1. Testul a fost făcut pe un sistem obişnuit, sub medie ca performanţă şi neoverclockat, deci testul reprezintă doar rezultatele pentru sistemul ăsta.
2. Testele pastelor termoconductoare nu pot fi facute corect 100%, stratul de pastă poate varia puţin de la aplicare la aplicare, coolerul poate exercita o presiune mai mare într-o parte a heat-spreaderului decât în altele chiar dacă nu pare la prima vedere, şi la aplicarea aceleiaşi paste de mai multe ori şi în aceleasi conditii se pot obţine diferenţe de pâna la 2°C.
Stratul de pastă a fost pus de fiecare data în aceeasi cantitate, procesoarele şi radiatoarele montate şi curăţate la fel pentru fiecare aplicare, temperatura mediului ambiant menţinută la 26°C ±1°C.
3. Am încercat să dau nişte note dupa nişte criterii alese de mine pentru ca temperaturile atinse au o influentă mare în alegerea unei paste dar nu înseamna totul. Posibil sa mai fie si alti factori dar eu la ăştia mă gândisem:
a. Temperatura IDLE
c. Temperatura LOAD
d. Raport preţ/gramaj
e. Disponibilitate în piata
f. Aplicarea/îndepartarea pastei
g. Conductivitatea electrica
... dar am renunţat la idee.
Rolul pastei termoconductoare este de a umple microfisurile rămase în urma operaţiunii de finisare a radiatorului sau a procesorului, fisuri ce pot conţine aer afectând transferul termic între cele doua medii, procesor şi radiator. Pasta termoconductoare are rolul de a umple aceste fisuri înlocuind aerul ce este un prost conducator de caldură, dar prea multă pastă sau un strat prea subţire pot acţiona mai degraba ca izolator termic.
Cele mai uzuale paste sunt cele siliconice, fără mari proprietati termoconductoare, cele pe baza de argint, greu de facut la un nivel la care ar putea să acopere acele fisuri dar foarte bune conducatoare de caldură şi nu în ultimul rând cele pe baza ceramică sau de componente polisintetice.
Mod de aplicare.
Modalitatea de aplicare în cazul procesoarelor cu heat-spreader este foarte simplă, se curaţă foarte bine cu alcool izopropilic atât radiatorul cât si procesorul pentru a îndeparta toate impurităţile ce pot ramâne de la aplicarile anterioare, se fixeaza procesorul, se aplica o cantitate foarte mica de pastă termoconductoare în mijlocul heat-spreaderului procesorului, cam cât un bob de orez, se pune o cantitate mai mica pe radiator în locul în care ar călca pe procesor, se freaca cu o punga în sensul acelor de ceasornic si invers, se şterge uşor grosul pastei cu un şervetel ce nu conţine impurităţi pentru a ramâne pe radiator numai pasta ce acopera impurităţile, apoi se fixează radiatorul drept pe procesor, se prinde de socket şi se învârte un pic. Metoda asta este recomandată de Arctic Silver ca fiind metoda cea mai eficace în transferul căldurii la procesoarele cu heat-spreader.
Testul pentru fiecare pastă a durat zece zile, asta şi pentru a mă încadra în perioada de burn-in a pastelor Arctic Silver, cinci ore load cinci ore idle zilnic pentru fiecare pastă. Pentru load s-au folosit câte doua instanţe de Prime95 22.12.1, CPU Burn-In v1.01 (maximum heat generation) şi United Devices Cancer Research, cu afinităţile procesoarelor setate identic pentru fiecare program în parte. Temperaturile au fost citite termistoric pe interiorul socketului folosind SpeedFan 4.18 şi Web temp 3.0.8 pentru un grafic pe ore/zile/săptămâni. Graficele sunt făcute de mine pe aceeaşi scală pentru toate pastele, temperaturile apropiate dintre ele m-au forţat să folosesc o scală foarte selectivă, cele două temperaturi ale procesoarelor sunt reprezentate cu verde si galben, plus graficul regresiei temperaturii în cele 10 zile de test.
Sistem de test:
Placa de bază: Epox D3VA (VIA VT82C694X Apollo Pro133A rev. C4)
Tipul procesoarelor: Dual Intel Pentium IIIE Coppermine, 1000 MHz (7.5 x 133)
Racire Procesoare: 2 × Speeze CopperEagle ducting mod
Memoria sistemului: Kingston Value Ram 2×256 MB (SDRAM PC133)
Placa video: 3Dfx Voodoo3 3000 16MB
Unitate Disc: Hitachi 80GB 7200rpm
Unitati optice: SONY CD-RW CRX195E4; TOSHIBA DVD-ROM SD-M1612
Carcasă: Chieftec BX02
Sursa: Thermaltake Silent Purepower 360W
Mentiuni: Nu am folosit ventilatoarele de sistem, carcasa închisă pe parcursul testelor.
Pastele termoconductoare din test: Arctic Silver® Ceramique, Fanner 420, Arctic Silver® 5 şi Titan TTG-S104. Iniţial am vrut sa testez si noua pasta Pro-Termal dar din motive ce nu ţin de mine testul acestei paste a fost anulat/amânat.
Arctic Silver Ceramique™
* Marimea media a particulelor: 0.38 microns sau <0.000015 inch
* Marja de temperatura: de la –150°C la 180°C
* Marja de temperatura pe termen lung: de la –150°C la >125°C
* Conductanta termica: >200,000W/m2.°C (0.001 inch layer)
* Rezistenta termica: <0.007°C-in2/Watt (0.001 inch layer)
* Bleed: 0%.
* Evaporare: 0.001%.
- Pasta nu are o compoziţie foarte fluida şi are o componenţa din cinci forme şi dimensiuni diferite de oxid de aluminiu micronizat, nitrat boron, oxid de zinc şi uleiuri polisintetice, adică nu conţine deloc argint sau alte materiale conductive electric, nu are în componenta silicon, deci nu se usuca, se aplica usor si se îndeparteaza la fel de usor cu alcool izopropilic. Dupa aplicare se poate observa cum pasta ce iese dun tub lasa un firicel ce se întinde în genul cascavalului din pizza. În prima faza a aplicarii pastei, temperatura procesorului micsoreaza vâscozitatea pastei pentru a umple toate fisurile microscopice aflate între radiator si procesor si are nevoie de o perioada de 100~300 de ore pentru a face asta, după care compoziţia se stabilizeaza şi consistenţa finală este creată pentru folosire îndelungată.
Pasta vine într-o seringa într-o cantitate de 2.5g (1mm³) la pretul de 150.000 lei, deci 60.000 lei gramul si e luata de la Tape Computer. Pasta poate acoperi ~130 cm².
Manufactured by: Arctic Silver®



Fanner 420
* Conductanta termica: 7.5 W/m-K
* Rezistenta termica: 0.06 °C/W
- Nu am auzit de pasta asta pâna nu mi-am luat coolerele Speeze, pentru mine rezultatele ei sunt o surpriză, credeam ca va fi acea pasta siliconica ce se află în orice grafic din teste pe ultimul loc, pasta ce scoate în evidenta AS5 prin distanta mare dintre ele. Se pare că acum nu a fost deloc aşa. Pasta are o compoziţie aproape apoasă, se întinde extrem de usor şi se îndeparteaza mult mai uşor decât celelalte paste, lângă o picatură din pasta se formeaza un strat de lichid, dă impresia de produs expirat ....
Pasta vine într-o siringa într-o cantitate de 2.0g si are culoarea alba.
Manufactured by: Masscool by Fanner Tech



Arctic Silver 5
* Marimea media a particulelor: <0.49 microns sau <0.000020 inch
* Marja de temperatură: de la -50°C la >180°C
* Marja de temperatură pe termen lung: de la -50°C la >130°C
* Conductantă termică: >350,000W/m2 °C (0.001 inch layer)
* Rezistenta termica: <0.0045°C-in2/Watt (0.001 inch layer)
* Bleed: 0%.
* Evaporare: 0.001%.
- Cel mai nou produs Arctic Silver, compus 99.9% din microparticule de argint în trei forme şi dimensiuni diferite pentru a maximaliza contactul dintre particule şi transferul de caldura. Mai conţine pe lângă argint zinc oxid microionizat, oxid de aluminiu si nitrat boron. Conductiv electric este mai sigura decât pastele conductive bazate pe argint sau cupru, dar poate conduce curentul în anumite conditii de temperatura şi presiune deci nu se recomanda aplicarea pe vreun contact electric. Ca si AS Ceramique AS5 beneficiaza de cele trei faze de vâscozitate controlata, nu contine silicon iar diferenta fiind perioada de burn-in ce este între 50~200 de ore.
Pasta vine într-o seringa într-o cantitate de 3.5g (1mm³) la pretul de 222.000 lei, deci 63.000 lei gramul, dar ... la acelaşi gramaj Ceramique de exemplu are un volum mai mare, deci pentru mai multe aplicări. Pasta e luata de la Tape Computer şi poate acoperi >100 cm².
Manufactured by: Arctic Silver®



Titan Grease Titan TTG-S104
* Conductantă termică: >7.5Watt/m-K.
* Bleed: 0%.
* Evaporation: 0.001%.
* Marja de temperatura: -50°C la >240°C.
* Contine silicon în proportie de 50%, compusi pe baza de carbon în proportie de 20%, 20% oxid de metal si argint în proportie de 10%. Pasta pare nefinisata, contine compusi ce nu au putut fi prelucrati la un nivel submicronic, nu am gasit-o în comerţ dar se dă gratuit la cumpararea coolerelor Titan, conduce curentul electric, se aplica uşor şi se îndepartează la fel de usor, dar evitati contactul cu pielea.
Pasta vine într-o seringa într-o cantitate de 1.5g.
Manufactured by: Titan



Detalii generale, medii şi statistici.


Titan TTG-S104 -
Fanner 420 -
Arctic Silver Ceramique -
Arctic Silver 5 -
Media generală şi media generala pe zile le-am pus mai jos.


Concluzia mea: Pastele termoconductoare nu sunt atât de diferite cum ar încerca producătorii, unii overclockeri de duminică sau cei care cred şi propagă asta bourăşte, dacă temperatura procesorului este la câteva grade de maximul admis, uitaţi de pastă şi schimbaţi sistemul de racire al procesorului/sistemului, un cooler bun face cât un kil de AS5. Să aveţi baftă.