Mi-e pur şi simplu lene să scriu Automatică şi Calculatoare. Cred că 90% din cei care întreabă nici nu se gândesc că există şi o specializare de Automatică. Drept urmare, dacă insişti, substituie şi tu "Automatică şi Calculatoare, specializarea Calculatoare" la ce-am scris eu mai sus.
Ca să îți răspund la întrebări:
1. Cum am spus şi mai sus, prin faptul că "nu am nimic nou de aflat" nu trebuie să înțelegi că aş putea la fel de bine să mă duc şi să predau cursurile, ci doar faptul că cea mai mare parte din materia anilor I, II şi o parte din III & IV îmi este familiar. Nu că o ştiu ca pe propriul meu buzunar, dar m-am întâlnit cu majoritatea subiectelor cel puțin o dată, le cunosc măcar la nivel de principiu şi nu am nevoie de prezența unui profesor ca să mi le reamintesc pâna la parametri utili. În ce mă priveşte -- sigur, poate sunt un pic idealist -- nu cred că ăsta e scopul unei instituții de învățământ superior. Sunt destule lucruri în joc aici (inclusiv modul meu de a studia/învăța şi de a mă mobiliza), dar o abordare de genul ăsta nu mi s-ar fi potrivit. Mi-e pur şi simplu foarte greu să fiu atent la un curs unde ştiu deja cam despre ce vorbeşte profesorul sau pot reconstitui o bună parte din material de unul singur.
2. Despre programarea multiplexoarelor, probleme de algebră booleană (ăsta e un dezavantaj -- habar n-am cum s-ar traduce în româneşte termenul de boolean satisfiability problem

) probabil ştiu de unde ştii şi tu, pentru că o bună parte din cărțile pe care le-am citit şi/sau conspectat se regăsesc în bibliografia cursurilor de la Calculatoare. Metoda Gauss-Jordan e destul de conoscută şi se întâlneşte cam în orice curs de algebră liniară mai sănătos. Rotațiile Givens nu le-am folosit în practică, dar le cunosc ca şi exerciții strict didactice în materie de programare (presupun că le cunoşti aplicațiile), şi sunt descrise prin destule cărți legate de programarea paralelă sau de programarea numerică. Metodele RK ştiu doar ce sunt şi de ce funcționează (adică le înțeleg mecanismul), dar de folosit într-adevăr le-am folosit nicicum.
3. Momentan nu am nicio slujbă în sensul de loc unde mă duc şi am program stabil, dar lucrez ca freelancer. Toate lucrurile astea le-am învățat pur şi simplu din pasiune.
Corolar la 2 şi 3: Inutil de spus că, din punct de vedere statistic, e foarte posibil ca cele enumerate mai sus să fie singurele patru din materiile "conexe" care se studiază la Calculatoare pe care eu le cunosc, deci exercițiul ca atare e în plus. Bănuiesc că îți dai seama care sunt şansele (tot d.p.d.v. statistic) de a avea treabă cu "celelalte materii" după ce termini facultatea. Pentru mine, lucrurile aastea intră în categoria "lucruri interesante şi frumoase pe care dacă am timp să le învăț, le învăț, dacă nu, nu".
Corolar la corolar: vina îi aparține în întregime maică-mii, care, învățătoare fiind, n-a avut de lucru şi m-a învățat să citesc când aveam trei ani şi-un pic.
Din nou, nu vreau să crezi că am spus cu aroganță ceea ce am spus vis-a-vis de cunoştințele mele. Bănuiesc că îți dai seama că dacă mă scoli din pat la trei dmineața şi mă pui să-ți scriu un program care calculează inversa unei matrici prin metoda Gauss-Jordan, sunt şanse mari să nu-mi iasă nimic, sau că dacă pic din avion la vreun examen de la Calculatoare la vreo materie desprinsă din romanele lui Asimov, sunt şansele să iau peste 5-6 tind către 0. But then again, asta ți s-ar întâmpla şi ție peste 10 ani

.
energy: miraculoasa trecere la planul Bologna a avut următoarele rezultate:
1. Matematicile s-au redus drastic, la fix trei cursuri (algebră, analiză, M.S.) de 3 curs & 2 seminar (sau invers, dar oricum, fix 5h/curs). La analiză şi m.s., unde sunt doar două ore de seminar, materia e în mod evident prea multă pentru un timp prea puțin, aşa că se pică pe capete şi nimeni nu reține nimic.
2. Fizica s-a redus la un curs de un semestru, 3 curs, 2 laborator, 1 seminar
3. Cursul de grafică asistată a ajuns într-o situație asemănătoare (un semestru, 1 curs, 2 laborator)
4. Selecția drastică nu se mai face în primul an, ci în anul II. De anul I trec destul de mulți, presupunând că au noroc măcar la unul sau două examene cu multe credite (vreo matematică, fizică, bazele elth ş.a.m.d.). După anul II te simți ca un neuron în capul unu polițist
Îmi dau seama că la anii mei, mi-e greu să fac o previziune clară pentru viitor. Pentru mine, facultatea pe care o urmez acum este tocmai un mod de a avea o opțiune în plus; mie mi-ar fi relativ uşor să lucrez pe un post care ar veni "la fix" unui absolvent de A&C (de altfel, la orice moment t, există mai multe slujbe în IT decât absolvenți de A&C
![maniac [smilie=maniac.gif]](./images/smilies/maniac.gif)
). Invers e mai greu. Eu urmez facultatea asta efectiv din plăcere; de altfel, mi se potriveşte modul mai general de abordare al problemelor de aici. Dacă în final materia într-adevăr nu îmi va folosi (de pildă, dacă până la urmă nu o să lucrez în domeniu), nu cred (disclaimer: nu cred
la momentul ăsta) că aş regreta. pentru că am parte de cursuri interesante şi de acel "thrill" pe care îl simți când afli ceva complet nou. Sigur, încă n-am atins nici 10% din materiile de specialitate (chiar sunt anul I

) dar am mai stat pe la cursurile colegilor mai mari, cât să-mi fac o impresie, fie şi destul de vagă.