Test paste termoconductoare.

Pentru cei cărora le place să se "joace" cu propriul calculator

Moderator: Moderatori

User avatar
Zâna Măseluţă
Admin
Posts: 10743
Joined: Tue Dec 31, 2002 2:52 pm

Test paste termoconductoare.

Post by Zâna Măseluţă »

Am facut un test pentru patru paste termoconductoare şi am pus şi ceva explicaţii foarte simple pentru a se înţelege ce vreau să spun şi de la început trebuie sa stabilim ceva:
1. Testul a fost făcut pe un sistem obişnuit, sub medie ca performanţă şi neoverclockat, deci testul reprezintă doar rezultatele pentru sistemul ăsta.
2. Testele pastelor termoconductoare nu pot fi facute corect 100%, stratul de pastă poate varia puţin de la aplicare la aplicare, coolerul poate exercita o presiune mai mare într-o parte a heat-spreaderului decât în altele chiar dacă nu pare la prima vedere, şi la aplicarea aceleiaşi paste de mai multe ori şi în aceleasi conditii se pot obţine diferenţe de pâna la 2°C.
Stratul de pastă a fost pus de fiecare data în aceeasi cantitate, procesoarele şi radiatoarele montate şi curăţate la fel pentru fiecare aplicare, temperatura mediului ambiant menţinută la 26°C ±1°C.
3. Am încercat să dau nişte note dupa nişte criterii alese de mine pentru ca temperaturile atinse au o influentă mare în alegerea unei paste dar nu înseamna totul. Posibil sa mai fie si alti factori dar eu la ăştia mă gândisem:
a. Temperatura IDLE
c. Temperatura LOAD
d. Raport preţ/gramaj
e. Disponibilitate în piata
f. Aplicarea/îndepartarea pastei
g. Conductivitatea electrica
... dar am renunţat la idee.

Rolul pastei termoconductoare este de a umple microfisurile rămase în urma operaţiunii de finisare a radiatorului sau a procesorului, fisuri ce pot conţine aer afectând transferul termic între cele doua medii, procesor şi radiator. Pasta termoconductoare are rolul de a umple aceste fisuri înlocuind aerul ce este un prost conducator de caldură, dar prea multă pastă sau un strat prea subţire pot acţiona mai degraba ca izolator termic.
Cele mai uzuale paste sunt cele siliconice, fără mari proprietati termoconductoare, cele pe baza de argint, greu de facut la un nivel la care ar putea să acopere acele fisuri dar foarte bune conducatoare de caldură şi nu în ultimul rând cele pe baza ceramică sau de componente polisintetice.

Mod de aplicare.
Modalitatea de aplicare în cazul procesoarelor cu heat-spreader este foarte simplă, se curaţă foarte bine cu alcool izopropilic atât radiatorul cât si procesorul pentru a îndeparta toate impurităţile ce pot ramâne de la aplicarile anterioare, se fixeaza procesorul, se aplica o cantitate foarte mica de pastă termoconductoare în mijlocul heat-spreaderului procesorului, cam cât un bob de orez, se pune o cantitate mai mica pe radiator în locul în care ar călca pe procesor, se freaca cu o punga în sensul acelor de ceasornic si invers, se şterge uşor grosul pastei cu un şervetel ce nu conţine impurităţi pentru a ramâne pe radiator numai pasta ce acopera impurităţile, apoi se fixează radiatorul drept pe procesor, se prinde de socket şi se învârte un pic. Metoda asta este recomandată de Arctic Silver ca fiind metoda cea mai eficace în transferul căldurii la procesoarele cu heat-spreader.
Testul pentru fiecare pastă a durat zece zile, asta şi pentru a mă încadra în perioada de burn-in a pastelor Arctic Silver, cinci ore load cinci ore idle zilnic pentru fiecare pastă. Pentru load s-au folosit câte doua instanţe de Prime95 22.12.1, CPU Burn-In v1.01 (maximum heat generation) şi United Devices Cancer Research, cu afinităţile procesoarelor setate identic pentru fiecare program în parte. Temperaturile au fost citite termistoric pe interiorul socketului folosind SpeedFan 4.18 şi Web temp 3.0.8 pentru un grafic pe ore/zile/săptămâni. Graficele sunt făcute de mine pe aceeaşi scală pentru toate pastele, temperaturile apropiate dintre ele m-au forţat să folosesc o scală foarte selectivă, cele două temperaturi ale procesoarelor sunt reprezentate cu verde si galben, plus graficul regresiei temperaturii în cele 10 zile de test.

Sistem de test:
Placa de bază: Epox D3VA (VIA VT82C694X Apollo Pro133A rev. C4)
Tipul procesoarelor: Dual Intel Pentium IIIE Coppermine, 1000 MHz (7.5 x 133)
Racire Procesoare: 2 × Speeze CopperEagle ducting mod
Memoria sistemului: Kingston Value Ram 2×256 MB (SDRAM PC133)
Placa video: 3Dfx Voodoo3 3000 16MB
Unitate Disc: Hitachi 80GB 7200rpm
Unitati optice: SONY CD-RW CRX195E4; TOSHIBA DVD-ROM SD-M1612
Carcasă: Chieftec BX02
Sursa: Thermaltake Silent Purepower 360W
Mentiuni: Nu am folosit ventilatoarele de sistem, carcasa închisă pe parcursul testelor.


Pastele termoconductoare din test: Arctic Silver® Ceramique, Fanner 420, Arctic Silver® 5 şi Titan TTG-S104. Iniţial am vrut sa testez si noua pasta Pro-Termal dar din motive ce nu ţin de mine testul acestei paste a fost anulat/amânat.

Arctic Silver Ceramique™
* Marimea media a particulelor: 0.38 microns sau <0.000015 inch
* Marja de temperatura: de la –150°C la 180°C
* Marja de temperatura pe termen lung: de la –150°C la >125°C
* Conductanta termica: >200,000W/m2.°C (0.001 inch layer)
* Rezistenta termica: <0.007°C-in2/Watt (0.001 inch layer)
* Bleed: 0%.
* Evaporare: 0.001%.
- Pasta nu are o compoziţie foarte fluida şi are o componenţa din cinci forme şi dimensiuni diferite de oxid de aluminiu micronizat, nitrat boron, oxid de zinc şi uleiuri polisintetice, adică nu conţine deloc argint sau alte materiale conductive electric, nu are în componenta silicon, deci nu se usuca, se aplica usor si se îndeparteaza la fel de usor cu alcool izopropilic. Dupa aplicare se poate observa cum pasta ce iese dun tub lasa un firicel ce se întinde în genul cascavalului din pizza. În prima faza a aplicarii pastei, temperatura procesorului micsoreaza vâscozitatea pastei pentru a umple toate fisurile microscopice aflate între radiator si procesor si are nevoie de o perioada de 100~300 de ore pentru a face asta, după care compoziţia se stabilizeaza şi consistenţa finală este creată pentru folosire îndelungată.
Pasta vine într-o seringa într-o cantitate de 2.5g (1mm&sup3;) la pretul de 150.000 lei, deci 60.000 lei gramul si e luata de la Tape Computer. Pasta poate acoperi ~130 cm².
Manufactured by: Arctic Silver&reg;
Image

Image
Image


Fanner 420
* Conductanta termica: 7.5 W/m-K
* Rezistenta termica: 0.06 °C/W
- Nu am auzit de pasta asta pâna nu mi-am luat coolerele Speeze, pentru mine rezultatele ei sunt o surpriză, credeam ca va fi acea pasta siliconica ce se află în orice grafic din teste pe ultimul loc, pasta ce scoate în evidenta AS5 prin distanta mare dintre ele. Se pare că acum nu a fost deloc aşa. Pasta are o compoziţie aproape apoasă, se întinde extrem de usor şi se îndeparteaza mult mai uşor decât celelalte paste, lângă o picatură din pasta se formeaza un strat de lichid, dă impresia de produs expirat ....
Pasta vine într-o siringa într-o cantitate de 2.0g si are culoarea alba.
Manufactured by: Masscool by Fanner Tech
Image

Image
Image


Arctic Silver 5
* Marimea media a particulelor: <0.49 microns sau <0.000020 inch
* Marja de temperatură: de la -50°C la >180°C
* Marja de temperatură pe termen lung: de la -50°C la >130°C
* Conductantă termică: >350,000W/m2 °C (0.001 inch layer)
* Rezistenta termica: <0.0045°C-in2/Watt (0.001 inch layer)
* Bleed: 0%.
* Evaporare: 0.001%.
- Cel mai nou produs Arctic Silver, compus 99.9% din microparticule de argint în trei forme şi dimensiuni diferite pentru a maximaliza contactul dintre particule şi transferul de caldura. Mai conţine pe lângă argint zinc oxid microionizat, oxid de aluminiu si nitrat boron. Conductiv electric este mai sigura decât pastele conductive bazate pe argint sau cupru, dar poate conduce curentul în anumite conditii de temperatura şi presiune deci nu se recomanda aplicarea pe vreun contact electric. Ca si AS Ceramique AS5 beneficiaza de cele trei faze de vâscozitate controlata, nu contine silicon iar diferenta fiind perioada de burn-in ce este între 50~200 de ore.
Pasta vine într-o seringa într-o cantitate de 3.5g (1mm&sup3;) la pretul de 222.000 lei, deci 63.000 lei gramul, dar ... la acelaşi gramaj Ceramique de exemplu are un volum mai mare, deci pentru mai multe aplicări. Pasta e luata de la Tape Computer şi poate acoperi >100 cm&sup2;.
Manufactured by: Arctic Silver&reg;
Image

Image
Image


Titan Grease Titan TTG-S104
* Conductantă termică: >7.5Watt/m-K.
* Bleed: 0%.
* Evaporation: 0.001%.

* Marja de temperatura: -50°C la >240°C.
* Contine silicon în proportie de 50%, compusi pe baza de carbon în proportie de 20%, 20% oxid de metal si argint în proportie de 10%. Pasta pare nefinisata, contine compusi ce nu au putut fi prelucrati la un nivel submicronic, nu am gasit-o în comerţ dar se dă gratuit la cumpararea coolerelor Titan, conduce curentul electric, se aplica uşor şi se îndepartează la fel de usor, dar evitati contactul cu pielea.
Pasta vine într-o seringa într-o cantitate de 1.5g.
Manufactured by: Titan
Image

Image
Image



Detalii generale, medii şi statistici.

Image
Image
Titan TTG-S104 -
Fanner 420 -
Arctic Silver Ceramique -
Arctic Silver 5 -

Media generală şi media generala pe zile le-am pus mai jos.
Image


Image

Concluzia mea: Pastele termoconductoare nu sunt atât de diferite cum ar încerca producătorii, unii overclockeri de duminică sau cei care cred şi propagă asta bourăşte, dacă temperatura procesorului este la câteva grade de maximul admis, uitaţi de pastă şi schimbaţi sistemul de racire al procesorului/sistemului, un cooler bun face cât un kil de AS5. Să aveţi baftă.
Last edited by Zâna Măseluţă on Fri Sep 16, 2005 9:35 pm, edited 3 times in total.
y0py
Posts: 2157
Joined: Wed May 12, 2004 4:11 pm

Post by y0py »

Ne amenintai tu de mult cu testul asta :) Foarte bine gandit, realizat si scris. =D> Sa ne mai asteptam la altceva ? :thumbleft:
User avatar
WarlordBA
Moderator
Posts: 3341
Joined: Sun Dec 07, 2003 5:21 am

Post by WarlordBA »

Not bad at all, pe zece zile, buna idee. Asa se observa si tendinta pastelor in timp. Poate se razgandeste Am@deus si-ti trimite pasta aia TM a lui.
Good job. :thumbleft:
User avatar
Sir Ice
Posts: 5365
Joined: Tue Sep 25, 2001 3:00 am

Post by Sir Ice »

Castigator AS5 pentru cine nu are rabdare sa citeasca tot.
Avea un suflet... candva...

Currently very active, thank you very much Image
User avatar
Corbu'
Posts: 3158
Joined: Mon May 27, 2002 3:00 am

Post by Corbu' »

Si tot pentru cine nu are rabdare sa citeasca tot: NU FOLOSITI Titan Thermal grease (TTG-S104) !
User avatar
ice01
Posts: 8413
Joined: Tue Dec 16, 2003 9:15 pm

Post by ice01 »

Maselutz - felicitari in primul rand ptr rabdarea cu care ai realizat testul si ptr obiectivitate !
Intradevar , diferentele sunt foarte foarte mici intre aceste "supe siliconice" , iar concluzia este clara si bine spusa : un cooler de calitatea face cat toate pastele la un loc ... =D>
User avatar
tty
Posts: 1841
Joined: Sun Nov 24, 2002 11:16 am

Post by tty »

Da un test bun. Felicitari.
Am si eu cateva comentarii.
Tu ai testat pe coppermine care are un core micut.
Eu am facut ceva de gen pe P4 (spreadheater) si a iesit AS Ceramique cu 2 grade mai buna decat AS5 in load, in idle diferenta fiind nesesizabila de senzor. Am mentionat aici doar primele doua pe locul 3 ar fi fost AS3 la fel diferenta fiind doar in load cu 1 grad mai mult decat AS5.
Restul nu au fost demne de bagat in seama (o pasta siliconica alba de la TT, una din comert si titan silver crap).
User avatar
WarlordBA
Moderator
Posts: 3341
Joined: Sun Dec 07, 2003 5:21 am

Post by WarlordBA »

tty wrote:Tu ai testat pe coppermine care are un core micut.
Nope, zana zice ca are Coppermine cu heatspreader din ala mare, ca Tualatinul.
User avatar
Zâna Măseluţă
Admin
Posts: 10743
Joined: Tue Dec 31, 2002 2:52 pm

Post by Zâna Măseluţă »

Mersi de aprecieri, preferam să-l fac pe un sistem ce suportă o/c, dar nu a fost cazul acum. Testele le-am început cam pe la Crăciun, diferenţa constantă de 0.5°C între procesoare o pun pe seama faptului ca ventilatorul coolerului de la primul CPU a trebuit mişcat cam 5° pentru că se lovea de celălalt, şi a faptului ca primul procesor se află în apropierea plăcii video, placă ce are doar un radiator. Ambele procesoare au heat-spreader şi aceeaşi serie, am avut la un moment unul cu pastilă şi unul cu heat-spreader dar am scapat de cel cu pastilă. Pe măsură ce mai dau de vreo pastă şi am timp să o testez, voi edita primul post. Puteţi pune în topicul ăsta toate testele sau experienţele voastre cu pastele termoconductoare.

Image
Image
User avatar
tty
Posts: 1841
Joined: Sun Nov 24, 2002 11:16 am

Post by tty »

Din cate stiu eu copermine nu are spreadheater in cazul asta a facut testele pe tualatin.

Edit: Acum ca m-am uitat la imagine am vazut ca sunt pe core copermine.
Ciudat nu am mai vazut pana acum P3 cu 256k si spreadheater sa mearga in dual.
Eu am un P3 1GHz 133 256kb dar nu are spreadheater.
OCboy
Posts: 289
Joined: Sun Dec 26, 2004 8:03 pm

Post by OCboy »

Super test.Am as5 si intrasem la griji ca nu am pus-o bine da pe zi ce trece se comporta mai bine(aveam titan inainte [smilie=Gun-To-The-Head.gif] ).Si intradevar nu face diferenta pasta dar conteaza.Inca odata felicitari, de mult cautam asa ceva.Si nu am toate pastele alea dar am incercat si pasta zalman una in tub alb nu stu exact modelu si are1.5 grade mai mult in idle si vreo 2.5 in load asa ca o completare in mare la acel test.
DFI nf4 ultra-D ,A643000(9x315) ,xp-90+enermax ,2x512 twinx 4400(315mhz 2.5-4-3-7 1T) ,WD 160Gb sata ,sapphire x800xl , Hiper Power type-R 480W !
sonic
Posts: 646
Joined: Wed Mar 03, 2004 11:14 pm

Post by sonic »

mda...
misto test (si idee)
eu am pe procu' meu o pasta Titan NanoBlue
de asta ce ziceti? cum e? ca mie nu prea imi place temperatura proc-ului meu...

sau e cum zice dansu'
Concluzia mea: Pastele termoconductoare nu sunt atât de diferite cum ar încerca producătorii, unii overclockeri de duminică sau cei care cred şi propagă asta bourăşte, dacă temperatura procesorului este la câteva grade de maximul admis, uitaţi de pastă şi schimbaţi sistemul de racire al procesorului/sistemului, un cooler bun face cât un kil de AS5
OCboy
Posts: 289
Joined: Sun Dec 26, 2004 8:03 pm

Post by OCboy »

Io am testat-o si e mai varza ca titan grease deci da-ti seama........
DFI nf4 ultra-D ,A643000(9x315) ,xp-90+enermax ,2x512 twinx 4400(315mhz 2.5-4-3-7 1T) ,WD 160Gb sata ,sapphire x800xl , Hiper Power type-R 480W !
User avatar
Lukian
Posts: 340
Joined: Wed Nov 19, 2003 10:08 pm

Post by Lukian »

Fanner 420 cea cu care vin coolerele SPeeze este la acelasi nivel cu AS2. Am testat cu doua coolere Unul Speeze VultureSpin si TT V 9.
Am testat apoi As3 si Pasta cu care vine TT V12 si diferenta este de 5C in favoarea pastei TT. Sunt curios daca AS5 este mai eficienta. Intai sa gasesc de unde sa o cumpar.
De unde se cumpara alcool izopropilic?


OffTopic: O metoda buna de lapping la radiator este folosirea unei paste de dinti Whitening care contine microparticule abrazive.
The owls are not what they seem to be...
User avatar
ironwolf
Posts: 547
Joined: Fri Oct 31, 2003 2:55 pm

Post by ironwolf »

Foarte util testul. Mulţumim pt timpul alocat acestuia, sper să-mi iau cât de curând un tub de AS5 (50-50 cu un prieten, că nu cred că voi consuma eu singur cele câteva grame, nici chiar pe 30 de aplicări). Alcool izopropilic (sau alcool tehnic, mai simplu) poţi găsi în magazinele ce vând piese electronice, difuzoare, amplificatoare audio (şi nu numai), etc. Mare grijă cu el (e toxic), altfel ... ai Orbit fără zahăr.
Last edited by ironwolf on Tue Mar 29, 2005 12:52 pm, edited 1 time in total.
While politicians is sounding like strippers to me
They saying
But I don't wanna hear it
"Ooo baby you want me
Now you can get this lapdance here for free"
User avatar
h3x0r
Posts: 1303
Joined: Sat Jul 03, 2004 10:12 pm

Post by h3x0r »

OffTopic: O metoda buna de lapping la radiator este folosirea unei paste de dinti Whitening care contine microparticule abrazive.
Interesant!Ometoda buna de lapping e cea clasica....5 hartii cu diferite granulatii..etc.
In loc de izopropilic nu poti folosi alcool simplu?? :-~ Nu curata sau ce??Sau acetona??
User avatar
DjNiki4
Posts: 2368
Joined: Sat Apr 12, 2003 3:55 pm

Post by DjNiki4 »

Felicitari pentru munca depus ZANA MASELUTA! Eu momentan folosesc Fanner 420 , pentru ca nu aveam alta pasta, si la tape nu avea AS5, decat sa pun TITAN am zis ca mai bine pun pasta asta. Si am ramas uimit de rezultatele ei, nici nu auzisem de ea pana mi-a recomandat-o un coleg, este mai buna decat TITAN. :wink:
AMD64 3000+ Winnie 939 | Gigabyte K8NS-939 | 2x512DDR400 KingMax TinyBGA 2.5-2-2-5 | MSI ATI 9800PRO@XT 128DDR Hynix 2.8ns | Audigy 2 ZS 7.1 + Genius 5.1 5000W | WD 80GB S-ATA 8MB & Seagate 60GB | DVD-RW LG 4163B & CD-RW Teac | Sursa Rhycom 550W | TFT Samsung 710N
User avatar
rob_debruce
Posts: 619
Joined: Sun Feb 20, 2005 6:03 pm

Post by rob_debruce »

FELICITARI !!! Asa DA ! De cand asteptam un astfel de test ca sincer si eu folosesc gunoiul ala de Titan si nu prea sunt multumit de el iar acum imi dau seama de ce. Inca o data te felicit si iti multumesc pt timpul irosit cu testele.
daca dragoste nu este, nimic nu este...
_______________________________________
E6600@3,6G;XP120 ;Abit AW9D-MAX;2x1024TEAM Xtreem PC6400 ;waiting for R600; WD Raptor 74 ;Audigy2 zs;sirtec 620w ;LG204WT
User avatar
novi
Posts: 7280
Joined: Sun Mar 10, 2002 2:00 am

Post by novi »

Un test foarte bun!Am vazut de vanzare pe un forum si pasta GEIL (130.000 lei tubul)!O fi buna de ceva?:-k
User avatar
SNEGURA-RANJET
Posts: 48
Joined: Sun May 15, 2005 11:26 pm

Post by SNEGURA-RANJET »

Pt topic NO COMENT!!! =D>
!RESPECT!
User avatar
RoyaL
Posts: 863
Joined: Sat Sep 25, 2004 6:00 pm

Post by RoyaL »

sunt extrem de dezamagit de ceramique, conduce mai bine o pasta de dinti chinezeasca.
Sfatul meu? Coolermaster High Performance.
http://www.pcxtreme.it<-> ThuG Temple
C.R.E.A.M. (Clock Rules Everythin' Around Me)
y0py
Posts: 2157
Joined: Wed May 12, 2004 4:11 pm

Post by y0py »

RoyaL wrote:sunt extrem de dezamagit de ceramique, conduce mai bine o pasta de dinti chinezeasca.
Tin sa te contrazic. Pentru procesoarele fara heatspreader este cea mai buna alegere (AS5 are particole de argint care conduc curentul electric si ar putea conecta unele bridge-uri in cazul aplicarii in graba), iar in testele versus iese cu 2 grade mai slaba decat cea din urma. Eu o folosesc cu succes de ~3 luni pe un a64 @ 2,4 si xp120.
User avatar
RoyaL
Posts: 863
Joined: Sat Sep 25, 2004 6:00 pm

Post by RoyaL »

am uitat sa mentionez,pentru exigentele mele.
ceramique ingheata sub 0° si formeaza efectiv un zid termic intre procesor si ce vrei tu(pelt,phase ecc ecc)
sub dry ice perdeam(din cauza ei) vreo 40°, e o porcarie de pasta(scumpa).
coolermaster,incredibil dar adevarat,nu a inghetat,era cremoasa iar procesorul i-a multumit din inima,eu la fel... pe langa faptul ca High Performance costa aproare de 3 ori mai putin.
http://www.pcxtreme.it<-> ThuG Temple
C.R.E.A.M. (Clock Rules Everythin' Around Me)
User avatar
Am@DEUS
Posts: 82
Joined: Sat Jul 17, 2004 12:34 pm

Post by Am@DEUS »

O mica impresie as dori sa postez despre pasta AS Ceramique... Mi se pare extrem de slaba , ma asteptam la mai mult din review-urile vizionate.
Am facut un update la sistem - Athlon64 3000+ (2GHz) , 1Gb DDR400 PC3200 , Abit NF8(Nforce3) si am cumparat si pasta Ceramique (140.000 lei , in lipsa de pasta Pro-Termal).
1) Aplicarea - se face extrem de neuniform , pasta avand o consistenta mare si fiind foarte putin omogena , nepermitand intinderea ei in strat subtire si uniform.
2)Performanta - slaba , temperatura procesorului nescazand deloc fata de pasta default care era montata pe radiatorul coolerului BOX ; nici dupa un lapping nu a scazut temperatura cu mai mult de 1 grad.
3) Concluzia : dezamagire totala.

Legat de pasta Pro-Termal 81 as dori sa va spun ce s-a mai intamplat:

Avand in vedere succesul inregistrat cu pasta timp de cateva luni bune m-am decis in luna Ianuarie a anului 2005 sa fac o investitie mai serioasa in materia prima necesara dezvoltarii produsului numit "pasta termoconductoare Pro-Termal 81". Asadar , cu incredere am pornit spre furnizorii de materie prima (toti avand certificate de calitate ISO 9001) si am cumparat materie prima "la greu" cum se spune. Din pacate , calitatea acestei materii cumparate nu a fost aceiasi cu cea de anu trecut (cumparata de la aceleasi firme). Intre timp am mai modificat la pasta liantul (pasta semanand foarte mult la aspect cu Arctic Silver 5 si liantu fiind cu mult superior celui precedent) , dar materia prima continua sa nu fie la aceiasi parametrii excelenti ca anul trecut.
Din aceste motive nu am mai continuat vanzarea pastei , nu am mai postat pe forum si nici pe siteul cu pasta.
Incercand sa cumpar materia din strainatate m-am lovit inevitabil de aspectul financiar , investitia fiind prea mare pentru bugetul meu.
Nu am renuntat si am apelat la alte firme de unde incerc sa cumpar ce am nevoie si deasemenea incerc multe alte variante de pasta.
Daca treburile vor merge bine , voi reincepe lucrul la pasta dar la inceput nu voi mai vinde ci voi oferi spre testare mostre celor entuziasti.

A mai aparut o pasta termoconductoare destul de interesanta..pe nume MX-1 fabricata de cei de la Arctic Cooling (se poate face usor confuzia pentru necunoscatori ca ar fi o alta pasta Arctic Silver dar nu e asa deloc :) ) ; pasta are performante , se spune superioare fata de pastele default (cu AS5 nu a fost testata).

Legat de testul facut de Maselutza , raman la parerea pe care i-am spus-o si anul trecut cand mi-a cerut o mostra de Pro-Termal pentru test: temperaturile de lucru la care au fost testate pastele mi se par destul de mici pentru a se evidentia mai mult performantele pastelor. Asa...diferentele sunt destul de mici.
Oricum testul a fost facut in mod profesionist si clar peste pseudotestele revistelor noastre. Felicitari!
*Pasta termoconductoare cu diamant PROTERMAL-81*
User avatar
FATHER
Posts: 1916
Joined: Thu Mar 11, 2004 2:37 pm

Post by FATHER »

O mica observatie: pe sistemul meu, cu pasta Fanner -> 39-41 grade in idle;

Cu pasta AS5 -> 36-38 in idle. In load -> 46 de grade. Eu zic ca e bine.
”În viață trebuie să știi când să pierzi, că de câștigat știe orice prost” (Marian Vanghelie)
User avatar
@lex
Posts: 12
Joined: Sun Jul 24, 2005 7:23 pm

Post by @lex »

Am luat azi un cooler Vanessa [smilie=maniac.gif] si impreuna cu acest cooler mi-a dat o pasta Titan Nano Blue, vreau sa stiu si eu daca e buna , sa pun TItan silver grease sau sa o las pe aceasta. Oricum peste 2 sapt imi iau AS5

Va ros sa imi spuneti care e mai bun, Nano Blue sau Titan Silver Grease



[smilie=Respect.gif] [smilie=Respect.gif] [smilie=Respect.gif]
Decat sa ne certam mai bine-un cantec vesel sa cantam!!!!
User avatar
Corbu'
Posts: 3158
Joined: Mon May 27, 2002 3:00 am

Post by Corbu' »

Silver Grease e proasta, mai bine Nano Blue pana iti iei AS5.
OVERCLOCKING -> The process of installing high hopes, dumb luck, and several paychecks into a rectangular box which transmits a signal to a screen that displays your fate.
The outcome is usually depressing.
User avatar
Zolly
Posts: 443
Joined: Thu Jan 15, 2004 8:08 pm

Post by Zolly »

De pastele Gigabyte ce stiti cele care vin coolerele 3d.
User avatar
omul_maimutza
Posts: 5001
Joined: Mon Nov 17, 2003 10:13 pm

Post by omul_maimutza »

cea mai mare problema a lui titan greese este ca se inlatura foarte foarte greu,rezuktatele pastei sunt oarecum medii.E nevoie de un alcol special pentru a scapa de urmele lasate de ea.Din pacate am fost nevoit sa aplic o pasta titan greese la coolerul actual dar o sa o schimb deindata cu un arctic silver,temperaturile sunt cu cateva grade mai mari decat normal,la banii astia e buna intr-adevar!
picz or it didn't happen
Rha
Posts: 40
Joined: Fri Apr 08, 2005 12:45 am

Post by Rha »

Pe buna dreptate AS5 isi face foarte bine treaba.
Nu este o vrajitoare in domeniu, insa diferentele o evidentiaza ca fiind printre cele mai bune.
De amintit ca diferentele aparute intre aceleasi tipuri de proc, radiatoare si paste pot aparea datorita "micilor" particularitati a sistemului fiecaruia.
Chiar si un cablu IDE plasat 3 cm mai la stg poate face ca fluxul de aer sa aiba o variatie>>>>tot asa pana la cateva grade.

Necunoscute sunt caile .....(IT-)lui
"Exista Mos Craciun?"
User avatar
@lex
Posts: 12
Joined: Sun Jul 24, 2005 7:23 pm

Post by @lex »

Corbu' wrote:Silver Grease e proasta, mai bine Nano Blue pana iti iei AS5.

o sa tin cont de sfat :wink:
Decat sa ne certam mai bine-un cantec vesel sa cantam!!!!
User avatar
Puzo
Posts: 512
Joined: Sun Jan 05, 2003 12:27 am

Post by Puzo »

Felicitari pentru topic !!! Intradevar de nota 10...

Dar am o nelamurire:
Zâna Măseluţă wrote:... se şterge uşor grosul pastei cu un şervetel ce nu conţine impurităţi pentru a ramâne pe procesor numai pasta ce acopera impurităţile...
Adica se sterge cu servetelul bobita de pe procesor ? Asta inseamna ca pe procesor o sa ramana doar o dara de pasta...

Anyway... As mai avea de adaugat ca temperatura procesorului poate depinde si de metoda de aplicare a pastei: mai demult am fost la un prieten ca sa-i schimb pasta de pe procesor. Isi luase calculatorul gata montat, iar cand am dat jos cooler-ul, pe procesor era o "varza" totala, avea pasta termoconductoare peste tot, si pe pastila, si pe tranzistorii de langa ea... Am sters cat de cat (cu vata) procesorul si cooler-ul (mi-era lene sa mai stau sa-l curat klumea cu alcool) si am trecut la aplicarea pastei, intr-un strat mult mai subtire decat era aplicat initial :P Si... surpriza... Dupa cateva minute de stat in Windows procesorul ajunsese la 70 de grade (era un Duron). Nici n-am mai stat de teste... Shut-down direct de la buton... Am dat jos pasta si am aplicat-o din nou (asta dupa ce am curatat bine) intr-un strat mai gros (mai gros decat as fi pus de obicei). De data asta temperaturile au fost normale.

Si inca ceva ce am vazut pe ceva site in germana intr-un test de paste termoconductoare... unele paste erau mai slabe decat... o pasta de dinti :D (era o marca de care nu mai auzisem, in orice caz nu era Colgate)...

PS: Eu am incercat doar Titan Silver si pasta alba cu care vine TT Volcano 11+ si nu e mai nici o difernta intre ele... Stiu ca sunt slabe dar n-am de unde sa fac rost de alceva. Titan Silver se curata foarte greu, a trebuit sa sterg cu radiatorul cu piele de caprioara ca sa se ia de tot.
When ATi is going to beat nVidia in OpenGL applications, make peace with whatever your god is... the end of the world will be comming soon.
User avatar
cristi_TNT
Posts: 1403
Joined: Fri Oct 29, 2004 10:22 pm

Post by cristi_TNT »

titan silver nu se curata....se spala!
am spalat pina acum aprox 25-30 procesoare,de la duron la barton si P4,n-au avut nici pe draq.O pensula cu putin sapun si dero si gata,zici ca-i nou.
Toshiba A100-599/C2D 7200/2GB ram/160GB hdd/7600Go perfect for Battlefield 2
User avatar
Zâna Măseluţă
Admin
Posts: 10743
Joined: Tue Dec 31, 2002 2:52 pm

Post by Zâna Măseluţă »

Puzo, bună observaţia, operaţiunea cu şerveţelul se aplică radiatorului, nu procesorului, modific acum. Într-adevăr, trebuie sa rămână pastă pe radiator cât să acopere impurităţile lui şi atât, asta ar trebui sa facă pasta, că doar nu facem sandwich ... :d
Titan Silver se curăţă destul de uşor de pe procesor cu izopropilic, chiar mai uşor ca AS şi Ceramique care sunt ceva mai vâscoase, dar e messy dacă depăşeşte zona. Teste cu şampoane, paste de dinţi, unt de arahide şi sos de tomate am văzut şi eu, sincer recunosc că am fost şi eu tentat să fac un test de genul ăsta atunci dar mi-a trecut. Am văzut undeva chiar un test cu şampon antimătreaţă şi ciment, în fine fauna e numeroasă. Şi poate o sa repet testul anul ăsta pentru phase change, nu promit nimic, dacă nu bag cel puţin 8 paste în test nici nu-l încep.
Lumea mă invidiază că beșina mea miroase tare cade omu din picioare
User avatar
RoyaL
Posts: 863
Joined: Sat Sep 25, 2004 6:00 pm

Post by RoyaL »

BTW Zano ai terminat schimbatorul de faza? :)
eu am sters mereu pasta cu acetona.
http://www.pcxtreme.it<-> ThuG Temple
C.R.E.A.M. (Clock Rules Everythin' Around Me)
User avatar
Zâna Măseluţă
Admin
Posts: 10743
Joined: Tue Dec 31, 2002 2:52 pm

Post by Zâna Măseluţă »

Nu e gata, mă ciumegesc eu cu el când e finalizat ... Măcar am ClawHammerul ăsta care se încinge îngrozitor şi e indestructibil la voltaje nesimţite să fac teste pe el.
Lumea mă invidiază că beșina mea miroase tare cade omu din picioare
User avatar
AsAsIn8eR
Posts: 784
Joined: Tue May 03, 2005 11:51 pm

Post by AsAsIn8eR »

Deci concluzia care ar fii merită mai bine arctic ceramique daca nu il overclockez si la raport pret calitate ca sincer nu as da 250000lei sau cat o fii pe arctic silver 5 daca pot cumpara cu performante aproape asemanatoare un arctic ceramique care e cu aprox. 100000lei mai ieftin.Care merită mai bine mai mult acum vara ca se incalzeste ca dreq .
User avatar
NinJa#1
Posts: 213
Joined: Mon Aug 22, 2005 2:59 pm

Post by NinJa#1 »

eu am pe procesorul meu ... AMD Athlon 2000+ , un cooler Speeze cu heatsink de aluminiu , si cooler de 80x80 cu viteza de 2.700 rpm in medie si am 37 grade in idle adică acum eu asa vad ca scrie pe display-ul de pe placa de baza si cam asa am in fiecare zi , iar in jocuri sau altele am 43 grade , pasta pe care o folosesc este cea care mi-au dat-o cu coolerul .
ce ziceti ? e bine ?
[AMD Barton 2600+ (1.917 Ghz , 166x11.5 , 333fsb)][EPoX 8rda3+PRO nF2U400+gbit][PQI TURBO 512DDR (KIT 2x256ddr400 COOPER Heatsink 2.5-3-3-7][Gainward PowerPack! Ultra/1960 TV/DV 6600 GT 128ddr 2.0ns 500/900(doar in teste 590/1090)][Western Digital 160GB , S-ATA II 300 , cache 8mb , 7200 rpm (WD1600JS)]
User avatar
Zâna Măseluţă
Admin
Posts: 10743
Joined: Tue Dec 31, 2002 2:52 pm

Post by Zâna Măseluţă »

Am updatat ultimile două poze, cele mai importante si care nu mai erau afişate corect. Interesează pe cineva un test de paste termo sub-zero?
Lumea mă invidiază că beșina mea miroase tare cade omu din picioare
User avatar
ice01
Posts: 8413
Joined: Tue Dec 16, 2003 9:15 pm

Post by ice01 »

Pasta GEIL, 5%cupru - 5% argint, thermal conductiviti> 1,729w/m-k, stiti ceva de ea ?! Se prezinta intr-o seringa aurie. Astazi o incerc ptr prima oara pe un A64 3200+. Daca nimeni nu stie nimic o sa vin eu cu ceva rezultate ...
Daca cineva stie ceva, poate sa o spuna ...
Post Reply