.LED

Post by Dr.LED »

IL Dotore wrote:blocheaza frecventa PCI/AGP la 33/68MHz
AGP lock se face la 66MHz (frecventa default). Setarea unor valori mai mari poate duce la instabilitate, depinde si de placa video.
danyxp

Post by danyxp »

de ce sa nu fie voltajele pe default, adica auto? ce rost are sa mai dai pe manual daca tot valorile de pe auto le pui?
IL Dotore

Post by IL Dotore »

danyxp wrote:de ce sa nu fie voltajele pe default, adica auto? ce rost are sa mai dai pe manual daca tot valorile de pe auto le pui?

Crede-ma asa e mai bine, unele placi supravoltreaza daca le pui pe auto.

PS. placile ASUS(si nu numai) au frecventa AGP standard la 68MHz chiar daca teoretic ar trebui sa fie 66.
Dr.LED

Post by Dr.LED »

IL Dotore wrote:PS. placile ASUS(si nu numai) au frecventa AGP standard la 68MHz chiar daca teoretic ar trebui sa fie 66.
Atunci trebuie sa modificam sau sa adaugam un nou inteles cuvantului standard. Ceva de genul standard nestandard.
dexonline wrote:STÁNDARD ~e n. 1) Normă obligatorie căreia trebuie să-i corespundă un produs; etalon
IL Dotore

Post by IL Dotore »

Dr.LED wrote:Atunci trebuie sa modificam sau sa adaugam un nou inteles cuvantului standard. Ceva de genul standard nestandard.
dexonline wrote:STÁNDARD ~e n. 1) Normă obligatorie căreia trebuie să-i corespundă un produs; etalon
Daca esti atat de "frustrat" de practicile firmei ASUS eu zic sa ii dai in judecata. :wink:
Dr.LED

Post by Dr.LED »

IL Dotore wrote:Daca esti atat de "frustrat" de practicile firmei ASUS eu zic sa ii dai in judecata. :wink:
Mda. Cred ca nu stii despre ce vorbesti. Dar e usor in ziua de astazi sa dai sfaturi pe forumuri. Da-i bataie, ca mai ai un pic si ajungi in top 10 posters.
IL Dotore

Post by IL Dotore »

Dr.LED wrote: Mda. Cred ca nu stii despre ce vorbesti.
Demonsteza-mi contrariul sa vedem daca tu stii...
veghespaul

salutare

Post by veghespaul »

uite ce imi arata Everest-ul:

Rapiditatea procesorului 2002.6 MHz (original: 2000 MHz)
Multiplicator CPU 10.0x
FSB CPU 200.3 MHz (original: 200 MHz)
Magistrala Memorie 166.9 MHz
DRAM:rata FSB CPU/12

Chipsetul placii de baza VIA K8T800Pro, AMD Hammer
Timpi memorie 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS)
Command Rate (CR) 2T
Module de memorie SPD

Caracteristici procesor
Tipul procesorului AMD Athlon 64 3200+
Alias procesor Venice S939
CPU stepping DH-E6
Nume procesor AMD Athlon(tm) 64 Processor 3200+
Revizia 00020FF2h

Viteza CPU
Rapiditatea procesorului 2002.6 MHz (original: 2000 MHz)
Multiplicator CPU 10.0x
FSB CPU 200.3 MHz (original: 200 MHz)
Magistrala Memorie 166.9 MHz
Cache CPU
Cache L1 64 KB (Parity)
Date cache L1 64 KB (ECC)
Cache L2 512 KB (On-Die, ECC, Full-Speed)

Atribute placa de baza
ID placa de baza 63-0219-000001-00101111-110305-VIAK8T800Pro$A0277001_BIOS DATE: 11/03/05 15:32:49 VER: 08.00.09
Numele placii de baza Asus A8V (5 PCI, 1 AGP, 4 DDR DIMM, Audio, Gigabit LAN)

Caracteristici chipset
Chipsetul placii de baza VIA K8T800Pro, AMD Hammer
Timpi memorie 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS)
Command Rate (CR) 2T

Module de memorie SPD
DIMM1: Nanya M2U51264DS8HC3G-5T 512 MB PC3200 DDR SDRAM (3.0-3-3-8 @ 200 MHz) (2.5-3-3-7 @ 166 MHz)
DIMM2 512 MB PC3200 DDR SDRAM (2.5-3-3-8 @ 200 MHz) (2.0-3-3-7 @ 166 MHz)

apoi am:

Atribute Front Side Bus
Tip bus AMD Hammer
Ceas real 200 MHz
Ceas efectiv 200 MHz
Ceas hipertransport 1000 MHz

Caracteristici bus memorie
Tip bus Dual DDR SDRAM
Latime Bus 128 bit
Ceas real 167 MHz (DDR)
Ceas efectiv 334 MHz
Largimea de banda 5340 MB/s

asta e acum ,daca amandoua suporta frecventa de 400 ele functioneaza la 334 ,dupa cum vedeti,de ce?din cauza latentelor diferite?modul de lucru la frecventa de 334 este dual chanel,daca-l schimb vad latimea de banda a memo de 3.2 00 mb/s si ca nu mai lucra un dual chanel,de ce?
deci sa vedem daca am inteles:scad nultiplicatorul procului la 4,si apoi incerc sa maresc FSB-ul in pasi mici(10),dar ce fac cu ceasul de la hipertransport,il scad si pe acela sau il las la maxim(1000),umblu si ceva la voltaj?stiti nu prea stau banii pe gard la mine si vreau sa ma asigur ca ceea ce fac e bine,acum inteleg ca nici un over nu e 100% stabil,dar nu vreau sa o dau in bara,de aceea poate sun stresant,imi cer scuze daca e asa,oricum multumesc pt sfaturi
PAUL, Respect
Sal 2 al
veghespaul

Post by veghespaul »

saptamana viitoare vine placa video cea nou si vad atunci ce pot face cu compu' tre sa am in calcul si consumul de curent ,puterea sursei,o sa vad atunci,oricum va multumesc pt sfaturi,inca nu am incercat,astept,puteti sa mai imi dati sfaturi,poate mai detaliate,exista ceva un ghid pt asa ceva ,adică :scade multiplicatoru'asa,ridica fsb asa,ce fac cu hipertransport-ul?ok pana data viitoare sa ne auzim de bine
Sal 2 al
IL Dotore

Post by IL Dotore »

FSB = HTT, cu alte cuvinte mai nou nu se mai zice FSB ci HTT in tabara AMD (pasii necesari i-am explicat mai sus).
Sunt si alte topicuri pe aceasta tema chiar aici pe forum, te poti uita si acolo pt a te lamuri mai bine.
Dr.LED

Re: salutare

Post by Dr.LED »

veghespaul wrote:deci sa vedem daca am inteles:scad nultiplicatorul procului la 4,si apoi incerc sa maresc FSB-ul in pasi mici(10),dar ce fac cu ceasul de la hipertransport,il scad si pe acela sau il las la maxim(1000),umblu si ceva la voltaj?
Nu ai inteles. Nu scazi multiplicatorul procesorului, ci il lasi default (in cazul tau, 10x).

Ti s-a spus sa setezi multiplicatorul HTT la 4x. Placa ta de baza suporta o frecventa HTT (hypertransport) de 1000 MHz.
Retine ca modificand FSB-ul procesorului se va modifica automat si frecventa HTT. Formula este una simpla, de baza: 4 x FSB (adica valoarea multiplicatorului HTT, setata de tine, inmultit cu FSB-ul procesorului - e un pic tricky daca nu intelegi, pentru ca practic HTT=FSB).
Maximul safe pentru tine in conditiile astea ar fi un 4x250 (la o frecventa reala a procesorului de 2500 MHz).
Bineinteles, se pot face combinatii si cu multi HT 3x sau chiar 2x. :)

De cresteri de voltaj nu ai nevoie, procesorul tau ar trebui sa duca 200-400 MHz in plus, daca nu chiar mai mult, cu voltaj default.

Ca sa nu devina un amalgam pentru tine, am folosit in exprimare termenii HTT si FSB separat, ca sa stii la ce te uiti in bios-ul placii tale. Totusi sunt sigur daca ai undeva posibilitatea de a schimba multiplicatorul HTT, stiu ca ai optiune pentru setarea frecventei HTT de la 200 la 1000 MHz.

Chiar daca in ziua de astazi nu mai este o mare filosofie (sau mai bine zis este foarte safe) sa faci overclocking de baza si toti se simt "doctori" in asa ceva, recomandarea mea este ca inainte de asta sa te informezi putin si sa incerci sa intelegi termenii uzuali.
veghespaul

Post by veghespaul »

am incercat ceva,am scuzut HTT la 4,am marit FSB la 210,mi s-a deschis windows,dar dupa 10 min mi s-am inchis monitoru si s-a restartat compu',ce spuneti de cooler-ul meu (big typhoon)face fata?ce a fost baiu?oricum mai multe sapt viitoare cand vine placa video noua(7800 GS),sa vedem atunci,tre sa iau in considerare si consumul de curent avand in vedere ca e cam o sursa no name?mai vb,sal
Sal 2 al
veghespaul

sal

Post by veghespaul »

sal 2 al,azi am incercat un mic over,si am reusit,cred eu,sa vedeti ce am facut:
am scazut frecventa multiplicatorului de la 1000,la 400,am dat disable la cool and quiet,am marit tensiunea de la 1.4 la 1.425,FSB-ul,l-am urcat de la 200 la 240,acum memoria imi lucreaza la 400 mghz,acum cand scriu acest mesaj am 30-32 grade la proc (navighez pe net si scriu pe mess),mentionez ca nu cunosc temperatura camerei,dar sa stiti ca am o laterala data jos,dupa ce am ajuns la 2400 cu procu',l-am testat un pic,adică i-am dat sa arhiveze un fisier (film) de 700 mega,a terminat in 10 min,temperatura a crescut pana la 37 grade si a ramas acolo,dupa ce a terminat de comprimat a scazut la 34 si apoi la 30-32,cum este si acum.
ce ziceti ,sa-i mai dau in gura?,in EVEREST,imi arata ceasut hipertransport-ului 480 mhz,la default era 1000,e in regula asa?,n-ar trebui sa fie cat mai aproape de 1000,ce reprezita acest hipertransport?pot sa-i maresc frecventa din BIOS,sau il las asa,influenteaza asta performanta in jocuri a proc-ului?
Ok,merci pt sfaturi,astept raspunsuri si sugestii,Paul.

Pana data viitoare ,sa ne auzim de bine,oki.
A si inca ceva,am blocat frecventa AGP is PCI ,de la defaul la 66.66 si 33.33,e ok?
Sal 2 al
IL Dotore

Post by IL Dotore »

La cat ai pus multplicatorul HTT? doar la 2X? e cam putin, il poti seta fara grija la 4X daca nu treci de 250FSB.
Daca insa treci de FSB 250 pune HTT-ul la 3X.
Pt a stresa CPU-ul cat de cat foloseste Prime95, sau daca vrei sa scoti si untul din el S&M.
veghespaul

Post by veghespaul »

initial am avut multiplicatorul la 4x,si am mers ok,a mers lejer pana la 2400,cred ca merge si mai mult,totusi am o nelamurire in legatura cu hipertransport-ul,trebuie sa fie cat mai aproape de 1000 sau nu,dupa ce l-am ridicat la 2400,hipertransportul era de 480 si m-am gandit sa-l pun cat mai aproape de 1000,asa ca l-am ridicat pana la 8x si amers foarte bine,aveam la hipertransport frecventa de 960,e ok asa,sau ar mai trebui sai dau in gura,ce reprezinta acel hipertransport? [smilie=Respect.gif]
Sal 2 al
IL Dotore

Post by IL Dotore »

veghespaul wrote:initial am avut multiplicatorul la 4x,si am mers ok,a mers lejer pana la 2400,cred ca merge si mai mult,totusi am o nelamurire in legatura cu hipertransport-ul,trebuie sa fie cat mai aproape de 1000 sau nu,dupa ce l-am ridicat la 2400,hipertransportul era de 480 si m-am gandit sa-l pun cat mai aproape de 1000,asa ca l-am ridicat pana la 8x si amers foarte bine,aveam la hipertransport frecventa de 960,e ok asa,sau ar mai trebui sai dau in gura,ce reprezinta acel hipertransport? [smilie=Respect.gif]
Deci sa lamurim putin lucrurile, multiplicatorul HTT are valori cuprinse inte 5 si 1X, si e recomandat sa il pui la 4X, dupa cum ti-am explicat si mai sus.
Ala care l-ai pus tu la 8X e multiplicatorul CPU-ului care trebuie lasat pe valoarea sa nominala/default care e 10X.
Nu stiu unde au vazut tu acel 480... iti recomand sa folosesti Sisoft Sandra.
KodiaK
Radioactiv

Post by KodiaK »

Pai dacă avea omu multiplicatorul HTT 2x rezulta HTT=240x2=480 :D

veghepaul, hipertransportul este frecventa placii tale de baza. Si este produsul inmultirii unui multiplicator, numit HTT in BIOS (cu valori intre 1x si 5x) si a fsb-ului. By defaul acest hypertransport are frecventa 1000 (200x5). dacă tu maresti fsb-ul atunci evident ca iti va creste hypertransportul; de aceea trebuie redus HTT-ul la 4x.

Frecventa CPU-ului este data de produsul dintre un alt multiplicator (cu val cuprinse intre 1x si 10x in cazul tau) si fsb.
Don't steal. The government hates competition.
Knowledge is power. Power corrupts. Study hard. Be Evil.
===============================
Voucher...G6TPRZ4K...PC Garage...1% reducere
Post Reply