AI -ul in jocuri.

Vă încurajăm s-o utilizaţi înainte de a posta un topic nou.
Răspunsul ar putea fi acolo deja.

Moderator: Moderatori

m0rpheus``

AI -ul in jocuri.

Post by m0rpheus`` »

Am deschis acest topic pentru a vedea parerile voastre despre AI-ul in jocuri. Care joc credeti ca are cel mai nereusit AI.?

Eu atat stiu doar, ca la unele jocuri e extrem de aberant cat de usor este sa treci peste nivele chiar si la nivelul hard.

Un joc care m-a impresionat in mod pozitiv prin AI-ul oponentilor este Counter-Strike 1.6, unde botii se comporta exact ca jucatori umani, folosesc diverse tactici, stiu sa foloseasca grenadele intr-un mod cat mai distructiv s.a.m.d.

Dar acum e randul vostru. Prezentati jocuri in care se poate gasi un AI slab sau un AI ridicat. De asemenea puteti posta faze comice din jocuri, care sa fie cauzate de AI-ul scazut, sau poate prea ridicat al inamicilor.
unknown_humanoid

Re: AI -ul in jocuri.

Post by unknown_humanoid »

m0rpheus`` wrote:Care joc credeti ca are cel mai nereusit AI.?

Supaplex :P

.....si.....tetris :drinking:
...AND PEOPLE SAY SEQUELS ARE NEVER AS GOOD AS THE ORIGINAL!
WarlordBA
Moderator

Post by WarlordBA »

O chestie ciudata am vazut in Far Cry, inamicii au obiceiul sa se ascunda pe dupa diverse obiecte, totdeauna cauta acoperire daca au aflat de prezenta ta. Problema e ca unele obiecte sunt prea mici sau prea inguste sa ii acopere. Am vazut destule situatii in care se mai ascundea cate unu pe dupa un stalp cat unghia incat puteai sa-i tragi si-n cap, in ciuda "acoperirii" lui. Totusi e un bug rezonabil, obiectele de genul asta nu sunt atat de frecvente cat sa strice jocul.
Elroy was here
PSS 214

Post by PSS 214 »

HITMAN 3 e penal AI-ul :drinking:
PCgarage discount 1% folosind voucher-ul: NA7GGA77
iLogiK

Post by iLogiK »

Mie mi-a placut AI-ul din UT2004, mai ales in modul Onslaught.
Se comportau exact asa cum s-ar fi comportat un jucator uman.
WarlordBA
Moderator

Post by WarlordBA »

Lord wrote:Mie mi-a placut AI-ul din UT2004, mai ales in modul Onslaught.
Se comportau exact asa cum s-ar fi comportat un jucator uman.
De acord, am jucat aseara un Onslaught cu boti si am fost de asemenea surprins de faptul ca botii joaca bine orientandu-se spre obiective, nu o iau razna, problema e ca nu sunt si foarte capabili, dar e un pas mare inainte, intentia conteaza :wink:
Elroy was here
zxp

Post by zxp »

PSS wrote:HITMAN 3 e penal AI-ul :drinking:
Tu probabil (adica sigur) ai jucat demo-ul jocului, asa ca nu se pune.
“I believe in everything until it's disproved. So I believe in fairies, the myths, dragons. It all exists, even if it's in your mind. Who's to say that dreams and nightmares aren't as real as the here and now?”
PePSy

Post by PePSy »

Un AI foarte bun l-am gasit in jocurile din seria Worms. Mai ales in Worms 2.

Stiu ca nu mai este chiar "ultima moda" jocul Starcraft, dar acolo chiar ca intalneai un AI stralucit.
Seraph

Post by Seraph »

Cu Starcraft nush ce sa zic...calculatorul nu stia decat sa iti trimita armate in numar mare pe cap. Am pus intr-un loc mai multe tunuri de aparare...el continua sa aduca valurile de zealoti prin acelasi loc chiar daca nu aveau nici o sansa...asta pana si-a facut upgrade. Ca AI m-a impresionat Black&White, chiar daca nu era foarte evident cum influentau actiunile tale creatura si bastinasii. Si Dungeon Keeper.
I may be lying.
Clane

Post by Clane »

hl, dungeon keeper. pentru timpul lor, ai-ul era foarte bun.
dee atunci ai-ul nu s-a deezvoltat prea mult. jocurile de azi merg pe grafica tare, sange mult, explozii mari, etc.

mai mult. mi se pare o insulta sa mi se spuna de un producator "noul nostru joc are cel mai tare ai, veti vedea".
:multi:
Our main business is not to see what lies dimly at a distance, but to do what lies clearly at hand.
Trickster
Radioactiv

Post by Trickster »

Mi-am adus aminte de un joc mai vechi care se lauda cu Artificial Stupidity :D. Si nu se laudau cu cel mai prost AI ci cu chestii gen frica, foame, etc. Oricum, ideea era buna - nu trebuie sa fie cat mai umani, ci cat mai in ton cu jocul. Asta mi-a placut in Half Life - erau monstrii care nu erau prea destepti, dar erau si soldatii de elita... Nu stiu de ce, dar am impresia ca asta o sa fie diferenta dintre HL2 si Doom 3. HL2 o sa mearga pe un AI de calitate si Doom 3-ul pe scripturi.

Totusi, cel mai "destept" AI cred ca Black & White l-a avut. Creatura aia putea sa invete prea multe. Nu inteleg ce era asa bun la ai in Dungeon Keeper. Am dat de o gramada de prebleme si nici nu mi se parea ca joaca asa bine.
Dum zomfies...
Racer

Post by Racer »

Mie mi-au placut AI-ul soldatilor din Half Life.
WarlordBA
Moderator

Post by WarlordBA »

AI-ul din Half Life a fost primul care m-a impresionat, si primul care mi-a cauzat stres si frica din partea unor non-mostrii. Am dat de o portiune care m-a scos din sarite,erau 3 marine-i care m-au stresat de-mi venea sa-i strang de gat: unu' tragea in prostie pana cand ma uitam la el, moment in care se ascundea, si scotea altu' capu si incepea sa traga, iar al treilea nu-l vedeam deloc, dar arunca grenade in prostie, nu stiam in ce gaura sa ma mai bag.
Elroy was here
m0rpheus``

Post by m0rpheus`` »

AI-ul la jocurile tip shooter este un pic diferit de cel la jocurile de strategie. Si ca sa exemplific. La un shooter inamicul ce trebuie sa faca? Sa localizeze tinta si sa o lichideze prin orice mijloace. La strategie e cu totul altceva, acolo trebuie sa se ocupe mai de toate: de defensiva, de atac, de felul in care face up-grade-urile si asa mai departe. La un joc de strategie nu mi se pare un AI stralucit doar pentru ca inamicul(CPU) ataca cu un numar exorbitant de unitati, ci felul cum ataca, combinatiile dintre unitati (buff, range, melee) cat si atacul din mai multe parti, pentru dezorientare.

Ganditi-va, dacă de exemplu tu esti atacat ce faci? Te ocupi in primul rand de unitatile prezente la batalie, nu mai ai timp sa dai o raita pe la barracks, sa mai dai sa-ti faca 2 marine samd. CPU-ul poate face ...cate?..operatii pe secunda? De asta exista easy, medium, hard.
GePaul

Post by GePaul »

Singuru AI care ma impresionat a fost scriptu Insane de la StarCraft.Se poate spune ca triseaza dar ce AI de "calitate" nu face asta.Macar asta te face sa transpiri (or worst)
"Humans act first, think later and feel last ... " Arcanum Tales
Hiker

Post by Hiker »

Incercati la UT2004, sa jucati cu botii pe Godlike :black: si sa vedem ce parere o sa aveti de AI ridicat al adversarilor. Am jucat eu 1-1 si m-a batut cu 20 la -1. M-am enervat asa de tare incat imi venea sa dau cu pumnul in monitor (da nu dau, manca-l-ar mama),in schimb i-am dat reset.[smilie=maniac.gif]
PS : atunci ma antrenam pentru concursul de UT2004, pe care l-am facut varza inca din prima zi.
Beer makes women prettier.
Seraph

Post by Seraph »

Nu cred ca e vorba de AI aici...mai degraba de acuratete si rezistenta la damage. Oricum...ca AI botzii din ut sunt f avasati.
I may be lying.
Trickster
Radioactiv

Post by Trickster »

Voi cam confundati tinta si trisarile subtile cu AI. Pentru tinta fenomenala nu iti trebuie AI. Ca sa zic asa, Worms avea unul din cele mai slabe Ai-uri. Adica cum foloseste numai lansator de rachete si grenada simpla cand are pana si Concrete Donkey? Si AI-ul din UT nu e bun pentru ca tinteste bine, ci pentru ca se descurca fara a avea tinta perfecta.

Si sa va zic eu ceva despre mult laudatele (de catre voi) AI-uri din jocurile de strategie. Nu exista joc de strategie care sa aiba AI decent sau nevoie de AI decent. Pathfinding cat de cat, si atat. Starcraftul si Red Alert nici macar nu si-au mai complicat AI-ul cu stransul de resurse. Ce vedeti voi e doar de peisaj, pentru ca calculatorul oricum primeste bani periodic, si peste nivelul de rush cu mici variatii nu se ridica nici unul. Spuneti-mi si voi daca ati vazut vreo urma de adaptabilitate in vreun RTS...
Dum zomfies...
Corrosion

Post by Corrosion »

Incercati la UT2004, sa jucati cu botii pe Godlike si sa vedem ce parere o sa aveti de AI ridicat al adversarilor.
heh heh, frate, aia la Godlike sunt aproape imposibili. :drinking: :drinking: Jucam pe Single Player, shi am ajuns la fiecare mod de joc la ultimul nivel. Naiba, dadeam de fiecare data peste aceiasi nebuni, setati la Godlike: Coruptii.

Un AI genial il aveau ashtia. Bai, deci nu puteai sa-i atingi fara sa sara 3 sau 4 pe tine shi sa te omoare din cateva lovituri. DEasemenea AI-ul la ONslaught este perfect realizat, botii se duc direct la POwer node-uri, nu se incurca in nimic.
Mi-am adus aminte de un joc mai vechi care se lauda cu Artificial Stupidity
SInguru joc cu Artificial Stupidity ce-mi aduc eu aminte este Beavis and Butthead: Virtual Stupidity :crazyeyes: :crazyeyes:
PSS 214

Post by PSS 214 »

AI-ul cel mai tare e cel din GTA Vice City :P
PCgarage discount 1% folosind voucher-ul: NA7GGA77
Racer

Post by Racer »

AI,AI,AI.Daca ar fi sa ne bata calculatoarele nu am avea nici o sansa.Sa aiba un script perfect si compu' ar fi imbatabil.Ginditi-va la un joc de strategie.Calculatorul stie exact ce miscari faci,unde te afli,ce upgrade-uri dai,etc.El gandeste in momentul ala:"buey humanu' asta a da upgrade-ul la armura X,asa ca yo,compu' cel smecher trebuie sa ma duc la el cu tancul Y cu upgrade-ul Z pentru al nimici(ca numai asta au compurile in RAM,sa dea in gura)Un AI nesimtzit am observat si la NFS Porsche(pe expert).Deci nu puteam sa fac o depasire fara ca smecheru' sa intre in mine,sau sa se bage in fata mea,totul pentru a ma scoate din cursa.Bun mai e filmul "Terminator II - war against the machine" :P
balki

Post by balki »

PSS wrote:AI-ul cel mai tare e cel din GTA Vice City :P
Si mafia :P
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

Observ că nici unul din voi nu s-a jucat Black & White :wink: ... IMHO (şi a multor altora), AI-ul creaturilor din god game-ul lui Peter Molyneaux este cel mai avansat din câte s-au creat până acum ...
Truth is relative. Pick one that works
Amethyst_Eye

Post by Amethyst_Eye »

Nu mi-am descoperit pasiunea pt strategie decat recent asa ca pct meu de vedere va fi strict al unui Fps-ist.

In Half Life am vazut unul din cele mai reusite AI (marines) la fel in Far Cry.. Botii din UT2004 sunt destul de buni mai ales daca reusesti sa-i controlezi..
Si in Splinter Cell adversarii iti dau destul de furca dar ce mi-a placut este ca incearca sa imite cat mai mult un comportament uman. Nu sunt nici exagerat de inteligenti si nici idioti.

Un AI slab mi s-a parut a fi cel din Chaser...
Alte titluri nu-mi vin acum in minte.
m0rpheus``

Post by m0rpheus`` »

OK, si momente comice din cauza AI-ului nu aveti?

La un FPS nu e vorba de scorul la care te fac adversarii si de felul in care se comporta. De exemplu la easy incasai 4 snipere in cap si nu mureai, iar la hard abia te freca glontu si erai la pamant.

Un AI interesant cred ca am mai intalnit si la MaxPayne parca. Inamicii ma chinuiau la disperare cand se ascundeau si dadeau la grenade de nu vedeam.

Bossman, te intreb pe tine pentru ca le stii pe toate. De ce Ai-ul din B&W nu s-ar putea tranfera, eventual intr-o modalitate ceva modificata, si la celelalte jocuri. Si anume in ce consta AI-ul in B&W? (stiam si eu ca are cel mai reusti AI)
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

m0rpheus`` wrote:Bossman, te intreb pe tine pentru ca le stii pe toate. De ce Ai-ul din B&W nu s-ar putea tranfera, eventual intr-o modalitate ceva modificata, si la celelalte jocuri. Si anume in ce consta AI-ul in B&W? (stiam si eu ca are cel mai reusti AI)
Hehe, ar fi fost frumos dacă s-ar fi putut face transferul despre care vorbeşti, dar nu se poate ... iar motivul este simplu ... AI-ul din Black & White nu ar avea ce căuta spre exemplu în Max Payne ... de ce? Fiindcă nu pentru asta a fost conceput ...

Crearea unui AI trebuie privită şi din perspectiva producătorilor, care înainte de a începe programarea propriu zisă îşi pun întrebarea: Ce trebuie să facă de fapt AI în jocul meu?

În cazul Max Payne, inamicii nu sunt la urma urmei decât nişte ţinte care se mai feresc uneori ca să facă luptele mai palpitenate şi atâta tot ... dacă ar fi prea inteligenţi, jocul ar deveni enervant şi s-ar pierde factorul "fun" ...

Black & White pe de altă parte este în 90% concentrat asupra creaturii tale, care este de fapt reprezentantul tău pe Pământ ... de aceea era imperativ ca ea să fie capabilă să înveţe, atât din propria experienţă de viaţă cât şi din ce o înveţi tu, să evolueze şi să se adapteze la situaţii neprevăzute ...

Cel mai bun exemplu în acest sens este o situaţie din joc care pe mine m-a lăsat efectiv cu gura căscată. În timp ce eu mă chinuiam de zor să irig nişte ogoare pentru un oraş de-al meu, creatura mă urmărea foarte curioasă să văd ce fac. După vreo 10 minute stat şi privit, ea a plecat să-şi caute de mâncare şi la scurt timp a fost lovită de un fulger şi evident a luat foc ... şi fără ca eu să intervin, ea a folosit vraja cu care eu irigam ogoarele pentru a stinge focul care o cuprinsese ... de aceea AI-ul din Black & White este şi azi considerat revoluţionar ...
Trickster
Radioactiv

Post by Trickster »

Cred ca faza aia cu dusul cand ia foc e scriptata. Nu am incredere nici in AI-ul de la Black & White sa depaseasca scripturile.
Chestia e ca foarte putini respecta regulile propriului joc cand e vorba de implementarea AI-ului. Este de apreciat la Far Cry ca au implementat notiuni gen camp vizual si auz... is pe drumul cel bun.

Nu se poate adapta AI-ul din Black & White la alt joc pentru ca nu e decat o colectie foarte mare de reactii predefinite la anumiti stimuli. Avantajul lui este ca e mai adaptabil decat altele. Ala zic eu ca e semnul unui AI - adaptabilitatea. Cand ati vazut ultima data asa ceva in vreun joc?
Dum zomfies...
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

LeChuck wrote:Cred ca faza aia cu dusul cand ia foc e scriptata. Nu am incredere nici in AI-ul de la Black & White sa depaseasca scripturile.
Unele script-uri există în joc, dar AI-ul nu este 100% scriptat ... nici n-ar avea cum ...
m0rpheus``

Post by m0rpheus`` »

Faza cu vraja aia am vazut-o si eu. Dar nu e singura. Mi s-a mai intamplat sa primesc o ploie de fireballs, care binenteles mi-au nimerit micul sat. Creatura s-a pus atunci sa dea ploaie pentru a stinge casele.

La granary. Nu mai aveam multa mancare, desi stiam un bug cu care puteam sa iau o vraja de grain si sa umplu granary-ul pana ma plictiseam. Asa. Si vine creatura fericita si incepe sa face vraji pantru a-mi umple granary-ul. Cool huh?

Dar in ceea ce priveste bataliile nu pot sa spun ca se descurca. Desi avea toate vrajile mai destructive invatate, in momentul cand se batea cu creatura inamica, statea si incasa la lightning bolts si la fireballs intr-o veselie, fara sa faca mai nimic.
m0rpheus``

Post by m0rpheus`` »

Am citit undeva ca unele AI-uri (cica) in FPS-uri se bazeaza in tragerea la puncte sensibile. De exemplu cap, gat, piept. Eu personal nu am observat aceasta faza desi incasez multe head-shoturi in jocurile single-player, dar nu pot sa spun ca e din cauza AI-ului inamicilor.

Si acum faza zilei. Jucam Joan Of Arc, ajunsesem intr-o baza plina de inamici, pregatit de lupta. Dintr-odata incep inamicii ca nebunii sa se bata intre ei. Arcasii si arbaletisti trageau in prostie. Am ramas prima data cu gura cascata crezand ca sunt in zona crepusculara, dar mai apoi m-am enervat pentru ca am pierdut experienta pe care o luam de pe uciderea inamicilor. God, ce a fost aia totusi? (intrebare retorica :P ) :wink:
iLogiK

Post by iLogiK »

n-am jucat Joan Of Arc, dar o chestie asemanatoare era in Quake I :)
daca il faceai pe un monstru sa atace un alt monstru din gresala (il bagai pe al doilea intre tine si primul), monstrii aia 2 incepeau sa se bata intre ei. :) :)
Hiker

Post by Hiker »

m0rpheus`` wrote:Si acum faza zilei. Jucam Joan Of Arc, ajunsesem intr-o baza plina de inamici, pregatit de lupta. Dintr-odata incep inamicii ca nebunii sa se bata intre ei. Arcasii si arbaletisti trageau in prostie. Am ramas prima data cu gura cascata crezand ca sunt in zona crepusculara, dar mai apoi m-am enervat pentru ca am pierdut experienta pe care o luam de pe uciderea inamicilor. God, ce a fost aia totusi? (intrebare retorica :P ) :wink:
MI S-A intamplat si mie o faza asemanatoare, ma bateam cu grasul ala mare (nu mai stiu cum ii zicea) si cand dadea cu ciocanul ala de meltean, nu ierta nimic, nici pe aia care erau cu el. A, si inca una, cand se adunau la poarta castelului meu, si artileria baga de departe, muci ii facea :black: . Ca sa vezi AI mare. :drinking:
Beer makes women prettier.
m0rpheus``

Post by m0rpheus`` »

Son of Gondor wrote: MI S-A intamplat si mie o faza asemanatoare, ma bateam cu grasul ala mare (nu mai stiu cum ii zicea) si cand dadea cu ciocanul ala de meltean, nu ierta nimic, nici pe aia care erau cu el. :black: . Ca sa vezi AI mare.
Aici un pic de error. Nu stiu cum sa-ti spun dar in Joan Of Arc nu este asa-numitul friendly fire. Friendly fire esista DOAR la sageti. Adica daca un inamic trage cu arcul dupa mine si dintr-odata se baga in fata sagetii un alt inamic, ATUNCI este friendly fire.

Eu cel putin nu am vazut la aliatii mei sa se ciomageasca intre ei. Eu unul as vrea sa fie FF ca sa imi omor toti aliatii care imi stau in cale. De ce spun asta? Am patit ca am urcat sus intr-un turn pe niste scari inguste, cat pentru om. Buba e ca aveam si o armata de 15 oameni dupa mine, care s-au imbulzit toti pe scari, in asa fel in cat nu mai puteam cobora sub nici o forma. God, nasol a fost.
0vershade

Post by 0vershade »

Nu mi-a placut AI-ul din Splinter Cell. Aia erau de-a dreptrul idioti.
Ai-ul din Far Cry mi-a placut. Si din UT2k4
Throw the rules out the window, odds are you'll go that way too.
m0rpheus``

Post by m0rpheus`` »

Mie Splinter Cell mi s-a parut destul de dificil. AI-ul nu cred ca e prost facut.
Eventual jucai tu prea bine, prin umbre, stealth, chestii. :P

Eu stiu ca ma chinuiam in anumite locuri de mai multe ori pana sa reusesc sa trec.
Bossman
Moderator

Post by Bossman »

m0rpheus`` wrote:Mie Splinter Cell mi s-a parut destul de dificil. AI-ul nu cred ca e prost facut.
Eventual jucai tu prea bine, prin umbre, stealth, chestii. :P

Eu stiu ca ma chinuiam in anumite locuri de mai multe ori pana sa reusesc sa trec.
AI-ul din Splinter Cell este scriptat până la cea mai mică mişcare a mâinii ... :roll:
Dragon

Post by Dragon »

Cel mai bun AI il are cu siguranta B&W dar trebuie sa recunosc ca m-a impresionat placut si cel din Far Cry (te surprinde naturaletea unor personaje mai ales atunci cand se scarpina,fumeaza sau ii mai pisca cate o gaza...asta bineinteles inainte de a face cunostinta su sniper rifle-ul).In rest cam toate au aceleasi probleme:In shootere poti sa stai intr-un colt sau dupa o usa si sa astepti sa vina tot "nivelul" pe tine ,totul sfirsindu-se intr-o gramada din care nu mai intelegi nimic,in squad-based toti camarazii tai raman prin copaci,se opresc pe la unele intrari sau pica in gol,la driving daca nu ti-o trag la start nu te mai prind 100 de lap-uri,la strategie "triseaza" de te omoara (sa vedeti The Moon Project cu patch-ul Super Storm...Starcraft e mic copil),s.a.m.d.
P.S.exista si exceptii... [smilie=Sign001.gif]