Facultate info

Discuţii generale însă nu în general. Orice depaşeşte limitele interesantului va fi imediat şters.

Moderator: Moderatori

Post Reply
nezumichan
Posts: 5
Joined: Wed Feb 20, 2008 5:39 pm

Facultate info

Post by nezumichan »

Momentan sunt in clasa a XI-a, insa de la inceputul liceului am dezvoltat o mare pasiune pentru programare si imi doresc sa urmez o facultate in acest sens.
Stiu ca acest subiect s-a mai dezbatut, insa eu am o intrebare mare si clara: care facultate e mai buna, cea la de la Iasi sau cea de la Bucuresti? Sunt constienta ca nu voi face doar programare si ca va trebui sa invat si mate (care nu imi prea imi place, insa nu mi-e frica de ea :wink: ), insa as vrea sa stiu care se axeaza mai mult pe informatica, unde sunt conditiile mai bune (din punct de vedere al dotarilor), care este cel mai la zi cu ultimele descoperiri... in fine, care este cea mai avantajoasa din toate punctele de vedere. Multa vreme inclinam spre Bucuresti, acum insa au intervenit si alti factori (de alta natura decat pasiunea pentru subiect) care mi-ar cam indrepta optiunea spre Iasi. De aceea as vrea sa aflu niste pareri.
Mai stiu de asemenea ca multe lucruri va trebui sa le invat singura, asa ca daca sunt pe aici actuali sau fosti studenti, as vrea sa stiu cam ce, in afara de C++, as putea studia de pe acum ca sa imi fie de folos.
Multumesc anticipat.
User avatar
Vladutz20
Posts: 3992
Joined: Mon Apr 02, 2007 4:55 pm

Re: Facultate info

Post by Vladutz20 »

Daca vrei sa faci o facultate buna de informatica si sa cantareasca greu diploma fie faci Politehnica Automatica si Calculatoare (calculatoare),Univ. Bucuresti Mate-info (info intensiv) fie faci in Iasi la Univ Cuza Mate-info.Toate facultatile sunt serioase si ca sa treci cu bine peste ele va trebui sa inveti destul de multe lucruri destul de grele (multe nu te ajuta la nimic dar sti cum este invatamantul romanesc) Bafta la bac [smilie=Thumbs-Up.gif] .
Sony PS3-Beyond games
Heigh Ho ! Heigh Ho ! Haideti sa mergem intr-o tara misto !!!
User avatar
Trickster
Radioactiv
Posts: 4394
Joined: Sun Mar 31, 2002 2:00 am

Re: Facultate info

Post by Trickster »

Eu as inclina catre Iasi, am auzit numai lucruri bune, si programa facultatilor tehnice nu-mi inspira incredere. Oricum, esti pe-a XI-a, ai timp sa faci si o vizita sa vezi in persoana cum e daca nu...
Dum zomfies...
User avatar
Shader
Posts: 7508
Joined: Fri Jul 22, 2005 10:26 pm

Re: Facultate info

Post by Shader »

Cred ca va avea o mare supriza odata ce se va vedea la facultate, indiferent care va fi aceasta.
Live in your world, get pwned in mine!
User avatar
Vladutz20
Posts: 3992
Joined: Mon Apr 02, 2007 4:55 pm

Re: Facultate info

Post by Vladutz20 »

Shader wrote:Cred ca va avea o mare supriza odata ce se va vedea la facultate, indiferent care va fi aceasta.
Ce surpriza [smilie=Wonder.gif] ? Nu mai speria fata Shader ! Tu la ce facultate esti :d ?
Sony PS3-Beyond games
Heigh Ho ! Heigh Ho ! Haideti sa mergem intr-o tara misto !!!
User avatar
Shader
Posts: 7508
Joined: Fri Jul 22, 2005 10:26 pm

Re: Facultate info

Post by Shader »

Surpriza (sau mai bine zis surprizele) oferite de intreg sistemul romanesc de invatamant. Nu-i va pica foarte bine sa stie ca pe langa ceea ce-i place ei/vrea sa invete mai trebuie sa stie destul de multe din alte 20 de tampenii (a.k.a. materii) pt. a putea promova. Macar sa aibe noroc sa nu prinda ceva outdated din ceea ce vrea sa invete, in cazul ei programare.
La ce facultate sunt eu are sau nu importanta. Pt. linistea ta sunt la profil informatica. :)
Live in your world, get pwned in mine!
User avatar
KAKAROT
Posts: 2924
Joined: Fri Feb 24, 2006 6:24 pm

Re: Facultate info

Post by KAKAROT »

Paaai...eu chiar sunt la Politehnica.
Daca te intereseaza programarea , Profilul Calculatoare scrie pe tine. Acolo sunt si eu.
De ce Bucuresti ?
Oportunitati net superioare de angajare fata de Iasi.
Esti in capitala si , asta de la sine implica mai multe sanse.
Diploma va fi destul de grea.
Vei vedea faimoasa regie, raiul pe pamant al studentilor :laughing6:
Daca mai esti si tipa atunci e f bine ca nu prea avem de astea pe aici. :-#)


Mai in gluma , mai in serios, ceva info : http://uncyclopedia.org/wiki/University ... _Bucharest

Daca vrei mai multe detalii despre poli si acest profil, da un pm.
Walking on water and software development after specifications are easy if both are frozen.
nezumichan
Posts: 5
Joined: Wed Feb 20, 2008 5:39 pm

Re: Facultate info

Post by nezumichan »

Multumesc pentru raspunsuri si sugestii.
Din pacate varianta cu Politehnica cade, caci nu ma impac deloc cu fizica. Cand am zis de Bucuresti, ma refeream la facultatea de info din cadrul Universitatii. Am mai vorbit cu destui studenti la Poli care au invatat la acelasi liceu cu mine si nu prea e ceea ce-mi doresc. Plus ca m-am informat si eu si ca sa intri la calculatoare dai examen la fizica si mate, nu te intreaba nimeni de info. Sunt constienta ca vor fi multe lucruri care nu imi vor placea, nu vreau si batai de cap de la fizica :d .
User avatar
Merced
Moderator
Posts: 11435
Joined: Thu Dec 25, 2003 11:51 pm

Re: Facultate info

Post by Merced »

Stai chill ca fizica e si la Universitate... :wink:
User avatar
andrei
Posts: 7528
Joined: Sun Mar 24, 2002 2:00 am

Re: Facultate info

Post by andrei »

alege una de unde iesi cu o hartie recunoscuta in afara, recomand calduros. you'll thank me later ;)

poli is good.

work harder
User avatar
Merced
Moderator
Posts: 11435
Joined: Thu Dec 25, 2003 11:51 pm

Re: Facultate info

Post by Merced »

Cica cu intrarea in UE si un rahat de particulara va avea fix aceeasi valoare afara ca o facultate serioasa. Trist, dar adevarat.
User avatar
madace
Posts: 1333
Joined: Tue Jan 31, 2006 2:07 pm

Re: Facultate info

Post by madace »

Chiar e asa "horror" la Telecomunicatii la Poli?
User avatar
McLarenF1
Posts: 110
Joined: Wed May 10, 2006 10:45 pm

Re: Facultate info

Post by McLarenF1 »

Eu sunt la Telecomunicatii la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca. Depinde ce intelegi prin horror. Daca ai inclinatii spre partea tehnica, ai o baza din liceu in ceea ce priveste matematica/fizica/programarea si normal, mai pui si osul la treaba, ar trebui sa te descurci onorabil. E destul de greu, ce sa zic, nu e o facultate la care poti sa zici ca freci menta tot semestrul si te descurci numai in sesiune. Normal, ca peste tot o sa dai de o gramada de profi naspa, cu mentalitati comuniste care iti povestesc ce bine era inainte de `89 si altele asemenea. Bine, eu iti zic concluziile dupa primul semestru, fiind doar anul I. Ca un exemplu, rata de promovabilitate la unele examene a fost de 5-6 studenti din 100+. Restu`..."cand se coc strugurii". Daca e dupa mine, as zice sa alegi faculta asta daca ti-ai propus. Nu o sa iti para rau, iar dupa terminarea ei o sa ai totusi o diploma cu greutate (acuma depinde si in care centru universitar alegi sa o urmezi).
User avatar
Trickster
Radioactiv
Posts: 4394
Joined: Sun Mar 31, 2002 2:00 am

Re: Facultate info

Post by Trickster »

Povestea cu diploma cu greutate ii abureala, chiar n-am auzit sa se uite cineva mai mult la ce scrie pe hartia aia decat la ce stii. Sa zicem ca o facultate de-aia iti creste sansele sa fii racolat din timpul ei, dar cam atat. Am avut si destui prieteni care au terminat facultatea tehnica din cluj, si raman la parerea mea. programa ii mai buna la astea de matematica-informatica, si macar nu-ti inghesuie si fizica chiar daca nu ai inclinatie pentru ea. Despre profesori n-are rost discutia numai daca sunteti la facultatile respective, ca asa am vazut si eu ce dezastru ii profesorul ala al vostru de da note si cu perioada la zecimale, nu i-am retinut numele [smilie=Screwy.gif]
Dum zomfies...
User avatar
std
Moderator
Posts: 4317
Joined: Sat Mar 16, 2002 2:00 am

Re: Facultate info

Post by std »

Din perspectiva unui actual student care a ales Ingineria Electrică :D în detrimentul informaticii cu două zile înainte de examenul de la cea din urmă (unde am şi intrat de fapt, nu spectaculos dar rezonabil, undeva al 80-90-lea din o mie şi ceva de candidați dacă am reținut bine), îți pot spune următoarele:

1. Planul Bologna sucks :D şi ăsta e de fapt lucrul care mi-a schimbat opțiunea. Cursurile cele mai interesante (i.e. cam şi cursurile cele mai lungi) sunt exact cele care au fost ciuntite în stil mare. Când m-am uitat pe cuprinsul cursurilor, am realizat că exact cursurile pentru care m-aş fi dus la Informatică (Unibuc) sau A&C (Poli) sunt cele care fie au fost scoase de tot, fie, dacă n-au fost scoase, se fac până la un nivel de detaliu mult prea redus.

2. Dacă abia înveți programare, sau ai constatat că îți place începând cu liceul, eu aş da sfatul cu A&Cm sau oricum, o facultate tehnică din domeniu.* Nu te ajută cu nimic faptul că ți se expun nişte modele matematice generale dacă nu ai tras din greu la lucrurile "de jos", un hello world, un quicksort acolo -- şi, din păcate, în noua variantă, cei trei ani de Universitate sunt prea puțini ca să te descurci rezonabil. Nimic de zis, nici materia nu e la fel de pretențioasă, dar orişicât.

3. Diploma e un subiect delicat, şi cu păreri extremiste. Nu e hârtie de şters la fund, dar nu e nici patalama de la rege. Dacă ai un CV gol, dar o diplomă de renume, ai un avantaj față de alte CV-uri goale. Dacă ai un CV nu foarte gol, dar cu "ce trebuie" acolo, nu mai ai probleme față de alte CV-uri de până la nivelul respectiv. Vezi mai jos, dacă te ajută cu ceva cazul meu.

4. Gândeşte-te bine ce vrei, de fapt, de la facultate. Dacă vrei să înveți programare (pentru că, în mod realist, simți că nu prea te pricepi), o facultate unde accentul cade pe partea realmente practică e o alegere bună. Nu te aştepta la minuni totuşi -- un student la A&C** care nu lucrează acasă în draci se va descurca, la programare, la fel de bine ca un student de la istorie. Dacă eşti sigură pe ceea ce ştii la nivel de programare şi te interesează să vezi regulile mai generale şi modelele matematice din spatele lor, Informatica (sau ceva asemănător -- vezi, de pildă, AIC din Iaşi) ar fi o opțiune mai bună.

Dacă o să dai un search, o să găseşti un topic deschis tot de mine, în care m-a lămurit Dr. Voidberg vis-a-vis de Unibuc. Poate îți e util; din păcate, pe mine unul inovația din învățământul superior m-a lăsat exact fără motivele pentru care am ales Unibuc în loc de A&C, şi nu mi-a dat niciunul în plus ca să aleg A&C :D, ca efect secundar rezultând faptul că am muncit un an pentru un nenorocit de examen pe care l-am luat fără probleme, şi am rămas până la urmă la o facultate unde am intrat pe dosar :D.
_____
* Neelegant: În cazul meu, am putut sări repede peste hopurile astea, în sensul că atunci când mi-am pus problema facultății, mi-am dat seama că materia din anii I şi II (respectiv, în cazul A&C, anii I, II şi o parte din anul III) o ştiu deja; e un lucru pe care îl spun fără aroganță, în sensul că mi-am dat seama că le ştiu în câmpul muncii, ca angajat cu acte în regulă.

** Dat fiind faptul că Facultatea de Automatică şi Calculatoare e uşă-n uşă cu a mea, am avut nişte surprize tare neplăcute vis-a-vis de o parte din studenții de acolo; în speță, faptul că nu se dă admitere la informatică se concretizează în faptul că jumătate din studenții de-acolo iau examenul la programare cu note jenante sau îl pică de-a dreptul, pe nişte subiecte tare de bun-simț. Prin comparație, ăştia de la mine de la facultate, care vin de la licee tehnice sau licee teoretice de prin fundul munților şi care, realist vorbind, sunt proşti făcuți grămadă, au totuşi note mari la bazele electrotehnicii (materia echivalentă, ca importanță, de la Inginerie Electrică), pe nişte subiecte de te miri de unde le-au făcut. Sigur, nu vreau să dau de înțeles că studenții de la A&C sunt paraleli -- e mult de muncă şi fiecare dintre ei a fost un elev de nota 10, nemaivorbind faptul că pentru fiecare teacher's pet care a intrat pentru ca "în IT se câștigă bine" se găseşte cel puțin un om şi pasionat, şi muncitor. Vreau doar să remarc că facultatea nu-i totuna cu liceul, şi cu atât mai mult în cazul informaticii. Rămâne de văzut care va fi efectul acestor serii (i.e. de studenți tot mai puțin pasionați în mod real de informatică) vis-a-vis de valoarea diplomei.
In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
nezumichan
Posts: 5
Joined: Wed Feb 20, 2008 5:39 pm

Re: Facultate info

Post by nezumichan »

Din nou, multumesc frumos pentru lamuriri si sugestii. Nu ma asteptam sa dau peste oameni atat de deschisi.
Avand in vedere ca inca mai am destul de timp, nu pot sa ma pronunt destul de precis acum, in cateva luni s-ar putea sa imi schimb optiunea la 180 de grade. Insa sunt sigura ca nu vreau la Poli, am inspectat destul de mult problema si, pe langa faptul ca nu prea e ce imi doresc, la cum ma stiu eu ca sunt ar fi o adevarata totura. Nu pot sa explic, sunt diversi factori. Sa zicem ca nu se pliaza pe aptidunile, personalitatea si dorintele mele.
Dacă eşti sigură pe ceea ce ştii la nivel de programare şi te interesează să vezi regulile mai generale şi modelele matematice din spatele lor, Informatica (sau ceva asemănător -- vezi, de pildă, AIC din Iaşi) ar fi o opțiune mai bună.
Da, exact asta vreau. Si marea mea dilema era daca sa aleg Universitatea din Bucuresti sau cea din Iasi. Momentan inclin mai mult spre Iasi, cel putin din ce am citit pe site-uri imi suna mai bine decat cealalta. Insa toate la timpul lor. Multumesc din nou pentru raspunsuri.
User avatar
std
Moderator
Posts: 4317
Joined: Sat Mar 16, 2002 2:00 am

Re: Facultate info

Post by std »

Despre Universitatea din Iaşi nu îți pot spune foarte multe, însă pot să îți spun câte ceva despre Universitatea din Bucureşti, atât cât am putut şi eu să aflu înainte să mă răzgândesc. Nefiind experiență "hands-on", ar fi bine să faci ca jurnalişti şi să mai verifici din cel puțin două surse :D.

1. La fel ca peste tot, există profesori buni, cu idei moderne ş.a.m.d., la fel cum există bineînțeles fosile care venerează cartelele magnetice. Aceştia din urmă sunt cazuri mai speciale pentru că unii din ei chiar predau cursuri de informatică. Modul în care vei aplica practic cunoştințele dobândite în cazurile astea s-ar putea să fie un pic mai delicat, pentru că nici ei nu prea ştiu, de fapt, cum se aplică. Cazurile astea sunt însă foarte rare şi se pot rezolva cu o carte bune.

2. Informatica nu e programare ci o ramură a matematicii => o să faci foarte multă matematică şi pentru o parte din cursurile de informatică nu ai nevoie de calculator. Vestea bună e că matematica pe care o faci e chiar interesantă (am intrat şi eu în contact cu ea, fie din cursurile predate de-acolo, fie din cursurile echivalente predate pe la alte facultăți/universități). Vestea (poate) proastă e că, dacă te duci numai pentru programare, o să vrei să pleci după primul an.

3. Spre deosebire de majoritatea profesorilor din Poli, cei de acolo pot înțelege noțiuni cum ar fi "nu pot veni pentru că lucrez", "nu pot veni pentru că am o problemă de familie" când vine vorba de laboratoare. Sigur, asta nu vrea să însemne că e bine să nu dai pe la laboratoare, dar înseamnă că ai ceva mai mult timp liber pentru activitățile legate de informatică, dar nu de facultate.
In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
nezumichan
Posts: 5
Joined: Wed Feb 20, 2008 5:39 pm

Re: Facultate info

Post by nezumichan »

Eh, iata niste lucruri pe care nu aveam cum sa il aflu de pe un site. Multumesc si am sa mai intreb si pe altii.
Nu sunt atat de naiva sa cred ca scap de mate, insa nu e o problema, ma descurc cu ea :wink: .
User avatar
Calin Banc
Posts: 3231
Joined: Thu Jun 29, 2006 5:10 pm

Re: Facultate info

Post by Calin Banc »

Indiferent ce alegere vei face, asigurate ca ai o baza solida din liceu macar pentru materiile de baza. Altfel greu va fii un termen mult prea bland. :wink:
De ce a murit melcul? S-a uitat in priză.
User avatar
energy
Posts: 1272
Joined: Wed Sep 15, 2004 8:52 am

Re: Facultate info

Post by energy »

Apropo, std, că văd că am terminat amândoi tot inginerie electrică, eu specializare electrotehnică generală... nu vreau să intru în discuţii legate de excesul de matematici diferenţiale şi fizică turnat pe gatul nostru. facultatea respectivă ţi-a dat vreodată sentimentul că practic tu nu înveţi ceva folositor pt o meserie viitoare ci mai degrabă îţi formezi doar un mod de a gândi, a rezolva anumite probleme?
că eu sincer, în primii ani .. respectiv anul 1 până la anul 3 inclusiv nu am avut nici cea mai vagă idee despre ce se vroia de la noi. abia prin anul 4 şi 5 la materiile de specialitate am început oarecum să intru în aşa zisa pită. după absolvire am tot stat să mă gândesc dacă ce am ales eu la 18 ani când am dat admitere se mulează oarecum pe idealul meu, vorbind de carieră.. şi am ajuns la concluzia că nici atunci la 18 ani când am dat admitere şi nici acuma la 27 de ani din care 3 i-am petrecut lucrând în domeniu, facultatea asta nu mi-a oferit un drum mai clar în viaţa, în viitoarea mea carieră profesională... e cam ambiguă exprimarea, ştiu, oricum vroiam doar să spun că la 18 sau 19 ani e destul de greu să alegi un viitor, fie în baza sfaturilor părinţilor sau propuneri de la prieteni, cunoştiinţe.
I5 2500k@4.5ghz, Asus A8Z68-V, Veno X+ SWIF2 120P,8GB Kingston HB DDR3, Asus Xonar D1, MSI GTX750 Ti, Samsung 250 G 840 EVO + Samsung HD502HJ, LG GSA H22L, SIRTEC 700W HPC-700-B12S, HAF 932, S 223BW
User avatar
Merced
Moderator
Posts: 11435
Joined: Thu Dec 25, 2003 11:51 pm

Re: Facultate info

Post by Merced »

std e acum anul I, daca nu ma insel. [smilie=maniac.gif]
User avatar
Moose
Posts: 1248
Joined: Tue Dec 02, 2003 8:59 pm

Re: Facultate info

Post by Moose »

energy si eu am terminat aceiasi facultate si iti spun sincer ca gandesc la fel ca tine, dar asa e facultatea noastra nu iti creaza un drum sigur, poti devia, asta ti-o spun toti profesorii de acolo...uite eu de exemplu lucrez in proiectare (electronica), iar eu am terminat masini electrice/constructii electrotehnice.
Doctor's say i have a multiple personality but we don't agree with that.
User avatar
zxp
Posts: 2024
Joined: Wed Dec 17, 2003 11:39 pm

Re: Facultate info

Post by zxp »

Eu sunt la Facultatea de Informatica din Iasi, UAIC. As putea da cateva lamuriri... stiu cate ceva si despre FMI Bucuresti, sora-mea fiind acolo. Sunt in anul 3, deci am cam apucat sa vad cum sta treaba.

Avantaje fatza de Bucuresti:
- laboratoarele sunt cu adevarat performante, dual core-uri si lcd-uri. la numar: 7. nu cred sa fi ramas vreunul cu calculatoare vechi....
- planul de invatamant e cam acelasi, insa difera extraordinar de mult evaluarea. La FMI examenele sunt in general scurte, cu rezultatul dat pe loc, chiar. La noi, la majoritatea obiectelor, accentul cade pe proiecte, si mai putin pe cunostiintele teoretice.
Dintre obiectele de programare propriuzisa...hmm.. un curs de C in primul semestru, anul 1, C++ in semestrul 2, Baze de date (anul 2 - s-a pus accentul pe Visual Fox 9, iar SQL a fost atacat intr-un curs mai mic, in semestrul 4), Java - semestrul 4, .Net- semestrul 5. Si altele. probabil astea se cam fac peste tot, dar repet, laboratorul si temele/proiectele sunt foarte importante, si in acelasi timp interesante.

Sunt si obiecte la care teoria e foarte importanta, dar este un lucru normal. Se face Logica in primul semestru, unde chiar trebuie sa inveti, dar materia e folositoare la multe alte cursuri de apoi. mai este un curs de grafuri, tot in semestrul 1. Limbaje formale si automate- super idioata materia, dar in acelasi timp fara automate e greu sa te descurci. apoi in sem 4 se face un curs numit Proiectarea Compilatoarelor.

Cam astea sunt cele mai importante, probabil asa e si la alte facultati, insa principalul avantaj vine la partea de laboratoare. Aproape toti asistentii sunt tineri, si se poate purta un dialog ca de la gigi la gigi. nu e deloc o atmosfera apasatoare.

ah.. matematica se face doar in primul semestru, la un nivel foarte ridicat, insa se trece super usor prin simpla prezenta la seminarii. Examenul e extraterestru, insa se pleaca cu notarea de la 3, si nu e obligatoriu sa iei 5:D. asta ar fi pe scurt...daca ai intrebari mai la obiect, o sa iti raspund.
“I believe in everything until it's disproved. So I believe in fairies, the myths, dragons. It all exists, even if it's in your mind. Who's to say that dreams and nightmares aren't as real as the here and now?”
nezumichan
Posts: 5
Joined: Wed Feb 20, 2008 5:39 pm

Re: Facultate info

Post by nezumichan »

Multumesc mult pentru raspuns si lamuriri, Zeus_XP. As mai avea cateva intrebari:
1. Acele cursuri de programare (Visual Fox, Java, etc) te iau de la 0, sau trebuie sa stii dinainte cu ce se mananca fiecare, macar in linii mari?
2. Intrebarea asta nu prea re legatura cu informatica... Am aruncat o privire destul de amanuntita pe site-ul facultatii si am citit si curricula, dar si orarul. Iar la anul I am avut marea surpriza sa vad ca era si un curs de germana :-s . Ceea ce m-a intrigat, pentru ca in curricula nu era decat engleza, plus ca e o limba pe care eu nu o cunosc, deoarece fac franceza. Deci, ce e cu acel curs de germana? :-k
3. Cam ce activitati extracurriculare sunt? Ma refer la asocitatii studentesti, posibilitatea de a te implica in proiecte, etc... nu stiu, tu stii mai bine ca mine.
Multumesc anticipat :iconbiggrin:
User avatar
zxp
Posts: 2024
Joined: Wed Dec 17, 2003 11:39 pm

Re: Facultate info

Post by zxp »

1. Intr-un fel te iau de la 0. Adica, in primul an se presupune ca esti bata la C/C++. Daca esti, nu e problema ca baietii te iau de la zero, daca nu, si mai bine.
Insa cand ajungi sa faci programe mai specializate, ti se prezinta tot ce e nou fatza de ceea ce deja ai invatat. e okay din punctul asta de vedere.
2. cursul de germana e facultativ: nu are credite, nu il poti pica. te duci doar daca vrei sa inveti germana, in timpul liber.
3. Avem ASII - Asociatia Studentilor Informaticieni Iasi. Au baietii acolo foarte foarte multe activitati, dintre care: balul bobocilor, vreo 2-3 baluri speciale (balul de caritate, ceva cu primavara ,etc). Au si finantare foarte puternica. de exemplu in vacanta de iarna au plecat vreo 40 la un hotel de 4 stele din predeal, gratis totul).concursuri de fotografii, proiecte, concurs de sah, table, etc... sunt foarte multe activitati pe care ASII le organizeaza. ah... si da, oricine la Info Iasi poate sa fie membru asii.
“I believe in everything until it's disproved. So I believe in fairies, the myths, dragons. It all exists, even if it's in your mind. Who's to say that dreams and nightmares aren't as real as the here and now?”
User avatar
mythos
Posts: 264
Joined: Mon Jun 28, 2004 4:17 am

Re: Facultate info

Post by mythos »

Toata lumea a spus de Bucuresti si Iasi asa ca vin sa spun si de Constanta, am ales din motive personale, constanta si nu pot spune ca regret asta. Primele impresii dupa primul semestru si prima sesiune. Matematica este una de nivel foarte inalt si daca reusesti sa treci la cursul de analiza, in principiu poti sa treci orice examen pe care-l vei avea mai incolo. De asemenea se pune accentul pe proiecte ele,marindu-ti nota la examen sau poti scapa de examen daca proiectul tau este unul foarte bun. Informatica se face si ea la un nivel acceptabil insa va trebui sa mai inveti si singura.
Bafta la bac!
"It's my way or the highway"-David X
User avatar
KAKAROT
Posts: 2924
Joined: Fri Feb 24, 2006 6:24 pm

Re: Facultate info

Post by KAKAROT »

std wrote:......mi-am dat seama că materia din anii I şi II (respectiv, în cazul A&C, anii I, II şi o parte din anul III) o ştiu deja;.......Dat fiind faptul că Facultatea de Automatică şi Calculatoare e uşă-n uşă cu a mea, am avut nişte surprize tare neplăcute vis-a-vis de o parte din studenții de acolo; în speță, faptul că nu se dă admitere la informatică se concretizează în faptul că jumătate din studenții de-acolo iau examenul la programare cu note jenante sau îl pică de-a dreptul...
In primul rand, daca esti pasionat de programare nu te duci la Automatizari ci te duci la Calculatoare.
La automatizari te duci daca vrei sa stii si destule electronica si robotica. Calculatoarele se ocupa mai mult cu programarea.
Cat despre faptul ca stiai deja materiile de anul 1 si 2....permite-mi sa fiu sceptic :-s
Nu vreau sa te jignesc si imi dau seama ca daca ai lucrat in domeniu, esti destul de avansat in progamare dar nu cred ca se pune problema la celelalte materii.
Nu pot vorbi sincer de automatizari pentru ca eu sunt la calculatoare dar esti bun daca in liceu ai lucrat asa mult in C++/Java/Lisp/Matlab/Agro UMl si poate chiar multiSim.
Totusi, nu stiu de unde ai sti tu despre programarea multiplexoarelor, probleme de tip SAT 1,2,3 rotatii Givens si metode RK 2/2 , 4/4, Gauss - Jordan, etc.

In caz ca stiai, sa imi zici si mie ce slujba ai tu ca as fi foarte interesat.
Walking on water and software development after specifications are easy if both are frozen.
User avatar
std
Moderator
Posts: 4317
Joined: Sat Mar 16, 2002 2:00 am

Re: Facultate info

Post by std »

Mi-e pur şi simplu lene să scriu Automatică şi Calculatoare. Cred că 90% din cei care întreabă nici nu se gândesc că există şi o specializare de Automatică. Drept urmare, dacă insişti, substituie şi tu "Automatică şi Calculatoare, specializarea Calculatoare" la ce-am scris eu mai sus.

Ca să îți răspund la întrebări:

1. Cum am spus şi mai sus, prin faptul că "nu am nimic nou de aflat" nu trebuie să înțelegi că aş putea la fel de bine să mă duc şi să predau cursurile, ci doar faptul că cea mai mare parte din materia anilor I, II şi o parte din III & IV îmi este familiar. Nu că o ştiu ca pe propriul meu buzunar, dar m-am întâlnit cu majoritatea subiectelor cel puțin o dată, le cunosc măcar la nivel de principiu şi nu am nevoie de prezența unui profesor ca să mi le reamintesc pâna la parametri utili. În ce mă priveşte -- sigur, poate sunt un pic idealist -- nu cred că ăsta e scopul unei instituții de învățământ superior. Sunt destule lucruri în joc aici (inclusiv modul meu de a studia/învăța şi de a mă mobiliza), dar o abordare de genul ăsta nu mi s-ar fi potrivit. Mi-e pur şi simplu foarte greu să fiu atent la un curs unde ştiu deja cam despre ce vorbeşte profesorul sau pot reconstitui o bună parte din material de unul singur.

2. Despre programarea multiplexoarelor, probleme de algebră booleană (ăsta e un dezavantaj -- habar n-am cum s-ar traduce în româneşte termenul de boolean satisfiability problem :D) probabil ştiu de unde ştii şi tu, pentru că o bună parte din cărțile pe care le-am citit şi/sau conspectat se regăsesc în bibliografia cursurilor de la Calculatoare. Metoda Gauss-Jordan e destul de conoscută şi se întâlneşte cam în orice curs de algebră liniară mai sănătos. Rotațiile Givens nu le-am folosit în practică, dar le cunosc ca şi exerciții strict didactice în materie de programare (presupun că le cunoşti aplicațiile), şi sunt descrise prin destule cărți legate de programarea paralelă sau de programarea numerică. Metodele RK ştiu doar ce sunt şi de ce funcționează (adică le înțeleg mecanismul), dar de folosit într-adevăr le-am folosit nicicum.

3. Momentan nu am nicio slujbă în sensul de loc unde mă duc şi am program stabil, dar lucrez ca freelancer. Toate lucrurile astea le-am învățat pur şi simplu din pasiune.

Corolar la 2 şi 3: Inutil de spus că, din punct de vedere statistic, e foarte posibil ca cele enumerate mai sus să fie singurele patru din materiile "conexe" care se studiază la Calculatoare pe care eu le cunosc, deci exercițiul ca atare e în plus. Bănuiesc că îți dai seama care sunt şansele (tot d.p.d.v. statistic) de a avea treabă cu "celelalte materii" după ce termini facultatea. Pentru mine, lucrurile aastea intră în categoria "lucruri interesante şi frumoase pe care dacă am timp să le învăț, le învăț, dacă nu, nu".

Corolar la corolar: vina îi aparține în întregime maică-mii, care, învățătoare fiind, n-a avut de lucru şi m-a învățat să citesc când aveam trei ani şi-un pic.



Din nou, nu vreau să crezi că am spus cu aroganță ceea ce am spus vis-a-vis de cunoştințele mele. Bănuiesc că îți dai seama că dacă mă scoli din pat la trei dmineața şi mă pui să-ți scriu un program care calculează inversa unei matrici prin metoda Gauss-Jordan, sunt şanse mari să nu-mi iasă nimic, sau că dacă pic din avion la vreun examen de la Calculatoare la vreo materie desprinsă din romanele lui Asimov, sunt şansele să iau peste 5-6 tind către 0. But then again, asta ți s-ar întâmpla şi ție peste 10 ani ;).




energy: miraculoasa trecere la planul Bologna a avut următoarele rezultate:

1. Matematicile s-au redus drastic, la fix trei cursuri (algebră, analiză, M.S.) de 3 curs & 2 seminar (sau invers, dar oricum, fix 5h/curs). La analiză şi m.s., unde sunt doar două ore de seminar, materia e în mod evident prea multă pentru un timp prea puțin, aşa că se pică pe capete şi nimeni nu reține nimic.

2. Fizica s-a redus la un curs de un semestru, 3 curs, 2 laborator, 1 seminar

3. Cursul de grafică asistată a ajuns într-o situație asemănătoare (un semestru, 1 curs, 2 laborator)

4. Selecția drastică nu se mai face în primul an, ci în anul II. De anul I trec destul de mulți, presupunând că au noroc măcar la unul sau două examene cu multe credite (vreo matematică, fizică, bazele elth ş.a.m.d.). După anul II te simți ca un neuron în capul unu polițist [smilie=maniac.gif]

Îmi dau seama că la anii mei, mi-e greu să fac o previziune clară pentru viitor. Pentru mine, facultatea pe care o urmez acum este tocmai un mod de a avea o opțiune în plus; mie mi-ar fi relativ uşor să lucrez pe un post care ar veni "la fix" unui absolvent de A&C (de altfel, la orice moment t, există mai multe slujbe în IT decât absolvenți de A&C [smilie=maniac.gif] ). Invers e mai greu. Eu urmez facultatea asta efectiv din plăcere; de altfel, mi se potriveşte modul mai general de abordare al problemelor de aici. Dacă în final materia într-adevăr nu îmi va folosi (de pildă, dacă până la urmă nu o să lucrez în domeniu), nu cred (disclaimer: nu cred la momentul ăsta) că aş regreta. pentru că am parte de cursuri interesante şi de acel "thrill" pe care îl simți când afli ceva complet nou. Sigur, încă n-am atins nici 10% din materiile de specialitate (chiar sunt anul I :) ) dar am mai stat pe la cursurile colegilor mai mari, cât să-mi fac o impresie, fie şi destul de vagă.
User avatar
KAKAROT
Posts: 2924
Joined: Fri Feb 24, 2006 6:24 pm

Re: Facultate info

Post by KAKAROT »

Eu sincer nu pot sa inteleg asemenea pasiuni, sa inveti chestii asa avansate inca din liceu....dar ma rog, daca ti-au fost prieteni buni asa multe carti de matematica si programare, este doar un plus.
Cat despre satisfiabilitate, reprezinta gasirea cel putin a unei solutii de forma X1,X2....Xn (in cazul problemei SAT e format din un sir, 2 SAT 2 siruri and so on) care sa aiba o valoare specifica de adevar astfel incat intreaga propozitie (Forma CNF) sa fie adevarata.
Multiplexoarele sunt ceva mai complicate, cum nu depind numai de intrarile X1....Xn ci si de unele iesiri proprii. Ceva genu un amplificator operational in reagtie negativa dar mult mai amplu.

Planul Bologna, din ce vad se aplica si la Calculatoare si materiile oricum se aseamana.
1)
Analiza 1 este un mare ghimpe in coasta, in special partea a doua a materiei unde dai de parametrizari a suprafetelor si volumelor.
Algebra e destul de ok dar materia e cam multa. In principiu inmultesti matrici si le calculezi inversele pana iti da sangele pe nas.
MS (Matematici speciale) sau Mate 3 e destul de ok...notiuni de probabilistica, Transformate Laplace si Z, care iti vor trebui mai tarziu.

2)Fizica e o toceala nesimtita, aplicatiile practice sunt putine.

Eu oricum stiu ca anul 1 e cel mai greu. Dupa primul an au plecat 6 oameni de la mine din grupa.
Cum avansezi in facultate, nr examenelor va scadea si cel al temelor va creste. Din pacate si temele is cam urate, unui copilas nu f bun la programare ca mine, ii ia cam 2 zile complete sa faca o tema la POO si nici aia perfecta.
Walking on water and software development after specifications are easy if both are frozen.
User avatar
Kralizec2005
Posts: 621
Joined: Wed May 25, 2005 9:34 am

Re: Facultate info

Post by Kralizec2005 »

KAKAROT wrote: Cum avansezi in facultate, nr examenelor va scadea si cel al temelor va creste. Din pacate si temele is cam urate, unui copilas nu f bun la programare ca mine, ii ia cam 2 zile complete sa faca o tema la POO si nici aia perfecta.
Stai sa vezi semestrul 2 din anul 2 cum este :laughing6: .....
In primul semestru ai avut doar POO cu teme. In 2 o sa abunde materiile cu teme care vor avea deadline-uri care se vor suprapune. Atunci sa vezi distractie [smilie=maniac.gif] .
Toate computerele asteapta cu aceeasi viteza!
User avatar
KAKAROT
Posts: 2924
Joined: Fri Feb 24, 2006 6:24 pm

Re: Facultate info

Post by KAKAROT »

Pai am intrat deja in semestrul doi si am inceput sa vad ce e cu distractia.
Dumnezeu sa ma ajute :tongue3:
Walking on water and software development after specifications are easy if both are frozen.
User avatar
daron
Posts: 160
Joined: Sun Jun 18, 2006 12:12 pm

Re: Facultate info

Post by daron »

Nu stiu daca te intereasca cumva si Universitatea Transilvania din Brasov insa o sa-ti zic despre ea deoarece stiu ca atunci cand eram si eu cu Bacul si Admiterea mi-ar fi placut sa aflu cat mai multe pareri despre facultati.

O sa incep cu plusuri pentru ca asa e frumos:
- dotari destul de bune, cred ca 8 laboratoare, 6 din ele dotate exceptional (dual core, lcd, 1 sau 2 gb ram)
- net wireless in facultate
- destul de multe limbaje si tehnologii predate, in ordine aleatoare: C, C++, C#, Java, PHP, XML, Ajax, JavaScript, HTML, SQL, Oracle, Access, Inteligenta Artificiala etc
- 98% din cursuri/seminarii/laboratoare se tin in aceiasi cladire deci nu trebuie sa fugi dintr-un corp in altul
- profesorii tineri sunt extraordinari si chiar vor sa te invete
- colaborarile cu firmele din Brasov (Siemens, Route 66, Dynamic Ventures, Waters, Pentalog etc) unde poti lucra part-time.

Minusuri:
- dupa cum zicea cineva intr-un post anterior despre examenul de analiza asa voi zice si eu: daca treci de analiza din primul semestru ai terminat facultatea. Eu abia a 5-a oara l-am luat (anul 2 sem 1) :)
- profii batrani care sunt ingusti rau de tot la minte
- site-ul...
- destul de multa matematica (analiza matematica, geometrie, calcul numeric, sisteme dinamice etc)
- lipsa de interes a unor profi si elevi
User avatar
karnak
Posts: 646
Joined: Wed Jul 23, 2003 2:24 pm

Re: Facultate info

Post by karnak »

eu sunt la info iasi anul 2 ( trebuia sa fiu anul 3) dar aprofundez.. singurul lucru care ti-l spun este ca cea din iasi nu merita.. o sa-ti strice tot cheful de progamare aceasta facultate. de la matematica logica si romana care o faci... in primu an n-ea pus sa citim o carte care nu are legatura cu informatica ( o profesoara care a facut teologia si niste cursuri de informatica si acum prea e-learning e-commerce si alte panarami) sa nu mai vorbesc ca orice obiect are legaturi adanci in matematica.. pe care nu o stie nici un student...
1."It is impossible to make anything foolproof because fools are so ingenious"
2."When all else fails, follow instructions"
myx4ever
Posts: 2743
Joined: Mon Feb 16, 2004 7:28 pm

Re: Facultate info

Post by myx4ever »

in acest moment se poate spune ca printre cele mai dure facultati la noi in tare sa numara AC-Calculatoare de la POLI. Am avut ocazia sa fac o comparatie cu mai multe fac chiar si din buc si desi sunt unele chestii mult mai faine si mai serioase facute acolo la poli o sa cam ai de furca. Asta daca nu esti vreun super geniu sclipitor si-ti merge mintea brici. E necesara prezenta, lucrari proiecte iar examenele is examene (cam 80% ca mai sunt si de umplutura)
Eu unul am ales poli-calculatoare doar din simplu fapt ca am vrut sa vad daca sunt in stare...si pana acu am cam fost(anu 4 din 5). Inclinatiile mele sunt cu totul spre alta latura insa am zis ca o facultate nu te obliga sa traiesti din ce inveti ci are menirea sa iti deschida ochii, sa iti ofere o perspectiva asupra sociectatii. Si un inginer se poate spune ca are multe aptitudini...
Numai ce am venit acum 1 ora de la un examen ( din alea piatra de hotar care se da pe parti si pt o parte inveti o saptamana) si dupa a 3a prezentare pot sa spun cumva relaxat ca am trecut hopul... profu o venit cu ceva porcarii de detectat hotiile gen hands free- o facut referat (nota de aia de exmatriculare)la un tip si pana cand a facut asta alti 10 au iesit ca sobolanii rapid inainte sa-i ia la rost... Ideea e urmatoarea: la poli chiar se invata si nu treci prin ea ca gasca prin apa. Trebuie sa pui osul...nu f mult dar destul cat sa iti albeasca parul inainte de vreme.
Do Good by stealth, and blush to find it Fame.
Post Reply